|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2731 |
Zakorzenienie
|
Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
#2732 | ||
Gang Iren
|
Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Cytat:
Przede wszystkim duzo picia,najlepiej wody. Dawalam Orsalit,kupilam w pl sklepie. Cytat:
![]()
![]() |
#2733 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2734 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Jak pije sporo to na pewno bedzie dobrze!
![]() |
#2735 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2736 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Wiki jak byla mniejsza i nie chciala pic czegos to dawalam lyk tego i popijala i tak az wypila dawke,bo inaczej sie nie dalo.
![]() |
#2737 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2738 |
Rozeznanie
|
Ja wiktorowi to smecte kiedys podawalam, jak w szpitali z rotawirusem lezalam z nim to tez smecte przynosili
Damian nie traci czasu, mamy drugiego zeba! A teraz moglby zrobic sobie przerwe i dac wszystkim odsapnac zanim nastepne wyjda |
![]() ![]() |
![]() |
#2739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To niedobre, ale Seba jakos pił (tyle ze po tym musiał popic), ja sama tez to piłam... Ewi ja tez bylam na jezynach ![]() Zaprawilam sobie nawet kilka słoiczków ![]() Czesc ![]() Moje 2 dni w pracy bylam po 14 godz ![]() Ide sie zdrzemnac ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2013-09-08 o 08:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2740 |
Zakorzenienie
|
Mam w domu szpital
![]() W nocy wymiotowała Marysia, potem mąż, mnie też mdliło... Na szczęście Dorotka spokojnie przespała noc, Marysia potem też już spokojnie spała. Mnie na szczęście już lepiej, za to mąż zadzwoni do pracy na sicka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2741 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U Nas bylo dokładnie to samo...wszyscy po kolei...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2742 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Ojej! ![]() Kurujcie się choruszki.
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2013-09-08 o 12:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może to jelitówka tylko i za 3 dni minie, albo zjedliście coś nieświeżego wszyscy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2744 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja swoj mrozilam, mam tez kilka torebek malin zamrozonych , wiec Zima bedie pyszne crumble ![]() Cytat:
![]() My wczoraj mielismy super dzien w zoo ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2745 | |
Gang Iren
|
Cytat:
E tam głowa,najważniejsze że Nikoś ma radość ![]()
![]() |
#2746 |
Rozeznanie
|
Ja wczoraj tez mialam trojke dzieciakow w domu plus damiana. Pokoj wiktoraa wyglada jak pobojowisko, a ja wieczorem mialam już dosc tego zamieszania. Na szczescie pod wieczor mama jego kolezanki wziela ich do siebie to delektowalam się cisza
A dziś od rana codzienny kolowrotek, szkola, zakupy, obiad.. Macie jakies pomysly na zabawienie dzieci, znaczy co zorganizowac dzieciom na urodziny wiktora Nie chce zeby bezczynnie siedzialy, chcialabym jakies zabawy im zorganizowac Dzieci w wieku 5 do 7 lat |
![]() ![]() |
![]() |
#2747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec moze przygotowac jakies zawody. jak by byla pogoda to moze na dworze jakies konkurencje sportowe: - bieg z jajkiem na łyżce - kto szybciej nadmucha balona - kto szybciej wyciagnie jablko z miski pelnej wody używając tylko ust (dla 7latkow) - kto wiecej skoczy na skakance - skoki w workach - kto szybciej wypije napoj przez slomke - kto dalej rzuci piłkę itp |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2748 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
![]() bylismy z tz w tamtym tygodniu w citizenie podpytac o pomoc. niestety nic a nic, nawet zlamany pens nam sie nie nalezy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() kolezanka z pracy ostatnio mi mówila, ze wszystko teraz się zmienia z benefitami w uk. musisz tu byc 5 lat, zeby cokolwiek dostac. nie liczę na wiele ale jakis zlamany grosz zawsze sie przyda. tak to jest jedni zyja tylko z panstwa a inni nie mają nic ![]() nie zrozumcie mnie zle. nie chodzi o żerowanie. ostatnio po prostu kilka dni nie mielismy grosza na zycie ![]() ![]() wczoraj twardo doszlam do wniosku, ze musze sie wiecej uczyc jezyka (tylko kiedy jak pracuje od 14-22) i probowac sil w swoim zawodzie. tylko gdzie uzywac tego jezyka ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- a tak poza tym podjelismy z tz wczoraj decyzje. zobaczymy jak to bedzie jak urodzi sie dzidzia. jezeli bedzie nam ciezko to wrocimy do pl. ja mam po co wracac a tz niestety nie. ja bede musiala walczyc na poczatek o dobry start. mam kilka lat doswiadczenia w zawodzie wiec zle nie bedzie. wiem co jak wyglada na rynku pracy, mam rodzine na miejscu. pomoc bedzie z kazdej strony. tutaj niestety tak nie bedzie. bylismy teraz w pl na urlopie. tz nie latal od kilku lat. ze mną byl drugi raz. przyznal sie, ze ciezko mu sie tu wracalo, mimo 6 lat pobytu tutaj. pogoda, owoce, przyroda, slonce, ludzie...ludzie tacy sami są wszędzie. między polakami a szkotami akurat jest duza przepasc. tu znam klase robotniczą a w pl klase wyzszą. tu nie znam klasy wyzszej to inny swiat dla mnie. dla mnie spoleczenstwo w uk to 2 rozne swiaty bardzo rozne od siebie, odizolowane. moze sie myle, taki nasuwa sie wniosek z moich obsrwacji. nie wiem jak jest w anglii. szkoci są bardzo sztuczni, prymitywni... zaraz mnie obsmarujecie wiem ![]()
Wszystkie JOANNY łączcie się! ![]() Edytowane przez lamia1980 Czas edycji: 2013-09-09 o 11:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#2749 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2750 |
Zakorzenienie
|
Weszlam wam tylko napisac ze rano odeszly mi wody, bylam w szpitalu ale wyslali mnie do domu bo mialam slabe skurcze co pol godziny, obecnie jest masakra skurcze srednio co 10 minut i boli jak cholera. Trzymajcie kciuki, odezwe sie pewnie jak juz wrocimy z Malym do domu.
![]()
#2751 | |
Zakorzenienie
|
Czy w Szkocji są inne prawa dostawania benefitów niż w uk?
Gdzie można poczytac o nowych zmianach w benefitach? Znam ludzi co tylko jedna osoba pracuje a druga nie bo się jej nie opłaca.Woli siedzieć z meżem na benefitach. ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2752 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do pomocy to wiekszosc z Nas nie ma tu nikogo prócz swojej rodziny w postaci partnera i jakos sobie kazdy radzi ![]() Co do benefitów to troche sie zmieniło, to fakt, duzo benefitow zostalo obcietych, ale nadal sa. Pierwsze słysze, ze trzeba tu byc 5 lat by cos dostac ![]() Uczyc mozesz sie sama, z programow w necie, czytajac ksiazki, ogladajac tv... Co do decyzji powrotu to Twoja decyzja, aczkolwiek nigdzie raju nie ma a doskonale pamietam Twoje wypowiedzi na temat pracy w Pl ![]() Cytat:
![]() I trzymam kciuki ![]() Cytat:
http://www.hmrc.gov.uk/taxcredits/universal-credit.htm Kiedys bylam na takim spotkaniu w sprawie benefitów i własnie daza do tego by to ,,siedzenie w domu,, sie skonczyło ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2013-09-09 o 13:44 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2753 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
Po pierwsze zamiast słuchać koleżanki sprawdź info dokładnie. Po drugie, benefity związane z dzieckiem powinny wam przysługiwać w pewnym stopniu Poza tym masz kwalifikacje z których nie korzystasz i pracujesz przy taśmie. Oceniasz Szkotów na podstawie tych których poznajesz w pracy czy poza nią? Na emigracji większość osób nie ma rodziny za rogiem. Bywa trudno, ale wszystko jest do ogarniecia. Nie masz kasy na podstawowe kwestie- mogę ci podeslac na Pw info na temat gdzie możesz otrzymać wsparcie finansowe np vouchery na zakupy spożywcze itd. Mam wrażenie, ze za dużo problemów cię dopada: nie rozumiesz tutejszego systemu, prace masz ciężka i stresująca. Co do języka: nie masz czasu sie uczyć, bo pracujesz mdzy 14-22 ? Zadziwia mnie twój sposób myślenia. Mdzy 10-11 ucz sie języka. W domu, wychodzi do ludzi ( do sklepu itd), zgłoś sie na wolontariat; a jak sie urodzi dziecko korzystaj z sure start i zajęć tam organizowanych. Inna sprawa z tego co kojarze to z Polski wyjechalam, bo było Ci zle. Niby co sie takiego tam zmieniło? Prace znajdziesz taka, w której nikt cię męczyć nie bedzie? Nie dziwie sie, ze jesteś sfrustrowana i niezadowolona. Pracując tam gdzie ty tez bym była. Dziwie sie, ze tam jesteś. I zamiast podjąć działania by sytuacje zmienić myślisz o kolejnej ucieczce. ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
![]()
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2013-09-09 o 13:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2754 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czekamy wiec na WAS |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2755 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2756 |
Zakorzenienie
|
Hanjah a jak Wy sie czujecie?
Zabralam sie własnie za drozdzówke ![]() Oby mi wyszła na drozdzach w proszku, bo ostatnim razem do kosza sie nadawała ![]()
#2757 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Trzymamy kciuki ![]()
![]() |
#2758 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A tak a propo tego odsyłania do domu po odejściu wód to dla mnie paranoja jakaś. Ja rozumie że jak skurcze są słabe, albo nieregularne ok, ale po odejściu wód to już powinni zatrzymać na oddziale. A tak jeszcze o porodach, wykryto u mnie GBS pozytywnego i mam zalecenie od połoznej, że jak tylko zaczną sie bóle mam nie czekać aż będą regularne tylko od razu jechac do szpitala w celu podania mi antybiotyku, to samo jak wody mi odejdą nie czekać na pojawienie się skurczy tylko jechać od razu. I tak się zastanawiam czy szpital wogóle będzie to orzeczenie respektował, czy oleją mnie totalnie. Miała któraś z was taka sytuację?
![]() |
#2759 | |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Moja Jaga też miała gorszy weekend. Zwymiotowała w Tesco ![]() ![]() Na szczęście obyło się bez biegunki. Zdrówka dla wszystkich chorowitków ![]() Cytat:
Mam nadzieję, że pójdzie bezboleśnie (na ile to możliwe ![]() Czekamy na wieści. No to jak by nie patrzeć, ja mam jeszcze jakieś 5 tygodni, ale jestem następna w kolejce!?! ![]() ![]() Przez weekend zrobiłam segregację wszystkich ubranek jakie tu mam po Jagodzie i siostrzeńcu wybierając co cenniejsze- unisex. Stwierdzam, że nie sprawdzając płci naszej niespodzianki, sama sobie utrudniłam zadanie ![]() No ale teraz to już wytrzymam do końca z tą niewiedzą ![]() Co myślicie o imionach Izabela/ Olaf ? Takie są moje typy na dzień dzisiejszy ![]() Miłego tygodnia dziewczyny ![]() Ps. wie któraś może jak się nazywają po angielsku, te kable do akumulatora samochodowego, żeby odpalić auto- auto? (Nawet nie znam tego polskiej nazwy ![]() Bo coś mi dzisiaj akumulator padł i chcemy je sobie kupić w razie czego, na przyszłość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2760 | ||
Zakorzenienie
|
Dziękuję, u nas już dobrze
![]() ![]() Cytat:
I się okazało, że mam gbs i dziecko się zaraziło ![]() W drugiej ciąży od razu powiedziałam położnej że miałam tę bakterię i że pierwsze dziecko było bardzo chore. Położna załatwiła mi konsultację u ginekologa, lekarka powiedziała że i tak dostanę przy drugim porodzie antybiotyk właśnie dlatego, że pierwsze dziecko się tym zaraziło w czasie porodu. Pobrała mi też wymaz, który wyszedł ujemny, ale w dokumentacji komputerowej miałam wpisane, że mam dostać ten antybiotyk przy porodzie. Jak pojechałam rodzić to już wiedzieli co i jak, nie musiałam się o to upominać. Do szpitala jechałam ze skuraczami co 5 minut. O północy dostałam kroplówkę, urodziłam o 3. Wykryli Ci to tutaj? To chyba nie jest standardowe badanie? ---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:48.