Lipcowo-Sierpniowe 2,5-latki :o) - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-03, 21:24   #2731
jowisz
Zakorzenienie

Dot.: Lipcowo-Sierpniowe 2,5-latki :o)

Cytat:
Napisane przez taka sobie Pokaż wiadomość

ja dzis tez obiad gotowcem załatwiłam pierogi z biedronki
chyba nawet lepsze od tych lidlowskich

ale takie naj naj z tacki to u mnie zaraz przy bloku w rybnym sprzedaje babka z firmy Grześkowiak (to chyba wlkp firma, surówki na wagę produkują). są jak to teraz młodzież mówi: MEEEEEEEGAAA
ale 6zł za tackę!
jowisz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 21:25   #2732
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jowisz Pokaż wiadomość
wciąż nie macie absolutnie żadnych pomysłów na imię ?
zlituj się
mnie się "iga" od 14stego roku życia podobała dobrze pamiętam ten wieczór, z psiółą jakieś kolorowe pismo przeglądałyśmy i było o Rusin i Lisie - że dwie córki Iga i Pola. i zgodnie przytaknęłyśmy,że super ta Iga. i tak mi zostało większość mojej rodzinki dopiero teraz się przekonuje na 100% do jej imienia
dla chłopa mi się Adam podoba. ale pewnie jeszcze bym coś innego znalazła
nie mamy, tzn tylko B ma, bo on wymyslil, ze to bedzie Marysia i tylko tak pozwala do niej mowic! ja juz sie nawet do tego imienia przyzwyczailam hehe, ale tz mowi, ze absolutnie nie, bo kolezanka z podstawowki tak miala itd...
wqrza mnie to, wlasnie jak rodzina czy znajomi zaczynaja oceniac, czy mowic, o jakims imieniu. mowisz np, ze dasz tak i tak, a wtedy wiekszosc analizuje, hmm... czy z kims sie kojarzy, czy mam takiego znajomego, czy gdzies w filmie nie bylo itp...
ver_ona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 21:26   #2733
kristi75
Zakorzenienie

GG do kristi75 Send a message via Skype™ to kristi75

ja do chłopców nigdy imienia nie miałam
dopiero w domu wybieraliśmy //bo wcześniej żadne nam się nie podobało
do dziewczynki mieliśmy wygrane -Weronika
chyba oboje liczyliśmy podświadomie na dziewczynkę że żadne imię chłopięce nam się nie podobało

kristi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 21:28   #2734
taka sobie
Zakorzenienie

spadam do pracy, jutro dwa dni laby

skakanka od 01.03....
taka sobie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-03, 21:31   #2735
kristi75
Zakorzenienie

Veronko mnie to też zawsze wkurzało
a jeszcze bardziej wkurzające jak już oświadczysz że tak ma na imie i ktoś tam nosem kręci i wymyśla //szlag by trafił /Jak się im takie czy takie imię podoba to niech sobie urodzą i nazwią jak się im podoba

A jak Borysek wybrał Marysia to ja nie wiem czy wam pozwoli ją inaczej nazywać

Stary 2011-02-03, 21:33   #2736
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ver_ona Pokaż wiadomość
nie mamy, tzn tylko B ma, bo on wymyslil, ze to bedzie Marysia i tylko tak pozwala do niej mowic! ja juz sie nawet do tego imienia przyzwyczailam hehe, ale tz mowi, ze absolutnie nie, bo kolezanka z podstawowki tak miala itd...
ja na drugie mam Maria
Stary 2011-02-03, 21:36   #2737
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
chyba nawet lepsze od tych lidlowskich

ale takie naj naj z tacki to u mnie zaraz przy bloku w rybnym sprzedaje babka z firmy Grześkowiak (to chyba wlkp firma, surówki na wagę produkują). są jak to teraz młodzież mówi: MEEEEEEEGAAA
ale 6zł za tackę!
my niestety mamy za delikatne podniebienia i tylko domowe pierogi i cala garmazerka wchodzi w rachube.
za to dzis obiad robil sie w super ekspresowym tepie: warzywa na patelnie, a na drugiej cycki kurakowe w musztardzie, czosnku i ziolach, pyyycha, do tego szybko pokroilam pekinska, ogorka i pomidora, cale 15min zajelo robienie obiadu co nie znaczy, ze nie skonczylam pozno go jesc, bo dopiero o 18:50...

Kristi, gdyby bylo cieplo, to pewnie bym go zostawila na te 15min w aucie do przyjazdu tz, ale jako, ze jest zima musialam wniesc (na 3pierto)
niestety samo sie nie zrobi, dokladnie jak mowisz
co do porodu, ja tam wole po 1.04, nie dosc, ze dostane ta kase z pzu, to wyrobie sie ze wszystkim na czas, a tak to do przyjscia dziecka nie jestem w ogole przygotowana obecnie, do tego mamy full roboty u tz i tez nie mam jak go tam samego zostawic.

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ----------

Cytat:
ja na drugie mam Maria
tak tak, mowi na nia :totyczka Malysia" czyt. siostrzyczka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-03, 21:39   #2738
jowisz
Zakorzenienie

Cytat:
tak tak, mowi na nia :totyczka Malysia" czyt. siostrzyczka
może ze żłobka kojarzy?
ja ost. swoją ubieram w szatni i pojawia się jakaś mamusia obok, rozmowy bla bla bla. i wyszło w trakcie,że jej córcia poprzedni dzień kazała do siebie w domu mówić per "igusia"
Stary 2011-02-03, 21:47   #2739
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
może ze żłobka kojarzy?
ja ost. swoją ubieram w szatni i pojawia się jakaś mamusia obok, rozmowy bla bla bla. i wyszło w trakcie,że jej córcia poprzedni dzień kazała do siebie w domu mówić per "igusia"
nie, to tz kilka razy go pytal jak chce, zeby siostra miala na imie. zawsze mowil, ze to imie nie, tamto tez nie itd... az kiedys tz sie pyta, to co jak chcesz zeby miala na imie Krysia?nieeee Marysia?taaak! Malysia! i tak mu zostalo
Stary 2011-02-03, 21:50   #2740
kristi75
Zakorzenienie

no to super Igusia autorytetem w przedszkolu

Veronko no to zostaje Marysia

Stary 2011-02-04, 06:36   #2741
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Cytat:
Mała tak trzymaj! nikt od gotowego kuraka, pierogów z tacki czy np. pulpecików z Pudliszek nie umarł a jak ty gotujesz,a twój tż nawet po obiedzie nie pozmywa to w ogóle bym się nie oglądała na jego wymagania kulinarne
a myślisz, że ja gotowców nie używam??? pulpety i gołąbki z pudliszek, pyzy Dziadka Tadzia (), pierogi, ostatnio nawet gotowe surówki no i czasem te barowe - pizza, kurak z rożna, kebab u mnie w pracy to baby wszystko robią swoje (łącznie z lepieniem pierogów, tarciem buraków w słoiki i zwijaniem gołąbków ). ja jestem wśród nich odmieńcem

ja też imię Maja miałam już przed zajściem w ciążę wymarzone i zdania nie zmieniłam. u mnie w rodzinie na szczęście nikt nie komentuje takich wyborów (jak również żadnych innych) dobre rady tylko na żądanie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 07:14   #2742
anka1900
Zakorzenienie

hm
jak zwolnienie to zwolnienie
ręka ciut mniej boli, nie ma takich nerwobóli jak przez 2 poprzednie dni może jest nadzieja

a propos imienia
to tak zapisaliśmy z tż kilka imion, w tym i Mikołaj
a potem przy kawie , młodzież sie zebrała jak też nazwać płodziaka, moja przyszła bratowa mowi że może Miki, chłopaki w śmiech, jak to Mikołaj , i zaraz żarty, moja chrześnica: to bardzo ładne imię, tak sie nazywa moj kolega i to bardzo porządny gość w związku że to było imię na naszym indeksie i nam się też podobało to tak zostało ale nie widzieliście min dziadków i babć, jakby im gula w gardle stanęła " jak to Mikołaj ? " nie ma innych imion, pomyślcie ...
a teraz spoko, bo jest Miki, Mikuś, Mikunio (taboretowa tak go spieszcza )
jak sie dowiemy co mi w brzuchu pływa będziemy dumać, a jak nie będzie widać, to też trzeba będzie zrobić wkrótce jakiś spis i to podwójny

biedronkowe piergogi (virtu) są super, mi smakują i tż na wyprawy ostatnio też zapas zabrał, żeby nie tylko mięcho zajadać

wiecie co miałam już kiedyś pisać, ale zupełnie mi nie podchodzą ryby pieczone takie parowane i to nie wiem jakbym je przyprawiła, i jakie dodatki zapodała, macie jakieś pomysły, żeby mi sie poprawiło, jedynie przepis Marti mi podchodzi ze smakiem, a tak inne to bleeee, chciałam żeby było ciut dietetycznie ( mam ten cholesterol niby normalny 195, jak powiedziała moja mama, ale nie chciałabym żeby się zwiększył) , ale to nie przechodzi mi przez przełyk, i tylko obiad mam popsuty, bo bez smaku to nie ma potrzeby nawet zakasić
za to smażone zjem prawie do cna,a tż łącznie w płetwami jak są chrupiące
Stary 2011-02-04, 08:17   #2743
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cześć babeczki

Co do imienia ja Olę wymyśliłam na wykładzie siedziałam sobie, to był pewnie 8-9 tydzień ciąży i było mi niedobrze i tak dumałam kiedyś chciałam mieć Julię, albo Weronikę, Natalię. Jednak jak już wybrałam tż się przekonał i faktycznie była Ola, dla chłopca nawet nie wybierałam imienia nie pamiętam tego.

Ja tak wybrałam imię bratu... miał być MAciusiem, ale mówiłam do niego Piotruś i potem mama się zapominała i też mówiła Piotruś, Maciej ma na drugie

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 10:40   #2744
Sosnowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiulka22 Pokaż wiadomość
Cześć babeczki

Co do imienia ja Olę wymyśliłam na wykładzie siedziałam sobie, to był pewnie 8-9 tydzień ciąży i było mi niedobrze i tak dumałam kiedyś chciałam mieć Julię, albo Weronikę, Natalię. Jednak jak już wybrałam tż się przekonał i faktycznie była Ola, dla chłopca nawet nie wybierałam imienia nie pamiętam tego.

Ja tak wybrałam imię bratu... miał być MAciusiem, ale mówiłam do niego Piotruś i potem mama się zapominała i też mówiła Piotruś, Maciej ma na drugie
Veronka, a na te kurczacze piersi z musztardą wrzuciłabyś przepis do książki kucharskiej?
Sosnowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 10:40   #2745
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

ale u nas dziś syfna pogoda waliło śniegiem, dopiero przed chwilą przestało...mam już dość zimy!

wogóle mieliśmy tabun ludzi, dopiero chwilę temu mogłam zjeść śniadanie koszmar, prawie w południe
Stary 2011-02-04, 11:41   #2746
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sosnowa Pokaż wiadomość
Veronka, a na te kurczacze piersi z musztardą wrzuciłabyś przepis do książki kucharskiej?
kuraka solisz, smarujesz musztarda, ziolami,wycisnietym czosnkiem, moze byc tez miod, ale ja sypnelam delikatnie cukrem i smazysz. ot taka filozofia
tylko pamietaj, ze kuraka smazy sie na duzym ogniu i nie dlugo z dwoch stron, bo robi sie suchy w srodku, a powinien byc soczysty. no i wiem, ze sie nie powinno, ale ja uwielbiam smazyc na oliwie z oliwek extra virgin

Edytowane przez ver_ona
Czas edycji: 2011-02-04 o 11:46
Stary 2011-02-04, 12:29   #2747
Sosnowa
Zakorzenienie

Dzięki myślałam, że to w piekarniku jakoś robisz...
czemu się nie powinno smażyć na oliwie extra virigne??? poza tym, że to mało ekonomiczne?
Stary 2011-02-04, 12:35   #2748
Kasiulka22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mała75 Pokaż wiadomość
ale u nas dziś syfna pogoda waliło śniegiem, dopiero przed chwilą przestało...mam już dość zimy!

wogóle mieliśmy tabun ludzi, dopiero chwilę temu mogłam zjeść śniadanie koszmar, prawie w południe
ja tez mam dosc, kolejny dzien z wstretnym, przeszywajacym lodowatym wiatrem, pomimo ze termometr pokazuje 0 stopni. Przemarzam na kosc chociaz sie ubieram cieplo, ale chwile stoje (a raczej ruszam sie w miejscu) na kaczuchach z Olgierdzia.

Normalnie, zimo spyyyyyyyyyyyylaj!

Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 12:42   #2749
anka1900
Zakorzenienie

Sosno bo oliwa traci wartości jakie miałaby jakbyś zjadła z nią sałatę chyba
szkoda jej marnować
jeśli smażenie trwa więcej nich chwilkę
ja marynuję w oliwie rzeczy na patelnię grillową i też smażę, ale to krótka obróbka
na bank nie usmażysz przecież kotletów schabowych na extra bo to juz trwa dłużej
do smażenia można dolać jakąś sansę czy inny mix mniej szlachetny
tudzież przecież nasz rodzimy olej rzepakowy do smażenia w sam raz

wiecie dziwna sprawa z tą reklamacją, dziś na moją pocztę przyszło zapytanie czy takiej przesyłki poleconej z tym kocykiem nie było ale jak przyjęto taką reklamację na poczcie sprzedawcy to nie wiem, bo to na bank nie był polecony, nic nie podpisywałam , dwa razy sprawdzałam kopertę nic sie nie odkleiło, w dodatku cena znaczków była za mała jak na polecony dziwne, jeszcze sie okaże że sprzedawca zarobi na tej transakcji, jak reklamacja zostanie pozytywnie rozpatrzona a to nie o to mi przecież chodziło bylebym ja wyszła na plus

a dziś mam dzień żałoby, biustonosz z UK, przyszedł, ciut za duży ale kij, ale przesyłka (zwykła) była nadszarpnięta, myślę sobie ok, troszkę tylko folia zadarta, otwieram , a tam zwłoki mojego cyckonosza wielgachna dziura na miseczce ponad pół godziny cerowałam artystycznie , żeby jako tako wyglądał, ale szkoda mi go bo już stracił na ewentualnej , kiedyś , sprzedazy na alelgro
będzie dobry na przeróbkę karmnikową, bo ma wąskie ramiączka może w takiej macierzyńskiej kategorii łatwiej go kiedyś pchnę
znowu nie mam stanika wygodnego , domowego, idę chyba mniejszy rozmiar kupić
chodzę po domu w miękkim karmniku mothercare, bo mnie nic nie gniecie przez cały dzień

si słońce miałam koło 11, teraz hula wiatr
współczuję, budowniczym za oknem, masakra w takie zimno zadylają po dachu coś murują, klecą

Edytowane przez anka1900
Czas edycji: 2011-02-04 o 12:44
anka1900 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 13:16   #2750
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

uuuu, Anka - czyli ebayowa wpadka pewnie przesyłka nieodpowiednio zabezpieczona...
Stary 2011-02-04, 13:20   #2751
taka sobie
Zakorzenienie

witam

u mnie sąsiedzi rozbudowują dom od grudnia i Ci budowlancy tez dzien w dzien zapylają masakra, nawet w te mrozy pracowali od 6 do 17

Anka jak to z dziurą? to co sie działo z tą przesyłką?

zaraz spadamy na kulki, czekam tylko na tz i pewnie 2 godziny tam spędzimy , 1 to za mało a teraz jeszcze jakas promocja jest. Mam nadzieje ze będą inne dzieciaki bo Wiki ma głód

skakanka od 01.03....
taka sobie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 13:28   #2752
anka1900
Zakorzenienie

słuchajcie z UK to przychodza przesyłki w takiej jakby kopercie /reklamówce, nie ma tam bąbelków,
no i gdzieś tak jakby ta moja paczka sie zaczepiła i rozdarło ten tiul , a że to przesyłka zwykła to nikt sobie z tego nic nie robi
jakoś zacerowałam tę dziurę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN4990.jpg (23,1 KB, 31 załadowań)
Stary 2011-02-04, 13:33   #2753
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka1900 Pokaż wiadomość
szkoda jej marnować
ja marynuję w oliwie rzeczy na patelnię grillową i też smażę, ale to krótka obróbka
na bank nie usmażysz przecież kotletów schabowych na extra bo to juz trwa dłużej
ja mowie tylko o smazeniu piersi z kuraka wlasnie, bo krotko trzeba je smazyc, tylko na duzej temp., czego i tak nie powinno sie na extra v. hehe, ale lubie wlasnie ten smak
Stary 2011-02-04, 13:39   #2754
kristi75
Zakorzenienie

Witam

u nas też zimno jak diabli
wiatr mocny i zimny choć był 1 na plusie
Ale śnieg się kleił i zrobiliśmy 3 bałwanki /małe bo małe, śniegu jak na lekarstwo//

Veronko czyli ten kurak to robisz pierś i robisz go bez żadnej panierki tylko to co napisałaś ???

Ale jak znajdziesz czas i będzie ci się chciało to może żuć go na kulinarny by się nie zawieruszył

Wiecie co zauważyłam od jakiegoś dłuższego czasu
że przed @ /jakieś kilka dni przed mam strasznie nabrzmiałe piersi
lewy mnie nawet uwiera z lewej strony /
nigdy wcześniej tego nie miałam /
na początku miałam zawsze stracha że może jestem zafasolkowana /bo to jedynie z tym mi się to kojarzyło //
ale jak się już skapnęłam i skojarzyłam to z @ to luz

Ale czy to normalne

Stary 2011-02-04, 13:44   #2755
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kristi75 Pokaż wiadomość
Witam

Veronko czyli ten kurak to robisz pierś i robisz go bez żadnej panierki tylko to co napisałaś ???

Ale jak znajdziesz czas i będzie ci się chciało to może żuć go na kulinarny by się nie zawieruszył
nie, nie bez zadnej panierki, wtedy bym nie smazyla na oliwie
Stary 2011-02-04, 13:55   #2756
kristi75
Zakorzenienie

co do tej rybki
to może spróbuj panierowaną ale smażoną w foli //bardziej dietetyczna a w smaku zbliżona do normalnej smażonej //

mnie też nie smakują rybki pieczone, duszone, parowane

Stary 2011-02-04, 14:09   #2757
anka1900
Zakorzenienie

hm
Kristi ja zawsze przed @ miałam nabrzmiałe piersi, więcej wody w organiźmie przed @ i inne hormony, miałam tak że biust wylewał mi sie z biustonosza
a tak z ciekawości, odbiegając od tematu robiłaś ostatnio usg cyców ? czy kiedyś tam, wieki temu ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-04, 15:00   #2758
Sosnowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka1900 Pokaż wiadomość
szkoda jej marnować
Cytat:
ja mowie tylko o smazeniu piersi z kuraka wlasnie, bo krotko trzeba je smazyc, tylko na duzej temp., czego i tak nie powinno sie na extra v. hehe, ale lubie wlasnie ten smak
dalej nie jarzę w czym rzecz, bo kiedyś czytałam, że także do smażenia oliwa jest najlepsza, bo ma najwyższą temperaturę dymienia, czyli ze wszystkich tłuszczy, najmniej wydzielają substancji rakotwórczych i innych takich.
Wiadomo, że to mało ekonomiczne, dlatego smażyć można na oliwie z wytłoków czy innych gorszych rodzajach.
no, ale nie wiem... może Martiii wdepnie i eksperckim okiem spojrzy na rozważania
Stary 2011-02-04, 15:17   #2759
anka1900
Zakorzenienie

o Sosno to żyję w nieświadomości ?
faktycznie jak wygooglałam to chyba masz rację w tym co piszesz
ale moze zależy to tego czy jakaś rafinowana , czy nie ?
ale niech nam to Marti wyłoży jak kawę na ławę
albo wyśle nam baty że jeszcze nie znamy tematu i nie mamy go w jedym paluszku

Edytowane przez anka1900
Czas edycji: 2011-02-04 o 15:29
anka1900 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-04, 15:18   #2760
wersta
Zakorzenienie

haj,
mam grypę. tż zaraził mnie, moją mamę i Z. utłukę, bo zamiast posiedzieć w domu to łazi i nie odchoruje
Z. kaszle, dzwoniłm do lekarza, kazał dawać odkrztuśny syrop i smarować pulmexem plus nurofen 3 razy i rutinacea

Kasiulko weź nutri termique, bo oleo raczej obciąży, a masz teraz krótsze, więc objętośc wskazana

idę zdychać dalej, pa!
wersta jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości