|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2911 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: mamusie wrześniowo - październikowe 2009!
Witam, no no jakie ladne brzuszki
Ja naladuje aparat i tez zrobie zdjecie ) SPac juz nie moge od 6, odkad Tz wstal, niedosc ze Wc to glod mnie chwycil i juz sobie podjadam. Wczoraj bylam padnieta, mialam pelno gosci i nie ogarnialam wszystkiego ehh Jestem sama w ciazy i moze dopiero to zrozumiem ale kurde czy takich dzieci nie mozna uciszyc?? Ostatnio bylismy na obiedzie rodzinnym w knajpie to tak samo, dzieciaki gonily znudzone podczas gdy my jedlismy, ludzie sie gapili jak na debili i ich rozumiem... ja sama bylam poddenerwowana jak kazdy za nimi latal probojac ich uspokoic Kurde moze dziwna jestem i tylko ja mam takie zdanie![]() a z innej beczki, zauwazylam ze wieczorem jak sie klade to czesto chwyta mnie skurcz w stopie, w palcach u nog, i tak rwiee na dol.... ma ktoras z Was takie cos?? PS chcialam wypelnic ankiete ale od polowy sa pytania nie dla mnie wiec nie mialam co zaznaczyc w sumie tj masaze, cwiczenia ze szkoly rodzenia itp )PS a to prezent urodzinowy Tz ) z racji zawodu dostalam Libanke przywieziona z Libanuu )nie dodalam ze ZARECZYNOWY, wkoncu po 3,5 latach :P
Edytowane przez klaudiaaa86 Czas edycji: 2009-03-26 o 09:58 |
|
|
|
#2912 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Dziewczynki, co słychać w ten piekny poranek?
ja własnie odkryłam ciekawą stronę holenderską, było ogłoszenie w gazecie. Kobiety w ciąży do 12 tygodnia mogą pomóc innym kobietom, które mają kłopot z zajściem w ciążę poprzez oddanie swojego moczu. W moczu ciężarnych kobiet jest hormon hCG, z którego lekarze sporządzają środek do stymulowania owulacji. Poczytałam, weszłam na stronę, bo chciałam pomóc i oddać mocz ( tego akurat ostatnio mam w nadmiarze...hehehe) ale strona mi wyliczyła, że w moim moczu już tak dużo tego hormonu nie ma... więc nie wezmą próbki... szkoda, że wcześniej nie wpadłam na to...
|
|
#2913 |
|
Rozeznanie
|
Nika ja to nawet przez chwilę nie myślałam o porodzie w domu. Zresztą w Chełmie, to można rodzić tylko w jeden sposób ... nawet nie można wybrać sobie porodu w wodzie ... więc hmmm nie wiele mi pozostało
![]() SweetPinky ja też mam wesele, ale w czerwcu i już nie mogę się doczekać Ide z przyjacielem, już pytałam, czy się zgodzi :P Więc znów wyjdę do ludzi ... ajjjDoda mi też juz leci 4 miesiąc, a dokładnie 4 miesiąc i 1 tydzień. 14 tygodni dzisiaj się zaczeło. I mdłości minęły. Przez pierwsze 3 miesiące czułam się strasznie ... leżałam tylko, mdliło mnie, spędzałam czas na wcetkiem, z domu nie wychodziłam, bo jak tylko wstałam, to od razu źle się czułam. A teraz ... teraz tylko kręgosłup mnie boli, i mam większy apetyt. A tak, to dolegliwości typowo ciążowe odeszły w siną dal ... Co do bólu piersi, to nie bolą ... tylko sutki są takie nabrzmiałe, delikatne, czasami swędzą ... Ja88 musisz wierzyć, że będzie dobrze!!!! Musi być dobrze! BiedroneczkaOlga ja nie mam żadnej aktywności ... z pokoju do łazienki :P Żadnego klubu jakieś jogi czy aeorbiku dla ciężarnych nie ma ... Muszę radzić sobie w domciu :P Z kuchni do pokoju ... W kinie byłam, ale było za mało widzów i seans się nie odbył <hahaha> chełmskie kino, dziwne, że ono wogóle jeszcze jest...i pojechaliśmy porozmawiać troszkę w ustronne miejsce, a potem wróciliśmy do mnie do domu. Te trzy godziny upłynęły bardzo szybko, jak to zwykle bywa w dobrym towarzystwie. I teraz czekam na kolejne spotkanie ... chociaz jeszcze nie ustaliliśmy kiedy, może wyjdzie spontanicznie ![]() Ja zrobię w sobote zdjęcia i obiecuje, że umieszcze ... bo brzuszek spory tak mi się wydaje.Dzisiaj notatki musze skończyć uzupełniać ... bo jak za tydzien pójdę na studia to pustką będę świecić
|
#2914 |
|
Zadomowienie
|
Witam u mnie dzisiaj poranek bardzo słoneczny, mam dobry humor mąż wrócił i spałam jak niemowle, nie budziłam sie tylko głód mnie rano obudził ale co poradzić jak niunio pobiera z mamusi
Mam problem może mi pomożecie z każdym dniem co raz bardziej pękają mi naczynka na udach, w niektórych miejcach to juz mam takie duże pajęczynki, jedne są takie blade ale nie które takie krwiste, i nie wiem co mam z tym zrobić czy iść do apteki i coś kupić do smarowania?
|
#2915 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do reakcji na rozwydrzone dzieciaki- ja mam podobnie... i też się zastanawiam, czy po urodzeniu własnego dziecka to mi się odmieni... Mam nadzieję że mój dzidziuś będzie z tych grzeczniejszych Oboje z mężem jesteśmy raczej spokojnymi ludźmi i nie robimy zamieszanai wokół siebie, więc może potomek to odziedziczy ![]() Cytat:
Podobnie jak koleżanki nie wyobrażam sobie porodu w domu. Bardzo się tego boję i rozważałam poród w prywatnej klinice, dopóki nie dowiedziałam się że tam nie ma oddziału neonatologicznego. A jeśli z dzieckiem jest coś nie tak, przewożą je z kliniki do szpitala. Dlatego wolę rodzić w szpitalu, żeby wszystko było na miejscu, tylko jeszcze nie wiem w którym, może w Łodzi w Instytucie Matki Polki... |
||
|
|
|
#2916 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, moja koleżanka z pracy, która jest w ciąży o miesiąc starszej ode mnie, odebrała niedawno telefon od lekarza, który wykonywał jej badania przesiewowe. No i wyniki są niepokojące
W sobotę ma wizytę i dowie się wszystkiego, łącznie z tym, czy ma jechać do Gdańska na badania inwazyjne. Boże, żeby wszystko dobrze się skończyło!............... ..........
|
#2917 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A u mnie dziś taka piękna pogoda! Aż chce się życ.Na 14 wybieram się do lekarza także zrobie sobie spacerek.... A co! Edytowane przez margolcia1006 Czas edycji: 2009-03-26 o 11:17 |
|
|
|
|
#2918 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Te testy bardzo często się mylą bo podają wynik jako prawdopodobieństwo, a nie jako fakt. Trzymam kciuki za koleżankę malin i za Twoją zwizytę też. |
|
|
|
|
#2919 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co hehehe ![]() Cytat:
Cytat:
ja ponieważ w Polsce jestem wychowana też mam wewnętrzne przekonanie, że szpital to szpital ale postanowiłam przynajmnije o porodach domowcyh poczytać, żeby wiedzieć z czego rezygnuję. poza tym nasz szpital jest jednym z najlepszych w Holandii ![]() U nas dziś pada i zimno, ale ja mam jakąs większą wenę i siedzę nad materiałami na zajęcia. ![]() i znów jestem głodna
|
|
|
#2920 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry laski
Humor mam dziś trochę lepszy za sprawą ślicznego słońca i tego, że leniuchuję w domu Wyspałam się, zjadłam pyszne śniadanie, a trochę wzięłam się za sprzątanie ciuszków moich - zbierałam się już od dawna, żeby oddać gdzieś te, w którym już nie chodzę No i mam nadzieję, że ruszę chociaż kilka stron do przodu z mgr ![]() Klaudia śliczny pierścionek Aniago widzę, że obydwie mamy dziś dobry dzień na porządki ![]() Malinko za koleżankę Zauważyłyście, że pod niektórymi słowami kryją się jakieś odnośniki do www
|
#2921 |
|
Rozeznanie
|
Nika no wiem wiem ... jak się ma okazje, to trzeba korzystać
sama pewnie gdybym mogła to bym się zastanawiała ![]() Dzwoniła do mnie policja ... mam się stawić dzisiaj na 14, jako ten cholerny świadek ;( chciałabym z kimś pójść, ale nie mam z kim ... i muszę sama ...
|
#2922 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Brzuszkowe Mamusie
![]() piękne słonko, że aż chce się żyć piękne macie brzuszki ![]() Klaudia ładny pięrścionek aniago25 ja mam ten sam problem z tymi naczynkami na udach są coraz większe chyba teraz nic nie zrozbimy ale po ciąży można udać się na laserowe zamykanie naczynek
|
#2923 |
|
Zadomowienie
|
Klaudia pierścionek bardzo ładny i orginalny, a ja własnie skończyłam robić sos do spageti, ludzie jaka pychotka może dlatego tak mi smakuje bo dawno jadłam
![]() Miss.hot nie dziwie ci się że masz wene na sprzatanie bo taka ładna pogoda u nas że od razu człowiekowi sie humor poprawia, a jak moge zapytać na której uczelni studiujesz? sweetpinky jutro pójdę do apteki może coś znajde na te naczynka a jak nie to faktyczie później laser zostaje, ale wolałabym tego uniknąć.
Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-03-26 o 12:17 |
|
|
|
#2924 |
|
Raczkowanie
|
Witam kobietki A ja dzisiaj jakos niemoglam spac i przewracalam sie z boku na bok chyba moj kregoslup daje siwe znaki juz.Boshe juz narzekam a co dopiero bedzie w 8 miesiacu heheh
Jezeli chodzi o dzieci to tez tak mam ja wy ze jak ktos przyjdzie do mnie z nimi do krzycza, wrzeszcza ,biegaja a rodzice nawet niemaja zamiaru ich uciszyc niemoje dzieci wiec niebede komus zwracala uwagi jak wychowuja dzieci czy zeby mogly byc ciszej.Tez sie zastanawialam nad tym jak bede miala swoje ale powiem wam ze to duzo zalezy od wychowania ze strony rodzicow.Jestem zdania ze pomimo iz sa to dzieci niemozna pozwalac na wszystko bo potem wejda nam na glowe !!!! i Klaps maly albo kara niezaszkodzi !!!! Niewiem moze sie myle. |
|
|
|
#2925 |
|
Zakorzenienie
|
ale tu dziś cichutko
![]() ja się zapisałam na takie forum jak nasze tylko holenderskie, przyda mi się troszkę kontaktu z mamusiami holenderskimi.... jem owocki i usmiecham się wbrew brzydkiej pogodzie
|
|
#2926 |
|
Zadomowienie
|
Doda22 myślę że masz rację, dużo zależy od wychowania. Ja nigdy nie byłam hałaśliwa i rozwrzeszczana, mimo że nawet jednego klapsa nie dostałam
Wydaje mi się że wystarczy z dzieckiem porozmawiać, wytłumaczyć. Ale może to tylko tak łatwo mi się mówi teraz, a inaczej do tego będę podchodziła będąc mamą... mam nadzieję że nie ![]() Nika, tylko nas teraz nie zaniedbuj bo będziemy zazdrosne o Twoje holenderskie kumpele
|
|
|
|
#2927 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do wrzeszczących dzieci...pozwólcie, że wypowie się pedagog oczywiście zachowanie dziecka w większość ukształtowane jest poprzez wychowanie . ale trzeba wziąść pod uwagę temperament dziecka, a temperament to coś nam wrodzonego to nasza wrażliwość i sposób reakcji na bodźce zewnętrzne. niektóre dzieci mają niski temperament , są spokojniejsze, bo nawet silne bodźce powodują słabą reakcję, inne wręcz przeciwnie nawet na słaby bodziec reagują silnie... co do wychowania. dziecko uczy się już od samego początku : jak reagować, za co jest wynagradzane, za co karane, co przynosi przyjemne konsekwencje co nie, dziecko obserwuje rodziców i uczy się. dzieci potrzebują granic i trzeba je umiejętnie stawiać i konsekwentnie przestrzegać. Tequillko : z jednym się nie zgodzę, nie z każdym dzieckiem wystarczy porozmawiać...dwulatek wielu rzeczy nie przyjmie poprzez rozmowę ( a dwa lata to czasem koszmarny wiek, nawet najsłodsze dziecko potrafi wtedy uderzyć, lub spróbować uderzyć bo walczy o swoją niezależność). nie mam na myśli broń boże że trzeba dziecko dwuletnie bić , żeby coś pojęło, ale trzeba mu umiejętnie pokazać co jest nie dozwolone. ( np: kiedy maluszek próbuje cię uderzyć : nie krzycz , nie bij , nie tłumacz , złap rączke dziecka zanim cię uderzy - jak dasz radę hehe- i odsuń od siebie na wyciągnięcie ręki, powiedz : nie wolno bić, to boli, nie chcę żebyś tak robił. trzeba oczywiście zrobić odpowiednią minę i trzymać dziecko na dystans, to dla niego najgorsza kara. sposób polecam: sama wypróbowałam ) Z całą pewnościę jednak stałe zasady przestrzegane przez oboje rodziców i dobry przykład pomogą wykształcić w dziecko zrozumienie dla sytuacji społecznych... przekonamy się jak będziemy mamami
Okruszek rosnie http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png Edytowane przez Nika1980 Czas edycji: 2009-03-26 o 13:39 |
|
|
|
|
#2928 |
|
Raczkowanie
|
oto moj brzusiu
|
|
|
|
#2929 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Test był z krwi, ale nie potrójny, bo już było po terminie, w ktorym się go wykonuje. Cytat:
PS. Ale macie ciążowe brzuszki. Ja swojego tu nie umieszczę, bo nie jest "ciążowy", a poza tym nie daję się mężowi fotografować
Jasiek Misiek Edytowane przez malin30 Czas edycji: 2009-03-26 o 13:42 |
||
|
|
|
#2930 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie dzis sliczne słonko, troszke zimno, w uszy szczypie, ale słonko wszystko wynagradza. Co do aktywnosci do ja tez za duzo ruchu nie mam, na zadne zajecia nie chodze. Jedynie spacer z psem, raz czy dwa razy dziennie, no i czasem musze z nim w domu sie poganiac, porzucac zabawki, wiec jakis tam ruch jest, ale to malutko. Faktycznie jakos dzis pusto na forum, pewnie przez słoneczko. |
|
|
|
|
#2931 | |
|
Zakorzenienie
|
ooooooooooooooo CUDNY!! i nawet podobny do mojego też bardziej okrągły w okolicy pępka a nie niżej
Cytat:
u nas dziś leje , więc nici ze spaceru... ja niestety ruchowo się zaniedbałam w tym I trymestrze...ale to przez to paskudne samopoczucie, zmęczenie i mdłości. tutaj joga też zaczyna się od 4 lub 5 miesiąca ciązy, pewnie ldatego że dużo kobiet pierwsze miesiące spędza jak ja: na sofie przymierając... hehhe
|
|
|
#2932 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mamy jeszcze dwa i pół roku żebyś nas podszkoliła z metod wychowawczych skutecznych na dwulatka Dzisiaj tak baaardzo zapragnęłam przytulić swojego dzidziusia... Dziwnie tak, niby jest w środku ale taki... nienamacalny. Niech już chociaż zacznie kopać.... |
|
|
|
|
#2933 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nika po twoich postach o rodzeniu w domu i o kramzorg, szukalam dzis w necie wiecej informacji jak to sie odbywa w Holandii .Faktycznie u "Was" to norma, ze rodzi sie w domu , a jak rodza w szpitalach to wyganiaja matki juz po kilku godz ze szpitala (to akurat jest fajne, ze nie trzeba siedziec 3 dni w szpitalu ), dlatego tam macie kramzorg, a w Belgii tego nie ma (ale oczywiscie mozna zamowic sobie pomoc, za co u nas placi sie osobno, w mojej ubezpieczalni to jakies chyba 2 euro za godz.)
|
|
|
|
|
#2934 |
|
Zadomowienie
|
Dorota śliczny okrąglutki, ciążowy brzuszek masz
|
#2935 | |||
|
Wtajemniczenie
|
U mnie piękne słoneczko, a ja dzisiaj śpię dosłownie na stojąco, ledwo w pracy siedzę i odliczam ile do końca.
Fajne te Wasze brzuszki mój pewnie po świętach podrośnie i akurat po świętach mam wizytę u ginka więc pewnie waga też będzie poświąteczna ![]() klaudiaaa86 gratuluję pierścioneczka, termin już ustalony ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A jeszcze co do zachowań dzieci to mi nie przeszkadza jak dzieci biegają, wariują, krzyczą pod warunkiem, że jest to w formie zabawy a nie rozrabiania. No i nie znoszę takich rozkrzyczanych dzieci w restauracjach czy w kościele. Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2009-03-26 o 14:04 |
|||
|
|
|
#2936 | |
|
Zadomowienie
|
Na pękające naczynka - tylko C witaminka.
Ja mam problem całe życie z pękającymi naczynkami na nosie ( na mrozie wyglądałam czasem jak pijak po ćwiartce denaturatu). Usuwałam je przez elektrokoagulację. Swietnie podziałało, ale zostawiło dłuuugi uraz psychiczny do wszelkich zabiegów kosmetycznych. Ból straszliwy. Stosuje kremy do cery naczynkowej z witaminą C, zaniechałam solarium i jest lepiej. Witaminę C warto też stosować "od środka", ale pewnie większość z nas bierze, bo zwykle jest w zestawach witamin dla ciężarnych. Cud miód Cytat:
Ja jutro lecę podglądać |
|
|
|
|
#2937 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tequillko, ja mam tak samo nie raz dotykam moje brzucha, mówię do Kruszynki i... aż mi się na łzy zbiera bo tak bardzo chcę jej dotknąć....![]() Cytat:
mam bardzo fajne czaspismo dla ciężranych tam jest całe mnóstwo informacji!moja znajoma rodziłą w Belgii, miała cesarkę ze wskazań medycznych ( dziecko się nie obróciło) i .... pomimo, że mają dobre ubezpieczenie za tygodniowy pobyt w szpitalu po cesarce zapłaciła...900 eu.... ![]() Cytat:
tak, dokładnie, tylko wtedy musiałby rodzic ruszyć cztery litery i uruchomić mózg i coś dziecko zorganizować. jak się gdzieś idzie to trzeba mieć świadomość, że małe dziecko na długo w miejscu nie usiedzi, to normalne, i trzeba by mu może książeczkę wziąść , albo grę , puzzle czy coś, jakiś pomysł podsunąc...ale po co...niech sobie lata i wariuje...
|
|
|
#2938 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, (placil mi je moj poprzedni pracodawca, a teraz jak zaszlam w ciaze to mam zwykle )Wrzucam wypowiedz dziewczyny rodzacej w Belgii z forum Belgia net ![]() W Jest roznie w roznych szpitalach. W duzych miejskich wychodzi sie po 6 dniach chyba ze sa komplikacje. Ja placilam za pierwsza cesarke (z ubezpieczeniam grupowym, szpitalnym) za pokoj jednoosobowy - ok 120€. Przy drugiej mialam tylko zwykle ubezpieczenie i placilam ok 1500€ za te sama historie. Przy trzeciej z indywidualnym ubezpieczeniem szpitalnym placilam cos ponad 200€. Na rachunek za czwarta czekam. Pierwsze trzy odbyly sie w miejscowym nieduzym szpitalu i okres 'lezenia' trwal do 10 dni, wyszlam po 7 dniach. Teraz rodzilam w duzym szpitalu i wyszlam po 6 dniach - szpitale te zwiazane sa specjalnymi kontraktami, przez ktore placa kary za kazdy dzien dluzej pobytu pacjenta w szpitalu, niz przewidziano w kontrakcie. Kiedy pacjent wyjdzie 'na czas' dostaja doplaty. |
|
|
|
|
#2939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak wracam z pracy to padam ze zmęczenia, a w weekendy zawsze znajdzie się coś innego do zrobienia śliczny Mój w ogóle na ciązowy nie wygląda, póki co widać tylko tłuszczowe oponki ![]() A za kilka miesięcy będziesz miała pewnie dosyć kopania ![]() ![]() Włączył mi się popołudniowy leń i poszłam drzemać i teraz jest mi dziwnie
|
|
#2940 |
|
Zadomowienie
|
Miss.hot na temat pisania pracy coś wiem, sama skończyłam studia w czerwcu a obroniłam sie dopiero w marcu, tak jakos zeszło
Foka29 wiem jak laser boli bo robiłam na trądzik przed ślubem, cholerstwo drogie i bolesne, tak więc wolałabym nie robić na nogach, a nie zaszkodzi dziecku jak będe piła wit.C ???
Edytowane przez aniago25 Czas edycji: 2009-03-26 o 14:56 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:33.

Ja naladuje aparat i tez zrobie zdjecie
ehh Jestem sama w ciazy i moze dopiero to zrozumiem ale kurde czy takich dzieci nie mozna uciszyc?? Ostatnio bylismy na obiedzie rodzinnym w knajpie to tak samo, dzieciaki gonily znudzone podczas gdy my jedlismy, ludzie sie gapili jak na debili i ich rozumiem... ja sama bylam poddenerwowana jak kazdy za nimi latal probojac ich uspokoic
Kurde moze dziwna jestem i tylko ja mam takie zdanie

Together forever

Oboje z mężem jesteśmy raczej spokojnymi ludźmi i nie robimy zamieszanai wokół siebie, więc może potomek to odziedziczy 

za koleżankę