Grudniowe mamusie 2014 cz.II - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-07-24, 12:27   #2701
Justyssia87
Rozeznanie

Dot.: Grudniowe mamusie 2014 cz.II

Ja brałam sinupret jest super, w ciazy pod koniec mnie złąpały zatoki i pytalam gin prowadzacej to mowila zeby nie brac bo jej sklad sie nie podoba taki ziołowy, ale ona jakas dziwna byla jakby sie nie znala nawet na temat rumianku mi nic powiedziec nie umiała :/ ale nie wytrzymalam i bralam przez pare dni sinupret, malemu nic sie nie stalo, no ale na 100% to nie wiem czy mozna :/

ja tez mam straszny ślinotok, nie moge ksiazki na głos małemu poczytać bo az mi leci po bokach okropne to jest. Z nosa tez mi cieknie albo zatyka sie.

my jak tesciom powiedzielismy ze chcemy Nikodema eh... od razu zaczeli je obrzydzac, mowic ze nie i w ogole ze mamy sobie wybic z glowy takie imie teraz myslimy nad Ksawerym to im ani nie mowie, powiemy dopiero jak sie urodzi zeby za dlugo nam nikt nie obrzydzal :P a jak chcielismy Filipa..boshe to juz wszyscy sie udzielili jakie to okropne imie.
Justyssia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 12:35   #2702
TheN4ti
Rozeznanie

Nie rozumiem jak można tak brzydzic komuś imię. Przecież to Rodziców decyzja i nikt nie powinien się wtrącać. Nie wymyslacie przecież jakiś dziwnych imion. Mi nie zawsze się podoba czyjś wybór, ale nigdy nie mowie tego na głos. Każdy ma inny gust i trzeba to uszanować. No niestety ludzie lubią się wtrącać, a już szczególnie w sprawy nie swoich dzieci ;-)

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-07-24, 12:56   #2703
basiabasia989
Rozeznanie

dziewczyny macie jakiś sprawdzony sklep internetowy z ubraniami ciążowymi? oczywiście w przystępnych cenach? jeszcze się mieszczę w swoje bluzki ale któregoś pięknego dnia się obudzę, że trzeba wyjść do ludzi a ja nie mam się w co ubrać przeglądałam H&M, C&A ale albo nic mi sie nie podoba albo ceny z kosmosu.

Edytowane przez basiabasia989
Czas edycji: 2014-07-24 o 13:00
basiabasia989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 12:58   #2704
blow_ya_mind
Raczkowanie

Jejku, dziewczyny ale miałam koszmarną noc i wieczór. Jakieś bóle brzucha mnie dopadły..:/ Myślę, że to mogły być skurcze BraxtonaHicksa, ale na dodatek tak góra brzucha mnie bolała tam gdzie jest żołądek, że nie mogłam leżeć w ogóle, strasznie chyba dziecko mnie uciska czy coś, albo coś zjadłam... Rano znowu mnie zaczęło ściskać, więc wzięłam nospę i od razu lepiej... Zjadłam coś i też pomogło... Mam nadzieję, że to nic poważnego tzn. czuję że nie, ale jest to bardzo uciążliwe. Jak już teraz brzuch mi tak uciska na wnętrzności to co będzie za 2 miesiące?? Maskara jakaś :/

Co do imion to w pierwszej ciąży po prostu powiedzieliśmy jak już byliśmy pewni i koniec. Bo wcześniej jak chciałam wybierać wspólnie z mamą to totalnie nie mogłyśmy się na nic zgodzić Teściowa moja to w ogóle reaguje średnio na informacje o dziecku (czyt. nie jest totalnie zainteresowana)

Cytat:
Napisane przez 19Inka90 Pokaż wiadomość
Fakt niezły mamy rozstrzal tygodni,a ciekawa jestem jak to wyjdzie w grudniu w praniu pierworodne watkowe pewnie będą bliźniaczki papryki a potem ciekawe czy zgodnia z listą
Na pewno nie zawsze tak jest

Cytat:
Napisane przez basiabasia989 Pokaż wiadomość
Ja po wizycie wszystko super, znaczy się wymiary w normie, badania moje też wręcz książkowe, zlosliwiec mały tak się obrócił ze widziałam.tylko główkę i machanie rękami, jak zapytałam o płeć to nie chciała nic mówić ale potem tam coś pomerdala ta głowica i mówi ze obstawia dziewczynkę ale.zebysmy się nie nastawiali ja to czulam ze to Gabrysia będzie aaaa i mam przeciwciała na cytomegalie, toxo i różyczkę więc właściwie jeśli o chodzi to.jestesmy bezpieczni ale kiedy ja to przechorowalam to nie wiem
gratulacje!

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Inka mam o 14 i strasznie się tym dzisiaj stresuje, nie wiem jak zasne
trzymam kciuki!
Stary 2014-07-24, 13:21   #2705
antosia5
Rozeznanie

Hello

Ale dziś miałam cieżką noc- ciągle mi sie sniły koszmary, uciekałam wiecznie i nigdzie nie moglam sie schowac, bo mój ogromny brzuch sie nigdzie nie mieścił Aż kilka razy mąż mnie w nocy budził, bo krzyczałam

Dziewczyny, a nie wiecie czy mozna depilowac okolice bikini woskiem Nie chodzi o ból, tylko o inne przeciwskazania- są jakieś?

---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ----------

Cytat:
Napisane przez blow_ya_mind Pokaż wiadomość
Jejku, dziewczyny ale miałam koszmarną noc i wieczór. Jakieś bóle brzucha mnie dopadły..:/ Myślę, że to mogły być skurcze BraxtonaHicksa, ale na dodatek tak góra brzucha mnie bolała tam gdzie jest żołądek, że nie mogłam leżeć w ogóle, strasznie chyba dziecko mnie uciska czy coś, albo coś zjadłam... Rano znowu mnie zaczęło ściskać, więc wzięłam nospę i od razu lepiej... Zjadłam coś i też pomogło... Mam nadzieję, że to nic poważnego tzn. czuję że nie, ale jest to bardzo uciążliwe. Jak już teraz brzuch mi tak uciska na wnętrzności to co będzie za 2 miesiące?? Maskara jakaś :/
Dziewczyny, jak odróżniacie te skórczy od innych bóli Czytalam w sumie co to jest, ale zastanawiam czy to jakis charakterystyczny ból? inaczej to sie czuje niz rozciąganie sie macicy?
antosia5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 13:25   #2706
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez antosia5 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a nie wiecie czy mozna depilowac okolice bikini woskiem Nie chodzi o ból, tylko o inne przeciwskazania- są jakieś?
Ja byłam niedawno. Czytałam na necie trochę, ale głównie chodziło o ból (i to nie tyle sam ból, co raczej fakt, że może to stresować matkę, więc o stres).
Miałam iść na depilację pastą cukrową, ale okazało się, że byłoby to za słabe i pani zrobiła mi wosk.

Na moje oko żadnych przeciwwskazań nie widzę… Ani tego nie jesz, ani nic ci się nie wchłania… Może rzeczywiście ten ból i stres z tym związany, ale to zależy od kobiety i jej możliwości =)

Basjena się chyba też wybierała
PaprikaDzika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 13:27   #2707
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Widzę ze z tym imieniem to nie da się dogodzic każdemu
Antos strasznie mi się podoba to imię
Kasienka moja mama z siostra się nie odzywają od 3 miesięcy wiec sama nie wiem co jest lepsze... bo Ja znowu miedzy nimi czuje sie jak miedzy młotem a kowadłem...
Cytat:
Napisane przez maczuma Pokaż wiadomość
Nie bez przyczyny mówią, że z rodziną najlepiej na zdjęciach się wychodzi...
Jak mieszkałam z rodzicami i siostrą ciągle o coś były fochy, odkąd się wyprowadziłam - jak ręką odjął Teraz jest nawet jeszcze lepiej... Życzę żeby Wasze mniejsze lub większe konflikty prysły jak bańka gdy dzidziuś się urodzi

Antoni - ładnie
Wiecie, to już nawet nie chodzi o to czy imię ładne czy nie bo to rzecz gustu, tylko o sam fakt toku myślenia... Wiecie powiem wam mi to często wstyd przed moim Tżtem, bo jego rodzina bardzo fajna jest (no z małymi wyjątkami), a u mnie a to ktoś z kimś skłócony,a to jakiś nadęty, że lepiej sie nie odzywać... Moja mama to już chyba dziwaczeje na starość, jest sama i zamiast korzystać z życia to woli siedzieć i szukać pomysłów czym by się tu znowu pozamartwiać...Mieszka z moją siostrą i ze szwagrem, która też już pod 40-stkę ciągnie, dzieci nie ma i mam wrażenie,że ona nie ma żadnego celu w życiu, poza pracą i opowiadaniem jaka to ona nie jest wiecznie zmęczona to nie ma o czym gadać,a jak już podłapie jakiś gorący temat (czasem żenujący) to może 24h/na dobę truć o tym nad uchem... Powiem wam, przykro mi ,bo to jednak siostra,a ja w ogóle nie mam o czym z nią rozmawiać, nadajemy zupełnie na innych falach...Tylko szwagra mi szkoda, bo on strasznie stłamszony przez nią i już sam też głupieje..ech

Na pocieszenie siedzę i wybieram kafelki do łazienki

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 13:43   #2708
Suqub
Zakorzenienie

KASIENKA to masz fajnie, że wybieranie płytek Cię cieszy. Dla mnie to koszmar.

Co do imion to kiedyś zażartowałam sobie, ze jak będę mieć synka to będzie Gniewko. Oho wrzawa się taka podniosła jakbym chciała Hitler nazwać

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 13:56   #2709
antosia5
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PaprikaDzika Pokaż wiadomość
Ja byłam niedawno. Czytałam na necie trochę, ale głównie chodziło o ból (i to nie tyle sam ból, co raczej fakt, że może to stresować matkę, więc o stres).
Miałam iść na depilację pastą cukrową, ale okazało się, że byłoby to za słabe i pani zrobiła mi wosk.

Na moje oko żadnych przeciwwskazań nie widzę… Ani tego nie jesz, ani nic ci się nie wchłania… Może rzeczywiście ten ból i stres z tym związany, ale to zależy od kobiety i jej możliwości =)

O, dzieki za odpowiedź W takim razie sobie zrobię (sama w domu robię plastrami). Ja tam jakiegos wielkiego bołu nie czuję, a stres mam wiekszy przed wizytą u lekarza niz podczas depilacji
Stary 2014-07-24, 13:58   #2710
alekaz1
Zakorzenienie

Pierwsza pralka sie pierze jeszcze z dwie bo kolorami w miare rozdzielalam. Jak to wypiore to bede wiedziec co trzeba dokupic. Bo tam wiecej ciuchow dla starszego bobo ale zawsze cos.
Stary 2014-07-24, 14:03   #2711
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
O, dzieki za odpowiedź W takim razie sobie zrobię (sama w domu robię plastrami). Ja tam jakiegos wielkiego bołu nie czuję, a stres mam wiekszy przed wizytą u lekarza niz podczas depilacji
a będziesz co widzieć?
bo ja już sama to sobie nic tam nie zrobię!!!!!
Stary 2014-07-24, 14:06   #2712
Paulinkus
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Suqub Pokaż wiadomość
ale daleko już jesteś. Fajnie

U mnie cisza. Coś maleństwo się ruszać nie chce

Moje też się jeszcze nie rusza albo raczej ja nie czuję jak się ono rusza

Cytat:
U mnie mąż mówi, że lepiej jakby styczniowe było bo tak na koniec roku to zawsze do tyłu. Mnie tam nie przeszkadza bo sama z grudnia jestem

My wolimy żeby nasze urodziło się w grudniu ale zobaczymy kiedy ono postanowi przyjść na świat

Cytat:
Napisane przez Hasiap Pokaż wiadomość
(Termin z OM mam na 29.11 i byłam pewna że przenoszę na grudzień stąd bardziej widziałam się na tym wątku).
W moje urodziny

Cytat:

Jeśli któraś z Was ma androida na komórce to polecam aplikację Asystent Ciążowy - odlicza dni do porodu, pokazuje przykładowe wymiary i wagę dziecka, opisuje każdy tydzień i nawet ma przykładowe zdjęcia malucha w danym tc, bardzo realistyczne.
a rozwój dziecka śledzę też na babyonline
Fajny ten asystent już go sobie zainstalowałam

Cytat:
Napisane przez TheN4ti Pokaż wiadomość
Mi krwawą dziąsła przy myciu zębów, ale czytałam, że to normalne. Te wydzieliny tez, bez wkładki się nie odejdzie.

Straszne są te wydzieliny czasami mam wrażenie jakby się ze mnie wręcz lało dziąsła też mi krwawią dlatego stosuję również płyn do płukania a mniej szoruję szczoteczką.

Cytat:
Świetnie, że wszystko w porządku Ja co prawda przekroczyłam 20tc, ale wszystkie parametry wskazują na młodszą ciążę, więc taka ostatnia nie jesteś. Ja mam wizytę w poniedziałek
Też mam w poniedziałek wizytę na 16

Cytat:
Hej
Mogę zazdrościć, że macie w mieście tyle szpitali do wyboru. Ja w swojej mieścinie mam jeden. Wiele kobiet decyduje się na poród w innych miastach i ja też tak myślę ale ciekawa jestem jaka w grudniu będzie pogoda i jak z przejezdnością ulic.

U mnie też tylko jeden. Pozostałe, które są ewentualnie w pobliżu ok. 1 h jazdy też nie mają najlepszych opinii także kicha. Dlatego poważnie zastanawiam się nad wzięciem położnej jako osoby towarzyszącej.

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
w ogóle mam ostatnio jakieś głupie myśli bo niby zaczęłam 21 tydzień niby coś tam bardzo delikatnie czuję ale jak czytam że u was już się brzuch aż rusza i wasi faceci poczuli już kopniaczki to się zastanawiam czy z moim wszystko wporządku i czy to on napewno się rusza czy ja sobie tylko wkręcam i zaczyna wariować
To chyba normalne bo ja też mam ostatnio głupie myśli. Pociesza mnie tylko to że w poniedziałek idę na wizytę. Mam głęboką nadzieję, że wszystko jest w porządku. Nie czuję jeszcze juniora i to mnie martwi

Cytat:

Co do imion to kiedyś zażartowałam sobie, ze jak będę mieć synka to będzie Gniewko. Oho wrzawa się taka podniosła jakbym chciała Hitler nazwać

U mnie imię podoba się albo jednym albo drugim. Mam sporą rodzinę. Także z tż podjęliśmy decyzję, że wybierzemy imię które nam się podoba a oni będą musieli je zaakceptować i tyle. Nigdy nie dogodzimy wszystkim.
Stary 2014-07-24, 14:19   #2713
antosia5
Rozeznanie

Cytat:
a będziesz co widzieć?
bo ja już sama to sobie nic tam nie zrobię!!!!!
Na razie brzuch jeszcze mi umożliwia W sumie wszystkiego widziec nie muszę- juz na pamięć znam
Stary 2014-07-24, 14:27   #2714
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
KASIENKA to masz fajnie, że wybieranie płytek Cię cieszy. Dla mnie to koszmar.
Heheh, no powiem Ci ,że jak oglądam galerie, to jest tyle pięknych aranżacji, że ciężko podjąć decyzję, a muszę, bo czas nas goni i za miesiąc, półtora chcielibyśmy się przeprowadzić. Ja niestety nalezę to tych niezdecydowanych i Tż się wkurza na mnie, bo jak wybieraliśmy płytki do pierwszej łazienki to potrafiłam godzinami po sklepach łazić i nie mogłam się zdecydować, w końcu na szybko podjęłam decyzję ,bo już sama byłam tym zmęczona,a pan sprzedawca już z kluczami stał i chciał zamykać sklep

Stary 2014-07-24, 14:32   #2715
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
Heheh, no powiem Ci ,że jak oglądam galerie, to jest tyle pięknych aranżacji, że ciężko podjąć decyzję, a muszę, bo czas nas goni i za miesiąc, półtora chcielibyśmy się przeprowadzić. Ja niestety nalezę to tych niezdecydowanych i Tż się wkurza na mnie, bo jak wybieraliśmy płytki do pierwszej łazienki to potrafiłam godzinami po sklepach łazić i nie mogłam się zdecydować, w końcu na szybko podjęłam decyzję ,bo już sama byłam tym zmęczona,a pan sprzedawca już z kluczami stał i chciał zamykać sklep
Mi zawsze się podoba to co jest za drogie na moja kieszeń i tak dziwne, że do kuchni wybrałam. Ostatnio chodziłam 4 godziny po sklepie i nic mnie nie zachwyciło a łazienka czeka.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 14:38   #2716
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
Na razie brzuch jeszcze mi umożliwia W sumie wszystkiego widziec nie muszę- juz na pamięć znam
Ja, jak stoję wyprostowana, to patrząc w dół widzę cycki, brzuch a potem stopy od połowy. Żeby się obejrzeć dokładniej muszę się ostro pochylić i najlepiej jeszcze "poprawić" brzuch, co by widoczność była lepsza. Nie ma szans, żebym sama się tam depilacyjnie ogarnęła

Jak byłam u kosmetyczki to dopiero jak wstałam z fotela mogłam ocenić efekty jej pracy - w lustrze śmiałyśmy się jak głupie, co będzie później
a to było 2 tygodnie temu prawie, to brzuszek ciutkę mniejszy miałam!!!

---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

eh, skleroza.
wpadłam się linkiem do artykułu podzielić ---> http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...ecko_Sary.html

Stary 2014-07-24, 14:46   #2717
madziqqq
Rozeznanie

właśnie przeczytałam http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-..._wysokieobcasy i łzy mi same popłynęły chociaż ja bardziej z tych niepłaczących, nie wyobrażam sobie siebie na miejscu tej matki
madziqqq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 14:59   #2718
PaprikaDzika
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziqqq Pokaż wiadomość
właśnie przeczytałam http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-..._wysokieobcasy i łzy mi same popłynęły chociaż ja bardziej z tych niepłaczących, nie wyobrażam sobie siebie na miejscu tej matki
Przeczytałam to rano.

Mnie bardziej wzruszył tekst o Sarze. Ten artykuł, który podlinkowałaś - owszem, poruszające… Ale takich tekstów nie lubię.
Stary 2014-07-24, 15:09   #2719
madziqqq
Rozeznanie

Cytat:
Mnie bardziej wzruszył tekst o Sarze. Ten artykuł, który podlinkowałaś - owszem, poruszające… Ale takich tekstów nie lubię.
Faktycznie super kobieta, pełna wiary i optymizmu
Stary 2014-07-24, 15:30   #2720
19Inka90
Wtajemniczenie

To Ja mam juz ciuszki dla dziewczynki 1-4 latka posegregowane i schowane u mamy
Dzisiaj jedziemy po siatkę ciuchow takich maleńkich i pytanie do was ta koleżanka co mi daje te ciuchy to taka dalsza znajoma,i ona na córki trochę starsze takie na jakie Ja mam akurat ciuszki... Myslicie ze do słodyczy dla małych mogę dołożyć trochę ciuchow z tych co Ja dostalam ?? Bo i tak minie ładnych parę lat zanim Emilka do nich by urosła

Emilka
19Inka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 15:39   #2721
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Mi zawsze się podoba to co jest za drogie na moja kieszeń i tak dziwne, że do kuchni wybrałam. Ostatnio chodziłam 4 godziny po sklepie i nic mnie nie zachwyciło a łazienka czeka.
No mam dokładnie to samo Podoba mi sie najwyższa półka i potem mam problem, jak nie mogę znaleźć czegoś podobnego taniej...

Cytat:
Myslicie ze do słodyczy dla małych mogę dołożyć trochę ciuchow z tych co Ja dostalam ?? Bo i tak minie ładnych parę lat zanim Emilka do nich by urosła
Jeśli masz na to ochote to czemu nie

Stary 2014-07-24, 15:46   #2722
TheN4ti
Rozeznanie

Inka pewnie, bardzo fajny pomysł, na pewno ich mama się ucieszy.

Stary 2014-07-24, 15:47   #2723
madziqqq
Rozeznanie

Inka moim zdaniem jak najbardziej
Stary 2014-07-24, 15:47   #2724
19Inka90
Wtajemniczenie

Zawsze mam problem w takich sytuacjach poprostu cale zycie zawsze sie boje zeby bron boze nikogo nie urazic

Emilka
Stary 2014-07-24, 15:53   #2725
alekaz1
Zakorzenienie

Inka mi sie wydaje ze jak chcesz to mozesz dorzucic jakis ciuszek do tego

piore kolejna pralke ciuszkow jeszcze jedna ale juz nie bede miala gdzie powiesic wiec bede musiala jutro to zrobic.

Jutro lub pojutrze posegreguje i zobacze czego mi brakuje dla maluszka.
Stary 2014-07-24, 17:08   #2726
doloresd
Wtajemniczenie

hej
nie mogłam pół nocy zasnąć, nie wiem co się dzieje, ale od kilku dni totalna bezsenność, choć nie śpię w dzień.
Do tego oczywiście ciężki dzień w pracy. Dobrze, że jutro już piątek
Byle do urlopu
A i ruchów dziecka nadal nie czuję.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 17:11   #2727
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:

wybierała i zrobiła
a że zapytam nietaktownie-poleciałaś po całości? moja kosmetyczka powiedziała że nie ma rpzeciwwskazań do wosku oprócz odczuwania bólu. babki podobno przed porodem też przychodzą. 2 to nawet w nocy albo na następny dzień zaczęły rodzić:P
jednak przed całością mnie delikatnie uprzedziła. u mnie zawsze był trochę obrzęk więc zasugerowała że może sobie darować tak dla bezpieczeństwa... ale to decyzja jest indywidualna
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 17:24   #2728
sasia25
Rozeznanie

Mam zdrową, śliczną dziewczynkę!!
sasia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 17:26   #2729
Basjenia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sasia25 Pokaż wiadomość
Mam zdrową, śliczną dziewczynkę!!
no to pięknie!!
Basjenia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-07-24, 17:27   #2730
19Inka90
Wtajemniczenie

Wiedziałam Kochana ilez można na Ciebie czekać ?! Jajko juz tu prawie znioslam
Mamy niesamowite szczęście ze mamy zdrowe dzieci...
Sasia zajrzyj na klub

Emilka
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości