|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
dziekowac, dziekowac
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2912 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny. Wpadłam pochwalić się moim nowym zakupem Buraczkowy falek- 9 w mojej kolekcji. Zdjęcie razem z sąsiadem tym żółtaskiem co się wam tak podobał i jeszcze mój własny pedzik na tym pomarańczowym. Dziś go wąchałam i o dziwo pięknie pachnie.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#2913 |
Zakorzenienie
|
Piękny ten bordowy (zresztą wszystkie cudne!).
![]() |
#2914 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Norka wszystkiego najlepszego, dużo szczęścia i miłości, jak najmniej stresów i oczywiście czekamy na fotki. ![]() Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2009-08-18 o 07:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2915 |
Zakorzenienie
|
Alez ci sie rozkrzewil ten zolty
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() chcialam sie pochwalic, ze u tego mojego nowego nabytku ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2918 |
Przyczajenie
|
![]()
Drogie Panie
Mam problem w marcu dostałam pięknego fioletowego storczyka podlewałam go raz na 10 dni pojawiały się na nim białe plamki (to ponoć z wilgoci) potem przekwitł obcięłam łodyżkę tak jak wszyscy mi mówili i przesadziłam do donicy (ale nie szklanej tego nikt mi nie powiedział) po miesiącu dowiedziałam sie o tym i go przeadzilam ale juz prawie wszystkie korzenie pognily ... obcielam te pognite, bo myślałam że urosną ale on jeszcze bardziej zaczęły gnić ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja miałam podobnyy przypadek, tylko, ze musiałam obciąć prawie wszystkie korzonki, zostawiłam malusi jeden, który nie był całkowicie zgnity, przesadziłam i kwiatka przez jakiś czas nie podlewałam, zostawiłam go w spokoju, nie dotykałam nie drażniłam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Raczkowanie
|
Lilka87
Uratowałam kiedyś bezkorzeniowego... Tzn miałam identycznie jak Ty. też Miał masę zgniłych korzonków.. poobcinałam, a te najjędrniejsze których mu malutko zostało, zostawiłam w spokoju. .. włożyłam go do szklanej osłonki gdzie włożyłam TYLKO DUŻE KAWAŁKI KORY.. aby miał cały czas dostęp do powietrza i parowanie było lepsze.. Po jakimś czasie, może miesiącu nie pamiętam dokładnie jego korzenie stały sie całkiem jędrne.. a i liście sztywniejsze... (tylko kiedyś jak go podlałam zapomniałam wylać z niego wody i przez 2 dni stał w wodzie....) i znów go musze ratować.. |
![]() ![]() |
![]() |
#2921 |
Zakorzenienie
|
Lilka przezde wszystkim musisz miec podloze z kory dla storczykow a nie zwykla ziemie - mam nadzieje ze w ogrodowke nie wsadzilas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2922 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Może mnie jeszcze pamiętacie. Przeholowałam z podlewaniem i mój storek zżółkł. Teraz już wyzdrowiał ![]() Diana opisała mi jak to robić. Ale jeszcze nurtuje mnie kwestia techniczna. Jak odbywa się to namaczanie? No nie potrafię sobie tego wyobrazić. Do jakiegoś większego naczynia wlewam wodę i odpowiednią ilość nawozu i wkładam tam doniczkę ze storczykiem? Proszę wyjaśnijcie to początkującej ![]() Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2009-08-19 o 13:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() namaczam jak na zdjeciu okolo 20 min ![]() ![]() pozniej odcedzam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2924 |
Raczkowanie
|
Ja u swojego ze zgniłymi korzeniami i zwiędłymi listkami poddałam "odnowie biologicznej". Wadziłam do doniczki z keramzytem, codziennie pryskam listki wodą z odżywką, codziennie wynoszę go na świeże powietrze na kilka godzin i po tygodniu zauważyłam małą poprawę
![]()
![]() |
#2925 |
Zadomowienie
|
Dziękuję serdecznie
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2926 |
Raczkowanie
|
http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/index.php5
Ciekawa strona |
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() jestem taka ciekawa jakie będą kwiaty, że codziennie sprawdzam czy przypadkiem się nie rozwinął jakiś pączek. Czekam i czekam.... ![]()
![]() |
#2928 |
Zakorzenienie
|
Hehe czasem to sie mozna zaczekac
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() miłego dnia życzę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2930 |
Zadomowienie
|
HEj
![]() ![]() Jak Wam się podoba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2931 |
Zakorzenienie
|
Śliczny!
![]() |
#2932 |
Zadomowienie
|
i to by było na tyle z przyjemnych... mam prośbę o ocenę sytuacji... dostałam od znajomej ( pracuję w obi, wyrwała!!! ) dwie roślinki... jedna na 100% cambria, niestety wszystkie pseudobulwy są malutkie i nie wiem czy da radę przeżyć... co 2 tygodnie wyjmuje z ziemi i maczam w ukorzeniaczu... myślicie, że ma szansę?? czy może dosadzić go do doniczki, gdzie są cabmrię, również te stare już po przekwitnięciu?? jak uważacie?
i drugi przypadek.. storczyk- nie mam pojęcia co za odmiana... spójrzcie na korzonki, da radę?? co to w ogóle jest? jak się dba o niego? i co zrobić z tym chorym listkiem?? czekam na opinie... bardzo mi zależy... strasznie się martwię czy maluchy dadzą radę;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2933 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2934 |
Raczkowanie
|
![]() |
#2935 |
Zadomowienie
|
a co z tym chorym liściem??? na początku była mała czarna kropka z małą zółtą obwódką... nie wygląda to za ciekawie;/ obciąć? no i co to za rodzaj? jak o niego dbac??
i co z cambria? wsadzić do innych starszych?? Edytowane przez malkol13 Czas edycji: 2009-08-20 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2936 |
Raczkowanie
|
Wygląda to na jakiś wirus. Ja bym obcięła choć mówi się że się nie powinno.
Zajrzyj tu może znajdziesz co to http://www.magazyndomowy.pl/storczyki-1/ wydaje mi się że w tym watku prezentują coś podobnego http://www.orchidarium.pl/forum/read...0&r=25278&pg=1 A cambrie wsadziłabym normalnie osobno do doniczki.
![]() |
#2937 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny stosowała któraś z Was nawóz naturalny Guano albo mgiełkę dla storczyków??
![]() |
#2938 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyna z innego forum storczykowego bardzo polecała mi tą mgiełkę i jak się odkuję to ją zakupię.
![]() |
#2939 |
Zakorzenienie
|
Postanowiłam oficjalnie dołączyć do Waszego grona - bądź co bądź to ten wątek sprawił, że zakochałam się w storczykach
![]() Moja przygoda z falkami (na razie nie planuję się brać za inne, choć kuszą mnie jeszcze sabotki) zaczęła się kilka m-cy temu. Pierwszy był ten: 1a.jpg Niestety już przekwitł. Powoli przygotowuję się psychicznie do przesadzenia go ![]() Ten przybył do mnie drugi: 2b.jpg Mam go 2,5 m-ca, a on wciąż kwitnie. Ostatnio nieśmiało wypuścił dwa kolejne pąki, ale nie wiem, czy coś z nich będzie. Jest moim ulubieńcem ![]() Kolejne dwa przygarnęłam kilka dni temu. Na ciapka polowałam już od dłuższego czasu i gdy zobaczyłam go w sklepie, nie mogłam go tam zostawić ![]() 3b.jpg Tego wzięłam ciapkowi dla towarzystwa ![]() ![]() 4a.jpg Dzisiaj przytargałam do domu zabiedzonego falka z wyprzedaży za kilka zł. Będę na nim ćwiczyć przesadzanie, wycinanie korzeni i reanimację. Nie wiem, czy coś mi z tego wyjdzie, ale staram się być dobrej myśli ![]() Na razie to wszystko. Oczywiście mam zamiar powolutku powiększać kolekcję ![]()
#2940 |
Zakorzenienie
|
Germini - ten Twój ulubieniec jest bosssski
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:04.