|
|
#2821 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Terapie przeciwtrądzikowe: TETRALYSAL
I tak moim zdaniem warto cieszyć się ładną cerą przez pare miesięcy
A nóż widelec akurat u nas efekt będzie trwały ... z tym to tylko metodą prób i błędów. Ja brałam tetrę 3 miesiące i poprawa była średnia. Największa w drugim miesiącu a jakiś tam efekt trzymał się do września. Teraz znów masakra.
Co wyczyniam ze swoją cerą Rano: 1. Mycie - Rossmann Facelle intim, Waschlotion Sensitive 2. Dalacin T, antybiotyk. 3. Iwostin purritin, krem eliminujący niedoskonałości/matujący Wieczorem: 1. Mycie - jw. 2. Domowy tonik z kwasem mlekowym 10% 3. Dalacin T 4. Pharmaceris Almond Peel 5% |
|
|
|
|
#2822 |
|
Raczkowanie
|
dokładnie. warto chociaż dla chwilowej poprawy brać i skorzystać.. jak miałam jakieś ważne życiowe wydarzenia to zawsze biegłam do derma po receptę..
|
|
|
#2823 |
|
Raczkowanie
|
Melduję się po 2 miesiącach przyjmowania tetralysalu (dawka 1xdziennie 300) W porównaniu z początkiem kuracji, podskórnych gul w ostatnim miesiącu wyszło o połowe mniej. jest nadzieja! pierwszy miesiąc przyjmowania to była tragedia, dopiero po ponad półtora miesiąca zaczęłam zauważać jakieś zmiany. zobaczymy jak będzie za kolejny miesiąc. powodzenia wszystkim walczącym!
|
|
|
|
|
#2824 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() tydzień temu dermatolożka zdiagnozowała u mnie to czego się najbardziej bałam.. dokładniej wpisała w kartę L71.8- inny trądzik różowaty to są jakieś początki i w ogóle, więc liczę na to że teraz leczenie przyniesie najlepsze skutki i nie dojdzie do całkowitej masakry bo tego bym nie wytrzymała.. rumieńce mam zazwyczaj tylko na prawym policzku. większe przed okresem, w inne dni policzki są lekko różowe, a czasami normalne. widać kilka naczynek. na prawym policzku mam dosłownie kilka tych charakterystycznych krost.dostałam tetrasyl ale boję sie go brać.. nie wiem czy w moim przypadku jest on aż tak nie zbędny? stwierdziłam że się wstrzymam i zobaczę czy maści coś będą dawały.. na dzień mam roztex, a na noc aknemycin. na razie nic się nie dzieje nie pożądanego, czyli mogę już mówić o tym że nie uczulają mnie? czy jest za wcześnie? używam ich 2 dzień. dodatkowo mam przepisany też jako tonik borasol ale jeszcze nie wykupiłam.. mam też przepisane 6 zabiegów sonoforezy - raz na 2 tygodnie. ![]() w załączniku dorzucam zdjęcie tego mojego dziadostwa.. słabej jakości bo robione telefonem i światło do kitu, więc normalnie to trochę inaczej wygląda, nie jest tak 'czerwono' ale zdjęcie jest zawsze mówiłam że matka natura mnie oszczędziła bo nie miałam problemu z trądzikiem ani w okresie dojrzewania ani później, a tu masz.. a gdyby coś to lat mam 22 ![]() byłabym wdzięczna za rady, wskazówki. może ktoś boryka się z tym problemem?
Edytowane przez Jacqueline__ Czas edycji: 2013-11-17 o 23:55 |
|
|
|
|
#2825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie widzę fotek o już widzęja mam na policzkach symetrycznie takie czerwono-fioletowe podskórne gule i mnie to martwi , dziewczyny mi pisały że wygląda to na różowaty ale dermatolog nie mówiła nic zaczęłam 3 opakowanie tetralysalu , niepotrzebnie odstawiłam duac na tydzień i mi się zrobił ropniak przy ustach i to na policzkach się zaogniło
Edytowane przez aaaania1989 Czas edycji: 2013-11-02 o 14:06 |
|
|
|
|
|
#2826 | |
|
Zakorzenienie
|
już już są
![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ---------- Cytat:
właśnie widziałam fotki na stronie wcześniej faktycznie miałaś takie gule jejku.. to moje co mam na policzku to nawet nie są krosty bo tego ani nie da się dotknąć, wycisnąć czy coś wygląda to jak takie małe plamki- może kiedyś coś się ma z tego zrobić? nie wiem.. oby nie a jak się czujesz biorąc ten antybiotyk? bo moja siostra brała go na zwykły trądzik i strasznie po nim chciało jej się wymiotować itd. generalnie źle znosiła leczenie nim.. generalnie planuje zmienić dietę, na szczęście nie jem fast foodów, czekolade, chipsy raz na jakiś czas więc myślę że nie będzie problemów z tym przerzuciłam się mycie twarzy przegotowaną wodą zacznę łykać jakieś witaminy żeby te naczynka nie pękały, nie wiem co więcej można jeszcze
|
|
|
|
#2827 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
biorę Lacidofil do tego i mam wrażenie , że mi trawienie przyspieszyło czasem zrobi mi się lekko niedobrze ale to rzadko bierz koniecznie probiotyk Cytat:
![]() łykam rutinoscorbin
|
|
|
#2828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czytałam że jeszcze na tr. różowaty dobra jest witamina pp, ale jest chyba na receptę wiec muszę odwiedzić mojego lekarza rodzinnego ![]() ja na razie jeszcze nie będę chyba brała tetralysalu
|
|
|
|
#2829 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Tetralysal
Ja nigdy nie mialam problemu z tradzikiem dopiero w maju tego roku po odstawieniu tabl.anty moja cera strasznie sie pogorszyla-moj problem to wielkie bolace wulkany z ktorych niestety nic nie wychodzilo szczegolnie czolo i linia zuchwy,oraz zaskorniki na nosie.Niestety z dziadostwem nie poradzilam sobie sama tak wiec od prawie 2 tyg.zazywam tetralysal przez tydzien 2 razy 1 tabletka ,teraz tylko raz dziennie do tego epiduo na razie jestem zadowolona efekty widac mam tylko czasem bol zoladka ale czasem zapominam o nystatynie probuje tez troszke zmienic diete i mam nadzieje ze cos z tego bedzie
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#2830 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeśli nie jesteś pewna tej diagnozy to idź dla pewności do innego lekarza, żeby to potwierdzić. Może masz na razie początkowe stadium ale potem może być gorzej a po co Ci to. Może będziesz brała krótko - tak jak ja. Lekarz chce Ci pomóc - tutaj widzę, że profesjonalnie, a nie zrobić krzywdę, więc zrób to co kazała i czekaj na efekty. Wit PP jest na receptę - lepiej kupić kompleks wit.B. |
|
|
|
|
|
#2831 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
raczej nie ma sensu konsultowania tego z innym lekarzem bo nie mam wątpliwości i wiem ze to dobry dermatolog no ale boje się, boję się że jak odstawię to to mi się rozwali wszystko poza tym nie powiedziała przez ile mam to brać i w ogóle wizytę mam dopiero na początku stycznia.. a jak to u Ciebie wygląda w porównaniu z tym co ja mam? da się to wyleczyć?
|
|
|
|
#2832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2833 |
|
Zakorzenienie
|
nie mam już recepty.. tata wykupił mi maści bez tetry bo tak wstępnie mówiłam że nie wiem czy to brać i teraz muszę iść jakoś zdobyć tą receptę na to jeszcze raz, kurde
|
|
|
#2834 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a czy wy podczas zażywania tetrysalu miałyście powikłania jak grzybice pochwy? w ulotce napisane jest, że może to wystąpić ale nie spodziewałam się że przy zażywaniu priobiotyku Lacibios Femina i odpowiednim jedzeniu nastąpi to tak szybko po rozpoczęciu leczenia...
|
|
|
|
|
#2835 |
|
Rozeznanie
|
nie wiecie może czy można zrobić antybiogram łykając tetralysal?
niestety ten antybiotyk nie pomaga, pojawiają się nowe pryszcze, a minął już miesiąc i myślę, że jakaś poprawa nawet mała powinna być :/
|
|
#2836 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Nastepnie przeszłam grzybicę paznokci u stóp - nie łażę po basenach itd i jedynym czynnikiem było długie zażywanie antybiotyku - 3 miesiące. Wyleczyłam dermatologicznie. Ale z twarzą mam spokój. Opisywałam swoja historię we wcześniejszych wypowiedziach i na swoim blogu - zapraszam. ---------- Dopisano o 17:51 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
No ale trochę głupio potępiłaś - widać trafiłaś na dobrego lekarza a olałaś sprawę. Idź do niej jeszcze raz i pogadaj. Nawet wciśnij sie bez kolejki - że chcesz zapytać o ten lek. |
||
|
|
|
|
#2837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo jestem bardzo ciekawa jak to było z Tobą. dałaś mi nadzieję że jest szansa się tego pozbyć tak zrobię ![]() moja cera dzisiaj rano miała pogorszenie- miałam bardziej czerwone policzki. ale mam nadzieję że to chwilowe i będzie lepiej
|
|
|
|
#2838 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tetralysal- działa to coś wogóle?????????
Witam, czy tabletki są duże? Nie umiem połykać takich większych i stąd bardzo proszę o odpowiedź
|
|
|
|
|
#2839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zmierzyłam przez opakowanie , bo każda jest osobno pakowana
|
|
|
#2840 |
|
Raczkowanie
|
O dzięki!
Powinnam dać radę:P
|
|
|
|
|
#2841 |
|
Zakorzenienie
|
Melduję na szybko, że powoli nadchodzi czas, kiedyś po 140 dniach brania Tetralysal x 300mg na dobę, muszę go powoli odstawić. Moja kuracja dermatologiczna, tj Tetra + Differin/Rozex/Acne-Derm na zmianę na noc, trwa od końca czerwca. Jestem totalnie zadowolona, wierzę że efekt się utrzyma. Teraz tylko zastanawiam się czy odstawić antybiotyk z dnia na dzień, czy odstawiać powoli, tj np najpierw co drugi dzień 1x300mg ... sama nie wiem ;/
|
|
|
|
|
#2842 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jak się czujecie w czasie kuracji ? Ja jestem w 43 dniu kuracji i od jakiś 4 dni strasznie słabo się czuję :-/ nie wiem czy to może mieć związek z antybiotykiem ?
Chyba jakieś witaminki muszę kupić
|
|
#2843 |
|
Przyczajenie
|
Dermatolog mi przepisała tabletki z tetralysalem i mam takie pytania, które mnie nurtują. Tabletek jest jedynie 16, a naczytałam się o tym, że niektórzy biorą te tabletki po kilka miesięcy. Dermatolog kazała mi się pokazać dopiero w styczniu. I tak się zastanawiam czy to wystarczy i czy można taką krótką terapię przeprowadzić. Nie chciałabym, żeby po tym jeszcze bardziej mi się pogorszyło zwłaszcza, że obecnie moim problemem są głębokie zaskórniki i czasem coś tam wyskoczy. Oprócz antybiotyku do smarowania mam Differin.
Co myślicie, ma ktoś jakieś doświadczenie czy zna się na tym? |
|
|
|
|
#2844 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2845 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem od wczoraj na ponownej terapii tetralysalem + epiduo, dostałam póki co tabletek na 48 dni - 16 dni z 300 mg x1 i 32 dni ze 150 mg x 1
![]() Ostatnio brałam 3 miesiące, teraz derma wspomniała że będzie dłużej ...
Co wyczyniam ze swoją cerą Rano: 1. Mycie - Rossmann Facelle intim, Waschlotion Sensitive 2. Dalacin T, antybiotyk. 3. Iwostin purritin, krem eliminujący niedoskonałości/matujący Wieczorem: 1. Mycie - jw. 2. Domowy tonik z kwasem mlekowym 10% 3. Dalacin T 4. Pharmaceris Almond Peel 5% |
|
|
|
|
#2846 |
|
Raczkowanie
|
Dostałam taki sam zestaw z tym, że dermatolog mi powiedziała tak: najpierw mam brać po 2 tabletki, a potem po 1... dostałam 4 opakowania tego antybiotyku... i kazała za 6 tyg się pojawić więc chyba to oznacza że muszę kierować się tym co na ulotce czyli 10 dni po 2 tablety i potem po jednej.... masakra... leczenie trwa niecały tydzień a ja już nie mogę wytrzymać...
|
|
|
|
|
#2847 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam rozkminę..
najpierw dermatolog powiedziała , że 3 miesiące mam brać a teraz widziałam się z nią na korytarzu (przyjąć nie mogła mnie bo limity się skończyły ) to powiedziała , że 6 opakowań na ulotce jest 12 tygodni.6 opakowań to prawie 14 tygodni.... chyba wezmę tylko 5 opakowań bo 6 żeby wziąć 4 tabletki mi się nie opłaca kupować a kosztuje sporo a nie chce jeszcze przedłużać o te 2 tygodnie skoro na ulotce jest info o 12
|
|
#2848 |
|
Raczkowanie
|
No tak mi też dermatolog mówiła, że nie można dłużej... więc myślę, że powinnaś zrobić tak jak uważasz
|
|
|
|
|
#2849 |
|
Raczkowanie
|
Hej robaczki, właśnie zaczęłam II turnus leczenia z Tetrysalem (niestety po I opakowaniu ufo zniknęło ale w jeden dzień bez tabletki pojawiło się na nowo ).
Dostałam tym razem 2 opakowania tetra 300 mg + diferin zel. Wnerwia mnie to paskudzctwo jak nie wiem - nie dość, ze cały czas trzeba łykać tabletki +priobiotyk + smarowac się zelami duperalami i etc to jeszcze to nawraca. Zastanawia mnie czy nie ma czegoś co skutecznie zwęzi te cholerne pory w skórze aby się one tak nie zapychały i nie robiły tego typu bolących ustrojstw? ![]() |
|
|
|
|
#2850 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() możne to nie tetralysal , może z izotekiem pomylili ![]() no nic wezmę 5 opakowań a nie 6 to będzie 12 tygodni bez 4 tabletek ---------- Dopisano o 14:55 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:20.

A nóż widelec akurat u nas efekt będzie trwały ... z tym to tylko metodą prób i błędów.

to są jakieś początki i w ogóle, więc liczę na to że teraz leczenie przyniesie najlepsze skutki i nie dojdzie do całkowitej masakry bo tego bym nie wytrzymała.. rumieńce mam zazwyczaj tylko na prawym policzku. większe przed okresem, w inne dni policzki są lekko różowe, a czasami normalne. widać kilka naczynek. na prawym policzku mam dosłownie kilka tych charakterystycznych krost.
zawsze mówiłam że matka natura mnie oszczędziła bo nie miałam problemu z trądzikiem ani w okresie dojrzewania ani później, a tu masz.. 

o już widzę

Powinnam dać radę:P