|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2881 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
|
|
|
|
|
#2882 |
|
Rozeznanie
|
[1=9bfc43f248fa3dd370e3b64 5ec22fc32ebbe1d0f;4952686 8]Kawalek wczesniej mialas na zwyklego pracownika hali. Mnie nie przekonasz swoim marudzeniem, sama widzialam co tam jest. O z jakiego miasta jestes?[/QUOTE]
Wiem, bo wysłałam CV. Tylko na pracownika hali raczej wolą kogoś bez studiów. I praca jest przez agencje pracy . Co z tego, że jest ogłoszenie czasami jak cię nawet na rozmowę nie zapraszają. Z jednej agencji z Lublina dzwoniła raz do mnie Pani , oferowała 6 zł brutto. Ta agencja jest inna, może płacą dobrze. Zobaczymy czy wogóle zadzwonią. Edytowane przez uniperfect Czas edycji: 2014-12-30 o 17:29 |
|
|
|
#2883 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ok, nie jesteśmy tu "psiapsiółeczkami od serca" itd. ale jakiś wzajemny poziom zaufania by się przydał. Nie widzę najmniejszych powodów by podejrzewać Nemme o pisanie kłamstw. Nie ma co tworzyć teorii spiskowych, to nie świat Johna Nasha jr. Uniperfect systematycznie olewasz <bo to już nie jest zwykła ignorancja> odpowiadanie na nasze pytania. Właściwie dlaczego dołączyłaś do wątku ? Rady totalnie olewasz, na wszystkie zawsze odpowiadasz swoją śpiewką że a) nie ma pracy bez znajomości b) nie ma w ogóle pracy w Twoim regionie c) punkt a i b łącznie i że tak samo mają prawie wszyscy Twoi znajomi. Nie pytasz też sama o radę, więc wsparcia raczej też nie potrzebujesz. Czemu ma służyć Twoje narzekanie innym uczestniczkom wątku? Co to wnosi nowego. Odkąd dołączyłam czytam o tym jak jest źle, ile to osób z Twojego otoczenia ma prace po znajomości, wiem ile wydajesz na kosmetyki itd. ale ni choroby nie wiem co Ty zamierasz zrobić żeby zmienić swoją sytuację. Co by kto Ci nie powiedział to wiecznie odpowiedź NIE, NIE ,NIE! Nie da się ! Z tego co czytam to dużo dziewczyn z wątku pochodzi z zadupia (tak, ja też), nie pochodzi z jakiejś wysoko postawionej rodziny, nie ma sieci znajomości z samorządem, szefostwem korpo ale .... są wsród nas osoby które pracują i bez tego. Nie znalazły pracy na zadupiu, próbowały, wyprowadziły się, a przy tym tyle nie jęczały, tylko zacisnęły zęby i działały. Też mam problemy z zdrowiem więc wierze że nie które rzeczy Cię ograniczają, ja np. pracy fizycznej nie dam rady podjąć, mam znakomitego lekarza którego póki co nie mogę zmienić więc to jest jeden z powodów dla którego szukam pracy w Lbn. Ale jak Ty masz lekarza na śląsku, to tym bardziej byłoby lepiej dla Ciebie tam znaleźć pracę, mniejsze koszty dojazdów, więcej ofert. Czy jest dla Ciebie coś co możesz zrobić żeby zmienić swoją sytuację w Twojej opinii? Proszę bądź szczera i odpowiedz. Jesteśmy w tym watku nie dla plotek ale dla jakiegoś celu. Motywacji, polecania stron, technik poszukiwania pracy itd. więc to zobowiązuje. Samo narzekanie nadaję się tylko na plotkowy
|
|
#2884 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A inter kadra w okolicy Warszawy daje okolo 6,50 na reke, ale nie wiem czy tak jest w calej Polsce. |
|
|
|
|
#2885 |
|
Konto usunięte
|
Co się dzieje z Jabłuszkiem?
|
|
|
|
#2886 |
|
Zadomowienie
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49529684]Co się dzieje z Jabłuszkiem?[/QUOTE]
a z Tusią i Gwiazdeczką?
|
#2887 |
|
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49529684]Co się dzieje z Jabłuszkiem?[/QUOTE]
Nic, nadal bez pracy. Czasem Was podczytuję, ale rzadko. Ostatnie 2 dni czytałam zażartą dyskusję między wami a uniperfect - ale się nie odzywałam, bo przecież to nie jest wątek dla marud. Od tamtego czasu jak się odłączyłam od Was, byłam na kilku rozmowach, ale nic z tego nie wyszło. Kilku - żeby nie było, że mam wysyp - tzn. tylko na 3. Jestem ciekawa co się stało z antidotum? Czy rzuciła ten kołchoz pracy? W ogóle nie śledziłam tego. |
|
|
|
#2888 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
#2889 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dobrze, że byłaś na rozmowach, trzeba wierzyć, że w końcu się uda
|
|
#2890 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak zwał, tak zwał. Po prostu czytałam ![]() ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- To fajnie. A powiedziała coś szefowej? |
|
|
|
|
#2891 |
|
Raczkowanie
|
Ja wtrącę swoje 3 grosze
![]() Praca jest, tylko nie zawsze tam gdzie szukacie. Dobrym przykładem jest branża IT. Tutaj brakuje pracowników, którzy coś potrafią (przez studia też można przejść nie powiększając swojej wiedzy). Do tego ~90% specjalistów to są mężczyźni. Podsumujmy: - jest branża gdzie jeżeli będziecie coś umieć, to bez problemu dostaniecie pracę - jest to branża gdzie ze względu na niedobór kobiet, pracodawca mając do wyboru 2 pracowników o podobnych umiejętnościach zawsze wybierze kobietę. - jest branża w której 70% firm nie zapyta się Ciebie o dyplomy (zostaniecie zaproszone na rozmowę kwalifikacyjną i jeżeli Wasze umiejętności będą zadowalające to zostaniecie zatrudnione - dopiero po ok. roku pracy niektórzy pracodawcy mogą naciskać aby zacząć studia zaoczne). Jako na zachętę mogę przytoczyć przykład mojej znajomej. Kobieta 48 lat. Od 2 lat hobby-stycznie zaczęła się uczyć programowania (java i plsql/php) i nie posiada żadnych dyplomów. Na rozmowie kwalifikacyjnej wypadła naprawdę przyzwoicie i jeszcze zanim zdążyła opuścić budynek firmy otrzymała telefon, że ma pracę ![]() Dlatego poza szukaniem pracy zachęcam do rozwijania swoich umiejętności. Powodzenia
Edytowane przez micl89 Czas edycji: 2014-12-30 o 20:17 |
|
|
|
#2892 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
#2893 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2894 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2895 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
|
|
#2896 |
|
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49530835]Też bym się chętnie dowiedziała.
![]() Jabłuszko fajnie, że się odezwałaś. Szukasz nadal płatnej pracy w zawodzie czy poszerzyłaś horyzonty o inne branże albo bezpłatne staże?[/QUOTE] Szczerze? Po tych 3 rozmowach to się załamałam i nic nie robię. Od miesiąca nie zaglądam na strony z ofertami pracy, pokasowałam konta na GL, pracuj.pl i innych, na których miałam. Dlatego nie piszę, bo się załamałam i nie szukam na chwilę obecną. Zrozumiałam, że trucie tyłka nic nie zmieni, więc się nie odzywałam, jak pisałam - czasem czytałam ten wątek. Pustkę wypełniam chodzeniem na wszystkie wykłady, inaczej zwariowałabym w domu. |
|
|
|
#2897 | |
|
Raczkowanie
|
Bardziej była samoukiem (co nie wyklucza tego, że ktoś jej pomagał od czego ma zacząć - ktoś z dalszej rodziny, ale nie wnikałem).
W tej branży jest tak, żeby zacząć, to ktoś musi wskazać od czego należy zacząć (albo nalezy samemu dotrzeć jaki poradnik jest najlepszy do tego by zaczynać zabawę z danym językiem programowania). Dalej każdy uczy się sam (np. na studiach profesor Ci nie pomoże, musisz sam rozwiązać dany problem - to znaczy profesor wskazuje ścieżkę którą podążasz). Najlepszym przyjacielem programisty jest google. Ja gdybym miał zagłębiać się w branżę IT bez studiów to zacząłbym od zdobycia programu studiów jakiejś renomowanej uczelni. Tylko po to aby dowiedzieć czego mam się nauczyć. Moim zdaniem dobry na początek jest c++. Pomimo faktu że język powoli odchodzi do lamusa, to jest to dobry punkt wyjściowy do nauki innych języków (nie ma co ukrywać że wszystkie języki programowania w pewnym stopniu są do siebie podobne). Innych języków można używać wpisując w googlach np. "java"+ listy i już wiesz jak tego używać w innym języku (trzeba po prostu nabyć jakiegoś doświadczenia) C#/Java - tu nie ma znaczenia czego się uczysz (podstawy składni obu języków są niemalże bliźniacze). Gdyby ktoś bardziej pchał się w rozwój pod kątem tworzenia stron internetowych to php, html, css to zupełne podstawy Warto ogarnąć również jakąś pulę języków skryptowych. I bardzo ważne aby nie zapomnieć o SQLu (nauka może być przyjemna, bo trochę przypomina mowę potoczną). Potem by wytworzyć w sobie dobre praktyki warto nauczyć się podstawowych wzorców projektowych. I na tym etapie większość rozmów kwalifikacyjnych nie jest strasznych. (w międzyczasie można sobie postanowić: "tego się nie uczę bo chcę pchać się w danym kierunku" - np. rzadko się spotyka specjalistów od javaee, którzy zagłębialiby się w C#+.net) Wybacz za bełkot informatyczny, ale chyba zrozumiesz że tylko chciałem narysować przykładowy plan nauki, aby zobrazować na czym to polega. Cytat:
Obawiam, się że szukając pracy należy być przygotowanym, że odpowiedź może przyjść nawet za pół roku (pozytywna odpowiedź). Edytowane przez micl89 Czas edycji: 2014-12-30 o 21:08 |
|
|
|
|
#2898 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Tez uczylam się C++ i było to dla mnie dość rozwijające
Co prawda jak już używam to VBA, ale po nauce podstaw C++ o wiele łatwiej mi poruszać się w innych językach, w których próbuję coś sobie grzebać i rozwiązywać.
|
#2899 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ale zapytam jednak, czy ktoś, komu dobrze idzie nauka języków obcych może mieć predyspozycje do nauki języków programowania? Pytam najzupełniej poważnie.
|
|||
|
|
|
#2900 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Programowanie bardziej przypomina wydawanie poleceń, lub "prowadzenie dziecka za rękę" ![]() Tylko szybko się nie zniechęcaj. Z mojego przykładu - zanim ogarnąłem temat już byłem na 3cim roku studiów ![]() Na informatyce byłem z przypadku... A gdybyś się zniechęciła to mam dla Ciebie inna ciekawą podpowiedź na przyszłość. Wtedy spróbuj trochę ogarnąć programowanie i problemy branży IT (tak by zrozumieć programistę) i do tego znaj jakiś egzotyczny jeżyk mowy (byleby nie coś powszechnego). W tej branży również brakuje ludzi, których można wysłać do klienta (a rozumieliby problemy programistyczne). Jeszcze przed wojną gospodarczą z Rosją mój dyrektor zabiłby się za chociaż 1dną osobą która świetnie znałaby język rosyjski, byłaby zaznajomiona w branży telekomunikacyjnej i potrafiłaby zrozumieć programistów na tyle że czasem sama coś by potrafiła poprawić przy kliencie. |
|
|
|
|
#2901 |
|
Zadomowienie
|
micl89 kusisz tym programowaniem
aż muszę się przyjrzeć z bliska jak to wygląda
|
|
|
|
#2902 |
|
Raczkowanie
|
Facet mojej siostry jest informatykiem z zamiłowania ( z zawodu technik elektronik), wszystkiego sam się uczył - książki + internet. Teraz pracuje w polskiej firmie zajmującej się "produkowaniem gier". Nie mógł znaleźć pracy w zawodzie, to zaczął się wszystkiego sam uczyć. No i się udało
![]() Jeżeli ktoś tylko chce i ma dużo samozaparcia to branża IT stoi otworem, bo tam nie liczy się tak naprawdę wykształcenie, a umiejętności
|
|
|
|
#2903 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak serio: trochę to smutne gdy w firmie na pokój 10cio osobowy przypada tylko 1dna kobieta (nie wliczajac HRu i działów księgowości)
|
|
|
|
|
#2904 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2905 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zresztą nie tylko. Chcę być rozchwytywanym specjalistą Po moich studiach pracodawcy za wiele nie chcą mi zaooferować Takich osób jak ja jest na pęczki, a nie chcę tyrać przez całe życie w beznadziejnych pracach za marne groszę. Wiem. Praca z facetami jest super Zawsze uśmiechnięci, można pogadać. I na ogół są mili jak w ich gronie znajdzie się jakaś kobieta W takiej pracy żyć , nie umierać
|
|
|
|
|
#2906 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Sam czasem się dziwię, że zdarzają się chwile gdy ktoś powinien krzyknąć: "panowie szanujcie się" xD |
|
|
|
|
#2907 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2908 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam Tusię w znajomych na fb i u niej się chyba nic nie zmieniło
|
|
|
|
#2909 |
|
Zakorzenienie
|
Obawiam się, że dla niektórych osób jojczenie stało się sposobem na życie. Ci ciekawe Tajkuna nigdy nie powiedziała konkretnie dlaczego z tego podkarpacia nie chce wyjechać, ja serio myślałam, że tam ma tego lekarza, a to na Śląsku, ale ona tam nie pojedzie, nawet cv nie wyśle, bo....
praca jest tylko po znajomości
|
|
|
|
#2910 |
|
Konto usunięte
|
Szczerze mówiąc to podziwiam wszystkich informatyków. Mnie nawet super zarobki nie byłyby w stanie przekonać mnie do tego.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.

nie dowiesz sie ile jest prawdy w tym, co ktos pisze

aż muszę się przyjrzeć z bliska jak to wygląda
(nie wliczajac HRu i działów księgowości)
Takich osób jak ja jest na pęczki, a nie chcę tyrać przez całe życie w beznadziejnych pracach za marne groszę.