|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dzieciaczki Czerwcowo-lipcowo-sierpniowe 2007 I Ich Szczęśliwe Mamy II
Juleczko ja bym dala wiecej skoro chce znaczy ze mu trzeba.. Moj zjada 4x140ml a kaszki 200ml no i oczywiscie obiad i deserek
mi bardzo sie podoba ten mikser co wkleilas tylko bym chciala zeby byl bialy.. nie lubie takich zoltawych rzeczy ![]() w koncu wyglad tez sie liczy
|
#2882 |
|
Zadomowienie
|
kropeczko, ale ja nie chcę go utuczyć ...
, on dostaje 3 * 230 ml mleka, 200-300 ml/g zupki lub obiadku i całe duże jabłko na deser... To ile ja mam mu dawać mleka... 260 ml ???? ![]() ![]() a co do miksera, ja uważam że jak nie będzie biały to dłużej będzie ładny, bo te białe rzeczy to często jakieś takie z czasem szare się robią ![]() , ale są gusta i guściki ![]() Xantia, masz rację z tym fotelikiem
|
#2883 |
|
Zadomowienie
|
Krzysiek też dzisiaj marudził, a ja cały dzień dzisiaj z nim sama byłam. Spacer sobie odpuściłam, wczoraj był może 10 minutowy. Ale już z nim lepiej, bo mało kaszlał, rano może ze 3 razy. Chyba będzie ząbek, bo tak jakby zgrubienie czuję, ale wiem, że to może jeszcze potrwać. W weekend wyszedł ząbek synkowi mojej koleżanki, a dzisiaj kończy roczek, więc późno (można czekać i czekać
)Co do miksera to ja jestem przeciwniczką tych tanich i firmy krzak. Mojej mamie się popsuł, my dostaliśmy na nowoosiedliny tutaj i też zaraz poszły trybiki, a że mi się blender zepsuł to używam tej drugiej końcówki i jako blender sprawuje się wyśmienicie.
|
#2884 |
|
Zakorzenienie
|
Juleczka - z tym utuczeniem to ja też miałam wątpliwości bo Ala ciężka... Ale czytałam i pediatra potwierdziła, że do roku u dzieci nie ma mowy o nadwadze. Jak Mati zacznie być bardziej mobilny to wszystko zgubi
|
#2885 |
|
Rozeznanie
|
Hej, dopiero teraz mam chwilę wytchnienia, dzień maiąłm zawrotny, najważniejsze:
Tymuś dziękuje Wam za życzenia i buziaki, wszystkie przekazane przez mamusię. Dzięki za miłe słowa! Wszystkiego najlepszego dla Mateuszka!!!! byliśmy u dermatologa, zostawiliśmy 60zł., dowiedzałam się że to nie azs ani alergia, mam go kąpać w balneum i dostałam dwie maści - jedna robiona, druga - triderm, a że mam kuzynkę farmaceutkę, olśniła mnie , że obie ze sterydami uciekam, bo mó męzuś musi popracować na kompie spokojnej, przespanej nocki dla wszystkich!!!
|
#2886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lea Maksa karmi sporo a ten pulpecik szczesliwy.. Nie martw sie ze ci synus przytyje.. zobaczysz jak tylko zacznie raczkowac ruszac sie wszystko zleci i zostanie szczypiorek zolte rzeczy w kuchni wygladaja dla mnie jakby mialy ze 20 lat.. jak prosto z komunizmu.. fakt z bialym trzeba trzymac w pudelku aby sie nie kurzyl to nie bedzie sie robil szary.. no ale mi bialy bardziej do kuchni pasuje ![]() Barwa sliczny av
|
|
#2887 |
|
Wtajemniczenie
|
barwa- śliczny avatar, intrygujacy
Co do ilości pochłanianego pokarmu to moje dziecko na dobę ma 6-7 razy cycuch, więc trudno określic ilośc, 2/3 słoiczka zupki i 1/2 słoiczka deserku. No ale ona drobinka przy waszych bąbelaskach niecałe 7kg. to i mniej zjada. głowa mi pęka dzisiaj idę się myc i spac. Miłej nocki!
|
|
#2888 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
250?Właśnie zasnął mój mały marudnik , nawet noszenie na rękach i przytulanie mu nie pasuje .
|
|
#2889 |
|
Zadomowienie
|
Ten robot też jest fajny:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?...00590139#photo
|
#2890 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2891 |
|
Zadomowienie
|
juleczko jeśli mu nie dasz tyle ile che to szybciej sie domaga i wtedy znowu sporo wypije. Może lepiej więcej i rzadziej. Musisz to poobserwować, chociaż ja to karmię Krzysia patrząc na zegarek, bo ja nie wiem czy on głodny czy nie, bo jak marudzi i chcę go nakarmić to on nie chce. Więc niech odczeka swoje.
|
|
#2892 |
|
Zakorzenienie
|
juleczko ja bym dala tyle ile chce
a co do fotelików to wydaje mi sie, ze nie oplaca się kupowac do 36 kg jesli chce się regulowane oparcie. Z tego co widzę te do 36 kg rzadko mają regulowane oparcie i tak na prawdę po 25kg sciaga sie oparcie i jest tylko ta smieszna wkładka ![]() lepiej kupić z regulowanym oparciem do 18 kg a wkładkę dokupić pozniej za te 50 zł ( widzialam tez tansze) ale jak kto woli, ja wolę zeby moje dziecie mogło sie po ludzku zdrzemnąć więc kupimy do 18 kg z 5 poziomami oparcia
|
|
|
|
#2893 |
|
Zakorzenienie
|
Juleczko dawaj mu wiecej
znajomej roczna corka wazyla 19 -20kg jak miala roczek i jej to pediatra mowila ze mala zosia za duzo wazy.. a teraz chudzielec 6 letni.. chyba z tyle samo wazy co wtedy ![]() Kasiu ja tez karmie na godziny
|
#2894 |
|
Zakorzenienie
|
No ja właśnie szukam fotelika z regulowanym oparciem. Mało jeżdżę z Alą po mieście, praktycznie wcale, tylko w dalsze trasy i ona przysypia mi w aucie, więc chyba innego wyjścia nie mam jak regulowany. Zestaw samochodowy (rogal do spania, podusia, nakładka na pas i kocyk) z Biedronki też już kupiłam
|
#2895 |
|
Konto usunięte
|
Wpadłam tylko dobranoc powiedzieć, i zmykam przed TV , bo mam dobre chipsy.
|
|
|
|
#2896 |
|
Zakorzenienie
|
juleczko daj mu tyle ile potrzebuje. Hania też czasem ma tak, ze na noc potrafi wypić 250ml, a zawsze robię 180ml wody i 6 miarek mleczka plus 2 łyżeczki kleiku ryżowego to wychodzi 210ml i to jej przeważnie wystarcza, a jak nie to kilka razy jej dorabiałam jak chciała.
Ostatnio nie miała apetytu wypijała 80-140ml nawet na noc, ale noc przesypiała, więc OK. Od wczoraj znów jej apetyt wzrósł i wypija po 200ml ![]() Co do fotelików to ja bym też nie kupiła do 36kg. My kupujemy ten: http://www.baby.vox.pl/main.php?s=de...t_id=67&id=311 A to dlatego, że cenę ma dobrą, można go mieć i przodem i tyłem do kierunku jazdy, jest fajny, ma też testy i co mi się najbardziej podobało to to, że ma na serio fajną pozycję do spania i jest duża różnica między siedzeniem, a leżeniem, a nie tak jak inne oglądaliśmy to cofały się o 3 cm do leżenia, co nie miało sensu, bo to małą różnica była ![]() Powiedzcie mi jeszcze mamy gotujące: chcę jutro ugotować Hani zupkę, a więc: ugotuję np udko lub filet z kurczaka, osobno np marchewka, pietruszka, ziemniaczek, buraczek i jak to się ugotuje to dodaje rozdrobnione mięsko, jeszcze chwilke gotuje i potem przekladam do miseczki i dodaje według uznania tego wywaru z warzyw i benderem rozdrabniam. Czy mam dodać jeszcze oliwę z oliwek Mam Monini - może być
|
#2897 |
|
Zakorzenienie
|
Minisia, a dlaczego gotujesz osobno warzywka??
Oglądam fotelik, zaraz skomentuję ![]() EDIT1: nic nie skomentuję, bo nic o nim nie jest napisane ![]() EDIT2: nawet w necie nic o nim nie ma, w googlach 2 wyniki odsyłające właśnie do strony którą podałaś... EDIT3: ide spać , dobranoc
|
#2898 |
|
Rozeznanie
|
Mateuszek, Tymek
Minisiu moim zdaniem Monini jest ok, i tak jak piszesz rozdrabniasz i dodajesz wywar (ja ziemniaka gotuję osobno niż resztę warzyw i wody z gotowania ziemniaka nie dodaję), jak mi wychodzi czasem za rzadka to dodaję troszkę np kleiku ryżowego. Bardzo fajny ten fotelik Juleczko ja też bym dała tyle ile chce, skoro woła to znaczy że tak potrzebuje, a może dłuższą przerwę sobie zrobi albo wyrzuci jakiś jeden posiłek mleczny z dniówki. Barwa, to bardzo dobrze, że nie AZS ![]() Trzymam kciuki, żeby wszystko przesło Avatarem tajemniczy i śliczny ![]() Ja dzisiaj miałam ciężki dzień, rano zauważyłam, że Oliwia ma zaczerwienioną pupkę, myślałam że od pieluszek może ale jak się okazało to myszka ma biegunkę , załatwiła się od 5 rano do 20 aż 8 razy a ostatni raz z domieszką krwi, przestraszyłam się i zadzwoniłam do pediatry, mam podawać smectę, poić, dawać probiotyk i obserwować więc ciężka noc mnie czeka. Kurcze nie wiem z czego to bo nic specjalnego ostatnio nie dostawała do jedzenia ![]() Szkoda mi jej bardzo
|
#2899 |
|
Zadomowienie
|
Dałam Matiemu 250 ml mleka i też był ryk
. Mało się nie "osrał" jak zabrałam butlę... Karmię go co 3 godziny , no chyba że prześpi trochę karmienie to wtedy trochę później. Ja nie wiem skąd u niego nagle taki apetyt... Nie chcę też przesadzać z ilością mleka bo on tak mocno mi wcześniej ulewał, ale odkąd dostaje Bebilon AR nie ulewa wcale, chyba że za długo potrzymamy go na siedzaka. I cykam się, ze jak wleje w niego tak dużo to od razu z niego wyleci .Mądrze gadacie z tymi fotelikami, chyba póki co najważniejsza jest pozycja leżąca i wygoda A też sobie kupiłam zestaw podróżny w Biedronce .
|
#2900 |
|
Zadomowienie
|
Ja Krzysiowi daję samo mleko na noc i rano po 200 ml, więcej nie chce, a czasami to nawet tylko 160-130 wypije. Ale nie wiem czy nie dodawać właśnie kleiku, bo mi się budzi czasami o 5 (dzisiaj o 7 i wypił tylko 130 ml mleka), zobaczę jutro. Wiem, że z kleikiem to wypiłby o wiele więcej, ale boję się o kupale.
eve trzymam kciuki za nockę i zdrowie Oliwki. Co do zupek to ja gotuję mięsko, a później jak już jest w miarę to dodaję do tego warzywa, gotuję do miękkości i miksuję. Przed podaniem dodaję oliwę z oliwek, albo z pestek winogron. Czasami dodaję też kaszę jaglaną, albo kukurydzianą pod koniec gotowania do zupki (taką błyskawiczną to można dodać przed samym podaniem, bo ona jak postoi to się robi rzadka)
|
#2901 |
|
Rozeznanie
|
Kasiu dzięki, przyda się
Moje gagatki śpią a ja tłukę testy, już mi się wszystko polasowało a w przyszłym tygodniu powinnam zdawać teorię wewnętrzny
|
#2902 |
|
Zadomowienie
|
No to ja mówię szybciutko dobry wieczór i dobranoc
. Rano nie zwlokę się łóżka, ale zaparłam się i właśnie skończyłam wasze wypociny, ufff. Brakuje mi doby żeby się ze wszystkim wyrobić, wracam z pracy, nauka, Olivka. No i jeszcze zzaparłam się, że choćby się paliło, waliło codziennie ćwiczę i mam czas dopiero o 22 . No i nigdy przed północą sie nie wyrabiam ze spaniem.Muszę się pochwalić, że dzisiaj Olivka przepełzała przez całe mieszkanie i to w dodatku do tyłu . Zasuwa jak mały samochodzić, leżała na macie ja w kuchni i słyszę, że mnie woła (oczywiście nie mama tylko ejjj) idę do niej patrzę a jej tylko główka spod łóżka wystaje , wyciągnęłam ją a ta z bananem na buzi w długą tyłem pod stół...Dobranoc Lasencje
|
#2903 |
|
Zakorzenienie
|
W oczekiwaniu na nianię jeszcze zdążę coś Wam skrobnąć
![]() Wyszykowana już do pracy jestem ![]() Dziś rano Ala obudziła się przesikana . Dada przemokła. Mam nadzieję, że to jednorazowy incydent!!No to lecę!! Pa!!
|
#2904 |
|
Zakorzenienie
|
Juleczko nie wiem czy to wazne ale teraz mi sie skojarzyło, ze moje dziecko jak jadło Bebilon AR tez jadło go duzo więcej niz zwykłego mleka
takze moim zdaniem daj tyle ile potrzebuje jak mu sie uleje to tylko to co się nie zmieściło pamiętam, ze ja miałam traume jak przeszlismyz AR na zwykłe mleko bo sie okazało, ze mojemu małemu zmalał apetyt a tu widocznie tak jest, ze dzieci jedza AR więcej.spojrzałam w swój kajecik i dane sa następujące ![]() jak dziecko jadło bebilon AR to dobowo wcinał tego mleczka 840 ml gdzie wtedy miał 2 miesiące ![]() jak dziecko przeszło na rzadsze mleko jadło i jada około 720 ml i teraz ma 5 mcy takze sama widzisz widocznie to mleko ma taką własciwośc, pamiętaj, ze ono jest ograniczone w jakies tam cięższe składniki i mimo to, ze jest gestsze to jest bardziej lekkostrawne eve buzia dla malutkiej zeby juz był normalny kupal ![]() minia gratuluje postępów nim sie obejrzysz będzie raczkować ![]() Xantia http://esklep.babyfant.pl/index.php?...oducts_id=1286 tu jest więcej napisane i przyznam, ze fajny ten fotelik ![]() czy któras z Was będzie kupowac spacerówke ???Izuniak czy mozesz podac jeszcze raz jakie masz krzeselko do karmienia Edytowane przez Kancia Czas edycji: 2008-01-30 o 08:33 |
|
|
|
#2905 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://fotelik.info/pl/testy/Inglesi...aco/index.html ale niestety nie był testowany pod względem bezpieczeństwa... Ja mam spacerówkę i jeździmy w niej już od września zeszłego roku
|
|
#2906 |
|
Zakorzenienie
|
eve jak nocka
Mam nadzieję, ze OK Kancia no my będziemy kupować ten fotelik na bank. Byliśmy w sklepie i oglądaliśmy różne i ten jest super Będziemy też go kupować dlatego, że Hania z tego do 13kg już powoli wyrasta, ma ciasno, a na taki od 9kg jest jeszcze za mała, bo waży 7,5 kg ![]() Moje dziecko jeszcze śpi Na brzuszku Kurczę boję się jak ona tak śpi No, ale znów szkoda mi jej budzić i jest na tyle silna, że jakby co to się obróci
|
#2907 |
|
Wtajemniczenie
|
Dada przemokła
Toż to skandal!!!!!Hejo! U nas w nocy znowu 3 karmienia. Werka chyba przez choróbsko ma mniejszy apetyt. W dzień wytrzymuje nawet 3 godziny. Juleczko zobacz jak to jest ja bym chciała,że by Werka jad la więcej Ty się martwisz,że Mati je za dużo.Ach... Z drugiej strony ileż to moje 7 kg.dziecko może zjeśc? Co do antybiotyku to kurna dzisiaj podawałam jej 4 razy, bo cudnie wszystko wypluwała. Serio, ale nast. razem to wezmę chyba zastrzyki i będę miała pewnośc, że dostaje odpowiednia dawkę. Wyrodna jestem??? Moja drobinka jeszecze sie mieści w ten do 13 kg i myślę,że jej na trochę wystarczy, bo wiosna jak zrzucimy grubasne kombinezony to będzie luźnie, a nie wierzę, żeby jakoś sporo do wiosny przybrała Dzisiaj się obudziłam zestresowana o 8.20, że na 8.00 miałyśmy byc w Poradni Okołoporodowej . Ależ byłam zła. Po chwili do mnie dotarło,że poradnia to jest jutro.![]() eve- jak Oliwcia?
|
#2908 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczynki !!!
My mamy taki fotelik do samochodu http://www.allegro.pl/item298879649_...promocja_.htmlJa też sie zastanawiam nad kupnem spacerówki, bo mamy wózek wielofunkcyjny i jest w nim spacerówka ale jest strasznie cieżki. Mi sie podoba taki wózek, ale mój TŻ nie jest do niego przekonany. http://allegro.pl/item294399157_tita...kcja_2008.html A mam pytanko odnośnie zupek co sie dodaje oprócz warzyw, wiem ze oliwe z oliwek, ale jaka?? i czym sie zagęszcza, kleikiem ryżowym?? ![]() I sie oddzielnie gotuje warzywa i oddzielnie miesko?? A jakie mięsko??
|
|
|
|
#2909 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny. ze mnie dzis leniuch..
jesli chodzi o zupki: ja najpierw gotuje miesko (w malych kawaleczkach-np. kurczak indyk zrobilam tez na schabie albo na szynce bo nie mialam innego i bylo ok)jak bedzie ugotowane to blenderujew tej wodzie i znow stawiam na gaz wtedy doadaje pokrojone warzywa gotuje je az beda miekkie blenderuje dodaje oliwy z olivek extra virgin lub z jakichs pestek troche mleka w proszku i jest ok.. ja nie zageszczam zwyklebo wychodzi mi w miare gesta ale jesli trzeba to kleikiem ryzowym mamy spacerowke teraz bo zdjelismy gondole i zalozylismy spacerowke.. dziewczyny ze spotkania widzialy.. fakt jest to ciezkie ale jak Adrian podrosnie to kupimy mu taka skladana spacerowke.. narazie nie
|
#2910 |
|
Zadomowienie
|
Teraz była na jedynce bajka o zwierzętach. Opowiem kawałek. Młoda krowa rozmawia z królikiem o młodym byczku:
królik: Ten byczek się tobie podoba krowa: To tylko podziw pielęgniarki dla doktora królik: W doktora to ty byś się z nim pobawiła A później ludzie się dziwią, że dzieci takimi tekstami sypią, a tu proszę z bajek się uczą.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:46.

, on dostaje 3 * 230 ml mleka, 200-300 ml/g zupki lub obiadku i całe duże jabłko na deser... To ile ja mam mu dawać mleka... 260 ml ???? 

)

i tak na prawdę po 25kg sciaga sie oparcie i jest tylko ta smieszna wkładka

. Dada przemokła. Mam nadzieję, że to jednorazowy incydent!!

???