|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2881 |
dupa
|
Dot.: Farbowanie henną - część IV
Henna Khadi ma sporo dość znaczących minusów. Po pierwsze zapach (tak, to chyba to o czym można by się dłużej rozpisać)- maksymalnie drażniący, siarczany zapach utrzymujący się ponad tydzień w nieznośnym stężeniu. Konieczne spanie przy otwartym oknie, wietrzenie niemal non stop w dzień. Osoby alergiczne pod względem zapachu albo z chorymi płucami/drogami oddechowymi unikać jak ognia. Gorzej niż amoniak. Kolor nie intensywny, nasycony jak po zwykłej farbie tylko Brudny, Szary, w kolorze ścierki (bardzo słabo widoczny)- zależy jeszcze jaki to kolor. Nakładanie to szkoła przetrwania- gęsta, grudowata maziaja którą jak się nieodpowiednio rozrobi w misce momentalnie zastygnie albo nie będzie się jej dało w żaden sposób zaaplikować na włosy. Utrafić z ilością wody naprawdę ciężko, fryzjer może sobie poradzi. Jedyny chyba plus to naturalne składniki farby (które właściwie dają ten sam efekt co farbowanie zwykłą delikatniejszą farbą). Tadam!
|
![]() ![]() |
![]() |
#2882 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2883 |
Zakorzenienie
|
ja lubię zapach henny - z pewnością nie jest tak szkodliwy jak zapach amoniaku i chemii z tradycyjnych farb
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2884 |
Zakorzenienie
|
mnie też nie przeszkadza jakoś szczególnie zapach henny... a już na pewno nie utrzymuje sie tydzień. Do 2 -3 myć max (myję codziennie)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2885 |
Raczkowanie
|
Ta opinia, to przepraszam, jakaś bzdura, szkoda nawet komentować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2886 |
Raczkowanie
|
Witajcie hennomaniaczki!
W związku z tym iż I ja lada dzień będę hennować się lada dzień przychodzę do Was po rady ![]() I tu moje pytanie, co nawilżającego mogę dodać do mieszanki henny? Czytałam gdzieś o jogurcie, niestety nie wiem ile mogłabym go dać. Może są tu dziewczyny z UK które mogłyby doradzić gdzie kupują henne I jakich odżywek używają. Z góry dziękuję za wszystkie porady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale poza tym (dużym) minusem lubiłam hennę. Dopóki nie postanowiłam wrócić do swojego naturalnego blondu po niej. ![]() ![]() I na pewno autorka tamtego posta ma trochę racji, bo henna ma swoje plusy i minusy, a to czy ktoś ją widzi jako objawienie niebios, czy totalny syf zależy już od tego, co chciałby uzyskać na włosach i jak henna ma się do tego. Zgadzam się na przykład z tym, że efekt jest mniej spektakularny niż po farbie. Pierwsze dni po farbowaniu miały się nijak do tych lśniących, gładkich włosów, o których tak często się pisze. Moje włosy potrzebowały ok. 3-4 myć, żeby dojść do siebie po hennie. Może i błyszczały, ale były suche i sianowate, czego nigdy nie miałam po farbie. Ale za to, jak spojrzeć na to długofalowo, ostatecznie mniej niszczyła włosy niż farba i na pewno była dużo trwalsza (używałam henny bez dodatków) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2888 |
Zakorzenienie
|
Mnie zapach henny średnio się podoba, ale tragedii nie ma. Utrzymuje się na włosach dosyć długo, bo nawet po tygodniu był lekko wyczuwalny przeze mnie. Myję włosy z reguły co drugi dzień.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2889 |
Rozeznanie
|
Zapach jak zapach, na pewno nie są to siarczany jak to oburzona autorka określiła :P Z przesuszem da się powalczyć by dość szybko zniknął. Dodać aloesu jak się ma, ew bezsilikonową maskę (polecam tę z NutriVital, bo ma aloes wysoko i od razu mniejsza susza
![]() ![]() Co do efektu bez wow, się nie zgodzę. Wprawdzie ja co jakiś czas nakładam farbe rudą chemiczną by nie przyciemniły mi się za bardzo włosy i henna lepiej łapała, ale jak pojechałam na festiwal, a byłam świeżo po hennowaniu, to pani na bramce powiedziała "wow jaki kolor, czy to naturlne" ![]() Musze powiedzieć, że kolor chyba mi dojrzał i jestem z niego bardzo zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do zapachu - mnie przypomina gnijące siano. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2891 |
Raczkowanie
|
Właśnie rozrabiałam henne, chwilę miałam ja na palcu I już tak mi zabarwiła palec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2892 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2893 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj nałożyłam pierwszy raz w życiu hennę. Nie mogłam się zdecydować, czy chcę zrobić glossa, czy normalnie farbować, więc wyszło coś pośrodku, a koniec końców trzymałam toto prawie 5 godzin :P
Zmieszałam 2 czubate łyżki henny z 1 łyżkę kasji, do tego ciepła woda, łyżka miodu i dwie łyżki odżywki do włosów (jakaś Isana). Samą hennę z wodą odstawiłam na ok. godzinkę. Nakładanie henny to jakaś masakra, glutkowate toto ![]() Dziś kolor jest bardzo fajny, nie spodziewałam się takiego efektu, a jednocześnie jest to efekt, który chciałam uzyskać. Jutro zrobię fotki i wrzucę. Ciekawe jak wyjdzie z trwałością, ale o tym przekonam się po czasie.
#2894 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2895 |
Raczkowanie
|
Kiedy mogę nakładać indygo jeśli henne zmyłam dzisiaj rano?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2896 |
Wtajemniczenie
|
Zrobiłam dziś fotki włosów (w sumie już po dwóch myciach). Nie wiem, czy to wina matrycy w moim laptopie, czy po prostu tak słabo widać, aczkolwiek wydaje mi się, że w realu kolor jest bardziej wyraźny
![]() ![]()
#2897 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2898 |
Raczkowanie
|
To ja też pochwalę się włosami (o ile jest czym)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2899 |
Przyczajenie
|
Nie chcę zaśmiecać i tworzyć nowego tematu dlatego podpinam się tutaj. Czy jest metoda na pomalowanie włosów na rękach (bardzo krótkich) w sposób, aby nie naruszyć skóry ? Za pomocą malutkiego grzebyczka nie udało się. Może polecicie jakieś farby, które można łatwo usunąć ze skóry, ale włosy zostaną pokryte farbą? Proszę o informacje. Pozdrawiam bdd
|
![]() ![]() |
![]() |
#2900 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Henna ma dużo lepszy zapach niż większość farb. Włosy są odżywiane, dlatego bardziej się błyszczą. Kolory wcale nie są szare- szczególnie rude, brązowe, czarne! Są bardzo nasycone. No i u mnie zapach utrzymał się do 1 mycia. Wysłane poprzez Sony Xperia Z2. ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ---------- Ano i nakładanie nie było dla mnie żadnym problemem. Dodam, że sama wolę farby, więc moja przeciwna opinia nie ma związku z tym, że henna to moje cudo. Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2901 |
Wtajemniczenie
|
Śliczny kolorek, nawet na moim monitorze
![]() Co do zapachu henny, u mnie po dwóch myciach jest praktycznie niewyczuwalny. No i jest zdecydowanie przyjemniejszy, niż zapach farb chemicznych. To mój pierwszy raz z henną, ale póki co myślę, że przy niej zostanę - chemiczne farby bez amoniaku i utleniacza trzymają się na moich włosach do kilku myć maks, a że myję kudły codziennie, to bardzo nieekonomiczne i czasochłonne rozwiązanie. Z kolei farby z utleniaczem nie pozostają bez wpływu na włosy, nie oszukujmy się. Poza tym wymywanie się rudych kolorów chemicznych nie wygląda zbyt atrakcyjnie...
#2902 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, z wierzchu mam śliczny kolor, ale od spodu ciemnorudy. Jakiś pomysł, jak to rozjaśnić? Farba nie daje rady, a rozjaśniacza się boję.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2903 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2904 |
Konto usunięte
|
Próbowałam i rzewieniem i rumiankiem i miodem i sokiem z cytryny. No niestety, chyba z zostaje rozjaśniacz
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 |
Raczkowanie
|
Tinkerbell, tylko nie jedź ostro z rozjaśniaczem, proponuję delikatne kąpiele rozjaśniające
![]() Co do zapachu henny - ja go wręcz uwielbiam ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2907 |
Konto usunięte
|
W zielarskim, w DOZie tez chyba będzie
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2908 |
Wtajemniczenie
|
Ja na DOZie zamawiałam.
Tinkerbell, to chyba faktycznie pozostaje Ci tylko rozjaśniacz, niestety.
#2909 |
Konto usunięte
|
A czym się różni korzeń rzewienia Rheum Officinale Root Powder https://www.ecco-verde.pl/wlosy/farb...barbar-proszek od tego taniego Rhei Radix z DOZ ?
Edytowane przez 201610111032 Czas edycji: 2015-08-03 o 19:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#2910 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Po wczorajszym olejowaniu mój rudy trochę przybladł, po trzech myciach. Dzisiaj czwarte, samym szamponem i kapka odżywki, ale chyba na dniach położę hennę jeszcze raz ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:50.