![]() |
#2911 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Memi, widocznie mamy podobny gust
![]() Co do szkoły rodzenia, to nic nie płacę, więc na pewno spróbuję. Polegam na opinii koleżanki, która w zeszłym roku urodziła synka (4750 kg!) i bardzo sobie chwaliła zajęcia. Podobno mąż wiedział jak masowac plecy, żeby jej ulżyć w bólu. Gorąco polecała szkołę rodzenia.
#2912 |
Zadomowienie
|
hah, ciekawe ze taka dyskusja na temat szkoly rodzenia...
jak ze wszystkim ile osob tyle pogladow no ale moim zdaniem argumenty: kiedys szkol nie bylo a kobiety rodzily albo oddychac to sama umiem, albo jak sie ktos boi i jest zestresowany to niech idzie, to nie sa zadne argumenty przeciw szkole rodzenia kiedys nie bylo epiduralu i tez kobiety rodzily mozna powiedziec, pewnie ze rodzily, jak moj tata lubi wypominac, jego mama to ciezko w polu pracowala i szla z pola do porodu i tez rodzila (13 dzieci, z czego 5 umarlo po porodzie) Pewnie ze przesada byloby twierdzic, ze bez szkoly urodzimy nie tak jak trzeba, natomiast mysle ze wiekszosc tych po szkole rodzenia bedzie wspominala duzo lepiej swoj porod i nie bedzie musiala "psioczyc" na sluzbe zdrowia, oczywiscie wszystko staje sie nie wazne jak zobaczymy dzidzie, ale zawsze co do oddychania to nie jest takie smieszne, ale organizm wykonuje ogromna prace podczas porodu a bol spowodowany jest glownie niedotlenieniem miesni, powstawaniem tzw. zakwasow i nie mozna przecenic tutaj prawidlowej techniki oddychania, a tej lekarz w tym stresujacym momencie nie wytlumaczy... Ponadto wydaje mi sie ze szkola rodzenia jest swietnym pomyslem dla tych ktore chca rodzic z mezem, bo i jemu przyda sie dowiedziec jak nam moze pomoc, bo jak nie bedzie wiedzial, to mimo najszczerszych checi, moze sie okazac ze po prostu tylko przeszkadza... albo sie denrwuje bo nie rozumie co sie dzieje Ja absolutnie nie boje sie porodu, czekam na niego i jestem go ciekawa, dlatego optuje za szkola rodzenia, bo chce go przezyc jak najbardziej swiadomie, co bedzie to bedzie wiadomo, moze bede miala cesarke w narkozie, ale mam nadzieje ze nie Wiem ze kazda z nas sie postara przezyc porod jak najlepiej i wszystkim zycze zeby bylo to dla nich jak najlepsze przezycie |
![]() ![]() |
![]() |
#2913 |
Zadomowienie
|
Emzeta, bardzo sensownie piszesz
![]() Co do produ - chcę rodzić z mężem, w pojedynczej sali. Zależy mi na osobnej łazience, bo mam blokadę psychiczną i w ogóle trudno mi się - za przeproszeniem - wypróżnić w miejscu publicznym - ale moje "schizy" to już osobny temat ![]() ![]()
#2914 |
Rozeznanie
|
Jastinada dzieki
![]() widze, ze z Bochni jestes . Mialas kontakt moze z tamtejszym szpitalem? Ciekawa jestem opinii na jego temat... gosiunia mnie na osobna sale niestety nie stac (a wlasciwie to wole wydac na cos innego), poza tym czuje, ze bedziemy z innymi ciezarowkami sie podtrzymywac na duchu i gadac. Szpital, w ktorym chce rodzic ma tylko 20 lozek, wiec to tylko kilka sal. Ale rozumiem Twoje obawy i potrzeby ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2916 |
Zakorzenienie
|
Wow
![]() ![]() ![]() ![]() 1 i 2 zdjecie to moja kuchnia 3 i 4 to moja łazienka a 5 to moj przedpokoj A mam pytanie z innej beczki, jakie rozmiary ciuszkow kupujecie jako wyprawkę? 56 czy 62 czy moze po polowie ? |
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Rozeznanie
|
buziaczekk o rany ,wspolczuje remontu... u mnie jest "prawie po", ale i tak trudno mi sie mieszka. Przynajmniej nie musisz gotowac
![]() ja wlasnie tez sie nad wyprawka zastanawialam, tak sobie myslalam, ze moze pozniej bedzie z grubsza wiadomo czy rosnie duze czy male (w usg) i wtedy zdecyduje. Raczej obstawiam 62cm ( w koncu to 6 cm roznicy), ale do konca nie jestem zdecydowana, moze kupie pare ciuszkow na 56.. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2918 |
Wtajemniczenie
|
No buziaczek...nie zazdroszczę.Widzę,że pracy na prawdę mnóstwo,ale głowa do góry.Po wszystkim,takie świerze mieszkanko cieszy jak nic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taaaa nie musze gotowac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Zakorzenienie
|
Buziaczkku oglądając zdjęcia z remontu to tak jakbym swoje mieszkanie widziała. remontowaliśmy od marca, skończyliśmy gdzieś w maju chyba. wygląd był podobny o ile nie identyczny
![]() pocieszające jest później mieszkanie w takich nowiutkich pomieszczeniach. nam niestety zostało najgorsze do zrobienia czyli kuchnia i łazienka+kibelek, ale po pierwsze będą nam rury z gazem wymieniać, więc szkoda kłaść płytki żeby później zrywać, po drugie kuchnię będziemy robić od podstaw, więc na sprzęt agd musimy trochę odłożyć ![]() zrobione mamy 3 pokoje i przedpokój, ale jak sobie ten syf przypomnę i ile się uryczałam z nerwów to cieszę się, że to już za mną ![]()
#2921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam wyremontowane 2 pokoje tamtego roku, teraz leci od podstaw łazienka i kuchnia (kuchni nie było - był hol) wiec trzeba było przerabiac okno, postawic sciane, ciagnac wode i kanalizacje, ciagnac swiatła, na szczescie mamy juz wszystko kupione, nowe wc, szafka, umywalka, wanna, prysznic, do kuchni juz mamy lodowke i piec nowe, meble kuchenne na dniach przyjada, płytki czekaja na fachowca drzwi wejsciowe trzeba wstawic (rama juz stoi) no i mamy jeszcze kuuuuupe długu w banku nawet mi sie tego liczyc nie chce bo sie załamie ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2922 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 |
Wtajemniczenie
|
Buziaczekk, ja też nie będę chodzić na szkołe rodzenia z 2 powodów: po pierwsze nie mam czasu -z pracy wracam 16-17 (zaczynam prace o 7) a po drugie u nas to podobno lipne są te lkcje szkoły rodzenia...tak jak to w każdym malutkim miasteczku gdzie ludzie sa mniej uswiadomieni wiec i z osoba uczaca jest cienko...mam nadzieję, że wy dziewczyny będziecie czynnie uczestniczyć i przekazywać nam wszystkie cenne informacje
![]() Pociesze Cię troszkę Buziaczek;] ja już jestem po remoncie -pokaże Ci jak to u mnie przebiegało...i to są zdjęcia robione gdzieś w kwietniu :
#2924 |
Wtajemniczenie
|
a to gdzieś na przełomie lipiec-sierpień
![]() ![]()
#2926 |
Wtajemniczenie
|
dziękuję
![]()
#2927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to mialas podobna sytuacje.....my juz walczymy z tym ponad 2 m-ce a jeszcze konca nie widac... mam nadzieje ze do swiat w grudniu skonczymy ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2928 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Ja juz wrocilam z wakacji ![]() Do teraz walcze z przeziebieniem i mam nadzieje, ze jakas paskudna grypa sie do mnie nie przyplata. Jesli chodzi o szkole rodzenia ja sie wybieram z mezem ![]() ![]() jastinada sliczny brzuszek i fajny wozek ![]() Kika tak jak pisala juz memi, jedna kawa napewno nie zaszkodzi. ja sama pijam od czasu do czasu. buziaczekk przy twoim remoncie to ja juz chyba nic o swoim pisac nie bede.... Widze, ze masz pelne rece roboty ![]() Emilka bardzo fajne mieszkanie ![]() Memi trzymam za Ciebie kciuki jutro ![]() ![]() ![]()
#2929 |
Zadomowienie
|
hi hi hi, ja to nawet nie wiedzialam ze sa takie rozmiary, znaczy wiedzialam, ale zapomnialam a tu w sklepach to sie rzeczy nazywaja newborn albo 0-3miesiaca albo 3-6 miesiecy i wyczytalam gdzies ze bezpieczniej kupowac te 3-6, bo dziecko moze byc duze ale nad cm to sie nie zastanawialam...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2930 |
Zadomowienie
|
ojej ale mam do nadrobienia...
zanka - slicznie wygladalas, w ogole ladna z was para, szkoda, ze zasloniety brzuszek na zdjeciach (az przechylilam glowe, zeby za kwiatki zajrzec haha buziaczek - twoje mieszkanie wyglada pieknie, dla mnie jak na razie - szczyt marzen, przynajmniej swoje i masz gdzie mieszkac, jeszcze jest czas wykonczyc i wszystko bedzie sliczne, nowiutkie i pachnace na powitanie malenstwa. jastinada - sliczny brzuszek, tak fajnie wystaje wyraznie, cudo ![]() Szkola rodzenia - jestesmy z mezem zapisani na weekendowy kurs. Glownie chodzi mi o to, zeby maz wiedzial co i jak, no i zawsze to fajniej jak ktos pokaze, poopowiada o roznych opcjach, internetowi tak do konca nie ufam. Poza tym jestesmy zapisani na kurs 'Infant CPR' (renimacja noworodkow) i podstawowa opieke nad dzieckiem. Aha, no i na obchod po szpitalu, w ktorym bede rodzic (tez mam prywatna sale porodowa, caly czas mam tam byc i nawet po porodzie sugeruja, zeby maz zostal z nami na noc czy ile bedzie chcial, dla niego tez jest lozko, wiec bedziemy sobie w szpitalu mieszkac w trojeczke, a nie tylko ja sama ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2931 |
Wtajemniczenie
|
ciesze się, że podoba się Wam moje mieszkanko;]sama je urządzałam i projektowałam;]
jezeli chodzi o koszta remontów to są nieziemskie i jak już myśli się, że to prawie koniec to okazuje się, że to dopiero początek...samo oświetlenie (włączniki, gniazdka, kable i kinkiety/plafony) to koszt kilku tysięcy złotych!!! ![]() tak więc pomimo tego, że uwielbiam moje mieszkanko i czuję się w nim naprawdę suuuper to jednak mieszkam u teściów....więc jakbym miała drugi raz od podstaw urządzać strych (wszyyyystko-wylanie posadzki, ściany, okna, wszyściutko) to bym się porządnie zastanawiał nad wybudowaniem własnego domku ![]() ![]() mi też się zaczyna spłacanie kredytu np studenckiego w 2009r, ale staram się tym nie stresować, nic to nie pomoże a myślę, że tak źle nie będzie- u Ciebie na pewno też, jak masz takich cudownych rodziców jak ja to na pewno nie pozwolą Ci zginąć;] P.S. Nasz remont zaczął się w poprzednie lato - zieniany był dach, później wylewanie posadzek...itd Spicegirl, jak poszukiwanie Twojego gniazdka?
#2933 |
Raczkowanie
|
O rany, ile postów napisałyście, od kiedy się odezwałam.
Po pierwsze strasznie dziękuję za miłe powitanie ![]() Zanka, wyglądałaś prześlicznie. Wózki, ha, nie mam pojęcia, jaki wózek i nawet się specjalnie nie orientowałam, za to od dawna wiem, że kupię chustę z tych długich 4,6 m, wiązanych. Bardzo podoba mi się idea noszenia dziecka w takiej chuście. Też nie wybieram się do szkoły rodzenia. Do porodu przygotowywałam się jeszcze zanim w ogóle zdecydowałam się na dziecko ![]() Z grzybicą poznałam się jakieś półtora roku temu i długo z nią walczyłam. Leki przepisywane przez ginekologa pomagały w trakcie brania. Kończyłam kurację, grzybki wracały. Na dobre pomogły mi dopiero globulki propolisowe. Co więcej na pierwszej ciążowej wizycie zapytałam pania doktor, czy w razie czego mogę je stosować w ciąży. Pozwoliła, więc czuję się bezpiecznie ![]() Imię dla dziewczynki mamy wybrane - Ewa. Bez żadnych wątpliwości. Jedna z najwspanialszych osób, jakie znam, ma tak na imię. A i inne znajome Ewy są jedna w drugą fajnymi kobietami. Chłopiec, hmmm, tu mamy problem. Praktycznie do każdego męskiego imienia mam jakieś zastrzeżenia. Ale jeśli okaże się, że musimy wybierać, to zastanawiamy się nad Janem-Jaśkiem i Adamem. Z czego widać, że i ja, i mąż wolimy imiona proste i raczej tradycyjne ![]() A w ogóle to miałam dzisiaj w pracy nerwy. Mamy tak, że mniej więcej raz na dwa miesiące wypada nam sobotni dyżur. Taki dyżur jest dużo cięższy niż normalna praca i nawet bez ciąży wychodziłam po nim wypluta. Dużo chodzenia, stania, noszenia. Poprosiłam kierowniczkę, żeby mnie z tych dyżurów zwolniła, zwłaszcza że przecież, odpukać, w każdej chwili może się okazać, że nie mogę dłużej pracować. Kierowniczka się zgodziła, ale dzisiaj się okazało, że jednej z koleżanek bardzo się to nie spodobało. Bo ona będzie miała częściej dyżury - jest nas kilkanaście i naprawdę nawet by tego nie zauważyła. A jej argumenty są powalające, że ona w odróżnieniu ode mnie ma prywatne obowiązki i nadgania je w soboty (nic nie wie o moim życiu prywatnym zresztą), że jak ona była w ciąży, to ówczesna kierowniczka nie przyjęła jej do pracy po macierzyńskim i że przecież mogę iść na zwolnienie, bo jest płatne 100% (nie wiem, co by jej z tego przyszło, w dyżurach na pewno nie brałabym wtedy udziału). Ech... |
![]() ![]() |
![]() |
#2935 |
Raczkowanie
|
Widzę że gorąca dyskusja o szkale rodzenia. Ja jestem za. Przed pierwszym porodem chodziłam na taką darmową bo innej nie było. Nie była zbyt dobrze zorganizowana, ale mam wrażenie że dzięki niej podeszłam własnie spokojniej do wszystkiego. Więc teraz jak będę miała okazję to też będę chodzić.
No i polecam jak ktoś może sobie pozwolić i nie będzie miał porodu rodzinnego prywatną położną. Mój mąż nie chciał ze mną rodzić, a ja nie namawiałam zresztą jak widze jak on reaguje na krew i te sprawy to słusznie zrobiłam. Bo jeśli TŻ będzie rodził z Wami to położna już nie jest taka potrzebna. |
![]() ![]() |
![]() |
#2936 |
Wtajemniczenie
|
A ja postanowiłam, że ide do szkoły rodzenia po następnej wizycie u lekarza,czyli koło 16tc. Jakoś tak jak jestem juz dwa tygodnie po ostatniej wizycie,to znów mam wątpliwości czy wszystko ok...więc poprostu jeżeli wszystko będzie ok to zapisuję się jak najszybciej.Czas będzie szybciej mijał a mnie może nie będą przychodzić głupie myśli do głowy.A poza tym...zawsze to nowe znajomości i doświadczenia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My tez sie z mezem niedlugo wybieramy ![]() Ja dzis mialam mocne bole brzucha ![]() ![]()
![]() |
#2938 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2939 |
Zadomowienie
|
hej mamuśki
![]() ja też bym była za szkołą rodzenia, bo to na pewno pomaga. Ja przy porodzie byłam, przerażona, obolała i naprawdę nie wiedziałam jak oddychać, mimo, że potrafię ![]() Z wózków... strasznie podobają mi sie x landery - xa. Ale z Nikiem miałam taki zwykły typu tego co chce buziaczekk, a teraz będę mieć peg perego UNO od brata - o taki http://www.90n.pl/sklep/product/p/33...rego,uno.html# . Mam dwie spacerówki 9pp aria i maclarena), więc nie opłaca mi sie kupować trzeciego wózka, po prostu zamienię sie na wózki ![]() ![]() Z ubranek mam wiekszość na 62, z czego miałam dużo używanych, bo Niki ma 11 starszych kuzynów i kuzynek, wiec nic nie kupowałam oprócz wyprawki do szpitala, łóżeczka, materaca, pościeli, ręczników i pieluch. poza tym dostal dużo ciuszów. Rodzinie powiedzieliśmy w 9 tygodniu. A że mam dużo rtodzeństwa to część dowiedziała sie osobiście, reszta od reszty ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2940 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:19.