Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy! - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-05, 13:36   #2911
yes
Zakorzenienie

Dot.: Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez monius9 Pokaż wiadomość
no bo generalnie wątroba to właśnie do tego służy, że tą krew filtruje. tzn między innymi do tego. wszystkie leki które się dostają do krwi, niezależnie od tego czy przez skórę, czy przez błony, czy przez układ pokarmowy, dostają się do wątroby i są w niej neutralizowane. i dlatego każde leki brane przewlekle mogą zniszczyć wątrobę.
tabletki są dla wątroby bardziej szkodliwe dlatego że mają hormonów więcej, i dlatego że przyjmujesz je hurtem, jednorazowo na dzień, a nie tak jak w krążku - stopniowo, cały czas. ale to nie znaczy że krążek w ogóle wątrobie nie szkodzi.
dziękuję, też byłam ciekawa jak on w końcu działa
Stary 2012-09-05, 13:56   #2912
paulina04125
Przyczajenie

Dziękuję dziewczęta za odpowiedzi
chyba zrobię tak, ze pominę wszystkie placebo i od razu zalożę NR. Z drugiej strony trochę mi nie odpowiada dzień bo ostatnią aktywna biorę w środę i NR wypadłoby na czwartek.hmmm

Z kolei moja gin powiedziała ze krążek nalezy założyc pierwszego dnia krwawienia. (boję się tylko czy zabezpieczenie bedzie zachowane bo u mnie zwykle wypada niedziela/poniedziałek czyli ostatnia nieaktywana lub pierwsza z nowego opakowania).
paulina04125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 14:06   #2913
winn
Przyczajenie

Dałam się skusić reklamie i kupiłam jeden z suplementów co niby ma wesprzeć libido (bo nędza straszna), na razie wzięłam trzy tabletki, ciekawe po ilu zacznie działać? Któraś z was ma doświadczenie z takimi specyfikami przy używaniu krążka?
winn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 14:08   #2914
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez winn Pokaż wiadomość
Dałam się skusić reklamie i kupiłam jeden z suplementów co niby ma wesprzeć libido (bo nędza straszna), na razie wzięłam trzy tabletki, ciekawe po ilu zacznie działać? Któraś z was ma doświadczenie z takimi specyfikami przy używaniu krążka?
chyba cię nie pocieszę, bo z moich doświadczeń wynika, że libido się poprawia po kilku miesiącach po odstawieniu hormonów
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 14:16   #2915
paulina04125
Przyczajenie

Ja nie wierze w takie specyfiki, mysle ze szkoda pieniędzy. Też kiedys sie nad nimi zastanawialam bo strasznie mnie wkurzało niskie libido. Ale "problem" chyba tkwi w naszej glowie. teraz nie narzekam
Stary 2012-09-05, 14:52   #2916
Annabella_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez winn Pokaż wiadomość
Nic Ci to nie da, lepiej byś wykorzystała te pieniądze kupując sobie chociażby cukierki.

Chudnę
Annabella_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 14:53   #2917
pelna_sprzecznosci
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Annuar Pokaż wiadomość
Przepraszam, ale ani Frutti ani pelna_sprzecznosci nie mają do końca racji.

Ulotka strona 15: Jeśli dotychczas przyjmowany lek ma tabletki nie posiadające substancji czynnych, należy założyć krążek NAJPÓŹNIEJ następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki nie zawierającej substancji czynnych.

Więc Frutti nie miała racji z napisaniem, że może to być również pierwszy dzień krwawienia, bo to może być za późno (jak np. krwawienie z odstawienia pojawi się 5-go dnia). A pelna_sprzecznosci też nie miała racji pisząc, że Frutti napisała nieprawdę, gdyż można spokojnie odrzucić tabletki placebo i założyć NR następnego dnia po ostatniej aktywnej tabletce Yaz.
Ja brałam wcześniej Qlairę - miała 2 tabletki placebo - i ich nie wzięłam, tylko od razu założyłam krążek. Czytałam, że to pomaga uniknąć przedłużającego się krwawienia.
Wypowiedź Frutti zabrzmiała tak, jakby nie wolno było zrobić pełnej przerwy (czyli założyć NuvaRing następnego dnia po przyjęciu ostatniej tabletki placebo), bo zabezpieczenie nie będzie pełne (w domyśle: pewnie dlatego, że krążek ma mniejszą dawkę hormonów). Opcji z pierwszym dniem krwawienia nie prostowałam, bo nietrudno się domyślić, iż chodziło jej o normalne krwawienie - takie w czasie przyjmowania tabletek placebo. Ogółem cała wypowiedź mogła u kogoś wzbudzić błędne przekonanie, że albo założy się Nuva zamiast przyjmować 1-wszą nieaktywną tabletkę (ewentualnie - w domyśle najpóźniej - zrobi się to w 1-wszy dzień krwawienia z odstawienia), albo - w przypadku zrobienia tego później - zabezpieczenie nie będzie zachowane. Stąd moje "nieprawda". Nie wgłębiałam się w to, iż podane przeze mnie rozwiązanie dotyczy tego, kiedy NAJPÓŹNIEJ można założyć Nuva, bo to raczej oczywiste, że skoro w tej opcji zabezpieczenie będzie zachowane, to przy wcześniejszym rozpoczęciu stosowania krążka tym bardziej . W końcu dziewczyny, które pytają jak przejść z jednego preparatu hormonalnego na drugi, najczęściej mają na myśli, kiedy można to zrobić NAJPÓŹNIEJ, by zabezpieczenie nadal było utrzymane.

paulina04125, naprawdę nie musisz pomijać tabletek placebo! Żeby zabezpieczenie było zachowane, Nuva trzeba założyć NAJPÓŹNIEJ następnego dnia po dniu przyjęcia ostatniej nieaktywnej tabletki - nie widzę więc sensu w skracaniu blistra o te "puste" pigułki ! Zresztą to samo jest napisane w ulotce krążka, moja rada absolutnie nie jest wyssana z palca .
pelna_sprzecznosci jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-09-05, 15:04   #2918
Arya90
Zakorzenienie

Cytat:
no bo generalnie wątroba to właśnie do tego służy, że tą krew filtruje. tzn między innymi do tego. wszystkie leki które się dostają do krwi, niezależnie od tego czy przez skórę, czy przez błony, czy przez układ pokarmowy, dostają się do wątroby i są w niej neutralizowane. i dlatego każde leki brane przewlekle mogą zniszczyć wątrobę.
tabletki są dla wątroby bardziej szkodliwe dlatego że mają hormonów więcej, i dlatego że przyjmujesz je hurtem, jednorazowo na dzień, a nie tak jak w krążku - stopniowo, cały czas. ale to nie znaczy że krążek w ogóle wątrobie nie szkodzi.
o, dziękuję, fajnie wiedzieć, jak to działa a w takim razie może wiesz, czy lekarka miała rację i krążek będzie bezpieczniejszy ze względu na poziom cholesterolu? Tzn. czy może go podwyższać jak tabsy, czy nie?

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-05, 16:25   #2919
niut80
Zadomowienie

Cytat:
Przy krążku nie ma tzw. efektu pierwszego przejścia, tzn kiedy zawartość tabletki jest "aktywowana" w watrobie, to najbardziej ja obciąża.

Z Wiki: Efekt pierwszego przejścia, pierwsze przejście przez wątrobę, efekt pierwszego przejścia przez wątrobę - zjawisko, któremu podlega wiele leków. Substancja podana doustnie dostaje się do krwiobiegu (z reguły) niemal wyłącznie przez układ krążenia wrotnego, przez co cała wchłonięta dawka specyfiku przechodzi najpierw przez wątrobę. W wątrobie, leki są poddawane działaniu enzymów wątrobowych i metabolizowane. Im szybszy jest ten metabolizm, tym niższa biodostępność danego leku.

Wklejam link do stanowiska PTG na temat NR.
http://www.ginekolpol.com/fulltxt.php?ICID=941169
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 11:26   #2920
Annuar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulina04125 Pokaż wiadomość
Dziękuję dziewczęta za odpowiedzi
chyba zrobię tak, ze pominę wszystkie placebo i od razu zalożę NR. Z drugiej strony trochę mi nie odpowiada dzień bo ostatnią aktywna biorę w środę i NR wypadłoby na czwartek.hmmm

Z kolei moja gin powiedziała ze krążek nalezy założyc pierwszego dnia krwawienia. (boję się tylko czy zabezpieczenie bedzie zachowane bo u mnie zwykle wypada niedziela/poniedziałek czyli ostatnia nieaktywana lub pierwsza z nowego opakowania).
A jaki dzień by bardziej pasował ? Ja tak nie robiłam, ale inne dziewczyny np. skracały przerwę po wyciągnięciu krążka.

Co do lekarzy - niestety, w kwestii przechodzenia z jednego środka na drugi, trzeba słuchać się ulotki, a nie lekarza, bo oni nie mają wiedzy jak to wygląda w zależności od leku. Śledzę to forum od 2 lat i niestety ogrom dziewczyn ma negatywne doświadczenia z lekarzami pod tym względem. Jeśli okres zaczyna się Tobie tak jak piszesz, to zakładając NR w I dzień krwawienia jesteś zabezpieczona. Ale weź poprawkę, że będziesz z krążkiem czekać na krwawienie, a ono akurat w tym miesiącu się spóźni i będzie problem.
Ja czytałam kilkakrotnie, że pierwsze krwawienie "lubi" się przedłużać, aby to zminimalizować warto pominąć przerwę/placebo, jak tak zrobiłam i krwawienie trwało normalnie.

Edytowane przez Annuar
Czas edycji: 2012-09-06 o 11:31
Annuar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-06, 13:37   #2921
paulina04125
Przyczajenie

Najlepsza dla mnie bylaby chyba niedziela. ale moze jednak dzien nie jest najistotniejszy. Chyba pominę te placebo i po ostatniej aktywnej tabletce włoże krążek.

---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

A tak przy okazji czy któraś z was wie może jak NR cenowo wychodzi w Olsztynie? Ja kupiłam za 43,90 a z ciekawości poszłam do innej apteki i pani powiedziała 52zł
Stary 2012-09-06, 14:51   #2922
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
o, dziękuję, fajnie wiedzieć, jak to działa a w takim razie może wiesz, czy lekarka miała rację i krążek będzie bezpieczniejszy ze względu na poziom cholesterolu? Tzn. czy może go podwyższać jak tabsy, czy nie?
nie umiem ci odpowiedzieć na to pytanie [nigdy się tym nie interesowałam, bo nie miałam żadnych problemów z cholesterolem] ale na zdrowy rozum, to skoro tabsy mogą podwyższać cholesterol, to czemu NR miałby nie wpływać. to hormony i to hormony..

niut80 - dzięki za fachowe wyjaśnienie
Stary 2012-09-06, 16:41   #2923
mmadzik
Zadomowienie

GG do mmadzik

Cytat:
nie umiem ci odpowiedzieć na to pytanie [nigdy się tym nie interesowałam, bo nie miałam żadnych problemów z cholesterolem] ale na zdrowy rozum, to skoro tabsy mogą podwyższać cholesterol, to czemu NR miałby nie wpływać. to hormony i to hormony..

niut80 - dzięki za fachowe wyjaśnienie
Na ostatniej wizycie u pani ginekolog przyszlam z wynikami- wszystko w normie, ale dosyc wysoki poziom trojglicerydow.
Lekarz zalecil mi powtorke badan i wszystko bylo ok.
Nawiazujac do tematu pani ginekolog ppowiedziala , ze bardzo dobrze ze stosuje NR bo nawet jesli byloby cos nie tak to NR omija uklad zyly wrotnej w przeciwienstwie do tabletek antykoncepcyjnych wiec nie wplywa negatywnie na poziom cholesterolu
Stary 2012-09-07, 18:07   #2924
KinkyGirl
BAN stały

dziewczyny, a jak u Was z wypadaniem włosów przy NR? Ostatnio leciały mi jak szalone, myślałam, że wyłysieję. WYciągałam je garściami. Nawet witaminy, ktore zawsze pomagały, nie pomogły. Zaczęły wypadać mniej więcej w momencie użycia pierwszego NR. Myślicie, że to on może być sprawcą?
KinkyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-07, 19:20   #2925
yes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KinkyGirl Pokaż wiadomość
dziewczyny, a jak u Was z wypadaniem włosów przy NR? Ostatnio leciały mi jak szalone, myślałam, że wyłysieję. WYciągałam je garściami. Nawet witaminy, ktore zawsze pomagały, nie pomogły. Zaczęły wypadać mniej więcej w momencie użycia pierwszego NR. Myślicie, że to on może być sprawcą?
u mnie trochę się uspokoiły- mi leciały włosy garściami przy cileście, który zmieniłam na krążek. Teraz też wypadają, ale trochę mniej .

W ulotce (książeczce) NR jest napisane, że wypadnie włosów może być skutkiem ubocznym niestety
Stary 2012-09-07, 20:06   #2926
KinkyGirl
BAN stały

Ech, zawsze to my, biedne kobiety musimy ponosić i cierpieć z powodu skutków ubocznych antykoncepcji. Niesprawiedliwe...
Stary 2012-09-07, 21:20   #2927
yes
Zakorzenienie

Cytat:
Ech, zawsze to my, biedne kobiety musimy ponosić i cierpieć z powodu skutków ubocznych antykoncepcji. Niesprawiedliwe...
niestety.. XXI wiek a żadnej, innowacyjnej antykoncepcji dla mężczyzn nie ma
Stary 2012-09-08, 10:43   #2928
KinkyGirl
BAN stały

Dokładnie, niech oni tracą włosy i cierpią na bóle głowy. Kobiety z reguły i tak maja niższe libido od facetów, a i tak musimy je jeszcze bardziej tłamsić hormonami :P
Stary 2012-09-08, 10:55   #2929
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie, niech oni tracą włosy i cierpią na bóle głowy. Kobiety z reguły i tak maja niższe libido od facetów, a i tak musimy je jeszcze bardziej tłamsić hormonami :P
Ale nikt nikomu nie każe stosować antykoncepcji hormonalnej. Są przecież chociażby prezerwatywy... Nikt nic nie musi.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-09-08, 11:58   #2930
yes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Ale nikt nikomu nie każe stosować antykoncepcji hormonalnej. Są przecież chociażby prezerwatywy... Nikt nic nie musi.
z tym, że prezerwatywa nie jest tak skuteczna jak hormony
Stary 2012-09-08, 13:10   #2931
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yes Pokaż wiadomość
z tym, że prezerwatywa nie jest tak skuteczna jak hormony
No tak, zazwyczaj przez błąd użytkownika Ale nikt nikogo nie zmusza do stosowania antykoncepcji hormonalnej, o to mi chodziło. Ja np. bym się nie zdecydowała na krążek dla samej antykoncepcji

Rozumiem, że zdarzają się za to sytuacje w stylu: kobieta nie chce stosować hormonów, a jej partner nie chce uprawiać seksu w prezerwatywie i kobieta czuje się przymuszona do takiego a nie innego sposobu antykoncepcji. Tylko, że jeśli ta niechęć wynika z obawy o zdrowie, to takie postępowanie wbrew sobie jest wg mnie bez sensu. A większość mężczyzn nie zdaje sobie sprawy z tego, z czym się wiąże antykoncepcja hormonalna. Dla nich to często jak cukierki

Swoją drogą, nie raz słyszałam od różnych mężczyzn, że jakby były pigułki anty dla nich, to by na pewno je brali. Taaa, jakoś wszyscy unikali nawet potrzebnych im leków jak ognia Nie twierdzę, że wszyscy mają takie podejście, ale nie raz się z takim właśnie spotkałam w rozmowach ze znajomymi.
Stary 2012-09-08, 23:00   #2932
kala999
Przyczajenie

Exclamation Nuvaring !!! Pomocy

Witam ! Mam pytanie, na żadnym forum ani w ulotce nie mogę znaleźć odpowiedzi.. Powinnam włozyć krążek dzisiaj o 21 (sobota) lecz niestety nie miałam możliwości wykupienia go, będę mogła zrobić to dopiero w poniedzialek.. Czy coś się stanie gdy spoznie się 2 dni ? Czy jezeli włożę krązek w poniedziałek to kiedy mam go wyjąć ? za 3 tygodnie w sobotę czy poniedziałek ? i jak z ochroną anty ?
kala999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-08, 23:05   #2933
monius9
Zakorzenienie

Dot.: Nuvaring !!! Pomocy

jest wątek zbiorczy o NR, tam też ci nie odpowiedzieli?

stanie się. przerwa która właśnie trwa będzie niezabezpieczona, więc jeżeli współżyłaś w jej trakcie to możesz zajść w ciążę.
ochrona zdaję się po tygodniu od włożenia, ale nie jestem pewna. przeczytaj ulotkę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-09-08, 23:06   #2934
kala999
Przyczajenie

Witam ! Mam pytanie, na żadnym forum ani w ulotce nie mogę znaleźć odpowiedzi.. Powinnam włozyć krążek dzisiaj o 21 (sobota) lecz niestety nie miałam możliwości wykupienia go, będę mogła zrobić to dopiero w poniedzialek.. Czy coś się stanie gdy spoznie się 2 dni ? Czy jezeli włożę krązek w poniedziałek to kiedy mam go wyjąć ? za 3 tygodnie w sobotę czy poniedziałek ? i jak z ochroną anty ?
Stary 2012-09-08, 23:08   #2935
monius9
Zakorzenienie

odpowiedziałam ci w założonym wcześniej przez ciebie wątku
Cytat:
Napisane przez kala999 Pokaż wiadomość
Stary 2012-09-08, 23:10   #2936
kala999
Przyczajenie

no tak.. ale w tym wypadku kiedy wyjąć krążek ? tak jak do tej pory w sobotę, czy mam zmienić dzien wkładania i wyjmowania go na poniedziałek ?
Stary 2012-09-08, 23:13   #2937
monius9
Zakorzenienie

po 3 tygodniach noszenia. przeczytaj ulotkę.
Stary 2012-09-09, 00:09   #2938
yes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
No tak, zazwyczaj przez błąd użytkownika Ale nikt nikogo nie zmusza do stosowania antykoncepcji hormonalnej, o to mi chodziło. Ja np. bym się nie zdecydowała na krążek dla samej antykoncepcji

Rozumiem, że zdarzają się za to sytuacje w stylu: kobieta nie chce stosować hormonów, a jej partner nie chce uprawiać seksu w prezerwatywie i kobieta czuje się przymuszona do takiego a nie innego sposobu antykoncepcji. Tylko, że jeśli ta niechęć wynika z obawy o zdrowie, to takie postępowanie wbrew sobie jest wg mnie bez sensu. A większość mężczyzn nie zdaje sobie sprawy z tego, z czym się wiąże antykoncepcja hormonalna. Dla nich to często jak cukierki

Swoją drogą, nie raz słyszałam od różnych mężczyzn, że jakby były pigułki anty dla nich, to by na pewno je brali. Taaa, jakoś wszyscy unikali nawet potrzebnych im leków jak ognia Nie twierdzę, że wszyscy mają takie podejście, ale nie raz się z takim właśnie spotkałam w rozmowach ze znajomymi.
ja jak zaczęłam uprawiać seks - to same prezerwatywy. I podziękuję więcej za nie, bo na prawdę ciągle się schizowałam że mogę być w ciąży, tym bardziej że okresy miałam nieregularne. Zaczęłam stosować tabletki (na regulację okresu i dla antykoncepcji) i po prostu bajka- ta spontanicznosc z seksem jest cudowna no i okres (krwawienie z odstawienia) rowniutko co do dnia . Bardzo mi to odpowiadało gdyby nie cholerne skutki uboczne

teraz będę odstawiała krążek też (wyczuwamy go oboje z tżtem przy seksie) no i zrobię sobie przerwę od hormonów (czyli znowu powrot do prezerwatyw..), następnie po przerwie zrobię badanka i wtedy może ginekolog DOBIERZE MI NA PODSTAWIE badań tabletki

Ale moj tż to jest taki, że on każde katusze za mnie by przejął gdyby były tabletki anty dla facetów to jestem pewna, że by je brał
Stary 2012-09-09, 07:10   #2939
niut80
Zadomowienie

Cytat:
niestety.. XXI wiek a żadnej, innowacyjnej antykoncepcji dla mężczyzn nie ma
http://www.papilot.pl/ciekawostki/32...-mezczyzn.html

Ale to pieśń przyszłości...
niut80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-09, 19:49   #2940
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
ja jak zaczęłam uprawiać seks - to same prezerwatywy. I podziękuję więcej za nie, bo na prawdę ciągle się schizowałam że mogę być w ciąży, tym bardziej że okresy miałam nieregularne. Zaczęłam stosować tabletki (na regulację okresu i dla antykoncepcji) i po prostu bajka- ta spontanicznosc z seksem jest cudowna no i okres (krwawienie z odstawienia) rowniutko co do dnia . Bardzo mi to odpowiadało gdyby nie cholerne skutki uboczne

teraz będę odstawiała krążek też (wyczuwamy go oboje z tżtem przy seksie) no i zrobię sobie przerwę od hormonów (czyli znowu powrot do prezerwatyw..), następnie po przerwie zrobię badanka i wtedy może ginekolog DOBIERZE MI NA PODSTAWIE badań tabletki

Ale moj tż to jest taki, że on każde katusze za mnie by przejął gdyby były tabletki anty dla facetów to jestem pewna, że by je brał
No ale w sumie to dobieranie tabletek na podstawie badań to trochę mit... nikt nie przewidzi, jak dany organizm zniesie konkretną tabletkę.

Chodziło mi o to, że to nasz wybór, mamy też inne opcje, mniej ingerujące w nasze ciało Ja akurat nie przypominam sobie jakichś większych stresów związanych z prezerwatywą i mam zaufanie do tej metody chyba, że coś się z nią stanie- mnie się to na szczęście nie przytrafiło Pewnie jakbym się bała, że zajdę w ciążę przy prezerwatywach, to tego samego bałabym się przy hormonalnej antykoncepcji. W sumie, znam takie przypadki
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości