![]() |
#2701 |
Zadomowienie
|
Dot.: Lubelskie Mamusie 2012/2012
Najczęściej słyszałam: oliwką smaruj i wyczesuj...zupełnie ta metoda się u nas nie sprawdza
![]() http://allegro.pl/dentinox-cradle-ca...959595661.html właśnie zamówiłam i zobaczę co będzie bo już się patrzeć na to dziadostwo nie mogę.
![]() |
#2702 |
Z deszczem w butach
|
Mi też oliwka szału nie robi, zamiast się zmniejszać, robi się tego coraz więcej, pfff... daj znać jak już przetestujesz czy się u Was sprawdza!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2703 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
http://s10.suwaczek.com/200912213338.png http://s7.suwaczek.com/201001073829.png http://www.suwaczek.pl/cache/6939182781.png http://www.suwaczek.pl/cache/fbbd411fe4.png http://www.suwaczki.com/tickers/1usavcqgegaaczpr.png Edytowane przez shirmus Czas edycji: 2014-02-10 o 13:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2704 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Na ciemieniuchę nie pomogę, bo nie mieliśmy do tej pory... Słyszałam, że skuteczna bywa zwykła oliwa z oliwek (standardowo: posmarować i wyczesać), na szkole rodzenia położna polecała z kolei zwykłą maść witaminową do nawilżenia, ale ona ogólnie do wszystkiego tę maść witaminową polecała ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2705 | |
Raczkowanie
|
Moj niunio nie miał duzej i ja oliwkowalam i zczesywałam przed kąpielą a potem to samo po kąpieli i miał zaledwie 2 dni i własnie dlatego, ze przestałam szczotkować główkę i tylko oliwkowałam, nie wiedziałam, że to cały czas trzeba i problem już nie wrócił
![]() ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:20 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2706 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez La Cocinerita Czas edycji: 2014-02-10 o 16:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2707 |
Z deszczem w butach
|
Maścią witaminową też jej stosowałam, bo jest dość "tłusta" i też trochę rozpuszcza. No, dobra, to działamy dalej z oliwkami.
Co do kąpania, to my używamy od początku płynu Hipp, na początku do wody dodawaliśmy też trochę oliwki (też Hippa) i jest ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2708 |
Wtajemniczenie
|
a próbowałaś olej kokosowy? taki tłoczony na zimno nierafinowany? np taki: http://www.medyk1.pl/product/image/2...-kokosowy.jpeg
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2709 | |
Z deszczem w butach
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2710 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
"Mama i dziecko: -pomaga zapobiegać rozstępom w czasie ciąży, intensywnego przybierania bądź tracenia na wadze -może być spożywany w czasie ciąży, by zapewnić dziecku niezbędne tłuszcze nienasycone -idealny dla dzieci od pierwszych dni życia -chroni przed odparzeniami od pieluszkowymi -pomaga zlikwidować ciemieniuchę (wystarczy posmarować główkę i zmyć) -można stosować go jako środek leczniczy na pleśniawki -przyspiesza leczenie zapalenia ucha u dzieci -odpowiedni do masażu przedporodowego (zwiększa elastyczność krocza) -Karmiącej mamie zastąpi krem z lanoliną na sutki (jest bezpieczny dla dziecka) -Karmiąca mama może spożywać 3-4 łyżki dziennie, by zwiększyć podaż składników odżywczych do mleka" |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2712 |
Raczkowanie
|
A ja z innej beczki, a czy możliwe że ciemieniucha pojawia się u rocznego dziecka? Mały ma od paru dni takie żółte płatki we włosach...czy to może skutek uboczny antybiotyku? myję mu tym środkiem na ciemieniuchę z ziaji (wygrałam zestaw w konkursie) i troszkę schodzi.
![]() |
#2713 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#2714 |
Raczkowanie
|
To i ja się podzielę moją wiedzą
![]() U nas Oliwka miała niewielką ciemieniuchę, kupiłam żel zmiękczający na ciemieniuchę z Emolium i jest ok, jak zapytałąm pediatrę co ew. mogę kupić to powiedziała że kupiłam to co mogłam najlepszego więc w sumie za bardzo mi nie pomogła. U nas zadziałało ale może dlatego że nie był to duży problem. Ciemieniucha może pojawić się nawet u dwulatka, więc jest to całkiem normalne zjawisko. Co do kąpieli w emolientach to my od początku używaliśmy płynu do kąpieli nivea a później przeszłam na babydream i było ok, teraz jak były mrozy i bardziej suche powietrze to mała dostała suchych plamek na nóżkach (4 szt) kąpałam ją w Oilatum i smarowałam nóżki kremem i poschodziło jak skończę butelkę to wracam do babydream ![]() ![]()
![]() |
#2715 | ||
Zakorzenienie
|
moje dziecię praktycznie tego problemu nie miało, tzn jakieś niewielkie ciemieniuchy się pojawiały, ale znikały bez szczególnej pielęgnacji.
z tego co pamiętam to: godzinę przed kąpielą naoliwkować główkę, założyć czapeczkę, w kąpieli umyć główkę i po kąpieli wyczesać. pod czapeczką powinna lepiej zmięknąć niż tak tylko posmarowana. Cytat:
my przez pierwszy miesiąc używaliśmy allerco tylko dlatego, że dostaliśmy całą butelkę w SR jako próbkę, później położna z przychodni mówiła, żeby kąpać w emolientach, ale niczym tego nie argumentowała i uznałam, że emolienty to często tylko marketing, a nie rzeczywista potrzeba i kupiłam płyn do kąpieli z bd, używamy go cały czas. raz skusiłam się na płyn z hippa i jednak bd lepszy, do tego tani i wydajny. Cytat:
buzię smaruję tylko przed wyjściem na dwór w chłodne dni. jaki krem macie? na wysuszoną skórę to chyba coś z witaminą A, ja mam jakąś najzwyklejszą maść z wit.A z apteki, nie dziecięcą i smaruję dziecku brodę, bo od śliny/smoczka robi mu się taki suchy placek. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2716 |
Raczkowanie
|
U mojej Córy ciemieniuchy nie było. Więc nie pomogę.
Zapraszam na konkurs u mnie na blogu - do wygrania dwa zestawy książeczek + CD z bajką! ![]() http://violianka.blogspot.com/2014/0...a-konkurs.html
![]() |
#2717 |
Raczkowanie
|
Co do ciemieniuchy to my mieliśmy straszny problem. Całe to oliwkowanie, wyczesywanie czy też bez wyczewywania nie pomagało w ogole. Jak znikneło to nastęonego dnia pojawiało się i to coraz większę. W końcu kupiliśmy żel na ciemieniuchę z emolium i po kilku razach pomogło! Także polecam bardzo. Trochę kosztuje, ale jest naprawdę super
![]()
![]() |
#2718 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
![]() ![]() U nas życiowe rewolucje, mało czasu dla siebie, mała rośnie, odkad raczkuje jest wszędobylska, śmiga jak samochodzik, uwielbia ksiażeczki, fascynuja ja wszelkie paproszki, mówi mama, baba, bapa, tata, spacerówka jest be! I spacery odbywaja się na rękach, noi wciaż czekamy na pierwsze zàbki (jedynka już chyba prześwituje ![]() ![]() Moja laktacja się rozkręciła, pijam herbatke laktacyjna Babydream z Rossmana, mała nadal dość często woła o pierś, w nocy jada nieraz po 4/5 razy. W diecie małej bazujemy na jaglance Holle, teraz też na orkiszowej Holle, i o ile owoce jada chętnie to przy obiadkach już jest gorzej, po kilku łyżeczkach zaczyna płakać i koniec końców je z piersi :/ może to przez zęby, może podrażnia ja łyżeczka, albo ciepło zupki (kaszke z owocami jada chłodnà) nie wiem, miałyście może podobne przejścia? Mam nadzieję, że nie przyzwyczaiła się do słodkich owoców :/ Przy okazji komponowania diety dla Małej wprowadziłam małe rewolucje i w swojej diecie, trafiłam na stronkę Smakoterapia i szaleje z jaglanka ![]() W międzyczasie byliśmy na wizycie kontrolnej u ortopedy, dr Kiełbasy, i niestety zawiodłam się na tym lekarzu i przestaję go polecać. Nie dość, że na wizytę przeznaczone jest 10 minut, to doktor znalazł sobie czas na pogaduchy przez telefon (nie była to pilna sprawa), za co nawet nie przeprosił, miał dość olewczy stosunek i zachowywał się, jakby był wypalony. Wszystkie info trzeba było z niego wyciagać, oboje wyszliśmy wkurzeni z gabinetu. ![]() Miłego dnia KOleżanki, jeszcze muszę nadrobić kilka stron na forum ![]() Ps. Shirmus jak u Was sytuacja z zatwardzeniami? My też się borykaliśmy, odstawiłam wszystkie kaszki, gotowane jabłka i marchew i nie pomagało, przypomniałam sobie o Biogai i pomogła ![]() Edytowane przez Clarissa20 Czas edycji: 2014-02-11 o 13:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2719 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2720 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2721 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, na stronie www.imid.med.pl znajduje się poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. r.ż. Może jesteście zainteresowane
![]() ![]() Jakà wodę podjecie swoim maluchom? Edytowane przez Clarissa20 Czas edycji: 2014-02-11 o 18:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2722 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ostatnio dajemy Hani soczki Bobofrut - w ramach deserku bardziej niż picia. Bardzo lubi. Pije ze zwykłej szklanki. U nas są już cztery zęby - czasem jak podczas karmienia złapie to ja wyję na całe gardło.... Ale nie zamierzamy kończyć karmienia. Odkąd chodzę do pracy córa dostaje częściej coś innego, warzywka, mięsko, ale pierś nadal jest ulubiona! Trochę się zaczęłam jednak martwić o swoją laktację. Czy nie za rzadko karmię, czy mi pokarm nie zaniknie... ale ostatnio jak zważyłam Hankę to się okazało że przybrała ponad 600g więc chyba wszystko działa jak trzeba. Wkrótce skończy 9 msc, ma 4 zęby i waży 9200g. Kto jeszcze nie zaglądał to zapraszam do siebie na konkurs - do wygrania książeczki lubelskiego wyd. Omnibus!
![]() |
![]() |
#2723 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Co do picia to ostatnimi czasy daję wodę przegotowaną zabarwioną sokiem hipp (10 do 1) bo samej wody to nie chce pić,poza tym podaje soki albo same albo rozcieńczone z wodą przegotowaną(50/50), ewentualnie herbatki dla dzieci, ponoć można dawać nawet wodę butelkową tylko świeżą otwartą max 48 h. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2724 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wcześniej chętnie jadła obiadki? dziecko w sumie może lubić/nie lubić owoce lub warzywa. ja zaczynałam rozszerzanie diety od owoców i nasłuchałam się, że dziecko mi warzyw nie zje, a jest odwrotnie, zupy wcina a za owocami nie przepada, w kaszy zje, ale same mu nie podchodzą. Cytat:
jak już to przegotowaną, ale moje dziecię za wodą nie przepada. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2725 |
Raczkowanie
|
Hymmm ten olej kokosowy o którym piszecie brzmi kusząco, tyle ma zastosowań
![]() Moni_ka.g co do kremów, to od zimna i wiatru mamy z babydream, a do nawilżenia w ciągu dnia alphanova bebe - szukałam czegoś o lekkiej konsystencji, bo te gruby, tłuste warstwy jakoś mnie denerwują... Alphanova jest lekka, delikatna i dobrze nawilża, ale na początku zdenerwował mnie jej zapach - bardzo intensywny, aż bałam się, że córę będzie głowa bolała ![]() ![]() ![]() Clarissa ![]() ![]() ![]() Ech u nas ząbkowanie trwa, znów ciężka noc i jeszcze cięższy dzień... Dzisiaj to już płakałam razem z córą, bo miała taki moment, że strasznie cierpiała, a przeciwbólowy nie pomagał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2726 |
Z deszczem w butach
|
Ten olej kokosowy mozna dostac w Lublinie np. w sklepach zielarskich Mniszek, maja punkty w Realu o Leclercu na Zana. Ja u nich kupowalam
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2727 |
Rozeznanie
|
Olej kokosowy ja dostałam z Tajlandii,więc nie wiem gdzie można kupić. Ja stosowałam go właśnie na początku ciąży do smarowania buzi- miałam okropne wypryski
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2728 |
Wtajemniczenie
|
Olej kokosowy w sklepach ze zdrową żywnością np. galeria staropolska na krakowskim, pewnie w tym nowo otwartym na Hempla, n racławickich jest też i w leclerku na Zana
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2729 |
Raczkowanie
|
powiedzcie mi co zrobic eby moj bobek wytrzymal chociaz 5 min z maska od inhalatora?? placzu jest ogrom...
a ja zamartwiam sie bo @ 10 dzien juz nie widac...
![]() |
#2730 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:13.