Dlaczego kochamy kotki? - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-11-22, 17:55   #2731
bess
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

No ogolnie figure ma potężna.Szczegolnie te łapska i paluchy duze,co by sugerowalo ze jeszcze urosnie.Daję mu na razie jesc ile chce, bo wychodze z zalozenia ze skoro sie rozwija ,rosnie to nie bede mu zalowac.Ten poprzedni tez tak jadl ,a pozniej mu minelo.Moje 2 starsze sa kastratami i zaden nie przytyl,wrecz przeciwnie.
Ide sprawdzic czy ma fałdki ,grubas jeden
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-22, 21:55   #2732
Ive_85
Raczkowanie

GG do Ive_85

Cytat:
Napisane przez Zielona30 Pokaż wiadomość
Brak mi słów.Byłam pewna,że skoro idę do fachowca to ja nie muszę się znać a obowiązkiem lekarza jest doradzić co dla zwierzaka jest najlepsze.Nawciskał mi kitów ,że to ingerencja chirurgiczna,że kotce przez to ,,przybywa lat'',robi się ospała,obojętna itp.
Czy z psami również tak jest,że najlepiej od razu wysterylizować,bo spotkałam się kiedyś z opinią,że kot i pies muszą mieć przynajmniej raz młode?
Tygrysek śliczny,uwielbiam u kotów te zawadiackie spojrzenia.
Przykro mi to stwierdzić , ale podobnie jak lekarze dla ludzi są weterynarze i "weterynarze". Przekarmiona kotka, znudzona też się zrobi ospała. Kotce szybciej skróci życie faszerowanie hormonami.
Psy tak samo-jeśli nie jesteś hododwcą i Twoje zwierzątko nie jest przeznaczone do rozpłodu należy je (dla jego dobra) wysterylizować.

To rzeczywiście jest tygrysek-bardzo drapieżny i terytorialny-atakuje wszystkich obcych. Pani weterynarz już się mojej ślicznotki boi, a maleństwo ma 10 tygodni...
Stary 2006-11-23, 10:35   #2733
esfira
Zakorzenienie

niestety to prawda, niektórzy weci gadaja goopoty, na które można sie nabrać mój na ten przykład stwierdził, że po kastracji dobrze by było kotu zacząc kupować (u niego) karme dla kastratów, żeby nie przytył

Kot je tą sama karme, co przed kastracja i nie przytył

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 11:00   #2734
bess
Zakorzenienie

Esfiro ,karma dla kastratów przeciez jest konieczna i nie chodzi o przytycie ale o drogi moczowe?.Karma na tzw odchudzanie to tez juz inna sprawa
Moj wet jest taki dobry ,ze jak znalazlam wychudzonego ,odwodnionego psa ktory nie chcial jesc dal mi pol siatki probek z odzywcza karma-pies i tak nie jadl ale gest sie liczy.

edit:ale sama juz nie wiem jak to jest z ta karma.Kiedy kot zachorowal,niemogl oddawac moczu,spytalam czy to ze dostawal normalna karme mialo wplyw?"niee kastraty maja sklonnosci do takich schorzen"ale karme odpowiednia i tak kazal podawac:/Wiec na co jest ta karma???????????

Edytowane przez bess
Czas edycji: 2006-11-23 o 11:27
Stary 2006-11-23, 11:16   #2735
kamaO
Wtajemniczenie

Dziewczyny - czy któraś karmiła kota otyłego karmą RC Obesity? Weterynarz zalecił próbę odchudzenia Fiony tą karmą, ale jestem ciekawa, czy to działa Na razie krupniok ma reżim na zwykłej karmie - wyliczam jej kulki
Stary 2006-11-23, 11:18   #2736
śliweńka
Zakorzenienie

Ja mam problem mój kot wypiął się na Animonde i je tylko KK lub Whiskas a na te lepszą karme nawet nie posjrzy tylko powącha i pójdzie a wazy już 3,5kg a ma 7 miesięcy wszyscy mówią że jest kulkowaty a ja chcę dawać mu tą zdrową karmę by nie przytył więcej a on nie chce jej

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 12:13   #2737
esfira
Zakorzenienie

bess, kastracja nie wpływa na czestość występowania chorób dróg moczowych! Kolejny mit, zeby kasę nabić! Kocury choruja częsciej, niż kotki, bo mają węższą cewkę moczową, ale niekastrowane i kastrowane tak samo czesto!
w kazdym razie tak piszą w vetserwisie http://vetserwis.pl/kastracja_kot.html
Drugim popularnym mitem jest twierdzenie, że kastracja przyczynia się do niedorozwoju cewki moczowej powodując jej zwężenie, co jest przyczyną SUK oraz zatykania się cewki moczowej. Obecnie wiemy już, że kastracja nie ma takiego wpływu - pomiary średnicy cewki moczowej u kastrowanych i niekastrowanych kocurów wykazały, że u wszystkich zwierząt jest ona taka sama.
W rzeczywistości syndrom i problemy z kamicą moczową występuje zarówno u zwierząt niewykastrowanych jak i tych wykastrowanych (niezależnie od płci), przy czym wiek kota w momencie wykonania zabiegu kastracji/sterylizacji nie ma tutaj żadnego znaczenia.

zresztą każda dobra karma adult obniża pH moczu, co ma zapobiegać odkładaniu się kamieni i piasku w pecherzu

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-23, 12:17   #2738
bess
Zakorzenienie

czyli karma dla kastratów to taki chwyt marketingowy?
Stary 2006-11-23, 14:30   #2739
Ive_85
Raczkowanie

GG do Ive_85

W kwestii tycia po kastracji to jeżeli kot nie ma co robić to je z nudów-wykastrowany czy nie-i tyje. O kamieniach i karmach się nie wypowiadam, bo się nie znam-moje (moja kotka i koty rodziców) koty dostają mięsko (surowe/gotowane).
Pół biedy jak goopoty nie szkodzą zwierzakowi. Dlatego najlepiej wątpliwe decyzje konsultować z innym wetem.

Pozycje spania Ogonka:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_8277.JPG (74,9 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_8278.JPG (71,5 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_8279.JPG (63,3 KB, 15 załadowań)
Stary 2006-11-23, 14:47   #2740
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
czyli karma dla kastratów to taki chwyt marketingowy?
co przeczytałam na ulotce RC weterynaryjnego dla kastratów
- kastracja jest konieczna, bo zapobiega sikaniu, smrodowi, a u kotek tez powaznym chorobom
- ale po kastracji kot robi się leniwy
- i tyje
- a jak jest leniwy i gruby, to nie bardzo mu się chce iść się wysikać często, więc ten mocz zalega i się kryształy tworzą

jak dla mnie takie tłumaczenie sie kupy nie trzyma...
To jest tak- jak kot ma kłopoty z ukł. moczowym, to trza mu podawac specjalna karmędla nerkowców. Ale jak jest zdrowy, nawet wykastrowany, to specjalnej karmy nie potrzebuje.

Stary 2006-11-23, 14:50   #2741
bess
Zakorzenienie

Przeczytalam te wiadomosci w linku ,ktory wkleilas i tez wyciagnelam taki wniosek.
Moze dlatego jeden moj kot jest chudy bo je ta karme a tam pisza ,ze ona ma mało kalorii dosyc ze on niejadek to jeszcze ...
Nie wiem jak to jest z tym tyciem ale nie znam zadnego grubego kastrata,moje sa szczuple,ruszaja sie i nie sądze zeby z lenistwa nie chcialo im sie isc do kuwety to juz w ogole z ksiezyca teoria:/
Stary 2006-11-23, 15:15   #2742
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
Nie wiem jak to jest z tym tyciem ale nie znam zadnego grubego kastrata,moje sa szczuple,ruszaja sie i nie sądze zeby z lenistwa nie chcialo im sie isc do kuwety to juz w ogole z ksiezyca teoria:/
Też mnie to zaskoczyło teraz, za leniwe?
BTW koleżanka dawała kotce hormony i ta kocica prawie ciągle spała. W końcu musieli i tak ją wyciąć (ropomacicze rzecz jasna) i koleżanka kota nie poznała, tak się ożywił i zaczął wariować. Przecież wszędzie piszą, że to właśnie hormony przymulają kotki.
Chyba każda dobra karma typu adult zawiera składniki chroniące układ moczowy. Koty tak czy siak mają skłonności do chorób tego układu, kiedyś na miau czytałam, że zrobili badania i podobno kastracja nie ma na to żadnego wpływu, ale to już Esfira dokładnie objaśniła.

Znam jednego grubaśnego kastrata, ale to już niestety wina jego właścicieli, karmią go kiedy zechce, w dodatku samymi śmieciami Mimo tuszy lubi broić jak młody, a ma już sporo lat, aż dziw, że się jeszcze nie rozchorował od tego żarcia. Jeszcze...
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-23, 20:20   #2743
Zielona30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
Ja mam problem mój kot wypiął się na Animonde i je tylko KK lub Whiskas a na te lepszą karme nawet nie posjrzy tylko powącha i pójdzie a wazy już 3,5kg a ma 7 miesięcy wszyscy mówią że jest kulkowaty a ja chcę dawać mu tą zdrową karmę by nie przytył więcej a on nie chce jej
Spotkałam się już kilkakrotnie z opinią,że Whiskas dodaje jakieś super polepszacze ,które kotom bardzo odpowiadają.Moja też uwielbia Whiskas,inne firmy spróbuje ale nie widać po niej tej łapczywości,tak jak otwiera się puszkę z cielęcinką lub królikiem Whiskasa.
Mięso surowe oczywiście woli bardziej jak puszki,zwłaszcza piersi z kurczaka.Jest drobniutka,chudziutka ale inne koty(rodzeństwo,matka) są podobnej budowy.
Jak dostanie do jedzenia coś co jej się nie spodoba to robi demolkę (skoki po ścianach,darcie foteli i bardzo szybkie biegi).
Zielona30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-24, 08:02   #2744
paulaaaaaaa7
Raczkowanie

są świetne, kochane, przyjazne uwielbiam swoją Cinieeee i nie zamieniłabym jej nigdy na żadnego innego kotka pozdrawiam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kotek.jpg (30,9 KB, 3 załadowań)
O o
paulaaaaaaa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-24, 09:15   #2745
kamaO
Wtajemniczenie

No to jak z tą Obesity?
Stary 2006-11-24, 09:27   #2746
śliweńka
Zakorzenienie

A jak z wagą mojego kota jest za duża?Dziś na śniadanko zjadł żółtko którym nigdy nie pogardzi

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2006-11-24, 10:18   #2747
bess
Zakorzenienie

Cytat:
a wazy już 3,5kg a ma 7 miesięcy wszyscy mówią że jest kulkowaty a ja chcę dawać mu tą zdrową karmę by nie przytył więcej a on nie chce jej
moj ma 8 miesiecy a wazy 4,5 kg.Wylizuje miske do dna i jeszcze nie pogardzi jedzeniem kolegi.
Raz dawalam karme na odchudzanie ale nazwy nie pamietam,kupowalam na wage.Byly to takie duze kulki.Mialy w sobie niby jakis zapychacz:/?,a czy schudl po tym?raczej nie.Schudl wtedy jak przybyl nowy kot - wyjadal mu z miski i razem latały po mieszkaniu.
Stary 2006-11-24, 12:01   #2748
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zielona30 Pokaż wiadomość
Spotkałam się już kilkakrotnie z opinią,że Whiskas dodaje jakieś super polepszacze ,które kotom bardzo odpowiadają.Moja też uwielbia Whiskas,inne firmy spróbuje ale nie widać po niej tej łapczywości,tak jak otwiera się puszkę z cielęcinką lub królikiem Whiskasa.
te super polepszacze to sztuczne wzmacniacze smaku i zapachu- kot wybiera ta karmę, która ma najbardziej intensywny zapach, po whiskasie po prostu każda inna puszka jest bez smaku
nie musze dodawać, że te sztuczne polepszacze robią sieczkę z wątroby
Cytat:
ale nie widać po niej tej łapczywości,tak jak otwiera się puszkę z cielęcinką lub królikiem Whiskasa.
no własnie- koty nie jedza whiskasa, one go pochłaniają
Normalnie żaden kot nie zjadłby karmy, co ma 4% mięsa- ale kocie zmysły można oszukać. Proponuję porównac zapach whiskasa i innej, dobrej karmy, nawet człowiek czuje wyraźną różnicę.

Stary 2006-11-24, 12:29   #2749
bess
Zakorzenienie

widac na moje koty te polepszacze nie dzialaja,chyba ze do kitekata daja jakies mocniejsze,bo wolą to.
whiskas zawsze sie zeschnie w misce i musze wywalac
Stary 2006-11-25, 10:37   #2750
śliweńka
Zakorzenienie

to u mnie ostatnio Animonda zesycha w misce, ale dziś dostał troszkę kaczuszki swojskiej tak biegał jak mam ją nadziewała że musiałam w pokoju a póxniej na balkonie zamknąć wczoraj jak widział rybę to mi ją z ręki wyrywał bo to jego przysmak

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2006-11-26, 08:58   #2751
Ive_85
Raczkowanie

GG do Ive_85

Cytat:
to u mnie ostatnio Animonda zesycha w misce, ale dziś dostał troszkę kaczuszki swojskiej tak biegał jak mam ją nadziewała że musiałam w pokoju a póxniej na balkonie zamknąć wczoraj jak widział rybę to mi ją z ręki wyrywał bo to jego przysmak
Oto dlaczego moje śliczności dostaje mięsko -nie bankrutuję na puszki, nie rzuca się na mój obiad (chociaż my z TŻ-tem mięsa nie jemy), wiem co jej podaję i głodna nie chodzi (je 2 razy dziennie+twarożek pomiędzy i dostęp do suchego, którym bardziej się bawi niż zjada). I ile rozrywki jak Ogonek biega z kawałkiem kurczaka po przedpokoju (tylko wątróbka znika bez zabaw-jeszcze talerzyk wylizuje).
Stary 2006-11-26, 11:15   #2752
esfira
Zakorzenienie

ile rozrywki, jka Ravic bawi się serduszkiem drobiowym i rozsmarowuje je po całej podłodze ...:/
tak, kochamy kotki ...

Stary 2006-11-27, 08:26   #2753
Ive_85
Raczkowanie

GG do Ive_85

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
ile rozrywki, jka Ravic bawi się serduszkiem drobiowym i rozsmarowuje je po całej podłodze ...:/
tak, kochamy kotki ...
Tam po podłodze pół biedy, ja wczoraj w bucie znalazłam kawałek kociego śniadania . Znalazłam wkładając do buta nogę ...
Kolację przyniosła nam do łóżka-spanie z kawałkiem surowego kurczaka to poezja . Nie da się ich nie kochać-nawet jak rozrabiają to są cudne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-11-27, 08:47   #2754
becia_leszno
Zadomowienie

GG do becia_leszno

Cytat:
Napisane przez Ive_85 Pokaż wiadomość
... Nie da się ich nie kochać-nawet jak rozrabiają to są cudne.

hehe święta prawda Moja Nuśka dzisiaj po sniadaniu usiadła na telewizorze i zwymiotowała z wysokości ok. 1,5 metra ... jak zwykle jadła zbyt szybko :/ Super wyglada taki opaskudzony ekran TV a surowe mięso często zanosi do tapczana, gdzie ma swoja kryjówke ... zawsze z Tż sprawdzamy przed snem, zeby nam czasem po kilku dniach mięsko sao nie wyszlo z mieszkania
becia_leszno jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-27, 10:15   #2755
śliweńka
Zakorzenienie

mój kocur też jada mięsko, kurczaka, rybke, twarożek, jajka, wątróbke ale jak chcę dac mu jedzonko z puszki animonde to wypina się ;(

becia leszno twój kotek wiedział w którym miejscu siąść

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Stary 2006-11-27, 12:49   #2756
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112

Rety, dziewczyny, współczuję. U mnie nie ma takich przebojów, byłoby zabawnie, chociaż pewnie do czasu.
Kitce w ogóle coś ostatnio mięso się przejadło, wybredna gadzina.
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-27, 13:33   #2757
cheer
Zakorzenienie

"Kto zawsze potrzebuje brawurowych pokazów, kto nie zadowala się prostym pięknem naturalnych ruchów, ten nigdy nie może zdobyć sympatii kota. Kto żąda czegoś nowego, kto ugania się za zmiennością, emocją, kto nie lubi spokoju, równowagi, stałości, komu wydaje się, że prawo egzystencji trzeba zawsze udokumentować czynami, kto nie widzi piękna w zadumie - ten nigdy nie będzie miał wiernego kota. Kto goni za pozornymi radościami życia, do tego kot odwróci się plecami. Człowiek, którego kochają koty, nie może być człowiekiem bezwartościowym"

Gyorgy Balint - "Z pamiętnika kota"

Stary 2006-11-27, 20:13   #2758
poziomka61
Rozeznanie

Witam wszystkie Kocie Mamy. Choć podglądam Was już długo, to od niedawna jestem zarejestrowana, i dopiero dziś znalazłam ten wątek. Przejrzałam trochę pobieżnie, ale jak będę miała czas przeczytam wszystko. Koty są w moim domu od ponad dwudziestu lat, bo rodzice nie pozwalali mi mieć zwierzaka jako dziecku i teraz to sobie odbijam. Kotów miałam mnóstwo, tony radości i morza smutków.Chcę sę podzielić z Wami miom zmartwieniem. Od wielu lat marzyłam o main coonie (jeszcze w Polsce nie bylo hodowli). I gdy zdarzyło sie, ze zostal mi tylko jeden kot, a akurat mialam pieniadze sprawilam mu i sobie pieknego przyjaciela, ktorego zdjecie tu zamieszczam.
Było... cudnie. Mieszkam na wsi i ten kot byl z pewnoscia najszczesliwszym main coonem w Polsce zanim... nie dorosl. Nie mialam sumienia zabraniac mu wycieczek po okolicy. Dostal obrozke z identyfikatorem i wypisanym na niej numerem telefonu. Chodzil sobie i wracal do domku az ktoregos dnia nie wrocil. Nie ma go juz od miesiaca, a ja podejrzewam, ze ktos go ukradl. Schodzilam wiele kilometrow nawolujac go i nie ma sladu. Wiem, że to beznadzieja, ale moze ktoras z Was widziala gdzies nagle duzego, pieknego kota...adaś małe.jpg

adas male 2.jpg
poziomka61 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-11-27, 20:16   #2759
bess
Zakorzenienie

wspołczuje
a w jakiej to okolicy???

ps chodzilas wzdluz najblizszej jezdni??
Stary 2006-11-27, 20:31   #2760
śliweńka
Zakorzenienie

jesli ktos go zabrał to miał chłop tupet

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości