![]() |
#2911 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze kochane pierwiosnki 2008
madbell to ty sie nawet nie przejmuje... zloz pozew i juz
kurde lece mala wstala
#2912 |
Rozeznanie
|
Gosiaczku plastki w X-Landerze są przy mocowaniu gondoli i o nie mi chodzi. W spacerówce one nie mają znaczenia. I nie wiem czy mi się trafił taki model czy jak ale mi już cos trzeszczy:/ A jeżeli chodzi o ceny to X-Lander ok 700zł, sama spacerówka. A Roan po ok 1000zł i tu jest gondola i spacerówka.
#2913 |
Wtajemniczenie
|
Madabell, naprawdę nie wiem co napisać, by Cię pocieszyć...
![]() Kasiu-słoneczko, dom pewnie będzie robił wrażenie. Podobają mi się domy z bali ![]() Marcelina, ja natomiast odradzam Krynicę Morską (jeśli chcecie jechać w miejsce odludne ![]() Poza tym dziękuję za wszystkie zaproszenia do NK. ![]() Byłam dzisiaj na kontroli bioderek u ortopedy (czy u Was jest podobnie: badania zalecane w 6. tyg i jak skończy 3 miesiące?). Wszystko jest w jak najlepszym porządku ![]() ![]() Poza tym przyjechała do mnie teściowa ![]() ![]()
![]() |
#2914 |
Wtajemniczenie
|
Madabell, nie będę powtarzać tego co już napisały dziewczyny - trzymajcie się z Mają cieplutko - napewno będzie dobrze
![]() co do podawania kaszek to podaje przez smoczek avent - taki do kaszek , z szerokiem pęknięciem. W Saszkę jakiś diabełek wstapił ![]() Wogóle to muszę męzula pochwalić. Zabrał nas dzisiaj do pizzeri na obiad, kupił mi nowe żelazko (narzekałam na stare), i pralkę ( stara się spsuła), Dzisiaj na spacerku wpdłam do jednego ze sklepów. Mała została z tatuskiem i zaczęła płakać TŻ wziął ja na ręce. Wracam ze sklepu a Sashka jak mnie zobaczyła to z radości tak cudownie sie do mnie uśmiechnęła. Teraz szaleje na macie ![]()
![]() |
#2915 |
Raczkowanie
|
A ja nadal mam pytania związane z karmieniem butelką, no bo jestem tu zupełnie początkująca. Dziewczyny karmiące butelką: czy wy po każdym karmieniu wygotowujecie butelkę (ew. sterylizujecie) czy tylko zalewacie wrzątkiem??
|
![]() ![]() |
![]() |
#2916 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Kasia sloneczko fajny domek, tak sobie przypomniałam jak wykańczaliśmy mieszkanie, ale to ja byłam ekspert od różnych spraw. Czy Wasze dzieci tak ciągle gadają jak najęte, mój to chyba jaki gaduła będzie, dodatkowo nogi są wszędzie, jakby mógł to założyłby za głowę, rano kopie w przewijak, w dzień zarzuca nimi do góry a na dworze opiera się o oparcie. Jakieś żywe dziecko mam czy co?
![]() |
#2917 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2918 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do domku to cudownie jak marzenia się spełniają, choć jest przy tym latania co niemiara z powodu specyfiki materiału. Tu się nic tynkiem nie zakryje, wszystko musi być przemyślane do ostatniego gwoździka a czego niestety nie zrobiliśmy i teraz się bardzo gimanstykuję by to wszystko ładnie wyszło. Zapraszam na picasse tam mam masę zdjęć domku-dokumentacja dla TZ. http://picasaweb.google.pl/kasia.sloneczko1 Cytat:
Bandola Aleks też tak ma -nogi wszedzie, dzisiaj się nad nim pochyliłam zeby mu dac buziaka to zarzucił mi nogi na szyje ![]() No i bingo, po hurtowej ilości przetestowanych soczków wreszcie mamy zwycięzcę. Mlody az dopominał się o jeszcze. To soczek marchwiowo, winogronowo, jabłkowy z dynia bobo frut od 4 miesiąca. Aleks prawie go nie wypluwał a to co mu wypłyneło to tylko dlatego że nie umie za dobrze łykać aż się trząsł do nastęnej łyżeczki. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2919 |
Rozeznanie
|
dubelek
![]() ![]() http://www.zapytajpolozna.pl/cache/a...1dff4dd992.png ![]() ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/364376a4c5.png[/img][/url] Edytowane przez fredziunia Czas edycji: 2008-08-11 o 21:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Rozeznanie
|
A ja miałam dzisiaj dzień z przygodami a zaczęło się cudnie mąż poszedł po zakupy ja nie musiałam a potem zaproponował że zabierze starszą córę na działkę tam mamy basen więc się wykąpie itd ja chciałam jechać ale Zosia zasnęła przy otwartym oknie więc pomyślałam będzie spokój to i ja odpocznę. Ledwie wyszli Zosia się obudziła i nie mogła zasnąć dzieciaki się tak darły na podwórku a potem dostałam sms od męża że jadąc na działkę zapalił mu się samochód no to było już po odpoczynku trzeba było zoorganizować jakiś transport z powrotem dodam że oprócz Basi był jeszcze ponad 70 kg rotwailer i wózek spacerówka która została od wczoraj udało się koledze przywieź Basię Maćka psa i wózek inny kolega a auto do warsztatu podobno spalił się katalizator uła ok 2000 zł naprawa.
Po tym wszystkim postanowiłam pójść na plac zabaw do parku i co tam w parku nie uwierzycie obok huśtawek rozbity namiot a w nim jakiś obszczymur i jakaś kobieta piją piwo i zachowują się skandalicznie no to co zadzwoniła jakaś mama po straż przyjechali i wyobrażcie sobie na oczach dzieci i ludzi wyciągnęli golusieńką babę bluzgającą przy tym strasznie i pijanego obszczymura szybko się z tamtąd zwinęłam żeby Basia nie słuchała i nie widziała a to wszystko w centrum Gdańska w parku u Was w parkach też są obszczymury i inne lumpy czy jest w miarę spokojnie a na dodatek do ławki przy której spała Zosi w wózku przysiadł się tatuś z trójką dzieci dosyć dużych i wyjął piwo i oczywiście polał całą ławkę spojrzałam na niego wymownie więc ją wytarł ale potem nie mógł się odczepić a Basia akurat chciała chodzić po drabinkach taki miałam dzień |
![]() ![]() |
![]() |
#2921 |
Rozeznanie
|
po raz 3 pisze tego posta
![]() madabell: glowa do gory bedzie dobrze ![]() ![]() ![]() E---a: wiec umnie to tez ty bylas tym tajemniczym gosciem ![]() ![]() ![]() kasia_sloneczko: jak juz bede sie brala za spelnienie marzenia to bede wiedziala gdzie pisac o porady ![]() ![]() Dzis podczas zakupow kupilam malemu zwyklebo zoltego (bo to ostatnio jego ulubiony kolor) balona z czarna usmiechnieta buzka i maly jak go zobaczyl to mial tyle radosci i zabawy z nim ze bylismy z mezem w szoku ![]() ![]() Dzis podczas karmienia maly tak slodko namnie patrzyl i jak sobie pomyslalam ze kiedys to sie skonczy to zakrecila sie lezka w oku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2922 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz co ja tyrochwe dowiadywalam sie na ten tmat, bo bylam ciekawa i tak: gdzuieniegdzie pisza, ze albolutnie nalze wyparzac po kazdym karmieniu. Gdzies, ze myc pod goraca woda i przelewac wrzatkiem a jeszce gdzie iondziej ze wogole nie trzeba... prawda jest taka, ze wszystko nalezy robic w granicach rozsadku. Nie bawic sie w przesadne strerylizowanie i nie trzymac butelek az lepkich od brudu,. NAjoptymalniejszym wyjsciem jest jesli po karmieniu umyje sie je dokladnie szczotKą do butelek (smoczki ten, ja wywijam je na druga strone i dokladnie czysszcze, mam buteleki TT i taka szczotke, dopasowana do moich bnutli, ale mozna tez kluopic zwykl. JA jestem zwolenniczka trzymania sie jedej firmy jak juz cos, bo rzeczy do siebie pasuja, w tyym wypadku szczotka pasuje kszttaltem do specyficznych butli TT) i dokladnie wyplucze, w ogole najlepiej myc np mydelkiem dla dzieci, ja uzywam nielubianej nivei, draznil mnie zapach i uzywam etraz wlasnie do mycia butli czy plastikowych zabawek,wszystko pod biezaca ciepla woda z kranu a potem przeleje gorącą wodą (moze byc z czajnika, mozesz tez ugotowac specjalnie w garnku, bez roznicy) A jesli bedziesz miec sterylizator, to np raz na kilka dni je wyparzyc dokladnie,. NIe codziennie. Albo nie klupuj elektrycznego, tylko np do kuchenki mikrofalowej (to taki jakby pojemnik, tylko wtedy musisz sprawdzic czy twoje butle nadaja sie do sterylizacji w kuchence) są tez tzw butelki samosterylizujące, nalewasz wody i ona sie sama oczyszcza ![]() Jest jeszcze jedno wyjscie--> mozesz klupic szklana butlę... wtedy tyle zarazkow nie bedzie mialo szansy siedziec w butli (bop w plastikowcyh z czasem robią sie mikroryski, w ktorcy zostaja resztki mleka) ale ja szklanej nie mialamnigdy, wiem ze w szpitalach maja, wlasnei ze wzgledow ekonomicznych. aha bo nie doczytlam--> trzeba to koniecznie zrobic po KAZDYM karmieniu. Najlepiej od razu, albo jak tyklko sie odlozy dziecko i znajdzie cghwilke aby to zrobic... albo chociaz wylac resztki mleka i zalac wodą a potem oczyscic razenm,. I dobrze miec minimum dwie butle i najlepiej jkeszcze osobną do soku czy wody a osobna do mleka, (ja tak uwazam, juz mowie dlaczego, ano dlatego ze po mleku butla troche przesiaka jego zapachem, to samo po soczkach i potem mieszaja sie te zapachy,. nie wiem czy dziecku to przeszkadzam, mi tak i uwazam ze powinnam miec osbne butle do mleka i soku lub wody, ale bez tego mozna sie obejsc,. Co kto lubi... ) do mleka mam teraz 2 butle po 250 ml a do wody chce kupic mała 150 ml, ale nie mam kiedy pojechac. I jak jej chce dac wode to smierdzi mlekim (nutramigen ma specyficzny zapach, nie pamietam czy inne zwykle mleka tez...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2925 |
Zadomowienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2926 |
Raczkowanie
|
Dzieki gosiaczekza wyczerpującą odpowiedź
![]() A ja spędzam szaloną noc na Allegro ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny!
Miałam się odezwać dopiero jak podoczytuje, to co napisałyście, ale gosiaczek mnie naszej klasie z łapała i pogoniła ![]() Wakacje mieliśmy suuuuuuuper, hanka była niesamowita, cały czas się uśmiechała, spędzała calutki dzień na dworze. Podróż zniosła bardzo dobrze- spała całą drogę. A teraz już jesteśmy w domku i jakoś mi smutno. Niecierpię mieszkać w bloku! Także zaczynamy szukać z mężem czegoś innego. A tu Hania z kuzynem a na drugim z tatusiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2928 |
Raczkowanie
|
zdjęcia
|
![]() ![]() |
![]() |
#2929 |
Raczkowanie
|
Coś mi się pomyliło, sorry, że dwa razy
|
![]() ![]() |
![]() |
#2930 | |||
Zadomowienie
|
Hej, to czego mnie nie zaprosiłaś? Ja wysłałam do ciebie zaproszenie, no chyba, ze nie chcesz ...
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Dzięki za info w sprawie smoczka, postanowilam, ze kupię mu butlę treningową, ona jest ze smokiem trójprzepływowym, a póżniej będzie się z niej uczył pić
![]() |
#2931 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny Nikolka dziś po raz pierwszy przewróciła się z brzuszka na plecki
![]() ![]() Kokochana super, że wypoczynek się udał i powodzenia w szukaniu nowego lokum ![]()
#2932 |
Zadomowienie
|
E---a - ja jeszcze troche Cie chcialam pocieszyc co do tego pojscia do pracy. Bo z moja Joasia przezywalam to bardzo (a szlam na poczatek tylko na pol etatu) - ale pamietaj, ze zazwyczaj to mamusie o wiele bardziej to przezywaja niz dzieciaczki.
![]() ![]() Gusiu - no to gratulacje za nowe osiagniecie ![]() Niuncio - no do takich ekscesow to jeszcze u mnie nigdy nie doszlo na placu zabaw, ale czesto przychodza do parku starsze dzieci (nastolatki) i czasem pala papierosy. Robia to czasem nawet mamy, czego juz w ogole nie moge zrozumiec ![]() Chcialabym wam wszystkim cos poodpisywac, ale tak duzo piszecie ze nie daje rady ![]() ![]() Dziewczyny ja jeszcze raz z tym pytaniem o karmienie piersia? Nie przychodzi zadnej do glowy czemu Konradek nagle tak stracil zainteresowanie cycem? (sluzy mu bardziej do zabawy niz jedzenia) Dodam ze ani nie zmienilam specjalnie diety, ani nie ma teraz wielkich upalow. Nie wiem co jest grane, a on nigdy nie byl jakims super pozeraczem. Urodzil sie na przecietnym centylu, a teraz jest na dwie kreski nize, no i boje sie ze przy takim jedzeniu w koncu zacznie tarcic na wadze. ![]() ![]() Ponadto mam drugie pytanie - czy karmiac piersia moge jesc rutinoscorbin? A moze znacie jakies inne domowe i skuteczne sposoby na podleczenie sie z kataru?
#2933 |
Zakorzenienie
|
ja tylko na chwilke
dowiedzialam sie od czego moze byc śluz w kupce,kuzynka pytała swojej pani doktor bo jej corka tez tak miała kilka razy,okazało sie ze to od katarku - dziecko połyka wydzielinke no i gdzies ona musi wyjsc,mowila tez o katarze takim z przeziebienia to ponoc cała kupa moze byc taka śluzowata.A marcelka w sumie ma troche wydzielinki -codziennie jej nosek oczyszczam ale i tak czasem cos spłynie do gardełka zwłaszcza jak jej zakrapiam sola dzis mi cos pokasluje tylko teraz nie wiem czy to slinki jej tak do gardła leca czy cos innego ![]() ![]() lece robic pranie, tesciowa zabrała Marcelke na dół do dziadków a ja siedze i sie nudze :/
#2934 |
Raczkowanie
|
Kokochana - witaj, fajnie że wakacje wam się udały. Takie małe dzieci nieraz potrafią zaskoczyć, i gdy my się boimy, jak sie będą zachowywały, one są zupełnie OK. Myślę, ze w nowym miejscu mają dużo wrażeń, oglądają nowe rzeczy, no a przecież one są w atkim wieku, że je fascynuje dosłownie wszystko, co zobaczą, a co dopiero coś, co widzą po raz pierwszy.My tez, gdy byliśmy z Olą na tygodniowym wyjeździe nad jeziorem w lesie, to ona bardzo dobrze sie zachowywała, a ja się trochę obawiałam. Też spędzała cały dzień na dworze i to jest najważniejsze dla naszych maluszków, bo jak jesteśmy w domu to najczęściej nie ma możliwości (albo chęci) żeby cały dzień spędzać z nimi na dworze.
Ejva Dziękuję za pocieszenie, mam nadzieję, że Ola jakoś to zniesie i przytzwyczai się do opiekunki, bo ona będzie z nią zostawała. Musze tu przy okazji napisać, że nastawiłam się na robienie nie wiem jakich "castingow" na opiekunkę i dlugie jej szukanie, a tu zaskoczenie - pierwsza pani, z którą rozmawiałam, okazala sie być naszą opiekunką. Jest oczywiście sprawdzona i opiekowała się już innymi dziećmi (chociaż mój mąż się śmieje, że nie sprawdziłam jej zaświadczenia o karalności ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2935 |
Rozeznanie
|
Ejva ja Ci nie powiem czemu tak się dzieje ale pocieszę, że nie jesteś sama. Ja może nie mam aż tak wielkiego problemu ale jest też tak, że Nikola łapie cyca, possie 2 minuty i wypuszcza z płaczem. Nie wiem czemu
![]() ![]()
#2936 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() miałam dzisiaj koszmarną noc !!! wieczorem podczas karmienia mały nie chciał jeść za bardzo z lewej piersi, dotykam, a ona cała twarda i strasznie boli - zastój ;( więc jak zasnął to ja do masowania - ale bolało jak cholera więc za bardzo masować się nie dało i do odciągania, ale prawie nic nie odciągnęłam ;( coś zaczęłam się gorzej czuć więc ok 11 poszłam spać no i się zaczęło... gorączka, było mi tak potwornie zimno, że spałam w bluzie męża, skarpetkach i zawinięta w kłębek i przykryta po uszy, głowa mnie strasznie bolała i nie mogłam z tego wszystkiego zasnąć... a tu jeszcze stres że mały za chwile się obudzi i jak się nim zająć w takim stanie... i nie spałam do ok 1, potem smyk się obudził o 1.30, byłam tak słaba, że nie mogłam go podnieść z łóżeczka ![]() ![]() massakra, a od rana czuję sie strasznie, niedobrze mi, jestem strasznie słaba...i nie mam na nic siły... i jeszcze ten upał... nie mogę nić jeść ![]() Nie wiem co jest grane... czuję się potwornie !!! lecę bo się obudził.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2937 |
Wtajemniczenie
|
teso - ta gorączka i samopoczucie to pewnie od piersi - ona jest jeszcze nabrzmiała, gorąca? - jeśli tak to okładaj ją zbitymi liśćmi kapusty, przystawia do niej dzidzię, na gorączkę paracetamol - tez to miałam przy Marcelku. Zdrówka
![]() ejva - bierz ascorutical forte (rutinoscorbin + wapno) - można, paragrippe, homeopatyczne krople do nosa, czosnek - jak mały nie protestuje- moja nie ma nic przeciwko. Trudno powiedzieć, co dolega Twojemu Konradkowi - może zważ go (idź do przychodni i poproś tylko i zważenie) , poobserwuj z tydzień i znowu zważ. Jak się bawi a nie je, to go nie przystawiaj. kokochana - witaj z powrotem ![]() amika - nam lekarz nie kazał ponownie sprawdzać bioderek - znaczy wręcz stwierdził, ze to zbędne. amika, NIUNCIO- dzięki za namiary, ostatecznie wybieramy się do Rewala. Do "zobaczenia" dziewczyny ![]() aha - mnie nie ma na NK ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2938 |
Zakorzenienie
|
moje dziecko uczy sie raczkowac
![]() ![]()
#2939 |
Zadomowienie
|
Teso - tak jak pisze Marcelina, objawy masz typowe jak przy zapleniu piersi. Do tego co pisze Marcelina (kapusta dziala cuda
![]() ![]() Marcelinko dziekuje - sprobuje ten rutinoscorbin, bo tylko to mam w domu (mieszkam w anglii, gdzie moge sie zaopatrzyc jedynie chyba w paracetamol ![]() Wlasnie sie zastanawiam, jak tak Gusia napisala o swojej Nikolci i wychodzeniu do innego pokoju przy karmieniu, moze wlasnie jemu halasy przeszkadzaja? Tylko nie mam gdzie wyjsc, bo Joasi sie nie da samej zostawic ![]() ![]() E---a - opiekunka to najlepsze rozwiazanie ![]() ![]() ![]() Ray - to musi byc zabawny widok ![]()
#2940 |
Zakorzenienie
|
ray bo raczkowanie jest do tylyu, jak sama nazwa wskazuje RAczKowanie, od tego jak raki chodza, czyli do tyłu
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() moje marudfzi lece... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:40.