|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2701 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Ja teraz już nie wyobrażam sobie dźwigać wody, płynu do prania, do płukania, itp - wszystko kupuję w tesco online. Już wolę dopłacić parę złotych za dostawę, niż się przemęczać.
|
|
|
|
#2702 |
|
Kawaii strona mocy
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz III
Ja też, szczególnie, że nie mam windy w bloku, więc niech inni się pomęczą :-P dzisiaj zrobiłam zakupy, ale znowu w Almie, bo za stówkę miałam darmową dostawę... I mają dobre pierogi :-P
|
|
|
|
#2703 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kiedyś kupowałam w makro duże opakowania kaszy, ryżu i ciecierzycy ale teraz zamawiam u rolnika. Moj TZ lubi kupować w makro mięso bo jest spory wybór.
|
#2704 |
|
Zakorzenienie
|
Też mamy kartę makro, na początku tam jeździliśmy, ale też zauważyłam że jest tam drogo..
|
|
|
|
#2705 |
|
Zakorzenienie
|
Ja w makro kupuje ryby
)
|
|
|
|
#2706 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zauważyłam czegoś takiego - może kupujemy inne produkty, ale to co ja kupuję najczęściej kosztuje tyle samo lub mniej. Choć w sumie mało gdzie są tak drogie pampersy jak tam - no le ten wydatek na szczęśćie już nam odpadł.
|
#2707 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2708 |
|
Konto usunięte
|
Rybę można przecie gotować na parze...
|
|
|
|
#2709 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Tak. Kaszę, ryż, warzywa, ryby, pierś z kurczaka. ![]() Np. w poniedziałek jedliśmy z parowaru: ryż z miruną i marchewką z groszkiem W zestawie chyba w każdym parowarze jest taki pojemnik do gotowania sypkich produktów. Płuczesz ryż (czy tam kaszę), wsypujesz do pojemnika, zalewasz wodą i wkładasz do parowaru. 20-30 minut i gotowe
Edytowane przez 201608010929 Czas edycji: 2016-03-02 o 08:11 |
|
|
|
|
#2710 |
|
Zakorzenienie
|
Przeważnie kupuję jednak w Tesco stacjonarnym - prawie zawsze jakiś ciuch dla córy fajny znajdę, czy to w cenie zwykłej, czy na wyprzedaży. Jedyne doświadczenie ze spożywką przez internet mam z Piotra i Pawła i dodomku.pl. Ostatnio założyłam sobie kartę w Tesco, nie wiem w sumie co ona daje, ale prawie zawsze w kolejce do kasy ktoś mnie pytał czy mam kartę, a zakupy robię rzadziej, a spore, więc komuś jakieś punkty nabijałam. Zaczęli mi przysyłać na maila zniżki - teraz dostałam 35zł na zakupy od 100zł. Z jakim wyprzedzeniem musicie robić zakupy? Teraz akurat nic nie potrzebuję, bo mnóstwo rzeczy kupiłam w weekend, ale jakbym zamówiła teraz to kiedy dowiozą? Jak się zamawia to jest opcja zaznaczenia gdzieś, że żadnych zastępników? Płaci się od razu czy przy odbiorze? I jak z warzywami i owocami - porządne, czy raczej takie, co nikt ich w sklepie nie weźmie?
|
#2711 |
|
Konto usunięte
|
Warzywa i owoce ładne, jeszcze nigdy nic nie zwracałam.
Z zamienników nie można zrezygnować, dopiero przy dostawie. Termin dostawy wybierasz sama, może być za kilka dni od zakupu, ale chyba maks do tygodnia. Płatne przy odbiorze, tylko kartą. Jak z góry to przelewem. |
|
|
|
#2712 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeśli chodzi o termin to chyba zależy w jakim terminie zamawiasz. Czasami wchodząc wieczorem na stronę mozna sobie zarezerwować termin na jutro wieczór, natomiast przeważnie jutrzejszy dzień jest zajęty, a pojutrze całe dostępne. Podobno można też zrobić tak, że np. dzisiaj zamawiasz sobie na -powiedzmy - piątek i po wrzuceniu kilku rzeczy do koszyka masz już termin pewny na 100% - wtedy do czwartku chyba można jeszcze kombinować z tym koszykiem, tzn nadal kompletowac listę zakupów. Ale nie jestem pewna bo nigdy tak nie robiłam, czytałam na jakimś wątku że jest taka opcja. Płatnosc jest wyłącznie przy odbiorze a co do zamienników to w momencie dostawy masz informację jakie są zamienniki - możesz zrezygnować ze wszystkich lub pojedynczych, które Ci nie odpowiadają. Opcja zamienników mnie osobiście irytuje, bo jeszcze mała bieda jak zamiast ogórka gruntowego przywiozą Ci ogórek szklarniowy, gorzej jak masz coś zaplanowane do ugotowania a zamiennik jest że tak delikatnie powiem z d***y. Kiedyś pamiętam zamawiałam ogórki kiszone a dostałam kapustę kiszoną - no do pasty rybnej jak znalazł Natomiast jeżeli chodzi o owoce i warzywa to nie miałam zastrzeżeń co do jakości ale wolę sama wybierać bo np. czasami potrzebuję bardzo dojrzałych bananów a dostaję zielone albo chcę zrobić papryki nadziewane i dostaję ilość taką jak potrzebuję, ale co z tego jak malutkie ![]() ---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:33 ---------- Dziewczyny mam pytanie - może ktoś się orientuje. Pracuję w budżetówce, aktualnie jestem na macierzyńskim i dostałam wczoraj trzynastkę, co mnie bardzo zdziwiło bo się nie spodziewałam. Dziecko urodziłam mniej więcej w połowie ubiegłego roku a pierwszą połowę roku spędziłam na zwolnieniu lekarskim. Czy w takiej sytuacji należy mi sie trzynasta pensja? |
|
|
|
|
#2713 |
|
Konto usunięte
|
To prawda, do dnia przed dostawa można zmieniać listę zakupów.
No tak, coś mi się pomieszało, że można wcześniej zapłacić, ale przecież to by było bez sensu. ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Tak, należy się. Niestety (nic personalnego, po prostu uważam, że jakiekolwiek trzynastki to absurd i patologia). |
|
|
|
#2714 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2715 |
|
Konto usunięte
|
Tylko, że to jest niesprawiedliwe, że niektórzy mają takie przywileje, które rozwalają budżet państwowy.
|
|
|
|
#2716 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro uważasz że to taki przywilej to idź pracować do budzetowki jako nauczyciel np. Nie? Ciekawe czemu. Moja mama też była nauczycielką i mi się już ulewa jak słucham jak to wielkie przywileje miała.
|
|
|
|
#2717 |
|
Zakorzenienie
|
Przy takich zarobkach jakie są w budżetówce to nie jest przywilej. Zarabiasz grosze i jakby rozdzielić ta trzynastkę na 12miesiacy to dalej zarabiasz mało. Wiec sory..przywilej to jest jak masz cos ponad stan, a nie ze ledwo wiązesz koniec z końcem nawet z trzynastka i wczasami pod grusza. Jeszcze jak jesteś sama to pol biedy, a jak masz dzieci i twój facet tez robi w budżetówce to daj spokój...
|
#2718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też budżetówka, trzynastek nie dostawałam (u nas nie było), ale np. talony świąteczne na zwolnieniu w ciąży, na macierzyńskim i jeszcze nawet po zakończeniu pracy (koniec umowy w listopadzie) dostałam.
|
|
#2719 |
|
Konto usunięte
|
W prywatnych firmach też często zarabia się mało, a o trzynastkach nikt nie słyszał, premie są jak jest zysk, nie ma zysku, nie ma premii. W budżetówce kasy nie ma, a dodatkowe pensje są.
Nie zazdroszczę nikomu, w życiu nie chciałabym pracować w urzędzie, wiem, że nie zarabia się tam dużo, ale to nie zmienia faktu, że wszelkie tego typu dodatki są niesprawiedliwe. Gdyby to było dawane np w formie podwyżek to jeszcze bym zrozumiała. ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ---------- Temu, że wybrałam inny zawód i nie mam potrzeby pracować w budżetówce. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-03-02 o 10:26 |
|
|
|
#2720 |
|
Kawaii strona mocy
|
Spoko loko, zawsze są jeszcze górnicze czternastki
|
|
|
|
#2721 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
wprawdzie nie pracuję w szkole ani w urzędzie, razem z Tż pracujemy w budżetówce i szczerze mówiąc, nie narzekamy na niskie pensje.Za to zawsze "zazdrościłam" osobom pracującym np. w korporacjach - kart multisporta, ubezpieczeń zdrowotnych i bonów na święta ale pracy i tak bym nie zmieniła
|
||
|
|
|
#2722 |
|
Konto usunięte
|
Nie jesteś mną, żeby wiedzieć na pewno co bym mówiła, a co nie gdyby coś tam, także wybacz. Gdybym pracowała w budżetówce nie miałabym wpływu na to, co dostaję (nie można się zrzec wynagrodzenia), co wcale nie oznacza, że nie mogłabym tego uważać za niesprawiedliwość i patologię.
|
|
|
|
#2723 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
Są lekarze, którzy są tak zdesperowani, żeby robić wymarzoną specjalizację, że ciekają się do takich desperackich kroków.
|
|
#2724 |
|
Kawaii strona mocy
|
Oczywiście, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i dlatego też każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii. Dlatego nie rozumiem sytuacji, że po raz kolejny na tym wątku ktoś, kto ma inne zdanie od reszty, jest atakowany.
|
|
|
|
#2725 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2726 | ||
|
Konto usunięte
|
Nikt przecież:
Cytat:
Cytat:
Bezpodstawne sugerowanie komuś hipokryzji też nie jest zbyt fajne. Zresztą, nieważne. Ja tylko kulturalnie wyraziłam swoje zdanie. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2016-03-02 o 12:36 |
||
|
|
|
#2727 |
|
Konto usunięte
|
Nie popadajmy w paranoje. Jeszcze trochę i strach będzie tu cokolwiek napisać
|
|
|
|
#2728 |
|
Kawaii strona mocy
|
No posty o tym, że jakby była nauczycielką to nie uważałaby trzynastki za patologię i że ciekawe czemu nią nie jest albo w podobnym stylu raczej nie wynikają z chęci normalnej rozmowy ;-) podobne posty z kilku stron...
Po prostu mówię, że nie pierwszy raz się z czymś takim spotykam tutaj. Teoretycznie oszczędzanie jest tym co nas łączy, ale widać, że w sposobie życia się różnimy to i często jest punktem zapalnym. ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:36 ---------- Tak a propos parowaru - tak, kasze, ryże, makarony też można w nim gotować, bo widziałam wątpliwości ;-) ogólnie fajne urządzenie, ale jak patrzę na taki kombajn u moich rodziców - zajmuje dużo miejsca i po początkowej fascynacji już nie jest tak często używany. |
|
|
|
#2729 |
|
Konto usunięte
|
Ja kupiłam jednak na allegro, wyszło taniej niż ten z Biedronki, a funkcje ma podobne. Myślę, że się przyda.
|
|
|
|
#2730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiele rzeczy w sumie używam bardzo sezonowo, bo my nieciastowi, to prodiż raczej od święta, tak samo maszynka do mielenia mięsa rzadko, ale do sernika czy makowców jednak potrzebna.
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

)

Zastanawiam się dlaczego tak długo zwlekałam z robieniem w ten sposób zakupów. Nie mam samochodu i noszenie siat z zakupami (OK -z reguły plecaka