![]() |
#2731 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007 IV
najlepszego, kobietki!
![]() ![]() Prima, co oni sprawdzaja z tymi kolanami??
![]() |
#2732 |
Zakorzenienie
|
szperr -koślawość kolan. Z tego co wiem u młodszych dzieci jest to jeszcze norma (taki X), w tym wieku powinno już raczej zaniknąć. Hubert ma jeszcze trochę koślawe -chodzi na gimnastykę korekcyjną.
Z okazji kobiecego święta idziemy z tz na kabaret. Siedzę i sie szykuję, między innymi suszę włosy. Przyszedł Hubert i pyta, co robię -to mu tłumaczę że sie szykuję bo chcę ładnie wyglądać, mieć makijaż i fryzurę. Popatrzył, popatrzył i mówi "nie wyszło ci. Ładna fryzura to takie na czubie głowy pozakręcane i z gumką na końcu" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2733 |
Zakorzenienie
|
no i po bilansie
Gosia ma 116 cm i waży 25 kg ![]() wzrok dobry, słuch też ![]() i podobno trochę sepleni ![]() dziś dziadek ma sie spytac o to logopedy, bo nigdy nam żaden logopeda o tym nie wpomniał ![]() ma tez troche koślawe kolanka ale jeszcze w normie, to tez mi niedawno mówila fizjoterapeutka, ale niedlugo wypada nam kontrolna wizyta u ortopedy to jeszcze dopytam. wogóle ten bilans to sciema, pytania z karty o umięjętności przeczytala mi szybko pielegniarka - nie nadążałam odpowiadać ![]() zbadała tylko Gosi wzrok, tzn musiała powiedzieć jakie widzi obrazki na oddalonej tablicy, aaa i jesazcze zmierzyła Gosi ciśnienie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2734 |
Zakorzenienie
|
Yoolia- wow!
![]() co do bilansu to ja już się rozczarowałam na bilansie 2latka,więc nie byłam specjalnie zdegustowana odpowiadając na pytania ![]() ![]() Laura-współczuję śmierci dziadka ![]() ![]() Prima-nie wyszło Ci ![]() ![]() ja też musiałam wrócić do zimowych rzeczy,ale myśl o pogodzie w przyszłym tyg.podtrzymuje mnie przy życiu ![]() choć muszę koniecznie podjechać w weekend do sklepu po buty,bo poprzednie nie wyglądają najlepiej ... Edytowane przez annLee Czas edycji: 2012-03-09 o 09:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2735 |
Zakorzenienie
|
ann kupuj buty, może od razu nawet japonki
![]() bo idzie lato ![]() http://media.wp.pl/kat,1022945,opage...wiadomosc.html oglądałyście może wczoraj na tvn style nowy program superniani "na kłopoty Zawadzka"? był chlopczyk 4-latek, który chodzi w pieluchach, je zmiksowane jedzenie, ma mały zasób slow, wie co do czego słuzy ale nie wie jak sie nazywa, pije tylko z butelki, do niedawna jeszcze ze smokiem, nie potrafi trzymać kredki/ołowka, nie potrafi narysować postaci, a nawet głowy ![]() za to gry komputerowe obsługuje znakomicie ![]() Edytowane przez Yoolia Czas edycji: 2012-03-09 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2736 |
Zakorzenienie
|
yoolia - niezłe wyniki, ale Gosia zawsze była duża, od samego porodu.
Nie oglądałam programu - ale jak dla mnie to rodziców powinno się ![]() ann - na szczęście wczoraj postraszyło tym śniegiem, a dziś słoneckzo od rana. Wczoraj przyszły mi ostatnie zamówione na all rzeczy dla Małej -tak wiec można powiedzieć, że mam juz wszystko ![]() ![]() Niby jeszcze sporo czasu, ale z drugiej strony ostatnio mi tydzień za tygodniem zapierniczaja nawet nie wiadomo kiedy, zaraz święta przecież ![]() Aha -czy któraś z was miała do łóżeczka pościel z baldachimem? Potrzebowałabym zdjęcia, jak to jest odszyte -tzn na górze. Pościele mam po Hubercie, a przy nim nie miałam -ale teraz mamy w sypielni tv i obawiam się, że mógłby przeszkadzać (a nie mam możliwości przestawienia tv ani postawienia łóżeczka w innym miejscu), kupiłam stelaż do baldachimu i chcę uszyć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2737 |
Zakorzenienie
|
prima my mieliśmy baldachim ale musiałabym poszperać w zdjeciach by zobaczyć czy jest takie na którym dobrze go widać.
Yollia wyniki Gosi imponujące ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2738 |
Zakorzenienie
|
oo a ja nie oglądałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2739 |
Zakorzenienie
|
Z tym programem, o którym piszecie, to mi się przypomniało, jak kiedyś przyszła do p-la mama nowoprzyjętego dziecka z prośbą, aby mu zupki miksować, bo on jeszcze takie je...
Innego razu nachodziła nas babcia, żeby wnuczkowi wiązac śliniaczek pod szyjką i przelewać picie do butelki (ze smoczkiem) ![]() No i zdarzają sie przypadki, ze dzieci są przywożone w wózkach. Gdyby jeszcze mieszkały daleko, to zrozumiem - ale nie, całkiem blisko. Wózek w dalsze trasy= dziecko CHODZI,; ale są rodzice,ktorzy jeszcze po prostu cały czas wożą dzieciaki w wózkach - no a potem jest problem z najmniejszym nawet spacerem, bo dziecko płacze, bo zła pani każe iść a nóżki bolą i ono chce do wózeczka... Uogólniając -takie tendencje dotyczą raczej chłopców mam wrażenie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2740 |
Zakorzenienie
|
ło matko
![]() i później z takich chłopów takie bezmózgowce wyrastają... ![]() ja też nie wiem czym się rodzice kierują postępując w ten sposób??? ![]() osobiście dążyłam do usamodzielnienia się obu we wszystkim i to jak najszybsze,no bo dziecko przecież chętne a i dla mnie łatwiejsze życie przecież ![]() ![]() biedne takie dzieci w sumie ![]() Ale widzę,że do p-la też po jedną dziewczynkę wózkiem przyjeżdżają nic nie wiem jak daleko mają i czy dziewczynka nie ma problemów zdrowotnych,ale wózek wygląda jak dla lalek -rodzice się mocno pochylają choć raczej niscy,dziewczynka szura nogami po ziemi(mój ulubiony widok) ![]() 3/4latek w wózku to dla mnie kosmos przecież są hulajnogi,rowerki,inne pojazdy... Prima-u nas wystarczył ochraniacz na początku,ale fakt jak zaczęła podnosić wyżej głowę to wyjechała do pokoju Zu ![]() Yoolia-to bardzo optymistyczna prognoza ![]() ![]() odwiedziłam w końcu hurtownię niedaleko i okazało się,że mają fajny wybór rajtek ![]() wola za 15 ,gatta za 17 i inne firmy za 10-12zł,świetne wzory nie wiedziałam,że sa rajstopki polarkowe-cienkie a grubo tkane i cudnie ciepłe od środka ![]() ![]() ![]() powstrzymałam się i kupiłam tylko 3 pary,przetestujemy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2742 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Fajny opis warkoczyka ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez szperrr Czas edycji: 2012-03-09 o 17:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2743 |
Zakorzenienie
|
ann - no taki jak na pierwzej focie. Oglądałam różne zdjecia w guglach, ale chciałabym zobaczyć tak z bardzo bliska - tzn czy mi się wydaje, że to po prostu jest zrobiony tunel z taką jakby zakłądka ... W plane mam kupić zwykłe prześcieradło i z niego spróbować. Mam w domu moskitierę, jest duża z woalu - ale chodzi mi o coś bardziej kryjącego - żeby nie przepuszczało poswiaty od tv i dodatkowo tłumiło dźwięki
Fajnie, ze zakupy się udały i dziewczyny obkupione szperr - na necie pewnie będą jakieś propozycje ćwiczeń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2744 |
Zakorzenienie
|
doberek. Powrocilismy z ferii w Zielencu.
Sniegu mnostwo, piekne slonce. Adasiek sie nauczyl jezdzic na nartach, zjezdzal z nami normalnie z samej gory (wjezdzalismy kolejka). Zalapal bakcyla niesamowicie, a sciagniecie go ze stoku graniczylo z cudem. Jezdzilismy po kilka godzin dziennie. ![]() Pokaze Wam mojego malego sportowca: http://imageshack.us/clip/my-videos/38/6pql.mp4/ http://imageshack.us/clip/my-videos/31/1efv.mp4/ i jeszcze jedno z wakacji jeszcze: http://imageshack.us/clip/my-videos/254/96045830.mp4/ Edytowane przez celka2000 Czas edycji: 2012-03-10 o 16:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2745 |
Rozeznanie
|
celko--jestem pod wielkim wrażeniem umiejętności Adasia..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2746 |
Zakorzenienie
|
Celko super jestem pod ogromnym wrażeniem Adasia umiejętności narciarskich bo jak rozumiem załapał bakcyla i nauczył sie tak super jeździć podczas tego wyjazdu. O umiejętnościach pływackich już nie wspomnę bo to już macie wytrenowane
![]() My byliśmy w sobotę na targach przedszkolaka i było super, u nas pierwszy raz taka impreza, ale Mati jakby mógł to by wogóle stamtąd nie wychodził. Wszystko mu się podobało, mnóstwo było atrakcji dla dzieci, typu dmuchańce do skakania, malowanie babeczek, występy klauna. Mati chętnie brał udział w konkursach i mimo swojej nieśmiałości bo było widać, że czuł się skrępowany na scenie to rwał się do konkursów ![]() A pokażę Wam ta z talerzami na scenie to ja ![]() ![]()
![]() |
#2747 |
Zakorzenienie
|
Misia-nieźle Ci szło
![]() ![]() Zu też byłaby wniebowzięta Celko-wielkie WOW! ![]() A sprzet dla niego kupowaliście czy wypożyczaliście? A u nas chyba początki infekcji a przynajmniej walka z jakąś zarazą.Niestety ostatnio ciągle się spotykamy z jakimiś zagilonymi i kaszlącymi dziećmi znajomych ![]() ![]() ![]() Ja naprawdę mam coraz większy dystans do zagilonych dzieci,ale te określiłabym jako chore ![]() ![]() W każdym bądź razie Zu narzekała w nocy na ucho,więc jej zakropiłam i dałam Nurofen nad ranem,niby rano było OK,ale może jeszcze ten Nurofen działał ![]() ![]() Tośka widzę,że też nie wyraźna... ZObaczymy czy Manuka coś zadziała ![]() A pogoda bardzo do doopy dzisiaj ![]() Bingo,Afiliks,Sławka-piszcie jak u Was ![]() szkoda,że reszta o nas zapomniała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2748 |
Zakorzenienie
|
misia - no,no - jakby co to zawód mozesz zmieniać
![]() celko -super, że z Adasia taki zapalony narciarz, jestem pod wrażeniem umiejętności. DObrze, że sobie ferie zrobiliście - jak się parę dni nie odzywałaś to bałam się, ze dzieciaki chore... ann -faktycznie mogli znajomi uprzedzić, szkoda dziewczyn... Dziwię się takim ludziom; moi znajomi(nam się nie zdarzyło, bo Hubert z tych rzadko cgorujących, tfu tfu) zazwyczaj uprzedzają, że dziecko zagilane czy też zakichane -i my decydujemy, czy spotkanie odwoływać czy nasze ryzyko... ale mam taką jedną ciotkę, która uwielbia "chodzić do dzieci" zwłaszcza noworodków. Wszystkie nowo urodzone dzieciaki w rodzinie bliższej i dalszej, u znajomych córek, wnuki swoich koleżanek -normalnie łazi po wszystkich dzieciach czasami słyszę ze bya w odwiedzinach u maluszka -i musiała "wymknąć" się żeby jej wnuczka (razem mieszkają) nie widziała bo ma akurat wiatrówkę/rotawirusa/zapalenie spojówek itp... Nosz ręce opadają... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2749 |
Zakorzenienie
|
misia ale z Ciebie laska
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2750 |
Zakorzenienie
|
no takich obściskujących bab też nie znoszę ,niektóre kaszlące czy smarkające
![]() ![]() ![]() wiecie co,Zu ma się całkiem nieźle,ucho nie bolało i nie boli ![]() ![]() a Tośka po spaniu też lepsza ![]() ![]() zobaczymy jak jutro i zapomniałam się pochwalić,że Zu znienacka zaczęła wyraźniej mówić i wymawia literkę R! niesamowite to dla mnie. Chyba zaczęła słuchać logopedy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2751 |
Zakorzenienie
|
misia - ja tez zwrocilam uwage, jak kancia, ze Ty jestes super laska. I jeszcze ladnie ubrana, wymalowana. Pieknie
![]() ![]() ![]() ![]() ann- oby udalo sie uniknac infekcji. ![]() dzieki za komplementy dla Adaska ![]() Chcialam zauwazyc, ze Adasiek (odpukac!) jak bierze te wszystkie leki to w ciagu ostatnich 2,5 miesiecy tylko raz mial kataro-kaszel (z ostrym pogorszeniem sluchu, ale bez goraczki). W lutym nie opuscil zadnego dnia w przedszkolu. Nie wiem czy to zasluga tych sterydow do nosa, czy moze lekow p. alergicznych (moze on alergik??) ale jakos na razie spokoj (czyt. cisza przed burza). Faszeruje nadal: flixonase, sinupret, auerius + homeo na wlasna reke: euphorbium, lymphomyosot, engystol. No i standardowo tran i czasem zelek witaminkowy. Cos z tego zestawu musi mu pomagac, ze sie trzyma. Calkiem mozliwe, ze wszystko naraz ma takie dzialanie. Tego sie trzymam. Ale nie zauwazylam, zeby ze sluchem byla jakas poprawa ![]() Potrzebowalabym jeszcze cos konkretnie na uszy. Moze naswietlania. Kto mi moze to doradzic/odradzic? Moze ten laryngolog na poczatku kwietnia cos wymysli... ann - a Wy chodzicie do logopedy gdzies? Czy w przedszkolu? Bo ja nic nie wiem, co tam u nas w przedszkolu. Logopeda jest, ale nawet nie wiem, czy maja zajecia... Dostalam dzis oficjalne potwierdzenie, ze Zuza zostala przyjeta do przedszkola Adaska od wrzesnia ![]() A co do chorych dzieciakow... No coz. Kuzynka Adaska stale kaszle i jest zakatarzona. Wystarczy, ze Adasiek chodzi z nia do przedszkola. Jak ona jest chora- on od razu tez. Jak ona zdrowa - to on tez. Wyjatkowy zbieg okolicznosci ![]() Tyle, ze ona to potrafi sie tak dusic od kaszlu, ze trzeba z nia wybiegac na powietrze, zeby sie nie udusila. A nastepnego dnia maszeruje normalnie do przedszkola - przeciez jest zdrowa ![]() Edytowane przez celka2000 Czas edycji: 2012-03-12 o 20:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2752 |
Zakorzenienie
|
wczoraj mieliśmy gości -maleńką kuzynkę Huberta i ... miałam chyba przedsmak tego, co nas czeka
![]() ![]() Co chwila coś wymyślał, coś chciał ode mnie (tylko ode mnie i widać było, że to w sumie żadna pilna potrzeba, tylko trochę naciagane) i musiało być na JUŻ - i foch od razu ![]() Oj, mam nadzieję że maj będzie ciepły i będziemy spędzać większość zcasu na dworze -mam nadzieję (oby,oby) , że wtedy nie będzie potrzebował aż tak mojej uwagi, że rower, huśtawki itp jednak go trochę zajmą... albo się łudzę ![]() Czy któraś z was używa tzw "niemieckiej chemii"? Ja mam swój ukochany płyn do płukania, ale w zasadzie to jedyne - a szukam czegoś dobrego do białego prania. Możecie coś polecić? NIe musi być niemieckie, tak mi się jakoś nasunęło bo ponoć polecane. NIe wiem dlaczego ale mam ostatnio wrażenie, że mi jakoś białe rzeczy zszarzały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2753 |
Zakorzenienie
|
Zu wczoraj wieczorem znowu trochę uszy pobolewały
![]() ![]() Ale znowu słuch jej się przytępił ![]() Zaraz po nią idę i zobaczymy. Manuka nam się kończy,niestety w tej kwestii nie pomógł Muszę zadzwonić w końcu do tej homeo,może coś zaradzi na ten zapchany nochal ![]() Odstawię jej chyba znowu nabiał,bo ostatnio jadła go więcej ![]() Tośka oki,infekcja póki co się nie rozwija,od czasu do czasu psiknie,ale to wszystko.Apetyt dopisuje,więc chyba oki. Celko-ja też bym chciała znaleźć sposób na te zatkane uszy...Niestety w sieci nic nie ma,lekarze też chyba nie mają pomysłu poza wycięciem migdałów ![]() Logopeda jest w p-lu.W piatki rano mają zajęcia z mowy,może to to?ALbo Pani Renatka z nią tak intensywnie pracuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2754 |
Zakorzenienie
|
ann - to super, ze dobrze mowi! Mojego to pewnie Zuzka przescignie w poprawnym gadaniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2755 |
Zakorzenienie
|
Celko-a ciekawe czy takie świecowanie uszu by coś dało
![]() ![]() ![]() Tośce z kichania zaczęło trochę lecieć z nosa ![]() Dzisiaj taki zimny wiatr był,że w sumie nie dziwne.A obie biegały z otwartymi pyskami...Zobaczymy jutro. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2756 |
Zakorzenienie
|
ann - oby nic jej nie bylo.
a tu swiecowanie uszu na wesolo: http://czajniczek-pana-russella.blog...na-strona.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2757 |
Zakorzenienie
|
może ja coś skrobne n/t
![]() mój mąz mi opowiadał, ze jako mały chłopiec miał problemy z uchem i mama załatwiła "znachorkę" ![]() ![]() nie pamięta niestety czy to coś pomogło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2758 |
Zakorzenienie
|
a właśnie-nawiązując do tematu- jak czyścicie dzieciakom uszy? Patyczkami, sprayami czy staracie się "nie grzebać"? Ja czyszczę patyczkami, ale tak raczej zewnętrzna część, nie wkładam do środka, co jakiś czas psikałam Acerumenem czy jakoś tak (skończył mi się). Ostatnio gdzieś wyczytałam, że patyczki samo zło i nie powinno sie w ogóle ich używać...
Z moich obserwacji w pracy ![]() ---------- Dopisano o 07:45 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ---------- aha, jeszcze mi sie przypomniało odnośnie świecowania/ oczyszczania - jakiś czas temu u jednego z dzieci z grupy zauważyłam pogorszenei słuchu, nagłe acz ewidentne - i rodzice jechali na czyszczenie. Nie wiem, jak takie czyszczenie wyglądało - byli u lekarza; to płukanie chyba jest? Generalnie ponoc wyjęli wielki czop woskowiny - efekt w postaci powrotu słuchu był natychmiastowy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2759 |
Zakorzenienie
|
mi laryngolog zabronił u Tomka nawet dotykac wejscia do ucha. Chodzi o patyczki, chusteczki itp, ciało stałe. Moge mu psiknąc Cerumexem lub Audiospreyem. Czasem widze, ze ma woskowinę przy wejsciu tak jak piszesz ale wycieram jedynie małzwoinkę. Odkad miał te problemy z uszami nic nie dotykam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko WOSK ze swieczki! Ktory wlasnie osadza sie u wejscia. Jakby te swieczke zapalic i postawic na stole - to tez sie osiadzie "woskowina" na dole i to w tej samej ilosci ![]() Co do patyczkow- sama sobie w uszach nimi grzebie, ale dzieciakom tylko u wejscia i to rzadko. Zwlaszcza jak sie ma chore uszy - tego sie po prostu nie robi!! Zuzi troszke wycieralam patyczkiem uszka jak robilam jej wlewy z wody utlenionej - bo nie moglo zostac mokre w srodku. Teraz po kapieli - uszy susze suszarka. Musza byc suche,a le grzebac w nich nie mozna i tyle. Edytowane przez celka2000 Czas edycji: 2012-03-14 o 09:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:28.