|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy!
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2912 |
Przyczajenie
|
Dziękuję dziewczęta za odpowiedzi
![]() chyba zrobię tak, ze pominę wszystkie placebo i od razu zalożę NR. Z drugiej strony trochę mi nie odpowiada dzień bo ostatnią aktywna biorę w środę i NR wypadłoby na czwartek.hmmm Z kolei moja gin powiedziała ze krążek nalezy założyc pierwszego dnia krwawienia. (boję się tylko czy zabezpieczenie bedzie zachowane bo u mnie zwykle wypada niedziela/poniedziałek czyli ostatnia nieaktywana lub pierwsza z nowego opakowania). |
![]() ![]() |
![]() |
#2913 |
Przyczajenie
|
Dałam się skusić reklamie i kupiłam jeden z suplementów co niby ma wesprzeć libido (bo nędza straszna), na razie wzięłam trzy tabletki, ciekawe po ilu zacznie działać? Któraś z was ma doświadczenie z takimi specyfikami przy używaniu krążka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2915 |
Przyczajenie
|
Ja nie wierze w takie specyfiki, mysle ze szkoda pieniędzy. Też kiedys sie nad nimi zastanawialam bo strasznie mnie wkurzało niskie libido. Ale "problem" chyba tkwi w naszej glowie. teraz nie narzekam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2916 |
Raczkowanie
|
Nic Ci to nie da, lepiej byś wykorzystała te pieniądze kupując sobie chociażby cukierki.
#2917 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() paulina04125, naprawdę nie musisz pomijać tabletek placebo! Żeby zabezpieczenie było zachowane, Nuva trzeba założyć NAJPÓŹNIEJ następnego dnia po dniu przyjęcia ostatniej nieaktywnej tabletki - nie widzę więc sensu w skracaniu blistra o te "puste" pigułki ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2918 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2919 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z Wiki: Efekt pierwszego przejścia, pierwsze przejście przez wątrobę, efekt pierwszego przejścia przez wątrobę - zjawisko, któremu podlega wiele leków. Substancja podana doustnie dostaje się do krwiobiegu (z reguły) niemal wyłącznie przez układ krążenia wrotnego, przez co cała wchłonięta dawka specyfiku przechodzi najpierw przez wątrobę. W wątrobie, leki są poddawane działaniu enzymów wątrobowych i metabolizowane. Im szybszy jest ten metabolizm, tym niższa biodostępność danego leku. Wklejam link do stanowiska PTG na temat NR. http://www.ginekolpol.com/fulltxt.php?ICID=941169 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do lekarzy - niestety, w kwestii przechodzenia z jednego środka na drugi, trzeba słuchać się ulotki, a nie lekarza, bo oni nie mają wiedzy jak to wygląda w zależności od leku. Śledzę to forum od 2 lat i niestety ogrom dziewczyn ma negatywne doświadczenia z lekarzami pod tym względem. Jeśli okres zaczyna się Tobie tak jak piszesz, to zakładając NR w I dzień krwawienia jesteś zabezpieczona. Ale weź poprawkę, że będziesz z krążkiem czekać na krwawienie, a ono akurat w tym miesiącu się spóźni i będzie problem. Ja czytałam kilkakrotnie, że pierwsze krwawienie "lubi" się przedłużać, aby to zminimalizować warto pominąć przerwę/placebo, jak tak zrobiłam i krwawienie trwało normalnie. Edytowane przez Annuar Czas edycji: 2012-09-06 o 11:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2921 |
Przyczajenie
|
Najlepsza dla mnie bylaby chyba niedziela. ale moze jednak dzien nie jest najistotniejszy. Chyba pominę te placebo i po ostatniej aktywnej tabletce włoże krążek.
---------- Dopisano o 14:37 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- A tak przy okazji czy któraś z was wie może jak NR cenowo wychodzi w Olsztynie? Ja kupiłam za 43,90 a z ciekawości poszłam do innej apteki i pani powiedziała 52zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
niut80 - dzięki za fachowe wyjaśnienie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Lekarz zalecil mi powtorke badan i wszystko bylo ok. Nawiazujac do tematu pani ginekolog ppowiedziala , ze bardzo dobrze ze stosuje NR bo nawet jesli byloby cos nie tak to NR omija uklad zyly wrotnej w przeciwienstwie do tabletek antykoncepcyjnych wiec nie wplywa negatywnie na poziom cholesterolu ![]()
![]() |
#2924 |
BAN stały
|
dziewczyny, a jak u Was z wypadaniem włosów przy NR? Ostatnio leciały mi jak szalone, myślałam, że wyłysieję. WYciągałam je garściami. Nawet witaminy, ktore zawsze pomagały, nie pomogły. Zaczęły wypadać mniej więcej w momencie użycia pierwszego NR. Myślicie, że to on może być sprawcą?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W ulotce (książeczce) NR jest napisane, że wypadnie włosów może być skutkiem ubocznym niestety
![]() |
#2926 |
BAN stały
|
Ech, zawsze to my, biedne kobiety musimy ponosić i cierpieć z powodu skutków ubocznych antykoncepcji. Niesprawiedliwe...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2928 |
BAN stały
|
Dokładnie, niech oni tracą włosy i cierpią na bóle głowy. Kobiety z reguły i tak maja niższe libido od facetów, a i tak musimy je jeszcze bardziej tłamsić hormonami :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#2929 |
Zakorzenienie
|
Ale nikt nikomu nie każe stosować antykoncepcji hormonalnej. Są przecież chociażby prezerwatywy... Nikt nic nie musi.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2931 |
Zakorzenienie
|
No tak, zazwyczaj przez błąd użytkownika
![]() ![]() Rozumiem, że zdarzają się za to sytuacje w stylu: kobieta nie chce stosować hormonów, a jej partner nie chce uprawiać seksu w prezerwatywie i kobieta czuje się przymuszona do takiego a nie innego sposobu antykoncepcji. Tylko, że jeśli ta niechęć wynika z obawy o zdrowie, to takie postępowanie wbrew sobie jest wg mnie bez sensu. A większość mężczyzn nie zdaje sobie sprawy z tego, z czym się wiąże antykoncepcja hormonalna. Dla nich to często jak cukierki ![]() Swoją drogą, nie raz słyszałam od różnych mężczyzn, że jakby były pigułki anty dla nich, to by na pewno je brali. Taaa, jakoś wszyscy unikali nawet potrzebnych im leków jak ognia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2932 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam ! Mam pytanie, na żadnym forum ani w ulotce nie mogę znaleźć odpowiedzi.. Powinnam włozyć krążek dzisiaj o 21 (sobota) lecz niestety nie miałam możliwości wykupienia go, będę mogła zrobić to dopiero w poniedzialek.. Czy coś się stanie gdy spoznie się 2 dni ? Czy jezeli włożę krązek w poniedziałek to kiedy mam go wyjąć ? za 3 tygodnie w sobotę czy poniedziałek ? i jak z ochroną anty ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2933 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nuvaring !!! Pomocy
jest wątek zbiorczy o NR, tam też ci nie odpowiedzieli?
stanie się. przerwa która właśnie trwa będzie niezabezpieczona, więc jeżeli współżyłaś w jej trakcie to możesz zajść w ciążę. ochrona zdaję się po tygodniu od włożenia, ale nie jestem pewna. przeczytaj ulotkę. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2934 |
Przyczajenie
|
Witam ! Mam pytanie, na żadnym forum ani w ulotce nie mogę znaleźć odpowiedzi.. Powinnam włozyć krążek dzisiaj o 21 (sobota) lecz niestety nie miałam możliwości wykupienia go, będę mogła zrobić to dopiero w poniedzialek.. Czy coś się stanie gdy spoznie się 2 dni ? Czy jezeli włożę krązek w poniedziałek to kiedy mam go wyjąć ? za 3 tygodnie w sobotę czy poniedziałek ? i jak z ochroną anty ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2935 | |
Zakorzenienie
|
odpowiedziałam ci w założonym wcześniej przez ciebie wątku
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2936 |
Przyczajenie
|
no tak.. ale w tym wypadku kiedy wyjąć krążek ? tak jak do tej pory w sobotę, czy mam zmienić dzien wkładania i wyjmowania go na poniedziałek ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2937 |
Zakorzenienie
|
po 3 tygodniach noszenia. przeczytaj ulotkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() teraz będę odstawiała krążek też (wyczuwamy go oboje z tżtem przy seksie) no i zrobię sobie przerwę od hormonów (czyli znowu powrot do prezerwatyw..), następnie po przerwie zrobię badanka i wtedy może ginekolog DOBIERZE MI NA PODSTAWIE badań tabletki ![]() Ale moj tż to jest taki, że on każde katusze za mnie by przejął ![]() ![]()
![]() |
#2939 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale to pieśń przyszłości... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi o to, że to nasz wybór, mamy też inne opcje, mniej ingerujące w nasze ciało ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:12.