|
|
#2911 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jaką książkę obecnie czytacie? II
I jak?
![]() I jak? ![]() Czytał Podoba Ci się? Czytałaś "Chmarę wróbli"?
|
#2912 |
|
po prostu Em :)
|
A jest.
"Zakupy moja miłość"
|
|
#2913 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki em
|
#2914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np. Oleńka w moim przekonaniu była wyjątkową idiotką. ![]() Za to Kmicic... ![]() U mnie w podobnych klimatach - 'Wyznania gejszy' Literacko - bez fajerwerków, ale fabuła wciągająca
|
|
#2915 |
|
Wtajemniczenie
|
' Dywizjon 303 ' - wojenna książka, która opowiada o Polakach, którzy walczą z niemieckimi samolotami w bitwie i Brytanię ;-)
|
#2916 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem w trakcie czytania "Szkarłatny płatek i biały"
|
#2917 |
|
Konto usunięte
|
Obecnie czytam 2 książki o całkowicie odmiennej tematyce.Są to:
Szyfr Szekspira-Jennifer Lee Carrel Bardzo wciągająca książka.Na pewno bardzo spodoba się fanom Kodu Da Vinci oraz Czarna księga kobiet-Christine Ockrent "Czarna księga kobiet,złożona z artykułów,raportów i świadectw opracowanych przez międzynarodowy zespół autorów ,to pierwsza publikacja ukazująca tak szeroki przekrój problemów związanych z sytuacją kobiet na świecie.." Opisuje prawa kobiet-a w zasadzie ich łamanie(niewolnictwo,obrz ezanie itd) głównie w krajach muzułmańskich ale także w Afryce czy Ameryce Południowej oraz innych krajach. |
|
|
|
#2918 |
|
Raczkowanie
|
hejj
pozwolicie ze dolacze do dziewczynek zakochanych w ksiazkach wczoraj skonczylam ,,Male zbrodnie małżeńskie'' Eric E.Smith -poruszajaca i dajaca do myslenia ksiazka o zagrozeniu jakim staje sie prawdziwa milosc .polecam ![]() wczoraj natomiast przeczytalam 70 stron ,,Przygody z owcą'' Murakamiego. mm zapowiada sie ciekawie
|
|
#2919 |
|
Rozeznanie
|
My, dzieci z dworca Zoo...
Od dawna planowałam wypożyczyć, ale zawsze mi jakoś umykało :P teraz jestem przy końcu i śmiało mogę powiedzieć, że książka niesamowita. |
|
|
|
#2920 |
|
Wtajemniczenie
|
1/4 juz za mna, wiec moge sie podzielic pierwszymi wrazeniami. Ciekawa, czyta sie przyjemnie. Kilka razy bylo tak zabawnie, ze smialam sie w glos. Podoba mi sie optymizm buchajacy z tej ksiazki (poki co
) Przywraca wiare w czlowieczenstwo i przyjazn. Mila lektura, ostatnie rozdzialy 1szej czesci czytaly sie same, teraz akcja troche jakby zwolnila.
|
|
|
|
#2921 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no nie? Kmicic ![]() obecnie czytam "Pod karą śmierci" J. Findera.
Зачем мы давим на тормоз, не на газ? 'I'll be more enthusiastic about encouraging thinking outside the box when there's evidence of any thinking going on inside it.' /Terry Pratchett/ Edytowane przez lir391 Czas edycji: 2008-05-17 o 15:50 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chyba nie pokuszę sie o lekturę drugiej części. ![]() Jestem w trakcie, więc ostateczną opinię będę mogła napisać w okolicach czwartku. Na chwilę obecną nie ukrywam, że tematyka przypadła mi do gustu i sposób narracji jest wciągający. Boję sie wziąć ją ponownie do ręki, bo przepadnę dla świata na kilka bezcennych godzin, a ten czas jest mi niezbędny na naukę i domowe porządki.
|
|
|
|
|
#2923 |
|
Zakorzenienie
|
ja czytam "Bożą ladacznicę" Carli von Raay. Są to wyznania zakonnicy, która została prostytutką
|
#2924 |
|
Raczkowanie
|
[quote=ali_89;7584826]hejj
pozwolicie ze dolacze do dziewczynek zakochanych w ksiazkach wczoraj skonczylam ,,Male zbrodnie małżeńskie'' Eric E.Smith -poruszajaca i dajaca do myslenia ksiazka o zagrozeniu jakim staje sie prawdziwa milosc .polecam ![]() wczoraj natomiast przeczytalam 70 stron ,,Przygody z owcą'' Murakamiego. mm zapowiada sie ciekawie [/quomialam te samer odczucia po przeczytaniu "Małych zbrodni..." dla mnie swietna ksiazka dla kazdego kto jest w zwiazku/byl/bedzie przeczytaj sobie "Niebo na ziemi" Milewskiego tez daje do myslenia bardzo |
|
|
|
#2925 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a 'Potop'.. wprawdzie od liceum jeszcze nie skończyłam, ale skoro zaczęłam i przez jakiś czas czytałam (bo w liceum niewiele lektur czytałam tak naprawdę ) to znaczy, że nie było tak źle. Myślę, że jeszcze kiedyś do 'Potopu' wrócę Cytat:
A ja zmęczyłam w końcu 'Zagubioną tożsamość', ale dosłownie zmęczyłam - przez brak czasu i przez samą treść też. Kończę również 'Chłód serca' - zdecydowanie polecam. Thrillero-kryminalno-romansowe klimaty to coś dla mnie
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisz czy ci sie podobała to może uzupełnię swój księgozbiór o tą pozycję.
|
|
|
|
|
#2927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fajnie się czyta, mimo że jest pisana w pierwszej osobie (mnie się zazwyczaj średnio dobrze czyta takie książki).
|
|
#2928 |
|
Zakorzenienie
|
A ja czytam ksiązke Kate Brian pt."Impreza zamknieta". Jest to kontynuacja "Tylko dla wybranych". Moze malo ambitna, ale nic lepszego nie mam pod reka...Denerwuje mnie, ze jest pisana w pierwszej osobie
![]() Z pewnoscia spodoba sie fanka "Plotkary", bo tez opowiada o dziewczynach z drogiej szkoly
|
#2929 |
|
Wtajemniczenie
|
Germini "Zona podróżnika..." na plus
podobała mi się
|
|
#2930 |
|
Zakorzenienie
|
"Gejsza z Gion" jest boską książką. bardzo ciekawa narracja i interesująca fabuła.
ja przeczytałam ją jako pierwszą z serii o gejszach i bardzo dobrze wprowadziła mnie w ten klimat. to tak na marginesie, jeżeli mogę dodać
|
|
#2931 |
|
Wtajemniczenie
|
Czytam:
"Ratując ryby od utonięcia" - Amy Tan Po zagadkowej śmierci Bibi Chen, znanej kolekcjonerki sztuki, misternie zaplanowana przez nią wyprawa śladami Buddy zawisa na włosku. Mimo wszystko grupa amerykańskich turystów wyrusza w drogę, która rozpoczyna się u podnóży Himalajów w Chinach, po czym kieruje się do Birmy. W bożonarodzeniowy poranek jedenastu podróżników wypływa łodzią na mgliste jezioro i znika. Przygodowa powieść Amy Tan, nakreślona z doskonałą znajomością politycznych realiów Birmy, a zarazem będąca czystą konfabulacją w warstwie fabularnej, jest próbą odpowiedzi na pytanie, w jaki sposób rozpoznać, co jest prawdą, a co fikcją. Ale czy sama odpowiedź jest prawdziwa? Autorka podaje nam ją z przymrużeniem oka, pokazuje prawdę w otoczce absurdu – świat przedstawiony na równych prawach tworzą represyjny reżim birmański, program telewizyjny typu reality show, para bliźniąt obwołanych bóstwami i zbuntowane plemię ukrywające się w dżungli. I jakby tego było mało, w tej dżungli czają się i Natowie, duchy natury zwiastujące katastrofę, i widma Młodszego Białego Brata i sławnego brytyjskiego iluzjonisty...
|
#2932 |
|
Rozeznanie
|
Z braku czegokolwiek innego - Fotoplastykon Siesickiej
|
|
|
|
#2933 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
lubimy czarne charaktery, co? ![]() a mnie się nie podobała więc moze i również "PS. Kocham Cię" Ci się spodoba, skoro mnie nie... wiem, zakręciłam troszeczkę.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2934 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2935 |
|
Zakorzenienie
|
Henning Mankell - Morderca bez twarzy.
W niewielkiej mieścinie na południu Szwecji z rąk sadystycznych morderców ginie para staruszków. Prowadzący śledztwo inspektor Wallander nie znajduje motywów okrutnej zbrodni; małżonkowie nie mieli wrogów, z domu nic nie zginęło, a jedynym śladem jest powtarzane przez umierającą kobietę słowo "cudzoziemcy". Informacja przedostaje się do prasy, wywołując tragiczne w skutkach, rasistowskie akty odwetu, za którymi stoi organizacja neonazistowska. Wallander podejmuje ten wątek; dowiaduje się również, że zamordowany staruszek dorobił się w czasie wojny majątku, współpracując z Niemcami. Niestety, i te tropy prowadzą donikąd. Mankell znakomicie łączy pasjonującą, pełną napięcia historię kryminalną z przenikliwą diagnozą polityki władz szwedzkich wobec imigrantów. Obnaża niekompetencje instytucji powołanych do nadzoru nad azylantami, nieprecyzyjne kryteria selekcji i wrogość części szwedzkiego społeczeństwa do obcych. Książka uznana została za najlepszą szwedzką powieść kryminalną roku 1991 oraz za najlepszą powieść kryminalną w krajach nordyckich.
|
|
#2936 | ||
|
Zakorzenienie
|
Tego Kota... już przeczytałam, teraz kończę Drogę McCarthy'ego i zabieram się za Szyfr Szekspira Lee Carrell
![]() Cytat:
Cytat:
(Nie czytałam jeszcze innych książek niż tych ze Świata Dysku, więc ciężko mi się wypowiedzieć, czy faktycznie tylko ta seria jest najlepsza, ale owszem, spotkałam się z takimi opiniami, że tylko ŚD jest dobry
|
||
|
|
|
#2937 |
|
Zakorzenienie
|
Ja właśnie skończyłam "sprawę Niny Frank" Katarzyny Bondy.
Ogólnie podobalo mi się, ciekawy kryminał, wartka akcja, fajny motyw z policjantami z małej wsi zza Buga ![]() Ale potem nagle psycholog policyjny zjawia się u jakiś wróżbitów, kiedy chce do nich wrócić oni znikają. To już było przegięcie i gdybym miala wystawić ocenę to 6,5/10 Czytała któraś z was inne książki tej autorki?
|
|
#2938 |
|
Rozeznanie
|
Zaczęłam czytać "Pod Huncwotem" M.Grimes.Mam teraz dużo innych spraw i tak szybko nie pójdzie .
|
|
|
|
#2939 |
|
Zadomowienie
|
Skończyłam "Kobietę z wydm" Kobo Abe. Opowiada o losach mężczyzny, który został uwięziony w pewnej dziwnej, ukrytej w piasku wsi... Bardzo interesujące, muszę jeszcze obejrzeć film.
Teraz biorę się za "Wykluczonych" Elfride Jelinek. |
|
|
|
#2940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nabrałam ochoty na więcej.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.

"Zakupy moja miłość"
np. Oleńka w moim przekonaniu była wyjątkową idiotką.