|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki-jak to z nimi jest?
Cytat:
![]()
![]() |
#2882 |
Zakorzenienie
|
Ja od ponad dwóch lat noszę soczewki. Zawsze kupuję miesięczne B&L ale czasem z braku kasy poprostu nie wymieniam ich co miesiąc i nieraz noszę dłużej. Chociaż ostatnio przedobrzyłam i dostałam zapalenia rogówki. Więc radzę jednak zmieniać co miesiąc.
Mam -4.25 i -4.5 i powinnam mieć jeszcze cylindry (bo mam astygmatyzm) ale już na początku okulistka powiedziała mi, że przy moim astygmatyzmie (chyba mam ok -1 na obu oczach ![]() Jak się płacze to z soczewkami nic się nie dzieje. Przynajmniej u mnie. Po prostu jest tak jakbym ich nie miała. gabs ja też chętnie bym się dowiedziała jak to jest z tą laserową korekcją. Ja od dziecka mam wadę wzroku (wada wrodzona) i okuliści zawsze mówili, że będę mogła mieć laserową korekcję ale dopiero po 21 roku życia.
![]() |
#2883 |
Zadomowienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Moje soczewki sa soczewkami 2 letnimi twardymi (jakies specjalne na moja wade- nie znam sie naprawde narazie na tym,wiem ze sa zrobione ze specjalnego materialu gazo przepuszczalnego). Mam bardzo silny astygmatyzm. Tak jest to jedna para.
Zalatwilam, czekam na nie okolo 3 tygodni. Moge ubiegac sie o refundacje, zobaczymy co z tego wyjdzie... Dam znac jak je dostane i bd pisala swoje wrazenia, wnioski - moze komus w ten sposob pomoge. |
![]() ![]() |
![]() |
#2884 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny pamietacie jak mowilam o zakraplaniu oczu plynem do soczewek? Ze nie mozna, bo konserwanty itd. U mnie na moim plynie pisze, ze mozna. Dziwne te plyny sa
![]()
#2885 |
Rozeznanie
|
itrusta - Ok. To czekam i trzymam kciuki ^^
![]()
![]() |
#2886 |
Zakorzenienie
|
Moja siostra tam chodzi dobierać okulary i jest zadowolona. Ja mam złe doświadczenia bo wkurza mnie że mi wciskają konkretne modele soczewek których nie toleruję jako "najlepsze", bo badanie i wszystko inne jest super, mają wszystkie potrzebne sprzęty. Ja bym tam poszła już z zakupionymi gdzie indziej soczewkami które chcesz nosić (w nich) i poprosiła o sprawdzenie czy są dobre dla Ciebie, żeby Ci nie wciskali na siłę ich soczewek, Johnsonów albo jednodniówek, bo te preferują.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2887 |
Zakorzenienie
|
dla mnie soczewki nie są komfortowe
czuję się w nich jak wtedy, gdy jest sie bardzo zmęczonym późnym wieczorem i oczy tak bolą czy pieką jak je zdejmę, za chwilę wszystko wraca do normy |
![]() ![]() |
![]() |
#2888 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2889 |
Przyczajenie
|
JA także marze o soczewkach, ale narazie z powodu braku kasy mogę sobie o nich pomarzyć. Wybralam się do Vision Ekspress i powiedzieli mi, że mam bardzo małe oko, mam astygmatyzm i dużą wadę wzroku. Jednak znaleźli dla mnie soczewki, te najdroższe... Bo tylko jedna firma produkuje takie małe soczewki i dodatkowo koryguje astygmatyzm. Nie pamiętam dokładnie, ale jedna soczewka na okres pół roku kosztowała dla mnie około 300 zł. Czyli dwie około 600 zł. Więc podziękowałam.
Moim zdaniem soczewki to genialne rozwiązanie, ale żeby nei zasmucać ostatnio mój kolega na imprezie powiedział mi, że dobrze mi w okularach i on lubi dziewczyny w okularach, bo wg niego nadają charakteru i wyrazistości twarzy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2890 |
Rozeznanie
|
Ale ja właśnie nie wiem, jakie są dla mnie dobre. Chcę, żeby mi dobrali jakiekolwiek. Już mogę nosić Johnsony nawet, jeśli okażą się dla mnie dobre. Poprostu chcę dobrać jakiekolwiek soczewki, bo jak na razie nosiłam tylko PureVision i nie byłam zadowolona. Chociaż tu trzeba dodać, że ja miałąm wogóle źle dobrane te PureVision, poprostu mi je wciśnięto ;/
A skoro 2 osoba tutaj mówi mi, że badania mają w porządku, to chyba się tam wybiorę. Z ciekawości ^^ A słyszałam,ze dużo osób chwali Procleary. Ja to się już w tym wszystkim gubię. ![]()
![]() |
#2891 |
Raczkowanie
|
xCarmen
tak są one droższe,ale z tego co pamiętam to nie tak dużo.Mój okulista powiedział mi, żebym spróbowała tych innych(o kt.wspominałam wcześniej) bo po1.są tańsze od torycznych a po 2.toryczne trzeba zamawiać,czekać na nie kilka dni i trzeba kupić od razu na 3 miesiące(bynajmniej u mnie w mieście tak jest).Najlepiej idz do lekrza-on Ci wszystko wyjaśni ![]() Gdyby mówił coś o tych innych (co ja nie pamiętam nazwy ![]()
#2892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Trzeba tylko pamiętać, że mimo poprawy wzroku oko pozostaje krótkowzroczne i ma swoje ograniczenia np. jeśli chodzi o wysiłek fizyczny. Uff, jakieś pytania?
KAT-TUN <- so proud to be HYPHEN!!! /Girigiri de itsumo ikite itai kara.../ /Bo zawsze chciałam żyć na krawędzi.../ <Real Face by KAT-TUN> 1. Oszczędzam 2. Nie wydaję 3. Odkładam 4. I pojadę, zobaczycie! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2893 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2894 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pięknie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ![]() ![]()
![]() |
#2895 |
Zakorzenienie
|
Ja też noszę Procleary i bardzo je sobie chwalę
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2896 |
Zadomowienie
|
Kazali unikać słońca i jak najczęściej chodzić w okularach przeciwsłonecznych, na szczęście to był koniec sierpnia i we wrześniu już tak nie świeciło. Pewnie kazali tak po to by rogówka zbyt mocno nie pracowala - w końcu podczas operacji majstrują własnie przy niej i musi w spokoju się zagoić. Ale nie było to uciążliwe.
KAT-TUN <- so proud to be HYPHEN!!! /Girigiri de itsumo ikite itai kara.../ /Bo zawsze chciałam żyć na krawędzi.../ <Real Face by KAT-TUN> 1. Oszczędzam 2. Nie wydaję 3. Odkładam 4. I pojadę, zobaczycie! |
![]() ![]() |
![]() |
#2897 |
Zakorzenienie
|
A jak ta operacja wygladała? Co oni Ci robili tak konkretnie?
Eh, coś czuję, że ja i tak nie będę mogła... no ale sie zobaczy za kilka lat. |
![]() ![]() |
![]() |
#2898 |
Raczkowanie
|
ja też noszę Proclear, najlepsze dla mnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2899 |
Rozeznanie
|
Kurczę, ile pozytywów na raz ^^ W takim razie ja tez chcę wypróbowac Procleary
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2900 |
Raczkowanie
|
witam,
chcialam sie zapytac czy wie ktoras z was o skutkach a byc moze nawet o zagrozeniach noszenia soczewek kontaktowych przez lata(10,20,30 lat?) bylabym wdzieczna za odpowiedz poniewaz bardzo zastanowila mnie dzisiejsza reakcja pana,ktory sprzedaje okulary w VE.
![]() |
#2901 |
Zakorzenienie
|
Ja noszę soczewki od 11 lat, słyszałam o zagrożeniach, ale regularnie badam oczy, przestrzegam zaleceń lekarza i żyję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2902 |
Wtajemniczenie
|
#2903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2904 |
Nie depcze krokusów
|
dżiza - też tak miałam z Dailies, ale nie mam tych Aqua Comfort, tylko starsze. Rozczarowały mnie, bo ciągle je czułam, ale też krzywizna trochę za duża (podobno w jednodniówkach ma to mniejszy wpływ, a jednak u mnie nie...). A ile się namęczyłam, żeby je zdjąć, ohohoho...
kubuku86 - dla mnie najważniejsze, by kosmetyk do demakijażu nie podrażniał oczu, w końcu nie zmywam go w soczewkach, więc nie biorę tego pod uwagę. minia10 - a gdzie zamawiałaś? Na stronie Contempo wymagają rejestracji użytkowników kupujących produkty Ciby, nie wiem czemu, pewnie jakieś sprawy biznesowe ![]() itrusta - faktycznie, mało jest tu użytkowniczek soczewek twardych. Dawaj koniecznie znać, jak się sprawują! plameczka - można, ale naprawdę nie polecam, chyba że soczewka się przyklei i nie będzie wyjścia. Szkoda oczu, to tak jakbyś myła włosy mydłem - nic przyjemnego, efekty fatalne, a przecież mydło też myje... angel_in_black - tak, wiemy, zagrożeń jest mnóstwo, zwłaszcza jeśli nie przestrzega się zaleceń - nosi dłużej niż zaleca producent, nie pielęgnuje odpowiednio, nie chodzi na regularne kontrole co najmniej 2x w roku, dobiera na własną rękę. Najczęściej soczewki powodują suchość oczu, co dodatkowo sprzyja uszkodzeniom rogówki (ubytkom). Niedawanie oczom odpocząć sprzyja niedotlenianiu rogówki i np. wrastaniu naczynek. Pytałyście o ortokorekcję - trochę o tym ostatnio czytałam, wada naprawia się po co najmniej 3 godzinach noszenia w nocy, pełny efekt (bez utraty ostrości pod koniec dnia, czego najbardziej się boimy) występuje po kilku dniach-tygodniach, wtedy też nie trzeba zakładać ich co noc, można np. 2x w tygodniu (o tym decyduje lekarz). Zabawa jest droga, choć nie drastycznie - co najmniej 1500zł rocznie (soczewki i kontrole). Warto sobie wziąć urlop na ten czas, choć lekarze zapewniają, że nie jest pogorszenie o kilka dioptrii w kilka minut, tylko nieznaczne zmniejszenie ostrości.
![]() |
#2905 |
Rozeznanie
|
Wiem, że to pytanie może wydac sie głupie, ale kto pyta, nie błądzi
![]() Czy po załóżmy np. roku noszenia ktoś przestałby nosić soczewki ortokorekcyjne, to nadal miałby tę samą, swoją wadę, prawda? one nie zmniejszają wady na stałe? I czy do ich noszenia trzeba miec ustabilizowaną wadę?
![]() |
#2906 |
Nie depcze krokusów
|
Nie zmniejszają, niestety. Wada nawet po kilku dniach może wrócić. W każdym bądź razie czytałam, że to nie jest tak, że musisz mieć przy sobie 5 par okularów o różnych mocach, bo a nuż do wieczora spadnie ostrość
![]()
![]() |
#2907 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2908 |
Przyczajenie
|
Malla-zamawialam na "noszesoczewki" i tam przy zamowieniu wyskoczylo mi pytanie czy mam recepte na soczewki to kliknelam ze tak. Jak myslisz czy ktos bedzie sie fatygowal zeby sprawdzic czy mam recepte?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2909 |
Nie depcze krokusów
|
Raczej nie mają jak tego sprawdzić.
![]() |
#2910 |
Raczkowanie
|
Mam wymarzone soczewki
![]() dziś pierwszy raz samodzielnie założyłam ![]() Ciężko było- ok 30 min mi zajęło ale było warto... no i dostałam receptę na kropelki i okulistka kazała mi zwrócić uwagę na to czy będą na pewno przeznaczone dla osób króre noszą soczewkino i zapytałam ale pani w aptece czytała ulotkę i ja też i nic o tym wspomniane nie było ![]() czy któraś z was używa ich może?? bo nie jestem pewna czy właśnie te kupić czy może coś innego możecie polecić typowo nawilżającego "do soczewek" podaje link- nie wiem dokładnie o które krople chodzi bo rozczytać recepty nie mogę ![]() Czuję że potrzebuję tych kropelek ![]() ![]() http://www.nokaut.pl/oferta/tears-na...czu-15-ml.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:39.