|
|
#2911 |
|
BAN stały
|
Dot.: skończyłam studia i jestem bezrobotna
Ja wam zazdroszczę dziewczyny,że możecie tak sobie siedzieć i szukać pracy w wymarzonym zawodzie,ja niestety nie mogłabym siedzieć pół roku bez jakiekolwiek pracy.Mam kilka znajomych co szukały kilka lat,mąż chłopak je utrzymywał były bardzo wykształcone,nie znalazły pracy,zaszły w ciąże i tak siedzą w domu z dziećmi ...
|
|
|
|
|
#2912 |
|
Zakorzenienie
|
Wybacz ale ja szukam jakiejkolwiek pracy. Nie tylko biurowe stanowiska. W zawodzie to nawet mało szukam bo nie ma ogłoszeń oraz nie mam doświadczenia więc wysyłanie do firm nic nie daje. Raz miałam iść do kwiaciarni za 600 zł praca od poniedziałku do niedzieli, 8h dziennie. Całe szczęście w tym dniu zadzwonili do mnie z dużej firmy gdzie mnie przyjęli do pracy.
|
|
#2913 |
|
Zakorzenienie
|
A kto powiedział, że chcemy siedzieć w domu i szukać wymarzonej pracy? Ja źle się czuje jak ktoś musi mnie utrzymywać. Chcę sama zarabiać chociaż na ubrania, kosmetyki i własne potrzeby a najlepiej żeby jeszcze starczyło na rachunki. Marzy mi się wyprowadzka od rodziców, usamodzielnienie się ale to nie takie proste zaraz po studiach. Więc szukam jakiejkolwiek pracy a nie w zawodzie.
|
|
|
|
|
#2914 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2915 | |
|
♪♫♪♪♫♪
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2916 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Mądre i zdolne babeczki jesteście i na pewno jakoś sobie poradzicie
Edytowane przez Onnaa88 Czas edycji: 2010-10-18 o 13:31 |
|
|
|
|
|
#2917 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#2918 | |
|
♪♫♪♪♫♪
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2919 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a egzmin niczym, sie nie róznily niż na studiach dziennych, czesto jezeli ktos nie byl na egzaminie w wekeend zdawal egzamin w tygodniu ze studentami dziennymi i egzaminator nie dawal zadnej taryfy ulgowej a dziennym i zaocznym robili takie same egzaminy
wymianka Edytowane przez konewka i kwiat Czas edycji: 2010-10-20 o 08:42 |
|
|
|
|
|
#2920 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Traktowali nas jak drugą kategorię - nie wszyscy ale większość (potem jak się okazało wyśmiewali się z nas do studentów dziennych)Co do materiału to faktycznie były takie zajęcia gdzie mieliśmy dokładnie te same projekty zaliczeniowe, te same kolokwia i te same egzaminy co dzienni. Ale były też takie gdzie wymagali od nas mniej. Same laborki z chemii - nie jest mozliwością żeby na kilku zjazdach zrobić tyle doświadczeń co ze studentami dziennymi, gdzie zajęcia są co tydzień. Poza tym jeżeli ktoś pracuje i studjuje zaocznie nie ma lekko, nie mówie juz o osobach, które do tego mają rodzinę. A właśnie do takich ludzi są skierowane studia zaoczne... |
|
|
|
|
|
#2921 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
chciałabym jakoś pomóc mojej kuzynce. Skończyła studia 3 lata temu pracy nie może znaleźć. Starała się o dotację z UE na otwarcie własnej firmy, ale powiedzcie mi czy można je otrzymać tylko przez Urząd Pracy? Czy są inne sposoby? W urzędzie powiedziano jej, że wyczerpali pieniądze już na następny rok i nie ma szans a inaczej się nie da. Jak jej pomóc? |
|
|
|
|
#2922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2923 |
|
Przyczajenie
|
cześć dziewczyny!
Co za ulga..wątek w którym mogę się wyżalić, bo jestem załamana. Obroniłam się w lipcu tego roku z tytułem mgr stosunków międzynarodowych. W trakcie swoich studiów dziennych odbyłam jeden staż - w księgowości, praktykę w jednym z najpopularniejszych serwisów internetowych, do tego praca sprzedawcy, potem doradcy klienta, sezonowa praca za granicą, obecnie jestem moderatorem anglojęzycznych serwisów społecznościowych - portali randkowych niestety - umowa zlecenie bez szansy na rozwój. Szukam zatem czegoś innego z marnym skutkiem. Oferty przeświadczają mnie w przekonaniu że do niczego się nie nadaję...jestem praktycznie na utrzymaniu rodziców, obwiniam siebie za zły wybór studiów. Nie wiem czemu ale podejrzewałam że to wszystko będzie łatwiejsze...
|
|
|
|
|
#2924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
]i ja dodałabym jeszcze wiedzę, która może nas wyróżnić, a która nie jest super popularna. i do tego licencje, które bronią się same
|
|
|
#2926 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2927 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2928 |
|
Przyczajenie
|
Tym postem dodałaś mi otuchy, dziękuję
![]() Chodzi o to że wprost proporcjonalnie do czasu szukania i średniej spotkań na które zostałam zaproszona maleje pewność siebie. A właśnie...dostałam 3 h temu tel. w sprawie pracy w Gorzowie Wielkoplskim muszę dodać że jestem z Krakowa. Nie narzekam cieszę się że mnie zaprosili ale to bardzo daleko. Wezmę udział w rekrutacji, w pierwszym momencie skakałam z radości, ale wizja przeprowadzki do tak małego i spokojnego miasta prawie 600 km od rodziny i przyjaciół trochę mnie zaniepokoiła... |
|
|
|
|
#2929 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a swoją drogą to ciężko mi uwierzyć że na rynku pracy w Krakowie jest tak ciężko żebyś musiała szukać pracy w Gorzowie owszem ja szukałam pracy rok temu ale monitoruję rynek cały czas i może jest tych ofert trochę mniej ale żeby była masakra totalna??
|
|
|
|
#2930 |
|
Przyczajenie
|
Totalnej masakry nie ma, zależy co chciałabyś robić... najwięcej ofert jest w sprzedaży i obsłudze klienta, a w tym nie chcę już pracować.
Pracy w Gorzowie nie szukałam, sami mnie znaleźli jako że miałam CV zamieszczone w internecie no nic...zobaczymy jeszcze mnie nie przyjęli więc okaże się co dalej.
Edytowane przez tillsammans Czas edycji: 2010-10-22 o 22:52 |
|
|
|
|
#2931 |
|
Raczkowanie
|
podzielam wasz los, jestem po politologii,ostatnia moja praca to staż w biurze poselskim,od trzech tygodni nic nie robie i czuję się jak ostatni żul,może to dla niektórych krótko ale dla mnie koszmarnie długo.Jestem osobą którą zazwyczaj rozpiera energia a teraz zamelinowałam się w domu i tylko komp,książka i tv,zwariuję jak szybko czegoś nie znajdę,dodam że mieszkam w raczej małym mieście więc jest podwójnie ciężko z pracą,oczywiście codziennie sprawdzam portale z ogłoszeniami i stronkę PUP i rozesłałam smsy do wszystkich znajomych bo może przypadkiem słyszeli o jakiejś ofercie...
|
|
|
|
|
#2932 |
|
Zakorzenienie
|
Lara podzielam Twój stan. Siedzę piąty tydzień w domu, co prawda jestem na zwolnieniu lekarskim ale do pracy już nie wrócę bo nie mam dokąd wracać. Powoli dostaję białej gorączki. Jedyną moją rozrywką jest wyjazd do szpitala na rehabilitację
|
|
|
|
|
#2933 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny a nie myslalyscie zeby dodatkowo isc na jakies studia podyplomowe lub kurs? To zawsze zwieksza szanse na dostanie pracy... Mozna pracowac dorywczo np w pubie czy markecie i isc na podyplomowke. To zawsze lepsze niz siedzenie w domu.
|
|
|
|
|
#2934 |
|
Zakorzenienie
|
Antunka jak tam poszukiwania? Szukasz w zawodzie, wysyłasz do firm czy jak?
Ja zaczynam wysyłać bo na oferty nie liczę. tutmirlajt a skąd mam pewność że nie wybulę znów kasy na studia które i tak mi nic nie dadzą? Ja jedynie teraz chcę iść na kurs angielskiego bo dużo zapomniałam i mam problem z mówieniem. Owszem na pewno pójdę na podyplomówkę, ale jak już będę pracować na jakimś normalnym stanowisku i robić podyplomówkę z tej dziedziny właśnie. Nie widzę sensu robić kolejnych studiów, bez pracy w tej dziedzinie i bez nabywania doświadczenia...
|
|
#2935 |
|
Przyczajenie
|
Z życia i obserwacji powiem, że same studia niewiele dają. Doświadczenie to podstawa. No a żeby je zdobyć, trzeba dostać pracę, której się nie dostanie bez doświadczenia.:p To takie błędne koło. A praktyka lub staż to luksus dla tych, którzy mają inne źródła utrzymania.
Przychodzi mi do głowy takie porównanie, że studia to dwa koła. Musisz dorzucić jeszcze dwa (doświadczenie), bo inaczej wóz nie pojedzie.;p |
|
|
|
|
#2936 |
|
Zadomowienie
|
ciekawa reklama internetowa
|
|
|
#2937 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#2938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgadzam się z wami dziewczyny, że na wszystko potrzeba pieniędzy. Ja na wszelkie kursy jestem bardzo chętna, na podyplomówkę również ale z czego je opłacić? Ostatnio nawet znalazłam świetny Program finansowany przez UE, na który składały się różne kursy m.in. jak zalożyć własną firmę. Oczywiście wysłałam zgloszenie bo kurs był bezpłatny ale okazało się, że nie spełniam kryteriów. Musiałabym zostać wywalona z pracy (brzydko mówiąc) żeby się na niego załapać. Życie |
|
|
|
|
|
#2939 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz to urzędy już nie mają kasy na staże.
Chodzenie po firmach teraz też nie za wiele da, końcówka roku, wszyscy robią bilans i na ostatnim miejscu mają rekrutację w głowie. Raczej się nie zatrudnia ludzi pod koniec roku, to chyba lepiej w styczniu pytać.
|
|
#2940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.

A że tak spytam jak się utrzymujesz? Jestem zarejestrowana jako bezrobotna ale bez prawa do zasiłku i ciągle na utrzymaniu rodziców. To dopiero początek więc jako tako to znoszę ale za kilka miesięcy zacznę czuć się jak darmozjad. I to jest najgorsze
Poza co prawda duża ilością plusów jakie wiążą się z tą pracą, okazuje się, że trzeba nieludzkie nadgodziny robić, dosłownie ludzie siedzą po 12h w pracy.

a egzmin niczym, sie nie róznily niż na studiach dziennych, czesto jezeli ktos nie byl na egzaminie w wekeend zdawal egzamin w tygodniu ze studentami dziennymi i egzaminator nie dawal zadnej taryfy ulgowej a dziennym i zaocznym robili takie same egzaminy
. Traktowali nas jak drugą kategorię - nie wszyscy ale większość (potem jak się okazało wyśmiewali się z nas do studentów dziennych)

]