Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-01-27, 10:23   #2761
ardianekkk
Przyczajenie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

czyli wszelaki zmiany (czy obnizka czy podwyzka, bo po postach niewiadomo co to w koncu bedzie ;p) wejda w zycie dopiero w czerwcu, tak? Interesuje mnie ten temat, bo staz mam do kwietnia, ale bede chcial go przedluzyc, takze od kwietnia beda mnie obowiazywac nowe warunki, o ile juz beda
ardianekkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 10:25   #2762
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez ardianekkk Pokaż wiadomość
tak, do tej pory bylo 140% ale zaislek dla bezrobotnych tez sie podniosl i dlatego teraz jest 120% tego podniesionego zasilku, co w sumie wyjdzie jeszcze wiecej niz dostajemy teraz przy 140% nizszego zasilku.
aha, no może i wyjdzie tyle samo, albo więcej, ale to, że tylko 120%.. to jaka to będzie różnica między kimś siedzącym w domu i nic nie robiącym a pracującym przez 8 godz dziennie? 20%... kombinują, żeby jak najmniej płacić za staże i tyle. życie coraz droższe, zasiłki podnosza a za staże będą mniej płacić (biorąc pod uwagę proporcje zasiłków i stażowych). paranoja:/

Cytat:
Napisane przez myszkaaa88 Pokaż wiadomość
Ale póki co nie dotyczy to zmian w naszej pensji chyba,bo mi w urzędzie mowili,ze podnosic beda od czerwca,ale tylko dla tych co w czerwcu zaczną staż. Ja zaczynam 02.02 i mam taką pensję jaka obowiązywala wcześniej.
Ty zaczynasz 2.02 ale masz już wszystko ustalone, załatwione, to Ciebie i tak już zmiany nie obejmą, ewentualnie tych, co dopiero w lutym będą mieli decyzję o przyznaniu stażu z UP. chyba, że w ogóle jeszcze później to wejdzie, nie wiem skąd info, że od 1.02 te zmiany wchodzą.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 10:32   #2763
hathayoga
perfumove love

Od lutego stażowe będzie wynosiło 120% zasiłku. Zasiłek wzrasta od lutego, ale podobno zmniejszony ma być od czerwca Więc i stażowe będzie niższe od czerwca. Matko, ale zakręcili.

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 10:36   #2764
ardianekkk
Przyczajenie

a skad takie info ze zasilek w lutym wzrasta a w czerwcu maleje?
Stary 2009-01-27, 10:40   #2765
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
a skad takie info ze zasilek w lutym wzrasta a w czerwcu maleje?
przyłączam się do pytania. w moim UP nie udzielili mi żadnych informacji na ten temat, na stronie UP też nic nie ma. Skąd macie takie informacje? to, że 120% tylko bedzie znalazłam w tej nowej ustawie. ale skąd wiedzieć ile będzie wynosił zasiłek?
Stary 2009-01-27, 13:02   #2766
agaal
Raczkowanie

hej jeśli ktoś ma status absolwenta to w Katowicach w sądzie rejonowym przyjmują na staż ja się dziś dostałam z urzędu pracy w Sosnowcu próbujcie to dobry początek
agaal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 16:03   #2767
ardianekkk
Przyczajenie

Ostatnio pytalem o to czy mozna miec staz na tym samym stanowisku w tej samej firmie. Kolega skonczyl staz 12 grudnia i chcial od lutego kolejny raz przyjsc w to samo miejsce. Dostalem odp, ze jest to w stu procentach mozliwe. Za moja namowa poszedl dzis do PUP i co mu powiedzieli? Ze nie, nie moze miec stazu w tym samym miejscu na tym samym stanowisku.. jak to w koncu jest, niech mi ktos powie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-01-27, 16:22   #2768
merciless
Raczkowanie

Widocznie to zależy od humoru pani w PUPie...
Ja mam staż w tym samym miejscu, w którym byłam poprzednio bez żadnych problemów
Stary 2009-01-27, 16:33   #2769
ardianekkk
Przyczajenie

hmmm, humoru.. humor nie humor, ale urzedy musza pracowac wg okreslionych ustaw i prac, czyli nie moze byc tak ze w jednuym sie da, a w drugim nie. pracujesz w tym samym, ale mialas przerwe? bo ze przedluzaja staz to jest inna sprawa, on przestal pracowac i teraz chce po raz kolejny.
Stary 2009-01-27, 16:59   #2770
merciless
Raczkowanie

Widać jednak może

Najpierw miałam przedłużany w TYM SAMYM MIEJSCU, a potem miałam przerwę, bo mi nie przedłużyli po Nowym Roku i teraz znów mam staż w TYM SAMYM MIEJSCU, bo weszłam na nową umowę.
Stary 2009-01-27, 17:08   #2771
ardianekkk
Przyczajenie

on jest w wypisz wymaluj Twojej sytuacji, dokladnie taki sam przebieg kropla w krople, z tym tylko ze po nowym roku mowia mu ze juz tam nie mozna po raz kolejny. Co zrobic? gadac z dyrektorem? zglosic to gdzies? on chce tu pracowac, nasz szef tez go chce... jakie propozycje?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-27, 17:14   #2772
Paulett1111
Przyczajenie

Witam Was serdecznie ja mam pytanie zaczynam od czwartku staż w biurze rachunkowym , koleżanka postraszyła mnie programem PŁATNIK , mówiła ze jest to strasznie trudny program i dlugo uczyla sie go obsługiwac. Ja nigdy nie miałam kontaktu z tym programem czy wiecie coś na jego temat ?? Prosze napiszcie czy jest taki straszny w obsłudze i trudny ?
Paulett1111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 17:44   #2773
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
on jest w wypisz wymaluj Twojej sytuacji, dokladnie taki sam przebieg kropla w krople, z tym tylko ze po nowym roku mowia mu ze juz tam nie mozna po raz kolejny. Co zrobic? gadac z dyrektorem? zglosic to gdzies? on chce tu pracowac, nasz szef tez go chce... jakie propozycje?
niech dyrektor napisze wniosek do UP, że chcą tego twojego kolegę na staż i tyle. zobaczy co bedzie i jak to rozpatrzy UP. nie wiadomo czy ta kobieta, która udzieliła informacji będzie orzekała o stażu dla niego. Co szkodzi spróbować?
Stary 2009-01-27, 18:43   #2774
merciless
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paulett1111 Pokaż wiadomość
Witam Was serdecznie ja mam pytanie zaczynam od czwartku staż w biurze rachunkowym , koleżanka postraszyła mnie programem PŁATNIK , mówiła ze jest to strasznie trudny program i dlugo uczyla sie go obsługiwac. Ja nigdy nie miałam kontaktu z tym programem czy wiecie coś na jego temat ?? Prosze napiszcie czy jest taki straszny w obsłudze i trudny ?
Nie miałam co prawda do czynienia z tym programem, ale wiem, że bardzo często w ofertach pracy pojawia się hasło "znajomość programu Płatnik", więc na pewno warto jest się nauczyć jego obsługi.
Trudny czy nie-czy to istotne ? Ludzie pracują na nim i żyją, a Ty będziesz na stażu, więc będziesz miała pełne prawo do niewiedzy dot. jego obsługi i uczenia się.
Btw. strach ma wielkie oczy. U mnie też straszyli nowym programem, który miał wejść od nowego roku i co ? Okazało się, że wygląda strasznie tylko na pierwszy rzut oka, bo pełno opcji, przycisków itd. Po 30 minutach siedzenia z nim-nie miałam żadnych problemów przy jego obsłudze
Stary 2009-01-27, 18:46   #2775
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez Paulett1111 Pokaż wiadomość
Program Płatnik nie jest trudny, też jestem na stażu w biurze rachunkowym ;-) w jakim mieście jesteś, bo ja we Wrocławiu.

Pozdrawiam i powodzenia życzę i nic się nie bój, fajnie jest na stażu ;-)

Na początku to ja faktury opisywałam wg książki przychodów i rozchodów, a dopiero od niedawna księguję i rozliczam ZUS, więc na początku nie posadzą cię przed komputerem tylko pewnie zaczną do segregatorów, chociaż nie wiadomo, może u Ciebie będzie inaczej ;-)

Edytowane przez mimix86
Czas edycji: 2009-01-27 o 19:22
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 21:09   #2776
ardianekkk
Przyczajenie

no ale powstaje pytanie, czy nie ma ogolnego prawa? Co to znaczy ze one sobie powiedza i jest tak, jaki maja humor..
Stary 2009-01-27, 21:32   #2777
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
no ale powstaje pytanie, czy nie ma ogolnego prawa? Co to znaczy ze one sobie powiedza i jest tak, jaki maja humor..
ja się nie spotkałam jeszcze z tym, żeby nie było możliwości mieć kolejnego stażu w tym samym miejscu, wręcz instytucje zazwyczaj chcą ta samą osobe, ktora już wie co i jak a nie uczyć nową osobę. a dla UP jaka różnica kto gdzie bedzie na stażu? tak i tak płacą tyle samo. najlepiej zamiast się zastanawiać tyle nad tym niech firma pisze wniosek o tego konkretnego stażystę i wysyła to do UP i czekać.
Stary 2009-01-27, 22:45   #2778
fireman240
Przyczajenie

troche z innej beczki,
jestem na stazu (3 miesiecznym) od listopada, zlozylem wniosek o przedluzenie i byla pozytywana odp. przedluzyli o 6 miesiecy, czy teraz (jak pojde na poczatku lutego z lista obecnosci) musze skladac sprawozdanie ze stazu, ktore mialem zlozyc po jego ukonczeniu (pierwotnie z koncem stycznia mial byc koniec), czy dopiero po zakonczeniu w sierpniu?
fireman240 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-27, 22:50   #2779
ardianekkk
Przyczajenie

nie, to dajesz na zakonczenie stazu. Podanie o konkretnego, no tak, ale to pewnie trafi do tych samych rak..
Stary 2009-01-27, 22:58   #2780
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Podanie o konkretnego, no tak, ale to pewnie trafi do tych samych rak..
w UP pracuje duuuużo ludzi, przynajmniej u mnie. nierzadko się zdarza, że podają sprzeczne informacje ;> Zresztą, jeśli zakład pracy chce taką osobę i pisze na niego wniosek a UP ma kase na staże to raczej nie odmawiają i przyznają staż.
Stary 2009-01-28, 07:12   #2781
hathayoga
perfumove love

Dot. zasiłku - wzrasta od 1 lutego do 716zł, ale przysługuje tylko 3 miesiące, po 3 miesiącach spada do 536zł.

Dot. stażu - można ponownie ubiegać się o staż u tego samego pracodawcy lub przedłużyć staż już istniejący. Ale to nie jest tak, że jak się złoży wniosek to KAŻDY przechodzi i UP ma obowiązek dać $. Wszystko zależy od puli pieniędzy do wydania, od liczby wniosków, od sporządzonego wniosku. U nas np. wysoko punktowany jest szczegółowy program stażu, rozpisany na poszczególne miesiące.

edit. Co do sprzecznych informacji w urzędach to się zgadzam Wszystko dlatego, że często nie ma jasnych informacji od kierownictwa (jest tak i tak, koniec), tylko najczęściej bazowanie na ustawie.

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-01-28 o 07:15
Stary 2009-01-28, 07:46   #2782
dziubassskia
Raczkowanie

Czyli jak to w koncu jest z tym stypendium dla odbywających staż; bo się pogubiłam, ta ustawa juz weszla w życie czy narazie jest tylko projekt proponowanych zmiain?? Bo ja jestem obecnie na stazu do 18.02 a pozniej od marca mam miec kolejny staz na 6 miesięcy w tej samej firmie....czy to oznacza ze od marca będę miała mniejsze pieniądze?? Czy dopiero od czerwca będą te zmiany i mnie to ominie....

a i jeszcze mam jedno pytanko: Czy staż organizowany przez UP wlicza się do tzw. lat pracy( chodzi o emeryturę, rentę, itp.??)
dziubassskia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 08:18   #2783
Paulett1111
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez merciless Pokaż wiadomość
Nie miałam co prawda do czynienia z tym programem, ale wiem, że bardzo często w ofertach pracy pojawia się hasło "znajomość programu Płatnik", więc na pewno warto jest się nauczyć jego obsługi.
Trudny czy nie-czy to istotne ? Ludzie pracują na nim i żyją, a Ty będziesz na stażu, więc będziesz miała pełne prawo do niewiedzy dot. jego obsługi i uczenia się.
Btw. strach ma wielkie oczy. U mnie też straszyli nowym programem, który miał wejść od nowego roku i co ? Okazało się, że wygląda strasznie tylko na pierwszy rzut oka, bo pełno opcji, przycisków itd. Po 30 minutach siedzenia z nim-nie miałam żadnych problemów przy jego obsłudze
Dzięki za Odp mam nadzieje że nie bedzie źle i dam sobie rade bo juzzz jutro zaczyna Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-28, 09:56   #2784
michal100
Zadomowienie

Witam wszystkich! Byłem na stażu w 1 miejscu przez 8 miesięcy i już mi się skończył. W Urzędzie Pracy powiedziano mi, że staż w innym miejscu mogę zacząć w każdej chwili. No to załatwiłem sobie staż gdzie indziej i miałem go zacząć 2 lutego. Ale gdy poszedłem do Urzędu Pracy inny pracownik stwierdził, że aby zacząć nowy staż muszę odczekać 1 miesiąc. To jak to w końcu jest ?
michal100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 10:42   #2785
zaminka
Raczkowanie

Co do programu Płatnik to jest on prosty. Jak sie nauczysz to potem już nie będzie problemu.

Dziewczyny mam pytanie. On stycznia jestem bezrobotna. Zarejestrowałam się w UP chyba 15 stycznia i mam zasiłek. 9 lutego mam iść podpisać się i może dadzą mi zasiłek. I tu moje pytanie. Dostane zasiłek ten niższy czy może ten obowiązujący od lutego?? jak znam życie to pewnie ten niższy :/
zaminka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 11:38   #2786
Paulett1111
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
Program Płatnik nie jest trudny, też jestem na stażu w biurze rachunkowym ;-) w jakim mieście jesteś, bo ja we Wrocławiu.

Pozdrawiam i powodzenia życzę i nic się nie bój, fajnie jest na stażu ;-)

Na początku to ja faktury opisywałam wg książki przychodów i rozchodów, a dopiero od niedawna księguję i rozliczam ZUS, więc na początku nie posadzą cię przed komputerem tylko pewnie zaczną do segregatorów, chociaż nie wiadomo, może u Ciebie będzie inaczej ;-)
Ja bede miała ten staż w małej miescowosci pod Oleśnicą we Wrocławiu studiuję zaocznie . Mam nadzieje że bedzie ok i tak jak piszesz - na poczatku przy segregatorach i mam nadzieje ze połapię się w tych wszystkich programach i wyniosę coś z tego stażu - bo po coś to robie hehe.Pozdrawiam
Stary 2009-01-28, 12:17   #2787
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Dot. zasiłku - wzrasta od 1 lutego do 716zł, ale przysługuje tylko 3 miesiące, po 3 miesiącach spada do 536zł
stawki, które podalaś to są netto?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-28, 13:23   #2788
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
stawki, które podalaś to są netto?
Brutto, to kwoty podane w zmianach do ustawy.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-01-28, 13:23   #2789
karoolaaa
Zakorzenienie

a sa jeszcze te 3miesieczne staze czy moze teraz staz trwa tylko i wylacznie 6 miesiecy ?
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-01-28, 14:28   #2790
Paulett1111
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
a sa jeszcze te 3miesieczne staze czy moze teraz staz trwa tylko i wylacznie 6 miesiecy ?
U mnie w UP teraz wszyscy dostawali staże 10-cio miesięczne ;/ nie wiem jak jest w innych miastach
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości