|
|
#2731 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamy wrześniowe 2021
Witaj avokado
![]() Michru... TAK...zwracalam wsszystko jak leci od 5 tygodnia ciazy do 12stego(3-4 razy dziennie)...potem już mniej ale tez troche wracalo. Do tego był refluks więc ciezko było z przyswajaniem czegokolwiek...tak schudlam 6 kg. Teraz odrobilam 2 kg....ale zawsze bylam niejadkiem....podjadajacy m ciastka.... ![]() Zastanawiam sie nad zywieniem pudełkowym...tylko szukac bede moze jest konkretnie dla ciezarnych? Widze ze w zaraciu ktore robie malo przemycam warzyw....ogolnie wielu smakow nie lubie, wiec sama nie wkomponowuje ich w dania...a jak ktos juz mi zrobi i zaplace to moze zjem? ![]() kghyt patka...ja właśnie skonczylam wizyty w Medicover...nie czulam tam się zbyt dobrze zaopiekowana, sporo zbagatelizowano: nie zrobiono USG piersi, krzywej cukrowej mimo ze mialam cukrzyce rok temu w ciazy, cytologii, olano bialko w moczu powtarzajaace sie w 3 badaniach pod rząd. Bede tam chodzic do poloznych by mi przepisywaly badania zlecone przez nowego ginekologa, z gabinetu prywatnego. |
|
|
|
|
#2732 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja byłam na diecie pudełkowej kiedyś przed ciążą i była super. Oczywiście minusem jest ceną ale z drugiej strony to dobry hamulec przed podjadaniem. Miałam 5 posiłków, chodziłam najedzona, jedzenie było smaczne. W ciąży bym się jednak nie zdecydowała teraz bo często po "normalnych" produktach czuję się źle. A tam wykluczyć można było max 2 czy 3 produkty ( mam alergię na owoce morza i orzechy więc ja wyłączam to). Oprócz tego normalnie nie jem np. szparagów, grzybów. A w ciąży to mi źle i po pomidorach i po twarogu i po żółtym serze.... Przed tą ciąża jadłam tylko ciemne pieczywo i to różne np. z żurawiną albo z pestkami, teraz jak poczuje w ustach coś innego niż biały chleb czy bułka to masakra. Ciężko mi jeść różnorodnie, chciałabym jeść lepiej ale co z tego jak coś tylko przełknę a za chwilę wraca? Dlatego boję się krzywej bo jak by mi doszła cukrzyca ciążowa to nie wiem jak bym jadła ;/. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2733 | ||
|
Raczkowanie
|
Pogoda tragiczna
totalnie nic nam się nie chce dziś cały dziś w piżamie chodzę ![]() Ale zmobilizowałam się trochę i strzeliłam trening i od razu lepiej Cytat:
Witamy ![]() Cytat:
![]() Ja tez kiedyś miałam przygodę z pudełkami ale nie wszystko mi pasowało, a odkąd mamy tm to przepisów full i gotuje się właściwie samo ![]() Z lekarzem podobno warto chodzić do takiego, który pracuje w szpitalu jakimś chcesz rodzic bo zawsze coś Ci załatwi ja dla mojej lekarki właśnie do ginemedici chodzę Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
|
|
|
|
#2734 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do diet pudełkowych, to nigdy nie próbowałam... Wydaje mi się to szalenie kuszące (taka oszczędność czasu!), ale z drugiej strony lubię gotować, lubię przyrządzać dokładnie to, na co w danym momencie mam ochotę... Już nawet pomijając aspekt finansowy, to chyba jednak nie dla mnie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2735 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym chciała mieć możliwość bycia na takiej diecie, może być i pudełkowa, to bardzo fajna sprawa jeśli nie ma się jakichś problemów i kłopotów z zalecaną dietą, ale w moim przypadku ułożenie jej by rzeczywiście była zbilansowana i mi nie szkodziła graniczy z cudem. Ja jem słodkie niestety, rozgrzeszam się bo nie boli mnie po tym woreczek żółciowy i póki co nie mam problemów z cukrem i tylko dlatego cokolwiek odrobiłam. Bo reszta wygląda słabo i niewiele mogę z tym zrobić, to mnie bardziej martwi niż sama waga. Soki warzywno-owocowe mnie na razie w miarę ratują. Ciemnego pieczywa, części sałat, ogólnie ciężkich długo trawiących się rzeczy nie mogę, muszę na błonnik uważać. Jajko jedno zjem, ale jak zjem więcej to cierpię. Podobnie z mięsem, częścią zup, wędlin i kiełbasek. Pierogów, gołąbków, klopsików nie mogę. Itp itd
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2736 |
|
Konto usunięte
|
Hej
Zwyklylogin Ty też jesteś z Wrocławia? mój lekarz pracuje chyba w szpitalu we Wrocławiu, jednak ja raczej nie będę rodzić tutaj, tylko w Oleśnicy Co do diety pudełkowej do nigdy nie próbowałam, takie gotowe posiłki są dobre, bo tylko podgrzewasz i możesz jesc, chociaż koszty i ilość plastiku mnie przeraża Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2737 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za przyjęcie do grupy😊
Mam pytanie do dziewczyn,które się się szczepily na covid? Dziś mój rocznik więc zapisałam się na Moderne - nawet szybki termin za tydzień. Co prawda muszę dojechać ok 100km ale Oki niech będzie. Czy po szczepione czulyscie się Oki? Zastanawiam się czy lepiej wziąć cały dzień urlopu czy tylko kilka godzin opieki na starsza rano ( zostało mi A można godzinowo)? 😊 ---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:12 ---------- I jeszcze pytanko czy na krztusiec się szczepicie? Ja w pierwszej ciąży nawet nie wiedziałam że jest takie zalecenie. Teraz gdzieś wyczytałam i sie skłaniam.🙃 A czego fajnego używacie do smarowania? U mnie półmetek już A jeszcze nie zdążyłam nic zamówić. Już dziś się zmusze. Niby nie mam tendencji do rozstępów ale skóra sucha jak papier i swędzi. Pewnie brak nawilżenia 🤪zresztą dużo już przytulam z 6 kg przy moim małym wzroście sprawia że czuje się jak foka☹w zeszłej ciaxy tak to wyglądałam w 30 tyg ciąży albo i pozniej;( A teraz ledwo 20 Ty. Niestety mało ruchu trochę pracy hybrydowe i tak to wygląda nieciekawie. Od jutra wracam już 100% do biura. Z jednej strony się cieszę, z drugiej jednak ryzyko zarazenia ciągle jest. Zrobiłam co prawda przeciwciała wyszło.mi że mam 56, coś tam A od 33,8 niby ochrona). Choć jakoś trudno.mi w to uwierzyć ostatnio chora byłam w 2017 roku...dlatego długo zwlekalam, uważałam że bez sensu wydawac 130pln🙃ale teraz (możliwość szczepienia i powrót 100%stacjonarnie) mnie zmoblizowały😁 Ale się rozpisalam😄miłego odpoczynku dziewczyny! Ja zbieram siły na jutro, z drugiej strony ten tydzień tylko 4 dni więc jakoś pójdzie😁 |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2738 |
|
Zakorzenienie
|
Na krztusiec zamierzam się szczepić, a o szczepieniu na Covid będę jeszcze rozmawiać z ginekologiem (skierowanie dopiero 7 maja będę mieć i tak). Wzięłabym na Twoim miejscu cały dzień urlopu (i brała pod uwagę opcję, że kolejnego dnia może być potrzebne zwolnienie). Wśród znajomych dość różne reakcje. U paru osób tylko miejscowy ból ręki, ale np. szef mojej mamy przez trzy dni czuł się dość paskudnie i kilka innych osób też Modernę odchorowało (takie typowo przeziębieniowo-grypowe objawy). A tu jak jeszcze mówisz, że dojechać musisz...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale zadecydowaliśmy z TŻtem że i Leo, i "Kostek" dostaną tylko szczepionkę bezkomórkową, bo po wcześniejszych doświadczeniach to szczepionka mnie przeraża.Ja na razie nie używam nic przeciwko rozstępom, ale stosuję atoderm z biodermy i zaczynam się zastanawiać, czy to wystarczające, czy rzeczywiście kupię coś na rozstępy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ---------- Ja dziś padam na twarz. To zdecydowanie nie są moje najlepsze dni. Znów pobudka o 5 ja chcę spać!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2740 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Avocado witaj <3 Co do jakichś balsamów, ja teraz używam masła do brzucha z Palmersa, już powoli wykańczam opakowanie. Kupiłam w promocji. Na razie, odpukać, żadnych rozstępów, a trochę się rozrosłam, bo jak dziewczyny w I trymestrze nic nie mogły przełknąć, to ja pożerałam za co najmniej dziesięcioro Co do diet pudełkowych, nie musicie szukać typowo dla ciężarnych, bo i tak każda z nas ma inne zapotrzebowanie kaloryczne na start i po dodaniu kalorii "przewidzianych" na każdy trymestr to będzie inna wartość. Najnowsze zalecenia (grudzień 2020) są takie, że I trymestrze ciąży dodatkowo 85 kcal, II trymestrz+285 kcal, w III trymestrze około 465 kcal w stosunku do "ogólnego" zapotrzebowania Można więc skorzystać z kalkulatora kalorii. Jedynym problemem mogą być tutaj produkty, których nam nie wolno, ale może jakaś opcja z wymiennymi posiłkami by się trafiła. Maczfit na pewno ma coś takiego, ale tam koszt diety jest wręcz astronomiczny.Zamierzam dziś siedzieć do północy, bo 4.05 otwierają zapisy na szczepienia dla mnie. Proszę o kciuki, bo zazwyczaj dzień kończy się dla mnie o 22:00
|
|
|
|
|
#2741 |
|
Konto usunięte
|
Co do szczepionki na krztusiec to porozmawiam z lekarzem
Ja narazie smaruje się mleczkiem kokosowym z Bielendy, ale już smaruje się od dłuższego czasu, bo brzuch zaczął mnie dosyć wcześnie swędzieć i praktykuje to dwa razy dziennie Mirichu biedna, nie masz opcji zdrzemnąć się w ciągu dnia? Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2742 |
|
Zadomowienie
|
Btw zorientowałam się wczoraj, że gdyby przyszło mi leżeć w szpitalu, to nawet szczoteczki do zębów nie mam, bo używamy sonicznej i tylko końcówki wymieniamy ;P Chyba na dniach pójdę po jakąś, bo lipa straszna
|
|
|
|
|
#2743 |
|
Konto usunięte
|
Sale to kciuki, żebyś wytrzymała do tej godziny
jak coś mogę Cię tu wywołać jak nie będę spala Co do szczoteczki to ja mam właśnie swoją TŻ swoją, kiedyś myśleliśmy o tym, żeby mieć tylko końcówki wymienne, ale potem TŻ dostał na prezent i tak zostało ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#2744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:56 ---------- [1=f88fd72a1baff1f55628bb9 023d16cbac19cdced_65c0250 28a53e;88681104]Co do szczepionki na krztusiec to porozmawiam z lekarzem Ja narazie smaruje się mleczkiem kokosowym z Bielendy, ale już smaruje się od dłuższego czasu, bo brzuch zaczął mnie dosyć wcześnie swędzieć i praktykuje to dwa razy dziennie Mirichu biedna, nie masz opcji zdrzemnąć się w ciągu dnia? Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Mam 2 dzieci, w tym prawie 11 miesięczniaka. Drzemki to towar luksusowy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2745 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2746 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Chwilę temu czytałam, że w tym tygodniu ma być ok 20 st ciepła, także ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#2747 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, ja również czytam wątek od początku. Jestem w pierwszej ciąży i znalazłam tutaj wiele cennych informacji. Teraz bardzo chciałabym do was dołączyć, jeśli można
Mam 28 lat. Tak jak wspomniałam jest to moja pierwsza ciąża (19+0). Płci jeszcze nie znamy, wstępnie lekarz wspomniał, że wygląda na chłopczyka, ale jest to bardzo niepewne. Mam nadzieję, że 11 maja na badaniach połówkowych dostaniemy pewniejszą informację. Obecnie jestem już na zwolnieniu lekarskim. Jestem ze Szczecina. Pozdrawiam serdecznie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mamy połówkowe tego samego dnia, też liczę że się dowiem co będzie tym razem ![]() U mnie dziś pogoda jeszcze taka sobie, ale jutro ma być 17st ![]() Muszę przejrzeć szafę, uczciwie ocenić co mogę zostawić i to co się już do niczego nie nadaje wyrzucić, a resztę wystawić na vinted. Bo tak dalej być nie może ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2749 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mirichu ja jakiś czas temu robiłam porządki w szafie, także na jakiś czas mam to z głowy, chociaż kto wie Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#2750 |
|
Raczkowanie
|
Ja też jakiś czas temu robiłam porządku w szafie, część wyrzuciłam lub wrzuciłam do kontenera PCK, część odłożyłam, żeby wstawić na vinted. Niestety do tej pory leżą w koncie
potrzebuję motywacji, żeby się za to zabrać, a słyszałam, że to bardzo łatwe.Powiedzcie czy zapisałyście się do szkoły rodzenia? Ja mam zamiar się zabrać za to w tym tygodniu, bo czytałam, że można przyjść juz po 20 tygodniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2751 |
|
Zakorzenienie
|
Hej w ten piękny majowy weekend
🤪My wyjeżdżaliśmy ze znajomymi mimo pogody było super bo dzieci się wyszalały i spały jak zabite. Dziś próbuje wrócić do normalności bo jutro już do pracy krótki ten weekend. Na szczęście wracam tylko na dwa tygodnie i idę już na zwolnienie bo nie wyrabiam się już na zakrętach.Witam wszystkie nowe mamusie 🥰długo siedziałyście w ukryciu 🤫 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2752 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny za porady
A co to jest szczepionka bezkomorkowa? My że starsza braliśmy wszystko raczej odpłatne krztusiec był chyba w 6 w 1 Ale nie pamiętam już. Ale nie było u nas też żadnych problemów z odczytami, gorączka i itp. Po menigokokach B trochę miała guzek na nodze za każdym razem ale do przeżycia😉
|
|
|
|
|
#2753 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
też mi ten temat chodzi po głowie, ale jeszcze czekam ![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#2754 |
|
Zakorzenienie
|
O rany ja też się przymierzam do przejrzenia szafy ale nie mogę się zabrać. Przekładam to na czas jak będę już na zwolnieniu bo w weekendy mi się nie chcę,wolę sobie odpocząć 🤫
Co do szkoły rodzenia to ja się nie wybieram,ale jak byłam w pierwszej ciąży to chodziłam i super mi to pomogło były też zajęcia w parach takie trochę praktyczne z kąpieli niemowlaka, przewijania itp. Przydatna sprawa jeśli jest się w pierwszej ciąży. Ja ze swojej strony bardzo polecam. Nie wiem tylko jak teraz w pandemii z tymi zajęciami? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2755 |
|
Raczkowanie
|
Szkoła rodzenia jak dla mnie spoczko. My w pierwszej ciąży chodziliśmy, przydało sie
teraz raczej nie będziemy chodzić, nie ma szans żeby mi pozwolili naturalnie rodzić, przez poważne problemu z przepuklina kręgosłupa. Panikuje przed cesarka bo jak raka pocięta opiekować się dzieckiem☹ale póki pracuje mam mało czadu żeby się zastanawiać i myśleć co trochę ułatwia sytuacje😆nie żebym pierwszy poród miała jakiś lekki ale myślę że nawet po nacieciu przy SN łatwiej się dochodzi do siebie.
|
|
|
|
|
#2756 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f88fd72a1baff1f55628bb9 023d16cbac19cdced_65c0250 28a53e;88681656]Ja muszę poszukać w okolicy czy jest jakaś
też mi ten temat chodzi po głowie, ale jeszcze czekam ![]() Teraz tydzień o ten jeden dzień krótszy, to chociaż tyle ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]No właśnie,4 dni szybko zleci tym bardziej że wracam do biura po prawie roku pracy zdalnej zawsze to coś nowego ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2757 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie mi się wydaje się, że chyba jednak większość zajęć będzie on line, jedynie wiem, że w mieście, gdzie mieszkają moi rodzice są stacjonarne zajęcia w szkole rodzenia, ale też pewności nie mam
![]() Alleyezonme matko, rok jak to szybko zleciało, ja pamiętam, że nas na zdalną wysłali w marcu ![]() Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka Edytowane przez f88fd72a1baff1f55628bb9023d16cbac19cdced_65c025028a53e Czas edycji: 2021-05-03 o 13:26 |
|
|
|
|
#2758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale zapisywałam się około 13-14 tygodnia, bo szkoła rodzenia z położnymi ogarniającym mój rejon na dużo chętnych i sugerują się zgłaszać nawet w 12 tygodniu. [1=f88fd72a1baff1f55628bb9 023d16cbac19cdced_65c0250 28a53e;88681686]Właśnie mi się wydaje się, że chyba jednak większość zajęć będzie on line, jedynie wiem, że w mieście, gdzie mieszkają moi rodzice są stacjonarne zajęcia w szkole rodzenia, ale też pewności nie mam [/QUOTE]Większość faktycznie jest online. U mnie kurs podstawowy to sześć zajęć, z czego pięć jest online, a tylko ostatnie (pielęgnacja noworodka) stacjonarnie. Chociaż znajoma robiła u nich przyspieszoną weekendową wersję (płatną) i tam całość była stacjonarnie. Ale organizują też na miejscu ćwiczenia fizyczne, tylko że są limitu miejsc i trzeba się wcześniej zapisywać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2759 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam na oku też taką, że chyba 3 albo 4 spotkania są zdalnie, a na końcu są zajęcia praktyczne stacjonarnie. Musiałabym się za to zabrać, ale nie znoszę takich rzeczy, więc odkładam to jak mogę ;P
|
|
|
|
|
#2760 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Lotus
![]() W pierwszej ciąży robiliśmy szkołę rodzenia razem z mężem i wspaniale nas to przygotowało, bardzo polecam teraz oczywiście już nie, bo mamy wszystko na świeżo ![]() Ale na pewno wrócę sobie do książki "Radość rodzenia" przed porodem, pozytywnie mnie nastawiła na ostatniej prostej ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:35.

totalnie nic nam się nie chce dziś cały dziś w piżamie chodzę 
podczytuje Was właściwie od początku, ale praca i żywiolowa 3 latka na pokładzie skutecznie ogranicza ilość czasu
nadal pracuję i zamierzam jak długo się da
z wyprawki nie mam jeszcze nic i póki co nawet o tym nie myślę. Ale wiem, że na strychu mam tego towaru dużo więc dokupie tylko jakieś cieplejsze rzeczy, córka z ciepłych miesięcy więc takich maleńkich spiworkow i kombinezonikow nie mamy

ja dla mojej lekarki właśnie do ginemedici chodzę
w zeszłej ciaxy tak to wyglądałam w 30 tyg ciąży albo i pozniej;( A teraz ledwo 20 Ty. Niestety mało ruchu trochę pracy hybrydowe i tak to wygląda nieciekawie. Od jutra wracam już 100% do biura. Z jednej strony się cieszę, z drugiej jednak ryzyko zarazenia ciągle jest. Zrobiłam co prawda przeciwciała wyszło.mi że mam 56, coś tam A od 33,8 niby ochrona). Choć jakoś trudno.mi w to uwierzyć ostatnio chora byłam w 2017 roku...dlatego długo zwlekalam, uważałam że bez sensu wydawac 130pln
miłego odpoczynku dziewczyny! Ja zbieram siły na jutro, z drugiej strony ten tydzień tylko 4 dni więc jakoś pójdzie
ale zadecydowaliśmy z TŻtem że i Leo, i "Kostek" dostaną tylko szczepionkę bezkomórkową, bo po wcześniejszych doświadczeniach to szczepionka mnie przeraża.
ja chcę spać!
jak coś mogę Cię tu wywołać jak nie będę spala
), więc pewnie nie będzie mi się chciało tak wcześnie spać. Na wszelki wypadek ustawiłam sobie już budzik na 23:50 :P

krótki ten weekend. Na szczęście wracam tylko na dwa tygodnie i idę już na zwolnienie bo nie wyrabiam się już na zakrętach.