Koty - część XI - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-07-04, 14:57   #2731
ArmandaVanHelden
Raczkowanie

Dot.: Koty - część XI

Cytat:
Napisane przez Kretka666 Pokaż wiadomość
Patrząc na ciężar właściwy moczu to nie wygląda, że dużo sika. Jest dość wysoki. Moje mają 1,025, a zalecane jest poniżej 1,035.

Leukocytów w moczu nie ma, także wynikałoby, że zapalenia też nie?

Punkcja przeprowadzana przez wprawnego weterynarza jest praktycznie bezbolesna Koty denerwuje tylko to, co zawsze u weterynarza - ktoś je na siłę przetrzymuje w sali tortur

Tak, dobrze zrozumiałaś Moim tak wyszły nieliczne struwity w moczu, który był 15 godzin przetrzymywany w lodówce. Z drugiej strony - Twoja ma liczne. Nie wiem czy to jest wartość uznawana za nadal normalną, naturalną.

Podtykam im pasek do badania pH pod dupę jak sikają Ogólnie pobieranie moczu u nich nie jest kłopotliwe, mocno się wypinają, do tego Florka sika dość wysoko i nie przestają sikać jak im się podstawi coś pod kuper. Do badania powinien być pobrany środkowy mocz, z jednego strumienia (u ludzi tak samo).
Ja opisywałam jak to wyglądało przez ostatnie powiedzmy 10 miesięcy, w ostatnim tygodniu faktycznie sikała mniej, dzień przed badaniem to już w ogóle, to zastanawianie się w kuwecie i małe ilości moczu-i to wyszło na badaniu, chociaż powiem szczerze że wetka tego tematu nie poruszała że coś jest z tą wartością nie tak, a na karcie badania mam widełki min. 1, 025-max. 1,060 więc myślałam że wynik >1,050 jest w normie. Co do leukocytów - w rozpoznaniu w książeczce mam "zapalenie pęcherza, kryształy struwitowe". Wychodzi na to że każda osoba posiadająca zwierzaka powinna sobie zrobić fakultet z weterynarii dla potrzeb własnych, bo inaczej można zgłupieć
ArmandaVanHelden jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-04, 14:59   #2732
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ArmandaVanHelden Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za opinię na razie wetka kazała nam się wstrzymać z karmą weterynaryjną, dokończyć leczenie (3dni zastrzyków przeciwzapalnych i 7 antybiotyku+ta pasta zakwaszająca) potem badanie kontrolne moczu i ewentualnie wtedy wprowadzenie karmy weterynaryjnej, ale mam nadzieję że to jednak nie będzie konieczne. Do tej pory tak jak pisałam Kretce jadła 3 razy dziennie mokre, pije też często, do tej pory było 5-6 kulek przy sprzątaniu kuwety więc myślałam że raczej tak w normie.
Trochę mnie uspokoiłaś, że leczenie jest prawidłowe Wczoraj byłam przerażona i pisałam trochę chaotycznie
Generalnie całe wyniki wyszły tak:

Badanie fizykochemiczne moczu
Barwa: żółta
Przejrzystość:lekko mętny
Ciężar właściwy: >1,050 (widełki: jednostka g/cm3, min. 1,025, max 1,060)
Odczyn: 7,5
Białko: 0,24
Krew: nieobecna
Glukoza: nieobecna
Aceton: nieobecny
Urobilinogen: w normie
Barwniki żółciowe: nieobecne

Osad moczu
Leukocyty: 0-1 w p/w
Nabłonki płaskie: pojedyncze w p/w
Trójfosforan amonowomagnezowy: dość liczne w preparacie
Bakterie: nieliczne w preparacie

Patrząc ze swojego doświadczenia myślisz że uda nam się ją całkowicie wyprowadzić na prostą? Często zdarza się mimo obecności struwitów i niewłaściwego ph reszta wyników jest w miarę w normie?
nikt nie zna przyszłości i nie wie, jak będzie w tym przypadku, ale wyniki moczu są obiecujące, nie ma krwi, nie ma leukocytów, nieliczne bakterie, więc choroba nie jest zaawansowana, teraz trzeba tylko zakwasić mocz, myślę, że jesteście dobrze prowadzeni przez waszą wetkę, jakby co, to służę pomocą

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-05, 19:49   #2733
ArmandaVanHelden
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
nikt nie zna przyszłości i nie wie, jak będzie w tym przypadku, ale wyniki moczu są obiecujące, nie ma krwi, nie ma leukocytów, nieliczne bakterie, więc choroba nie jest zaawansowana, teraz trzeba tylko zakwasić mocz, myślę, że jesteście dobrze prowadzeni przez waszą wetkę, jakby co, to służę pomocą
Jasne, nie jesteś wróżka
Ja dzisiaj będąc w klinice na zastrzykach totalnie zwątpiłam w to leczenie, był inny lekarz na dyżurze niedzielnym (właściciel kliniki) i miał dziwną minę patrząc na wyniki i na rozpoznanie jakby miał jakieś wątpliwości, zawiesił się na chwilę patrząc co chwilę na wyniki i w monitor. Zapytał czy nie chciałam zrobić USG skoro w badaniu moczu nie wyszło zapalenie żeby się upewnić czy to już nie są kamienie, jak odpowiedziałam że na pierwszej wizycie podczas planowania leczenia dr o to nie pytała, nie proponowała więc nie wiedziałam że jest to potrzebna znowu zamilkł, więc zapytałam czy ma wątpliwość co do leczenia, niby zaprzeczył i powiedział że jednak dla pewności warto zrobić to USG jutro. Spytałam czy gdyby to już były kamienie a nie struwity reszta wyników też nie byłaby poza normą, stwierdził że raczej tak ale że warto sprawdzić. Mam wątpliwości czy nie skonsultować się z jakimś innym lekarzem, usg niby jest bezbolesne ale wyobrażam już sobie jaki będzie przeżywać stres podczas golenia, unieruchomienia itp. Mam już totalny mętlik w głowie co robić dalej to USG jest sensownym pomysłem czy kamienie przy takich wynikach są raczej niemożliwe?
Stary 2015-07-05, 22:51   #2734
201605090949
Konto usunięte

Niezły kontratak
201605090949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 07:41   #2735
Kusum
Zakorzenienie

Co za bachor
Stary 2015-07-06, 09:11   #2736
stasiek
Wtajemniczenie

Dostalam do zakupow gratis dwie puszki Applaws kurczak z dynia (sklad: kurczak (50%), dynia (24%), woda) i moj kot niejadek, ktory ogolnie kurczaka nie tknie, jadl, ze, az sie uszy trzesly i miske wylizywal. Moze mu warzyw powinnam nagotowac, a nie mieso dawac

Edytowane przez stasiek
Czas edycji: 2015-07-06 o 09:15
stasiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 13:07   #2737
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
Dostalam do zakupow gratis dwie puszki Applaws kurczak z dynia (sklad: kurczak (50%), dynia (24%), woda) i moj kot niejadek, ktory ogolnie kurczaka nie tknie, jadl, ze, az sie uszy trzesly i miske wylizywal. Moze mu warzyw powinnam nagotowac, a nie mieso dawac
Moje uwielbiaja tego applawsa dostaja od czasu do czasu dla smaku. Na plus, ze sa takie wodniste w te upaly...

Moje kicie leza rozwalone na zimnych plytkach i nawet na karme nie zareagowały

Stanisław Lem

Edytowane przez Vivienne
Czas edycji: 2015-07-06 o 13:08
Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-07-06, 13:16   #2738
Kusum
Zakorzenienie

Upał jest okropny... Moje też ledwie żyją.

Zamawiacie teraz karmy czy czekacie aż trochę temp. spadnie?
Stary 2015-07-06, 13:22   #2739
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość

Zamawiacie teraz karmy czy czekacie aż trochę temp. spadnie?
Moje o dziwo żyją lepiej niż wczoraj.
Przecieramy je mokrym ręcznikiem, jeden leży też w przedpokoju (tam są płytki) i mogą się na nim ochłodzić.

Zamawiam z kilkoma osobami z ModernPet, podłączam się pod zamówienie; mam nadzieję, że nic się nie zepsuje, bo paczka idzie do Krakowa, a stamtąd dopiero dziewczyna mi wyśle moje rzeczy. Biorę trzy pakiety puszek Renske i płyn do oczu. Przy okazji kupi i wyśle mi tą Pokusę dla kotów, zobaczę co to
Stary 2015-07-06, 14:28   #2740
daktylek1987
Wtajemniczenie

Misia tez podobno nie chce jesc. Albo upal albo brak panci (pancia w szpitalu). Bidulka podobno mnie szuka

Kretka, sorki, ale paczka znowu sie opózni, nie gniewaj sie
Misia po Renske miala biegunke
Stary 2015-07-06, 14:33   #2741
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Misia tez podobno nie chce jesc. Albo upal albo brak panci (pancia w szpitalu). Bidulka podobno mnie szuka

Kretka, sorki, ale paczka znowu sie opózni, nie gniewaj sie
Misia po Renske miala biegunke
A co Ci się stało, że w szpitalu jesteś?

Nie ma sprawy, nie śpieszy mi się w ogóle

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-06, 15:24   #2742
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
A co Ci się stało, że w szpitalu jesteś?

Nie ma sprawy, nie śpieszy mi się w ogóle
Tlenek wegla, zawiodla wentylacja, powietrze bylo nieruchome przez te upaly i wszystko sie cofnelo z komina. Bylo nieciekawie, bylam nieprzytomna kilkadziesiat minut. Na szczescie Misia byla w sypialni, a tam bylo otwarte okno. Stezenie bylo takie, ze caly blok mogl pofrunac.
No I nie bylam sama, zdazylam zawolac kilka razy, bo juz nie bylam wstanie wyjsc z wanny

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2015-07-06 o 15:26
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 15:28   #2743
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Tlenek wegla, zawiodla wentylacja, powietrze bylo nieruchome przez te upaly i wszystko sie cofnelo z komina. Bylo nieciekawie, bylam nieprzytomna kilkadziesiat minut. Na szczescie Misia byla w sypialni, a tam bylo otwarte okno. Stezenie bylo takie, ze caly blok mogl pofrunac.
No I nie bylam sama, zdazylam zawolac kilka razy, bo juz nie bylam wstanie wyjsc z wanny
O rany Jak dobrze, że jesteś z nami!!!
Stary 2015-07-06, 15:34   #2744
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:

wracaj do zdrowia! Aż mnie ciary przeszły.

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 15:35   #2745
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
O cholera Trzymaj się tam
Stary 2015-07-06, 15:59   #2746
daktylek1987
Wtajemniczenie

Dzieki dziewczyny, rokowania sa pomyslne. Mialam niewyobrazalne szczescie. Odezwe sie jak dopadne cos z normalna klawiatura
Stary 2015-07-06, 16:25   #2747
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Szok wracaj szybko do zdrowia
Stary 2015-07-06, 17:05   #2748
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:

Brzmi poważnie, dobrze, że wszystko skończyło się szczesliwie!

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-06, 18:56   #2749
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, nie jesteś wróżka
Ja dzisiaj będąc w klinice na zastrzykach totalnie zwątpiłam w to leczenie, był inny lekarz na dyżurze niedzielnym (właściciel kliniki) i miał dziwną minę patrząc na wyniki i na rozpoznanie jakby miał jakieś wątpliwości, zawiesił się na chwilę patrząc co chwilę na wyniki i w monitor. Zapytał czy nie chciałam zrobić USG skoro w badaniu moczu nie wyszło zapalenie żeby się upewnić czy to już nie są kamienie, jak odpowiedziałam że na pierwszej wizycie podczas planowania leczenia dr o to nie pytała, nie proponowała więc nie wiedziałam że jest to potrzebna znowu zamilkł, więc zapytałam czy ma wątpliwość co do leczenia, niby zaprzeczył i powiedział że jednak dla pewności warto zrobić to USG jutro. Spytałam czy gdyby to już były kamienie a nie struwity reszta wyników też nie byłaby poza normą, stwierdził że raczej tak ale że warto sprawdzić. Mam wątpliwości czy nie skonsultować się z jakimś innym lekarzem, usg niby jest bezbolesne ale wyobrażam już sobie jaki będzie przeżywać stres podczas golenia, unieruchomienia itp. Mam już totalny mętlik w głowie co robić dalej to USG jest sensownym pomysłem czy kamienie przy takich wynikach są raczej niemożliwe?
usg jeszcze nikomu nie zaszkodziło, ale jeśli jest to pierwszy epizod posikiwania to nie wiem, czy już jest powód, żeby je robić. Jeśli będzie się to powtarzać, to na pewno będzie wskazanie do zrobienia usg, żeby różnicować kilka chorób. Generalnie, żeby sprawdzić czy są kamienie, można zrobić też rtg Włascicielowi kliniki zawsze jest na rękę, żeby zrobić jak najwięcej badań, ten tego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-07-06, 23:36   #2750
monika_sonia
KOTerator

Daktylku przerazilam sie, dobrze ze nic powaznego Ci nie jest, trzymam kciuki...

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-07-07, 12:27   #2751
Kretka666
Zakorzenienie

Florka śpi - "gorąco, ochłodźcie brzuszek", Bisiu wstała - "obudzona i zła"
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2015-07-07 12.53.35.jpg (93,1 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2015-07-07 13.22.00.jpg (66,4 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2015-07-07 13.22.12.jpg (71,4 KB, 12 załadowań)
Stary 2015-07-07, 12:33   #2752
ArmandaVanHelden
Raczkowanie

Cytat:
usg jeszcze nikomu nie zaszkodziło, ale jeśli jest to pierwszy epizod posikiwania to nie wiem, czy już jest powód, żeby je robić. Jeśli będzie się to powtarzać, to na pewno będzie wskazanie do zrobienia usg, żeby różnicować kilka chorób. Generalnie, żeby sprawdzić czy są kamienie, można zrobić też rtg Włascicielowi kliniki zawsze jest na rękę, żeby zrobić jak najwięcej badań, ten tego
Ja rozumiem że warto zawsze zrobić usg żeby się upewnić no ale nie na 4 wizycie z 7, tylko jak już to przed rozpoczęciem leczenia...Jeśli faktycznie chodziło tylko o to żeby zarobić to odniósł przeciwny skutek, czyli podważenie kompetencji swojego pracownika a co za tym idzie całej kliniki.
Mój racjonalniej podchodzący do tego Tż powiedział mi, że nie leczy się wyników a objawy, i w tym przypadku to się chyba sprawdza bo od kiedy zaczęliśmy leczenie ani razu nie wysikała się poza kuwetą a w niej znowu zachowuje się normalnie, wchodzi i korzysta, a nie zastanawia się kilka razy. Także dokończymy leczenie według planu, później powtórzymy badanie moczu i wtedy będziemy myśleć co dalej.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi powinnaś pobierać opłaty za wirtualne porady weterynaryjne i psychologiczne wsparcie panikujących właścicieli
Stary 2015-07-07, 18:26   #2753
201610310857
Konto usunięte

Daktylku wracaj do zdrowia.

Esfira, jestes weterynarzem?
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-07, 20:28   #2754
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Ja rozumiem że warto zawsze zrobić usg żeby się upewnić no ale nie na 4 wizycie z 7, tylko jak już to przed rozpoczęciem leczenia...Jeśli faktycznie chodziło tylko o to żeby zarobić to odniósł przeciwny skutek, czyli podważenie kompetencji swojego pracownika a co za tym idzie całej kliniki.
Mój racjonalniej podchodzący do tego Tż powiedział mi, że nie leczy się wyników a objawy, i w tym przypadku to się chyba sprawdza bo od kiedy zaczęliśmy leczenie ani razu nie wysikała się poza kuwetą a w niej znowu zachowuje się normalnie, wchodzi i korzysta, a nie zastanawia się kilka razy. Także dokończymy leczenie według planu, później powtórzymy badanie moczu i wtedy będziemy myśleć co dalej.
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedzi powinnaś pobierać opłaty za wirtualne porady weterynaryjne i psychologiczne wsparcie panikujących właścicieli
a wiesz, że powinnam, myślę o tym, żeby sobie jakąś stronkę założyć, udzielać porad i w ten sposób zdobywać też realnych pacjentów ale za bardzo nie wiem, jak to by miało wyglądać

Cytat:
Napisane przez Edeldredzia Pokaż wiadomość
Daktylku wracaj do zdrowia.

Esfira, jestes weterynarzem?
tak, jestem

Stary 2015-07-07, 20:51   #2755
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Cytat:
Moje o dziwo żyją lepiej niż wczoraj.
Przecieramy je mokrym ręcznikiem, jeden leży też w przedpokoju (tam są płytki) i mogą się na nim ochłodzić.

:
Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość

Moje kicie leza rozwalone na zimnych plytkach i nawet na karme nie zareagowały
niezłe te wasze koty albo moje ...
Moje leżą na rozgrzanym daszku od wiaty na auto , dach jest metalowy i w pełnym słońcu
czuby i jeszcze się potrafią na tym dachu tulić

Cytat:
współczuję , kolega miał taką akcję , udało mu się wyjść z brodzika i dosłownie wypadł z drzwiami z łazienki . Wiem że leczyli go w zabrzu w tej komorze dla górników . wracaj szybko do zdrowia

Przez ten upał to chyba zooplus lepiej pracuje , zamówiłam wczoraj wieczorem , a paczkę miałam już dziś

Pozdrowienia dla wszystkich .
Czytam cały czas , ale że koty nie w domu , to co mam pisać , jak one mnie w nosie mają do października przynajmniej .
jeste teraz otwieraczem do puszek
Stary 2015-07-08, 01:21   #2756
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
a wiesz, że powinnam, myślę o tym, żeby sobie jakąś stronkę założyć, udzielać porad i w ten sposób zdobywać też realnych pacjentów ale za bardzo nie wiem, jak to by miało wyglądać
Ludzie i tak będą chcieli wszystko za darmo...
Stary 2015-07-08, 07:40   #2757
mycha9393
Zakorzenienie

uff wreszcie dzień chłodku... od razu Pixel się ożywił i lata po ścianach jak szalony

Dziewczyny macie otwarte kuchnie? Bo mi w nowym mieszkaniu się takowa szykuje... kota trzeba będzie pewnie zganiać z blatu, nauczyłyście jakoś, że na blat nie wolno? Do tej pory miałam zamykaną kuchnię.

Możecie polecić jakąś firmę produkującą drapaki pod sufit do 300zł?
Taki drapak montuje się jakoś do ściany, żeby konstrukcja była stabilna czy jak? Na nowe mieszkanie chcę kociastemu prezent zrobić i jedyne co mi przychodzi do głowy to wysoki ale wąski drapak
kociara
kosmetyko&świecoholiczka

insta

Jesteś odpowiedzialny za to co oswoiłeś..
mycha9393 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-08, 07:44   #2758
zakonna
Naczelna Nastolatka

My mamy taki wysoki drapak, kupiony na allegro za niecałe 300 zł. Teoretycznie ten drapak nie musi być mocowany, nie ma nawet przeznaczonych do tego otworów czy śrubek. Ale bez przymocowania to koty go przewracały. Wrażenie o 3 w nocy, kiedy wielki drapak spada na metalowe psie miski-bezcenne .
Dlatego my mamy przykręcony do sufitu i do ściany. TŻ wiercił otwory w suficie, ścianie i drapaku i mocował.
Stary 2015-07-08, 07:48   #2759
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ludzie i tak będą chcieli wszystko za darmo...

Nic jest za darmo Nawet pisząc bloga można zarabiać.

U nas w końcu deszcz. Odetchniemy od upałów.

---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Cytat:
Napisane przez mycha9393 Pokaż wiadomość
uff wreszcie dzień chłodku... od razu Pixel się ożywił i lata po ścianach jak szalony

Dziewczyny macie otwarte kuchnie? Bo mi w nowym mieszkaniu się takowa szykuje... kota trzeba będzie pewnie zganiać z blatu, nauczyłyście jakoś, że na blat nie wolno? Do tej pory miałam zamykaną kuchnię.

Możecie polecić jakąś firmę produkującą drapaki pod sufit do 300zł?
Taki drapak montuje się jakoś do ściany, żeby konstrukcja była stabilna czy jak? Na nowe mieszkanie chcę kociastemu prezent zrobić i jedyne co mi przychodzi do głowy to wysoki ale wąski drapak

Mam otwartą kuchnię i koty przy nas nie wchodzą na blaty i stół. A co się dzieje jak nas nie ma to widać po śladach łap na kuchence. Zdarza im się...
Stary 2015-07-08, 07:50   #2760
zakonna
Naczelna Nastolatka

Kuchnię mamy otwartą, ale ja mam nienormalne koty, one się wcale nie interesują ani kuchnią ani blatem. Nie musiałam ich nigdy gonić z kuchni.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości