|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
![]() |
#2882 |
Rozeznanie
|
kulbit oczywiście
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jeśli to keiki to co z tym dalej robic?
![]() ![]() |
![]() |
#2884 |
Rozeznanie
|
dokładnie nic
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Własnie czytam.
![]() ![]() |
![]() |
#2886 |
Zakorzenienie
|
Kulbit piękne zakupy.
![]() Kulbit - piękne są Twoje zdjęcia ![]() Co do dendrobium - może to być nowa roślinka, ale narazie obserwuj co tam jeszcze przyrasta - nowe korzonki powinny się pokazać już niedługo. Pytasz co robić? Narazie nic, dbaj o storczyka tak jak dotychczas, dopiero kiedy malutkie będzie na tyle duże żeby sobie mogło same przetrwać, wtedy się je oddziela od głównej rośliny przesadza. Cykado - jezeli storczyki były kupione w jednym czasie to mogły Ci przekwitnąć wszystkie razem. Ale Twoje spostrzeżenie co do otwartego okna jest trafne. Adelo - stosuję się nazwę "keiki" a nie "keik" |
![]() ![]() |
![]() |
#2887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale odnoga pędu to mowisz o których fotkach? o tych z miniaturki czy o tych z nowych storczyków bo się pogubiłam ![]() ![]() Mam nadzieje, że ten z mała ilością korzonków przetrwa jednak.. myślisz, że dobrze robię nie dajac mu nawozu i trzymajac w ciemnieszym i chłodniejszym miejscu? Dzięki ![]() ![]() Rozumiem, więc dbam dalej o moje dendrobium ![]() ![]() ![]() ![]() Ale ja się cieszę z tych nowych odrostów, wzrostów, korzeni! Aha mam jeszcze jedno pytanie - jak to jest z listkami w Waszych storczykach? Te nowe co kupiłam mają liście sterczące w górę, a te co przekwitaja zwykle maja liście bardziej w dół? Jak to jest u Was? Może liście w dół powinny mnie niepokoic?
![]() ![]() |
![]() |
#2888 |
Zakorzenienie
|
Kulbit przede wszystkim chodzi mi o pierwsze zdjęcie z postu 2876.
Te z postu wcześniejszego to też mogą być odnogi, ale ja miałam najczęściej takie przypadki, że przynosiłam do domu storczyka z takimi samymi wypustkami, zadowolona, że już niedługo będą nowe odnogi pędu, a one wcale nie rosły, tak jakby się zatrzymały. Storczyki są specjalnie pędzone różnymi specyfikami żeby jak najpiękniej kwitły i jak przynosimy je do domu nie jestęmy im w stanie zapewnić ani takich warunków jak w szklarniach, ani takich specyfików, jakimi były wcześniej traktowane. Liście są dlatego do góry bo trzymane są w foliach, które je nienaturalnie unoszą. Liście są ciężkie i z czasem opadają. |
![]() ![]() |
![]() |
#2889 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem teraz mi wszystko pięknie wyjaśniłaś Frido, dzięki!
![]() Szczerze, to ja też obstawiam pęd nie keiki.. choć teraz o przeczytaniu o keiki, mam mała nadzięję, że możeeee ![]() ![]() Tak te zalążki w nowych storczykach, też tak myślę, że mogą nie rosnąć dalej, bo mają dziwny kolor wg mnie.. Frida piękny av!!!!
![]() |
#2890 |
Zakorzenienie
|
Kulbit - dziękuję
![]() To zdjęcie jednego z moich ulubionych storczyków,ostatnio zauważyłam, że gnije mu liść sercowy, więc dużą jego część wycięłam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że storczyk Twój będzie rósł zdrowo ![]()
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2892 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() 2 z nich były kupione w tym samym czasie ale 3 byl "starszy" i zakwitl mi calkiem niedawno. No trudno, nie bede juz tak wietrzyć najwyżej. Teraz powinnam je przesuszyć czy trzymać w wodzie?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2893 |
Zakorzenienie
|
Możesz lekko przesuszyc, jeżeli nawozisz to zrezygnuj z nawożenia na co najmniej 1,5 miesiąca.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2894 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich! Jestem tu nowa. Piękne te wasze kwiatki...
![]() Moje są o wiele skromniejsze- mam tylko 2, bo dopiero sie uczę jak o nie dbać. Mam problem z różowym- od jakiś 2-3 tygodni ma miękkie liście. Czy to źle? Dodam, że stoi przy południowym oknie- podlewany mniej więcej raz na 10 dni. Edytowane przez kleo74 Czas edycji: 2008-09-14 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#2895 |
Zakorzenienie
|
Kleo - śliczności.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2896 |
Rozeznanie
|
#2897 |
Rozeznanie
|
#2899 |
Rozeznanie
|
A różnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2900 |
Rozeznanie
|
Aniu śliczne
dziewczyny czy nomi tez bywają storczyki ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2901 |
Rozeznanie
|
aniu masz keiki
![]() i ogółem śliczny nowy ![]() a ja zrobiłam zadania ;P i dostałam dziś 2 pierwsze minusy ![]() ![]() ![]() u mnie wszystko okej ![]()
![]() |
#2902 |
Zakorzenienie
|
Witaj wśród wielbicielek storczyków
![]() ![]()
![]() |
#2903 |
Przyczajenie
|
Witam Was wszystkie storczykomaniaczki. Czas się przywitać, bo czytam z zapartym tchem Wasze posty od lipca, kiedy to dostałam pierwszego storczyka od narzeczonego (od jakiegoś czasu mu mówiłam jak bardzo mi się podobają i na rocznicę dostałam jednego różowego, jak dla mnie cudownego
![]() Może trochę o sobie: kończę studia w Szczecinie, dzisiaj właśnie oddałam prace magisterską i czekam na obronę. A falkami interesowałam się od jakiegoś czasu, jednak nie chciałam w domu żadnego, bo większość kwiatów pod moją opieką ginie :/ Dopiero po wizycie u cioci i jej opowieści, że jej własny kwitnie cały czas i wcale nie jest wymagający zamarzyłam o tym cudownym kwiatku ![]() Jutro może wstawię więcej zdjęć swoich dwóch, dzisiaj nie mam pod ręką aparatu. Jednak mam do Was pytanie. Na załączonym zdjęciu (przepraszam za słabą jakość telefoniczną) jest mój różowy falek, wczoraj rozwinął mu się nowy pączek, ale dopiero dzisiaj zauważyłam, że jest innego koloru niż pozostałe. Wszystkie kwiaty są różowe z ciemnym, prawie bordowym środkiem, jednak ten nowy jest cały w tym ciemnym kolorze, jak środki pozostałych. Czy to normalne u storczyków? Dodam, że bardzo długo mi się rozwijał ten pączek, inny w międzyczasie kupiony storczyk w Realu zdążył już dawno rozwinąć swoje 2 pączki, a tamten baaardzo długo (prawie od czasu jego dostania, czyli lipca) się rozwijał. Ale widać warto było czekać. Ciekawi mnie jedynie ta zmiana koloru, nie żeby mi to przeszkadzało, jest bardzo ładny ale ja z natury ciekawa bestia jestem ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2904 |
Zakorzenienie
|
Aniu gratuluję keiki
![]() ![]() Beeranek - witamy w naszym wątku. Piękny storczyk. Storczyki które mamy w domu to hybrydy, które mają tak namieszane w genach, że wszystko jest możliwe. (Musiały zostać przystosowane do warunków domowych) Dla przykładu są takie które mają kilka pędów i na każdym inny kolor kwiatów, bywają też takie których kwiaty mają inny kształt niż w poprzednim kwitnieniu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2905 |
Zakorzenienie
|
justyna27 w nomi bywają stroczyki po 25 zł niestety. Czasami po 20.
Byłam wczoraj Tu w swoim Nomi i co - dwa storczyki w stanie opłakanym każdy po 25zł ![]() ![]() Al;e za to w ofercie biedronki od 25 września są storczyki falki po 19.90 ![]() ![]() kulbit ten biały cudny ![]() ![]() apropo biedornki i storczyków, to chyba mnie oczy nie mylą, ale widzę na dwóch nawilżaczach ceramicznych storczyki właśnie. (dostepne od 22go ![]() ![]() ps. czy na zimę będę musiała pzrestawić storczyki w chłodniejsze meijsce? bo aktualnie stoją nad grzejnikiem bezpośrednioo (jeszcze zimnym) |
![]() ![]() |
![]() |
#2906 |
Zakorzenienie
|
Kliwio - dziękuję za tak dobrą informację z samego rana
![]() ![]() Nie musisz przestawiać w chłodniejsze miejsce, możesz postawić na parapet tace z keramzytem. Chyba, że grzejnik naprawdę mocno grzeje.- to wtedy przestaw. |
![]() ![]() |
![]() |
#2907 |
Rozeznanie
|
Ja też będę polowała na storczyki w biedronce
![]() Cieszę się, że będę miała storczykowego dzidziusia ![]() to potomek tego: ![]()
#2908 |
Zakorzenienie
|
Ania - jak ja Ci jego zazdroszczę - na takiego poluję i nigdzie nie mogę znaleźć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2909 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Aankaa piekne storczyki ![]() ![]()
![]() |
#2910 |
Rozeznanie
|
Ja go kupiłam w OBI. Dla mamy też takiego samego kupiłam
![]() Jak nie kupisz takiego, a ja tego wychowam ![]() ![]() A to nowy pęd chyba???? ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:11.