|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Novynette - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() masz watpliwosci?
|
|
#2912 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
hmm hmm ja bralam novinette i od poczatku bylo wszystko jak najlepiej
cera nawet bardzo mi sie poprawila i ogolnie dobrze sie czulam ale pozniej przyszly bole glowy,ogolne rozdraznienie:/ ,libido zerowe;( wiec postanowilam je odstawic ,po odstawieniu odrazu lepiej sie poczulam ale cera strasznie sie pogorszyla wrecz masacra:/ na szczescie teraz jest juz lepiej ogolnie nie polecam zadnych tabletek anty
|
|
|
|
#2913 |
|
Raczkowanie
|
mam bo po trzech latach zakochal sie bardziej jak na poczatku... i z tego pojawiaja sie duze problemy bo zachowuje sie jak glupek troszke. poza tym ze w marcu skoncze 20lat
ale jestem szczesliwa i musze go wychowac.... zeby tych problemow nie bylo.
|
|
|
|
#2914 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a im bardziej zakochany tym latwiej bedzie Ci go wychowac ![]() wlasnie wtedy najwiecej mozna zdzialac i to dziala w obie strony
|
|
#2915 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Jeżeli zaczęłam brać tabletki novynette w 1 dniu okresu to jestem zabezpieczona od pierwszej tabletki ?
|
|
|
|
#2916 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2917 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2918 |
|
Raczkowanie
|
nasunelo mi sie takie pytanie....
jak wiadomo bralam novynette wczesniej wtedy dostawalam krwawienia 4 dnia rano, zawsze co do minuty nawet... potem byla przerwa i zaczelam je znowu brac i przy 1-szym opakowaniu mialam do polowy plamienia i wtedy dostalam krwawienia 6 dnia... i moje pytanie czy bede teraz dostawac to krwawienia tego 6 dnia czy ono bylo spowodowane tym w sumie to przeciagajacym sie okresem...?
|
#2919 |
|
Zadomowienie
|
A skąd mamy to wiedzieć? Z krwawieniem w trakcie przerwy bywa różnie. Moja koleżanka dostaje raz 3 dnia a raz 4. Ja przez 3 lata miałam regularny (4 dnia) i nagle przesunęło mi się o jeden dzień do przodu. Dopóki dostajesz krwawienie podczas przerwy wszystko jest w porządku. Nikt Ci tu nie wywróży czy będziesz miała zawsze 6 dnia, czy coś nie ulegnie zmianie, tym bardziej, że wspominasz o tym, że miałaś przerwę w antykoncepcji.
|
|
|
|
#2920 |
|
Raczkowanie
|
wywrozyc nie wywrozy, bardziej mi chodzilo o to czy to ,ze dostalam tego 6 dnia moglo byc spowodowane tym, ze mialam okres a potem byly plamienia przez 1-sze opakowanie, czy po prostu taka odmiana.
|
#2921 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Widocznie tak Twój organizm zareagował na tabsy, a najważniejsze że krwawienie wystąpiło. Spokojnie wszystko może się jeszcze poprzestawiać
|
|
|
|
|
#2922 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2923 |
|
Raczkowanie
|
ja kiedy
s tez mialam regularne co do dnia a teraz to juz chyba kazdy wie jaki mam problem.krwawienie mam kiedy mu sie zachce.czesto w srodku opakowania a w przerwie wogole.hm... ciekawe czy w taim przypadku w przerwie tez jestem zabezpieczona |
|
|
|
#2924 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jak dlugo bierzesz tabletki? bo jesli masz za soba wiecej niz 3 opakowania to powinnas isc juz do ginekologa...
" Szczęście jest jak motyl: kiedy usiłujesz je złapać, zawsze wymyka ci się z rąk. Ale jeśli cichutko usiądziesz, to może samo do ciebie przyleci." Nathaniel Hawthorne Edytowane przez martulla88 Czas edycji: 2010-02-01 o 18:51 |
|
|
|
|
#2925 |
|
Raczkowanie
|
a ja w sumie zaczęłam w zeszły czwartek czwarte opakowanie.
w sumie po staremu - ból piersi, krwawienie przyszło kiedy miało przyjść (miałam lekkie plamienia pod koniec trzeciego opakowania - połączyłam drugie z trzecim to też dlatego). krwawienie hm trwalo 3-4 dni standardowo mocno. zatem wszystko jest ok. tylko ten ból piersi jest męczący. ale lekarz mi mówił, że to normalne. i w sumie odkąd zaczęłam znowu brać tabletki antykoncepcyjne to ciągle w podbrzuszu boli (czyli od końca sierpnia). co jakiś czas przechodzi. a tak to ciągle. denerwujące to jest
|
|
|
|
#2926 |
|
Przyczajenie
|
Ja kończę brać drugie opakowanie, tydzień temu w sobotę, zapomniałam wziąć tabletkę o ustalonej godzinie i wzięłam ok 9 godzin później, od tego czasu mam lekkie, aczkolwiek dość męczące bóle w podbrzuszu i strasznie bolą mnie piersi. Jak myślicie wiąże się to z opóźnieniem przyjęcia tabletki?
|
|
|
|
#2927 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja wlasnie skonczylam 2 opakowanie i w trakcie jego stosowania tez miewalam bole w podbrzuszu, zobaczymy jak bedzie przy 3
|
|
#2928 |
|
Raczkowanie
|
hmm ja biorę coprawda dopiero 4dni
a mój chłopak twierdzi, że przez pierwsze dwa byłam nie do zniesienia ale to chyba przez to, że w końcu miałam też okres.. aa jestem wtedy nieznośna a ogólnie nie czuje w ogóle ich brania więc to chyba dobry znak
|
|
#2929 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja przy okresie tez nieznosna jestem, chcoiaz teraz czuje lekki bol ale moge cokolwiek zrobic a nie jak do tej pory lezec ciagle w lozku... ale mi podskoczylo libido, moj facet mi mowi ,ze niewyzyta jestem ;p
" Szczęście jest jak motyl: kiedy usiłujesz je złapać, zawsze wymyka ci się z rąk. Ale jeśli cichutko usiądziesz, to może samo do ciebie przyleci." Nathaniel Hawthorne Edytowane przez martulla88 Czas edycji: 2010-02-02 o 19:13 |
|
|
|
|
#2930 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a ja niewyżyta podobno jestem od zawsze a co dopiero by było jakby mi podskoczyło
|
|
|
#2931 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:45 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2932 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
to moze konsultacja u innego mimo wszystko? Cytat:
" Szczęście jest jak motyl: kiedy usiłujesz je złapać, zawsze wymyka ci się z rąk. Ale jeśli cichutko usiądziesz, to może samo do ciebie przyleci." Nathaniel Hawthorne Edytowane przez martulla88 Czas edycji: 2010-02-03 o 13:40 |
||
|
|
|
#2933 |
|
Wtajemniczenie
|
dzisiaj 1 krwawienie z odstawienia, równo 3 dnia, brzuch boli, skutków ubocznych poza wzrostem piersi (taa ale uboczny :P) i zatrzymaniem wody lekkim póki co nie ma
mam nadzieję że jak zacznę nowe opakowanie to odważę się w końcu skorzystać z tabletek
|
|
|
|
#2934 |
|
Raczkowanie
|
wspomne ze rok temu zrobilam sobie 3 miesiace przerwy od tabletek.... i jak mialam okres przezyc nie moglam... za co pozniej blogoslawilam tabletki, przy tabletkach prawie nie odczuwam nic.bylam kiedys u chirurga,z ieprzyjemna sprawa hemoroidow i on np.(badajac analnie) powiedzial ze mam jakies zakrzywienie szyjki macicy.i niby moze byc problem z zajsciem w ciaze.powiedzialam o tym przy badaniu ginekolowi, i on sprawdzil i mowi ze ten chirurg jakis walniety jest i jest wszystko jak najbardziej wporzadku....... ehhh pora faktyczie sprawdzic wszystko u innego lekarza.
|
|
|
|
#2935 |
|
Raczkowanie
|
jaw sumie zaczelam brac tabletk iz tego powodu bo mam okropnie bolesne miesiaczki ;/
teraz to cos czuje ale moge spokojnie wszystko robic, a wtedy tylko lozko... ale u mnie prawdopodobnie jest to spowodowane tylopochyleniem macicy... z tego co sie pytalam lekarzy, to co lekarz to opinia jeden mowi, ze beda problemy z zajsciem w ciaze inny, ze nie... przeszukalam fora i jedna dziewczyna pisze, ze miala problemy inna, ze nie wiec mysle, ze ta anatomia to az tak wielkiego wplywu nie ma....
|
#2936 |
|
Zakorzenienie
|
witam.
na wstępie proszę żeby nie bić ![]() otóż w zeszłym cyklu zaczęłam brać novynette. dzisiaj powinnam zacząć drugie opakowanie. i tu mój problem. zapomniałam kupić ![]() apteka jest już zamknięta a ja nie wiem co mam zrobić ![]() jutro od rana też nie mam możliwości kupienia. czy mocno sobie nagrzebię jak wezmę pierwsza tabletkę jutro wieczorem?
|
#2937 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydłużenie przerwy chociażby o dzień spowoduje przerwanie antykoncepcji i bedziesz musiała sie dodatkowo zabezpieczac przez tydzien + jeśli w przerwie wspołzyłas musisz liczyc sie z ryzykiem ciąży.
|
|
|
#2938 |
|
Zakorzenienie
|
a nie ma w pobliżu apteki całodobowej? żeby nie stracić zabezpieczenia powinnaś wziąć dziś.. a jeżeli współżyłaś, to oczywiście istnieje ryzyko zapłodnienia
|
#2939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a i tak nie mam recepty bo dostałam na 3 opakowania,a u nas można zrobić tak że idę po tabletki kiedy potrzebuję i nie muszę wykupić od razu wszystkich opakowań
|
|
#2940 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki NOVYNETTE - zbiorczy
Bo tabletek się nie poleca. Każdy organizm reaguje inaczej, każdemu pasuje co innego.
U siebie zaobserwowałam w pewnym momencie spadek libido, ale już na szczęście wszystko jest w porządku. Wychodzi na to, że to jednak zima i krótkie dni mnie dobiły, jak zwykle zresztą. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:35.

jupiii.... aczkolwiek czasami sie nad tym zastanawiam..

cera nawet bardzo mi sie poprawila i ogolnie dobrze sie czulam ale pozniej przyszly bole glowy,ogolne rozdraznienie:/ ,libido zerowe;( wiec postanowilam je odstawic ,po odstawieniu odrazu lepiej sie poczulam ale cera strasznie sie pogorszyla wrecz masacra:/ na szczescie teraz jest juz lepiej

uwielbiam to uczucie, kiedy mówiąc głupek, myślę "Boże jak ja GO kocham" 
"ty nie jesteś kobietą, ty jesteś wyzwaniem"