czy to lato, czy to zima, motywacji u nas ni ma - część 28 dopingujących pogaduszek - Strona 91 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-31, 19:40   #2701
gagatu
Zakorzenienie

Dot.: czy to lato, czy to zima, motywacji u nas ni ma - część 28 dopingujących pogadu

Agusia, dzięki za pomoc w wycenie wzór jeszcze nie wybrany, ale już mi dało to jakąś orientację, w jakich widełkach cenowych się poruszać.

Kuruję się ale nie wiem za bardzo jak, bo poza tą wyższą temperaturą i ogólnym gorszym samopoczuciem nic mi nie jest Podejrzewałam nerki przez ten pęcherz, który mi dokuczał kilka dni temu, ale w sumie mi to przeszło właściwie po 1 dniu. Może to z tego szczęścia po otrzymaniu nowej pracy?
gagatu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 21:04   #2702
rardan
Zakorzenienie

Dot.: czy to lato, czy to zima, motywacji u nas ni ma - część 28 dopingujących pogadu

Zmykam spać.
Buziaki.
rardan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 21:16   #2703
emi29w
Zakorzenienie

Cześć
wczoraj świętowaliśmy urodziny mojej mamy , nie chciała tortu, to zrobiliśmy dwa rodzaje babeczek z Arkiem i udekorował je sam
pysznie było

a dziś koło domu i w domku
wieczorem dostaliśmy smutną wiadomość ,że wujek zmarł
miał 47lat ,zostawił 5 dzieci ,jedna tylko córka zdążyła wyjść za mąż w listopadzie -chrzestna Szymka , i jest teraz około porodu za miesiąc ,a tu taka tragedia, reszta to chłopcy ,ale najmłodszy to ma 16-17lat ,szkoda mi ich
tydzień temu dostał udaru ,karetka go zabrała ,zaczęła go boleć ręka lewa i szybko dalej się potoczyło
emi29w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 21:22   #2704
agnes99
Zakorzenienie

Okropnie mnie łupie w... Tzn okropnie boli mnie dolna część kręgosłupa. Zdycham w kąciku...
Stary 2015-01-31, 21:37   #2705
rudasek
Zakorzenienie

Witam i mówię dobranoc. Jestem wykończona, od 10 do 21 w robocie, nawet męża dzisiaj pomagał, bo Karolka się rozchorowała. Mój pokój zrobił się większy , bardzo skurczyły się kartony z listami, facet chce podpisać stałą umowę na roznoszenie upomnień i na prawdę nie wiem czy zgodzić się. Kasa fajna , ale te piętra mnie przerażają
Iwonka super domek.
rudasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 21:43   #2706
emi29w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kalina1984 Pokaż wiadomość
Dziewczynki jakby któraś miała ochotę na zrobienie albumu to u mnie na blogu kursik na takie cuś
ja bym na pewno nie zrobiła takiego pięknego albumu
prędzej kupiła od ciebie
Piękny
Cytat:
Napisane przez gagatu Pokaż wiadomość
Basia, album piękny ale kurs mnie nie interesuje

Kurcze, mam 37,3 temperatury i nie wiem od czego, ogólnie jakoś tak beznadziejnie się czuję, ale boję się, że to może być od nerek
może wybierz się do lekarza ,przed wyjazdem na zlot, coś doradzi ,badania zleci
Cytat:
Napisane przez babydelfi Pokaż wiadomość
Monika nasz to będzie pierwszy raz
już się boję i mam jakiegoś stresa przed tym, czy aby na pewno wszystko wypali

właśnie znalazłam te zdjęcia, mają reklamować, nowe usługi w jednym z salonów kosmetycznych u nas (tatuaż)
no jak dla mnie masakra stopy z takimi odciskami do reklamy , ale może ja się nie znam
może teściowa nogę użyczyła i chciała być sławna?
Stary 2015-01-31, 22:03   #2707
mirosek
Zakorzenienie

Co Wy tak zarazki rozdajecie? Jedna chora, druga gorączkuje, trzecią łupie jeszcze co podłapię

Basiu fajne kominy
Iwona super, że Wam się udało cudny domek
mirosek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 22:12   #2708
babydelfi
Zakorzenienie

hej

witam wieczorową, prawie nocną porą

Iwonka i z czego się cieszysz i skaczesz? żadna to mi dobra nowina, że Cię nie będzie na spotkaniu

ale cieszę się bardzo, że wreszcie będziecie mieć swój mały azyl
to już wiemy gdzie następne spotkanie się szykuje

miałam dziś gości, Filipkowi robiliśmy urodzinki

potem przyjechała znajoma i ustalałyśmy jeszcze szczegóły dotyczące balu , zeszły nam 2 godziny

Basiu cudne kominy , ten kolorowy ma świetne kolory

Małgosiu jaki słodziaczek z Frania

teraz chyba idę się kapać i spać, bo zmęczenie daje mi o sobie znać
babydelfi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 22:28   #2709
emi29w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes99 Pokaż wiadomość
Asia w skupie za kg aluminium 4,5 płacą

My już po "zwiedzaniu" miasta. I różnych zakupach. Kupiłam np. litera różowej kadarki w biedrze za całe 9,45. Bo wieczorem z koleżanką się umówiłam na plociuszki. Mam nadzieję, że da się to wypić
Młoda mnie naciągneła na parasolkę.

PS uszy kotu sterczą jakby ktoś nie zauważył
świetna parasolka
Cytat:
Napisane przez Szydełkomaniaczka Pokaż wiadomość
Dzień dobry juz my po chrzcinach
Cytat:
A tu robię taką minke
widać słodziaczek
Cytat:
Napisane przez SlonecznikB Pokaż wiadomość
Pokażę co ostatnio zrobilam a mianowicie 2 kominy, ten wielokolorowy to Everest 7034, a czerwony Ninni Bebe czerwona 06555
mi się podoba ten kolor czerwony chyba już na walentynki?
Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
Pomalowałam, posprzątałam, ledwo żyję
połóż się koło męża ,będzie mu raźniej
Cytat:
Napisane przez cocci Pokaż wiadomość
no jak nie jest, jak jest
a nie mówiłam/pisałam ,że nowe mieszkanie ?
Bardzo się cieszę
Cytat:
Napisane przez SilverAguti Pokaż wiadomość
Iwona to kiedy mamy wbijać na parapetówkę?

Kasia podejmiesz się?
ja się podejmę ,lubie układać takie puzzle ,mam kilka paczek po 1000 chyba 6 sztuk i jedne po 2000 , poukładane w kawałkach w pudełkach
Cytat:
Nie wiem, jak dugo to expose będzie dostępne: http://www.immobilienscout24.de/expose/78671229#map
ma 107m, 5 pokoi, 2 łazienki, garaż i szopka, częściowo podpiwniczony,1100 m2 płaskiej działki, w tym kawalke pod warzywka, ogrzewanie gazowe i na dole ma piec kaflowy na drewno. Mam 17km do pracy. Autem wyjdzie jakieś 15-20 minut dookoła pola, ciut wiochy i ciiiiisza!!!!!

bardzo atrakcyjne dobrze zrobiliście, i ogródek masz
Cytat:
Napisane przez gagatu Pokaż wiadomość
Iwonka, super domek! Bardzo się cieszę, że Wam się udało w końcu znaleźć

Znów mam 37,3, a dopiero wróciliśmy z urodzin. Trzymałam się i nikt się nie zorientował, że mi coś jest, ale już ledwo tam wysiedziałam.

---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:43 ----------

A właśnie, prawdopodobnie będę miała zlecenie na duży obrus szydełkowy, taki na stół 90x130 cm jeśli dobrze pamiętam, więc obrus trochę większy, kordonkowy. Ile za niego zawołać? Dodam, że na biednych nie trafiło
Cytat:
Napisane przez agusia2410 Pokaż wiadomość
co do obrusa to zależy od wzoru, jeśli bardzo "dziurawy" to mozna mniej, ale jeśli gęsty wzór, pracochłonny, albo z elementów to więcej, bo jednak i więcej nici i dużo więcej pracy, do wielkości obrusa musisz doliczyć to co będzie zwisać, to pewnie około po 15cm z każdej strony, czyli obrus będzie miał jakieś 120x160cm
ja średnio biorę 200zł za 1m kwadratowy +nici, ale zaznaczam że cena może wzrosnąć zależnie od wzoru
u chińczyków widziałam obrusy po 80-90zł ,ale "to" u nich trzeba pomnożyć przynajmniej razy trzy , to ok 300zł
ale zależy od wzoru jak pisze Agusia
Stary 2015-01-31, 22:34   #2710
babydelfi
Zakorzenienie

Asia puzzle super , ale u mnie by nie przeszły bo każdemu by zawadzały
ni i czasu an szydełko by nie było
Stary 2015-01-31, 22:38   #2711
emi29w
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudasek Pokaż wiadomość
Witam i mówię dobranoc. Jestem wykończona, od 10 do 21 w robocie, nawet męża dzisiaj pomagał, bo Karolka się rozchorowała. Mój pokój zrobił się większy , bardzo skurczyły się kartony z listami, facet chce podpisać stałą umowę na roznoszenie upomnień i na prawdę nie wiem czy zgodzić się. Kasa fajna , ale te piętra mnie przerażają
Iwonka super domek.
jeżeli to tylko trzeba roznieść ,to może córka by Ci pomogła?
chyba ,że to musisz być Ty jako pracownik ubezpieczeniowy ,to inna sprawa ,bo się na chodzisz po piętrach ,
chyba ,że chcesz jeszcze schudnąć przy tym , a nie odbije się to na Twoim zdrowiu

---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:34 ----------

idę już ,bo mi zimno
Dobranoc Wam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-01-31, 23:26   #2712
SilverAguti
Zakorzenienie

jak coś to te puzzle są na alledrogo, za 999zł i ułożone mają ponad 5,5 x 1,5m ja kiedyś uwielbiałam puzzle układać, ale teraz to nie ma gdzie, no i kot do tego
SilverAguti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-31, 23:39   #2713
aga__tka
Zakorzenienie

Małgosiu: śliczny wnusio
Iwonka: gratulacje że Wam się domek znalazł

czekam na siostrę, niedługo powinna być, w poniedziałek zostanie z dzieciakami jak pojadę na kontrolę, boję się że nie będzie dość dobrze, bo Basia nadal strasznie kaszle jak to określiła lekarka w piątek: zdrowa to ona jeszcze nie jest... wysłali nas do domu, bo to jest normalnie epidemia, prawie wszystkie łóżka pozajmowane, w czwartek "uwolnili" kilka łóżek, w piątek już 5 nowych maluszków było, jak nie więcej, ale te sale widziałam w czw. puste... Basi zostało leczenie, które można robić w warunkach domowych, więc poszliśmy do domu... ogólnie to się cieszę, bo i do dzieciaków mi było tęskno i na małym leżaku niewygodnie raczej (nie mamy dużego, a 3 karimaty by się nie zmieściła w sali, więc większość na leżakach spała), no i Basia wariowała trochę, bo niewyspana i niedojedzona - ona lubi spokój, a tam ciągle "coś", albo u nas albo u sąsiadów z pokoju inhalacja/leki/kroplówka... jak ją ważyłam tydzień temu to miała 6400 w ciuchach (jej ciuchy raczej 300g nie ważą tylko coś koło połowy tego)... przy przyjęciu 6120 na golasa a jak wychodziliśmy to już tylko 6045... trochę się stresowałam wychodząc bo w czwartek dostała nowego kataru i stan podgorączkowy, ale widzę że dziś już lepiej z tym, tyle że ciągle trochę rzęzi jeszcze i kaszle...
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 00:00   #2714
Malinka_5
Zakorzenienie

ja drzemnęłam, miało być godzinka... góra 3, spałam 6!!!

Cytat:
A tu robię taką minke
ale on rośnie pięknie [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ----------

aga__tka , ja proponuję bańki ogniowe... jakbyś kogoś znalazła

---------- Dopisano o 01:00 ---------- Poprzedni post napisano o 00:54 ----------

Cytat:
nie przyjadę na zlot
to nie jest wiadomość do skakania !!!

Edytowane przez Malinka_5
Czas edycji: 2015-01-31 o 23:57
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 00:00   #2715
aga__tka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malinka_5 Pokaż wiadomość
ja drzemnęłam, miało być godzinka... góra 3, spałam 6!!!

ale on rośnie pięknie [COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 00:54 ---------- Poprzedni post napisano o 00:53 ----------

aga__tka , ja proponuję bańki ogniowe... jakbyś kogoś znalazła
myślisz że takiej malutkiej też można?
w sumie to ja myślałam że bańki to tylko "babcie" kładą, ale właśnie sobie przypomniałam, że opiekunce kładła pielęgniarka - ale z przepisu lekarza... ciekawe co by powiedziała pediatra na taki pomysł... jeśli by poparła, to może ona kogoś by poleciła... na razie zaczekam do poniedziałku co będzie a potem będę się zastanawiać...
jedziemy na inhalacjach - 5x dziennie mamy coś
aga__tka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 00:15   #2716
Malinka_5
Zakorzenienie

Cytat:
no jak nie jest, jak jest

ale ta tak, gratulacje podobny do mojego rodzinnego domu tylko okno na górze ma fajniejsze

---------- Dopisano o 01:02 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ----------

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
myślisz że takiej malutkiej też można?
w sumie to ja myślałam że bańki to tylko "babcie" kładą, ale właśnie sobie przypomniałam, że opiekunce kładła pielęgniarka - ale z przepisu lekarza... ciekawe co by powiedziała pediatra na taki pomysł... jeśli by poparła, to może ona kogoś by poleciła... na razie zaczekam do poniedziałku co będzie a potem będę się zastanawiać...
jedziemy na inhalacjach - 5x dziennie mamy coś
spytaj lekarza, nie ma lepszego lekarstwa na przeziębienia!

---------- Dopisano o 01:04 ---------- Poprzedni post napisano o 01:02 ----------

ja miałam sąsiada co umiał stawiać
, pamiętam taką okropną grypę... ludzie po 3x na antybiotykach... między innymi koleżanki córka, która wtedy u nas mieszkała, a bliźniaki, "chorowały" 3 dni!!!

---------- Dopisano o 01:08 ---------- Poprzedni post napisano o 01:04 ----------

u mnie w domu rodzinnym stawiali, ale ja widziałam, teoretycznie wiem jak to się robi... ale nigdsy nie próbowałam, kupiłam takie na strzykawkę, bezogniowe ... takie to mi nawet starszy syn stawiał

https://dobreusprawnienia.wordpress....ki-bezogniowe/

nie wydają mi się takie skuteczne...a może mi się tylko tak zdaje , kilka razy dzieciom też stawiałam, aż pożyczyłam teściowej i oddali mi pobite

---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:08 ----------

pamiętam,że nam w domu wszystkim po kolei stawiali... jak byliśmy przeziębieni, ale nie pamiętam w jakim wieku była Danusia... najmłodsza
Malinka_5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 06:09   #2717
Szydełkomaniaczka
Zakorzenienie

Iwonko gratuluje pięknego domku
Agatko dużo zdrowia dla Basieńki

Franio rośnie jak na drożdżach jeszcze nie ma dwóch miesięcy a waży już 5400 gram powyrastał już z najmniejszych ciuszkow a jak fajnie gada i smieje się
Szydełkomaniaczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 07:38   #2718
rudasek
Zakorzenienie

Dzień dobry. Miałam wyspać się za wsze czasy , a tu o 8-mej już nie dało się wyleżeć Wczoraj dzwonię do koleżanki 0 14,30 , a ona mi na to, obudziłaś mnie, odsypiam tydzień , ja tak nie mogę.
Emi, żebym wiedziała ,że schudnę , to latałabym po tych piętrach nawet na kolanach
rudasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 08:23   #2719
gagatu
Zakorzenienie

Dzień dobry

Grażynko, dać Ci korepetycje ze spania?

---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ----------

A w ogóle to chciałam powiedzieć, że u mnie jest całkiem sporo śniegu, i to takiego lepiącego się, idealnego na bałwana

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-02-01, 08:37   #2720
agusia2410
Zakorzenienie

cześć dziewczynki z rana

Aga - bańki jakby co to moja teściowa stawia ma takie stare, jeszcze z jej młodości ale sprawne, jeszcze czasami jeździ stawiać jak ktoś poprosi, ale moim nie stawia, jakoś nie było potrzeby, ale pamiętam z 2 lata temu przyjechała jedna z sąsiedniej wioski aby postawiła bańki jej synowi, on miał wtedy jakieś 4 lata

---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

a co do śniegu , to u nas właśnie sypie

a wiecie co- Natalia wczoraj była w stadninie i jeździli na koniach , a dzisiaj jadą do Torunia zwiedzać i jeszcze na basen znowu - ta to ma dobrze
agusia2410 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 08:49   #2721
mirosek
Zakorzenienie

Jak to było w tym bieszczadzkim powiadaniu?
,,przez noc znów napadało tego białego gówna,,
na szczęście ja nie muszę odśnieżać
a tak przy okazji to cudne słoneczko u nas świeci pogoda w sam raz na spacerek, szkoda tylko, że ja dziś do pracy spacerkować muszę
Stary 2015-02-01, 08:57   #2722
gagatu
Zakorzenienie

Agusia, przecież pod koniec lutego też się wybierasz do Torunia, to co tak córci zazdrościsz?

Mirka, też miałam ten nieprzyjemny spacer Ale już powoli odliczam ile razy jeszcze tutaj będę musiała dreptać, potem będę jeździć autobusem
Stary 2015-02-01, 09:02   #2723
martikaj
Zakorzenienie

Witam się i kawusią częstuję

Iwonko, fajniutki domek

Aguś, zdrówka dla Basieńki

Graziu, kusząca propozycja tylko te piętra

U nas dziś pięknie słonecznie, mąż zadeklarował się że będzie obiadek gotował więc mam luzik i mogę sobie podziobać , uwielbiam takie niedziele
martikaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 09:06   #2724
rardan
Zakorzenienie

Witajcie.
Ale mam lenia.
rardan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 09:17   #2725
kalina1984
Zakorzenienie

Dzień dobry, ja niedawno wstałam, słońce daje po oczach, śniegu nie ma, bo się stopił

kalina1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 09:29   #2726
Monika_75
Zakorzenienie

GG do Monika_75 Send a message via Skype™ to Monika_75

Cytat:
Napisane przez aga__tka Pokaż wiadomość
Małgosiu: śliczny wnusio
Iwonka: gratulacje że Wam się domek znalazł

czekam na siostrę, niedługo powinna być, w poniedziałek zostanie z dzieciakami jak pojadę na kontrolę, boję się że nie będzie dość dobrze, bo Basia nadal strasznie kaszle jak to określiła lekarka w piątek: zdrowa to ona jeszcze nie jest... wysłali nas do domu, bo to jest normalnie epidemia, prawie wszystkie łóżka pozajmowane, w czwartek "uwolnili" kilka łóżek, w piątek już 5 nowych maluszków było, jak nie więcej, ale te sale widziałam w czw. puste... Basi zostało leczenie, które można robić w warunkach domowych, więc poszliśmy do domu... ogólnie to się cieszę, bo i do dzieciaków mi było tęskno i na małym leżaku niewygodnie raczej (nie mamy dużego, a 3 karimaty by się nie zmieściła w sali, więc większość na leżakach spała), no i Basia wariowała trochę, bo niewyspana i niedojedzona - ona lubi spokój, a tam ciągle "coś", albo u nas albo u sąsiadów z pokoju inhalacja/leki/kroplówka... jak ją ważyłam tydzień temu to miała 6400 w ciuchach (jej ciuchy raczej 300g nie ważą tylko coś koło połowy tego)... przy przyjęciu 6120 na golasa a jak wychodziliśmy to już tylko 6045... trochę się stresowałam wychodząc bo w czwartek dostała nowego kataru i stan podgorączkowy, ale widzę że dziś już lepiej z tym, tyle że ciągle trochę rzęzi jeszcze i kaszle...
dobrze, że już jesteście w domu ... po zakończeniu leczenia, zapalenia oskrzeli czy zapalenia płuc, kaszel może się jeszcze utrzymywać przez 2 tygodnie, a czasami nawet dłużej

papierowe twory
włóczkowo-kordonkowe dziergałki
blog: REALKOWY ŚWIAT RYBKI

Preferencje
Monika_75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 09:31   #2727
mirosek
Zakorzenienie

u mnie dziś jest środek tygodnia ale za trzy dni mam weekend

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-02-01, 09:50   #2728
babydelfi
Zakorzenienie

dobry

jestem niewyspana, znowu

Aga moja teściowa stawia bańki , nauczyła się tego od swojej mamy , która bańki postawiła swojemu 3 miesięcznemu dziecku (a dokładnie 1 bańkę, bo więcej się nie zmieściło na plecy ) i w ten sposób uratowała mu praktycznie życie, bo mały był tak zawalony i nic juz nie pomagało i zaryzykowała i udało się

umówiłam sobie na jutro wizytę u kardiologa, ciekawa jestem co mi powie , wczoraj jak siedzieliśmy z moją mamą pokazałam mój ciśnieniomierz i był pomiar wokół stołu , no i mi puls wyszedł 111

dzisiaj za to coś zaczyna dusić mnie kaszel, trzeba zaaplikować sobie leki i wygrzać się w łóżku, by szybko przeszło, przecież nie moge być chora na bal

u mnie śniegu nie ma , a w sumie nie obraziłabym się gdyby był
Stary 2015-02-01, 10:24   #2729
kalina1984
Zakorzenienie

My z siostrą też kiedyś miałyśmy bańki stawiane, pamiętam że strasznie tego nie lubiłam
Próbuję znaleźć jakieś natchnienie na prace walentynkowe i nie mogę nic wykombinować

kalina1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-01, 10:34   #2730
cocci
Zakorzenienie

.....a ja mam kaca...............

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ

cocci jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości