Holandia - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-22, 16:10   #2731
madzia575
Raczkowanie

Dot.: Holandia

jedyny pomarańczowy jaki znam to CODE 1
madzia575 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-23, 12:51   #2732
xenka0
Raczkowanie

Ponawiam swoje pytanie :P z małą prośbą
dziewczyny jeśli jesteście z okolic Rotterdamu, macie znajomych/sąsiadów, kogoś kto chce wynająć jakieś małe mieszkanko ew. pokój 2 osobowy, proszę podajcie namiary
xenka0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 03:48   #2733
Heroldin
Zakorzenienie

xenkao -

http://kamernet.nl/kamer-Rotterdam/r...FQpj3wod6CoV0Q

http://www.huurwoningen.nl/appartement/huren/rotterdam/
Heroldin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-25, 20:23   #2734
patrzacwniebo
Rozeznanie

Cześć

Niedługo jadę do Holandii na parę miesięcy i zastanawiam się czy znajdę tam farbę Casting Creme Gloss i czy takie produkty są tam łatwo dostępne?
Przeglądałam już ten wątek i nie znalazłam informacji o tym

Pozdrawiam
Stary 2012-06-25, 23:06   #2735
madzia0007
Zadomowienie

Castingi sa w sprzedazy z tym ze kosztuja 10 euro (mozna znalezc w sieci sklepow kruidvat i etos)
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-26, 18:06   #2736
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patrzacwniebo Pokaż wiadomość
Cześć

Niedługo jadę do Holandii na parę miesięcy i zastanawiam się czy znajdę tam farbę Casting Creme Gloss i czy takie produkty są tam łatwo dostępne?
Przeglądałam już ten wątek i nie znalazłam informacji o tym

Pozdrawiam
Hej, gdzie dokładnie jedziesz ?
Stary 2012-06-27, 03:06   #2737
patrzacwniebo
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
Castingi sa w sprzedazy z tym ze kosztuja 10 euro (mozna znalezc w sieci sklepow kruidvat i etos)
O rany, jeśli tak, to bardziej opłacałoby się kupić to tutaj Jeszcze nie tak dawno myślałam, że tam z tymi produktami nie będzie żadnych problemów i że nie będą droższe niż tu

Cytat:
Napisane przez lalaith
Hej, gdzie dokładnie jedziesz ?
Zeeland, mniej więcej Middelburg

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-27, 08:03   #2738
kasica123
Zakorzenienie

Goedemorgen Dziewczyny nie oddzywałam się długo,ale trochę spraw na głowie.... I z pracą na poczcie mi nie wypaliło Musiałam dać wypowiedzenie,bo zarobki okazały się tak niskie że nie opłacało mi się pracować.... Teraz po powrocie z wakacji będę na nowo czegoś szukać

Jak tam mistrzostwa Wam się podobają ? Z jednej strony dobrze że ORANJE też odpadło a z drugiej już nie ma komu kibicować...Sąsiedzi jeszcze w tym samym dniu pościągali wszystkie ozdoby z balkonów i ogródków
Stary 2012-06-27, 09:14   #2739
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Cytat:
Napisane przez kasica123 Pokaż wiadomość
Jak tam mistrzostwa Wam się podobają ? Z jednej strony dobrze że ORANJE też odpadło a z drugiej już nie ma komu kibicować...Sąsiedzi jeszcze w tym samym dniu pościągali wszystkie ozdoby z balkonów i ogródków
Nie wiem czy tak dobrze, ja byłam w gronie holenderskich znajomych mojego ukochanego i takiego smutku jeszcze nie widziałam. Cisza i pierwsze co robią, to ściągają wszystkie ozdoby, co przyprawiło mnie o zdziwienie. Mój TZ, nawet nie pozwolił mi wracac do domu w bluzce oranje. Cóż, co kraj, to obyczaj.
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-27, 09:56   #2740
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HAMALIELKA Pokaż wiadomość
Nie wiem czy tak dobrze, ja byłam w gronie holenderskich znajomych mojego ukochanego i takiego smutku jeszcze nie widziałam. Cisza i pierwsze co robią, to ściągają wszystkie ozdoby, co przyprawiło mnie o zdziwienie. Mój TZ, nawet nie pozwolił mi wracac do domu w bluzce oranje. Cóż, co kraj, to obyczaj.
Chodzi mi o to,że polacy też odpadli A znam holendrów, którzy by szydzili z nas pozniej
No ale fakt faktem Holandia coś się popsuła w piłce ostatnio, co zadziwiło chyba wielu
Stary 2012-06-27, 16:40   #2741
madzia0007
Zadomowienie

Cytat:
O rany, jeśli tak, to bardziej opłacałoby się kupić to tutaj Jeszcze nie tak dawno myślałam, że tam z tymi produktami nie będzie żadnych problemów i że nie będą droższe niż tu
Ba! Niedawno po 15 byly! Ale potanialy. Radze ci sie zaopatrzyc w kosmetyczne ☠☠☠☠☠☠☠ki w Polsce - taniej i wiekszy wybor.

Cytat:
Goedemorgen Dziewczyny nie oddzywałam się długo,ale trochę spraw na głowie.... I z pracą na poczcie mi nie wypaliło Musiałam dać wypowiedzenie,bo zarobki okazały się tak niskie że nie opłacało mi się pracować.... Teraz po powrocie z wakacji będę na nowo czegoś szukać
Pracowalas na poczcie? Jako kto? Ja pracuje jako listonosz ale chyba zrezygnuje. Placa malo, zazwyczaj nie udaje mi sie miescic w przydzielonym czasie na dzielnice wiec w tygodniu z 1,5 godziny wychodzi mi ze zapieprzam za free Wogole miarka sie przebrala w tym miesiacu, wscieklam sie bo nie zaplacili mi za nadgodziny, nie zwrocili 30 euro za VOG, wyslalam pismo o tym ze chce loonheffingskorting - niby nie dostali, gowno prawda bo wyslalam w kopercie zwrotnej ktora mi przyslali! I jak niby mialo nie dojsc? Tym sposobem dostalam 110 euro mniej, na zwrot bede musiala czekac do konca roku. Super. Jutro tam pojde i niech mi to wyjasnia, a jak nic nie wskoram to zaczne szukac nowej pracy. Szkoda w sumie bo szef jak i reszta pracownikow bardzo sympatyczni.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-27, 19:46   #2742
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Ba! Niedawno po 15 byly! Ale potanialy. Radze ci sie zaopatrzyc w kosmetyczne ☠☠☠☠☠☠☠ki w Polsce - taniej i wiekszy wybor.

Pracowalas na poczcie? Jako kto? Ja pracuje jako listonosz ale chyba zrezygnuje. Placa malo, zazwyczaj nie udaje mi sie miescic w przydzielonym czasie na dzielnice wiec w tygodniu z 1,5 godziny wychodzi mi ze zapieprzam za free Wogole miarka sie przebrala w tym miesiacu, wscieklam sie bo nie zaplacili mi za nadgodziny, nie zwrocili 30 euro za VOG, wyslalam pismo o tym ze chce loonheffingskorting - niby nie dostali, gowno prawda bo wyslalam w kopercie zwrotnej ktora mi przyslali! I jak niby mialo nie dojsc? Tym sposobem dostalam 110 euro mniej, na zwrot bede musiala czekac do konca roku. Super. Jutro tam pojde i niech mi to wyjasnia, a jak nic nie wskoram to zaczne szukac nowej pracy. Szkoda w sumie bo szef jak i reszta pracownikow bardzo sympatyczni.
No mi też nie zwrócili za VOG jako listonoszka pracowałam i jestem mega zadowolona ze juz tam nie pracuje Lepiej od razu daj wypowiedzenie, bo jeszcze miesiąc będziesz musiała pracować Mnie tez nonb stop zbywali i wciskali jedną regułkę,że nadgodziny sa inaczej płacone bla bla bla.W końcu się wkur...am pojechałam do biura i poprosiłam zeby mi to przedstawili czarno na białym,okazało się że na rozmowie kwalifikacyjnej wprowadzają w bląd, nie tłumaczą wszystkiego i tak oto zamiast zarabiać jakieś 600 euro,zarabiałam około 300
Na szybko podziękowałam i jeszcze w tym samym dniu dostarczyłam wymwienie....A na do widzenia dowalili mi jeszcze nowe dzielnice, bo moje przejął już ktoś inny
Stary 2012-06-27, 22:50   #2743
madzia0007
Zadomowienie

Cytat:
No mi też nie zwrócili za VOG jako listonoszka pracowałam i jestem mega zadowolona ze juz tam nie pracuje Lepiej od razu daj wypowiedzenie, bo jeszcze miesiąc będziesz musiała pracować Mnie tez nonb stop zbywali i wciskali jedną regułkę,że nadgodziny sa inaczej płacone bla bla bla.W końcu się wkur...am pojechałam do biura i poprosiłam zeby mi to przedstawili czarno na białym,okazało się że na rozmowie kwalifikacyjnej wprowadzają w bląd, nie tłumaczą wszystkiego i tak oto zamiast zarabiać jakieś 600 euro,zarabiałam około 300
Na szybko podziękowałam i jeszcze w tym samym dniu dostarczyłam wymwienie....A na do widzenia dowalili mi jeszcze nowe dzielnice, bo moje przejął już ktoś inny
Ja im tego VOG na pewno nie odpuszcze, tych nadgodzin tez nie. zreszta mam takiego TZ ze jeszcze zaplaca mi podwojnie zeby tylko sie go pozbyc, bo jesli chodzi o jakies brakujace pieniadze to jest mega namolny i bedzie wydzwanial do skutku.
No ale on jest Holendrem i nie boi sie upominac o swoje, tak jak w Polsce. Tz dzwonil pare dni temu do ich biura platnosci w Utrecht i babka powiedziala mu ze VOG jest zaplanowane na przyszly miesiac ale co z tymi nadgodzinami? Nie chce sie od razu zwalniac bo chce miec ciaglasc finansowa, musze co miesiac placic 110 euro za samo ubezpieczenie zdrowotne. Jutro pojde do uitzendbureau i zorientuje sie czy cos by sie dla mnie znalazlo, bylam co prawda rok temu i tylko mnie zbyli ale mysle ze bylo to spowodowane moja nieznajomoscia jezyka, teraz juz dogaduje sie po holendersku i moglabym wykonywac wiecej prac.
Stary 2012-06-27, 22:57   #2744
myaja
Rozeznanie

Hej
dziewczyny znajde tu kogos kto pomoze nam w kwesti dotyczacej pracy mgr fizjoterapii z doswiadczeniem ale w pl?

szukam kogos kto oceni sytuacje na rynku pracy...

dziekuje
myaja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 12:58   #2745
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

Zeeland, mniej więcej Middelburg
Przepraszam , że pytam, ale jedziesz do pracy? Bo mój facet jedzie też w sobotę. Skąd jedziesz?
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 18:30   #2746
patrzacwniebo
Rozeznanie

Cytat:
To ciężko Ale dzięki za radę

Cytat:
Napisane przez FreakChic
Przepraszam , że pytam, ale jedziesz do pracy? Bo mój facet jedzie też w sobotę. Skąd jedziesz?
Tak, do pracy, jako kelnerka A co, Twój partner też w te rejony? Ja jadę z Wrocławia. Tylko że nie w sobotę, a nieco później

Edytowane przez patrzacwniebo
Czas edycji: 2012-06-28 o 18:34
patrzacwniebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 18:53   #2747
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

Tak, do pracy, jako kelnerka A co, Twój partner też w te rejony? Ja jadę z Wrocławia. Tylko że nie w sobotę, a nieco później
Tak pytam, z ciekawości . Zastanawiam się, jak tam będzie.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 19:55   #2748
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
To ciężko Ale dzięki za radę

A gdzie się załapałaś jako kelnerka? jeśli można spytac a po holendersku mówisz czy tylko po angielsku?
Pytam,bo sama muszę gdzieś pracę znależć

Ja k tam dziewczyny mija Wam ten duszny dzien??? Mnie każda kropelka potu cieszy, bo wiem że takich dni w Nl osatnimi laty mało
Stary 2012-06-28, 20:19   #2749
moya07
Zakorzenienie

okropienstwo, juz chyba wolalam jak bylo chlodno i padało. Ale jutro jade do Wloch, więc pewnie to byl taki przedsmak
Stary 2012-06-28, 20:37   #2750
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moya07 Pokaż wiadomość
okropienstwo, juz chyba wolalam jak bylo chlodno i padało. Ale jutro jade do Wloch, więc pewnie to byl taki przedsmak
No wiesz!!!

Ja tam się cieszę, chociaż fakt trochę ciężkie to powietrze dzisiaj...Jakby to było w Pl to skończyło by się piękną burzą....:rolle yes:

Włochy To dobrze trafiłas z tą pogodą dzisiaj hihi.Pamiętam jak tam byłam, to nie mieściło mi się w głowie,że malując rzęsy się pocę
Stary 2012-06-28, 20:40   #2751
moya07
Zakorzenienie

wlasnie bylam mc temu we wloszech tez i dzienw dzien deszcz;oo a teraz tam jest ok. 40 stopni ;dd
Stary 2012-06-28, 21:39   #2752
HAMALIELKA
Zakorzenienie

GG do HAMALIELKA

Czytam sobie po tych Waszych "pocztowych" przebojach i aż przykro się robi.
Mnie dzielą już tygodnie od przeprowadzki. Z jednej strony nie mogę się doczekać, bo ciężko nam żyć na odległość, kupe kasy wydajemy na bilety. Czasem nawet żeby zobaczyć się tylko przez dwa dni.
A z drugiej strony, ciężko bedzie mi się rozstać z tym przyjacielskim krajem i sympatycznymi znajomymi Irlandczykami.
W przyszły poniedziałek daje wypowiedzenie i aż się boję tego momentu i ich reakcji. Ostatnio tygodnia nie mogli bez zemnie wytrzymać, a co dopiero wieczność... No, ale to już nie mój problem, choć żal bedzie ogromny.
Szkoła od września , ach...żeby tylko jakąś pracę sensowna w miarę szybko znaleźć, nie przywykłam do życia na czyimś utrzymaniu, a oszczędności mi się kiedyś skończą.
Niemniej jednak - chcę już tam być - z nim
W zyciu nie byłam tak szczęśliwa i tak zakochana
HAMALIELKA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-29, 02:31   #2753
patrzacwniebo
Rozeznanie

Cytat:
A gdzie się załapałaś jako kelnerka? jeśli można spytac a po holendersku mówisz czy tylko po angielsku?
Pytam,bo sama muszę gdzieś pracę znależć

Ja k tam dziewczyny mija Wam ten duszny dzien??? Mnie każda kropelka potu cieszy, bo wiem że takich dni w Nl osatnimi laty mało
Akurat znalazłam ogłoszenie w internecie no i poszło przez pośredników. Znajomości bezpośrednich póki co nie mam Mówię po holendersku Po angielsku oczywiście też

Cytat:
Napisane przez FreakChic
Tak pytam, z ciekawości . Zastanawiam się, jak tam będzie.
Ha Ponoć bardzo deszczowo i wietrznie. Cóż się dziwić, w końcu teren bardzo wysunięty w morze. Mi nawet kalosze radzili zabrać Ale nie posiadam No i daleko do wielkich miast - to mi chyba bardziej przeszkadza, bo chętnie bym zwiedziła jakieś większe miasto

Mam nadzieje, że ludzie będą pozytywnie nastawieni bo to też ważne
Stary 2012-06-29, 08:10   #2754
katte25
Zakorzenienie

dziewczyny mam pytanie, jeżeli ktos dzwoni z Polski do Holandii ,oby dwa telefony to komórka,to z obydwóch telefonów jest pobierana opłata za połączenie ?
Stary 2012-06-29, 08:14   #2755
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez katte25 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam pytanie, jeżeli ktos dzwoni z Polski do Holandii ,oby dwa telefony to komórka,to z obydwóch telefonów jest pobierana opłata za połączenie ?
Nie no coś Ty Chyba że osoba dzwoniąca z Polski, korzysta z holenderskiej karty-wtedy tak. Tak mi się wydaje przynajmniej
Stary 2012-06-30, 09:14   #2756
Agnjeska
Zadomowienie

Ja byłam tydzień w Austrii, też upał taki że ho ho (;

Poza tym dostałam zaproszenie na naturalistatie ceremonie ...

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-01, 13:49   #2757
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Ja byłam tydzień w Austrii, też upał taki że ho ho (;

Poza tym dostałam zaproszenie na naturalistatie ceremonie ...
A napisz mi jak to wyglada...ciekawa jestem Poza tym ile płacisz za paszport??? bo ja też chiałabym zrobić,ale narazie szkoda mi kaski...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-07-01, 14:43   #2758
Agnjeska
Zadomowienie

Jak wygląda dowiem się 8 sierpnia...
Powiem szczerze że nie wiem ile kosztuje paszport holenderski ale sprawa z obywatelstwem tania nie jest... Już na wstępie musiałam zapłacić 700 euro w gemeente, potem będę musiała zrzec się moich 2 obywatelstw (polskie - 360 euro, niemieckie - jeszcze nie wiem i aż się boje). No ale stwierdziłam że skoro chcę tu zostać to lepiej to zrobić i mieć takie same prawa jak holendrzy (; zawsze to trochę łatwiej.

12.02.2013 Jasmine
Stary 2012-07-01, 15:15   #2759
kasica123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
Jak wygląda dowiem się 8 sierpnia...
Powiem szczerze że nie wiem ile kosztuje paszport holenderski ale sprawa z obywatelstwem tania nie jest... Już na wstępie musiałam zapłacić 700 euro w gemeente, potem będę musiała zrzec się moich 2 obywatelstw (polskie - 360 euro, niemieckie - jeszcze nie wiem i aż się boje). No ale stwierdziłam że skoro chcę tu zostać to lepiej to zrobić i mieć takie same prawa jak holendrzy (; zawsze to trochę łatwiej.
Czyli jednak musimy się zrzekać polskiego obywatelstwa??? Szkoda...to ja narazie napewno tego nie zrobie, bo i po co? przeciez jesteśmy w UE i mamy takie same prawa jak wszyscy
Stary 2012-07-01, 17:46   #2760
Agnjeska
Zadomowienie

Mi powiedzieli że trzeba..Zresztą ja już teraz mam dwa więc 3 i tak by nie przeszły... co do tych praw... niby tak ale jak chodzi o np. bijstand już nie do końca... Niby w teorii po paru latach pracowania w Holandii można się starać ale czy gimna Ci go przyzna - to już nie jest takie pewne...
Ja wolę mieć pewność w każdej sytuacji (;
I co to samego zrzekania się nie przeszkadzałoby mi to gdyby nie te koszty. W końcu i tak mam zamiar tu zostać.

12.02.2013 Jasmine

Edytowane przez Agnjeska
Czas edycji: 2012-07-01 o 17:48
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości