Styczniowe mamusie 2015, cz. I - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-22, 10:06   #2881
justynalyp
Zadomowienie

Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. I

niby dietę należy rozszerzać od 17 do 26 tygodnia.
a nie wiem ja jakoś tak od marchewki zaczynam.
justynalyp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 10:18   #2882
aczka5
Zakorzenienie

Jak ubieralam bluzę polarowa czy jakiś sweterek to całe plecy mokre i ryk na spacerze zamiast snu.
Także ten... u nas nie sprawdza się metoda +1 warstwa.

Pani doktor pochwaliła postawę Jasia - piłka i ćwiczenia zdziałały cuda.

W przychodni spotkałam dziewczynę z 3miesiecznym dzieckiem i on tarmosil w rączkach jakąś zabawkę. Szok! Mój Jas nawet oballa chwycić nie potrafi.. A jak z koordynacja waszych maleństw?

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:10 ----------

A jeśli chodzi o rozszerzenie diety to zaczekam do skonczonego 6m. Jakoś nie spieszy mi się do grzebania w garach.
Kolo maja zacznę podawać malemu wodę w kubeczku do nauki picia.
aczka5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 10:19   #2883
dusiolka
Zakorzenienie

Moja chwyta zabawki,trzyma normalnie i te lżejsze grzechotki potrząsa. Przewraca sie na brzuszek migiem. Ogólnie dziewczyna sprawna ruchowo;d
Ja tez stosuje ta metodę +1wArstwa dlatego jak ja ubieram w ta pogodę długi rękawek plus kurtkę/płaszcz to
Wtedy moja córka ma 3wartswy plus kocyk bo jak człowiek zasnie to zawsze jakos zimniej jest. No o biore pod uwagę to ze dziecko lezy w wózku a my jestesmy w ruchu
dusiolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 10:19   #2884
pepa_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez aczka5 Pokaż wiadomość

W przychodni spotkałam dziewczynę z 3miesiecznym dzieckiem i on tarmosil w rączkach jakąś zabawkę. Szok! Mój Jas nawet oballa chwycić nie potrafi.. A jak z koordynacja waszych maleństw?
dla Was za cwiczenia

Moja od jakiegos nie ma problemu z bawieniem sie lekkimi zabawkami, ktore w miare latwo jest uchwycic- bierze sobie w jedna raczke, przeklada do drugiej i do buzi tez juz celnie je wklada. najbardziej mnie rozsmieszyla wczoraj jak wyjela sobie smoczek przelozyla w druga reke i przez przypadek wlozyla spowrotem
i przypadek nr dwa wchodze do niej, patrze a ona jedego palca wsadzila sobie do buzi do ssania a drugiego do nosa
pepa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 10:21   #2885
dusiolka
Zakorzenienie

Ja polarkow nie zakładam ,ba nawet nie mam bo one dla mnie to zawsze pociły nawet dorosła osobę a co dopiero dziecko a jak sweterek to bawełniany i cieniutki

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Pepa moja tez ma od niedawna zabawy ze smoczkiem. Wykłada skubana z premedytacja i jak jest jeszcE nie za daleko od buzi to wkłada spowrotem :d wszystkie zabawki wędrują prosto do buzi ,palce to non stop w buzi ma i cmoka :p nieraz tak głęboko wsadzi ze sie krztusi .
Stary 2015-04-22, 10:24   #2886
LindaC
Wtajemniczenie

aczka - brawo za postępy, my z ćwiczeniami ruszamy 5 maja

a Jaś chwyta zabawki wiszące nad nim na macie, grzechotkę potrząsa, jak nachylę się nad nim, to dotyka paluszkiem mojej twarzy, no i tak jak pepy maleństwo smoczek sobie dopycha do buzi łapką, albo wyjmuje Oczywiście, troszkę tak jeszcze niezdarnie to robi, porównałabym to do tego jak ja próbuję się zabarać za pisanie lewą ręką, a jestem praworęczna Nie wiem czy to na czas, czy powinien umieć więcej, bo nie czytam już po necie co powinno umieć dziecko w tym a w tym wieku, bo za bardzo mnie to stresowało i stwierdziłam, że to bez sensu

aha - no i kiedy go karmię (je tylko z butelki) to trzyma butlę obiema rękami

Edytowane przez LindaC
Czas edycji: 2015-04-22 o 10:26
LindaC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 10:29   #2887
aczka5
Zakorzenienie

Ja właśnie nakrecam się jak gdzieś zobaczę dziecko w wieku Jasia potrafiące więcej. Głupie babsko ze mnie. Przecież wiem, że dzieci nie powinno się porównywać, ale nie da się...noo
Dusiolka, aż spojrzalam kiedy Twoje maleństwo się urodziło - 2 tyg przewagi, wiec jest nadzieja ze Jas dogoni :p

---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ----------

Nie wiem jak że smoczkiem by sobie radził, bo nie korzystamy z tego dobrodziejstwa

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-22, 10:31   #2888
LindaC
Wtajemniczenie

aczka - daj spokój, bo się Twój Jaś na Ciebie obrazi moja babcia mówiła zawsze, że każde dziecko jest jedną wielką tajemnicą i nikt nie przewidzi co z niego wyrośnie hehe i dodawała, że każde rośnie swoim tempem
Stary 2015-04-22, 10:33   #2889
aczka5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LindaC Pokaż wiadomość
aczka - daj spokój, bo się Twój Jaś na Ciebie obrazi moja babcia mówiła zawsze, że każde dziecko jest jedną wielką tajemnicą i nikt nie przewidzi co z niego wyrośnie hehe i dodawała, że każde rośnie swoim tempem
Faktycznie musze wyluzować
Teraz każdy dzielący dzieci tydzień odróżnia jedno od drugiego. Za rok o tej porze wszystkie będą równe.
Stary 2015-04-22, 10:33   #2890
justynalyp
Zadomowienie

to moje genialne dziecko trzyma już sprawnie wszystkie zabawki a od jakiegoś tygodnia potrafi trzymać sobie butelkę pełną mleka.
Stary 2015-04-22, 10:33   #2891
pepa_
Rozeznanie

aczka- dogoni dogoni 2 tygdnie to kuupa czasu, codziennie widze jakies male postepy w zabawach mojej kluski,
za to zazdroszcze troche tego turlania sie brzuch-plecy, ale coz i ten etap przyjdzie nie ma co sie nakrecac- moja corka dawke lenistwa najwyrazniej wypija codziennie z mlekiem od matki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-22, 10:37   #2892
aczka5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justynalyp Pokaż wiadomość
to moje genialne dziecko trzyma już sprawnie wszystkie zabawki a od jakiegoś tygodnia potrafi trzymać sobie butelkę pełną mleka.
O mamo. Gratki!

Mąż jeszcze w piwnicy?

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

Cytat:
Napisane przez pepa_ Pokaż wiadomość
aczka- dogoni dogoni 2 tygdnie to kuupa czasu, codziennie widze jakies male postepy w zabawach mojej kluski,
za to zazdroszcze troche tego turlania sie brzuch-plecy, ale coz i ten etap przyjdzie nie ma co sie nakrecac- moja corka dawke lenistwa najwyrazniej wypija codziennie z mlekiem od matki
Kurka, ambitne matki z nas
Stary 2015-04-22, 10:44   #2893
dusiolka
Zakorzenienie

Ja oczywiscie wszystkiego nie wymieniłam bo niektore rzeczy sa takie oczywiste juz hehe ,trzyma również butelkę ale na zasadzie ze ja karmie a ona przytrzymuje albo i nieraz wytraca z reki :d
Kur..wyłączyli pras a ja mam cycki pełne mleka ! Na bateriach tak dobrze nie ciągnie

---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

Oczywiscie Ze nie mozna porównywać dzieci nu nu nu !
Stary 2015-04-22, 10:50   #2894
LindaC
Wtajemniczenie

aczka - a ponadto pamiętaj, że chłopcy rozwijają się nieco wolniej od dziewczynek, więc jak już czasem Cię podkusi zerknąć w inny wózek i co nieco porównać na spacerze to tylko ten z chłopcem a poza tym wszystkie Jaśki to fajne chłopaki!

Edytowane przez LindaC
Czas edycji: 2015-04-22 o 10:52
LindaC jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 10:56   #2895
dusiolka
Zakorzenienie

Ale nie ma sie co nakręcac bo np koleżanki 5mies dziecko nie przekręca sie na brzuch za to usilnie próbuje usiąść
Stary 2015-04-22, 10:59   #2896
pepa_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusiolka Pokaż wiadomość

Oczywiscie Ze nie mozna porównywać dzieci nu nu nu !
nie mozna, nie mozna i tak wszystkie to robia i na pewno z tym samym efektem- moje najladniejsze i taaakie madre haha
Stary 2015-04-22, 11:00   #2897
naamarelle
Zakorzenienie

Cytat:
Namarelle ale z tego targu macie sprawdzona osobę? Bo nieraz niczym te warzywa i owoce sie nie różnią...sprzedawcy z targu czesto gęsto zaopatrują sie w podobnych miejscach co supermarkety,warzywniaki. Dlatego ja liczę na ogródek T. :d

Namarelle czy ja dobrze rozumiem ze chcesz na śniadanie i kolacje podawac kaszkę a w południe warzywa? I to wszystko naraz od 4mies?
Mąż zawsze tam jeździ do jednych sprzedawców i mają dobre rzeczy bo jak zrobię obiad na tych warzywach czy dam papryki do kanapki to zapach jest i chrupie w zębach aż miło no i dłużej trzymają się, a nie że jak w 2 dni nic nie zrobię z nich to się psują.. no jest różnica duża w wyglądzie też oczywiście
Chociaż jeśli mam kupować w markecie to w biedrze mi smakują pomarańcze a w lidlu warzywa ale córa dostanie z targu, T. też ma ogródek więc na pewno coś pożyczymy
Ja myślę że wprowadzenie ziemniaka i kaszki zajmie mi ze 3 tyg
Zobaczę jak będzie po ziemniaku.. bo jak dam np. w poniedziałek trochę i będzie ok, to w środę/czwartek znowu spróbuję i jak się przyjmie to pewnie pod koniec tygodnia spróbuje dać całość, jak mnie coś zaniepokoi to będę pewnie 2 tyg wprowadzać a jak ziemniak doastnie zielone światło od młodej to dopiero spróbuje kaszkę bo słodka

Cytat:
Jak ubieralam bluzę polarowa czy jakiś sweterek to całe plecy mokre i ryk na spacerze zamiast snu.
Także ten... u nas nie sprawdza się metoda +1 warstwa.

W przychodni spotkałam dziewczynę z 3miesiecznym dzieckiem i on tarmosil w rączkach jakąś zabawkę. Szok! Mój Jas nawet oballa chwycić nie potrafi.. A jak z koordynacja waszych maleństw?[COLOR="Silver"]
moja mała bez problemu chwyta zabawki, wiszące, leżące obok i nawet taki dosyć ciężki gryzaczek nie sprawia jej problemów
u nas też się nie sprawdza metoda z +1 warstwą.. przynajmniej wiem że muszę córę ubrać tak jak siebie ale jak zaśnie w wózku to zawsze leci kocyk, chyba że jest słońce i faktycznie ciepło, staram się ją dużo wystawiać na słońce bo nie podaję wit.D

Cytat:
moja podtrzymuje, czasem na te dwie minutki uda jej się trzymać samej.
Ale wycwaniła się i chwyta mój palec jak trzymam butlę i jak nie chce pić to odciąga mi palec żeby wyciągnąć butlę a jak chce dalej to przyciąga do do siebie

2 dni temu młoda zaczęła się obracać z pleców na brzuch a wczoraj zaczęła z brzucha na plecy.. i tak wczoraj mąż przyjechał z zakupów i rozpakowywaliśmy je w kuchni a młoda leżała na środku pokoju na ziemi i się bawiła.. i dosłownie na moment się na nią nie popatrzyliśmy a mąż do mnie mówi żebym popatrzyła na córę.. a ona się doturlała 1,5 metra prawie do przedpokoju
naamarelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 11:01   #2898
aczka5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LindaC Pokaż wiadomość
aczka - a ponadto pamiętaj, że chłopcy rozwijają się nieco wolniej od dziewczynek, więc jak już czasem Cię podkusi zerknąć w inny wózek i co nieco porównać na spacerze to tylko ten z chłopcem a poza tym wszystkie Jaśki to fajne chłopaki!
Hehehe.
No ba... Pewnie ze fajne
Stary 2015-04-22, 11:05   #2899
justynalyp
Zadomowienie

wiecie musiałam się upewnić czy ja na pewno daję córce marchewkę, bo po jej minie myślałam, że jej kupę do buzi pcham. nakręciłam nawet filmik.

mąż dostał przeniesienie na strych co by więcej światła mu wpadało.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-22, 11:10   #2900
pepa_
Rozeznanie

Cytat:
wiecie musiałam się upewnić czy ja na pewno daję córce marchewkę, bo po jej minie myślałam, że jej kupę do buzi pcham. nakręciłam nawet filmik.

mąż dostał przeniesienie na strych co by więcej światła mu wpadało.
to musial byc grzeczny skoro awansowal wiecej niz o jeden poziom

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

a skoro padlo haslo "swiatlo"
czy Wasze dzieci spia po ciemku czy maja zapalona jakas lampke?
Stary 2015-04-22, 11:13   #2901
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

Cytat:
Kurcze cY jest któraś ktora czeka do 5mies z rozszerzeniem ?;d Justyna a nie lepiej od ziemniaczka ? Bo marchewka słodka jest i lepiej podać najpierw cos nieslodkiego tak znajome mamuski mówią no i ksiazki
Ja czekam do minimum 5 miesiąca, chciałabym dłużej ale zobaczymy jak bedzie tyła, jutro idęają zważyć I juz mam stresa.

eee tam trzymanie zabawek, moja przewraca mamie strony w tablecie
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-22, 11:13   #2902
aczka5
Zakorzenienie

Cytat:
to musial byc grzeczny skoro awansowal wiecej niz o jeden poziom

---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:09 ----------

Jas musi mieć ciemno, bo w przeciwnym razie myśli ze jest dzień i buszuje
Stary 2015-04-22, 11:15   #2903
Katerina_00
Zakorzenienie

GG do Katerina_00

pepa jak idzie spać o 19.00 to ma zapalona lampke az do okolo 22.00 az my sie polozymy ale to dla mojek wygody. Żebym nie musiała zapalac I jej budzić jak ja sprawdzam od czasu do czasu
Katerina_00 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-22, 11:18   #2904
aczka5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość
pepa jak idzie spać o 19.00 to ma zapalona lampke az do okolo 22.00 az my sie polozymy ale to dla mojek wygody. Żebym nie musiała zapalac I jej budzić jak ja sprawdzam od czasu do czasu
Ja oświetlam sobie drogę telefonem omijając skrzypiace panele. czujny sen ma ostatnio
Stary 2015-04-22, 11:19   #2905
pepa_
Rozeznanie

Cytat:
Jas musi mieć ciemno, bo w przeciwnym razie myśli ze jest dzień i buszuje
moja na razie spi przy zapalonych cotton balls'ach, ale pomyslalam ze chyba lepiej ja przestawic na ciemnosc. tylko chyba niepotrzebnie mam obawy, ze jak obudzi sie w nocy na karmienie to sie przestraszy tej ciemnosci, obecnie czasami jak obudzi sie w dobrym humorze to zanim matka sie dowlecze to bawi sie ze swoimi kolegami z karuzelki
Stary 2015-04-22, 11:20   #2906
dusiolka
Zakorzenienie

Namarelle a dlaczego nie podajesz wit d?

---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Katerina_00 Pokaż wiadomość

My tak samo robimy
Stary 2015-04-22, 11:21   #2907
naamarelle
Zakorzenienie

Cytat:
t

ciemność, tylko ciemność

biedro87 nie wiem czy dobrze kojarzę, ty byłaś ost na badaniu wzroku?

Dusiolka bo mała zaraz po podaniu rzyga... więc ja podaje a po 5 min jest zwracana :/ ma to po mnie, bo ze mną miała matka to samo. Więc staram się ją jak najwięcej wystawiać do słońca, nawet jak ją razi w patrzałki.. lekarka powiedziała że ciemiączko ładnie zarasta, mogę spróbować minimalnie dawać a nie całość, więc będę próbowała jakąś kropeleczkę jej przemycić ale sama myśl o tym mnie przeraża

Edytowane przez naamarelle
Czas edycji: 2015-04-22 o 11:26
naamarelle jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-22, 11:27   #2908
aczka5
Zakorzenienie

Chwalę się moim klocuszkiem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1429698414540.jpg (34,5 KB, 40 załadowań)
Stary 2015-04-22, 11:35   #2909
dusiolka
Zakorzenienie

Namarelle to dawaj jej do mleka po prostu. No albo tAka psikana na Jezyk

---------- Dopisano o 12:35 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

Aczka przystojniak !!!! Pasowałby do mojej córy hahahs :d
Mamy taka sama poduszkę w koty tylko różowe tło :d
Stary 2015-04-22, 11:38   #2910
pepa_
Rozeznanie

Aczka, ale ma czuprynke przystojniaczek jeden

moja miala tyyle wlosow i ciemnych, a zaraz bedzie blond z resztkami- tak sobie powycierala

i od dzis bedzie spala po ciemku-to jest plan na dzisiejsza noc, jesli nie zapomne

a teraz uciekamy lapac slonce
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości