|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2701 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Dzisiaj przyszła do mnie na budowę dziewczyna, przyniosła cv i stwierdziła, że nawet za darmo by mogła pracować.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2702 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2703 |
Konto usunięte
|
A ja dzisiaj miałam taką sytuację: siedzę w biurze z synem mojego szefa i przychodzi kierowca po podpis.
Kierowca: Kierownika nie ma? Ja: No nie ma. Syn szefa: Jak pan chce podpis to pani kierowniczka podpisze. Kierowca spojrzał na mnie i trzask drzwiami. Ja: No dobra, kobiety nie mają prawa podpisywać. I słyszę zza drzwi, jak kierowca pyta się mojego szefa: Kierowca: Podpisze mi pan? Szef: Tam w biurze panu podpisze. Kierowca: Ale tam nikogo nie ma. Szef: Jak to nie ma? Kierowniczka tam jest. Kierowca: Aha (i wchodzi z miną ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2704 |
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49320613]Dzisiaj przyszła do mnie na budowę dziewczyna, przyniosła cv i stwierdziła, że nawet za darmo by mogła pracować.
![]() Grrrr, ale mnie to denerwuje, że ktoś chce pracować za darmo! Aż mnie w żołądku ściska, jak słyszę, jak ktoś tak nie szanuje swojego czasu i wysiłku włożonego w pracę! ![]() [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49320914]A ja dzisiaj miałam taką sytuację: siedzę w biurze z synem mojego szefa i przychodzi kierowca po podpis. Kierowca: Kierownika nie ma? Ja: No nie ma. Syn szefa: Jak pan chce podpis to pani kierowniczka podpisze. Kierowca spojrzał na mnie i trzask drzwiami. Ja: No dobra, kobiety nie mają prawa podpisywać. I słyszę zza drzwi, jak kierowca pyta się mojego szefa: Kierowca: Podpisze mi pan? Szef: Tam w biurze panu podpisze. Kierowca: Ale tam nikogo nie ma. Szef: Jak to nie ma? Kierowniczka tam jest. Kierowca: Aha (i wchodzi z miną ![]() ![]() Hue hue ![]() ![]() Ja od marca idę na studia dzienne a przy okazji będę miała 1/2 etatu w biurze projektowym na umowę zlecenie ![]() ![]() Edytowane przez Nemme Czas edycji: 2014-12-12 o 19:49 Powód: literówka :P |
![]() ![]() |
![]() |
#2705 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czemu miałaby się nie liczyć? Umowa zlecenie jak najbardziej. Ale jak masz wątpliwości to lepiej się zorientuj. Jednak polecałabym ci bardziej napisać maila, bo w razie czego jakby mieli jakieś `ale` przy zatwierdzaniu praktyki możesz zawsze wydrukować tego maila i mieć podkładkę, że tak cie poinformowali, a przy rozmowie przez telefon nie masz takiej możliwości. ![]() ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- No, najbardziej mnie wkurza jak jest mój szef i jak coś powiem robotnikom to oni lecą do niego się pytać czy na pewno mają tak robić itd. Chociaż po kilku dniach już ogarniają, że mają mnie słuchać, ale dziś przyszła nowa ekipa i znowu to samo. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2706 |
Zakorzenienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49320613]Dzisiaj przyszła do mnie na budowę dziewczyna, przyniosła cv i stwierdziła, że nawet za darmo by mogła pracować.
![]() Ech, ja wiem, że jest kryzys w branży, ale kurczę bez przesady ![]() [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49321116]No, najbardziej mnie wkurza jak jest mój szef i jak coś powiem robotnikom to oni lecą do niego się pytać czy na pewno mają tak robić itd. Chociaż po kilku dniach już ogarniają, że mają mnie słuchać, ale dziś przyszła nowa ekipa i znowu to samo. ![]() Powodzenia, nie daj się tym chłopom ![]()
#2707 | |
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49321116]No to super.
![]() Czemu miałaby się nie liczyć? Umowa zlecenie jak najbardziej. Ale jak masz wątpliwości to lepiej się zorientuj. Jednak polecałabym ci bardziej napisać maila, bo w razie czego jakby mieli jakieś `ale` przy zatwierdzaniu praktyki możesz zawsze wydrukować tego maila i mieć podkładkę, że tak cie poinformowali, a przy rozmowie przez telefon nie masz takiej możliwości. ![]() Wiesz, pewnie się liczy, bo najważniejsze i tak jest nazwa stanowiska i obowiązki... ale masz rację, napiszę maila żeby mieć jakiś dowód ![]() W ogóle ta praca to tak wyskoczyła mi znikąd, bo wysłałam CV na ofertę, w której nie spełniałam wymagań (minimum 2 lata doświadczenia) to facet zaproponował mi od marca, jak będę mieć status studenta 1/2 etatu, żebym dała radę studiować, na wakacjach zlecenie na 3 miesiące na pełen etat, a później na studiach znów 1/2 etatu... Aż się dziwię, że był taki miły. Ale pierwszy raz wysyłałam moje projekty ze studiów, więc może mu się spodobały i dlatego mnie wziął ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2708 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2709 |
Raczkowanie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49321844]Ja ostatnio zadzwoniłam z ogłoszenia o mieszkanie do wynajęcia, pytam jakie jest ogrzewanie, a pan do mnie `jest taka logoterma, pewnie to pani nic nie mówi...` i zaczyna tłumaczyć.
![]() Wiesz, dużo ludzi może nie wiedzieć, co to logoterma, szczególnie słysząc czasami po raz pierwszy to słowo ![]() Ale i tak, nadal jesteśmy postrzegane jako te, które mają stać w kuchni i rodzić dzieci. A jak kobieta ma inżyniera, to nic nie znaczy, bo nigdy młotka w ręce nie miała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2710 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2711 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49321116] No, najbardziej mnie wkurza jak jest mój szef i jak coś powiem robotnikom to oni lecą do niego się pytać czy na pewno mają tak robić itd. Chociaż po kilku dniach już ogarniają, że mają mnie słuchać, ale dziś przyszła nowa ekipa i znowu to samo. ![]() No niestety, trzeba to sobie wypracować, kobieta często na początku musi udowadniać, że jednak coś rozumie z tych budowlanych kwestii... spróbuj być na tyle stanowcza żeby oni nie lecieli do Twojego szefa z pytaniem, bo on też może się wkurzyć po kolejnej takiej akcji i stwierdzić, że sobie nie radzisz.
![]() |
#2712 | |||
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49320613]Dzisiaj przyszła do mnie na budowę dziewczyna, przyniosła cv i stwierdziła, że nawet za darmo by mogła pracować. ![]() Cytat:
![]() ![]() [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49320914]A ja dzisiaj miałam taką sytuację: siedzę w biurze z synem mojego szefa i przychodzi kierowca po podpis. Kierowca: Kierownika nie ma? Ja: No nie ma. Syn szefa: Jak pan chce podpis to pani kierowniczka podpisze. Kierowca spojrzał na mnie i trzask drzwiami. Ja: No dobra, kobiety nie mają prawa podpisywać. I słyszę zza drzwi, jak kierowca pyta się mojego szefa: Kierowca: Podpisze mi pan? Szef: Tam w biurze panu podpisze. Kierowca: Ale tam nikogo nie ma. Szef: Jak to nie ma? Kierowniczka tam jest. Kierowca: Aha (i wchodzi z miną ![]() ![]() ![]() Co do pracy to u mnie dalej stagnacja, pojawiło się jedno ogłoszenie gdzie pracuje znajoma i poleciła mi wysłać CV bezpośrednio na meila a nie przez olx. No zobaczymy czy coś z tego wyjdzie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2713 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No ja np. dostałam propozycję pracy, ale najpierw szkolenie ok. 80 h (kilka dni pracy po 13h) płatne 6 zł, ale jeśli się przerwie szkolenie w trakcie, nie wypłacą ani grosza. Zgodziłybyście się na taką propozycję? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2714 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2715 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nienawidzę szukać pracy. ![]() Edytowane przez phideaux Czas edycji: 2014-12-13 o 12:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2716 | ||
Raczkowanie
|
![]() Co za czasy ![]() [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49320914]A ja dzisiaj miałam taką sytuację: siedzę w biurze z synem mojego szefa i przychodzi kierowca po podpis. Kierowca: Kierownika nie ma? Ja: No nie ma. Syn szefa: Jak pan chce podpis to pani kierowniczka podpisze. Kierowca spojrzał na mnie i trzask drzwiami. Ja: No dobra, kobiety nie mają prawa podpisywać. I słyszę zza drzwi, jak kierowca pyta się mojego szefa: Kierowca: Podpisze mi pan? Szef: Tam w biurze panu podpisze. Kierowca: Ale tam nikogo nie ma. Szef: Jak to nie ma? Kierowniczka tam jest. Kierowca: Aha (i wchodzi z miną ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Świetna wiadomość na koniec roku ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2717 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2718 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2719 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może faktycznie by nie zwalniali pod koniec szkolenia, ale przeraża mnie myśl, że angażowałabym się w pracę, tracąc czas i pieniądze na dojazdy i wiedząc, że jakby co za odejście nie będę miała zapłacone. Dla mnie to wyzysk. Jeszcze gdyby to chodziło o powiedzmy 3 dni po parę godzin to może bym na to poszła, ale podjęłam dziś decyzję i zrezygnowałam. Z godzinami masz rację, wychodzi 12 h, źle napisałam ![]() Cytat:
Szczerze, to czasami już wolę, żebym nie miała odzewu na wysyłanie cv niż przeżywanie takiej rozmowy kwalifikacyjnej, moja psychika leży po tym w gruzach ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2720 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tym sposobem była grupa zdecydowanych osób, każdy musiał chodzić te 2 tygodnie/miesiąc później popracować, pieniądze wypłacili uczciwie i w terminie. Nie było potem też żadnych problemów, oba te miejsca wspominam niezwykle miło, zwłaszcza pierwsze, w którym spędziłam ponad rok. Także to chyba normalna praktyka i nie świadczy o chęci oszukania pracownika, przynajmniej takie są moje doświadczenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2721 |
Zakorzenienie
|
Pytanie do dziewczyn, które pracując szukały nowej, lepszej pracy.
Jak już znalazłyście tę nową pracę, to podpisywałyście w niej jakąś umową przedstępną? Czy ufałyście, że po zakończeniu Waszego okresu wypowiedzenia (np. 2 tygodnie), ta nowa praca będzie na Was czekać i że Was tam na pewno przyjmą i nie znajdą nikogo nowego w ciągu tych dwóch tygodni?
#2722 |
Rozeznanie
|
Raz zdarzyło mi sie taką umowę podpisać,
a innym razem pracodawca powiedział, że u nich się takich umów nie preferuje. Praca wprawdzie czekała, ale sporo nerwów było ![]() Stare dzieje. |
![]() ![]() |
![]() |
#2723 |
Zakorzenienie
|
Po doświadczeniach z obecnym pracodawcą, wolę nie umawiać się już z nikim na tzw. "gębę".
#2724 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiesz mnie to nie obchodzi jak zachowują się inne osoby, że przyjdą posiedzą na szkoleniu i rezygnują. Ja jak idę do pracy to chcę mieć z to normalnie płatne od razu po przepracowaniu miesiąca, a nie po jakimś czasie. Pracodawcy się wycwanili z tym szkolenie, bo wiedzą jak ciężka jest praca w CC. Tylko jak poświęcam swoje 2 tygodnie lub 3 tygodnie powinnam mieć chociaż jakoś część wypłaconą za mój czas np. 50 %, a reszta 50 % po przepracowanym miesiącu lub dwóch. W ógole co to ma być ![]() ![]() Chyba, że ktoś lubi być białym zastraszanym murzynem ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2725 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja mam pracę umówioną od marca, jak zacznę studia. Umowę przedwstępna podpisywałam, inaczej pewnie nie zdecydowałabym się. Ale ja czekam jeszcze ponad 2 miesiące ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2726 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W książce praktyk było, że każdy tydzień to 176 h, nie ważne czy były w nim jakieś święta itd. Tylko L4 się nie wpisywało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2727 |
Zakorzenienie
|
Sama poprosiłaś o taką umowę czy pracodawca ją zaproponował? Co jest w niej mniej więcej zawarte? Kiedy ma się zacząć praca i jakie będzie wynagrodzenie?
#2728 |
Wtajemniczenie
|
Super, ale nie obawiasz się, czy zajęcia nie będą Ci kolidowały z pracą, jeśli idziesz na studia dzienne? Chyba, że idziesz na zaoczne...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2729 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 2.Ja rozumiem, że żaden pracodawca nie lubi niezdecydowanych osób, ale stawianie sytuacji przymusu ''bo ci nie zapłacimy, jak zrezygnujesz'' wg mnie nie jest normalne. 3.Nie, to nie jest normalna praktyka nie płacić za przepracowane godziny. Szkoda, że w ogóle trzeba to tłumaczyć. Czy również uważałabyś to za w porządku, gdyby podziękowali Ci po 150 przepracowanych godzinach, bo wg nich się nie nadajesz i nie dostałabyś ani grosza? Cytat:
![]() Ja ogólnie pierwszy raz się spotkałam z czymś takim. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2730 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Po korespondencji z projektantami od razu wiadomo kto pracuje zdalnie, bo tacy zwykle odpisują na maile po 3 w nocy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:30.