|
|
#2701 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Niemcy V
Mieszkam na Wilhelmsburgu, gdzie ostatnio znaleziono bombe
i jestem w Hamburgu od lipca 2015 a wy?---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ---------- a i mam 25 lat
|
|
#2702 |
|
Zadomowienie
|
Ja mieszkam 90 km od HH
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Co do bomb- u nas średnio raz na tydzień jest ewakuacja z powodu bomby Na szczęście nie w mojej dzielnicy. Kiel był całkowicie zbombardowany podczas II wojny światowej ( ocalało pare kamienic, ratusz i kościoły) i non stop znajduje się gdzieś jakoś bombę. Wtedy ewakuują mieszkańców. Zazwyczaj gdy zaczynaja gdzieś kopać lub budować odkrywają bomby. Zanim coś jest kopane, sprawdza się specjalnymi sondami teren. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2703 |
|
Zakorzenienie
|
Niemcy V
Konsulat - super doświadczenie, wpadłam spóźniona przez korki...
Wszytsko załatwione zadnego papierka na przyspieszenie sprawy nie musiałam pokazywać (miałam zaświadczenie z pracy przy sobie, ze wyjazd służbowy) Tymczasowy dostane 1.02 a ten na 10 lat koniec marca 125€ImageUploadedByWizaz Forum1485174773.744012.jpg |
|
|
|
|
#2704 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie dość, że na emigracji, to i jeszcze z ewakuacją ![]() Cytat:
|
|
|
#2705 |
|
Przyczajenie
|
No to faktycznie. Nas nie ewakuowano, ale 2 godziny nie mogłam dotrzeć do domu
|
|
#2706 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ...tapatalk... ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- Cytat:
smutne. U nas znajduja bomby co jakis czas, ale glownie w okolicy dworca. Cale szczescie nie tutaj. Na naszej ulicy domkow jedborodzinnych zbudowanych po wojnie, podczas remontu czy rozbudowy jednego z nich lata temu, znaleziono bombe. Eksplodowala i skosila chyba z osiem domow. Mam nadzieje, ze wiecej juz tu ich nie ma....tapatalk... |
||
|
|
|
|
#2707 |
|
Zadomowienie
|
Katzensteuer
Co za luka w systemie podatkowym Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2708 |
|
Zakorzenienie
|
Ktora z Was sie orientuje odnosnie zwolnienia sie z pracy. Jak wyglada okres wypowoedzenia po 3-4 latach pracy u jednego pracodawcy? Ktos mi mowil, ze to miesiac, ale liczy sie w nastepnym kwartale? Jak to jest, jezeli przykladowo mam staz pracy prawie 4 lata i zwolnilabym sie w lutym/marcu?
...tapatalk... |
|
|
|
|
#2710 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma ogolnego przepisu? Wlasnie nie do konca rozumiem jak to jest. Sprawdze wieczorem i moze ktos mi tutaj wytlumaczy, co tam jest.
...tapatalk... |
|
|
|
|
#2711 |
|
Zakorzenienie
|
Screenshot_20170202-124842.png
6 tygodni (Elternzeit z tego co wiem sie nie liczy). Musze do konca kwartalu sie zwolnic, wtedy od 1.kwietnia liczy sie 6 tygodni, tak? Jesli przegapie i zwolnie sie w kwietniu, to musze pracowac jeszcze drugi kwartal i 6 tyg liczac od 1 lipca? ...tapatalk... |
|
|
|
|
#2712 |
|
Rozeznanie
|
To jest tez kwestia tego jaki pracodawca troche, bo jesli bys potrzebowala sie wczesniej zwolnic to moga pojsc Ci na reke
Do 1 lipca, 6 tygodni przed 1 lipca bys musiala dac wypowiedzenie jesli teraz przegapisz, przynajmniej ja to tak rozumiem. 6 tygodni przed zakonczeniem kwartalu
Edytowane przez kajaccn Czas edycji: 2017-02-02 o 18:26 |
|
|
|
|
#2713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj pracodawca jest bardzo fajny, cudowny, wspanialy i go uwielbiam, dlatego musze bardzo uwazac na wszystkie przepisy ![]() ...tapatalk... |
|
|
|
|
|
#2714 | |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, kupujecie w Aldi ser żółty Belgischer Käse? Nie wiem czy plasterki mu się zawsze tak kleją, czy mi się trafił jakiś felerny, może nieświeży?
|
|
|
|
#2715 |
|
Rozeznanie
|
To idz do Aldiego wymien
|
|
|
|
|
#2716 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem zaskoczona podejsciem do klienta w tutejszych sklepach. A przynajmniej w wiekszosci. Zwroty, reklamacje, to zupelnie inna bajka niz w Polsce. Wszystko wiele latwiejsze i przyjemniejsze, a przynajmniej takie mam doswiadczenia. A wy?
...tapatalk... |
|
|
|
|
#2717 | |
|
Rozeznanie
|
Ja nie wiem czy to taka jego uroda, może taki ma być.
Zwracałam parę razy przedmioty i rzeczywiście, sprawnie i bezproblemowo. Natomiast otwartego już jedzenia nigdy nie zwracałam, dziwnie bym się czuła.
|
|
|
|
#2718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mialam na mysli ogolnie, sytuacje z wymianami, niekoniecznie spozywcze. ...tapatalk... |
|
|
|
|
|
#2719 | |
|
Rozeznanie
|
Gdzie to takie drogie mleko?
|
|
|
|
#2720 |
|
Rozeznanie
|
Ja pracuje w Aldi Süd, problemow z nawet otwartym jedzeniem nie ma, a przynajmniej byc nie powinno. U nas klient moze wymienic produkt lub dostaje zwrot pieniedzy
|
|
|
|
|
#2721 |
|
Zakorzenienie
|
Jak na mleko niehomogenizowane nie jest wcale takie drogie, biorac ppd uwage ceny w sklepach. My kypujemy teraz w Rewe, wczesniej na targu.
...tapatalk... |
|
|
|
|
#2722 |
|
Zakorzenienie
|
Oddawałam kiedyś w aptece otwarty filtr Avene. Przy zakupie poinformowano mnie, że jak mi coś nie będzie pasować, to mogę oddać, więc z radością skorzystałam z tego prawa, bo filtr był fatalny.
|
|
|
|
|
#2723 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hmm... ja to rozumiem troche inaczej. jezeli zlozysz wypowiedzenie np. dzisiaj 06.02. to i tak bedziesz musiala pracowac do konca kwartalu czyli to konca marca, mimo, ze 6 tyg uplynie 13.03. Edytowane przez feelin_soo_me Czas edycji: 2017-02-06 o 13:06 |
|
|
|
|
|
#2724 |
|
Rozeznanie
|
To chodzi o to, ze wypowiedzenie musi byc 6 tygodni przed koncem kwartalu, czy do konca kwartalu bedzie musiala pracowac to dosc mozliwe aczkolwiek z informacji ze zdjecia nie wynika to w 100%. Jasne jest tylko to, do kiedy wypowiedzenie musi byc zlozone a nie czy musi do konca kwartalu pracowac, bo co do tego moze sie z szefem dogadac (zalezy to od tego czy on ma wystarczajaco pracownikow, lub czy bedzie cale 6 tygodni zastepstwa szukal czy np. po tygodniu znajdzie i po uzgodnieniu bedzie mogla odejsc wczesniej)
|
|
|
|
|
#2725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego pytam. Jeden kolega przegapil o tydzien i musial kwartal dluzej pracowac. A ze pracodawca oszczedza, to po zwolnieniu sie pracownika, jego stanowisko jest min.pol roku zablokowane....tapatalk... |
|
|
|
|
|
#2726 |
|
Zakorzenienie
|
hej ho
![]() oj dawno mnie tu nie było ![]() u nas zmiany zmiany Moja córka skonczyla juz roczek zaczeła chodzić gadac itp istne tornado z niej ![]() a ja co ... znowu jestem w ciazy i to juz w 17 tyg chcielismy dzieci rok po roku miec ale ja bylam pewna ze po cc itp tak szybko nie zajde a tu bach złoty strzał i jest w lipcu mam termin. Kropek uparcie nie chce sie pokazac i nie wiemy co teraz bedzie
|
|
#2727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juz rok? Omg jak ten czas leci! Jak sie czujesz? Mala daje Ci czasem odpoczac? ...tapatalk... |
|
|
|
|
|
#2728 |
|
Та еще штучка ^^
|
Czarnooka_Paula, gratulacje,
|
|
#2729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem czy pamietacie ale Mia zawsze byla adhd i mala diablica. Od kiedy sie urodzila daje popalic. Teraz juz troszke lepiej jest bo chodzi sama to juz tak nie jeczy ze na rece chce itp ![]() ma juz 8 zębów i wlosy dlugasne zaraz jakies foto pokaze.Ja sie czuje ok, pierwsze 3 msc zdychalam ciagle wymiotowalam schudlam 8 kg - czyli identyko jak z Mia ![]() ![]() ja mam tylko nadzieje ze drugie bedzie łaskawsze bo na nim produkcje dzieci to ja juz zakoncze 16521570_904880956313816_1977067593_n.jpg
|
|
|
#2730 | |
|
Zakorzenienie
|
O
Cytat:
Haha na zdjeciu wyglada za to jak aniolek ![]() 8 kg?? Ojej... Wymeczylo Cie! |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:13.

i jestem w Hamburgu od lipca 2015 a wy?

smutne. U nas znajduja bomby co jakis czas, ale glownie w okolicy dworca. Cale szczescie nie tutaj. Na naszej ulicy domkow jedborodzinnych zbudowanych po wojnie, podczas remontu czy rozbudowy jednego z nich lata temu, znaleziono bombe. Eksplodowala i skosila chyba z osiem domow. Mam nadzieje, ze wiecej juz tu ich nie ma.