![]() |
#2761 |
Przyczajenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
cześć!
Jak ktoś jeszcze nie ściągnął egzaminu, to umieszczam wszystko w jednym pliku pdf by było łatwiej pobrać. |
![]() ![]() |
![]() |
#2762 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Rzeczywiscie, u nas tez przewazaly opinie, ze test byl troche trudniejszy od wczesniejszych, ale mam nadzieje, ze zalicza wszyscy z roku ![]() ![]() 1. Rp. Phenobarbitali nat. 1,25 10% Sol. Sa. Erlenmayeri 25,0 Convaliarae tinct. Adonidis vern. tinct. Crataegi tinct. aa 40,0 Aqua ad 250,0 D.S. 2 razy dziennie po łyżeczce dla dziecka 5-letniego 2. Rp. Sol. Sal. Erlenmayeri 10/200 Gardenali 0,5 M.f.sol. Da ad vitrum nigrum D.S. 3 razy dziennie łyżkę 3. Rp. Ethylomorphini hydrochl. 0,1 Papaverini hydrochl. 0,2 Nicetamidi soluti 10,0 Aqua ad 60,0 M.f.sol. D.S. 3 razy dziennie łyżkę 4. Rp. Codeini phosph. 0,7 Valerianae tinct. Crataegi tinct. aa 10,0 Phenobarbitali nat. 1,8 Sol. Sal. Erlenmayeri 10/50 Thymi sir. 60,0 Sol. 40% Spir. vini 50,0 Neospasmini ad 400,0 D.S. 3 razy dziennie łyżkę A może ktoś chętny do rozwiązania? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2763 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A więc w 100 g roztworu jest 10 g oleju. 2:1:1,5 [olej, guma, woda] - bo mamy oleju poniżej 20% 10g :5 g :7,5 g 10 - 2 x - 1 x=5 Jachowicz str. 193, 200
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Raczkowanie
|
Ehh no jasne. Dzięki wielkie!
![]() Btw. czy robiliście u siebie w szkołach jakieś recepty z ZAWIESIN / EMULSJI ? MAŚCI które mogłyby być na egzaminie? Chodzi mi o to, że my robiliśmy tylko jakieś galenowe, a nic takiego trudniejszego nie było, dlatego nie wiem co by nawet mogło w tym być trudnego ewent. na examie.. W zawiesinach nie można chyba umieszczać subst. silnie działających? |
![]() ![]() |
![]() |
#2765 |
Raczkowanie
|
ilu nas tu dzisiaj jest!
![]()
#2766 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2767 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
-występują one w formie roztworu w fazie rozpraszającej -zawiesina stanowi jednodawkową postać leku ![]()
![]() |
#2768 |
Raczkowanie
|
Dzięki
![]() Nie wiem jak Wy ale ja jestem padnięta dzisiaj po tym egzaminie, dopiero jutro się zabiorę za te recepty.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2769 |
Zakorzenienie
|
Ja też jutro, na dziś dość wrażeń
![]()
![]() |
#2770 |
Przyczajenie
|
Jeżeli się nie zgadzacie z jakas odpowiedzia jaka napisalem napiszcie ktora i co obstawiacie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2771 |
Zadomowienie
|
^^
12B - obstawiam A 47 C - obstawiam D 41 czemu nie uciskać, tak z ciekawości? Bo przeglądałam różne strony i nic o tym nie piszą :P W każdym razie czekam na oficjalne odpowiedzi, nie ma się co nakręcać na razie ;p |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2772 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Co do krwawienia udzielam odpowiedzi: W przypadku przytomnego pacjenta z krwotokiem z nosa należy usadzić do z głową w dół nie tamować krwawienia gdyż może powodować zachłyśnięcie krwią, należy także pacjenta nakłonić do wypluwania nadmiaru krwi NIE POŁYKANIA gdyż może spowodować to dodatkowo wymioty. Należy także na karku umieścić lód bądz materiał zanużony w zimnej wodzie w celu zahamowania krwotoku To są zasady pierwszej pomocy przedmedycznej P.S. znając życie nasi egzaminatorzy uznają odpowiedź A mimo iż jest niepoprawna, ale najbardziej poprawna ze wszystkich P.S. egzamin był dziwny, ale jak ja zdawałem swój też mi się wydawał dziwny i trudny ![]() Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-13 o 18:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2773 |
Przyczajenie
|
mi tez się wydawał test stosunkowo trudny, ale teraz na spokojnie jak na niego patrze to aż mi wstyd ze takie błędy popełniłam.
Mam do was pytanie jeśli chodzi o projekt. Niby błaha sprawa ale zawsze punkty się przydadzą. tytuł pracy egzaminacyjnej. powiedzmy ze mamy mix dla dziecka. Czy może on brzmieć tak. Opis projektu realizacji prac związanych z wykonaniem leku recepturowego na podstawie recepty lekarskiej w postaci mieszanki do użytku wewnętrznego dla dziecka. aco do załozen to piszecie procesy technologiczne podczas wykonywania leku: co w tym ując np mix: to tylko mieszanie/rozpuszczanie składników leku w odpowiedniej kolejności.......... już chyba sobie szukam w takich błahostkach problemu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2774 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo trzeba było sprawdzic stężenia, jeżeli wody było ponad 90% to nie wykorzystujemy tabelki z substancjami izotonizującymi. Nie wiem czy ci pomogłam cokolwiek, bo ja już sama z tego mało pamiętam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2775 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeśli chodzi o salicylany to podwzgórze to część OUN, natomiast jeśli chodzi o zawiesiną z siarka to napewno do zewnetrznego. Nawet smok wawelski nie wytrzymał barana nafaszerowanego siarką a wy macie watpliwosci czy to do zewn czy wewn. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2776 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2777 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Obliczenia do tej recepty wg mnie powinny wyglądać tak: Obliczam ile jest subst. w recepcie: 0,5-100,0 x- 10,0 x= 0,05 g Argentum colloidale Obliczam steżenie: 0,05/10,0 *100=0,5 % Z FP: 0,2-1,0% czyli stężenie nie jest przekroczone Do przygotowania kropli z argentum colloidale na każdy 0,1 g substancji potrzeba 2,0 g wody, czyli: 0,1 -2,0 0,05 – x x=1,0 g wody Sprawdzam ile jest tej wody w całości recepty. Jak będzie poniżej 20% wody w recepcie, to wodę pomijam, a substancję bezpośrednio rozpuszczam w środku izotonizującym – dla związków srebra jest to B – 1,6% azotan potasu. 1,0 – 10,0 x-100,0 x=10 % - jest za mało wody, robimy krople tak jak opisałam wyżej, czyli 0,05 g argentum colloidale rozsypać po powierzchni 9,95 g 1,6% azotanu potasu – Collargol rozpuszcza przez sedymentację. I na koniec dodać środek konserwujący. Tylko nie wiem który, ponieważ nie posiadam odpowiedniej tabelki. Jeśli jest to 7 mieszanina środka konserwującego, to robi się je trochę inaczej… I wydaje mi się, że tych kropli się nie wyjaławia na koniec, bo mają związek srebra, czyli metoda 3 (tak jak nie wyjaławia się Argentii nitras, Epinefryny, Targezyny) PROSZĘ NIECH KTOŚ MNIE POPRAWI, JEŚLI JEST COŚ ŹLE I UZUPEŁNI BRAKUJĄCE DANE. Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-13 o 19:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2778 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2779 |
Zadomowienie
|
Dzięki za wyjaśnienie Bruno
![]() Co do standaryzacji to wydaje mi się wybór i opracowanie recepty do projektu to długotrwały proces i wątpię żebyśmy dostali receptę czy postać która dopiero w maju była na standaryzacji, może się mylę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2780 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ---------- Nie mylisz się, a może ktoś wie co było dwa, trzy lata temu na standaryzacji... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2781 |
Raczkowanie
|
No własnie podejrzewam że będzie to cenna wiadomość co było dwa trzy lata temu, a wiadomo co było chociaż rok temu?? Można byłoby wywnioskować tylko czy będzie mokre czy suche
|
![]() ![]() |
![]() |
#2782 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2783 |
Raczkowanie
|
To zapraszamy do nas, przynajmniej będzie przyjemnie na zajęcia przychodzić, bo teraz to ojjjjjjjjjjj zgrozaaaaa :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#2784 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2785 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Doktorze proszę przejrzyj tą receptę, którą zamieściłam wyżej i skomentuj. Będę wdzięczna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2786 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:00 ---------- A jak mixt. Nervinae nie ma podanego stężenia to też zawsze jest 10%?
![]() |
#2787 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mix. Nervina chyba jest 8% - 4,2,2/ad 100 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2788 |
Przyczajenie
|
Jesli mamy w mixturze
belladona extr. siccum 0,02 to uzyjemy 4 krotnej ilosci wyciagu płynnego (0,08) ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2789 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Oczywiście również 10% zawartość oleju w doustnej zawiesinie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2790 |
Przyczajenie
|
Nam mówili, że pytania ze standaryzacji są tajne tak samo jak egzaminy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.