Jak ten czas szybko leci już dwa latka mają dzieci III-IV 2010 - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-29, 11:33   #2701
P0P70
Zakorzenienie

Dot.: Jak ten czas szybko leci już dwa latka mają dzieci III-IV 2010

Ana- ten płac zabaw jest niski. Oliwka bez problemu po nim lazi. Specjalnie wybraliśmy ten niższy.

Madzia- to wysylaj syna dhl- em. co do trawy to temat brdzo drażliwy. Kosi ja co 2-3 dni, dosiewa, dobrze ze automatyczne podlewanie mamy bo by siedział i podlewal.

Aga__tka- witam w naszym gronie.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2012-05-29 o 11:58
P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 12:00   #2702
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Ana- ten płac zabaw jest niski. Oliwka bez problemu po nim lazi. Specjalnie wybraliśmy ten niższy.

Madzia- to wysylaj syna dhl- em. co do trawy to temat brdzo drażliwy. Kosi ja co 2-3 dni, dosiewa, dobrze ze automatyczne podlewanie mamy bo by siedział i podlewal.

Aga__tka- witam w naszym gronie.
Wiem.Widzę,że to ten niższy.
Jednak mimo to ja bym się bałaNie przy mojej cyrkówce takie rzeczy

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 12:13   #2703
ASIULEK_23
Zakorzenienie

agatka- witamy w naszym gronie!!
Z Konina jest mrowak.

Moja do wstydliwych nie należy a czasem żałuję bo może by trochę spokojniejsza była na placyku wśród obcych. A ona jak tylko jakaś kobietka z dzieckiem sie pojawi i trzyma jakieś zabawki to podbiega i pyta "co pani tam masz?". Oczywiście jak ktoś ma coś do jedzenia to robi podobnie i zawsze coś wysępi. Wstyd normalnie. A czasem do tego przyjmie taka pozę luzary, że ja sikam normalnie- zaplata rece (tak wiece, zgina w łokciach i się za nie łapie, jedna noga zgięta i pyta "co tam masz, pokaż" do tego szelmowski uśmieszek

Ostatnio pani szła obok bloku (znam ją z widzenia, fajna kobietka) i spytala czy z nią pójdzie. Na co wercia bez wahania dała jej rękę i sobie z nią szła. Dopiero po chwili zaczęła mnie szukać... wiem, że to nic dobrego bo dla zlodzieja to najlepszy kąsek...

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Michaska to smiga po wiekszych zjeżdzalniach.. ale na komunii musielismy ja pilnowac bo były na placu zabaw takie drabinki co sie na pnące kwiaty ustawia..
i ten szogun wszedł na 4-5 szczebelek i jeszcze nogi przełożyła na drugą stronę!!
Myślałam że na zawał padnę
Moja tak samo, na placyku dopóki tylko smiga po zjeżdżalniach to ja siedzę na ławcę, już przy niej nie stoję ale jak już biegnie na drabinki i sie wspina na sama górę to już ją asekuruję. Ale tak żeby nie czuła bo zaraz jest krzyk "mamusia, nie trzymaj, ja sama"

Pop- zazdroszcze tego placyku jak pięknie wszystko wygląda. No i niezłą posesję macie żyć nie umierać. ja na wakacje wyjeżdżać bym nie musiała

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
ASIULEK_23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 12:44   #2704
sara 85
Zakorzenienie

Pop trawke macie piękną, u nas zawsze była ładna a w tym roku jakieś krzaki się porozsiewały.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 12:49   #2705
monka23
Zakorzenienie

Pop świetny plac zabaw i oczywiście odjechanie trawiasty ogród , mój styl hehe jakbym miała taka przestrzeń to tylko trawa i gdzieniegdzie jakieś krzaki ,przy ogdodzeniu i wisio. Wszędzie macie trawę czy jaka zakątek z chaszczami czyt. Kwiatami?

Asiulek teraz taka otwartość Werci nie jest jeszcze problemem, bo mała masz na oku cały czas więc nie ma co się stresowac ze z kimś pójdzie. Problem będzie jak mała taka ufna będzie jako kilkulatka (5- 8) itd . Nie wiem czy jej tlumaczysz, ze nie wolno od nikogo obcego brać np. slodyczy, a nawet znajomego, jak ciebie nie ma przy niej. Zacznij tłumaczyć do znudzenia rok w rok , latami. Co do tego ze twoja mała podchodzi na placyku i prosi o zabawki i jedzonko, jak dla mnie to słodkie. Mi takie coś nie przeszkadza innym pewnie tyz więc nie schizuj się ze wstyd czy coś to jest normalne.
Najgorszy jest ten wiek gdzie dziecku daje się większa swobodę, wychodzi z boku bloku a rodzic zerka czy dziecko kolo domu dalej się bawi. Nawet mając dom z ogrodem jest to niebezpieczne. Dlatego najlepiej mieć wysokie ogrodzenie i bramę zamykana. Daje poczucie zludnego bezpieczeństwa a najwiecej dzieci właśnie ginie z okolic podworkowych.
Dlatego trzeba uważać , i cieszyć się ze jeszcze nie domagają się wyjścia bez rodziców. Wtedy to będziemy zestresowane. A przyjdzie czas ze poprostu trzeba wypuścić dziecko bez osobistej opieki, taka kolej rzeczy.
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 13:00   #2706
ASIULEK_23
Zakorzenienie

monka ja wiem, że traz to jeszcze nie jest to jakiś problem, bo zawsze ja jestem obok.Ale obawiam sie, że jej już tak zostanie. Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby ona nagle zrobiła się wstydliwa. Ale może się mylę. Oczywiscie mam zamiar powtarzać jej na każdym kroku, żeby nie ufała nikomu obcemu, nic nie brała od obcych itp. Ale chyba jakoś spokojniejsza bylabym gdyby była wstydziochem No i dzieci które sa bardziej wstydliwe, na placyku zachowują się zdecydowanie grzeczniej- tylko przy nodze rodzica itd. A moja to taki mały rusek. Jak jej mówie, ze ja idę i wychodze za fyrtkę to ona mi macha i ucieka w druga stroną- przewaznie na zjeżdżalnię

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-05-29, 13:03   #2707
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Witajcie

Monka wiem że SPA to było dla Pop ale napisałam bo bardzo taka wizyta poprawiłaby moje samopoczucie.
Ogólnie to jak czasem sobie ponarzekam to robi mi się lepiej na duszy. I i tak sobie organizuję czas żeby nie zwariować

Pop placyk jest normalnie superowy. Gdybyśmy taki miały to może bym przestała łazić za Zośką i ciągle pilnować

Libra mam pytanie w kwestii chleba a mianowicie : czy foremkę wykładasz jakimś papierem do pieczenia i czy po upieczeniu odrazu wyjmujesz z formy czy zostawiasz do wystygnięcia. Mam nową "pasję" i piekę chlebki .

Asia - i kiedy robicie badanie (wymaz) ?

agatka witaj w gronie mamuśkowym

Zapomniałam wczoraj napisać że byłyśmy wieczorem z Tżem u dentysty. Zosia zrobiła taki raban że Pani dr musiała zajrzeć do paszczy. Ona też chce i koniec - komedia mówię Wam. Do tego nie chciała usiąść Tż-owi na kolanach tylko "siama" więc tatuś musiał zejść i poczekać na swoją kolejkę. Babki się śmiały ale dentystka stwierdziła że to dobrze bo mała się przyzwyczai i jak będzie potrzeba np. borowania to będzie mniejszy problem. Mamy pozwolenie na przychodzenie tak często jak chcemy

Zainstalowałam sobie google chrome i "buźki" mi się nie pokazują. A jednak się pokazują - o co chodzi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-29, 13:22   #2708
ASIULEK_23
Zakorzenienie

izz- nie mamy się kiedy wybrać. Mała aktualnie jakby już zdrowa była (chyba inhalacje pomogły) choc dzis na placyku jak tak mocno zaczelo zawiewać to zaczela kaszleć i jak kichnęła to gilun wyskoczył. Tak wiec znowu muszę o tym pomysleć jednak.
u mnie jest taki problem, że ja nie potrafię się sama poruszac po Toruniu. Taka jestem już kaleka. jak się tu przeprowadzilam to już za stara byłam i potrafię dojechać sama do pracy i do miasta ( i w kilka innych miejsc gdzie byłam zmuszona dojechać) autobusem. samochodem się nie poruszam w ogóle i teraz mi ciężko się znów przełamać. a kiedyś jeździłam baaaardzo duzo u siebie. A tam gdzie ten wymaz robią to... ja nawet nie wiem jak dojechać wiec musze liczyć na tż lub na teścia. A teść ostatnio znów chory a tz zalatany. Po pracy ciągle coś załatwia. Ale piątek mamy oboje wolny więc pewnie wykorzystamy i podjedziemy.

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-05-29, 13:28   #2709
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez ASIULEK_23 Pokaż wiadomość
izz- nie mamy się kiedy wybrać. Mała aktualnie jakby już zdrowa była (chyba inhalacje pomogły) choc dzis na placyku jak tak mocno zaczelo zawiewać to zaczela kaszleć i jak kichnęła to gilun wyskoczył. Tak wiec znowu muszę o tym pomysleć jednak.
u mnie jest taki problem, że ja nie potrafię się sama poruszac po Toruniu. Taka jestem już kaleka. jak się tu przeprowadzilam to już za stara byłam i potrafię dojechać sama do pracy i do miasta ( i w kilka innych miejsc gdzie byłam zmuszona dojechać) autobusem. samochodem się nie poruszam w ogóle i teraz mi ciężko się znów przełamać. a kiedyś jeździłam baaaardzo duzo u siebie. A tam gdzie ten wymaz robią to... ja nawet nie wiem jak dojechać wiec musze liczyć na tż lub na teścia. A teść ostatnio znów chory a tz zalatany. Po pracy ciągle coś załatwia. Ale piątek mamy oboje wolny więc pewnie wykorzystamy i podjedziemy.
Oj, oj... "kaleko". Trzeba się przełamać i wziąć w garść. Kup sobie plan miasta, zaznacz gdzie jest przychodnia i do roboty. W necie znajdziesz połączenia autobusowe. Ja bym tak nie mogła być "uzależniona" od innych. Są jeszcze taksówki.
Stary 2012-05-29, 13:36   #2710
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Oj, oj... "kaleko". Trzeba się przełamać i wziąć w garść. Kup sobie plan miasta, zaznacz gdzie jest przychodnia i do roboty. W necie znajdziesz połączenia autobusowe. Ja bym tak nie mogła być "uzależniona" od innych. Są jeszcze taksówki.
hehe, ja jestem za leniwa wiesz, jakos bardzo mi to nie przeszkadza, nie mam już parcia na poznanie tego miasta. Ale takie sytuacje czasem mnie utwierdzaja w przekonaniu, że czas sie za to zabrać. Pierwsza sprawa- wymienić prawko (nadal widnieje na nim moje stare nazwisko), potem troche pojeździć u boku mego męża a potem- do dzieła. Podbijam Toruń no i wreszcie się wybiorę do Lind

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-05-29, 13:39   #2711
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
hehe, ja jestem za leniwa wiesz, jakos bardzo mi to nie przeszkadza, nie mam już parcia na poznanie tego miasta. Ale takie sytuacje czasem mnie utwierdzaja w przekonaniu, że czas sie za to zabrać. Pierwsza sprawa- wymienić prawko (nadal widnieje na nim moje stare nazwisko), potem troche pojeździć u boku mego męża a potem- do dzieła. Podbijam Toruń no i wreszcie się wybiorę do Lind
Oj leniwcu do roboty. Ja nadal jeżdże na prawko na stare nazwisko. To nawet nie chodzi o parcie na poznawanie miasta tylko o jakąś niezależność wyłącznie dla swojej wygody

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-29, 13:41   #2712
monka23
Zakorzenienie

Asiulek ale ze autem smigalas u siebie? Co za problem bujacie na zakupy wsiadasz i jedziesz a tz obok, poznajesz trasy , powoli potem dalej się puszczasz i tak rozszerzasz teren. Jak ja jeździłam sama to miałam takiego pietra ze jak mi auto zgaslo to odpalalam i do domu wracalam hehe . Potem smigalam wiecej i wiecej, ludzi jak ja pod górkę do domu musiałam wjechać a stało jakieś auto to nie skrecalam tylko jechalam prosto, wracalam jak górka była wolna to sru gaz i pod górę hehe . Człowiek taki opsrany był a tera, pff lajt.
Stary 2012-05-29, 13:48   #2713
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Oj leniwcu do roboty. Ja nadal jeżdże na prawko na stare nazwisko. To nawet nie chodzi o parcie na poznawanie miasta tylko o jakąś niezależność wyłącznie dla swojej wygody
Jasne... ja to wiem, tylko... trudno mi sie przełamać
A można tak?/ Nie wlepią mi mandatu za jazdę na starym nazwisku?

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
Asiulek ale ze autem smigalas u siebie? Co za problem bujacie na zakupy wsiadasz i jedziesz a tz obok, poznajesz trasy , powoli potem dalej się puszczasz i tak rozszerzasz teren. Jak ja jeździłam sama to miałam takiego pietra ze jak mi auto zgaslo to odpalalam i do domu wracalam hehe . Potem smigalam wiecej i wiecej, ludzi jak ja pod górkę do domu musiałam wjechać a stało jakieś auto to nie skrecalam tylko jechalam prosto, wracalam jak górka była wolna to sru gaz i pod górę hehe . Człowiek taki opsrany był a tera, pff lajt.
heheh... dobra byłaś
Ja bardzo dużo jeździłam u siebie w mieście. Choćby dojeżdżałam całe studia do Kalisza. Bylam jedyną osoba w domu z prawkiem więc robiłam za szofera. Potem jak się tu przeprowadzalam to auta nie brałam bo nie byłoby nas wtedy stać na jego utrzymanie, wiec go sprzedałam. Tż też nie mial swojego samochodu tylko rodziców więc ja nim nie jeździlam. Potem kupilismy swoje i...bylam obsrana jak miałam do niego wejść... i tak sie skonczyła moja kariera rajdowca. Teraz to z małą się boję, jak wracamy z zakupów. Chyba, że mala zostawimy kiedys u dziadkow to sama posmigam... musze się przełamać... wiem...

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )
Stary 2012-05-29, 13:54   #2714
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
No i dzieci które sa bardziej wstydliwe, na placyku zachowują się zdecydowanie grzeczniej- tylko przy nodze rodzica itd.
A tu się z Tobą nie zgodzę, wstydliwe dziecko niekoniecznie oznacz grzeczniejsze, a śmiałe nie równa się niegrzeczne. Ja się cieszę, że Gabryśka jest dość śmiałym dzieciakiem i nie stoi "przy nodze"-ani ja ani ona nie miałybyśmy wówczas po co chodzić na place zabaw czy odwiedzać kogokolwiek skoro i tak nie odstępowałaby mnie na krok. I w głebi duszy czuję, że też byś wcale tego nie chciała. A nauczyć ostrożności jeszcze zdąrzymy nie raz.

No i przyjedź do mnie to poćwiczymy jazdy Ja jeżdżę z Gabryśką już bez żadnych problemów, ale pamiętam, że na początku denerwowała się bardzo i jeździłam jak "niedzielny dziadek" czyli wolno i bez wyprzedania To powiedziawszy wsiadam w samochód i jadę po nią do przedszkola.

Edytowane przez mrowak
Czas edycji: 2012-05-29 o 14:09
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 14:07   #2715
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Asia nie wiem czy nie wlepią ale jak już zatrzymują to zawsze jest hasło "prawo jazdy i dowód rejestracyjny proszę" skąd będą wiedzieć że prawko jest na panieńskie nazwisko ? Myślę ze spokojnie. Tża parę razy zatrzymali i nawet jak chcieli dow. os. to nigdy nie sprawdzali np. adresu (a ma inne). Najpierw muszą zatrzymać a to nie jest tak szybko.

Jak się boisz z Wercią po takiej przerwie jechać sama to najpierw jeźdźcie z Tż (on jako pasażer). Zawsze na zakupy możesz sie wybrać (znana trasa) do teściów itp. Później wsiadacie same, Wercia w foteliku z przodu. Jestem przekonana że będzie przeszczęśliwa.
Też byłam lekko wystraszona jak pierwszy raz z Zosią jechałyśmy same ale poszło i nie wyobrażam sobie żeby samochód stał pod domem a ja nim nie jeździła z powodu innego nazwiska albo nieznajomości topografii miasta albo jeszcze lepiej liczyć aż ktoś mnie zawiezie

---------- Dopisano o 15:07 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ----------

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
A tu się z Tobą nie zgodzę, wstydliwe dziecko niekoniecznie oznacz grzeczniejsze, a śmiałe nie równa się niegrzeczne. Ja się cieszę, że Gabryśka jest dość śmiałym dzieciakiem i nie stoi "przy nodze"-ani ja ani ona nie miałybyśmy wówczas po co chodzić na place zabaw czy odwiedzać kogokolwiek skoro i tak nie odstępowałaby mnie na krok. I w głebi duszy czuję, że też byś wcale tego nie chciała. A nauczyć ostrożności jeszcze zdąrzymy nie raz.
Zgadzam się że dziecko wstydliwe nie znaczy grzeczne

Edytowane przez izazula
Czas edycji: 2012-05-29 o 14:00
izazula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 14:09   #2716
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

Asia wsiądziesz ze dwa razy i będziesz smigać,tego się nie zapomina..
ja się bałam wsiąść po wypadku,miałam odruch skrętny jak ktoś podjeżdżał do mnie z prawej strony ale jeździłam i szybko wrócilo wszystko do normy,dasz radę

PoP rewalcja plac zabaw a trawka marzenie,jak dywanik na którym chętnie bym się położyła

my już dzisiaj w nocy wyjeżdżamy,trzymajcie kciuki za szczęśliwy lot plisss bo mam lęki
wyjeżdżamy o 2 do Wrocławia więc mam nadzieję,że danielk będzie spał do rana a w samoloci będzie wyspany więc grzeczny
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 14:12   #2717
blistex
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mloda1989 Pokaż wiadomość
masz 3 glosy ale jak nie wygrasz to cie ukatrupie... za to logowanie sie po roznych kontach:P
nie dziękuję i tez mam nadzieje, że wygramy laleczkę w nosidełku, bo najbardziej przypadła Juleczce do gustu

Cytat:
Drcorn co ile można głosować? Siedzę na tele i niechęć mi się lapka otwierać , A na tele cieżko z linkiem kombinować bo gwiazdkuja. Zaglosowalam .

Mój mały super tutaj śpi, czasem wstaje szybciej niż on. W uk spał do 6-7 teraz wiem ze razem z młodym nawzajem się rozbudzali , tutaj nie ma nikogo kto go rozbudzi i do bólu śpi. Jak wstawalam po 6 to chodziłam wściekła a teraz 8-9 i aż humor dopisuje . Dobrze było by ich rozdzielić.

Wiecie co mój mały robi, wasze tez? Hehe jak ja leże na łóżku to on przychodzi podwija mi bluzkę tak zeby brzuch widzieć, podwija sobie bluzkę i tak się na mnie kładzie Zeby jego brzuch dotykał mojego hehe i sobie tak leży , tuli i zaciesza.
jeden głos możesz oddać raz dziennie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/namiocik-namiot-do...378969060.html

w namiocie śpi Lejdi,Nina szaleje i nic mu nie jest.
fajniutki ten namiocik

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Michasia dostała na urodziny taki:
http://allegro.pl/domek-namiot-45642...351936729.html
jest fajny bo stelarz lekki i na to ta folia domek naciagana i baardzo lekki przenosimy raz w domu raz na ogrodzie
my mamy podobny, tylko, ze nasz jest w całości prócz jednej ściany z siatki i wyglada jak zamek. Julia na dzień ma go na ogródku, a na noc chowamy do garażu, bo boję się, że odleci
zreszta ja wszystko chowam do garazu na noc, wszystkie jej zabawki ogrodowe

Cytat:
witam,

Wywołana wstawiam zdjęcia naszego placu zabaw. myślę że sie jeszcze rozwinie.
dodatkowo mamy jeszcze zamek dmuchany i małą zjeżdżalnie ale to z drugiej strony.

U nas przyjechali panowie i wszystko poskładali i zabetonowali.
rewelacyjny ten plac zabaw

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
Pop mnie tez sie podoba chociaz kiedys nie bylam za placem zabaw na ogrodzie,ale teraz wkurza mnie to ze te zasrane wladze miasta nie chca tu blisko zadnego zrobic i ja na prawde musze hekatry pookonywac zeby isc stad na plac z Oliwia,przy czym ona nie zawsze chce isc taki kawal droi a niesc tez mi sie jej nie widzi.Odrzucili juz 6 raz nasze prosby o plac zabaw!;/

Fajnie to wyglada chociaz ja mojej tez bym z oka nie spuscila:P no way,ale ty najlepiej wiesz na co mozesz Olinkowi pozwolic,ja wiem ze mojej bym samej nie zostawila jeszcze. W tym roku kupimy zjezdzalnie i trampoline, w przyszlym moze tez cos i powoli bedziemy sobie uzupelniac bo jak miasto nie ma w planach w przyszlej dziesieciolatce zrobic nam tu placu to extra;/
Darusia firma Nivea co jakis czas organizuje akcje plac zabaw dla miasta czy coś takiego tam musisz się zalogować i dostaniesz jakiegos linka i trzeba na niego klikać codziennie i ten link z danego miasta, który najwiecej głosów zdobedzie dostanie plac zabaw od firmy, wiem, bo jakiś czas temu klikałam dla Wałbrzycha i naprawdę rewelacyjny plac zabaw im ufundowali

Cytat:
Pop świetny plac zabaw i oczywiście odjechanie trawiasty ogród , mój styl hehe jakbym miała taka przestrzeń to tylko trawa i gdzieniegdzie jakieś krzaki ,przy ogdodzeniu i wisio. Wszędzie macie trawę czy jaka zakątek z chaszczami czyt. Kwiatami?

Asiulek teraz taka otwartość Werci nie jest jeszcze problemem, bo mała masz na oku cały czas więc nie ma co się stresowac ze z kimś pójdzie. Problem będzie jak mała taka ufna będzie jako kilkulatka (5- 8) itd . Nie wiem czy jej tlumaczysz, ze nie wolno od nikogo obcego brać np. slodyczy, a nawet znajomego, jak ciebie nie ma przy niej. Zacznij tłumaczyć do znudzenia rok w rok , latami. Co do tego ze twoja mała podchodzi na placyku i prosi o zabawki i jedzonko, jak dla mnie to słodkie. Mi takie coś nie przeszkadza innym pewnie tyz więc nie schizuj się ze wstyd czy coś to jest normalne.
Najgorszy jest ten wiek gdzie dziecku daje się większa swobodę, wychodzi z boku bloku a rodzic zerka czy dziecko kolo domu dalej się bawi. Nawet mając dom z ogrodem jest to niebezpieczne. Dlatego najlepiej mieć wysokie ogrodzenie i bramę zamykana. Daje poczucie zludnego bezpieczeństwa a najwiecej dzieci właśnie ginie z okolic podworkowych.
Dlatego trzeba uważać , i cieszyć się ze jeszcze nie domagają się wyjścia bez rodziców. Wtedy to będziemy zestresowane. A przyjdzie czas ze poprostu trzeba wypuścić dziecko bez osobistej opieki, taka kolej rzeczy.
moja Julia ma wpojone,że od obcych nie wolno nic brać ani nigdzie iść
ostatnio jestesmy u babci, babcia daje Juli ciasteczko a Julia
j: babusia ty nie jesteś obca
babcia: nie jestem obca, jestem Twoja babcia
J: to daj jeszcze jedno cisteczko
J: od obcych nie wolno brać ciasteczek, ale od babci trzeba powiedzieć daj jeszcze jedno jak daje

a ja chciałam wam się jeszcze czymś pochwalić
a mianowicie na moim ogródku wyrosły mi pomidorki, na krzaczkach mam juz 6 malusich pomidorków
Stary 2012-05-29, 14:14   #2718
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość

my już dzisiaj w nocy wyjeżdżamy,trzymajcie kciuki za szczęśliwy lot plisss bo mam lęki
wyjeżdżamy o 2 do Wrocławia więc mam nadzieję,że danielk będzie spał do rana a w samoloci będzie wyspany więc grzeczny
Powodzenia i miłej podróży
Stary 2012-05-29, 14:47   #2719
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

drcronik ale u nas placykow od cholery jest,tylko miedzy blokami,te nowe teraz tez robia wszedzie,fajne takie wypaśne ale mi o chodzi o ten reon gdzie mieszkamy,bo tu nie ma zadnego placu nigdzie a nivea nie postawi nam placu jesli miasto nie zezwoli, a nie zezwoli bo to stare miasto jest i maja teraz inne plany niz stawianie placu.

Ja jezdze sama z 2 maluchow i spokojnie jakos bez stresu jezdizlam zawsze.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 14:53   #2720
P0P70
Zakorzenienie

TylkoOliwka-fajnych wakacji życzę. I oczywiście spokojnego lotu.

Dzięki dziewczyny za komplementy pod adresem placu zabaw.

Co do trawy to właśnie 4 facetów chodzi mi po niej i wycinają tam gdzie słabo wyrosla i wsadzają nową z dywanikow. Tz ich przysłał bo mu się dalej nie podoba. On ma jakiegoś ☠☠☠☠☠☠☠ca na punkcie tej trawy. Dziwie się ze dziecku wolno po niej latać.

Iza - ja dalej ponawiam moje zaproszenie dla Was.

Edytowane przez P0P70
Czas edycji: 2012-05-29 o 14:55
Stary 2012-05-29, 15:01   #2721
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Pop Dzięki . Ja bym chętnie już dziś skorzystała . Mam nadzieję ze uda się dotrzeć do Was w tym roku (sezonie letnim)
Stary 2012-05-29, 16:13   #2722
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
TRZYMAM KCIUKI ZA BEZPROBLEMOWY LOT
Cytat:
Co do trawy to właśnie 4 facetów chodzi mi po niej i wycinają tam gdzie słabo wyrosla i wsadzają nową z dywanikow. Tz ich przysłał bo mu się dalej nie podoba. On ma jakiegoś ☠☠☠☠☠☠☠ca na punkcie tej trawy. Dziwie się ze dziecku wolno po niej latać.
może niech jemu inną trawkę przywiozą to mu się ta na ogrodzie zacznie podobać

Ja się szykuję na bieganie, tz z rozwydrzoną dzieciarnią moją zostawię, niech on się teraz martwiDzisiaj się szaleju najedli
Z moim na placach zabaw to mam spokój puki innych dzieciaków nie najdzie. Zawsze musi mieć jakąś małą zabawkę do ręki jak jedziemy, dzisiaj np autko chyba duży fiat metalowy. Jakiś chlopiec mu zabrał, a ten zamiast mu zabrać to sie położył w piaskownicy i ryczał. Zabrałam temu chłopcu jego autko, a młody oczywiście się twarzą w piasek jak polożył to nawet w nosie piachu miał
I takie to dzieci mój nie umie się dzielić, a inne wyrywają na siłę i wieczna walka. Ale się przynajmiej szkoły życia uczą dzieciaki

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 17:44   #2723
lindsley
Zakorzenienie

Asiulek a gdzie musisz podjechać? Ja znam dość dobrze miasto - tu skończyłam liceum, studia i kurs na prawko Mogę Ci powiedzieć jak dojechać...
No i ja wciąż czekam na odwiedziny... Co prawda trampoliny jeszcze nie ma jak obiecałam, coś sprzedawca spierdzielił z wysyłką i czekamy... ale jakoś rok juz te 10km jedziecie a my sie doczekac nie mozemy

Cytat:
Libra mam pytanie w kwestii chleba a mianowicie : czy foremkę wykładasz jakimś papierem do pieczenia i czy po upieczeniu odrazu wyjmujesz z formy czy zostawiasz do wystygnięcia. Mam nową "pasję" i piekę chlebki .
Ja nie libra ale odp. Nie wykładam formy papierem i wyciagam od razu jak wyjme z piekarnika, studze na kratce...

P0P ja tez mam ☠☠☠☠☠☠☠ca na pkcie trawy ale nasza to wyliniala strasznie, nie podlewana bo nie mamy osobnego licznika na ogród i licza wode z kanaliza i pełno mleczu wszedzie... Brakuje kasy - inaczej miałabym taki jak u Was tylko spoooorooooo mniejszy

Michaś

Edytowane przez lindsley
Czas edycji: 2012-05-29 o 17:45
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-29, 18:56   #2724
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
P0P ja tez mam ☠☠☠☠☠☠☠ca na pkcie trawy
no, ja też, ale póki co moja trawa jest w postaci nasion leżących na ziemi-jeszcze tydzień i powinna dać jakieś pierwsze oznaki życia, a jak nie to ja się obrażam i nie odwiedzę jej przez dwa dni
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 19:45   #2725
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Asia wsiądziesz ze dwa razy i będziesz smigać,tego się nie zapomina..
ja się bałam wsiąść po wypadku,miałam odruch skrętny jak ktoś podjeżdżał do mnie z prawej strony ale jeździłam i szybko wrócilo wszystko do normy,dasz radę

PoP rewalcja plac zabaw a trawka marzenie,jak dywanik na którym chętnie bym się położyła

Oliwka super wakacji

Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość

fajniutki ten namiocik

my mamy podobny, tylko, ze nasz jest w całości prócz jednej ściany z siatki i wyglada jak zamek. Julia na dzień ma go na ogródku, a na noc chowamy do garażu, bo boję się, że odleci
zreszta ja wszystko chowam do garazu na noc, wszystkie jej zabawki ogrodowe
pokaż wasz namiot, bo ja w dalszym ciągu nic nie wybrałam

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:12   #2726
ASIULEK_23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
Wiadomo, że nie jest to regułą ale przeważnie tak jest. Moja jest nad wyraz towarzyska. Takie cygańskie dziecko. I co za tym idzie- zaczepia każdego kogo napotka na swej drodze. czy to dorosły, czy dziecko... a to stwarza potencjalne kłopoty- bo starsze dzieci nie za bardzo tolerują takie maluchy. Jakieś przepychanki przy zjeżdżalni itp to na porządku dziennym. Takie wstydliwe dzieci maja takie (nie wiem jak to nazwać) jakby "lżejsze" zachowania. raczej starają się by rodzic był w pobliżu a mój diabeł ma mnie totalnie w nosie. Oj ciężki mam z nią żywot

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Asiulek a gdzie musisz podjechać? Ja znam dość dobrze miasto - tu skończyłam liceum, studia i kurs na prawko Mogę Ci powiedzieć jak dojechać...
No i ja wciąż czekam na odwiedziny... Co prawda trampoliny jeszcze nie ma jak obiecałam, coś sprzedawca spierdzielił z wysyłką i czekamy... ale jakoś rok juz te 10km jedziecie a my sie doczekac nie mozemy

Te badania robią w szpitalu na Batorego.
Kiedys się "przełamie" obiecuję. Może jeszcze tego lata

"Ktoś" ( tp. 3.12.2014 )

Edytowane przez ASIULEK_23
Czas edycji: 2012-05-29 o 20:14
Stary 2012-05-29, 20:16   #2727
monka23
Zakorzenienie

Oliwka a ty na wakacje smigasz ? ja to nie w temacie a czytam na bieżąco , jak to to . Bawcie się dobrZe.

Pop nie gadaj trawka wymiata, jak ja wycycka na początku to ładnie wyrosnie. Pamiętaj ze on ta trawkę dla was robi, na bank, chce mieć wypicowana zeby jego kochane kobitki miały wszystko co najlepsze. Potem bedziecie się gzdzic hehe

Wybielala któraś z was zeby u sto stomatologa??????? Bolało? Jak tak to jak długo?
Stary 2012-05-29, 20:42   #2728
libra777
Zakorzenienie

Tylkooliwka bezpiecznego lotu
Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Na szczęście dzieci pójdą niedługo do szkoły dziewczyny
to wtedy się dopiero zacznie
Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny
Tak troche Was podczytuje ostatnio, ale jeszcze nie odpisywalam
Mam synka dwuletniego (Jeremi) i kiedys szukalam watku odpowiedniego, ale nie znalazlam styczniowego tylko Wasz troche poczytalam, w tegorocznym styczniu urodzilam do kompletu coreczke i znow Was troche podczytuje w wolnych chwilach
moge jeszcze do Was dolaczyc? bo ostatnio problemy dwulatkow sa mi bliskie
Witaj
Bardzo mi się podoba imię Jeremi,Jerema ,mój Miko miał tak mieć na imię ale mojemu tż się nie za bardzo podobało
Cytat:
witam,

Wywołana wstawiam zdjęcia naszego placu zabaw. myślę że sie jeszcze rozwinie.
dodatkowo mamy jeszcze zamek dmuchany i małą zjeżdżalnie ale to z drugiej strony.

U nas przyjechali panowie i wszystko poskładali i zabetonowali.
plac jak plac ale trawka super jak na polu golfowym
niektórzy mówią A zasieje trawę i będzie spokój ehe nic bardziej mylnego z trawnikiem żeby był ładny to dopiero jest roboty
Cytat:
smaruję olejem i wysypuję albo otrebami albo bułką i od razu wyciągam z formy i studzę na kratce wtedy jest chrupiący
Cytat:
Napisane przez blistex Pokaż wiadomość
a ja chciałam wam się jeszcze czymś pochwalić
a mianowicie na moim ogródku wyrosły mi pomidorki, na krzaczkach mam juz 6 malusich pomidorków
gratulacje ,u mnie też już są zielone małe pomidorki
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:47   #2729
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Te badania robią w szpitalu na Batorego.
Kiedys się "przełamie" obiecuję. Może jeszcze tego lata
No a Ty nie wiesz gdzie szpital na Batorego? A chodziłaś do Mizarewicza na Bażyńskich do przychodni? To jest dokładnie na przeciwko - po drugiej str ulicy, na rogu - Batorego krzyżuje się z Bażyńskich. Dojedziesz tam wysiadając za wiaduktem na pierwszym przystanku czegokolwiek (1,2,3,4,25,26,34,40) i potem 3min pieszo To w zasadzie 1przystanek dalej niż Twoja praca. A czym jeździsz do pracy?

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-29, 20:53   #2730
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:

.
nie ma kwiatow. sa skalniaki.

Cytat:
Pop Dzięki . Ja bym chętnie już dziś skorzystała . Mam nadzieję ze uda się dotrzeć do Was w tym roku (sezonie letnim)
Czekam.

moja Oliwka to tez cygańskie dziecko. Pójdzie z kazdym i sie na nas nie oglądnie.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości