zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy! - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-10, 15:02   #2881
MATUR
Raczkowanie

Dot.: zespół policystycznych jajników - wątek zbiorczy!

aha no dobrze dziekuje, tylko ze jak bylam u trzeciego lekarza takiego starego to mi powiedzial zebym powtorzyla te badania w 2 dniu cyklu, bo tmte nie sa wiarygodne i zebym jakas prolaktyne zrobila. to myslisz ze jak bym powtorzyla badania to tez by tak wyszlo?dla was to smieszne ale ja naprawde nie mam o tym pojecia. azakowana i wiesz ja mam jeszcze jeden problem. chodzi o to ze od jakiegos roku mam plamke brazowa miedzy piersiami. ona tez mi nie pomaga pan doktor widzial ja ale powiedzial ze to nie jest nic takiego zlego. to tez moze byc zwiazane z PCO?
MATUR jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-10, 15:11   #2882
azakowana
Zakorzenienie

To może być po prostu zwykła plamka. Jeżeli nie rośnie to nie ma się czym przejmować Szczególnie, że lekarz powiedział Ci że nie ma się czym martwić.

Badania sobie możesz zrobić w tym 2-3 dniu cyklu ale będą miały one taka samą wartość jak te zrobione w innym dniu. Wyniki mogą się różnic, ale lekarz sobie na pewno poradzi z interpretacją i jednych i drugich. A prolaktynę sobie zrób jeżeli nie miałaś. Najlepiej zrobić ja kilka razy, bo ona lubi skakać i jeden wynik może być niemiarodajny.
Stary 2010-02-10, 15:11   #2883
caroline_1988
Zakorzenienie

GG do caroline_1988

MATUR ta plamka to może być zwykłe przebarwienie Nie stresuj się tak! Ja mam guzka w piersi i infekcję i do tego podejrzenie PCO i jakoś żyję Niestety nie trafiłam jeszcze na kompetentnego lekarza, który by się mną zajął ale nie poddaję się i jakoś sama próbuję.
Tyś moje dziecko, a ja ...Twoja mama!
caroline_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-10, 15:24   #2884
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Mi ostatnia lekarka powiedziała, że nie mogą być pewni, a ponieważ PCOS to nowa, "modna" choroba więc teraz jest "diagnozowana" u co drugiej kobiety, u której z niewiadomych przyczyn pojawił się problem z jajeczkowaniem i zajściem w ciąże. Przecież nie wiadomo jeszcze medycynie co wywołuje PCOS (zresztą to zespół objawów) i diagnozować jako chore podobno powinno się te kobiety, u których występuje duże natężenie objawów (czyli np. sam hirsutyzm + otyłość nie oznacza jeszcze PCOS) a leczenie w kierunku zajścia w ciążę przez okres co najmniej 2 lat nie wykazuje poprawy. Trudno też mówić o zespole policystycznych (wielotorbielowatych) jajników u kobiety, której podczas badania usg nie wykryto torbieli i cyst w jajnikach - a i o takich niektórzy lekarze mówią jako o policystycznych... bo są np. grube, mają nadmierne owłosienie i złe wyniki hormonów...
No właśnie o to mi chodzi ... zauważyłam, że PCOS się modne zrobiło i tak myślę, czy niektóre przypadki nie są przesadzone ... tym bardziej, że ja nie mam problemów z wagą, cukrem, testosteronem, cholesterolem itp. A przy moim trybie życia i PCOS musiałabym ważyć pewnie drugie tyle. Więc może przestanę się martwić po prostu i na razie poprzestanę na jedynym, co u mnie z pewnością występuje, czyli hiperprolaktynemia. Kończę 3 opakowanie Castagnusa, potem kontrolnie machnę badanko prl i może znów LH i FSH, i będę się obserwować. Co więcej mogę zrobić
MarudexuS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-10, 15:27   #2885
azakowana
Zakorzenienie

Marudexus bardzo dobre podejście. Zająć się tym z czym mamy problem a nie dodatkowymi schorzeniami
Ja wczoraj męczyłam się strasznie z owulacją. Z jednej strony płakałam z bólu a z drugiej ze szczęścia, że owulacja była
Stary 2010-02-10, 15:34   #2886
MATUR
Raczkowanie

no dobrze.jak sie ma owulacje to boli?a te prolaktyne ogepo co mialabym zrobic i kidy?moge jak bipore te leki? da sie bez skierowania tak prywatnie?
Stary 2010-02-10, 15:38   #2887
azakowana
Zakorzenienie

Mnie boli i to bardzo ale nie każdego boli. Czasem przechodzi bezobjawowo, Trzeba się obserwować, żeby zauważyć zmiany we własnym organizmie.

A prolaktyna odpowiedzialna jest między innymi za produkcję mleka u kobiet ciężarnych i młodych matek. Jeżeli prolaktyna jest za wysoka to są problemy z owulacja - ponieważ ona ją blokuje - to po pierwsze a po drugie pojawia się wydzielina z piersi i są nabrzmiałe, czasem bolące dość mocno.
Możesz zrobić badanie prywatnie na początku cyklu a potem w 21-22 dc (jeśli cykle masz około 28 dni.)
Stary 2010-02-10, 15:47   #2888
MATUR
Raczkowanie

ok. a mozna miec i Pco i te hiperprolaktymie? jak biore leki to mam normalne cykle, ale jak jeszcze nie bralam to mialam nawet po 70dni. noi jakies 3 lata temu mialam okres ktory trwal 2,5miesiaca, i dzien w dzien .to chyba juz wtedy cos zlego zaczynalo sie dziac prawda?
Stary 2010-02-10, 15:52   #2889
azakowana
Zakorzenienie

A kiedy zaczęłaś miesiączkować? Bo 3 lata temu to mogło być normowanie się hormonów. Cykl dopiero się kształtował.
Można mieć PCO i prolaktynemię a raczej prolaktynemia jest jednym z objawów PCO.
Stary 2010-02-10, 16:18   #2890
MATUR
Raczkowanie

miesiaczkowac zaczelam 7 lat temu. azakowana juz sie nie gniewasz na mnie? ja wcale taka zla nie jestem tylko po prostu strasznie mnie to przeroslo,:cm ok:s

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

edziu Ty naprawde zadzwonilabys? przeciez mnie nie znasz jak obiadek? smakowal?
edziu moja mama ma 43 lata chyba jakos tak, nie rozmawialam nie krzycz prosze

Edytowane przez MATUR
Czas edycji: 2010-02-10 o 16:22
Stary 2010-02-10, 16:28   #2891
edzia
Rozeznanie

GG do edzia Send a message via Skype™ to edzia

Cytat:
Napisane przez MATUR Pokaż wiadomość
miesiaczkowac zaczelam 7 lat temu. azakowana juz sie nie gniewasz na mnie? ja wcale taka zla nie jestem tylko po prostu strasznie mnie to przeroslo,:cm ok:s

---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

edziu Ty naprawde zadzwonilabys? przeciez mnie nie znasz jak obiadek? smakowal?
No można powiedzieć,że smakował następnym razem Ty się bedziesz tłumaczyła z mnie
MATURA tak ja pisałam na serio nie lubię rzucać słów na wiatr jak Ty nie chcesz lub się wstydzisz nie wiem co myśleć dlaczego nie chcesz spróbować porozmawiać z mamą na ten temat to jeżeli tylko chcesz to daj mi numer tel. do Was a ja już sobie porozmawiam z Twoją mamą i przedstawię jej sytuację a tak na marginesie to nie masz żadnej cioci albo siostry lub kogoś z kim mogła byś porozmawiać???Ja w Twoim wieku za nim z mamą zaczęłam rozmawiać na temat PCO(też nie miała zielonego pojęcia co to i skąd to się bierze)no ale moja mama w porównaniu do Twojej to już ma trochę latek Twoja to młodziutka i się dziwię,że nie porozmawiasz z nią na ten temat.....noi chodzi mi oto,że ja dużo rozmawiałam z moją ciocią na te tematy bo z mamą się jakoś wstydziłam porozmawiać ale przełamałam się i w końcu powiedziałam co mi leży na sercu i Tobie radzę też to zrobić !!!!!!
Stary 2010-02-10, 16:40   #2892
MATUR
Raczkowanie

oki wytłumacze nie mam siostry, z ciocia zadna tez nie mam takiego kontaktu. gdybys Ty zadzwonila to tez bylaby afera jak wtedy kiedy mama dowiedziala suie u jakiego lekarza bylam, ona sama go nie znala tylko z opowiadan ale sie wtracala. a tymczasem pan doktor okazal sie super czlowiekiem i wiecie ne chce obrazic tu swojego taty ale chcialabym miec takiego ojca jak pan doktor, moze wlasnie dlatego wstydze sie mowic mu o hirsutyzmie itp. dziewczyny prosze dopilnujcie mnie zebym wkoncu zaczela sie uczyc
Stary 2010-02-10, 16:41   #2893
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
edziu moja mama ma 43 lata chyba jakos tak
Nie wiesz ile lat ma twoja mama? To ja już sobie wyobrażam wasze kontakty... Niestety masz dwie opcje - rozmowa z psychologiem albo z mamą.
A może niech mama pójdzie z tobą do lekarza i wspólnie porozmawiacie? Moja była ze mną kilka razy na początku (miałam 19 lat) i lekarz nie robił problemu, wszystko tłumaczył.
Stary 2010-02-10, 16:50   #2894
MATUR
Raczkowanie

olka wiem 43chyba prosze tylko nie robcie ze mnie potworka musze sobie jakos sama poradzic, albo z wasza pomoca moja mama do mojego lekarza nigdy ona nie jest z niego zadowolona

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

moj chlopak ma zaraz przyjechac o dziwo, postaram sie byc dzis dla niego mila

---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ----------

trzymajcie kciuki
Stary 2010-02-10, 16:51   #2895
edzia
Rozeznanie

Cytat:
oki wytłumacze nie mam siostry, z ciocia zadna tez nie mam takiego kontaktu. gdybys Ty zadzwonila to tez bylaby afera jak wtedy kiedy mama dowiedziala suie u jakiego lekarza bylam, ona sama go nie znala tylko z opowiadan ale sie wtracala. a tymczasem pan doktor okazal sie super czlowiekiem i wiecie ne chce obrazic tu swojego taty ale chcialabym miec takiego ojca jak pan doktor, moze wlasnie dlatego wstydze sie mowic mu o hirsutyzmie itp. dziewczyny prosze dopilnujcie mnie zebym wkoncu zaczela sie uczyc
Matura a możesz mi wytłumaczyć o co była awantura ???
O to,że poszłaś do ginekologa???
Przecież Ty się leczysz i musisz się leczyć!!!!
Teraz to mi dałaś do myślenia bo nie wiem czy ta Twoja mama (nie urażając Ciebie w żadnym razie i jej) jest nieodpowiedzialna czy niedojrzała???To ona w tym wieku nie wie po co się chodzi do ginekologa??? A czy na pierwszej wizycie byłaś sama czy z nią może...bo tak sobie pomyślałam,że jeżeli Ty z nią nie chcesz porozmawiać na ten temat to czy nie lepiej by było żebyście następnym razem na wizytę poszły tam razem i poprosić lekarza żeby dokładnie wytłumaczył mamie co to jest PCO i z czym to się wiąże a powiedz mi jeszcze jedno przecież mama Ci daje na lekarza i leki ???to co w ogóle się nie interesuje co zażywasz i dlaczego???no chyba że zobaczyła od razu antyki i pomyślała sobie ,że Ty już współżyjesz to właśnie dlatego trzeba by było jej wszystko wytłumaczyć i naświetlić temat
Stary 2010-02-10, 17:11   #2896
MATUR
Raczkowanie

edzia tak wlasnie o to moja mama nic nie wiedziala i do tej pory nie wie o moim pierwszym razie u ginekologa,bo wiedzialam ze by mnie wtedy wysmiala. to dluga historia. jesli chcialabys i moglabys pogadac to moze byc pozniej troszke?cio? bo chlopak ma do mnie teraz przyjechac, ale moze go szybko splawie zartuje. wejdziesz na forum kolo 21-22?edzia szkoda ze nie gadamy na zywo, byloby prosciej

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

edzia a moze moge wyslac Ci prywatna wiadomosc jesli nie masz nic przeciwko
Stary 2010-02-10, 20:32   #2897
edzia
Rozeznanie

Cytat:
edzia tak wlasnie o to moja mama nic nie wiedziala i do tej pory nie wie o moim pierwszym razie u ginekologa,bo wiedzialam ze by mnie wtedy wysmiala. to dluga historia. jesli chcialabys i moglabys pogadac to moze byc pozniej troszke?cio? bo chlopak ma do mnie teraz przyjechac, ale moze go szybko splawie zartuje. wejdziesz na forum kolo 21-22?edzia szkoda ze nie gadamy na zywo, byloby prosciej

---------- Dopisano o 18:11 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ----------

edzia a moze moge wyslac Ci prywatna wiadomosc jesli nie masz nic przeciwko
Przecież Ci już pisałam,że możesz do mnie pisać na priv.(prywatne wiadomości)a chłopakiem lepiej się zajmij tak jak trzeba a nie spławiaj go
Stary 2010-02-10, 22:29   #2898
MATUR
Raczkowanie

dziewczynki kochane moj chlopak po raz pierwszy od wrzesnia niemalze dzis mnie gdzis zabral a ja stwierdzilam ze bedziecie ze mnie dumne jak sie zgodze, noi pojechalismy do kina gdyby nie wasze dzisiaejsze gadki to pewnie zostalabym w domku to dla Was
Stary 2010-02-10, 22:54   #2899
simonee
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczynki kochane moj chlopak po raz pierwszy od wrzesnia niemalze dzis mnie gdzis zabral a ja stwierdzilam ze bedziecie ze mnie dumne jak sie zgodze, noi pojechalismy do kina gdyby nie wasze dzisiaejsze gadki to pewnie zostalabym w domku to dla Was
No brawo!!! i co fajnie bylo? napewno w domu by bylo fajniej? -nieeee wiec? zacznij zyc i cieszyc sie zyciem! koniec siedzenia w domu i smecenia! korzystaj ze swijego wieku, bo zycia nie da sie cofnac...
No! to tym optymistycznym akcentem zycze dobrej nocy dla wszystkich...
simonee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-10, 23:49   #2900
MATUR
Raczkowanie

powiedzmy ze bylo... trzeba stwarzac pozory film byl oki, avatormilej nocki.
Stary 2010-02-11, 07:49   #2901
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez azakowana Pokaż wiadomość
Marudexus bardzo dobre podejście. Zająć się tym z czym mamy problem a nie dodatkowymi schorzeniami
Ja wczoraj męczyłam się strasznie z owulacją. Z jednej strony płakałam z bólu a z drugiej ze szczęścia, że owulacja była
Ano tak próbuję robić ...
Jeszcze co mnie ostatnio niepokoi to to, że ciągle czuję jajniki, taki leciutki ból. I nie wiem, czy to od Castagnusa czy coś innego. No ale niedługo mam wizytę.
No i ciągle mam wątpliwości, czy ewentualnie się zdecydować na tablety czy nie .. może zobaczę po USG, jeśli będzie gorzej to chyba się zdecyduję.

A powiedzcie mi jeszcze taką rzecz - wiem, że Diana nie jest typowym antykiem, tylko lekiem, ale na co konkretnie? na jakie zaburzenia? może macie ulotkę czy coś? Kiedyś lekarz mi ją proponował, ale się nie zgodziłam, a może właśnie powinnam ją brać. No i przerażona byłam opiniami jakie w necie przeczytałam, tzn jakie skutki uboczne Diana potrafi spowodować ... podobno nie powinno się jej długo brać, wiecie coś na ten temat?
Stary 2010-02-11, 08:18   #2902
azakowana
Zakorzenienie

Matur nawet za stwarzanie pozorów. Chodzi o to, zebyś nie siedziała w domu i się nie zadręczała tylko żyła. Zaczniesz od stwarzania pozorów ale potem na pewno przerodzi się to w normalne zachowanie.

Marudexus:

Wskazania: Trądzik u kobiet, szczególnie z łojotokiem, stanami zapalnymi lub powstawaniem guzków, łysienie typu męskiego, lekkie postacie hirsutyzmu (nadmiernego owłosienia) z zapewnieniem antykoncepcji.
http://www.narp.kastor.strefa.pl/ind...h&findbyid=552

Edytowane przez azakowana
Czas edycji: 2010-02-11 o 08:25
azakowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-11, 08:31   #2903
MATUR
Raczkowanie

azakowana wczoraj ok juz bylo ale dzis mi juz ta radosc przeszla wicie ta diana to i do mnie by pasowala, ale ja slyszalam ze po niej mozna duzo przytyc?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-11, 08:37   #2904
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Marudexus:

Wskazania: Trądzik u kobiet, szczególnie z łojotokiem, stanami zapalnymi lub powstawaniem guzków, łysienie typu męskiego, lekkie postacie hirsutyzmu (nadmiernego owłosienia) z zapewnieniem antykoncepcji.
http://www.narp.kastor.strefa.pl/ind...h&findbyid=552
Dzięki wielkie. No to w sumie nie rozumiem po co mi Diana .. .fakt, trochę czasem mam niespodzianek na twarzy, ale nie żeby to od razu był trądzik ... tym bardziej, że ostatnio jest lepiej
A czy są jakieś tablety wskazane przy hiperprolaktynemii? czy tu już wszystko jedno?
Stary 2010-02-11, 08:39   #2905
azakowana
Zakorzenienie

Matur a od kogo słyszałaś?
Po tabletkach się nie tyje tylko ma się zwiększony apetyt. I tylko od Ciebie będzie zależeć co z tym zrobisz.
A myślałaś o tym, żeby zapisać się np na aerobic? ćwiczysz coś?

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ----------

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie. No to w sumie nie rozumiem po co mi Diana .. .fakt, trochę czasem mam niespodzianek na twarzy, ale nie żeby to od razu był trądzik ... tym bardziej, że ostatnio jest lepiej
A czy są jakieś tablety wskazane przy hiperprolaktynemii? czy tu już wszystko jedno?
Chyba raczej nie ma - na to bierze sie bromergon - a jak po tym Castagnusie? robiłaś już sobie badania?
Stary 2010-02-11, 08:54   #2906
MATUR
Raczkowanie

chyba tez na jakis forach, juz nawet nie wiem. mi po mercilonie tez sie przytylo,widze ze mam wiekszy apetyt ale niby mam nie jesc jak mi sie chce?na sport ochoty tak sie sklada ze ostatnio nie mam i nie sadze by mi szybko przyszla...czy lysienie to tez wypadanie wlosow?
Stary 2010-02-11, 08:55   #2907
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:

Chyba raczej nie ma - na to bierze sie bromergon - a jak po tym Castagnusie? robiłaś już sobie badania?
Jeszcze nie. Kończę Castagnus w niedzielę, i myślę, że tydzień-dwa po chyba będzie dobry moment na badania.
W każdym razie mam nadzieję, że obejdzie się bez bromka. Mam niewiele podwyższoną prl (ok 30-35) i może same ziółka dadzą radę. Ale jeśli nie, to oczywiście wezmę bromka, tylko nie wiem czy jest sens teraz, czy dopiero przed staraniem. ..
Najlepsze jest to, że na wypisie ze szpitala jest zalecenie, by zbadać prl koło 11 godziny, bo miałam jakieś przesunięcie dobowe wydzielania czy coś. I pewnie tak kontrolnie lekarka chciała. A większość laboratoriów koło mnie do 10 .. więc zrobię normalnie, z rana, tym bardziej, że chciałam też zrobić test z obciążeniem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-11, 09:01   #2908
azakowana
Zakorzenienie

Cytat:
chyba tez na jakis forach, juz nawet nie wiem. mi po mercilonie tez sie przytylo,widze ze mam wiekszy apetyt ale niby mam nie jesc jak mi sie chce?na sport ochoty tak sie sklada ze ostatnio nie mam i nie sadze by mi szybko przyszla...czy lysienie to tez wypadanie wlosow?
No to już tylko zależy od Ciebie, ale skoro narzekasz, ze Ci się przytyło, to myślałam, że coś z tym robisz
A jak nie masz ruchu to nie ma się co dziwić, że przytyłaś i to nawet bez PCO.
Nie chodzi o to, żeby nie jeść wcale - a o to, żeby sie umieć powstrzymać. Jeść posiłki o stałych porach, nie podjadać w przerwach między posiłkami. Dwa tygodnie i tak Ci to wejdzie w krew, że po prostu w innych godzinach nie będziesz głodna. Wierz mi
Stary 2010-02-11, 09:37   #2909
MATUR
Raczkowanie

ale to chyba lepiej czesciej ni duzo na raz???oki to ja zaczynam sie ograniczac, a cwiczyc moze tez tylko co moge w domu?brzuszki? kurcze ja bym chciala ta diane chyba, ten mercilon daje jedynie to ze mam regularne miesiaczki, ale i tak bolesne
Stary 2010-02-11, 10:37   #2910
azakowana
Zakorzenienie

To pogadaj na ten temat z lekarzem. Może Ci przepisze Diane.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości