Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 28 - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-27, 22:39   #2701
semantique
Zadomowienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 28

Cytat:
Napisane przez No air Pokaż wiadomość
Mam takie następne pytanie, czy gdzieś we internetach jest jakieś miejsce, gdzie mogę szukac swoich korzeni? tzn wiem bardzo mało o swoim pochodzeniu, jedna moja babcia popaliła i podarła wszystkie zdjęcia i dokumenty; dziadek z drugiej strony opowiadał mi już chyba ze 100 wersji swojego dzieciństwa... Hu aj em?? Chciałabym się dowiedzieć, ale nie wiem jak się do tego zabrać mając mało piniondzów na śledztwa...
Chyba tylko księgi parafialne, ale też trzeba wiedzieć gdzie szukać i czasem trzeba się naprosić, ale coś można znaleźć, o ile ma się punkt zaczepienia.
Stary 2015-01-27, 22:43   #2702
Frezja__
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Kolejne durne pytanie: kolposkopia to powszechne badanie? Bo ja kojarzę tylko raz takie badanie...
Nie bardzo, ja miałam robione bo cyto mi średnio wyszło.
Frezja__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 22:53   #2703
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kopnienta Pokaż wiadomość
A mozna isc do labo i sobie powiedziec ze chce te badania bez skierowania (of kors odpłatnie)? Moge sie wykosztowac bo juz furii dostaje.. sory za glupie pytania ale ja chodze do lekarza tylko jak juz serio umieram
kto pyta, krócej błądzi możesz, z próbami wątrobowymi płaciłam coś koło 100 zł za wszystko.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 23:03   #2704
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
kto pyta, krócej błądzi możesz, z próbami wątrobowymi płaciłam coś koło 100 zł za wszystko.
jutro wyplata wiec tylko czekac na gorszy dzien.. jutro pewnie taki bedzie bo juz polnoc a ja nie spie bo musialam o 17 sie zdrzemnąć (baterie siadly)
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 23:26   #2705
laisla
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4995185 9]Znam parę osób co się nacięło.
Jeśli już co z gazem to kupować auto pod gaz i montować nową instalację .[/QUOTE]

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Twoje 'przypadki' nie oznaczaja reguly. Ja znam wiele osob, ktorzy kupili auta w gazie I TO Z KOMISU i jezdza nimi bezawaryjnie.

Odkad pamietam wszystkie auta moje i moich bliskich byly z komisu i sie nic nie psulo wielce.

Jak ktos sie nie zna to i w salonie mu bubel wcisna....

Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
Co można kupić dla dziecka, które dopiero co się urodziło? :p Przyjaciółka parę dni temu urodziła córeczkę i chciałabym kupić jej coś drobnego (coś co da się spokojnie wysłać pocztą i nie wydam majątku :p).
Oprócz tego, co dziewczyny już wymieniły to może jakiś kosmetyk albo płyta z muzyką specjalnie dla takich maluchów
Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
ja bym się wykosztowała i zrobiła za jednym zamachem TSH, ft4 i ft3 prywatnie jakbym miała gorszy dzień. skierowanie na badanie ma jakieś ograniczenie czasowe, także nie wiem czy się wstrzelisz w daty. a chodzić cały czas po te skierowania to też bez sensu.
Ale skierowanie ma termin przynajmniej 3 miesiące, można poczekać na ten gorszy dzień i pójść
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;49968324]A mozna isc do labo i sobie powiedziec ze chce te badania bez skierowania (of kors odpłatnie)? Moge sie wykosztowac bo juz furii dostaje.. sory za glupie pytania ale ja chodze do lekarza tylko jak juz serio umieram [/QUOTE] Bez skierowania także możesz iść oczywiście, zapłacisz ok 60zł. Skierowanie dostaniesz i tak jedynie na TSH bo ft3 i ft4 nie refundują Więc ze skierowaniem zapłacisz 40 za trzy wyniki.

Edytowane przez laisla
Czas edycji: 2015-01-27 o 23:28
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 23:58   #2706
201705250955
Konto usunięte

Ja sprawdzałam przed chwilą koszty badań tarczycowych + hormonalnych (muszę zrobić i te, i te) i w sumie mnie to będzie kosztowało 188 zł, bo w pakietach taniej (porównywałam z innymi laboratoriami, pojedyncze wyniki są droższe, ale pakiet tańszy). Kosmos. Ale też już nie mogę wytrzymać i w sumie doczekać się wizyty (+120 zł). Plus leki. Na bank ponad połowa mojej marnej wypłaty. Pozdro
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 00:10   #2707
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Ja sprawdzałam przed chwilą koszty badań tarczycowych + hormonalnych (muszę zrobić i te, i te) i w sumie mnie to będzie kosztowało 188 zł, bo w pakietach taniej (porównywałam z innymi laboratoriami, pojedyncze wyniki są droższe, ale pakiet tańszy). Kosmos. Ale też już nie mogę wytrzymać i w sumie doczekać się wizyty (+120 zł). Plus leki. Na bank ponad połowa mojej marnej wypłaty. Pozdro
A które hormony przebadają w ramach tego pakietu? Faktycznie brzmi dość drogo..
Pocieszę, że u nas wizyta 150

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-01-28, 00:46   #2708
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
A które hormony przebadają w ramach tego pakietu? Faktycznie brzmi dość drogo..
Pocieszę, że u nas wizyta 150
Pakiet tarczycowy + hormonalny KLIK. Taniej nie znalazłam (może jeszcze ).
30 ziko piechotą nie chodzi.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 02:44   #2709
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia_aisa Pokaż wiadomość
Pakiet tarczycowy + hormonalny KLIK. Taniej nie znalazłam (może jeszcze ).
30 ziko piechotą nie chodzi.
Dzięki Muszę się za czymś podobnym u siebie rozejrzeć w najbliższym czasie
Stary 2015-01-28, 06:55   #2710
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez NOWA SOWA Pokaż wiadomość
mam dzieciatko 4,5 miesiąca i uwiezr mi PAMPERSY PAMPERSY I RAZ JESZCZE PAMPERSY ! zabawki rodzice kupują sami bo widza czym dziecko się interesuje

beznadzieja ta szmatka ! a pozatym za mała
A dla mamy w połogu - podpaski i podkłady!
Tak trudno zrozumieć, że nie każdy chce kupować pampersy? To nie jest prezent dla dziecka. A jak rodzice nie mają problemów z kasą, to dla mnie taki prezent jest... dziwny.

Poza tym, z pampersami też można nie trafić. Ten używa Dady, tamten rossmanowych, a inny oryginalnego Pampersa.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 07:00   #2711
Kasiaml91
Zakorzenienie

GG do Kasiaml91

Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi na moje wcześniejsze pytanie, jesli będę jechać sama z dzieckiem to chyba zaryzykuję, bo 78% ceny biletu to jednak duża róznica...

Mam takie następne pytanie, czy gdzieś we internetach jest jakieś miejsce, gdzie mogę szukac swoich korzeni? tzn wiem bardzo mało o swoim pochodzeniu, jedna moja babcia popaliła i podarła wszystkie zdjęcia i dokumenty; dziadek z drugiej strony opowiadał mi już chyba ze 100 wersji swojego dzieciństwa... Hu aj em?? Chciałabym się dowiedzieć, ale nie wiem jak się do tego zabrać mając mało piniondzów na śledztwa...
Na początek proponuję jak już jedna koleżanka wyżej wspomniała zajrzeć do ksiąg parafialnych, tam można sporo się dowiedzieć (zależy też jak dalekie jest archiwum). U mnie kuzyn właśnie od tego zaczynał, był w kilku parafiach skąd wywodzą się nasi przodkowie i dużo informacji zebraliśmy

24.07.2020
06.12.2020
23.07.2022
Kasiaml91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 07:01   #2712
Liiii
Zakorzenienie

Dziewczyny a jakieś radio z takimi luźnymi smiesznymi audycjami?

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 07:07   #2713
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość

Oprócz tego, co dziewczyny już wymieniły to może jakiś kosmetyk albo płyta z muzyką specjalnie dla takich maluchów

Ale skierowanie ma termin przynajmniej 3 miesiące, można poczekać na ten gorszy dzień i pójść
Bez skierowania także możesz iść oczywiście, zapłacisz ok 60zł. Skierowanie dostaniesz i tak jedynie na TSH bo ft3 i ft4 nie refundują Więc ze skierowaniem zapłacisz 40 za trzy wyniki.
To wole bez skierowania i wtedy jak mi sie zachce niz ze skierowaniem bo to trzeba troche czasu zmarnowac, umawiac sie czekac itd.. nie dla mnie chodzenia po lekarzach aby 20zl zaoszczedzic..
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 07:16   #2714
Delli
Zakorzenienie

Co do badań to hmm... arę dni temu rozmawiałam z mamą (obie mamy od lat problemy z tarczycą) i mówiła, że kiedyś (też pamiętam) lekarz rodzinny dawał na to skierowanie a teraz trzeba zapłacić ale uwaga - moja mama płaciła niecałe 20zł... Po prostu przy pobieraniu krwi powiedziała, że chce jeszcze na TSH, ft3, ft4. Ale rozumiem, że Wy wliczacie jeszcze koszt prywatnej wizyty u endokrynologa i dlatego takie ceny podajecie, tak?

Edytowane przez Delli
Czas edycji: 2015-01-28 o 08:25
Delli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 07:27   #2715
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Co do badań to hmm... arę dni temu rozmawiałam z mamą (obie mamy od lat problemy z tarczycą) i mówiła, że kiedyś (też pamiętam) lekarz rodzinny dawał na to skierowanie a teraz trzeba zapłacić ale uwaga - moja mama płaciła niecałe 20zł... Po prostu przy pobieraniu krwi powiedziała, że chce jeszcze na TSH3 i TSH 4. Ale rozumiem, że Wy wliczacie jeszcze koszt prywatnej wizyty u endokrynologa i dlatego takie ceny podajecie, tak?
Mnie ft3 i ft4 kosztowało koło 40zł, bo na tsh miałam skierowanie. Chyba dziewczyny liczą też anty tpo i anty tg, wtedy cena może dobić do stu spokojnie.
Dużo zależy też od punktu pobrań, różnice w cenach czasem są dość duże.
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-28, 07:36   #2716
Delli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Mnie ft3 i ft4 kosztowało koło 40zł, bo na tsh miałam skierowanie. Chyba dziewczyny liczą też anty tpo i anty tg, wtedy cena może dobić do stu spokojnie.
Pewnie tak. Jak wybiorę się do Polski to widzę, że aby przebadać się z góry na dół będę musiała ładnie zapłacić za wszystkich lekarzy i badania.
Stary 2015-01-28, 07:51   #2717
Kaataarzynaa1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Cytat:
Pewnie tak. Jak wybiorę się do Polski to widzę, że aby przebadać się z góry na dół będę musiała ładnie zapłacić za wszystkich lekarzy i badania.
Właśnie jestem po badaniach. TSH na skierowanie, ale pytałam i kosztuje 19zł, ft3 i ft4 po 18, anty TPO 33zł. Robiłam w ALAB.
Stary 2015-01-28, 08:20   #2718
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Co do badań to hmm... arę dni temu rozmawiałam z mamą (obie mamy od lat problemy z tarczycą) i mówiła, że kiedyś (też pamiętam) lekarz rodzinny dawał na to skierowanie a teraz trzeba zapłacić ale uwaga - moja mama płaciła niecałe 20zł... Po prostu przy pobieraniu krwi powiedziała, że chce jeszcze na TSH3 i TSH 4. Ale rozumiem, że Wy wliczacie jeszcze koszt prywatnej wizyty u endokrynologa i dlatego takie ceny podajecie, tak?
tsh, ft3, ft4 i próby wątrobowe to koszt ok. 100 w moim mieście. cena wizyty u ginekologa-endokrynologa 150-180 zł (zależy czy z cytologią czy bez).
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 09:53   #2719
No air
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiaml91 Pokaż wiadomość
Na początek proponuję jak już jedna koleżanka wyżej wspomniała zajrzeć do ksiąg parafialnych, tam można sporo się dowiedzieć (zależy też jak dalekie jest archiwum). U mnie kuzyn właśnie od tego zaczynał, był w kilku parafiach skąd wywodzą się nasi przodkowie i dużo informacji zebraliśmy
Hmm dziękuję za rady, jednak narazie chciałam zacząć od internetów, bo rosyjskiego nie znaju, a z tego co mgliście się orientuję to czekałaby mnie podróż na teren dzisiejszej Ukrainy i Białorusi.

MOJA WYMIANKA!
No air jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-28, 10:13   #2720
juli_jka
now or never

na lokatę lepiej dawać kwoty mniejsze czy większe? - częstotliwość taka sama
Stary 2015-01-28, 10:30   #2721
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juli_jka Pokaż wiadomość
na lokatę lepiej dawać kwoty mniejsze czy większe? - częstotliwość taka sama
Jak dasz więcej to masz większy zysk, wiadomo.
Ale chyba chodzi Ci o taki przypadek: masz 10 tys zł i czy lepiej jest zrobić 1 lokatę na 10tys czy 2 razy po 5tys? Wszystko jedno, ostateczny zysk będzie taki sam.
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 11:05   #2722
Juli_Juli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Juli_Juli Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź Ten krem z Flosleku pomaga mi w tym sensie, że chroni przed zimnem i ma filtry.
Do Jelenia mam uraz, odkąd zaczęłam używać hypoalergicznego żelu i spowodował wysyp i przesuszenie twarzy.
Emulsja mogłaby być dobra, duży plus że nie trzeba jej zmywać wodą- a na to moja cera reaguje zaczerwienieniem i ściągnięciem. Ale niestety nie jest na mój budżet
Peeling enzymatyczny też odpada, bo zmywa się go wodą.
Krem z kolei który podałaś- wystarcza Ci taki niski filtr? W jaki sposób w zimę chronisz twarz przed zimnem, wiatrem itp.?
Widzisz, z moją cerą nie jest tak łatwo
Cytat:
jak z każda wrażliwą, która nie ma unormowanej pielęgnacji. a nawet jak się uda, to trzeba zwracać uwagę na to co się je i jak o siebie dba.
niestety cera naczynkowa nie zadowala sie byle czym i trzeba kilka złotych więcej wydać.
można emulsję kupić w cenie 28 - 50 zł. zależy gdzie kupujesz, przez net czy stacjonarnie. warto zainwestować, ja mam 250 ml kupiłam zaraz na początku grudnia, używam codziennie i jeszcze mam pół butelki - więc nie jest to kosmetyk na 3 tygodnie.
przy okazji zmyjesz i makijaz i oczyścisz buzie z brudu

kremu używam i kremu bb, który z tego co kojarzę nie ma filtra
i owszem jak wchodzę z zimnego do ciepłego to zawsze jest rumieniec, ale szybko przechodzi i się normuje.
a chronię często też szalikiem
Na emulsje myślę że się zdecyduję jak piszesz, że można kupić taniej i jest nawet wydajna
Ja właśnie staram się mieć filtr min. 30 (taki poleca się do cery naczynkowej) i chronić twarz przed zimnem/wiatrem- dzięki obecnemu kremowi udaje mi się to. Rumieńca już nie mam prawie żadnego na dworze, a kiedyś byłam mocno czerwona. Tylko że właśnie nie mam żadnego pod konkretnie cerę naczynkową, więc pewnie muszę coś znaleźć. I coś nawilżającego. Krem zmieniłam na ten z wyższym filtrem, bo zauważyłam że naczynko mi się mocno powiększyło.

Cytat:
Napisane przez Kaataarzynaa1 Pokaż wiadomość
Peeling enzymatyczny z Dermedic- polecam serdecznie- nie trzeba go zmywac wodą Aktualnie jest moim nr 1!
Dziękuję, pomyślę nad zakupem. Peeling wydaje się być fajny

Jeszcze takie pytanie- jaki polecacie konwerter pdf do doc? Może być nawet wersja testowa. Ściągnęłam PDF Transformer i okazało się że przekonwertować może tylko 100 stron A ja mam jeszcze z 300.
Chciałam to zrobić online, ale tam trzeba podawać maila i nie ufam za bardzo takim stronom. Może niepotrzebnie?
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 11:08   #2723
Whim
...

Cytat:
Chciałam to zrobić online, ale tam trzeba podawać maila i nie ufam za bardzo takim stronom. Może niepotrzebnie?
Mail tymczasowy, yopmail czy inny taki wynalazek polecam w takiej sytuacji .

Whim jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-28, 11:31   #2724
semantique
Zadomowienie

Cytat:
Hmm dziękuję za rady, jednak narazie chciałam zacząć od internetów, bo rosyjskiego nie znaju, a z tego co mgliście się orientuję to czekałaby mnie podróż na teren dzisiejszej Ukrainy i Białorusi.
W internecie to raczej nic nie znajdziesz. Jeśli twoi przodkowie to przesiedleńcy, to warto pogrzebać w google wpisując nazwiska, miejsce z którego pochodzą i miejsce gdzie zostali przesiedleni, ale wiele się nie znajdzie.
Stary 2015-01-28, 11:46   #2725
juli_jka
now or never

Cytat:
Napisane przez Iwa844 Pokaż wiadomość
Jak dasz więcej to masz większy zysk, wiadomo.
Ale chyba chodzi Ci o taki przypadek: masz 10 tys zł i czy lepiej jest zrobić 1 lokatę na 10tys czy 2 razy po 5tys? Wszystko jedno, ostateczny zysk będzie taki sam.
tak, dokładnie o to chodziło dziękuję
Stary 2015-01-28, 12:06   #2726
plywok
Zakorzenienie

mam pocztę na tlenie.
wczoraj były mejle.
a dzisiaj wchodze i widze tylko jednego mejla z godziny 12.

wszystko usunięte, z odebranych, wysłanych, ze spamu.

czy da się to jakoś przywrócić?
i czy to znak, że ktoś mi się włamał? czy to jakiś błąd po stronie tlena?

(;
plywok jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 12:22   #2727
Nikaaa152
Zakorzenienie

Cytat:

Jeszcze takie pytanie- jaki polecacie konwerter pdf do doc? Może być nawet wersja testowa. Ściągnęłam PDF Transformer i okazało się że przekonwertować może tylko 100 stron A ja mam jeszcze z 300.
Ja korzystam z tego online, bez podawania maila
Nikaaa152 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 12:24   #2728
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plywok Pokaż wiadomość
mam pocztę na tlenie.
wczoraj były mejle.
a dzisiaj wchodze i widze tylko jednego mejla z godziny 12.

wszystko usunięte, z odebranych, wysłanych, ze spamu.

czy da się to jakoś przywrócić?
i czy to znak, że ktoś mi się włamał? czy to jakiś błąd po stronie tlena?
Poszukaj czy jest gdzieś rejestr logowan. I na wszelki wypadek zmień hasło i pytanie pomocnicze

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 12:26   #2729
Iwa844
Zakorzenienie

Cytat:
tak, dokładnie o to chodziło dziękuję
Bezpieczniej jest założyć 2 lokaty, bo jak niespodziewanie będziesz musiała zerwać, to stracisz tylko odsetki z tej zerwanej
Iwa844 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-28, 13:33   #2730
201604251028
Konto usunięte

Gdzie można sprawdzić co było grane w programach polskiego radia?
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości