Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22. - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-05-08, 14:32   #2731
Ana***
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22.

Pokażę Wam aukcje którą wygrałam i mam w domku

http://allegro.pl/disney-bajkowa-wyp...112919356.html

---

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Wiesz, to są rzeczy konkretnych firm, więc jakość jest jak wszędzie, ceny są atrakcyjne, przesyłka szybka, dużo rzeczy można kupić na raz u jednego użytkownika.

A to wtedy polecałam książkę o przywiązaniu. To książka Tryjarskiej.
Myślałam, że chcesz ogólnie z rozwojowej książkę To polecam Helen Bee

Wózek i łóżeczko w necie

Ana, fajne maluszkowe rzeczy są w Pepco, jak masz blisko. Kupiłam ostatnio pieluszki flanelowe, body, skarpetki i kocyk:
a jakie tytuły tych książek?

zanim jeszcze kupię to chcę odwiedzić hurtownię, mam nadzieję ze ceny też ok a jak nie to zamówię przez all

Musze zajrzeć do tego pepco, choć powiem szczerze że raz kiedyś się zraziłam ciuszkami. Chciałam coś kupić na prezent i wszystko mi "liche" wydawało, ale może akurat tak trafiłam.
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 15:53   #2732
kaska87
Zakorzenienie

Dot.: Dzieci obok, w brzuchu, w planach, nie ustajemy też w staraniach! - część 22.

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość

śliczne i cena jaka fajna tym bardziej, że ubranka nowe
ale będziesz miała małą strojnisię imię wybrane?

hej tak poza tym

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-08, 15:58   #2733
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska87 Pokaż wiadomość
śliczne i cena jaka fajna tym bardziej, że ubranka nowe
ale będziesz miała małą strojnisię imię wybrane?

hej tak poza tym
dzięki Kasiu no fajna średnio za sztukę jakieś 7zł wychodzi

-

a tu jeszcze ze sklepu przy chwili zapomnienia

i na tym koniec, nic więcej nie mam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0341.jpg (40,6 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0342.jpg (52,2 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0343.jpg (44,0 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0344.jpg (48,8 KB, 8 załadowań)

Edytowane przez Ana***
Czas edycji: 2014-05-08 o 15:59
Stary 2014-05-08, 15:58   #2734
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Kupiłam u użytkownika 'rodzyneczki'. Na sierpniowych mamach wszystkie tam kupują. Ceny ma spoko

Nie ma co pokazywać za bardzo, bo kupiłam np. siatkowe majtki, wielkie podpasy , podkłady nieprzemakalne do łóżeczka, pieluchy tetrowe,aspirator do nosa, gruszkę, szczoteczkę do dziąseł, szczotkę do włosów, nożyczki do paznokci, szczotkę do butelek
Z takich do pokazania to ręcznik ze smokiem , grzechotkę słonika i smoczki wzór 12 i 14

Kieruję się listą, którą kiedyś zrobiła Madzia i 'udoskonaliłam' ją we współpracy z moją siostrą

Nie wiem, o jaką książkę Ci chodzi, bo nie pamiętam o jakiej pisałam Może Helen Bee?

Wózek i łóżeczko pewnie kupimy w 8 mcu

Ja też mam taką nadzieję! Niech siedzi i się nie buntuje! Ma tam cieplutko

Ja poszłam na urodziny z 1,5 tygodnia temu w sukience i rajstopach. Po 10 minutach rajstopy miałam już w torebce. Myślałam, że oszaleje z nimi!

Co do wyprawki, to wiesz - trzeba
zazakupy

Cytat:

---

a jakie tytuły tych książek?

zanim jeszcze kupię to chcę odwiedzić hurtownię, mam nadzieję ze ceny też ok a jak nie to zamówię przez all

Musze zajrzeć do tego pepco, choć powiem szczerze że raz kiedyś się zraziłam ciuszkami. Chciałam coś kupić na prezent i wszystko mi "liche" wydawało, ale może akurat tak trafiłam.
Ana sliczne
Stary 2014-05-08, 16:04   #2735
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
Ana sliczne

któraś ma sprawdzony przepis na surówkę ze świeżej białej kapusty?? taką do kotleta schabowego?
Stary 2014-05-08, 21:46   #2736
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ana, butter ja bardzo dużo rzeczy kupiłam u tych sprzedawców: http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=4222926 i http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=11612773 i jeszcze miałam kilku, ale te głównie, więc polecam

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 08:13   #2737
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:

któraś ma sprawdzony przepis na surówkę ze świeżej białej kapusty?? taką do kotleta schabowego?
Poszatkowana kapusta, marchewka, ogórek kiszony, jabłko, cebula (wszystko starte na tarce), oliwa, sól piperz. Chyba tak moja babcia robi, ale nie dam sobie ręki uciąć, bo już dawno nie robiłam

Witajcie

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 09:59   #2738
mysia1986
Zakorzenienie

Cześć.

Ja dzisiaj w nie najlepszym stanie. Boli mnie brzuch, mdli mnie , @ się zbliża. Czuje się do
Marcel <3

mysia1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 10:11   #2739
asiuk
Zakorzenienie

Cześć!

Długo mnie nie było, bo miałam urwanie głowy.
Postaram się Was trochę nadrobić

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 11:35   #2740
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
Ana, butter ja bardzo dużo rzeczy kupiłam u tych sprzedawców: http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=4222926 i http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=11612773 i jeszcze miałam kilku, ale te głównie, więc polecam
rozumiem że sprawdziły się w użyciu?

Cytat:
Napisane przez Gucia0987 Pokaż wiadomość
Poszatkowana kapusta, marchewka, ogórek kiszony, jabłko, cebula (wszystko starte na tarce), oliwa, sól piperz. Chyba tak moja babcia robi, ale nie dam sobie ręki uciąć, bo już dawno nie robiłam
dzięki guciu zrobiłam trochę inną, połączyłam 2 przepisy

hej!
Stary 2014-05-09, 11:38   #2741
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:

Witajcie
ja szatkuje drobno kapuste, dodaje stara marchewke, jabłko, troszke cukru, octu i doprawiam pieprzem/sola do smaku.

Czesc

Wpadlam do domu na chwile, bo bylam na miescie i u lekarza. U mnie od dzis do niedzieli na miescie Continental market, na calej głównej ulicy stoja stragany. Wiekszosc juz stoi, niektorzy sie dopiero rozkaldaja. Bardzo ciekawe wydarzenie

Bylam tez u lekarza, dostałam jakies tabletki, wiec licze na poprawe.Spotkalam tez Seby health visitor, taka pielegniarke i za tydz. mamy z nia spotkanie. Bedzie miał bilans do szkoly.

Ide robic ciasto na pizze, bo niebawem musze biec po Sebe.
Stary 2014-05-09, 12:31   #2742
metkaa
Zakorzenienie

czesc

co do wyprawki to fajne i czasami niedrogie rzeczy mozna kupic przez internet w c&a, smyku czy 5-10-15, teraz w c&a jest 20% taniej,
ja kupowalam tez duzo ubranek w textilu, polski producent a tez niedrogo, pepco tez fajne chociaz gatunkowo nie sa super

Butter fajne rzeczy, tez kilka kupilam od rodzyneczki
a i czapeczke w pepco kupilam taka sama, niby rozmiar 74 a niestety byla za mala na Mateuszka, ale tam bez problemu mozna zwrocic towar,

Ana bardzo ładne ubranka,

mysia

asiuk
witaj,
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 12:35   #2743
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysia1986 Pokaż wiadomość
Cześć.

Ja dzisiaj w nie najlepszym stanie. Boli mnie brzuch, mdli mnie , @ się zbliża. Czuje się do
trzymaj się!

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Cześć!

Długo mnie nie było, bo miałam urwanie głowy.
Postaram się Was trochę nadrobić
hej!

Cytat:
Wpadlam do domu na chwile, bo bylam na miescie i u lekarza. U mnie od dzis do niedzieli na miescie Continental market, na calej głównej ulicy stoja stragany. Wiekszosc juz stoi, niektorzy sie dopiero rozkaldaja. Bardzo ciekawe wydarzenie

Bylam tez u lekarza, dostałam jakies tabletki, wiec licze na poprawe.Spotkalam tez Seby health visitor, taka pielegniarke i za tydz. mamy z nia spotkanie. Bedzie miał bilans do szkoly.

Ide robic ciasto na pizze, bo niebawem musze biec po Sebe.
Mam nadzeje, że przeziębienie Ci szybko przejdzie!

Pizza, zjadłabym! Chyba przez weekend zrobię, choć mam jeszcze na kilka innych rzeczy ochotę i nie wiem co w końcu wygra

Stary 2014-05-09, 13:40   #2744
Debrah
Zakorzenienie

Ana, Butter: ja też bardzo dużo kupiłam u tego samego sprzedawcy co Madzia r_p77 - i też ze swojej strony polecam.
Z Rodzyneczkami był jakiś kwas u nas na wątku mamowym (?) ale już nie pamiętam o co chodziło.

Co do higienicznych rzeczy i podkładów poporodowych (mam na myśli podpachy, nie te na łóżko), to nie wiem co Butter kupiłaś, ale ja pamiętam jak się cieszyłam, że sama kupiłam z BabyOno , bo chciałam takie najbliżej podpasek po prostu , na wyposażeniu szpitala były te zwykłe z Bella - ale one są bez kleju, i przypominają watę wetkniętą w powłoczkę (jak takie najtańsze podpaski). W szpitalu okazało się, że to są dużo wygodniejsze niż te szpitalne, po prostu lepsze, bo się trzymają.

Inna rzecz, że nie ogarniam dlaczego w niektórych szpitalach nie pozwalają tuż po porodzie mieć majtek (wszelkich, siatkowych też). I tak masz sobie chodzić w koszuli nocnej, bez bielizny, trzymając podkład udami

Ja miałam te podkłady z BabyOno + siatkowe majtki też z BabyOno i było okej, wygodnie. Inna sprawa, że bałam się jakiegoś mega krwawienia i w ogóle - a nie było źle ( ja po cc), tylko pierwsze dwa dni, a potem jak skąpy @. Więc szybko przestałam używać podkładów itp i przeszłam na zwykłe wkładki, przez parę tygodni. Także nie kupujcie za dużo tego
Za to polecam mieć te podkłady na łóżko - nawet jak nie zużyjesz ty ( a przed godziną 0 warto mieć pod prześcieradłem, w razie wód , potem po porodzie) to się przydadzą przy przewijaniu dziecka , ja to zawsze miałam na przewijaku, przecinałam na pół. Dziecku cieplej było, nie kleiło się do ceraty przewijaka i higieniczne w użyciu.

Z wyprawkowych jeszcze to ja bym z obecną wiedzą nie kupiła zestawu butelek Avent. W ogóle żadnej butelki, bo jedną to dostałam przy wypisie, a więcej nie trzeba jeśli zakłada się kp.
I nie kupowałabym niczego co zawiera kaptur, bo to niewygodne - ale wy macie mieć dzieci letnie to w ogóle nie ma tematu.

Fajnie się Was czyta jak tak kompletujecie

A ja kupiłam młodej sandały, jakoś się zakochałam. Wiem, że lata jeszcze niet
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 14:52   #2745
ButterBear
Zakorzenienie

Debrah, dzięki za rady.
Ja planuję kp, więc nie planuję więcej butelek, niż 1.

Co do tych podpasek monstrualnych rozmiarów, to ja kurcze kupiłam bellę, nie wiedziałam, że są bez kleju
Trudno. Najwyżej wywalę, jak będzie dziadostwo!
Jakoś nie wyobrażam sobie nie nosić majtek. No jak ja mam to trzymać między nogami? Zaczepić o rów?

Debrah, a propos jeszcze kp, czy Twoja Amelka jest smoczkowa?

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 16:34   #2746
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
ja szatkuje drobno kapuste, dodaje stara marchewke, jabłko, troszke cukru, octu i doprawiam pieprzem/sola do smaku.

Czesc

dzięki ja robiłam z majonezem i musztardą

co tam można kupić?

Cytat:
Napisane przez metkaa Pokaż wiadomość
czesc

co do wyprawki to fajne i czasami niedrogie rzeczy mozna kupic przez internet w c&a, smyku czy 5-10-15, teraz w c&a jest 20% taniej,
ja kupowalam tez duzo ubranek w textilu, polski producent a tez niedrogo, pepco tez fajne chociaz gatunkowo nie sa super

Ana bardzo ładne ubranka,
textil a co to?
dzięki

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Ana, Butter: ja też bardzo dużo kupiłam u tego samego sprzedawcy co Madzia r_p77 - i też ze swojej strony polecam.
Z Rodzyneczkami był jakiś kwas u nas na wątku mamowym (?) ale już nie pamiętam o co chodziło.

Co do higienicznych rzeczy i podkładów poporodowych (mam na myśli podpachy, nie te na łóżko), to nie wiem co Butter kupiłaś, ale ja pamiętam jak się cieszyłam, że sama kupiłam z BabyOno , bo chciałam takie najbliżej podpasek po prostu , na wyposażeniu szpitala były te zwykłe z Bella - ale one są bez kleju, i przypominają watę wetkniętą w powłoczkę (jak takie najtańsze podpaski). W szpitalu okazało się, że to są dużo wygodniejsze niż te szpitalne, po prostu lepsze, bo się trzymają.

Inna rzecz, że nie ogarniam dlaczego w niektórych szpitalach nie pozwalają tuż po porodzie mieć majtek (wszelkich, siatkowych też). I tak masz sobie chodzić w koszuli nocnej, bez bielizny, trzymając podkład udami

Ja miałam te podkłady z BabyOno + siatkowe majtki też z BabyOno i było okej, wygodnie. Inna sprawa, że bałam się jakiegoś mega krwawienia i w ogóle - a nie było źle ( ja po cc), tylko pierwsze dwa dni, a potem jak skąpy @. Więc szybko przestałam używać podkładów itp i przeszłam na zwykłe wkładki, przez parę tygodni. Także nie kupujcie za dużo tego
Za to polecam mieć te podkłady na łóżko - nawet jak nie zużyjesz ty ( a przed godziną 0 warto mieć pod prześcieradłem, w razie wód , potem po porodzie) to się przydadzą przy przewijaniu dziecka , ja to zawsze miałam na przewijaku, przecinałam na pół. Dziecku cieplej było, nie kleiło się do ceraty przewijaka i higieniczne w użyciu.

Z wyprawkowych jeszcze to ja bym z obecną wiedzą nie kupiła zestawu butelek Avent. W ogóle żadnej butelki, bo jedną to dostałam przy wypisie, a więcej nie trzeba jeśli zakłada się kp.
I nie kupowałabym niczego co zawiera kaptur, bo to niewygodne - ale wy macie mieć dzieci letnie to w ogóle nie ma tematu.

Fajnie się Was czyta jak tak kompletujecie

A ja kupiłam młodej sandały, jakoś się zakochałam. Wiem, że lata jeszcze niet
dziękuję za rady pisz więcej, kopiuję sobie do worda
kochana jakbyś mi mogła napisać jak robiłaś z łóżeczkiem, czym wyścielałaś, okrywałaś dziecko, koc, pielucha, a może ten śpiworek coś jak śpiochy i jak długo... kiedy zmiana?

fajnie się rozpisujesz

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Butter jakbyś mogła mi napisać tytuły tych książek (Tryjarska, Helen Bee)
Stary 2014-05-09, 16:37   #2747
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Debrah, dzięki za rady.
Ja planuję kp, więc nie planuję więcej butelek, niż 1.

Co do tych podpasek monstrualnych rozmiarów, to ja kurcze kupiłam bellę, nie wiedziałam, że są bez kleju
Trudno. Najwyżej wywalę, jak będzie dziadostwo!
Jakoś nie wyobrażam sobie nie nosić majtek. No jak ja mam to trzymać między nogami? Zaczepić o rów?

Debrah, a propos jeszcze kp, czy Twoja Amelka jest smoczkowa?
o kutfa, leżę : cojest:
chyba tak, zaczepić:d nie wiem jak te kobiety miały chodzić:d
bez kleju są chyba właśnie przez to, że skoro majtek niet, to po co klej, kosmos:d Ale myślę, że da się to obejść.
Ja szybko załozyłam te siatkowe i starałam się być na tyle współpracująca z personelem, żeby nikt się nie czepnął. No ale ja po cc, to badali głownie ranę, więc łatwiej o dostęp.

Co do smoczków: nie jest. Tzn kiedyś sporadycznie dostawała ( w aucie itp)
Noworodkowi bym nie podała. Wiem, że są różne egzemplarze dzieci, są też takie z silnym odruchem ssania ale da się to załatwić inaczej.
Potem całkiem odrzuciła ok. 4mca i cieszy mnie to.
Stary 2014-05-09, 16:40   #2748
ButterBear
Zakorzenienie

Ana,
Helen Bee to chyba po prostu Psychologia rozwojowa, to taka wielka gruba cegła.
A Tryjarska to Bliskość w rodzinie, więzi w dzieciństwie a zaburzenia w dorosłości

Hania

Stary 2014-05-09, 17:25   #2749
Debrah
Zakorzenienie

Jeśli chodzi o książki dla przyszłych rodziców to ja będę niezmiennie te same pozycje polecać : Searsowie, A. Stein, oraz przede wszystkim Margo Sunderland - "Mądrzy rodzice" (czytam teraz). Uważam, że te pozycje, niezależnie od poglądów po prostu trzeba znać. Otwierają oczy na wiele rzeczy. Dla mnie w Margo jest wiele rzeczy które już wiedziałam, ale myślę, że tylko dzięki studiom moim.
Jeszcze J. Jull, ale jego na razie nic nie przeczytałam jeszcze, kojarzę fragmenty.
Stary 2014-05-09, 17:45   #2750
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Ana,
Helen Bee to chyba po prostu Psychologia rozwojowa, to taka wielka gruba cegła.
A Tryjarska to Bliskość w rodzinie, więzi w dzieciństwie a zaburzenia w dorosłości
dziękuję

Cytat:
Jeśli chodzi o książki dla przyszłych rodziców to ja będę niezmiennie te same pozycje polecać : Searsowie, A. Stein, oraz przede wszystkim Margo Sunderland - "Mądrzy rodzice" (czytam teraz). Uważam, że te pozycje, niezależnie od poglądów po prostu trzeba znać. Otwierają oczy na wiele rzeczy. Dla mnie w Margo jest wiele rzeczy które już wiedziałam, ale myślę, że tylko dzięki studiom moim.
Jeszcze J. Jull, ale jego na razie nic nie przeczytałam jeszcze, kojarzę fragmenty.
Przyda się chętnie coś poczytam.

A odnośnie łóżeczka mogę prosić o odpowiedź?
inne dziewczyny również proszę.

Butter
jak Ty będziesz robiła?

Nie mam pojęcia, czy śpiwór, koc, pościel jeżeli tak to kiedy co
Stary 2014-05-09, 20:37   #2751
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
o
chyba tak, zaczepić:d nie wiem jak te kobiety miały chodzić:d
zaciskasz nogi i heja tak pigwinkujesz

---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:36 ----------

Cytat:
Nie mam pojęcia, czy śpiwór, koc, pościel jeżeli tak to kiedy co
ja na początku kładłam w rożku tylko, jak chłodniej to zarzucałam kocyk lub pieluchę flanelowa, ale szybko przeszłam na pościel. spiworu nie miałam
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 21:02   #2752
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
co tam można kupić?

wszystkoOd jedzenia, pamiatki po kwiaty
Z pl stanowisk to dzis widziałam wyroby z bursztynow, mozna zjesc francuskie nalesniki, belgijskie gofry, grillowana niemiecka kiełbaske, rozne rodzaje kaw i herbat, wyroby z owczej wełny, pamiatki i takie tam róznosci. Sa tez jakies wystepy, takze caly wekend ciekawy
Dzis bylam z rana tak na szybko przeszłam, ale jutro idziemy wszyscy do poludnia zobaczyc

Cytat:
Co do smoczków: nie jest. Tzn kiedyś sporadycznie dostawała ( w aucie itp)
Noworodkowi bym nie podała. Wiem, że są różne egzemplarze dzieci, są też takie z silnym odruchem ssania ale da się to załatwić inaczej.
Potem całkiem odrzuciła ok. 4mca i cieszy mnie to.
moj był smoczkowy od poczatku

Cytat:
Napisane przez gochaa_p Pokaż wiadomość
ja na początku kładłam w rożku tylko, jak chłodniej to zarzucałam kocyk lub pieluchę flanelowa, ale szybko przeszłam na pościel. spiworu nie miałam
ja tez, w poscieli Seba spał jakos po 6 m-cu.

Butter
padlam

Guciu mi ostatnio pizza pyszna wychodzi . Mam super przepis i Tz chce co tydz pizze A Ty na co masz checi?

Bylismy dzis na sali zabaw, Seba wyszalal sie na zjezdzalniach
Seba dostał dzis paczuszke od dziadko- bluzeczke i spodnie
Stary 2014-05-09, 22:43   #2753
asiuk
Zakorzenienie

Butter, powiem szczerze, że ja w szpitalu właśni najchętniej bez majtek "latałam", ale widzę, że to rzadko spotykane Głównie leżałam, więc brak majtek i wieeeelka podpaska Bella mi jakoś nie przeszkadzały. Siatkowe majtki drażniły szwy po CC

Debrah, dzięki za podsunięcie lektur. A czytałaś może "Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały..."? Ja mam swój egzemplarz, ale na razie przeczytałąm tylko kilka stron.

Ana, ja też kładłam młodą w samym rożku - bez poduszki-naleśnika, bez pościeli. Ewentualnie przykrywałam kocem. Długo tak spała.

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-09, 22:59   #2754
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki ja robiłam z majonezem i musztardą

co tam można kupić?

textil a co to?
dzięki

dziękuję za rady pisz więcej, kopiuję sobie do worda
kochana jakbyś mi mogła napisać jak robiłaś z łóżeczkiem, czym wyścielałaś, okrywałaś dziecko, koc, pielucha, a może ten śpiworek coś jak śpiochy i jak długo... kiedy zmiana?

fajnie się rozpisujesz

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ----------

Butter jakbyś mogła mi napisać tytuły tych książek (Tryjarska, Helen Bee)
A, jakoś przegapiłąm pytanie o łóżeczko

Nie wiem czy ci się przyda to co napiszę, bo ja mam dziecko zimowe - urodziła się w styczniu. Na kiedy masz tp, przypomnij?

Ja kupiłam pościel od razu, ale dlatego, że to komplet był, razem z ochraniaczem na szczebelki, a na tym mi zależało bardzo. Stwierdziłam, że najwyżej nie będę od razu używać całości.

Materac z łóżeczkiem mam z Klupsia (chociaż bardziej mi się podoba białe z ikea, ale nie pasowałoby mi stylistycznie do sypialni gdzie łóżeczko stoi. Wynajmuję, więc nie mogę sobie wszystkiego zmienić, to dopasowałam do łóżka sypialnianego kolorem), materac mam gryka-pianka-kokos. Do tego w zestawie był taki ochraniacz na materac (zapobiega przemoczeniu, nie cerata) i płaski trójkątny klin, ktory się daje na wysokości głowy (niekoniecznie), przydaje się przy ulewających dzieciach (chroni przed zadławieniem się).

Pościel kupiłam o wymiarach 135x100, trochę większa kołdra niż typowo, ale na dłużej mi starczy, a nie jest to żaden problem.

Na początku młoda spała w rożku, z tydzień. Potem przestałam używać rożka w ogóle - tylko jako podkład jak leżała na kanapie np. Noworodki lubią być otulone. Spała albo pod kołdrą albo w śpoworku (bez rękawów, pełno tego na allegro)
Kołdry się trochę bałam, że Mała zjedzie mi w dół i się poddusi albo coś. W śpiworku czułam się spokojniejsza o nią.
Ale ogółnie dziecko na początku mało mobilne jest, nie zmienia jak szalone pozycji ciała i to ma dwie strony medalu : z jednej strony śpi tak jak je położyłaś, a więc bezpiecznie, z drugiej : jak zjedzie pod kołdrę to samo spod niej nie wyjdzie - czyli znowu niebezpieczeństwo jest.
Jak układałam małą na boku, bo wciskałam pomiędzy nią a łóżeczko rogal do karmienia, żeby nie fiknęła nieświadomie na brzuch. Spała na brzuchu, ale tylko pod naszym nadzorem.

Uważam w ogóle, że rożek nie jest jakoś szczególnie niezbędny, ja bym się spokojnie obeszła bez, dużo lepiej "czuję dziecko" jak mam je w gołych rękach niż w rożku.
Za to bardzo długo korzystałam z rogala do karmienia - nie ważne czy się kp czy mm - przydaje się absolutnie.
I dobry jest właśnie do zabezpieczenia dziecka - żeby nie spadło z kanapy, nie obróciło się nagle na brzuch itp itd

Na początku dziecko śpi bez poduszki zupełnie, mimo, że płaska to nie jest zbyt bezpieczna, mojej dałam chyba około 9 mca życia, jak już bardzo mobilna była.
Za noworodka w miejscu głowy miała pieluszkę flanelową, taki pasek z niej. Flanela jest przyjemna w dotyku no i nie musisz codziennie zmieniać prześcieradła (ulewanie), tylko codziennie dawałam świeżą pieluszkę pod głowę.

Właściwie cała pościel nie jest niezbędna od razu. Dobrze mieć ochraniacz na szczebelki, prześcieradło, jako kołdra może być kocyk, lub w ogóle śpiworek. Aczkolwiek ja miałam pościel, chciałam mieć wszystko od kompletu, bo dobrze wygląda;p

Inna rzecz, że teraz bym chyba kupiła pościel w Ikei, bo mają fajne wzornictwo, tylko musicie zwrócić uwagę, że oni mają "swój" nietypowy rozmiar poszewek, więc jak chcesz kupić pościel, to i wypełnienia musisz miec z Ikei, bo nie będą pasować (ale wypełnienia tam są tanie).

Podobają mi się też kocyki Minky, nie mam wprawdzie, ale noszę się z zamiarem zakupu, bo kocyk będzie nam długo potrzebny, a są bardzo ładne i miłe ( z allegro są trochę tańsze niż la milou).

Tyle chyba, i tak mi wyszedł elaborat

Aha : ja jeszcze powinnam dopisać, że wraz z większą mobilnością mojej córki skończył się jej spokojny sen, więc aktualnie większość nocy śpi wtulona w mamusię lub z nogami na jej głowie więc ogólnie łóżeczko w ogóle jest mi dość mało potrzebne
Ale dodam, że bardzo mi dobrze z tym (łóżko mamy spore)

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2014-05-09 o 23:00
Stary 2014-05-11, 09:35   #2755
metkaa
Zakorzenienie

czesc

co do tych wielkich podpasek to ja mialam wlasnie z bella, fakt ze u nas w szpitalu nie mozna zakladac majtek ale przy mateuszu zalozylam i to ze podpaska nie miala kleju wcale nie przeszkadza, jest tak wielka ze i tak sie nie przesuwala

Ana co do łozeczka to to ja tak przy szymku jak i teraz mam założony ochraniacz ale bez jednego boku, przykrywam kołderka i jest ok,

Cytat:
Napisane przez gochaa_p Pokaż wiadomość
zaciskasz nogi i heja tak pigwinkujesz

dokładnie

tez tak robiłam,
metkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-11, 20:23   #2756
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cześć

U nas Maja też bez smoczkowa i zgadzam się Debrah żę nie ma co takim maluszkom od razu po porodzie podawać. Ja dałam w sumie jak Maja miała ok 1,5 m-ce i to tylko jak miała duży problem z uśnięciem, więc sporadycznie miała. I jej akcja smoczek trwała jakiś miesiąc max. POtem sama nie chciała i wyrzucała go.

mi się super sprawdziły podpaski http://allegro.pl/podklady-higienicz...219924775.html potem przy końcówce połogu to już tych bella używałam i nie wiem, ale wydaje mi się, że miały klej, ale teraz już ręki sobie nie dam uciąć. Tak samo wkładki laktacyjne super są http://allegro.pl/babyono-wkladki-la...206128456.html Butelkę też miała jedną, bo karmiłam 11 m-ce piersią więc bez sensu było kupować cały zestaw. Zawsze można dokupić. Przykrywałam Maję najpierw rożkiem, ale to góra tydzień, potem kocykiem. Ale ona się w maju urodziłoa więc to też inaczej.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 07:58   #2757
Gucia0987
Zakorzenienie

Witajcie,

oby do piątku!!!!

Stary 2014-05-12, 08:46   #2758
onyks
Zakorzenienie

Witam się po urlopie

Cytat:
Witajcie,

oby do piątku!!!!
Oby!!!!!!!!!!

Wybrałam pielęgnację włosów z marką Braun
onyks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 08:47   #2759
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Witajcie,

oby do piątku!!!!
tak jestem za
Mam wolny weekend

Czesc

Seba jeszcze spi, zaraz musze go budzic.
Odprowadze go do p-la i ide do lidla.

Edytowane przez blonde_hair
Czas edycji: 2014-05-12 o 08:48
blonde_hair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-05-12, 08:59   #2760
ButterBear
Zakorzenienie

Cześć
Cytat:
Witajcie,

oby do piątku!!!!
Ale dziwnie, że mi to obojętne

Hania

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości