Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy II - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-01-29, 18:57   #2881
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy II

Juleczko ja bym dala wiecej skoro chce znaczy ze mu trzeba.. Moj zjada 4x140ml a kaszki 200ml no i oczywiscie obiad i deserek

mi bardzo sie podoba ten mikser co wkleilas tylko bym chciala zeby byl bialy.. nie lubie takich zoltawych rzeczy
w koncu wyglad tez sie liczy

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 19:11   #2882
juleczka1980
Zadomowienie

GG do juleczka1980

kropeczko, ale ja nie chcę go utuczyć ... , on dostaje 3 * 230 ml mleka, 200-300 ml/g zupki lub obiadku i całe duże jabłko na deser... To ile ja mam mu dawać mleka... 260 ml ????

a co do miksera, ja uważam że jak nie będzie biały to dłużej będzie ładny, bo te białe rzeczy to często jakieś takie z czasem szare się robią
, ale są gusta i guściki

Xantia, masz rację z tym fotelikiem
juleczka1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 19:11   #2883
kasia_mw
Zadomowienie

GG do kasia_mw Send a message via Skype™ to kasia_mw

Krzysiek też dzisiaj marudził, a ja cały dzień dzisiaj z nim sama byłam. Spacer sobie odpuściłam, wczoraj był może 10 minutowy. Ale już z nim lepiej, bo mało kaszlał, rano może ze 3 razy. Chyba będzie ząbek, bo tak jakby zgrubienie czuję, ale wiem, że to może jeszcze potrwać. W weekend wyszedł ząbek synkowi mojej koleżanki, a dzisiaj kończy roczek, więc późno (można czekać i czekać )

Co do miksera to ja jestem przeciwniczką tych tanich i firmy krzak. Mojej mamie się popsuł, my dostaliśmy na nowoosiedliny tutaj i też zaraz poszły trybiki, a że mi się blender zepsuł to używam tej drugiej końcówki i jako blender sprawuje się wyśmienicie.
Stary 2008-01-29, 19:18   #2884
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Juleczka - z tym utuczeniem to ja też miałam wątpliwości bo Ala ciężka... Ale czytałam i pediatra potwierdziła, że do roku u dzieci nie ma mowy o nadwadze. Jak Mati zacznie być bardziej mobilny to wszystko zgubi

Szefowa wydziału ds. niemożliwych
Xantia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 19:26   #2885
barwa
Rozeznanie

Hej, dopiero teraz mam chwilę wytchnienia, dzień maiąłm zawrotny, najważniejsze:

Tymuś dziękuje Wam za życzenia i buziaki, wszystkie przekazane przez mamusię. Dzięki za miłe słowa!

Wszystkiego najlepszego dla Mateuszka!!!!

byliśmy u dermatologa, zostawiliśmy 60zł., dowiedzałam się że to nie azs ani alergia, mam go kąpać w balneum i dostałam dwie maści - jedna robiona, druga - triderm, a że mam kuzynkę farmaceutkę, olśniła mnie , że obie ze sterydami a jedna nawet z antybiotykiem. Pani doktor oczywiście o tym nie wspomniałą - "dam pani taką łagodną maść..." coż, ponieważ wygląda to nieciekawnie muszę mu smarować, cieniutko jak się da i z bolącym sercem, ale co mam zrobić?!

uciekam, bo mó męzuś musi popracować na kompie a ja sobie poczytam.

spokojnej, przespanej nocki dla wszystkich!!!
Stary 2008-01-29, 19:31   #2886
kropka241
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez juleczka1980 Pokaż wiadomość
kropeczko, ale ja nie chcę go utuczyć ... , on dostaje 3 * 230 ml mleka, 200-300 ml/g zupki lub obiadku i całe duże jabłko na deser... To ile ja mam mu dawać mleka... 260 ml ????

a co do miksera, ja uważam że jak nie będzie biały to dłużej będzie ładny, bo te białe rzeczy to często jakieś takie z czasem szare się robią
, ale są gusta i guściki

Lea Maksa karmi sporo a ten pulpecik szczesliwy.. Nie martw sie ze ci synus przytyje.. zobaczysz jak tylko zacznie raczkowac ruszac sie wszystko zleci i zostanie szczypiorek (jak to mowi Kasia)

zolte rzeczy w kuchni wygladaja dla mnie jakby mialy ze 20 lat.. jak prosto z komunizmu.. fakt z bialym trzeba trzymac w pudelku aby sie nie kurzyl to nie bedzie sie robil szary.. no ale mi bialy bardziej do kuchni pasuje

Barwa sliczny av

Stary 2008-01-29, 19:36   #2887
iwka2002
Wtajemniczenie

GG do iwka2002

barwa- śliczny avatar, intrygujacy

Co do ilości pochłanianego pokarmu to moje dziecko na dobę ma 6-7 razy cycuch, więc trudno określic ilośc, 2/3 słoiczka zupki i 1/2 słoiczka deserku. No ale ona drobinka przy waszych bąbelaskach niecałe 7kg. to i mniej zjada.

głowa mi pęka dzisiaj idę się myc i spac.

Miłej nocki!

.
iwka2002 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-01-29, 20:03   #2888
juleczka1980
Zadomowienie

GG do juleczka1980

Cytat:
Napisane przez Xantia Pokaż wiadomość
Juleczka - z tym utuczeniem to ja też miałam wątpliwości bo Ala ciężka... Ale czytałam i pediatra potwierdziła, że do roku u dzieci nie ma mowy o nadwadze. Jak Mati zacznie być bardziej mobilny to wszystko zgubi
Cytat:
Napisane przez kropka241 Pokaż wiadomość
Lea Maksa karmi sporo a ten pulpecik szczesliwy.. Nie martw sie ze ci synus przytyje.. zobaczysz jak tylko zacznie raczkowac ruszac sie wszystko zleci i zostanie szczypiorek (jak to mowi Kasia)
Kochane, ale on tak szybko mobilny się nie zrobi bo 8 lutego jedziemy na zabieg i miesiąc znów w gipsach będzie... To jak myślicie ile mu robić mleka 250?

Właśnie zasnął mój mały marudnik , nawet noszenie na rękach i przytulanie mu nie pasuje .
Stary 2008-01-29, 20:09   #2889
juleczka1980
Zadomowienie

GG do juleczka1980

Ten robot też jest fajny:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?...00590139#photo
Stary 2008-01-29, 20:13   #2890
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez juleczka1980 Pokaż wiadomość
To jak myślicie ile mu robić mleka 250?
TAK!! 250!!

Stary 2008-01-29, 20:18   #2891
kasia_mw
Zadomowienie

juleczko jeśli mu nie dasz tyle ile che to szybciej sie domaga i wtedy znowu sporo wypije. Może lepiej więcej i rzadziej. Musisz to poobserwować, chociaż ja to karmię Krzysia patrząc na zegarek, bo ja nie wiem czy on głodny czy nie, bo jak marudzi i chcę go nakarmić to on nie chce. Więc niech odczeka swoje.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-01-29, 20:47   #2892
Kancia
Zakorzenienie

juleczko ja bym dala tyle ile chce
a co do fotelików to wydaje mi sie, ze nie oplaca się kupowac do 36 kg jesli chce się regulowane oparcie. Z tego co widzę te do 36 kg rzadko mają regulowane oparcie i tak na prawdę po 25kg sciaga sie oparcie i jest tylko ta smieszna wkładka
lepiej kupić z regulowanym oparciem do 18 kg a wkładkę dokupić pozniej za te 50 zł ( widzialam tez tansze)
ale jak kto woli, ja wolę zeby moje dziecie mogło sie po ludzku zdrzemnąć więc kupimy do 18 kg z 5 poziomami oparcia
Stary 2008-01-29, 20:48   #2893
kropka241
Zakorzenienie

Juleczko dawaj mu wiecej w koncu to tylko 20-30ml wiecej a moze Mati bedzie spokojny.. Z ta jego mobilnoscia to ja wiem zebedzie pozniej ale to nie znaczy ze nigdy..

znajomej roczna corka wazyla 19 -20kg jak miala roczek i jej to pediatra mowila ze mala zosia za duzo wazy.. a teraz chudzielec 6 letni.. chyba z tyle samo wazy co wtedy

Kasiu ja tez karmie na godziny

Stary 2008-01-29, 21:20   #2894
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

No ja właśnie szukam fotelika z regulowanym oparciem. Mało jeżdżę z Alą po mieście, praktycznie wcale, tylko w dalsze trasy i ona przysypia mi w aucie, więc chyba innego wyjścia nie mam jak regulowany. Zestaw samochodowy (rogal do spania, podusia, nakładka na pas i kocyk) z Biedronki też już kupiłam

Stary 2008-01-29, 21:25   #2895
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8
Konto usunięte

Wpadłam tylko dobranoc powiedzieć, i zmykam przed TV , bo mam dobre chipsy.
38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-01-29, 21:35   #2896
minisia
Zakorzenienie

juleczko daj mu tyle ile potrzebuje. Hania też czasem ma tak, ze na noc potrafi wypić 250ml, a zawsze robię 180ml wody i 6 miarek mleczka plus 2 łyżeczki kleiku ryżowego to wychodzi 210ml i to jej przeważnie wystarcza, a jak nie to kilka razy jej dorabiałam jak chciała.
Ostatnio nie miała apetytu wypijała 80-140ml nawet na noc, ale noc przesypiała, więc OK.
Od wczoraj znów jej apetyt wzrósł i wypija po 200ml

Co do fotelików to ja bym też nie kupiła do 36kg.
My kupujemy ten:

http://www.baby.vox.pl/main.php?s=de...t_id=67&id=311

A to dlatego, że cenę ma dobrą, można go mieć i przodem i tyłem do kierunku jazdy, jest fajny, ma też testy i co mi się najbardziej podobało to to, że ma na serio fajną pozycję do spania i jest duża różnica między siedzeniem, a leżeniem, a nie tak jak inne oglądaliśmy to cofały się o 3 cm do leżenia, co nie miało sensu, bo to małą różnica była

Powiedzcie mi jeszcze mamy gotujące: chcę jutro ugotować Hani zupkę, a więc: ugotuję np udko lub filet z kurczaka, osobno np marchewka, pietruszka, ziemniaczek, buraczek i jak to się ugotuje to dodaje rozdrobnione mięsko, jeszcze chwilke gotuje i potem przekladam do miseczki i dodaje według uznania tego wywaru z warzyw i benderem rozdrabniam. Czy mam dodać jeszcze oliwę z oliwek Mam Monini - może być

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-29, 21:41   #2897
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Minisia, a dlaczego gotujesz osobno warzywka??

Oglądam fotelik, zaraz skomentuję

EDIT1: nic nie skomentuję, bo nic o nim nie jest napisane

EDIT2: nawet w necie nic o nim nie ma, w googlach 2 wyniki odsyłające właśnie do strony którą podałaś...

EDIT3: ide spać , dobranoc

Stary 2008-01-29, 21:54   #2898
evemamaoliwki
Rozeznanie

GG do evemamaoliwki

Mateuszek, Tymek

Minisiu moim zdaniem Monini jest ok, i tak jak piszesz rozdrabniasz i dodajesz wywar (ja ziemniaka gotuję osobno niż resztę warzyw i wody z gotowania ziemniaka nie dodaję), jak mi wychodzi czasem za rzadka to dodaję troszkę np kleiku ryżowego.
Bardzo fajny ten fotelik

Juleczko
ja też bym dała tyle ile chce, skoro woła to znaczy że tak potrzebuje, a może dłuższą przerwę sobie zrobi albo wyrzuci jakiś jeden posiłek mleczny z dniówki.

Barwa, to bardzo dobrze, że nie AZS a z tymi maściami to faktycznie trzeba uważać, mnie pediatra kiedyś przepisała dla małej cutivate (steryd) a alergolog powiedziała, że jest z tego co pamiętam 7 grup sterydów a cutivate należy do tej najśilniejszej
Trzymam kciuki, żeby wszystko przesło

Ja dzisiaj miałam ciężki dzień, rano zauważyłam, że Oliwia ma zaczerwienioną pupkę, myślałam że od pieluszek może ale jak się okazało to myszka ma biegunkę , załatwiła się od 5 rano do 20 aż 8 razy a ostatni raz z domieszką krwi, przestraszyłam się i zadzwoniłam do pediatry, mam podawać smectę, poić, dawać probiotyk i obserwować więc ciężka noc mnie czeka. Kurcze nie wiem z czego to bo nic specjalnego ostatnio nie dostawała do jedzenia
Szkoda mi jej bardzo
Stary 2008-01-29, 22:02   #2899
juleczka1980
Zadomowienie

GG do juleczka1980

Dałam Matiemu 250 ml mleka i też był ryk . Mało się nie "osrał" jak zabrałam butlę... Karmię go co 3 godziny , no chyba że prześpi trochę karmienie to wtedy trochę później. Ja nie wiem skąd u niego nagle taki apetyt... Nie chcę też przesadzać z ilością mleka bo on tak mocno mi wcześniej ulewał, ale odkąd dostaje Bebilon AR nie ulewa wcale, chyba że za długo potrzymamy go na siedzaka. I cykam się, ze jak wleje w niego tak dużo to od razu z niego wyleci .

Mądrze gadacie z tymi fotelikami, chyba póki co najważniejsza jest pozycja leżąca i wygoda .

A też sobie kupiłam zestaw podróżny w Biedronce .
Stary 2008-01-29, 22:19   #2900
kasia_mw
Zadomowienie

Ja Krzysiowi daję samo mleko na noc i rano po 200 ml, więcej nie chce, a czasami to nawet tylko 160-130 wypije. Ale nie wiem czy nie dodawać właśnie kleiku, bo mi się budzi czasami o 5 (dzisiaj o 7 i wypił tylko 130 ml mleka), zobaczę jutro. Wiem, że z kleikiem to wypiłby o wiele więcej, ale boję się o kupale.

eve trzymam kciuki za nockę i zdrowie Oliwki.

Co do zupek to ja gotuję mięsko, a później jak już jest w miarę to dodaję do tego warzywa, gotuję do miękkości i miksuję. Przed podaniem dodaję oliwę z oliwek, albo z pestek winogron. Czasami dodaję też kaszę jaglaną, albo kukurydzianą pod koniec gotowania do zupki (taką błyskawiczną to można dodać przed samym podaniem, bo ona jak postoi to się robi rzadka)
Stary 2008-01-29, 22:50   #2901
evemamaoliwki
Rozeznanie

GG do evemamaoliwki

Kasiu dzięki, przyda się
Moje gagatki śpią a ja tłukę testy, już mi się wszystko polasowało a w przyszłym tygodniu powinnam zdawać teorię wewnętrzny
Stary 2008-01-29, 23:03   #2902
minia99
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to minia99

No to ja mówię szybciutko dobry wieczór i dobranoc.
Rano nie zwlokę się łóżka, ale zaparłam się i właśnie skończyłam wasze wypociny, ufff. Brakuje mi doby żeby się ze wszystkim wyrobić, wracam z pracy, nauka, Olivka. No i jeszcze zzaparłam się, że choćby się paliło, waliło codziennie ćwiczę i mam czas dopiero o 22 . No i nigdy przed północą sie nie wyrabiam ze spaniem.

Muszę się pochwalić, że dzisiaj Olivka przepełzała przez całe mieszkanie i to w dodatku do tyłu. Zasuwa jak mały samochodzić, leżała na macie ja w kuchni i słyszę, że mnie woła (oczywiście nie mama tylko ejjj) idę do niej patrzę a jej tylko główka spod łóżka wystaje , wyciągnęłam ją a ta z bananem na buzi w długą tyłem pod stół...
Dobranoc Lasencje
minia99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 05:22   #2903
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

W oczekiwaniu na nianię jeszcze zdążę coś Wam skrobnąć

Wyszykowana już do pracy jestem

Dziś rano Ala obudziła się przesikana . Dada przemokła. Mam nadzieję, że to jednorazowy incydent!!

No to lecę!!

Pa!!

Stary 2008-01-30, 07:07   #2904
Kancia
Zakorzenienie

Juleczko nie wiem czy to wazne ale teraz mi sie skojarzyło, ze moje dziecko jak jadło Bebilon AR tez jadło go duzo więcej niz zwykłego mleka takze moim zdaniem daj tyle ile potrzebuje jak mu sie uleje to tylko to co się nie zmieściło pamiętam, ze ja miałam traume jak przeszlismyz AR na zwykłe mleko bo sie okazało, ze mojemu małemu zmalał apetyt a tu widocznie tak jest, ze dzieci jedza AR więcej.
spojrzałam w swój kajecik i dane sa następujące

jak dziecko jadło bebilon AR to dobowo wcinał tego mleczka 840 ml gdzie wtedy miał 2 miesiące
jak dziecko przeszło na rzadsze mleko jadło i jada około 720 ml i teraz ma 5 mcy
takze sama widzisz widocznie to mleko ma taką własciwośc, pamiętaj, ze ono jest ograniczone w jakies tam cięższe składniki i mimo to, ze jest gestsze to jest bardziej lekkostrawne

eve buzia dla malutkiej zeby juz był normalny kupal

minia gratuluje postępów nim sie obejrzysz będzie raczkować

Xantia
http://esklep.babyfant.pl/index.php?...oducts_id=1286
tu jest więcej napisane
i przyznam, ze fajny ten fotelik

czy któras z Was będzie kupowac spacerówke ???

Izuniak czy mozesz podac jeszcze raz jakie masz krzeselko do karmienia

Edytowane przez Kancia
Czas edycji: 2008-01-30 o 07:33
Kancia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 08:31   #2905
Xantia
Zakorzenienie

GG do Xantia

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
Xantia
http://esklep.babyfant.pl/index.php?...oducts_id=1286
tu jest więcej napisane
i przyznam, ze fajny ten fotelik

czy któras z Was będzie kupowac spacerówke ???

http://fotelik.info/pl/testy/Inglesi...aco/index.html

ale niestety nie był testowany pod względem bezpieczeństwa...

Ja mam spacerówkę i jeździmy w niej już od września zeszłego roku

Stary 2008-01-30, 08:34   #2906
minisia
Zakorzenienie

eve jak nocka Mam nadzieję, ze OK

Kancia no my będziemy kupować ten fotelik na bank. Byliśmy w sklepie i oglądaliśmy różne i ten jest super
Będziemy też go kupować dlatego, że Hania z tego do 13kg już powoli wyrasta, ma ciasno, a na taki od 9kg jest jeszcze za mała, bo waży 7,5 kg

Moje dziecko jeszcze śpi Na brzuszku Kurczę boję się jak ona tak śpi No, ale znów szkoda mi jej budzić i jest na tyle silna, że jakby co to się obróci

I NAJSZCZĘŚLIWSZA MAMA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-19141.png
minisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 08:45   #2907
iwka2002
Wtajemniczenie

GG do iwka2002

Dada przemokła Toż to skandal!!!!!

Hejo!

U nas w nocy znowu 3 karmienia. Werka chyba przez choróbsko ma mniejszy apetyt. W dzień wytrzymuje nawet 3 godziny.
Juleczko zobacz jak to jest ja bym chciała,że by Werka jad la więcej Ty się martwisz,że Mati je za dużo.Ach... Z drugiej strony ileż to moje 7 kg.dziecko może zjeśc?

Co do antybiotyku to kurna dzisiaj podawałam jej 4 razy, bo cudnie wszystko wypluwała. Serio, ale nast. razem to wezmę chyba zastrzyki i będę miała pewnośc, że dostaje odpowiednia dawkę. Wyrodna jestem???

Moja drobinka jeszecze sie mieści w ten do 13 kg i myślę,że jej na trochę wystarczy, bo wiosna jak zrzucimy grubasne kombinezony to będzie luźnie, a nie wierzę, żeby jakoś sporo do wiosny przybrała.

Dzisiaj się obudziłam zestresowana o 8.20, że na 8.00 miałyśmy byc w Poradni Okołoporodowej. Ależ byłam zła. Po chwili do mnie dotarło,że poradnia to jest jutro.

eve
- jak Oliwcia?

.
iwka2002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 08:46   #2908
joannah
Rozeznanie

GG do joannah

Cześć dziewczynki !!!

My mamy taki fotelik do samochodu http://www.allegro.pl/item298879649_...promocja_.html

Ja też sie zastanawiam nad kupnem spacerówki, bo mamy wózek wielofunkcyjny i jest w nim spacerówka ale jest strasznie cieżki. Mi sie podoba taki wózek, ale mój TŻ nie jest do niego przekonany. http://allegro.pl/item294399157_tita...kcja_2008.html

A mam pytanko odnośnie zupek co sie dodaje oprócz warzyw, wiem ze oliwe z oliwek, ale jaka?? i czym sie zagęszcza, kleikiem ryżowym??
I sie oddzielnie gotuje warzywa i oddzielnie miesko?? A jakie mięsko??
joannah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-30, 08:54   #2909
kropka241
Zakorzenienie

hej dziewczyny. ze mnie dzis leniuch..

jesli chodzi o zupki:
ja najpierw gotuje miesko (w malych kawaleczkach-np. kurczak indyk zrobilam tez na schabie albo na szynce bo nie mialam innego i bylo ok)jak bedzie ugotowane to blenderujew tej wodzie i znow stawiam na gaz wtedy doadaje pokrojone warzywa gotuje je az beda miekkie blenderuje dodaje oliwy z olivek extra virgin lub z jakichs pestek troche mleka w proszku i jest ok.. ja nie zageszczam zwyklebo wychodzi mi w miare gesta ale jesli trzeba to kleikiem ryzowym

mamy spacerowke teraz bo zdjelismy gondole i zalozylismy spacerowke.. dziewczyny ze spotkania widzialy.. fakt jest to ciezkie ale jak Adrian podrosnie to kupimy mu taka skladana spacerowke.. narazie nie

Stary 2008-01-30, 09:00   #2910
kasia_mw
Zadomowienie

Teraz była na jedynce bajka o zwierzętach. Opowiem kawałek. Młoda krowa rozmawia z królikiem o młodym byczku:
królik: Ten byczek się tobie podoba
krowa: To tylko podziw pielęgniarki dla doktora
królik: W doktora to ty byś się z nim pobawiła
A później ludzie się dziwią, że dzieci takimi tekstami sypią, a tu proszę z bajek się uczą.

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości