|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 |
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja
|
![]() ![]() |
![]() |
#2882 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Spoko, tylko ciekawe, czy taki zarodek przeżyje bez matki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2883 |
jestę wieszczę
|
otóż to, ja wcale nie chcę zabijać zarodka, niech pro life sobie go weźmie. Od razu, żeby mi nie skomplikował życia. Nie da się? Jestem niezbędna do przeżycia? Oj co za pech...
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#2884 |
Zakorzenienie
|
Ale ciekawe, czemu prolife się nie skrzykną, nie zbiorą funduszy i nie kopną naukowców w celu opracowania jakiegoś superinkubatora, umożliwiającego rozwój np. dwutygodniowej ciąży do rozwiązania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2885 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Adonai lub Adonaj (hebr. אדני „Mój Pan”; jid. Adonoj)[1] – określenie Boga Jahwe oddawane w przekładach jako Pan lub [Wszechwładny] Pan. Określenie Adonai wywodzone jest od hebrajskiego słowa adon stosowanego do oznaczenia osoby sprawującej władzę. Najczęściej bywa ono tłumaczone jako „pan”. W Biblii bywa używane także łącznie z tetragramem JHWH – jako „Adonaj JHWH”. Taką formę Biblia Tysiąclecia oddaje jako „Panie mój, Boże”, zaś Biblia Brytyjskiego i Zagranicznego Towarzystwa Biblijnego jako „Panie Boże”. Rzeczywiście-bardzo obiektywny portal i bezstronnych specjalistów sobie dobrałaś na udowodnienie wypisywanych przez siebie bzdur. Trafiony, zatopiony. Game, set, match. Dalsze komentarze o bezstronności źródeł, na które się powołujesz mogę już sobie darować, prawda?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz zatem możemy rozważyć, jak te twierdzenia o demokracji i innych podobnych wolach większości mają się do sytuacji, w której niezłomna Fundacja Pro zebrała podpisy pod projektem ustawy zakazującej aborcji. Po prostu. W sytuacji zagrożenia życia matki będzie można prowadzić leczenie, którego skutkiem ubocznym będzie krzywda płodu. Ale jeśli będziesz miała pecha i okolicznością zabijającą cię będzie samo kontynuowanie ciąży - jak zupełnie niedawno przytrafiło się dziewczynie z jakiegoś kraju z całkowitym zakazem aborcji - no to trudno, wolą większości jest, żebyś sczezła. Przy okazji, w pakiecie mają zostać zakazane badania prenatalne, bo i po co. Wystarczająco stare matrony pamiętają bowiem, że coś osiem lat temu inny niezłomny wróg kobiet chciał zakazać aborcji na poziomie konstytucyjnym. Ta jego megalomania nas - kobiety - uratowała. Projekt padł z braku kilku głosów. Gdyby był to projekt zmiany ustawy, od ośmiu lat zakaz aborcji byłby faktem. Dlatego też inicjatywa niejakiej Godek i niejakiego Chazana, żeby robić kolejne podejście pod zakaz - tym razem całkowity - tuż przed wyborami, może okazać się precyzyjnie wyliczonym strzałem w dziesiątkę. W końcu co roku mamy rozłam w Platformie na okoliczność kolejnych prób zakazu czegoś tam, teraz, w obliczu konieczności licytowania się na konserwatyzm, może starczyć głosów za. Co będzie może nawet bardziej zgodne z przekonaniami wyborców niż było wprowadzenie "kompromisu" katolickich polityków z katolickim klerem w 1993. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2887 |
Wizażowy Kot Igor
|
Rembertowa,
Ty mnie nawet nie strasz, że te obostrzenia ustawy wejdą w życie. Swoją drogą poruszyłaś dość ciekawą kwestię: ustawę, którą tak naprawdę narzucono w 1993 teraz nazywa się kompromisem. Nowa jakość tego słowa, jak dla mnie. Szkoda, że ci ludzie, którzy decydują w tak istotnej kwestii żyją w jakiejś oderwanej, alternatywnej rzeczywistości i nie przyjmują do wiadomości, że ta ustawa tak właściwie jest martwa i że istnieją prywatne gabinety lub kliniki, oferujące "pełen zakres usług i zabiegów" i tak naprawdę nabijają im trzos napędzając klientów. Jeśli zostaną zdelegalizowane badania prenatalne to zejdą one do podziemia ku pośmiewisku reszty cywilizowanego świata. Czekam na dzień, w którym zostanie powołana specjalna jednostka operacyjna i każda kobieta będzie musiała wprowadzać co miesiąc do komputera datę swoich miesiączek. Jeśli nie wprowadzi to specjalna komisja z ginekologiem-katolikiem-bojówkarzem na czele przeprowadzi specjalne przymusowe badanie celem wyjaśnienia i wsadzenia kobiety do ciupy jesli się okaże, że zaciążyła by czasem jej coś głupiego nie wpadło do głowy. I jak czytam w tym wątku posty osób takich, jak zizi (dotkniętych zarodkową histerią) to stwierdzam, że to wcale nie jest takie nieprawdopodobne.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
#2888 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 04:06 ---------- Poprzedni post napisano o 04:04 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 04:07 ---------- Poprzedni post napisano o 04:06 ---------- Niemowlę też nie przeżyje bez matki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2889 |
Naczelna Nastolatka
|
Za to przeżyje pod opieką innych ludzi. A zarodek do pewnego etapu nie ma bata, poza macica ma zero,możliwości.
Rembertowa. Weź ludzi nie strasz, że ten abstrakcyjnie chory projekt zamieni się w ustawę. No ch y ba na taki wstyd na arenie międzynarodowej to nasi politycy nie pozwolą. Mimo , wszystko
#2890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak, w 7tyg zarodek czuje dotyk. Nie, w 9tyg płód nie czuje bólu bo nie ma ku temu odpowiednio wykształconego mózgu. Podawaj źródła z których cytujesz.
![]() ![]() |
![]() |
#2891 |
Raczkowanie
|
Ktoś napisał na tym forum że embrion można uśmiercić mimo że ma własne DNA, bo odrębne ,własne ma też wiru, zarodek jest zdolny do rozwoju fizycznego i psychicznego, a wirus do zarażania.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2892 |
Konto usunięte
|
Wirus jest najbardziej zróżnicowaną jednostką pod względem genetycznym, wiec w pewnym sensie jest lepszy niż człowiek XD
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ---------- I nie chodziło o wirus tylko nowotwór (biologia się kłania). I tak, nowotwory rozwijają się fizycznie. polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#2893 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:53 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:55 ---------- Poprzedni post napisano o 08:53 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Cytat:
Odrębne DNA ma też każde zwierzę, a jednak je zabijamy. Zrozum, ile razy ty powiesz "jest człowiekiem" tyle razy można powiedzieć "nie jest". A to sprowadza dyskusję do poziomu przekomarzanki przedszkolaków. Po co ci to? Tu nikogo nie przekonasz. Ani nikt ciebie. Twoja walka o jedynie słuszna prawdę nie ma najmniejszego sensu. Zapytaj dziewczyn które są za możliwością wyboru kobiety w sprawie utrzymania lub przerwania ciąży, czy na którąkolwiek jakkolwiek wpłynęło twoje przekonywanie. No chyba e tak, iż mocniej okopały się na swoich pozycjach. Twoja "walka o maleństwa" nie ma sensu. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2894 | |
po drugiej stronie szafy
|
To jest chyba najtrudniejsze do określenia, w końcu zarodek ludzki, płód ludzki, jeszcze przed porodem możesz obejrzeć i na pewnym etapie ciąży już ewidentnie widać że to co siedzi w łożysku, to człowiek. Myślę że między innymi dlatego aborcja we wczesnej ciąży bywa mniej obciążająca psychicznie.
---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:29 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2895 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wreszcie ktoś napisał jak to było z poparciem tego "kompromisu". Podobnie było z religią w szkołach. Jesteśmy od tamtego czasu krajem pod protektoratem watykanskim. Ale to jeszcze kościół pogrzebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2896 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do pierwszej części postu: górna granica dopuszczalności przerwania ciąży została wyznaczona dlatego, by wszystko odbyło się jak najbardziej humanitarnie. W Polsce to 12 tc a najwyższa dopuszczalna (chyba w Anglii) to 20 tc. Od 21 tygodnia rozpoczyna się gwałtowny rozwój mózgu i wtedy już możliwe jest odczuwanie bólu. Do 20 tygodnia jest też możliwe wykrycie ewentualnych wad genetycznych za pomocą badania prenatalnego. Rację masz też, że w grę wchodzą względy etyczne. Zarodek jest zlepkiem komórek. Płód już nie. Dlatego też dopuszczalność przerwania ciąży jest taka a nie inna. Zanim zarodek przekształci się w miarę rozwinięty płód.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2897 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2898 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2899 |
Wizażowy Kot Igor
|
Z tym "kompromisem" chyba było tak samo, jak z konkordatem: wprowadzono go kuchennymi drzwiami na życzenie parafianki Suchockiej, która chyba teraz dożywa w jakimś klasztorze. I teraz mamy zonk bo z konkordatu żadne państwo jeszcze nie zdołało się wyplątać. Dlatego w szkole, w klasie maturalnej masz na przykład trzy godziny języka obcego i dwie religii. Pensje dla księży katechetów i kapelanów (zawsze mi się przypomina feldkurat Otto Katz z "Dobrego Wojaka Szwejka") płaci się z państwowej kasy i trzeba je ujmować w i tak niedofinansowanym budżecie oświaty. I te lekcje będą, nawet, gdyby w klasie było kilka chętnych osób. Natomiast nie będzie na przykład zajęć fakultatywnych, jeśli nie zbierze się grupa 15 osobowa. Parodia.
![]() ![]() |
![]() |
#2900 |
zuy mod
|
Gdzie to widzialas? Bo ja tego trollowego newsa widze na FB od kiedy jest.opcja edycji opisu artykulu - juz w kilku grupach byl wrzucony artykul o Chazanie i jego projekcie zakazu aborcji opisany jako "zakaz aborcji to za malo, trzeba zakazac tez antykoncepcji i monitorować kobiety wyjezdzajace z kraju". Nie chce mi się wierzyć w to, zeby ktos powaznie wysunal taki postulat.
![]() |
#2901 | |||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przyznam że wkurza mnie takie autorytatywne określanie "od tego i tego momentu jest to człowiek", zarówno u "pro-life", jak i "pro-choice". Nie cierpię takiego wmuszania poglądów.
![]() |
#2902 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z telefonu, jem ogórki i literki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2903 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Dlatego pisałam jedynie o momencie (złe słowo, raczej o stadium), w którym zarodek przekształca się w płód a to akurat da się określić z biologicznego punktu widzenia. I tylko tak proszę to odczytywać ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2904 |
jestę wieszczę
|
są takie nowotwory, które mają też włoski, ząbki i paznokietki. Normalnie jak człowiek. Nie wolno ich zabijać. Bo mają DNA.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak szczerze, to skoro wyrzucamy prolajfowcom, że nic nie robią, to właśnie zwolennicy wyboru (nie "zwolennicy aborcji", ci są wg mnie zwolnieni) powinni stanąć w pierwszym szeregu do pomocy samotnym matkom. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2907 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2908 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Aaa jeszcze co do tego - moje babcie nie miały aborcji, natomiast moja ciocia miała kilka. Bo mąż do antykoncepcji się nie jakoś nie miał przekonania, a dzieci nie chciał. Fajnie, że miała wybór, szkoda, że akurat taki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2909 |
Konto usunięte
|
A to już nie było innego wyboru, typu spirala czy tabsy? Mąż nie musiał wiedzieć. A potem, że kobieta pokrzywdzona złą aborcją.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2910 |
Konto usunięte
|
Tak szczerze, to już nie chciałam jej wypytywać. Ona akurat nie czuła tylko się pokrzywdzona aborcją, raczej całym swoim życiem, począwszy od tego, że to ojciec jej takie mężą załatwił i nie miała nic do gadania. W każdym razie fakt dostępności aborcji nie równał się lepszej sytuacji kobiety, moim zdaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:32.