Aparaty ortodontyczne cz. VII :) - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-10-03, 16:45   #2791
dygotka8
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
moja jak mnie widziała na wizycie to odrazu uchachana o jezu jak slicznie, jak pięknie a potem jakz wykle wyciagała stere wyciski i porównywała nastepnnie podniecała sie dalej uśmiechając sie do moich zębów i w nich grzebała na koniec wyznaczała wizyte i dalej o jak ślicznie jak pięknie Wierzyłam jej, bo zrobic taki uśmiech z moich krzywulców i takiej wąskiej szczeli to był porawdziwy cud i powód do radosci
no to orto zadowolona ze swojego dzieła)
a możesz napisać,gdzie znajdę zdj Twoich ząbków zanim założyłaś aparat???

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 16:49   #2792
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
zależy ktory aparat

bo ten teraz co był to była tylko kosmetyka po pierwszym i to ten pierwszy odwalił kawał dobrej roboty, a ten drugi poprawił tylko na lepsze

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 16:52   #2793
papryka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Teraram Pokaż wiadomość
Wiem właśnie, że zęby po zdjęciu aparatu muszą się trochę zregenerować, ale słyszałem że już po miesiącu można wybielać u dentysty. Jeśli wybielam w gabinecie to tam też dają nakładki do korzystania w domu? Sądziłem, że to jednorazowy zabieg i już
Najszybciej jest podobno lampą, ale to wybielanie jest najdroższe. Nie znam się na wybielaniach, bo nie stać mnie póki co

Cytat:
Napisane przez yourenglish Pokaż wiadomość
papryka wybielala zeby biala perla. Podobno jest kultowa na wizazu, jest o niej caly watek. Jako ze sama zebow nie wybielalam nigdy, to nie jestem w stanie doradzic. Poczytalabym na necie o tych zabiegach i porozmawialabym z zaufanym dentysta, a potem podejmowalabym decyzje.
Perła jest dość popularna, ale wymaga systematyczności i nie u każdego przynosi efekty. Mnie akurat zęby wyraźnie się rozjaśniły, ale już zdążyły trochę pociemnieć. Nie jest to niestety efekt zbyt trwały.
Co do bezpieczeństwa-zrobiłam jedną serię wybielania i jeśli zdecyduję się kiedyś na drugą, to zapytam dentystę, co o tym myśli.

Cytat:
Napisane przez guga003 Pokaż wiadomość
Biała Perła to dość tania impreza. Wybielanie u dentysty to już spory wydatek, ale chyba bezpieczniejszy i efekty też lepsze. I może się odbyć za jednym posiedzeniem u dentysty albo przez jakiś czas na noc w domu trzeba zakładać nakładki z żelem wybielającym. Zależy od stężenia substancji wybielającej w żelu.
No tania impreza, ale właśnie nie taka znowu doskonała
W przyszłym tygodniu wybieram się na przegląd do dentysty, to jak nie zapomnę, to zapytam go, co sądzi o tym preparacie (na pewno zapomnę ). A za dwa i pół tygodnia śmigam do orto skontrolować zęby i retainer.

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość

A ja dzis zauważyłam coś co mi się bardzo nie podoba. Mianowicie dolne ząbki są jakby takie pochylone do przodu o kilka stopni. Denerwuje mnie to bo nie są pod kątek 90st. nie są proste. Mam nadzieje że to faza leczenia tylko, wyciaganie zębów do przodu. Inaczej - fuj, no chyba że się przyzwyczaję.

Miedzy trójkami a czworkami zrobiły mi się szpary ok 2 mm, mimo że powinny się robić miejsce na piątki. Wszystko z mojej perspektywy ( pacjenta) wygląda kiepsko. Orto też o postępach nic nie mówi ( u Ciebie toro10 też taki milczący?) co mnie wk**wia, bo wydając 8 tysięcy chciałabym usłyszeć słowo o sytuacji, bo mam wrażenie że wydałam kupe kasy po g*wno i że lepiej byłoby sobie samochód kupić. Więcej byłoby z tego pożytku. :roll eyes:
Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Guga003, przed założeniem aparatu naooglądałam się zdjęc jak powinny wyglądać prawidłowo zęby i na pewno nie jak moje teraz ( ale jak mówię może to faza wysuwania, zapytam orto za 3 tygodnie).
Czy się okazuje czy nie, to nie oceniać tym, którzy u niego nie byli Orto oczywiście na początku wszystko tłumaczył co i jak i dlaczego, teraz też dużo mówi o różnych sprawach, ale jest milczący na temat efektów i o to mi chodzi co odrazu nie można odbierać, że na forum się przechwala czy coś, bo jest perfekcjonistą w swoim fachu na sto procent
A możesz wkleić zdjęcie swoich zębów?
Stary 2009-10-03, 16:55   #2794
Laity
Wtajemniczenie

yourenglish, dzięki za słowa otuchy Już nie mogę się doczekać tych pierwszych efektów. Galerię będę przeglądać w chwilach zwątpienia bo rzeczywiście dobrze wpływa na człowieka

Poczytałam właśnie co nieco o aparacie kryształowym i o przeźroczystych ligaturkach. Przeraził mnie fakt, że kilka lat temu wizyta przy kryształkach mogła kosztować nawet 3 razy więcej niż przy metalowym aparacie. Mam nadzieję, że teraz już tak nie jest Pluję sobie w każdym razie w brodę, że nie zapytałam o to przed założeniem aparatu...

Odnośnie gumek to wyczytałam właśnie, że barwią się siłą rzeczy i, że nie da się tego uniknąć. Była też gdzieś wzmianka o radzeniu sobie z tym pastą wybielającą, ale na przykład moich gumek pasta niestety nie uratowała. Także nie wiem na jakie się zdecydować. Dałam ciała, że wcześniej nie zainteresowałam się kwestią gumek i tego, że mogą być z nimi aż takie problemy. A nastawiałam się na to, że będę zakładać tylko i wyłącznie przeźroczyste...

Ktoś wspomniał o cienkim, metalowym druciku zamiast gumek. Będę musiała zapytać i o to swoją orto. Będą bardziej widoczne niż przeźroczyste gumki, ale za to nie zżółkną, kolor nie wyblaknie itp. itd.
A jak nic mądrego nie wymyślę to będę musiała na poważnie przyjrzeć się tym różowym i niebieskim ligaturkom.

Na koniec mam jeszcze jedno pytanie: co ciepłego można pić przy przeźroczystych gumkach żeby ich nie przebarwić?

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 17:11   #2795
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
specjal for you

1. rok 94 przed założeniem 1go stałego http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1239911564
2. prawa strona juz bez 4ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...8&d=1239911564
3.lewa strona juz bez 4ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1239911564
4.górne ząbki jak widac nie ma 4ek i nie wyrosły mi wtedy jeszcze 7ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...1&d=1239911564
5. dolne zabki są wszytskie zęby http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1239911564
6. przed założeniem drugiego http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1208455251
7. zaraz po założeniu http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1208970657 jakies krzyżowy zgryz miałam z dwójką w tyle

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-10-03, 17:39   #2796
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Laity Pokaż wiadomość
yourenglish, dzięki za słowa otuchy Już nie mogę się doczekać tych pierwszych efektów. Galerię będę przeglądać w chwilach zwątpienia bo rzeczywiście dobrze wpływa na człowieka

Poczytałam właśnie co nieco o aparacie kryształowym i o przeźroczystych ligaturkach. Przeraził mnie fakt, że kilka lat temu wizyta przy kryształkach mogła kosztować nawet 3 razy więcej niż przy metalowym aparacie. Mam nadzieję, że teraz już tak nie jest Pluję sobie w każdym razie w brodę, że nie zapytałam o to przed założeniem aparatu...

Odnośnie gumek to wyczytałam właśnie, że barwią się siłą rzeczy i, że nie da się tego uniknąć. Była też gdzieś wzmianka o radzeniu sobie z tym pastą wybielającą, ale na przykład moich gumek pasta niestety nie uratowała. Także nie wiem na jakie się zdecydować. Dałam ciała, że wcześniej nie zainteresowałam się kwestią gumek i tego, że mogą być z nimi aż takie problemy. A nastawiałam się na to, że będę zakładać tylko i wyłącznie przeźroczyste...

Ktoś wspomniał o cienkim, metalowym druciku zamiast gumek. Będę musiała zapytać i o to swoją orto. Będą bardziej widoczne niż przeźroczyste gumki, ale za to nie zżółkną, kolor nie wyblaknie itp. itd.
A jak nic mądrego nie wymyślę to będę musiała na poważnie przyjrzeć się tym różowym i niebieskim ligaturkom.

Na koniec mam jeszcze jedno pytanie: co ciepłego można pić przy przeźroczystych gumkach żeby ich nie przebarwić?
Drucik nie jest alternatywą dla ligaturek - działa juz troszkę inaczej więc tylko orto o tym decyduje co założy!
My nie możemy poprosic o druciki bo tak nam się podoba
Jedynie pozostaje nam wybór koloru ligaturek!
Przebarwiania się gumek trudno uniknąć - najbardziej barwią wszystkie gotowe gadżety w proszku typu zupki, kubki; carry; kawa; czarna herbata, fajki, buraczki, jagody!
Po tych trzeba szybko leciec i szorować zęby, ale czasem nawet to nie pomaga bo przebarwianie jest też uzależnione od naszego pH w buzi. Dlatego jest to tez sprawa indywidualna - niektórzy twierdzą że nic im się nie przebarwia, a u mnie już po tygodniu widać! W związku z tym polecam szare/metalowe gumki jeżeli nie chcesz kolorków - te nie przebarwią się tak jak perłowe czy przezroczyste, a są tak samo mało widoczne!
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 17:40   #2797
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
specjal for you

1. rok 94 przed założeniem 1go stałego http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1239911564
2. prawa strona juz bez 4ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...8&d=1239911564
3.lewa strona juz bez 4ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1239911564
4.górne ząbki jak widac nie ma 4ek i nie wyrosły mi wtedy jeszcze 7ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...1&d=1239911564
5. dolne zabki są wszytskie zęby http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1239911564
6. przed założeniem drugiego http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1208455251
7. zaraz po założeniu http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1208970657 jakies krzyżowy zgryz miałam z dwójką w tyle
to ty mialas 2 aparaty stałe? bo nie rozumiem... przeciez to zdj zeboow przed ostatnie to masz proste zeby...
gorzalkaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-10-03, 18:07   #2798
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
A możesz wkleić zdjęcie swoich zębów?
Jak ktoś mi zrobi zdjęcie dobrym aparatem to z miłą chęcią. Niestety mój jest niezbyt dobry i nic nie widać
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 19:12   #2799
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorzalkaa Pokaż wiadomość
to ty mialas 2 aparaty stałe? bo nie rozumiem... przeciez to zdj zeboow przed ostatnie to masz proste zeby...
tak, miałam dwa
ale niestety nie miałam prostych przy założeniu drugiego aparatu. może to się wydwać, bo owszem proste może i tak, ale chodzi o zgryz górne zęby były za dolnymi a nie tak jak powinno byc przed dwójka górna była za jedynką bo cofnęła sie z przyczyn nie noszenia retainera przez wyrastające ósemki, a potem przez za małego retainera za drugim razem zakładałam stały tylko na kosmetykę, czyli na wyciągniecie górnych zebów do przodu i wyciągniecie dwójki w szereg a mimo to z ta dwójką trwało to najdłużej i wyszło 1 rok i 3 miechy, bo 2 miechy stabilizacji zeby nie było znowu to samo.

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-10-03, 21:29   #2800
yourenglish
Raczkowanie

Laity, u mojej orto wizyta kontrolna ma stala cene bez wzgledu na rodzaj zamkow. Niektorzy rzeczywiscie kasuja wiecej, ale u Ciebie nie musi tak byc.

A co do tego ile to kosztowalo pare lat temu... przypomnijcie sobie te czasy, kiedy sie placilo za polaczenia wchodzace To dopiero byl hardcore. A teraz za kazde 2 minuty rozmowy uradowany operator sam nalicza mi 1 darmowa minute. Zeby taki progres byl z aparatami

Serdecznie polecam Ci sprobowac kolorowe pastelowe gumeczki. Moze jak tak zaczniesz bawic sie w kolorki, to bardziej pokochasz swoj aparacik. I on tez nie bedzie juz taki "smutny" z przebarwionymi gumkami. Dla mnie leczenie nie mialoby takiego uroku, gdyby nie zabawa z kolorkami co 5 tygodni. Zycze Ci tego samego z calego serca i czekam na pozytywne zmiany!

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

yourenglish jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 22:36   #2801
Asiek121
Zakorzenienie

U mojego orto wizyta to 50-100 zł. Ale nie wiem od czego to zalezy.

Musze wam sie pochwalic i pokazuje zdjecie mojego 1dniowego aparaciku
Teraz mam cały w wosku bo strasznie obciera
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-10-03, 22:44   #2802
yourenglish
Raczkowanie

Wow, ale masz gruby drut! Wyglada na prostokatny czyli taki, ktory sie dostaje po kilku miesiacach noszenia aparatu.

Jaka masz wade? Chyba asymetria? Widze, ze zameczki sa w prawie prostej linii. Jedna z moich trojek jest przekrecona w podobny sposob jak Twoja prawa dwojka.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2009-10-03, 22:45   #2803
wspaniala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Spoko, mi tak prawa jedynka pyka od dawna - orto mówi ze to norma!
Najbardziej denerwujące jest to, że dla mnie to pykanie jest słyszalne i cały czas mam wrażenie ze cos jest nie hallo
Staram się nie gmerać za bardzo językiem więc udaje mi się o tym zapomnieć!
norma ? ale wydaje mi sie, ze to takie "rozchwianie/rozchwiewanie" zeba nie moze byc normalne, ani zdrowe.. powinny dobrze siedziec.. w koncu jedynkami sie odgryza pokarm .

Cytat:

co do pykającej 1 to u mnie też tak było-bez obaw.
przeszlo samo? mozesz rozwinac swoja wypowiedz ?

i ktos juz wczesniej wspominal, o ustawieniach zebow pod X katem. wydaje mi sie, ze mam wlasnie pod katem 90 stopni.. a zdaje sie (nie wiem, nie pytalam, ale u duzej liczby ludzi to widze), ze zeby powinny byc pod skosem "do srodka" nie na zewnatrz..
w ogole mam jakies problemy z odgryzaniem pokarmow ;/. ostatnio probowalam przednimi zebami kitkata gryznac, ale sie nameczylam.. . nie pamietam jak to bylo za czasow "bez drutu", ale jest to irytujace.
ile tak mniej / wiecej (czy moze w ogole nie?) powinno byc szpary pomiedzy zacisnietymi zebami (patrzac od spodu)?
ja mam jakos 3mm, moze 4mm i ciagle patrzac na to, wraca mi mysl "zgryz otwarty".
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 22:52   #2804
Asiek121
Zakorzenienie

prawą dwójke mam strasznie schowana na podniebieniu Moze asymetria,:P Az tak sie nie znam. Gruby drut? To dobrze czy zle?
Asiek121 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 22:55   #2805
wspaniala
Zakorzenienie

aaa i chcialam sie wyzalic Wam (kto inny zrozumie tak jak Wy ), ze nie podoba mi sie to, iz do 6stki zeby sa ah oh, a dalsze (7, 8) juz sa takie na boki "rozlazle" .
w dodatku wydaje mi sie (nocna pora sprzyja narzekaniu.. ), ze gorna szostka jest jakby bardziej wcisnieta do srodka. czy orto bedzie mogla z nia cos zrobic? wczesniej juz pisalam- ze pierscienie mi zdjela.. chyba, ze dostane aparat wyjmowany jako czesc retencji i mi jakos jeszcze przesunie .

dobranoc !
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-03, 23:15   #2806
yourenglish
Raczkowanie

Gruby drut mocniej dziala. Skoro orto stwierdzila, ze moze na sam poczatek taki walnac to dobrze. A moze nie jest az taki gruby jak mi sie wydawalo. Zazwyczaj dostaje sie ten elastyczny na "rozruszanie"zabkow, a potem dopiero sie je prostuje na powaznie, zapodajac na sam koniec grubasny prostokatny drut.

Asymetria-chyba masz prawe gorne zeby przesuniete wprawo.

wspaniala, sama jestem ciekawa jak to moze byc z zebami za pierscieniami.Wydaje mi sie, ze nie zwraca sie na nie szczegolnej uwagi, w koncu ich nie widac...

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2009-10-03, 23:18   #2807
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Wow, ale masz gruby drut! Wyglada na prostokatny czyli taki, ktory sie dostaje po kilku miesiacach noszenia aparatu.

Jaka masz wade? Chyba asymetria? Widze, ze zameczki sa w prawie prostej linii. Jedna z moich trojek jest przekrecona w podobny sposob jak Twoja prawa dwojka.
Oj to nie jest reguła. Ja po 1,5 miesiaca dostałam najgrubszy.
dziś nie lubię swojego aparatu
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 00:24   #2808
belineaa
BAN stały

Ekaterina- ząbki piękne!! jednak tyle męczeia się przyniosło znakomite efekty

Asiek121- bardzo ladny kolor gumeczek. Chyba sobię też takie trzasne przy kolejnej wuzycie;p

a teraz cos ode mnie upragniony dół w koncu na zębach;p no i szpara po jedynce z którą paradowałam przez 3 dni po ulicy;] góra juz cale 2 miesiące..dół jeszcze krzywy ale orto powiedział ze za 2 miesiące to będę mieć już pieknie wszystko w jednym łuku;D moglabym zasnąc i sie opbudzic za 2 miesiace;p;p;p
belineaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 08:08   #2809
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:

oj to nie jest kwadratowy to jest zwykły drucik na początek. nie wygląda mi to na grubaśny, oj nie wygląda a miałam wiele razy z takim styczność

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-10-04, 08:47   #2810
gorzalkaa
Raczkowanie

dziewczyny a czy miala ktoras z was takie cosik ze podczas normalnego noszenia aparatu spadl albo obluzowal sie pierscien z ktoregos tam zabka [ja np mam pierscienie na 6] ? bo ja mam tak napackane tym gipsem ze mam wrazenie ze zaraz odpadnie mi wszystko
pozatym jak orto scierala mi klej po hyraxie to wydaje mi sie ze przy 1 6 za bardzo mi starla zeba mozliwe to jest ?
Stary 2009-10-04, 09:05   #2811
yourenglish
Raczkowanie

belineaa, czemu musialas usunac jedynke? Byla zepsuta czy orto tak zalecil?

Nie wiem jaka mialas gore na poczatku, ale teraz wyglada przyzwoicie. A trojeczke masz chyba podobnie do mojej wysunieta do przodu

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Stary 2009-10-04, 09:36   #2812
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89

Cytat:
Napisane przez belineaa Pokaż wiadomość
Ekaterina- ząbki piękne!! jednak tyle męczeia się przyniosło znakomite efekty

Asiek121- bardzo ladny kolor gumeczek. Chyba sobię też takie trzasne przy kolejnej wuzycie;p

a teraz cos ode mnie upragniony dół w koncu na zębach;p no i szpara po jedynce z którą paradowałam przez 3 dni po ulicy;] góra juz cale 2 miesiące..dół jeszcze krzywy ale orto powiedział ze za 2 miesiące to będę mieć już pieknie wszystko w jednym łuku;D moglabym zasnąc i sie opbudzic za 2 miesiace;p;p;p
Super masz już ząbki u góry! Mogłabyś przypomnieć jak wyglądały na początku?

---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ----------

Cytat:
Napisane przez surykata Pokaż wiadomość
no i ja poznalam wczoraj jakie to fajne jest te zakladanie pierscieni, mam nadzieje ze juz nigdy wiecej! siedzialam wczoraj u orto prawie 1,5 godziny: zagryź! ściśnij! szybciej, bo nie mamy czasu! troche juz wczoraj przesadzila, ja rozumiem ze duzo pacjentow, ale jak juz sie placi te 2800 za sam aparat (dwa luki) to czlowiek oczekuje w miare traktowania juz mi sie wczoraj plakac chcialo jak mi zalozyla ten pierscien na gorna szostke a potem sie okazalo ze zalozyla zly bo sie pomylila i mi go sciagala i od nowa to samo, jak wrocilam do domu to tak mi krew leciala i tak bolalo dziaslo ze az sie poryczalam
mam juz wiec oba łuki, wczoraj wieczorem zaczela mnie rwać jedynka ktora bede miec leczona kanalowo, druga jedynka juz jest przeleczona (mam zeby po urazie, dlatego te jedynki sa tak wcisniete)
a dziś to mam normalnie zębóle a nie zęby ale pocieszam sie ze jutro bedzie lepiej, przynajmniej u mnie w przypadku dolu tak bylo
witam wszytskie nowe aparatki!
oł dżizas jak my się poświecamy zeby byc piekne
Tylko czekać na efekty prostowania! A orto mogłaś coś powiedzieć, bo w końcu jak pacjent płaci to wymaga miłej obsługi!

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 10:24   #2813
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
dziewczyny a czy miala ktoras z was takie cosik ze podczas normalnego noszenia aparatu spadl albo obluzowal sie pierscien z ktoregos tam zabka [ja np mam pierscienie na 6] ? bo ja mam tak napackane tym gipsem ze mam wrazenie ze zaraz odpadnie mi wszystko
pozatym jak orto scierala mi klej po hyraxie to wydaje mi sie ze przy 1 6 za bardzo mi starla zeba mozliwe to jest ?

własnie miałam mocowany od nowa!
In my time of need
Stary 2009-10-04, 10:27   #2814
Laity
Wtajemniczenie

Cytat:
Drucik nie jest alternatywą dla ligaturek - działa juz troszkę inaczej więc tylko orto o tym decyduje co założy!
My nie możemy poprosic o druciki bo tak nam się podoba
Jedynie pozostaje nam wybór koloru ligaturek!
Przebarwiania się gumek trudno uniknąć - najbardziej barwią wszystkie gotowe gadżety w proszku typu zupki, kubki; carry; kawa; czarna herbata, fajki, buraczki, jagody!
Po tych trzeba szybko leciec i szorować zęby, ale czasem nawet to nie pomaga bo przebarwianie jest też uzależnione od naszego pH w buzi. Dlatego jest to tez sprawa indywidualna - niektórzy twierdzą że nic im się nie przebarwia, a u mnie już po tygodniu widać! W związku z tym polecam szare/metalowe gumki jeżeli nie chcesz kolorków - te nie przebarwią się tak jak perłowe czy przezroczyste, a są tak samo mało widoczne!
mclilu, coś mi się widzi, że i u mnie gumki będą się przebarwiać w tempie ekspresowym. Zerknę sobie na te szare/metalowe

Cytat:
Laity, u mojej orto wizyta kontrolna ma stala cene bez wzgledu na rodzaj zamkow. Niektorzy rzeczywiscie kasuja wiecej, ale u Ciebie nie musi tak byc.

A co do tego ile to kosztowalo pare lat temu... przypomnijcie sobie te czasy, kiedy sie placilo za polaczenia wchodzace To dopiero byl hardcore. A teraz za kazde 2 minuty rozmowy uradowany operator sam nalicza mi 1 darmowa minute. Zeby taki progres byl z aparatami

Serdecznie polecam Ci sprobowac kolorowe pastelowe gumeczki. Moze jak tak zaczniesz bawic sie w kolorki, to bardziej pokochasz swoj aparacik. I on tez nie bedzie juz taki "smutny" z przebarwionymi gumkami. Dla mnie leczenie nie mialoby takiego uroku, gdyby nie zabawa z kolorkami co 5 tygodni. Zycze Ci tego samego z calego serca i czekam na pozytywne zmiany!
yourenglish, dziękuję Od razu tak jakoś lżej na sercu mi się zrobiło. Od wczoraj chodzę zła na te gumki, już nie mogę na nie patrzeć. Mam nadzieję, że wbiję się jutro na wizytę. Bronię się przed tymi kolorowymi gumkami bo założenie było takie żeby maksymalnie ukryć aparat na zębach, a zabawę z ich zmienianiem odkładam sobie do czasu założenia dolnego łuku, także nic straconego Jeszcze wstydzę się swojego złomka i dlatego nie chcę dodatkowo przyciągać do niego uwagi...

A jak tam udał się wypad do knajpy? Jadłaś bidulo cokolwiek?

Laity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 10:36   #2815
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wspaniala Pokaż wiadomość
norma ? ale wydaje mi sie, ze to takie "rozchwianie/rozchwiewanie" zeba nie moze byc normalne, ani zdrowe.. powinny dobrze siedziec.. w koncu jedynkami sie odgryza pokarm .
U mnie leczenie skierowane było głównie na jedynki więc trzeba było je mocno rozchwiac - bardzo zmieniły swoja pozycje od poczatku leczenia i wiem, ze jeszcze beda ustawiane aby osiagnac upragniony efekt!
O "dobrym siedzeniu" moge na razie zapomniec!
Tez sie tym stresowałam na poczatku ale orto wszystko mi wyjasnił

---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Laity Pokaż wiadomość
mclilu, coś mi się widzi, że i u mnie gumki będą się przebarwiać w tempie ekspresowym. Zerknę sobie na te szare/metalowe
Ja tez na maksa bałam się kolorków i długo się upierałam. W sumie to szaleje z nimi ale tylko na dolnym łuku, a u góry mam przeważnie niewidoczne. Żeby się tak nie przebarwiały poszłam na kompromis i biorę sobię takie szaro niebieskie bardzo delikatne, praktycznie tez niewidoczne!
In my time of need
Stary 2009-10-04, 10:40   #2816
yourenglish
Raczkowanie

Laity, na mnie zawsze mozesz liczyc!

Masz prawo byc wkurzona na swoje gumki, ale mysle ze... oprocz Ciebie nikt nie wie, ze sa przebarwione! Aparaty estetyczne sa naprawde bardzo dyskretne. Widzialam kilka osob z nimi i zauwazylam, ze maja, ale zeby zobaczyc ich gumki musialabym mocno sie wpatrywac im w zeby, a to by wygladalo troche nie w porzadku.

Poza tym, jak juz bedziesz miala nowe gumasy ,proponuje taki rodzaj terapii: usmiechac sie szeroko zeby wszyscy dookola widzieli, ze masz aparat. Po pierwsze, humor sie poprawi bo dasz sama sobie sygnal, ze jestes szczesliwa (usmiech). A po drugie, wszyscy zaczna sie interesowac Twym zlomkiem i prawic komplementy (szczegolnie jak strzelniesz sobie jakies piekne gumasy - a co, bede je nadal promowac).

A moze zaczniesz od nas? Przepraszam, jesli cos przegapilam, ale nie kojarze Twych zdjec. Moze jako pierwsi bedziemy sie zachwycac Twym aparatem?

P.S. Aha, a z ta knajpa to wybralismy wloska zamiast "miesnej" i bez problemu wciagnelam makaron. Dzis jest juz o niebo lepiej. Kochana jestes, ze pamietalas.

Anne Morrow Lindbergh

APARATka

Góra 09 czerwca 2009
Dół 02 października 2009

Edytowane przez yourenglish
Czas edycji: 2009-10-04 o 10:42
Stary 2009-10-04, 11:37   #2817
belineaa
BAN stały

Cytat:
belineaa, czemu musialas usunac jedynke? Byla zepsuta czy orto tak zalecil?

Nie wiem jaka mialas gore na poczatku, ale teraz wyglada przyzwoicie. A trojeczke masz chyba podobnie do mojej wysunieta do przodu

ajjj na temat tej jedynki było już sporo we wczesniejszych postach Musiałam ją usunąć ponieważ mam duże stłoczenie siekaczy na dole i małe dwójki na górze. i była to alternatywa do usunięcia czterech czwórek. Wybrałam więc usunięcie siekacza na dole, jak zresztą polecił mi orto.

U mnie na górze nie było tragedii, ale teraz widzę ze to co mogło to się w miarę wyrównało...dwójka skręcona już jest prawie stoi prosto;p ale narazie itak jestem na etapie wychylania zębów górnych lekko do przodu , zeby nie były pod katem 90 stopni..;p

Edytowane przez belineaa
Czas edycji: 2009-10-04 o 11:40
belineaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 12:15   #2818
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wspaniala Pokaż wiadomość

przeszlo samo? mozesz rozwinac swoja wypowiedz ?
u mnie leczenie było głównie skierowane na górne 1 tak więc należało je sporo rozruszać by doszły do aktualnego położenia.
Przez pewien czas ruszały się i jak je poruszałam językiem to właśnie pykało/trzeszczało-ale nie bolało i spokojnie mogłam nimi odgryzać kęsy jedzenia-oczywiście nie bezpośrednio po wizycie.
Tak więc dla mnie to normalne, że zęby muszą się nieco ruszać przy leczeniu ortodontycznym. Aktualnie jedynki ani żadne inne zęby się nie ruszają już od jakiegoś czasu jak to było na początku leczenia.

Nie wiem czy o taką odpowiedź Ci chodziło
Ja jakoś strasznie nie emocjonowałam jak coś mi się z zębami dzieje bo wiem,że to etap leczenia. W czwartek odkleił mi się zamek-ale spokojnie siedzi na miejscu,więc go nie ruszam, a orto nawet głowy nie zawracałam bo i tak mam w poniedziałek wizytę,więc pokojnie bez paniki w poniedziałek mi go przyklei

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-10-04, 12:50   #2819
gorzalkaa
Raczkowanie

Cytat:

własnie miałam mocowany od nowa!
ile go nosilas zanim Ci odpadl? ;P
Stary 2009-10-04, 13:13   #2820
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
ile go nosilas zanim Ci odpadl? ;P
Aż 2 tygodnie bo akurat na wyjeżdzie mi odpadł
Na szczęście żadnych złych konsekwencji nie było!
In my time of need
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości