Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-17, 21:47   #2911
norka27
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

dziekowac, dziekowac Na razie skromnie bedzie a za rok z pompa Oczywiscie moge jakas foteczke wstawic - mam nadzieje ze moje dekoracje stolu sie podobac beda - planuje roze biale i delikatnie rozowe w szklanych kulach
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 21:55   #2912
teacher
Raczkowanie

GG do teacher

Witajcie dziewczyny. Wpadłam pochwalić się moim nowym zakupem Buraczkowy falek- 9 w mojej kolekcji. Zdjęcie razem z sąsiadem tym żółtaskiem co się wam tak podobał i jeszcze mój własny pedzik na tym pomarańczowym. Dziś go wąchałam i o dziwo pięknie pachnie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PICT0174.jpg (54,4 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT0176.jpg (44,6 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT0180.jpg (49,3 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT0179.jpg (40,1 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PICT0182.jpg (58,7 KB, 43 załadowań)
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm
teacher jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-17, 22:21   #2913
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Piękny ten bordowy (zresztą wszystkie cudne!).

Wszystko można, co nie można - byle z cicha, i z ostrożna.
Ostrowczanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-18, 07:12   #2914
Maja 77
Zadomowienie

GG do Maja 77

Cytat:
Napisane przez teacher Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny. Wpadłam pochwalić się moim nowym zakupem Buraczkowy falek- 9 w mojej kolekcji. Zdjęcie razem z sąsiadem tym żółtaskiem co się wam tak podobał i jeszcze mój własny pedzik na tym pomarańczowym. Dziś go wąchałam i o dziwo pięknie pachnie.
Takiego buraczkowego też niedawno sobie kupiłam, na razie nie mam czasu wkleić fotek ale uczynię to na pewno, a ten żółty normalnie powala na kolana, takiej ilości kwiatów jeszcze nigdy nie widziałam.

Norka wszystkiego najlepszego, dużo szczęścia i miłości, jak najmniej stresów i oczywiście czekamy na fotki.

Edytowane przez Maja 77
Czas edycji: 2009-08-18 o 07:20
Maja 77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-18, 18:18   #2915
norka27
Zakorzenienie

Alez ci sie rozkrzewil ten zolty Gratulowac takiego okazu. U mnie to jeden ciagle sie przedluza i boje sie ze niedlugo bede go do gory podwiazywac bo juz parapetu dosiega Jak usune z kolecji te porazone tym czyms czarnym to sobie zapoluje na cos nowego Ale musze poczekac do wrzesnia kiedy TZ wroci na morze co mi nie bedzie brzdekal ze mam juz tyle i po co mi nowy i tralalala.... Nie ma co ich trzymac w domu bo plamy nie znikaja i tylko sie denerwuje na nie patrzac
Stary 2009-08-18, 21:24   #2916
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
mam identycznego bordowego piękne są te kolorki! no a ten twoj żołciutki to brak slów!!!!
Stary 2009-08-19, 09:52   #2917
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
sliczny bordo ja jak sie oswoje z moimi nowymi nabytkami, to sobie podobnego ale pierwszy w kolejce jest Ciapek pozniej cały biały i żółty taka kolejność hehehe taka lista a co przeciez, nie bede kupowac kazdego jaki mi sie spodoba chociaz ja bym mogla, ale nie wiem jak moja rodzinka hehhe

chcialam sie pochwalic, ze u tego mojego nowego nabytku tego biało żółtego pojawia się nowa galazka na kwiatki ale sie ucieszyłam jak to zobaczyłam wczoraj po powrocie do domciu chyba mu podlewanie z nawozikiem wczorajsze pomogło Karolcia jest dumna z mojego kwiatka hehehhee
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 10:18   #2918
lilka87
Przyczajenie

Question Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Drogie Panie
Mam problem w marcu dostałam pięknego fioletowego storczyka podlewałam go raz na 10 dni pojawiały się na nim białe plamki (to ponoć z wilgoci) potem przekwitł obcięłam łodyżkę tak jak wszyscy mi mówili i przesadziłam do donicy (ale nie szklanej tego nikt mi nie powiedział) po miesiącu dowiedziałam sie o tym i go przeadzilam ale juz prawie wszystkie korzenie pognily ... obcielam te pognite, bo myślałam że urosną ale on jeszcze bardziej zaczęły gnić teraz podlewam go co 2 tygodnie... to jeden korzeń zaczął robić się brązowy ... czy jest jescze szansa na to, że da się go uratować... bardzo proszę o pomoc
lilka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 10:21   #2919
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka87 Pokaż wiadomość
Drogie Panie
Mam problem w marcu dostałam pięknego fioletowego storczyka podlewałam go raz na 10 dni pojawiały się na nim białe plamki (to ponoć z wilgoci) potem przekwitł obcięłam łodyżkę tak jak wszyscy mi mówili i przesadziłam do donicy (ale nie szklanej tego nikt mi nie powiedział) po miesiącu dowiedziałam sie o tym i go przeadzilam ale juz prawie wszystkie korzenie pognily ... obcielam te pognite, bo myślałam że urosną ale on jeszcze bardziej zaczęły gnić teraz podlewam go co 2 tygodnie... to jeden korzeń zaczął robić się brązowy ... czy jest jescze szansa na to, że da się go uratować... bardzo proszę o pomoc
a przesadziłaś do ziemi specjalnej dla storczykow?? moze donniczka ma za mało dziurek, zeby woda odpłynęła cała?? i dlatego korzonki gnija??
ja miałam podobnyy przypadek, tylko, ze musiałam obciąć prawie wszystkie korzonki, zostawiłam malusi jeden, który nie był całkowicie zgnity, przesadziłam i kwiatka przez jakiś czas nie podlewałam, zostawiłam go w spokoju, nie dotykałam nie drażniłam teraz kwiatek ma masę korzonków i ślicznie kwitnie
Stary 2009-08-19, 10:45   #2920
esel12345
Raczkowanie

Lilka87
Uratowałam kiedyś bezkorzeniowego... Tzn miałam identycznie jak Ty. też Miał masę zgniłych korzonków.. poobcinałam, a te najjędrniejsze których mu malutko zostało, zostawiłam w spokoju. .. włożyłam go do szklanej osłonki gdzie włożyłam TYLKO DUŻE KAWAŁKI KORY.. aby miał cały czas dostęp do powietrza i parowanie było lepsze..
Po jakimś czasie, może miesiącu nie pamiętam dokładnie jego korzenie stały sie całkiem jędrne.. a i liście sztywniejsze...

(tylko kiedyś jak go podlałam zapomniałam wylać z niego wody i przez 2 dni stał w wodzie....) i znów go musze ratować..
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 11:25   #2921
norka27
Zakorzenienie

Lilka przezde wszystkim musisz miec podloze z kory dla storczykow a nie zwykla ziemie - mam nadzieje ze w ogrodowke nie wsadzilas Po drugie fajnie by bylo jakbys miala ta stara przezroczysta doniczke z dziurasami - no chyba ze sie upierasz z tym szklem. Jak wsadzisz go do tej starej doniczki to daj mu tydzien bez podlewania a potem kontroluj jak szybko przesycha - jak zobaczysz ze podloze jest suchutkie to podlewanko - do michy z woda na jakis czas i odsaczyc. Mozesz go rowniez trzymac bez oslonki przez jakis czas i porobic dziurek w tej doniczce z boku. Jak chcesz szklo to przy podlewaniu wlej do niego wode na jakies 20 min, potem zlap reka roslinke tak by kora nie wypadala i wylej cala wode. Po jakiejs godzinie znow go przechyl by resztka wody ktora sie na dnie zebrala tez zostala usunieta. I spokojnie te bezkorzenne czesto da sie uratowac - jak beda mu liscie klapac to mozesz robic mu mokre oklady na liscie z mokrego toaletowego

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-19, 13:00   #2922
Yoanna21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diana33 Pokaż wiadomość
ja mam specjalną odżywke do storczyków i robię tak- do wody wlewam bardzo bardzo małą ilość nawozu i moczę w tym storka przez 10-15 minut. przez 4 kolejne podlewania a właściwie namaczanie dodaję do wody odżywkę a za piątym namaczaniem daję storkowi samą wodę i znow 4 namaczania z nawozem i jedno bez nawozu. i jeszcze raz powtarzam- BARDZPO BARDZO MAłA ILOść ODżYWKI MUSI BYć!!!! nie sugeruj się tym co producent zaleca- lepiej dać mniej niż przesadzić!!!

Może mnie jeszcze pamiętacie. Przeholowałam z podlewaniem i mój storek zżółkł. Teraz już wyzdrowiał . Nie podlewałam go przez ten czas, a teraz zamierzam go troszkę odżywić nawozem.

Diana opisała mi jak to robić. Ale jeszcze nurtuje mnie kwestia techniczna. Jak odbywa się to namaczanie? No nie potrafię sobie tego wyobrazić. Do jakiegoś większego naczynia wlewam wodę i odpowiednią ilość nawozu i wkładam tam doniczkę ze storczykiem? Proszę wyjaśnijcie to początkującej

Edytowane przez Yoanna21
Czas edycji: 2009-08-19 o 13:02
Yoanna21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 13:11   #2923
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yoanna21 Pokaż wiadomość
Może mnie jeszcze pamiętacie. Przeholowałam z podlewaniem i mój storek zżółkł. Teraz już wyzdrowiał . Nie podlewałam go przez ten czas, a teraz zamierzam go troszkę odżywić nawozem.

Diana opisała mi jak to robić. Ale jeszcze nurtuje mnie kwestia techniczna. Jak odbywa się to namaczanie? No nie potrafię sobie tego wyobrazić. Do jakiegoś większego naczynia wlewam wodę i odpowiednią ilość nawozu i wkładam tam doniczkę ze storczykiem? Proszę wyjaśnijcie to początkującej
ja to robie tak :
namaczam jak na zdjeciu okolo 20 min zalezy od donniczki i czy nie zapomne
pozniej odcedzam niestety nie mam kremazytu, wiec stawiam donniczki na korkach od butelek zeby nadmiar wodu zlecial z donniczki na podstawek, i zeby kwiatek nie stal w tej wodzie i czekam, az wszystko ladnie zleci to wstawiam w oslonke
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie032.jpg (58,9 KB, 29 załadowań)
Stary 2009-08-19, 13:39   #2924
Scrapkowa
Raczkowanie

Ja u swojego ze zgniłymi korzeniami i zwiędłymi listkami poddałam "odnowie biologicznej". Wadziłam do doniczki z keramzytem, codziennie pryskam listki wodą z odżywką, codziennie wynoszę go na świeże powietrze na kilka godzin i po tygodniu zauważyłam małą poprawę . Nie spodziewam się cudów od razu, ale już widać że ma się lepiej. Oczywiście łodyga usycha, paczki obleciały, ale za to listki zaczynają robić się sztywne i już nie są takie sflaczałe

Bywają straty będące nieocenioną korzyścią w przyszłości.

Maurice Maeterlinck
Scrapkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 13:48   #2925
Yoanna21
Zadomowienie

Dziękuję serdecznie

Yoanna21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-19, 14:16   #2926
ewelinka2026
Raczkowanie

http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/index.php5

Ciekawa strona
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 16:29   #2927
Scrapkowa
Raczkowanie

moje dwa storki "niespodzianki" kupione w OBI po przekwitnięciu niedługo zakwitną
jestem taka ciekawa jakie będą kwiaty, że codziennie sprawdzam czy przypadkiem się nie rozwinął jakiś pączek. Czekam i czekam....

Maurice Maeterlinck
Stary 2009-08-19, 22:03   #2928
norka27
Zakorzenienie

Hehe czasem to sie mozna zaczekac Chociaz sa falki ktorym pedy rosna ekspresowo i tez w takim tempie rozwijaja sie paki, niestety u mnie to chyba same dlugodystansowce - najpierw lodyga rosnie okolo 3 miesiecy a potem z miesiac czekam az mi sie pierwszy paczek otworzy ZLosliwce hehe... jedynie pierworodny ma dosc szybkie tempo. Rodzinka sie do mnie dzisiaj zjechala i juz tatko kombinuje jak mi jednego z blizniakow zakosic No chyba sie skusze i mu podaruje... czego to sie dla tatka nie robi...
Stary 2009-08-20, 08:02   #2929
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Hehe czasem to sie mozna zaczekac Chociaz sa falki ktorym pedy rosna ekspresowo i tez w takim tempie rozwijaja sie paki, niestety u mnie to chyba same dlugodystansowce - najpierw lodyga rosnie okolo 3 miesiecy a potem z miesiac czekam az mi sie pierwszy paczek otworzy ZLosliwce hehe... jedynie pierworodny ma dosc szybkie tempo. Rodzinka sie do mnie dzisiaj zjechala i juz tatko kombinuje jak mi jednego z blizniakow zakosic No chyba sie skusze i mu podaruje... czego to sie dla tatka nie robi...
u mnie tez są długodystansowce ehhhh łodyga rosnie u białego milimetr na dzien a ja juz bym chciała zeby paki były

miłego dnia życzę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-20, 08:07   #2930
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13

HEj) chciałam się pochwalić, prezentem od TZ wystarczy się rozchorować a już się robi miły:P

Jak Wam się podoba jak na mężczyznę i tak ładnego wybrał, zdorwe korzonki, 2 pędy:P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0037.jpg (149,0 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0038.jpg (158,0 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0039.jpg (149,1 KB, 29 załadowań)
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 08:10   #2931
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Śliczny!

Stary 2009-08-20, 08:19   #2932
malkol13
Zadomowienie

i to by było na tyle z przyjemnych... mam prośbę o ocenę sytuacji... dostałam od znajomej ( pracuję w obi, wyrwała!!! ) dwie roślinki... jedna na 100% cambria, niestety wszystkie pseudobulwy są malutkie i nie wiem czy da radę przeżyć... co 2 tygodnie wyjmuje z ziemi i maczam w ukorzeniaczu... myślicie, że ma szansę?? czy może dosadzić go do doniczki, gdzie są cabmrię, również te stare już po przekwitnięciu?? jak uważacie?

i drugi przypadek.. storczyk- nie mam pojęcia co za odmiana... spójrzcie na korzonki, da radę?? co to w ogóle jest? jak się dba o niego? i co zrobić z tym chorym listkiem?? czekam na opinie... bardzo mi zależy... strasznie się martwię czy maluchy dadzą radę;/
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0034.jpg (149,8 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0035.jpg (147,6 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0036.jpg (147,3 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg chory.jpg (153,1 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0030.jpg (151,0 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0031.jpg (148,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0032.jpg (148,6 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0033.jpg (146,6 KB, 32 załadowań)
Stary 2009-08-20, 09:18   #2933
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malkol13 Pokaż wiadomość
HEj) chciałam się pochwalić, prezentem od TZ wystarczy się rozchorować a już się robi miły:P

Jak Wam się podoba jak na mężczyznę i tak ładnego wybrał, zdorwe korzonki, 2 pędy:P
śliczny

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ----------

Cytat:
i to by było na tyle z przyjemnych... mam prośbę o ocenę sytuacji... dostałam od znajomej ( pracuję w obi, wyrwała!!! ) dwie roślinki... jedna na 100% cambria, niestety wszystkie pseudobulwy są malutkie i nie wiem czy da radę przeżyć... co 2 tygodnie wyjmuje z ziemi i maczam w ukorzeniaczu... myślicie, że ma szansę?? czy może dosadzić go do doniczki, gdzie są cabmrię, również te stare już po przekwitnięciu?? jak uważacie?

i drugi przypadek.. storczyk- nie mam pojęcia co za odmiana... spójrzcie na korzonki, da radę?? co to w ogóle jest? jak się dba o niego? i co zrobić z tym chorym listkiem?? czekam na opinie... bardzo mi zależy... strasznie się martwię czy maluchy dadzą radę;/
wydaje mi sie, ze dadza rade
Stary 2009-08-20, 11:20   #2934
Scrapkowa
Raczkowanie

Cytat:
martwię czy maluchy dadzą radę;/
powinny żyć

Maurice Maeterlinck
Stary 2009-08-20, 11:43   #2935
malkol13
Zadomowienie

a co z tym chorym liściem??? na początku była mała czarna kropka z małą zółtą obwódką... nie wygląda to za ciekawie;/ obciąć? no i co to za rodzaj? jak o niego dbac??

i co z cambria? wsadzić do innych starszych??

Edytowane przez malkol13
Czas edycji: 2009-08-20 o 11:53
Stary 2009-08-20, 12:40   #2936
Scrapkowa
Raczkowanie

Wygląda to na jakiś wirus. Ja bym obcięła choć mówi się że się nie powinno.

Zajrzyj tu może znajdziesz co to
http://www.magazyndomowy.pl/storczyki-1/

wydaje mi się że w tym watku prezentują coś podobnego
http://www.orchidarium.pl/forum/read...0&r=25278&pg=1

A cambrie wsadziłabym normalnie osobno do doniczki.

Maurice Maeterlinck
Stary 2009-08-20, 19:15   #2937
Scrapkowa
Raczkowanie

Dziewczyny stosowała któraś z Was nawóz naturalny Guano albo mgiełkę dla storczyków??
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image_func.php.jpg (9,7 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 716842051.jpg (17,6 KB, 9 załadowań)

Maurice Maeterlinck
Stary 2009-08-20, 21:33   #2938
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Dziewczyna z innego forum storczykowego bardzo polecała mi tą mgiełkę i jak się odkuję to ją zakupię.

Stary 2009-08-20, 22:08   #2939
Germini
Zakorzenienie

Postanowiłam oficjalnie dołączyć do Waszego grona - bądź co bądź to ten wątek sprawił, że zakochałam się w storczykach

Moja przygoda z falkami (na razie nie planuję się brać za inne, choć kuszą mnie jeszcze sabotki) zaczęła się kilka m-cy temu.

Pierwszy był ten:
1a.jpg
Niestety już przekwitł. Powoli przygotowuję się psychicznie do przesadzenia go

Ten przybył do mnie drugi:
2b.jpg
Mam go 2,5 m-ca, a on wciąż kwitnie. Ostatnio nieśmiało wypuścił dwa kolejne pąki, ale nie wiem, czy coś z nich będzie. Jest moim ulubieńcem

Kolejne dwa przygarnęłam kilka dni temu.

Na ciapka polowałam już od dłuższego czasu i gdy zobaczyłam go w sklepie, nie mogłam go tam zostawić
3b.jpg

Tego wzięłam ciapkowi dla towarzystwa Ale chyba wyczuł, skubany, że na ciapku zależało mi bardziej, bo już zwiądł mu jeden kwiatek
4a.jpg

Dzisiaj przytargałam do domu zabiedzonego falka z wyprzedaży za kilka zł. Będę na nim ćwiczyć przesadzanie, wycinanie korzeni i reanimację. Nie wiem, czy coś mi z tego wyjdzie, ale staram się być dobrej myśli

Na razie to wszystko. Oczywiście mam zamiar powolutku powiększać kolekcję
Stary 2009-08-20, 22:20   #2940
Ostrowczanka
Zakorzenienie

Germini - ten Twój ulubieniec jest bosssski .

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości