|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
Raczkowanie
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot. cz.79
No jasne, bzdury ![]() Kiedyś miałam poważne problemy z kręgosłupem. Poszłam do ortopedy (państwowy, zwykły lekarz, nie jakiś szarlatan), który powiedział, że mam nogi różnej długości i to od tego. Polecił kupić specjalne wkładki w swoim sklepie, tu na partnerze. Potem w sieci przeczytałam, że te wkładki to on wszystkim wciska. Kiedyś miałam niedowagę i lekarz zlecił mi picie jakiś napojów, których przypadkiem był dystrybutorem. Pomijam tutaj wszystkie zlecenia na idiotyczne, ale drogie badania przeprowadzane u nich. Mało masz doświadczenia życiowego, jeśli ufasz lekarzom, bo to jak powinni się zachowywać a jak się w praktyce zachowują to jednak dwie różne sprawy. Edytowane przez avocado77 Czas edycji: 2023-07-15 o 20:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2912 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2913 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2914 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2915 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niestety, u nas nie ma podejścia leczenia holistycznego. Leczyłam trądzik u dermatologa kilka lat, nigdy nie usłyszałam "idź sobie tarczycę zbadaj czy pójdź do ginekologa", gdzie właśnie u ginekologa rozwiązałam problem i trądzik się skończył. Wkładki przy nierównych kończynach to częsta praktyka. Można je kupić z różnych źródeł, więc niby dlaczego lekarz jest zły? W przypadku niedowagi powinien wysłać do dietetyka. Jednocześnie kaloryczne napoje typu nutridrink nie są też totalnie złą diagnozą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo możemy się prześcigać przykładami. Na złamaną nogę dostałam gips. Na zawroty głowy - badanie i skierowanie na rehabilitację, a do czasu badania leki przeciwko objawom. Może to kwestia tego, jak wybierasz lekarzy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2917 |
Zakorzenienie
|
Mam taka ciotkę, która wszędzie wietrzy spisek big pharma i zaprenumerowala mojej mamie gazetkę „zdrowie bez leków”, cała Gazeta w suplementach diety, na wszystkie możliwe schorzenia 🤣 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2918 |
Zakorzenienie
|
To mnie akurat rozbawiło - jak byłam u endokrynolog, podobno bardzo dobrej, i mówiłam, że mimo diety i ruchu nie mogę schudnąć, zwłaszcza z brzucha, więc może jakieś badania, może jest to czymś spowodowane - a ona do mnie, że muszę robić więcej ćwiczeń na brzuch, np brzuszków
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2919 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2920 |
Dzik
|
A moze to kwestia splotu wielu czynników - własnych wyborów , "szczęścia" w trafieniu na dobrego diagnostę - lub jego brak, faktu, ze lekarze są różni, jak to ludzie, etc.
Ja mam pol tony dowodów anegdotycznych o beznadziejnych medykach, tak samo jak mam mnóstwo przykładów na świetne, empatyczne i profesjonalne podejście do mnie w roli pacjentki (vide ostatnia operacja). I czego generalnie to dowodzi odnośnie środowiska medycznego? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2921 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Bo suplement to zdrowie, witaminki! Pamiętaj, żeby jabłek nie jeść, bo pryskane i sama chemia ! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2922 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Pomijam nawet przykłady zwykłego nieznania się, wiedzy gorszej niż można uzyskać kilkoma minutami googlowania. Ale ciii... Przecież człowiek w białym to musi troszczyć się tylko o dobro klie... pfu, pacjenta. ---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ---------- Cytat:
Tego, że czasami są profesjonalni i się znają nikt przy zdrowych zmysłach nie kwestionuje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze "szlachta, która nie pracuje" też często ma dużo do powiedzenia o medycynie. 80+ to najlepsi pacjenci. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2924 | |
Dzik
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2925 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2023-07-16 o 21:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2926 |
Zakorzenienie
|
Normalnie pytać i rozmawiać. Wiem, że są lekarze, którym nic nie można zasugerować ani o nic zapytać, ale jest wielu, z którymi da się normalnie pogadać. Lekarze, których jestem stała pacjentką, zazwyczaj już wiedzą o moim zawodzie, ale jakieś jednorazowe wizyty odbywam incognito, więc też różnie trafiam, różnie te wizyty wyglądają.
Nie chodzi mi o ludzi, którzy pytają, dociekają, czasami zapytają o jakąś opcję diagnozy czy leczenia i słuchają odpowiedzi. Chodzi mi przede wszystkim o ludzi, którzy przychodzą, mają robione wszystkie badania, poświęcam im mnóstwo czasu, stawiam diagnozę, przedstawiam im wszystkie opcje leczenia i nie nie, bo oni to się leczą tylko naturalnie, więc leków nie, operacji nie, ogólnie to wszystko nie, leki trucizna, operacja okaleczanie. Jednak zazwyczaj i tak oczekują ratunku, tylko nie wiem jakiego...? Albo ci co przychodzą z gotowymi diagnozami, a jak im tłumaczę, dlaczego to nie wybrana przez nich choroba, to nie słuchają, bo oni już sobie taką chorobę upatrzyli, nauczyli się jej na pamięć i już widzą u siebie wszystkie jej objawy. Leków na chorobę, którą ja stwierdzam, i tak nie kupią i tak nie będą brać, bo to przecież nie to. Jeszcze rozumiem, że kiedyś próbowali, nie działało, to trzeba spróbować czegoś innego, ale często nie, nie próbowali, po prostu to przecież nie to i tyle. Albo teksty typu "bo wy to wszystkim na te same choroby te same leki przepisujecie". No kurczę faktycznie, żeby nie wzbudzać podejrzeń będę każdemu człowiekowi z taką samą infekcją wystawiać inne leki. A co do starych lekarzy i pielęgniarek to się zgadzam. Po części rozumiem, z czego to wynika, ale wiem też, jak to wygląda z punktu widzenia pacjenta. Edytowane przez natalia_t Czas edycji: 2023-07-16 o 21:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, no czasem by się taki filmik na Youtube lekarzowi przydał. ![]() Sorry, ale od kiedy 3 ortopedów i jeden fizjoterapeuta zbiorowo zniszczyli mi kolano do takiego stopnia, że mogłam już nigdy nie chodzić normalnie, a naprawienie tego kosztowało mnie 50k, będę oglądała filmiki, czytała źródła itd. (Pierwszy zepsuł, a reszta nie zauważyła, chociaż mieli możliwość, bo sprawa była widoczna na pierwszy rzut oka - czwarty ortopeda spojrzał na mnie przez 2 sekundy i wiedział, o co chodzi.) Nie twierdzę, że zawsze lekarze to konowały, ale dobrze zasięgnąć dodatkowej opinii i samemu poczytać.
![]() |
![]() |
#2928 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwierz, że filmik typu "jak w trzy dni wyleczyć kolano doodbytniczymi wlewami z błota" nikomu nie pomoże i efektem niepowodzenia wcale nie będzie to, że ktoś się nie dostosował do drobnego druczku, że to musi nastąpić w pierwszą następującą po trzecim majowym wtorku kwadrę księżyca czy coś. Oczywiście tytuł filmu i zalecenia wymyślone przeze mnie (chociaż nie sprawdzałam czy oby na pewno takiego nie ma). Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2929 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2930 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2931 |
Zakorzenienie
|
Jeśli to lekarz specjalista to trochę rozumiem, bo zmiana wymaga odrobiny ekwilibrystyki. Zakończyć leczenie u jednego, wziąć z POZ nowe skierowanie i zapisać się do innego. Nie wiem jak teraz z dokumentacją medyczną- czy przesyłają ją, czy trzeba wziąć kopię całej i samemu zanieść w nowe miejsce. Jak jest się leczonym już kilka(naście) lat to się człowiekowi na ogół nie chce*.
*Piszę na przykładzie mojej mamy, która non stop wiesza psy na swoim kardiologu (zapisy z półrocznym wyprzedzeniem, a w przeddzień wizyty niespodzianka, bo pani doktor na urlopie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2932 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2933 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2934 |
Konto usunięte
|
Ale bida doskwiera narodowi. W ulubionej klinice dentystycznej mój lekarz ma terminy od ręki, a kiedyś trzeba było do niego czekać ze dwa miesiące.
Zapytałam w rejestracji co tak luźno z terminami się zrobiło, to mi powiedziano, że pacjenci po prostu przestali przychodzić. Mają spadek o jakieś 30-40 % w porównaniu z ubiegłym rokiem. Żadne inne zmiany nie zaszły, ani im się konkurencja nie otworzyła, ani nikt nie umarł na fotelu co by miało wystraszyć pozostałych ![]() Edytowane przez a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 Czas edycji: 2023-07-17 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2935 |
Wtajemniczenie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89628457]Ale bida doskwiera narodowi. W ulubionej klinice dentystycznej mój lekarz ma terminy od ręki, a kiedyś trzeba było do niego czekać ze dwa miesiące.
Zapytałam w rejestracji co tak luźno z terminami się zrobiło, to mi powiedziano, że pacjenci po prostu przestali przychodzić. Mają spadek o jakieś 30-40 % w porównaniu z ubiegłym rokiem. Żadne inne zmiany nie zaszły, ani im się konkurencja nie otworzyła, ani nikt nie umarł na fotelu co by miało wystraszyć pozostałych ![]() W UK za to słyszałam ostatnio że 5% pacjentów wyrywa sobie ząb samodzielnie. Nie żeby coś że u kogoś lepiej czy gorzej; ale i tak mnie to zaszokowało. Dziwi mnie w nawiązaniu do tragedii 4 młodych chłopaków którzy zginęli pod Krakowem - czemu jak ktoś ma ochotę na szybszą jadę nie wyskoczy na autostradę (albo na tor). Nie wyobrażam sobie rozpędu do 140 w mieście, przecież to nie ma miejsca na takie coś. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2936 |
Zadomowienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;89628457]Ale bida doskwiera narodowi. W ulubionej klinice dentystycznej mój lekarz ma terminy od ręki, a kiedyś trzeba było do niego czekać ze dwa miesiące.
Zapytałam w rejestracji co tak luźno z terminami się zrobiło, to mi powiedziano, że pacjenci po prostu przestali przychodzić. Mają spadek o jakieś 30-40 % w porównaniu z ubiegłym rokiem. Żadne inne zmiany nie zaszły, ani im się konkurencja nie otworzyła, ani nikt nie umarł na fotelu co by miało wystraszyć pozostałych ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Lasagna_ze_szpinakiem Czas edycji: 2023-07-17 o 11:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2937 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2939 |
Zakorzenienie
|
Zapytałam w rejestracji co tak luźno z terminami się zrobiło, to mi powiedziano, że pacjenci po prostu przestali przychodzić. Mają spadek o jakieś 30-40 % w porównaniu z ubiegłym rokiem. Żadne inne zmiany nie zaszły, ani im się konkurencja nie otworzyła, ani nikt nie umarł na fotelu co by miało wystraszyć pozostałych ![]() Rozumiem, że ceny prądu wzrosły itd. ale w moim odczuciu kliniki dentystycznie troszkę za bardzo zaszalały ze wzrostem cen. Od razu nieraz coś o 50, 100, 150 złotych. Nic pomiędzy, że stopniowo i nie wszystko na raz w cenniku. W dodatku wszyscy, bo jeden patrzy na drugiego, więc konkurencja cenowa w wielu miejscach jest żadna. Byłam z racji współpracy kilka razy świadkiem układania takiego cennika i nie, podnoszenie cen nie zawsze miało logiczne uzasadnienie. Ceny w wielu miejscach nijak się mają do zarobków zwykłych szaraczków. A przecież zęby psują się nie tylko ludziom z zasobnymi portfelami. Taki wzrost cen to jak widać niestety strzał w kolano. Jest jakaś granica poza którą ludzie nie dadzą już rady wyjść cenowo.
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2023-07-17 o 11:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:57.