|
|
#2911 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chciałybyśmy wiedzieć ... cz. 5
Moja miała AZS w wieku od 7 tyg.do około 3 lat. Policzki wyglądały jak po potarciu papierem ściernym do krwi plus lakierowanie. Testy nie wykazały niczego. Była na dietach, sami piekliśmy chleb, robiliśmy mleka roślinne, używaliśmy emolientów jak i samych olei, kąpałam ją w czymś się dało, przeczytałam niemal wszystko na ten temat na polskich i anglojęz.stronach plus książki. Pomogło dopiero zwiększenie wit D 3 w organizmie. Objawy wszystkie minęły i nigdy nie wróciły, aczkolwiek do dzisiaj musi uważać na benzoesan sodu, składnik niemal wszystkich syropów
Ją tez najbardziej wysypywało na jesień-zimę.
|
|
#2912 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, że nie można zapeszać i w ogóle, ale od pewnego czasu Igi przychodzi z pkola szczęśliwy. Opowiada z kim się bawił, mam pewność, że to nie są wymuszone zabawy przez panią, tylko w pełni spontaniczne.
Nawet ostatnio bawi się z chłopcem, który mu dokuczał i inicjował odrzucenie go przez grupę. Jesteśmy bardzo zadowoleni z rozwiązania tej sytuacji. Wygląda na to, że wszystko skończyło się świetnie i w dodatku w bardzo krótkim czasie. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2913 |
|
Konto usunięte
|
Jak dobrze to czytać!
|
|
|
|
|
#2914 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
O, to super wieści. A w kwestii tych wysypek- co mówi Wasz pediatra? że bardziej to wygląda na pokarmowe czy kontaktowe? |
|
|
|
|
|
#2915 |
|
Zakorzenienie
|
[1=95b84f0cb57718c1b68287b 1ccb1b977c909159a_5f79027 3693ad;87393676]O, to super wieści.
A w kwestii tych wysypek- co mówi Wasz pediatra? że bardziej to wygląda na pokarmowe czy kontaktowe?[/QUOTE]Ojjj, Igi teraz sobie podśpiewuje: dobrych przyjaciół mam, nie jestem sam. Zupełnie inne dziecko. ![]() Pokarmowe. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2916 |
|
Zakorzenienie
|
To u nas podobna sytuacja jak u Wiki, tylko dziewczyny już starsze i bardziej wredne.
Młoda ma 2 koleżanki w klasie obok, rok temu były razem w jednej. Ze względu na podział klas moja A. jest w jednej klasie a O. i E. są w drugiej. A. lubi O. i bawią się razem na przerwach czy świetlicy, bywają też czasem w domach nawzajem. Za to E. i O. siedzą w jednej ławce i bawią się np na świetlicy. Od tygodnia E. zaczęła dokuczać, że moja młoda jest ku*** i inne epitety, żeby O. nie bawiła się z młodą, tylko z tamtą. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2917 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2918 |
|
Zakorzenienie
|
No dziewczyny mają 8 lat, boję się co będzie za 2-3 lata.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2919 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2920 |
|
Zakorzenienie
|
U mojej corki w szkole, 7 lat, na razie spokój.
|
|
|
|
#2921 |
|
Zakorzenienie
|
Na razie zgłaszamy problem nauczycielom na świetlicy, gdzie najwięcej czasu są razem.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2922 |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87394473]Mam parę koleżanek, które mają dzieci ww takim wieku (10-11 lat) i jak słucham ich opowieści czasami, to się zastanawiam, co mnie czeka..[/QUOTE]
Wiesz, nie wszystkie są takie. Moja 9,5 - absolutnie. Koleżanki raczej też nie. Natomiast to, jak się dzieci zachowują i jak traktują innych - to tylko kwestia rodziców. Jedna klasa - 8 dziewczynek, jedna ma urodziny, zaprosiła wszystkie oprócz mojej córki. Nie wyobrażam sobie tego - robiła w domu, więc nie kwestia wydania kolejnej kasy na wejściówkę gdzieś. Fakt, nie bawią się super jakoś - ale w momencie, gdy jako rodzic widzę, że dziecko chce zaprosić wszystkie minus jedna - reaguję. Ja pomijam, że ta akurat mama mnie nie cierpi - mimo, iż w sumie przez 4 lata znajomości może 2 zdania zamieniłyśmy, zero konfliktu - a patrzy na mnie, jakbym jej kogoś zabiła. Dorosła kobieta, nie wiem, o co chodzi i mam w nosie. Druga akcja - kolejna dziewczynka, mieszka (strzelam) na 6 piętrze, piętro niżej czy wyżej druga z klasy - bawią się razem po szkole, chodzą razem i wracają. Robiła urodziny. I... jubilatka sąsiadki nie zaprosiła. Tej, z którą spędza ogrom czasu. Też dla mnie niewyobrażalne i jako rodzic (mając dziecko jeszcze w 3 klasie) nakazałabym zaproszenie - rozmową, grzecznie, no ale tak się nie robi jednak. A tu zonk. Jeśli rodzic nie reaguje już na takim poziomie, to potem nie ma co liczyć, że dzieci będą miłe, uprzejme i dobrze wychowane. |
|
|
|
|
#2923 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87396068]Wiesz, nie wszystkie są takie.
Moja 9,5 - absolutnie. Koleżanki raczej też nie. Natomiast to, jak się dzieci zachowują i jak traktują innych - to tylko kwestia rodziców. Jedna klasa - 8 dziewczynek, jedna ma urodziny, zaprosiła wszystkie oprócz mojej córki. Nie wyobrażam sobie tego - robiła w domu, więc nie kwestia wydania kolejnej kasy na wejściówkę gdzieś. Fakt, nie bawią się super jakoś - ale w momencie, gdy jako rodzic widzę, że dziecko chce zaprosić wszystkie minus jedna - reaguję. Ja pomijam, że ta akurat mama mnie nie cierpi - mimo, iż w sumie przez 4 lata znajomości może 2 zdania zamieniłyśmy, zero konfliktu - a patrzy na mnie, jakbym jej kogoś zabiła. Dorosła kobieta, nie wiem, o co chodzi i mam w nosie. Druga akcja - kolejna dziewczynka, mieszka (strzelam) na 6 piętrze, piętro niżej czy wyżej druga z klasy - bawią się razem po szkole, chodzą razem i wracają. Robiła urodziny. I... jubilatka sąsiadki nie zaprosiła. Tej, z którą spędza ogrom czasu. Też dla mnie niewyobrażalne i jako rodzic (mając dziecko jeszcze w 3 klasie) nakazałabym zaproszenie - rozmową, grzecznie, no ale tak się nie robi jednak. A tu zonk. Jeśli rodzic nie reaguje już na takim poziomie, to potem nie ma co liczyć, że dzieci będą miłe, uprzejme i dobrze wychowane.[/QUOTE]Zgadzam się w 100% Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2924 |
|
Konto usunięte
|
Szaja, to oczywiście też przykrości, ale ja słyszałam o akcjach typu dzwonienie do koleżanki i udawanie, że dzwoni jakiś facet (dziewczynka miała długo z tym problem) albo w ogóle jakieś totalnie problematyczne dzieci (historie typu wkładanie przez chłopca dziewczynkom palca, dyrekcja ponoć nie jest w stanie zrobić).
|
|
|
|
|
#2925 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;87396068]Wiesz, nie wszystkie są takie.
Moja 9,5 - absolutnie. Koleżanki raczej też nie. Natomiast to, jak się dzieci zachowują i jak traktują innych - to tylko kwestia rodziców. Jedna klasa - 8 dziewczynek, jedna ma urodziny, zaprosiła wszystkie oprócz mojej córki. Nie wyobrażam sobie tego - robiła w domu, więc nie kwestia wydania kolejnej kasy na wejściówkę gdzieś. Fakt, nie bawią się super jakoś - ale w momencie, gdy jako rodzic widzę, że dziecko chce zaprosić wszystkie minus jedna - reaguję. Ja pomijam, że ta akurat mama mnie nie cierpi - mimo, iż w sumie przez 4 lata znajomości może 2 zdania zamieniłyśmy, zero konfliktu - a patrzy na mnie, jakbym jej kogoś zabiła. Dorosła kobieta, nie wiem, o co chodzi i mam w nosie. Druga akcja - kolejna dziewczynka, mieszka (strzelam) na 6 piętrze, piętro niżej czy wyżej druga z klasy - bawią się razem po szkole, chodzą razem i wracają. Robiła urodziny. I... jubilatka sąsiadki nie zaprosiła. Tej, z którą spędza ogrom czasu. Też dla mnie niewyobrażalne i jako rodzic (mając dziecko jeszcze w 3 klasie) nakazałabym zaproszenie - rozmową, grzecznie, no ale tak się nie robi jednak. A tu zonk. Jeśli rodzic nie reaguje już na takim poziomie, to potem nie ma co liczyć, że dzieci będą miłe, uprzejme i dobrze wychowane.[/QUOTE]Zgadzam się w całej rozciągłości Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2926 |
|
Zakorzenienie
|
A co ma zrobić dyrekcja, jeśli rodzice maja gdzieś zachowanie swoich dzieci? U corki w zerówce był problem z zachowaniem chłopców, nauczycielka co wywiadówkę zwracała na to uwagę. Tylko głupie smieszkowamie wśród rodziców, problem ciagle ten sam. Jak nauczycielka wspomniała, ze jakaś praktykantka nie dała sobie rady z grupa, tak złe było zachowanie, cześć rodziców stwierdziła, ze widocznie sie nie nadawała do zawodu... No moim zdaniem oni sie na rodziców nie nadają skoro dzieci zachowuja sie gorzej niż małpy w zoo i niekiedy zwyczajnie chamsko. I to nie były jednorazowe wyskoki, a ciagle akcje. Dlatego sie cieszę, ze córka tam do szkoły dalej nie chodzi.
|
|
|
|
|
#2927 |
|
Konto usunięte
|
Nie napisałam innych rzeczy o tym dziecku, napiszę tylko, że rodzice innych dzieci boją się je posyłać do szkoły, ale nie chcę wchodzić w szczegóły. Rodzina chłopca normalna, nie żadna patologiczna.
|
|
|
|
#2928 | |
|
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;87396417]Nie napisałam innych rzeczy o tym dziecku, napiszę tylko, że rodzice innych dzieci boją się je posyłać do szkoły, ale nie chcę wchodzić w szczegóły. Rodzina chłopca normalna, nie żadna patologiczna.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] To wiesz, jeśli do tego stopnia zachowanie jest zaburzone - ja bym obstawiała problemy rozwojowe. Spektrum, problemy SI, kontakt z psychiatrą konieczny. Jeśli rodzina jest normalna (a to też czasem można się zdziwić), to wszelkie nie-normy są niepokojące. Cytat:
A najbardziej wpienia, gdy dziecko ma potencjał, a jest w domu tak olane, zaniedbane na każdym polu - że jesteś przekonana, że tam niepełnosprawnośc intelektualna jest, stąd wszelkie problemy edukacyjno - wychowawcze. Po czym okazuje się, że inteligencja w całkowitej, dobrej normie, a problemem jest rodzic. I możesz bardzo, bardzo niewiele. |
|
|
|
|
|
#2929 |
|
Zakorzenienie
|
W 1 klasie mieliśmy chłopca agresywnego, bicie dzieci, kopanie, plucie, gryzienie, atakowanie nożyczkami i inne akcje. Problemem był brak ojca i niewydolna matka, która myślała, że jak nie przyjdzie na zebranie to nie ma problemu. Na szczęście naciskami udało się problem rozwiązać na tyle, by dla reszty dzieci było w miarę bezpiecznie, choć problem nadal jest. Na szczęście przy roszadach z klasami są już w innych klasach. Ale matka dość mocno zamykała oczy, bo problem agresji był od lat już w przedszkolu i nie działo się kompletnie nic.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#2930 |
|
Zakorzenienie
|
Widziałam kiedyś program "Uwaga", w ktorym rodzice innych dzieci zdecydowali sie mie posyłać ich do szkoły z agresywnym chłopcem. I w ogóle sie nie dziwie. Z jednej strony takich dzieci szkoda, bo wiadomo, ze sa zwykle głęboko nieszczęśliwe z poważnymi problemami, ale każdy myśli o swoim dziecku.
Mnie tez dziwi model wychowawczy moich sasiadow dzieci w wieku piec lat i dwa, nierzadko o godzinie 22.30 zabawa w najlepsze, biegi, krzyki, tupanie. Młodsze siedzi z mama w domu, starsze chodzi do przedszkola. Zastanawia mnie, w jakim stanie będzie to dziecko w przedszkolu, a potem w szkole, jak często idzie spać o 22 czy 23. I czy stad nie bierze sie cześć problemów z zachowaniem, dzieci sa zwyczajnie niewyspane, nie wychodza praktycznie na dwór (w okresie pozna jestem i zima widzę ciagle tych samych nielicznych rodziców z dziecmi spacerujących, reszta kisi chyba dzieci w domu).
|
|
|
|
|
#2931 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2932 |
|
Zakorzenienie
|
Pomocy
![]() Podpowiedzcie co kupić jako upominek świąteczny wylosowanej koleżance z pracy? Ma 32 lata i jest fajna , ale niestety nie znam jej aż tak, żeby wiedzieć, co lubi
|
|
|
#2933 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2934 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Książka, kalendarz/organizer, portfel, szal, dzbanuszek do herbaty+fajne herbatki rooibos/zielona w ozdobnych pojemnikach, |
|
|
|
|
|
#2935 |
|
Konto usunięte
|
Kubek niekoniecznie z motywem świątecznym
żeby cały rok korzystała, i herbatę fajną, coś do herbatki...
|
|
|
|
|
#2936 |
|
Raczkowanie
|
Wszystko co chciałybyśmy wiedzieć ... cz. 5
Hej
Czy dziecko może spac za długo? Moja mala jest ruchliwa, uśmiecha się, podnosi główkę, zaczyna wydawać dźwięki, ale jest strasznym śpiochem. Jej dzień wyglada tak, ze o 6 wstajemy, ma serie drzemek i aktywności. Sen zajmuje jej 17-19h w ciągu doby, bliżej górnej granicy jeśli pozwalam jej spac na mnie Dwumiesięczniak, przybiera książkowo Edytowane przez Anuszzka Czas edycji: 2019-12-08 o 18:06 |
|
|
|
|
#2937 |
|
Zakorzenienie
|
A za jednym razem ile na raz śpi? Jeśli przerwy są bardzo długie to moglabyś tylko sprawdzić czy z cukrem jest ok.
|
|
|
|
#2938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W nocy Max 5h przerwy pomiędzy karmieniami, w dzień zazwyczaj je co 1.5-2h, Max 3h Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#2939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:15.

Ją tez najbardziej wysypywało na jesień-zimę.

dzieci w wieku piec lat i dwa, nierzadko o godzinie 22.30 zabawa w najlepsze, biegi, krzyki, tupanie. Młodsze siedzi z mama w domu, starsze chodzi do przedszkola. Zastanawia mnie, w jakim stanie będzie to dziecko w przedszkolu, a potem w szkole, jak często idzie spać o 22 czy 23. I czy stad nie bierze sie cześć problemów z zachowaniem, dzieci sa zwyczajnie niewyspane, nie wychodza praktycznie na dwór (w okresie pozna jestem i zima widzę ciagle tych samych nielicznych rodziców z dziecmi spacerujących, reszta kisi chyba dzieci w domu).