![]() |
#2791 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Cytat:
![]() a możesz napisać,gdzie znajdę zdj Twoich ząbków zanim założyłaś aparat???
![]() |
#2792 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo ten teraz co był to była tylko kosmetyka po pierwszym ![]() ![]()
![]() |
#2793 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do bezpieczeństwa-zrobiłam jedną serię wybielania i jeśli zdecyduję się kiedyś na drugą, to zapytam dentystę, co o tym myśli. Cytat:
![]() W przyszłym tygodniu wybieram się na przegląd do dentysty, to jak nie zapomnę, to zapytam go, co sądzi o tym preparacie (na pewno zapomnę ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
#2794 |
Wtajemniczenie
|
yourenglish, dzięki za słowa otuchy
![]() ![]() Poczytałam właśnie co nieco o aparacie kryształowym i o przeźroczystych ligaturkach. Przeraził mnie fakt, że kilka lat temu wizyta przy kryształkach mogła kosztować nawet 3 razy więcej niż przy metalowym aparacie. Mam nadzieję, że teraz już tak nie jest ![]() Odnośnie gumek to wyczytałam właśnie, że barwią się siłą rzeczy i, że nie da się tego uniknąć. Była też gdzieś wzmianka o radzeniu sobie z tym pastą wybielającą, ale na przykład moich gumek pasta niestety nie uratowała. Także nie wiem na jakie się zdecydować. Dałam ciała, że wcześniej nie zainteresowałam się kwestią gumek i tego, że mogą być z nimi aż takie problemy. A nastawiałam się na to, że będę zakładać tylko i wyłącznie przeźroczyste... Ktoś wspomniał o cienkim, metalowym druciku zamiast gumek. Będę musiała zapytać i o to swoją orto. Będą bardziej widoczne niż przeźroczyste gumki, ale za to nie zżółkną, kolor nie wyblaknie itp. itd. A jak nic mądrego nie wymyślę to będę musiała na poważnie przyjrzeć się tym różowym i niebieskim ligaturkom. Na koniec mam jeszcze jedno pytanie: co ciepłego można pić przy przeźroczystych gumkach żeby ich nie przebarwić?
![]() |
#2795 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1. rok 94 przed założeniem 1go stałego http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1239911564 2. prawa strona juz bez 4ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...8&d=1239911564 3.lewa strona juz bez 4ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1239911564 4.górne ząbki jak widac nie ma 4ek i nie wyrosły mi wtedy jeszcze 7ki http://www.wizaz.pl/forum/attachment...1&d=1239911564 5. dolne zabki są wszytskie zęby http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1239911564 6. przed założeniem drugiego http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1208455251 7. zaraz po założeniu http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1208970657 jakies krzyżowy zgryz miałam z dwójką w tyle
![]() |
#2796 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
My nie możemy poprosic o druciki bo tak nam się podoba ![]() Jedynie pozostaje nam wybór koloru ligaturek! ![]() Przebarwiania się gumek trudno uniknąć - najbardziej barwią wszystkie gotowe gadżety w proszku typu zupki, kubki; carry; kawa; czarna herbata, fajki, buraczki, jagody! Po tych trzeba szybko leciec i szorować zęby, ale czasem nawet to nie pomaga bo przebarwianie jest też uzależnione od naszego pH w buzi. Dlatego jest to tez sprawa indywidualna - niektórzy twierdzą że nic im się nie przebarwia, a u mnie już po tygodniu widać! W związku z tym polecam szare/metalowe gumki jeżeli nie chcesz kolorków - te nie przebarwią się tak jak perłowe czy przezroczyste, a są tak samo mało widoczne!
![]() ![]() |
![]() |
#2797 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2798 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2799 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale niestety nie miałam prostych przy założeniu drugiego aparatu. może to się wydwać, bo owszem proste może i tak, ale chodzi o zgryz górne zęby były za dolnymi a nie tak jak powinno byc przed ![]() ![]()
![]() |
#2800 |
Raczkowanie
|
Laity, u mojej orto wizyta kontrolna ma stala cene bez wzgledu na rodzaj zamkow. Niektorzy rzeczywiscie kasuja wiecej, ale u Ciebie nie musi tak byc.
A co do tego ile to kosztowalo pare lat temu... przypomnijcie sobie te czasy, kiedy sie placilo za polaczenia wchodzace ![]() ![]() Serdecznie polecam Ci sprobowac kolorowe pastelowe gumeczki. Moze jak tak zaczniesz bawic sie w kolorki, to bardziej pokochasz swoj aparacik. I on tez nie bedzie juz taki "smutny" z przebarwionymi gumkami. Dla mnie leczenie nie mialoby takiego uroku, gdyby nie zabawa z kolorkami co 5 tygodni. Zycze Ci tego samego z calego serca i czekam na pozytywne zmiany!
#2801 |
Zakorzenienie
|
U mojego orto wizyta to 50-100 zł. Ale nie wiem od czego to zalezy.
Musze wam sie pochwalic i pokazuje zdjecie mojego 1dniowego aparaciku ![]() Teraz mam cały w wosku bo strasznie obciera ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2802 |
Raczkowanie
|
Wow, ale masz gruby drut! Wyglada na prostokatny czyli taki, ktory sie dostaje po kilku miesiacach noszenia aparatu.
Jaka masz wade? Chyba asymetria? Widze, ze zameczki sa w prawie prostej linii. Jedna z moich trojek jest przekrecona w podobny sposob jak Twoja prawa dwojka.
#2803 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() przeszlo samo? mozesz rozwinac swoja wypowiedz ![]() i ktos juz wczesniej wspominal, o ustawieniach zebow pod X katem. wydaje mi sie, ze mam wlasnie pod katem 90 stopni.. a zdaje sie (nie wiem, nie pytalam, ale u duzej liczby ludzi to widze), ze zeby powinny byc pod skosem "do srodka" nie na zewnatrz.. w ogole mam jakies problemy z odgryzaniem pokarmow ;/. ostatnio probowalam przednimi zebami kitkata gryznac, ale sie nameczylam.. ![]() ile tak mniej / wiecej (czy moze w ogole nie?) powinno byc szpary pomiedzy zacisnietymi zebami (patrzac od spodu)? ja mam jakos 3mm, moze 4mm i ciagle patrzac na to, wraca mi mysl "zgryz otwarty". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2804 |
Zakorzenienie
|
prawą dwójke mam strasznie schowana na podniebieniu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2805 |
Zakorzenienie
|
aaa i chcialam sie wyzalic Wam (kto inny zrozumie tak jak Wy
![]() ![]() w dodatku wydaje mi sie (nocna pora sprzyja narzekaniu.. ![]() ![]() dobranoc ! |
![]() ![]() |
![]() |
#2806 |
Raczkowanie
|
Gruby drut mocniej dziala. Skoro orto stwierdzila, ze moze na sam poczatek taki walnac to dobrze. A moze nie jest az taki gruby jak mi sie wydawalo. Zazwyczaj dostaje sie ten elastyczny na "rozruszanie"zabkow, a potem dopiero sie je prostuje na powaznie, zapodajac na sam koniec grubasny prostokatny drut.
Asymetria-chyba masz prawe gorne zeby przesuniete wprawo. wspaniala, sama jestem ciekawa jak to moze byc z zebami za pierscieniami.Wydaje mi sie, ze nie zwraca sie na nie szczegolnej uwagi, w koncu ich nie widac...
#2807 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() dziś nie lubię swojego aparatu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2808 |
BAN stały
|
Ekaterina- ząbki piękne!! jednak tyle męczeia się przyniosło znakomite efekty
![]() Asiek121- bardzo ladny kolor gumeczek. Chyba sobię też takie trzasne przy kolejnej wuzycie;p a teraz cos ode mnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2810 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a czy miala ktoras z was takie cosik ze podczas normalnego noszenia aparatu spadl albo obluzowal sie pierscien z ktoregos tam zabka [ja np mam pierscienie na 6] ?
![]() ![]() pozatym jak orto scierala mi klej po hyraxie to wydaje mi sie ze przy 1 6 za bardzo mi starla zeba mozliwe to jest ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2811 |
Raczkowanie
|
belineaa, czemu musialas usunac jedynke? Byla zepsuta czy orto tak zalecil?
Nie wiem jaka mialas gore na poczatku, ale teraz wyglada przyzwoicie. A trojeczke masz chyba podobnie do mojej wysunieta do przodu ![]()
#2812 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2813 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() własnie miałam mocowany od nowa!
![]() ![]() |
![]() |
#2814 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() A jak tam udał się wypad do knajpy? Jadłaś bidulo cokolwiek? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2815 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
O "dobrym siedzeniu" moge na razie zapomniec! Tez sie tym stresowałam na poczatku ale orto wszystko mi wyjasnił ![]() ---------- Dopisano o 11:36 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2816 |
Raczkowanie
|
Laity, na mnie zawsze mozesz liczyc!
![]() Masz prawo byc wkurzona na swoje gumki, ale mysle ze... oprocz Ciebie nikt nie wie, ze sa przebarwione! Aparaty estetyczne sa naprawde bardzo dyskretne. Widzialam kilka osob z nimi i zauwazylam, ze maja, ale zeby zobaczyc ich gumki musialabym mocno sie wpatrywac im w zeby, a to by wygladalo troche nie w porzadku. Poza tym, jak juz bedziesz miala nowe gumasy ,proponuje taki rodzaj terapii: usmiechac sie szeroko zeby wszyscy dookola widzieli, ze masz aparat. Po pierwsze, humor sie poprawi bo dasz sama sobie sygnal, ze jestes szczesliwa (usmiech). A po drugie, wszyscy zaczna sie interesowac Twym zlomkiem i prawic komplementy (szczegolnie jak strzelniesz sobie jakies piekne gumasy - a co, bede je nadal promowac). A moze zaczniesz od nas? Przepraszam, jesli cos przegapilam, ale nie kojarze Twych zdjec. Moze jako pierwsi bedziemy sie zachwycac Twym aparatem? ![]() P.S. Aha, a z ta knajpa to wybralismy wloska zamiast "miesnej" i bez problemu wciagnelam makaron. Dzis jest juz o niebo lepiej. Kochana jestes, ze pamietalas. ![]()
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka ![]() Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-10-04 o 10:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#2817 | |
BAN stały
|
Cytat:
ajjj na temat tej jedynki było już sporo we wczesniejszych postach ![]() U mnie na górze nie było tragedii, ale teraz widzę ze to co mogło to się w miarę wyrównało...dwójka skręcona już jest prawie stoi prosto;p ale narazie itak jestem na etapie wychylania zębów górnych lekko do przodu , zeby nie były pod katem 90 stopni..;p Edytowane przez belineaa Czas edycji: 2009-10-04 o 11:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2818 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez pewien czas ruszały się i jak je poruszałam językiem to właśnie pykało/trzeszczało-ale nie bolało i spokojnie mogłam nimi odgryzać kęsy jedzenia-oczywiście nie bezpośrednio po wizycie. Tak więc dla mnie to normalne, że zęby muszą się nieco ruszać przy leczeniu ortodontycznym. Aktualnie jedynki ani żadne inne zęby się nie ruszają już od jakiegoś czasu jak to było na początku leczenia. Nie wiem czy o taką odpowiedź Ci chodziło ![]() Ja jakoś strasznie nie emocjonowałam jak coś mi się z zębami dzieje bo wiem,że to etap leczenia. W czwartek odkleił mi się zamek-ale spokojnie siedzi na miejscu,więc go nie ruszam, a orto nawet głowy nie zawracałam bo i tak mam w poniedziałek wizytę,więc pokojnie bez paniki w poniedziałek mi go przyklei ![]() ![]()
![]() |
#2819 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2820 |
Rozeznanie
|
Aż 2 tygodnie bo akurat na wyjeżdzie mi odpadł
![]() Na szczęście żadnych złych konsekwencji nie było!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:31.