Aparaty ortodontyczne cz.XIII - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-22, 20:31   #2701
guacamole
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.XIII

Hej, a czy ktoras z was miala moze usuwane szostki?
Ja mam taka potworna szostke, ktora osobiscie bym usunela, bo strasznie mi dokucza i kolejny etap to bylaby juz chyba koronka.

Szukalam polecanych ortodontow, ale niestety nie znalazlam. Za to mase porad na temat gabinetow kosmetologicznych.
Czy gdzies tu na forum jest jakis 'ranking'?
guacamole jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-22, 20:54   #2702
mardarynka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dziorno84 Pokaż wiadomość
Hej!
Ja mam usunięte wszystkie ósemki, w tym dwie chirurgicznie, ale u mnie po prostu ósemki pchały resztę zębów do przodu - jedna dolna zaraza rosła poziomo tzn. korzeniem w stronę policzka i była przy tym naprawdę gigantem i jej usunięcie było najpoważniejsze, ale jeśli Twoje ósemki rosną normalnie to nie powinnaś się obawiać
A w ogóle czy ktoś z Was ma dziewiątki? U mnie na zdjęciu mam jeszcze dwa takie malutkie ząbki i dentystka mówi że to 9 - zabawne, ale dziwoląg ze mnie hehe
hmmm, może i u mnie te ósemki pchają jedynki Górne są wyrżnięte, ale za to dolne nie do końca. Ale chyba usuwanie niewyrżniętych mniej boli? Boże, tak się tego obawiam Dziękuję za odpowiedź ;*
mardarynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-22, 21:32   #2703
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mardarynka Pokaż wiadomość
hmmm, może i u mnie te ósemki pchają jedynki Górne są wyrżnięte, ale za to dolne nie do końca. Ale chyba usuwanie niewyrżniętych mniej boli? Boże, tak się tego obawiam Dziękuję za odpowiedź ;*

Osemki potrafia narobic balaganu. Wiem po sobie gdybym kilka lat temu sie nimi zajela nie byloby dzis tak zle.
Stary 2013-02-22, 21:47   #2704
Kusum
Zakorzenienie

Efekty noszenia wyciagow
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (40,0 KB, 129 załadowań)
Stary 2013-02-22, 22:23   #2705
Madziarka.n
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez guacamole Pokaż wiadomość
Hej, a czy ktoras z was miala moze usuwane szostki?
Ja mam taka potworna szostke, ktora osobiscie bym usunela, bo strasznie mi dokucza i kolejny etap to bylaby juz chyba koronka.

Szukalam polecanych ortodontow, ale niestety nie znalazlam. Za to mase porad na temat gabinetow kosmetologicznych.
Czy gdzies tu na forum jest jakis 'ranking'?
ja miałam usuwaną szóstkę na górze

tutaj na forum rankingu nie ma, ale jak napiszesz skąd jesteś to być może znajdzie się aparatka z Twojego regionu i będzie mogła kogoś polecić

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-22, 22:35   #2706
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Efekty noszenia wyciagow
Bardzo ładnie już Twoje zęby wyglądają Długo jeszcze będziesz nosiła aparat? Bo już zbyt wiele chyba nie zostało do zrobienia
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-22, 22:35   #2707
guacamole
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madziarka.n Pokaż wiadomość
ja miałam usuwaną szóstkę na górze

tutaj na forum rankingu nie ma, ale jak napiszesz skąd jesteś to być może znajdzie się aparatka z Twojego regionu i będzie mogła kogoś polecić

Dzieki Madziarka

Mieszkam w Szwecji, ale moge dolatywac do Wawy co 2-3 miesiace (Damon). W necie szukam opinii o poszczegolnych gabinetach i widze czysty lukier. A nie o to tu chodzi

Poza tym chodze z bolaca szostka, ktora bym chciala ewentualnie wyrwac. Czlowiek musi wiedziec, co i jak, by nie leczyc zeba (w Szwecji to jakies 1500 zlotych za kanalowke), ktory pojdzie do kosza.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-22, 22:52   #2708
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
Bardzo ładnie już Twoje zęby wyglądają Długo jeszcze będziesz nosiła aparat? Bo już zbyt wiele chyba nie zostało do zrobienia
Jeszcze rok na pewno, ale dzieki za mile slowa. Chyba na zdjeciu to jakos ladnie wyglada.

---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ----------

Cytat:
Dzieki Madziarka

Mieszkam w Szwecji, ale moge dolatywac do Wawy co 2-3 miesiace (Damon). W necie szukam opinii o poszczegolnych gabinetach i widze czysty lukier. A nie o to tu chodzi

Poza tym chodze z bolaca szostka, ktora bym chciala ewentualnie wyrwac. Czlowiek musi wiedziec, co i jak, by nie leczyc zeba (w Szwecji to jakies 1500 zlotych za kanalowke), ktory pojdzie do kosza.
To moze ja cos powiem, bo nosze samoligaturke. Co prawda nie Damon, bo moja orto miala z nimi same problemy i robi na AO, ale zasada jest ta sama.
Przez pierwsze 4-5 miesiacy chodzilam normalnie co miesiac, bo orto zmieniala za kazym razem luk. Sprawdzala tez co sie dzieje. Teraz chodze co jakies 6-8 tygodni. Mialam spore stloczenie. Nosilam przerzut podniebienny poszerzajacy szczeke. To tez taki czesty mit, ze samoligaturka sama poszerza szczeki. Zeby mnie bola i bolaly przy przemieszczaniu. Cudownie sie nie teleportowaly jak to pokazuja na reklamie Damona.
A swoja droga to 1500zl za leczenie w Szwecji to chyba nie duzo jak na tamtejsze zarobki? Moj brat zaplacil tutaj 1100. Ja co prawda polowe tego w innym gabinecie. Jak widzisz ceny sa rozne.Dobrze policz czy faktycznie z podrozami wyjdzie taniej w Polsce?
Stary 2013-02-22, 23:05   #2709
guacamole
Wtajemniczenie

Cytat:
To moze ja cos powiem, bo nosze samoligaturke. Co prawda nie Damon, bo moja orto miala z nimi same problemy i robi na AO, ale zasada jest ta sama.
Przez pierwsze 4-5 miesiacy chodzilam normalnie co miesiac, bo orto zmieniala za kazym razem luk. Sprawdzala tez co sie dzieje. Teraz chodze co jakies 6-8 tygodni. Mialam spore stloczenie. Nosilam przerzut podniebienny poszerzajacy szczeke. To tez taki czesty mit, ze samoligaturka sama poszerza szczeki. Zeby mnie bola i bolaly przy przemieszczaniu. Cudownie sie nie teleportowaly jak to pokazuja na reklamie Damona.
A swoja droga to 1500zl za leczenie w Szwecji to chyba nie duzo jak na tamtejsze zarobki? Moj brat zaplacil tutaj 1100. Ja co prawda polowe tego w innym gabinecie. Jak widzisz ceny sa rozne.Dobrze policz czy faktycznie z podrozami wyjdzie taniej w Polsce?
Dzieki za info
Ja mimo wszystko jednak Damona biore pod uwage, bo w razie co, u mnie na miejscu moge pojsc od biedy. Tu jest dosc maly wybor mozliwosci. No i ten okres miedzy wizytami dluzszy. Zobaczymy

Ceny sa straszne i tyle. Te 1500 to jakas nie do konca skomplikowana sprawa. Jakies powazniejsze, kilkukanalowe zeby to i 2500 moga kosztowac. Aparat tutaj kosztuje jakies 25 tysiecy zlotych - przecietnie. A tutejsza 'kasa chorych' nie zawsze widzi 'slusznosc' refundacji czesci wydatkow. Efekt - doroslym Szwedom wmawia sie, ze sa juz za starzy na aparat orto i widac krzywe zgryzy na ulicy . Dzieciom refunduje sie calkowicie.

Jak w Pl zaplace za aparat i wizyty 10000 to bede happy. A dojazdy... fajnie miec pretekst zebowy, a przez to wyczochrac koty, ktore zostawilam mamie .

A zarobki... W Pl zarobisz na 10 zebow, w Szwecji na 5 Tak wuproszczeniu.
Stary 2013-02-23, 03:57   #2710
Antarktyda
Raczkowanie

Podbijam swoje pytanie,
może któraś zna odpowiedź?
Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
Wie może któraś z Was kiedy robi się wyciski końcowe?
Miesiąc temu byłam u orto i zapytała mnie czy coś bym chciała zmienić jeszcze, to powiedziałam, że mam wrażenie, że jedynki mam trochę "ruchome" - raz jedna minimalnie bardziej wystaje, raz druga.
Więc orto założyła mi tam jakiś drucik żeby to jakoś okiełznać.
Przy wychodzeniu zapytałam kiedy mniej-więcej ściągamy? (bo wcześniej mówiła, że już niedługo).
Odpowiedziała : "No już dzisiaj chciałam nawet wyciski robić, ale skoro Pani zauważyła tutaj ten problem z jedynkami to jeszcze poczekamy"
I stąd moje pytanie: jakby zrobiła te wyciski to jeszcze w aparacie, czy to znaczy, że najpierw by mi go zdjęła i zrobiła wyciski?
A jeżeli w aparacie to potem ile trzeba czekać na zdjęcie? Miesiąc jak do normalnej wizyty? Czy jakoś krócej? Jak to z tym jest?

"
Antarktyda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 07:35   #2711
ceciii
Zadomowienie

Lokalizacja: Na Mazury, Mazury, Mazury, popływamy tą łajbą z tektury!

Antarktyda - ja aparat ściągam za około miesiąc. Teraz mam wizytę 27 lutego i pani dr zrobi wyciski, być może tez przyklei retencję na dół.

23.09.2010r.

NO PAIN, NO GAIN!

Najpiękniejsza
<i>filmy zablokowane</i>
ceciii jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-23, 09:46   #2712
L I L Y
Zakorzenienie

guacamole ja swoją panią doktor wynalazłam sobie na stronie znanylekarz.pl miała tam bardzo dużo samych pozytywnych opinii, jeszcze nie mam aparatu, ale na pierwszej wizycie zrobiła na mnie bardzo miłe wrażenie także jak tam nie szukałaś, to może sobie poprzeglądaj

Kusum jakie ładne ząbki już masz

* Ćwiczę!
* Zapuszczam włosy!
* Aparatka (góra + dół) 22.03.2013r. - 21.05.2014r.

L I L Y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 10:12   #2713
Vinnga
Zakorzenienie

Cytat:
Efekty noszenia wyciagow
Takie ładne w tak krótkim czasie
A żeby mieć taki kształt górnych jedynek to bym wiele dała
Vinnga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 10:40   #2714
madziara_07
Zadomowienie

no mi osemki tez pokrzywily zeby a i tak sie nie wyrznely bo miejsca nie ma.
Kusum ale masz ladne zabki, czy oprocz likwidacji tej szparki miedzy jedynkami cos jeszcze przesuwasz?
Stary 2013-02-23, 11:16   #2715
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Antarktyda Pokaż wiadomość
Podbijam swoje pytanie,
może któraś zna odpowiedź?
Ja najpierw miałam odcięte łuki, chodziłam tak około 2-3 tygodni, potem wyciski w aparacie, tydzień później do odebrania retainer i na tej samej wizycie zdjęty aparat.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 12:08   #2716
mardarynka
Przyczajenie

Może to głupie pytanie, ale jak dbacie o swoje zęby, od czasu noszenia aparatu? Oprócz tego, że trzeba je myć po każdym posiłku i używać tej mini szczoteczki, robicie coś jeszcze?
mardarynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 12:49   #2717
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mardarynka Pokaż wiadomość
Może to głupie pytanie, ale jak dbacie o swoje zęby, od czasu noszenia aparatu? Oprócz tego, że trzeba je myć po każdym posiłku i używać tej mini szczoteczki, robicie coś jeszcze?
Nie myję po każdym posiłku Dlaczego? Nie wyobrażam sobie na uczelni iść do łazienki umyć zęby albo to samo robić w pracy. Jak jestem w domu to ok, ale jak nie jestem to nie myję po każdym posiłku
Btw. nadmiar fluoru też jest niezdrowy, więc nie przesadzałabym z tym myciem po każdym posiłku.

Ja myję min. 2 razy dziennie - rano i wieczorem. Zwykła szczoteczka + międzyzębowa + płukanka Oral- B (polecona przez Kusum) i ewentualne poprawki po odbarwieniach przez płyn + wieczorem przed płukanką nić dentystyczna (sporo roboty, a rano to bez sensu, bo po umyciu zębów wieczorem już nie podjadam ani nic, a rano śniadania jadam rzadko )

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Ceny sa straszne i tyle. Te 1500 to jakas nie do konca skomplikowana sprawa. Jakies powazniejsze, kilkukanalowe zeby to i 2500 moga kosztowac. Aparat tutaj kosztuje jakies 25 tysiecy zlotych - przecietnie. A tutejsza 'kasa chorych' nie zawsze widzi 'slusznosc' refundacji czesci wydatkow. Efekt - doroslym Szwedom wmawia sie, ze sa juz za starzy na aparat orto i widac krzywe zgryzy na ulicy . Dzieciom refunduje sie calkowicie.

Jak w Pl zaplace za aparat i wizyty 10000 to bede happy. A dojazdy... fajnie miec pretekst zebowy, a przez to wyczochrac koty, ktore zostawilam mamie .

Ad. 1. W Polsce NFZ dorosłym leczenia nie refunduje wcale, a dzieciom do 12 r.ż, więc ile ludzi więcej chodzi z krzywymi zębami?
Ad. 2. Na 10 zębów leczonych kanałowo to większość Polaków by chyba kilka miesięcy przynajmniej musiała zapieprzać
lala2506 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 13:25   #2718
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Dzieki za info
Ja mimo wszystko jednak Damona biore pod uwage, bo w razie co, u mnie na miejscu moge pojsc od biedy.
Jeśli chodzi o częstotliwość wizyt przy aparacie samoligaturującym to ja dodam jeszcze od siebie, że dopuki miałam wymieniane łuki to faktycznie wizyty miałam najczęściej co 2 miesiące, jednak obecnie, gdy wymieniane są jedynie łańcuszki to mniej więcej od pół roku chodzę na wizyty co 2-3 tygodnie, a czasem zdarza się nawet co tydzień.
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 17:28   #2719
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziara_07 Pokaż wiadomość
no mi osemki tez pokrzywily zeby a i tak sie nie wyrznely bo miejsca nie ma.
Kusum ale masz ladne zabki, czy oprocz likwidacji tej szparki miedzy jedynkami cos jeszcze przesuwasz?
A przesuwam... cala szczeke wyciagami Widac na zdjeciu jak sie dolne zeby schowaly pod gorne. Tymczasowo mam efekt A. Rubik przez rozklinowanie
Stary 2013-02-23, 18:22   #2720
biedronka91
Zakorzenienie

Ja myję po każdym posiłku. Po prostu mam dziwne uczucie dyskomfortu, kiedy tego nie zrobię. Wydaje mi się, że moje zęby są brudne a wokół zamków jest pełno jedzenia. Jem maksymalnie 5 posiłków dziennie, orto również polecała myć 5 razy dziennie.
Stary 2013-02-23, 19:22   #2721
Lolaa87
Zadomowienie

Cytat:
Efekty noszenia wyciagow
Wow śliczne masz ząbki
Stary 2013-02-23, 19:50   #2722
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez biedronka91 Pokaż wiadomość
Ja myję po każdym posiłku. Po prostu mam dziwne uczucie dyskomfortu, kiedy tego nie zrobię. Wydaje mi się, że moje zęby są brudne a wokół zamków jest pełno jedzenia. Jem maksymalnie 5 posiłków dziennie, orto również polecała myć 5 razy dziennie.
Jak mogę to też tak robię, ale jak pisałam poza domem ciężko myć po każdym posiłku
Stary 2013-02-23, 19:56   #2723
biedronka91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lala2506 Pokaż wiadomość
Jak mogę to też tak robię, ale jak pisałam poza domem ciężko myć po każdym posiłku
To prawda, ciężko.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-02-23, 20:24   #2724
Vinnga
Zakorzenienie

Ja na uczelni nie wyobrażam sobie myć zębów. Nie dlatego że wydaje się to być dziwne, po prostu w naszych toaletach zapach zdecydowanie nie zachęca do pozostawania w pomieszczeniu dłużej niż to konieczne Pocieszam się za to gumą do żucia, bo lubię mieć świeży oddech
Stary 2013-02-23, 20:27   #2725
lala2506
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vinnga Pokaż wiadomość
Ja na uczelni nie wyobrażam sobie myć zębów. Nie dlatego że wydaje się to być dziwne, po prostu w naszych toaletach zapach zdecydowanie nie zachęca do pozostawania w pomieszczeniu dłużej niż to konieczne Pocieszam się za to gumą do żucia, bo lubię mieć świeży oddech
Ja się boję, że mi się coś tą gumą obklei więc tic-taci mi zostają
Stary 2013-02-23, 20:33   #2726
anakazar
Zakorzenienie

ja już opanowałam żucie gumy-no problem

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 20:33   #2727
Vinnga
Zakorzenienie

Początkowo też pochłaniałam Tic Taci, ale bardzo szybko wróciłam do gum Jeszcze nie zdarzyło mi się wkleić gumy w aparat, za to zdarza się, że się przykleja do wyciągów, ale wyciągi można wymienić w każdej chwili
Stary 2013-02-23, 20:41   #2728
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki Madziarka

Mieszkasz w Szwecji i jeździsz do Polski tylko ze względu na aparat? Słyszałam że u Was aparat jest zakłądany bezpłatnie,nie ponosi się żadnych kosztów,mój znajomy tam właśnie wyprostował sobie ząbki.

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

Cytat:
Dzieki za info
Ja mimo wszystko jednak Damona biore pod uwage, bo w razie co, u mnie na miejscu moge pojsc od biedy. Tu jest dosc maly wybor mozliwosci. No i ten okres miedzy wizytami dluzszy. Zobaczymy

Aa chyba że jest refundacja do jakiegoś roku życia. Prostował w sumie w wieku ok. 15 lat chyba.

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-23, 20:54   #2729
guacamole
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
Mieszkasz w Szwecji i jeździsz do Polski tylko ze względu na aparat? Słyszałam że u Was aparat jest zakłądany bezpłatnie,nie ponosi się żadnych kosztów,mój znajomy tam właśnie wyprostował sobie ząbki.

---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

Aa chyba że jest refundacja do jakiegoś roku życia. Prostował w sumie w wieku ok. 15 lat chyba.

Za free jest tylko do 20 rz. Zwykly aparat to jakies 15 tys zlotych w porywach do 35 tysiecy. Zalezy wiele od wady. Z refundacja to jest bardzo roznie. Najczesciej odpowiedz brzmi 'nej' .
Znajomy ostatnio za leczenie zeba zaplacil 5000 zlotych w SE i nie byla to zadna koronka tylko kanalowka. Szwed. Sam zarabia 15-17 tysiecy miesiecznie na polskie, ale stwierdzil, ze na szwedzkie leczenie go nie stac, a bedzie musial wymienic kilka wypelnien. On tez juz jezdzi do PL.

---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Irish184 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o częstotliwość wizyt przy aparacie samoligaturującym to ja dodam jeszcze od siebie, że dopuki miałam wymieniane łuki to faktycznie wizyty miałam najczęściej co 2 miesiące, jednak obecnie, gdy wymieniane są jedynie łańcuszki to mniej więcej od pół roku chodzę na wizyty co 2-3 tygodnie, a czasem zdarza się nawet co tydzień.
Dzieki To calkiem ok. Apartat swoja droga, a ja wysciskam warszawskie koty . Pewnie za jakies 2 tyg. to juz bede leciala i dobijala interesu. Jeszcze sie tylko rozejrze za gabinetem

A ile czasu masz juz aparacik? Ps. Wlasnie zauwazylam notke aparacka To juz koncowka pewnie
Stary 2013-02-23, 20:54   #2730
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Za free jest tylko do 20 rz. Zwykly aparat to jakies 15 tys zlotych w porywach do 35 tysiecy. Zalezy wiele od wady. Z refundacja to jest bardzo roznie. Najczesciej odpowiedz brzmi 'nej' .
Znajomy ostatnio za leczenie zeba zaplacil 5000 zlotych w SE i nie byla to zadna koronka tylko kanalowka. Szwed. Sam zarabia 15-17 tysiecy miesiecznie na polskie, ale stwierdzil, ze na szwedzkie leczenie go nie stac, a bedzie musial wymienic kilka wypelnien. On tez juz jezdzi do PL.
Na pewno to było przed dwudziestką,ale sam fakt że jest bezpłatnie do tego roku życia,jest naprawdę super. Lecznie faktycznie drogie...

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości