Ciaza i porod w UK - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-06-03, 21:06   #2911
Sysunia_d
Zakorzenienie

Dot.: Ciaza i porod w UK

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Dziewczyny dzidzia nie wytrzymała, krwawienie stawało się bardzo obfite jak podczas @ z bólami nie do wytrzymania, dostałam morfine dożylnie, to było straszne...nie mogę przestać płakać, bo nie wiem dlaczego to się stało...w szpitalu byłam dzielna, ale po powrocie do domu pekłam. To jest tak mocne i ciężkie przeżycie, że nie myślałam nawet w najgorszych snach, że nas to spotka.
Dziękuje dziewczyny za dobre słowa
I życzę zdrowia Wam i przyszłym maluszkom, ja idę kurować moją dusze i zdruzgotane serce.
Ewurka tak mi przykro nie moge przestać płakać . Nawet nie wiem co napisać brakuje mi słow Dbaj o siebie

http://www.slub-wesele.pl/suwaczki/200304251135.png

17.11.2010 urodził sie nasz Skarbek
Sysunia_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 21:09   #2912
magdus25
Raczkowanie

dziekuje za rady bede probowac...ewurka ja rowniez nie wiem co powiedziec-jest mi bardzo przykro
Stary 2010-06-03, 21:17   #2913
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny dzidzia nie wytrzymała, krwawienie stawało się bardzo obfite jak podczas @ z bólami nie do wytrzymania, dostałam morfine dożylnie, to było straszne...nie mogę przestać płakać, bo nie wiem dlaczego to się stało...w szpitalu byłam dzielna, ale po powrocie do domu pekłam. To jest tak mocne i ciężkie przeżycie, że nie myślałam nawet w najgorszych snach, że nas to spotka.
I życzę zdrowia Wam i przyszłym maluszkom, ja idę kurować moją dusze i zdruzgotane serce.
Oj nie wiem co napisać.Bardzo mi przykro.
Wtej cholernej Anglii chyba nigdy nie zmądrzeją
Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 21:18   #2914
ursull
Zakorzenienie

Ewurka brak mi słów... . Bardzo mi przykro

magdus25 zgadzam się Darianną,podaj herbatę koprkową lub zwykła wodę,żadnego cukru,ani glukozy. Może też być herbata rumiankowa.

Jest mi cholernie smutno,uciekam spać...

ursull jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 21:34   #2915
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Kochana bardzo Ci współczuję
Doskonale wiem co czujesz,bo mnie to też spotkało... Życzę Ci dużo siły aby przetrwać te trudne chwile,bo będzie ciężko...Nie da się nigdy tego zapomnieć,ale można nauczyć się z tym żyć (tak ja zrobiłam). Nie zamykaj się tylko w sobie... Przytulam Cię bardzo mocno

Jola00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 21:39   #2916
aaliyah
Zakorzenienie

Ewurka strasznie mi przykro.
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-03, 22:21   #2917
Awika
Raczkowanie

Ewurka, mi tez bardzo przykro

Ja dzis po wizycie u poloznej, rutynowa kontrola, za miesiac ma byc robione badanie krwi.
Co mnie troche tu drazni to ciagly entuzjazm nawet jesli mowie, ze czuje sie super oprocz jazdy autobusami, po ktorych zdarza mi sie zwracac juz w pracy. Moze myslalam, ze mi cos na to powie a to i tak niewiele chyba jak na uroki ciazy. No nic. Ale zapytalam o szkole rodzenia, bo juz pozno a kiedy dzwonie pod numer, ktory podala mi polozna ze szpitala, nikt nie odpowiada. Caly czas wlacza sie sekretarka. myslalam, ze moze ta polozna z gp pomoze mi sie dodzwonic, ale ona, jak sie okazalo, nie ma zadnego innego numeru tam. a ja chcialam na oddychanie pochodzic Zanim sie dodzwonie to bedzie za pozno

Oprocz tego, to bardzo ladny dzien, Majka sie wierci rodzinka w szoku, ze sie nie objadam, a ja nie moge bo sie przez ten brzuch caly czas czuje scisnieta.

Dziewczyny, czy jest jakas regula jak spac w nocy? gdzis kiedys przeczytalam, ze nie powinno sie spac na plecach bo ponoc malenstwu to szkodzi, ze do lekkiego niedotlenienia moze dosjc, przez to, ze aorta jest uciskana. A mi akurat jest tak wygodnie :/
Awika jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-06-03, 23:07   #2918
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Awika Pokaż wiadomość

Dziewczyny, czy jest jakas regula jak spac w nocy? gdzis kiedys przeczytalam, ze nie powinno sie spac na plecach bo ponoc malenstwu to szkodzi, ze do lekkiego niedotlenienia moze dosjc, przez to, ze aorta jest uciskana. A mi akurat jest tak wygodnie :/
Ja do 8-mego miesiąca spałam na plecach.Potem było mi ciężko oddychać i teraz śpie na lewym boku.Podobno ma to dobry wpływ na ukrwienie łożyska.W dzien to spie prawie na siedząco z trzema poduszkami za plecami.
Stary 2010-06-04, 06:45   #2919
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Ewurka, mi tez bardzo przykro

Ja dzis po wizycie u poloznej, rutynowa kontrola, za miesiac ma byc robione badanie krwi.
Co mnie troche tu drazni to ciagly entuzjazm nawet jesli mowie, ze czuje sie super oprocz jazdy autobusami, po ktorych zdarza mi sie zwracac juz w pracy. Moze myslalam, ze mi cos na to powie a to i tak niewiele chyba jak na uroki ciazy. No nic. Ale zapytalam o szkole rodzenia, bo juz pozno a kiedy dzwonie pod numer, ktory podala mi polozna ze szpitala, nikt nie odpowiada. Caly czas wlacza sie sekretarka. myslalam, ze moze ta polozna z gp pomoze mi sie dodzwonic, ale ona, jak sie okazalo, nie ma zadnego innego numeru tam. a ja chcialam na oddychanie pochodzic Zanim sie dodzwonie to bedzie za pozno

Oprocz tego, to bardzo ladny dzien, Majka sie wierci rodzinka w szoku, ze sie nie objadam, a ja nie moge bo sie przez ten brzuch caly czas czuje scisnieta.

Awika jesli włącza się za każdym razem automatyczna sekretarka, może po prostu zostaw wiadomość ze swoim numerem telefonu.
Całkiem możliwe, że ktoś oddzwoni.
Można też spróbować dzwonić wcześnie rano. (mniej więcej o godzinie, gdy rozpoczynają pracę w szpitalu, przychodni (tam gdzie dzwonisz)

Entuzjazm ci przeszkadza? a mnie zadziwia i przeszkadza wieczne marudzenie
Bardzo mi się spodobało (i trochę zaskoczyło), gdy poszłam na pierwszą wizytę do GP, to złożył mi gratulacje Mimo jakichkolwiek niedogodności cieszę się z nich strasznie, bo są w granicach normy, a ciąża powoduje, że jestem bardzo szczęsliwa.
To chyba zależy od indywidualnego podejścia.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 07:04   #2920
Diari
Rozeznanie

Cytat:
Co mnie troche tu drazni to ciagly entuzjazm nawet jesli mowie, ze czuje sie super oprocz jazdy autobusami, po ktorych zdarza mi sie zwracac juz w pracy. Moze myslalam, ze mi cos na to powie...
Awika sorki, ale co chciałaś usłyszeć?
Wydaje mi się, że problem z jazdą autobusem to nic, w porównaniu z tym, co może przydarzyć się w ciąży. Powinnaś się cieszyć, że nie masz innych dolegliwości. A ich podejście wydaje mi się jak najbardziej ok, ten entuzjazm jest o wiele lepszy niż dołowanie ciężarnej.

Ja zaczynałam szkołę rodzenia w 32 tygodniu i chyba dziewczyny pisały wcześniej, że one tez w podobnym terminie miały pierwsze zajęcia, więc masz jeszcze trochę czasu.
Stary 2010-06-04, 07:53   #2921
Jola00
Zadomowienie

Witam kochane
Wciąż w dwupaku...Na dziś mamy termin
Pół nocy spałam dobrze,ale około 3 obudziłam się i już nie mogłam zasnąć...Tak ciężko już się przekręcić z boku na bok. Kości mnie bolą...
Ale skurczy żadnych nie ma,nie dzieje się nic... A ja już chcę urodzić
Pogoda piękna dziś znów

Ciekawe jak hanjah i thebestme nie ma żadnych wieści...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-04, 08:06   #2922
Diari
Rozeznanie

A ja już myślałam Jola, że ty w szpitalu jesteś i rodzisz

Ja też jestem ciekawa co tam u dziewczyn
Stary 2010-06-04, 08:12   #2923
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Diari Pokaż wiadomość
A ja już myślałam Jola, że ty w szpitalu jesteś i rodzisz

Ja też jestem ciekawa co tam u dziewczyn
Nawet nie wiesz jak chciałabym już pójść rodzić
Taki piękny weekend się zapowiada,już chciałabym mieć przy sobie małego Ale on nawet nie myśli wychodzić...Małż stwierdził,że pewnie synio u mnie w brzuchu ma za dobrze

Stary 2010-06-04, 11:14   #2924
ursull
Zakorzenienie

Czołem mauski w ten upalny dzionek .

Awika ja zaczynalam szkołę rodzenia w 32 tygodniu,a co do spana na plecach to zdecydowanie jest odradzane,bo jak sama napisałaś może zaszkodzić dziecku. najlepszą pozycją jest na lewym boku,a nawet na brzuchu można

Cytat:
Napisane przez Jola00 Pokaż wiadomość
Nawet nie wiesz jak chciałabym już pójść rodzić
Taki piękny weekend się zapowiada,już chciałabym mieć przy sobie małego Ale on nawet nie myśli wychodzić...Małż stwierdził,że pewnie synio u mnie w brzuchu ma za dobrze
ja tez myślałam,że ty już rodzisz . Małemu dobrze u mamy w brzuszku to co się będzie spieszył . Wiem co czujesz. Milenka urodziła się dokładnie w dniu terminu,chciaz od rana nić się nie zapowiadało. Kto wie kochana czy za chwilę nie zaczniesz rodzić. Tylko zdawaj nam tu relację.

No wlasnie co z thebestme i hanjah,już dawno powinny być w domkach i chociaz napisać czy wszystko ok

Stary 2010-06-04, 11:22   #2925
indiria
Raczkowanie

Magdus25 my podawaliśmy małej infacol, pozwalał się małej odgazowac, od pierwszego miesiąca zaczęliśmy stosowac gripe water. Jako poganiacz kupek podawałam do picia przegotowaną wodę, koperku nie chciała pic. No a potem miała biegunki i po kilkanaście kupek dziennie . Koleżanka przywiozła mi z Polski probiotyk w saszetkach i małej się wszystko uregulowało, biegunka minęła a kupy robi bez problemu, bez napinania się i bólu.

Przytule dla Ewurki, bardzo mi przykro.
indiria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 11:56   #2926
Vedma
Zadomowienie

Cytat:
Ewurko, tak mi przykro... mialam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze a teraz... wiem, ze moj placz Ci nie pomoze, ale przytulam - choc wirtualnie - bardzo mocno.

Cytat:
rodzinka w szoku, ze sie nie objadam, a ja nie moge bo sie przez ten brzuch caly czas czuje scisnieta.

No widzisz, ja mam tak samo z jedzeniem - chocbym chciala, to nie moge zmiescic normalnej porcji. Ba! Ostatnio taka glodna przyjechalam do domu na lunch, akurat upiekl mi sie swiezy razowy chleb, wiec zjadlam dwie kromki... nie jakies gigantyczne... i potem nie moglam praktycznie oddychac Dlatego czuje sie jak na diecie - jogurcik, salatka, niewielka kanapeczka, pol miski owsianki...

Co do spania - mysle, ze mozesz spac tak, jak jest Ci wygodnie. Skoro lezac na plecach czujesz sie komfortowo, nic Cie nie boli i nic Ci nie dretwieje - to raczej zadna arteria nie jest uciskana. To zalezy od ulozenia dziecka. I wierz mi, skutki niedokrwienia pierwsza odczujesz wlasnie Ty Ja juz teraz spie na boku, z poduszka miedzy kolanami, ale zdarza mi sie obudzic na plecach.

Cytat:
Napisane przez Diari Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że problem z jazdą autobusem to nic, w porównaniu z tym, co może przydarzyć się w ciąży. Powinnaś się cieszyć, że nie masz innych dolegliwości.

Ja zaczynałam szkołę rodzenia w 32 tygodniu i chyba dziewczyny pisały wcześniej, że one tez w podobnym terminie miały pierwsze zajęcia, więc masz jeszcze trochę czasu.
Awika, niektorzy (jak ja) maja problem z jazda autobusami przez cale zycie a z braku innych dolegliwosci mozna sie tylko cieszyc!

Ja zaczynam szkole rodzenia w ta niedziele (poczatek 33 tyg.) - to bedzie 3 spotkania co 2 tygodnie.

Cytat:
Małż stwierdził,że pewnie synio u mnie w brzuchu ma za dobrze
Mozliwe

Cytat:
Napisane przez ursull Pokaż wiadomość
Milenka urodziła się dokładnie w dniu terminu,chciaz od rana nić się nie zapowiadało. Kto wie kochana czy za chwilę nie zaczniesz rodzić. Tylko zdawaj nam tu relację.
Mysle, ze Jola o niczym innym nie marzy

Znow bylam dzisiaj na badaniu krwi, cos jest nie tak z tym moim poziomem cukru. Za 4 dni maja byc moje wyniki... Ale generalnie nie odczuwam jakiegos spadku formy. Dzisiaj jade przeleciec sie po sklepach, bo koncze wczesniej prace. A jutro chcemy pojechac na jakas wycieczke - wiem, wiem, mowilam ze zadnych wycieczek nie bede juz uskuteczniac, ale taka piekna pogoda...!

Jola, skonczylam szyc, ale... nie dalam juz rady wciagnac gumki, po prostu padlam mysle, ze dzisiaj znajde czas, zeby to zrobic
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 14:21   #2927
Darianna25
Zakorzenienie

Dzien dobry,
Ja juz po dentyście i po zakupach.
Plany były ambitne ale już nie mogę.
Upał u mnie nieziemski.
Zaraz się zdrzemne,potem obiadek,wizaz i tak zleci do wieczora.
Wczoraj puściłam mężowi tylko 3 odcinki szkoły rodzenia.Jak zlagodzić ból porodowy, jak pielęgnować niemowlaka i pierwsze 3 miesiace życia dziecka.Miał dosć. A to dopiero początek.Jeszcze chce mu pokazać poród w wodzie.Jak u mnie w szpitalu będzie wolny basen to chciałabym skorzystać.

No i zapomniałabym, ze ma +16kg.Łudze się, że 3 kg to sama woda.
Mnie też niedobrze.Mało jem ale mała uciska na żołądek.
Stary 2010-06-04, 14:32   #2928
Jola00
Zadomowienie

Cholera,a mi się buzia nie zamyka...Chyba przez całą ciążę nie miałam takiego apetytu jak teraz... I jest 21 kg na plusie
A gorąco u mnie tak,że nawet spać się nie da...
To robię dziś nic...Mam dzień leniwca
A wymyśliłam sobie,że urodzę 7 czerwca....

Stary 2010-06-04, 14:56   #2929
Diari
Rozeznanie

A ja czekam na męża jak wróci z pracy i jedziemy nad wodę, on wędkować, a ja poleżeć na leżaczku z książką. Mam nadzieję, że słońce mi nie zajdzie.

A mnie wróciła ochota na słodkie i to ze zdwojoną siłą, cały czas tylko myślę, co by tu zjeść

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-06-04, 18:07   #2930
magdus25
Raczkowanie

witajcie kobiety-wpadlam podziekowac za rady -koperek okazal sie zbawienny,mala zrobila kupe giganta a my cieszylismy sie jak glupki Jolaoo trzymam zeby Oliverek wyszedl szybciutko i wklejam link do tego pasa poporodowego bo wydaje mi sie ze ktos byl zainteresowanya teraz pomykamy na spacerek bo pogoda jest cudna.
http://moda.allegro.pl/item993007614..._hit_l_xl.html
Stary 2010-06-04, 19:22   #2931
Awika
Raczkowanie

Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, chyba macie racje, zeby sie czepiac czyjegos entuzjazmu ale to moze po tych moich pierwszych doswiadczeniach kiedy to jedna lekarka kazala mi skasowac swojaa wizyte a druga, ze czemu mnie nie ma na badaniach? Generalnie ta polozna to mila kobieta a ja po prostu mam troche prywatnyc problemow. Dobra, odpuszczam jej, jest w porzadku

To ja bylam tez wkurzona na siebie bo zapomnialam jej zapytac o maternity leave. czy to jest 26 tyg platnych a reszta nie, czy 26 + 13 = 39 tyg platnych coraz mniej. No ale nic.

Darianna ja juz poprosilam o porod w basenie i nie ma jak narazie przeciwskazan Jesli bedzie dostepny w momencie kiedy bede rodzic to chyba zrezygnuje ze znieczulaczy
Awika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 19:36   #2932
ursull
Zakorzenienie

Vedma no to czekamy na fotkę spódnicy

Darianna moj Tż to po jednym filmie wymiękł,nie miałam sumienia go więcej "katować",a jak przyszło co do czego to świetnie sobie poradził . Ja korzystalam z basenu,ale końcówka była na łóżku,bo basen za bardzo mnie relaksował i nie parłam tak jak należy

Jolaoo jak tam u ciebie? Dzieje się coś? Ja przytyłam 22 kg w pierwszej,a słyszalam już o kobietach,które przybrały 30,a nawet 40kg
A czemu 7 czerwca?

Diari i jak tam nad wodą?

Awika tutaj jest link do info o maternity leave :
http://www.direct.gov.uk/en/parents/...ay/dg_10029285

trwa 52 tygodnie, z czego 39 jest płatnych

Dostałam dziś na maila taką informację dotyczącą Child Trust Fund,więc dzielę się,bo dość istotne dla nas

Dnia 24 maja 2010 roku, rząd brytyjski ogłosił, że zamierza zredukować, a potem wycofać wszelki rządowy wkład do Child Trust Fund (w skrócie CTF – są to długoterminowe konta oszczędnościowe lub inwestycyjne dla dzieci w UK).
Te zmiany będą dotyczyć prawie wszystkich istniejących kont Child Trust Fund, rodziców, którzy jeszcze nie wykorzystali swoich voucherów oraz rodzin, które spodziewają się dziecka.

Jakie zmiany dotyczące CTF zostały ogłoszone?
Od 1 sierpnia 2010 r. rządowe wpłaty wieku 7 lat do CTF zostaną zatrzymane
Vouchery CTF, poczynając od 1 stycznia 2011 roku, nie będą dłużej wydawane
Jako działanie pośredniczące w zmianach, wartość nowych voucherów wydawanych od 1 sierpnia do 31 grudnia 2010 roku będzie pomniejszona
Vouchery CTF, które już zostały wydane, pozostaną ważne aż do upłynięcia daty ważności
Istniejące konta nie zostaną zamknięte, jednak nie będą wpłacane na nie dalsze kontrybucje rządowe

Jak i kiedy rząd ma zamiar zredukować CTF?

Rząd zamierza zmniejszyć wpłaty jeszcze w tym roku, wycofując je całkowicie początkiem roku 2011. Poddany istotnej ustawie zaaprobowanej przez parlament, rząd ma w planie:
pomniejszyć wkład rządowy dla dzieci urodzonych po sierpniu 2010 r.:
- o z £250 do £50 dla dzieci z zamożniejszych rodzin
- o z £500 do £100 dla dzieci z rodzin o mniejszym dochodzie

zatrzymać wszelkie wkłady finansowe wieku 7 lat dla dzieci, które ukończą 7 lat po sierpniu 2010 r.
zatrzymać wydawanie przez HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – pozaministerialny wydział rządu brytyjskiego, odpowiedzialny za regulowanie podatków oraz wypłaty poszczególnych rodzajów dofinansowań) nowych voucherów CTF, poczynając od stycznia 2011 r. (vouchery wydane przed tą datą pozostaną ważne)

Jestem w ciąży. Czy otrzymam jeszcze voucher CTF, kiedy moje dziecko się narodzi?

Tak, o ile twoje dziecko zostanie urodzone zanim ustawa zatrzymująca wydawanie voucherów się uprawomocni. By to nastąpiło (poza kwestią daty urodzin, omówioną wyżej) muszą być także spełnione poniższe punkty:
dziecko musi mieszkać w Zjednoczonym Królestwie
musisz otrzymywać zasiłki na to dziecko
dziecko nie jest poddane kontroli biura imigracyjnego
Przyznanie zasiłku dla dziecka (Child Benefit) automatycznie uruchamia proces wydawania vouchera, więc powinno się postarać o to jak najszybciej.

Moje dziecko wkrótce się narodzi – co powinnam zrobić?

Jak tylko dziecko się urodzi, złóż wniosek o Child Benefit, jako, że to automatyzuje proces przyznania vouchera CTF. Jeśli twoje dziecko zostanie urodzone w dzień 31 lipca 2010 lub wcześniej i do końca października zostanie ci przyznany zasiłek, będzie to zasiłek wielkości £250. Po tej dacie voucher zostaje zredukowany do £50.

Termin narodzin mojego dziecka jest przewidywany już na 2011 rok.
Co mogę zrobić?

Family Investments (jeden z 15 providerów kont zasiłkowych) jest w trakcie opracowywania nowej oferty dla dzieci, które nie zakwalifikują się do CTF. Jeśli zarejestrujesz się, by otrzymać pakiet informacyjny CTF, ale termin narodzin będzie w styczniu 2011 r. lub po, wyślą właściwe informacje dotyczące nowej oferty w odpowiednim czasie.

Otrzymałam voucher CTF dla mojego dziecka, jednak jeszcze go nie użyłam – czy mogę to zrobić?

Jak najbardziej tak. Jego użycie będzie możliwe aż do upływu daty ważności na voucherze. Zgodnie z zapowiedzianymi zmianami w CTF, dobrym wyjściem byłaby inwestycja vouchera u firmy specjalizującej się w zasiłkach CTF na dłuższa metę, takiej jak np. Family Investments, Child Trust Fund, Engage Mutual itp. Jeśli nie użyjesz swojego vouchera przed upływem ważności, konto dla dziecka za ciebie założy HMRC.

Kiedy rządowe kontrybucje ustaną, czy nadal będę mogła otworzyć konto CTF dla mojego dziecka (tj. bez vouchera)?

Kiedy wejdzie właściwa ustawa, rząd zamierza zatrzymać wydawanie voucherów przez HMRC i nie będzie możliwe otworzenie konta CTF (oprócz tych, którzy otrzymali voucher przed tą datą).
Moje dziecko już ma konto CTF – co się z nim stanie?

Jeśli twoje dziecko jest szczęśliwym posiadaczem Child Trust Fund, jego konto nadal będzie działało tak jak dotychczas. Jednakże, kiedy właściwa ustawa zostanie wdrożona, twoje dziecko nie otrzyma dalszych wpłat rządowych.

Czy rodzina i przyjaciele wciąż będą mogli dokonywać wpłaty na konto CTF mojego dziecka?
Tak. Nie ma w planach żadnych zmian w tej dziedzinie – rodzina i przyjaciele wciąż będą mogli wpłacać do £1200 rocznie na konto oszczędnościowe dziecka. Prosimy pamiętać, że wszelkie pieniądze wpłacane na konto należą do dziecka. Tylko one będą miały do nich dostęp, po ukończeniu 18-tego roku życia.

A co z ulgą podatkowa obejmującą konta CTF?
W tej kwestii rząd nie zapowiada żadnych zmian – istniejące konta oszczędnościowe CTF będą wciąż korzystały z wolnego od opodatkowania wzrostu oszczędności. Proszę pamiętać, że jeśli twoje dziecko ma konto w funduszu inwestycyjnym, które inwestuje w akcje i udziały firm, wartość konta może się obniżyć, przez co dziecko może dostać mniej niż zostało wpłacone na konto. Jest to standardowe ryzyko związane z grą na giełdzie.

Czy ja (lub moje dziecko) będziemy mogli wypłacić pieniądze zainwestowane na koncie?
Nie. Tutaj wszystko pozostaje bez zmian – żadne wypłaty nie są dozwolone aż do ukończenia 18-tego roku życia przez dziecko.

Otworzyłam konto CTF, jednak nie wpłynęła żadna dodatkowa wpłata (£250 dla dzieci w rodzinach o mniejszym dochodzie) – czy wciąż je dostanę?

Tak. Dodatkowe wpłaty dla dzieci, które otrzymały konto CTF przed uprawomocnieniem ustawy będą wpłacane na konto.

Moje dziecko ma 4 lata. Czy otrzyma kolejne Ł250, wypłacane w 7 roku życia?
Niestety nie.
Z kim mogę rozmawiać w celu otrzymania dalszych informacji?

Możesz skontaktować się z rządową linią pomocy pod numerem 0-845-302-1470 lub odwiedzić ich stronę internetową www.childtrustfund.gov.uk

Stary 2010-06-04, 19:54   #2933
Jola00
Zadomowienie

ursull niestety nic się u mnie nie dzieje...Stopy tylko spuchły mi od tego gorąca...Uparcie będę powtarzać i marudzić,że ja już chcę na porodówkę
A tak sobie wymyśliłam ten 7 czerwca

Stary 2010-06-04, 19:56   #2934
Vedma
Zadomowienie

O, to mam nadzieje, ze Adas sie jeszcze zalapie na 250...
Jola - 7 czerwca, czemu nie. Bardzo ladna data.

Tak sobie mysle o Ewurce i bardzo jest mi jej szkoda, ale ze zrozumialych wzgledow nie bede roztrzasac tematu. Ehhh... Zrobilam inwentaryzacje ubranek dla malego i z tabelka w dloni udalam sie do TKMaxxa uzupelnic zapasy. I... nic nie kupilam. Nic! Ani jednej, malutkiej rzeczy. Frustrujace.
I jestem jeszcze dalej poza tymi snami.
(...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba,
Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą.
Vedma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 20:01   #2935
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
ursull niestety nic się u mnie nie dzieje...Stopy tylko spuchły mi od tego gorąca...Uparcie będę powtarzać i marudzić,że ja już chcę na porodówkę
A tak sobie wymyśliłam ten 7 czerwca
doskonale ciebie rozumiem,ja tez się wkurzałam,tak bardzo chcialam już urodzić. To jest takie irytujące . Pomyśl,że już niedługo,że w każdej chwili może to nastąpić. Zdecydowanie masz już bliżej niż dalej

Cytat:
Napisane przez Vedma Pokaż wiadomość

Tak sobie mysle o Ewurce i bardzo jest mi jej szkoda, ale ze zrozumialych wzgledow nie bede roztrzasac tematu. Ehhh... Zrobilam inwentaryzacje ubranek dla malego i z tabelka w dloni udalam sie do TKMaxxa uzupelnic zapasy. I... nic nie kupilam. Nic! Ani jednej, malutkiej rzeczy. Frustrujace.
Moje dziecię dostanie już tylko 50 .
Ja też ciągle myślę o Ewurce...
A czemu akurat do TKMaxxa? Nie lepiej w Mothercare czy Nexcie?

Stary 2010-06-04, 20:05   #2936
Jola00
Zadomowienie

Cytat:

Ja też myślę o Ewurce... Przypomniało mi się,co sama przeżywałam...

A dlaczego nic nie kupiłaś

Stary 2010-06-04, 20:06   #2937
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

Vedma a czego wg listy jeszcze brakuje? Na pewno coś znajdziesz

Jola 7 czerwiec fajna data. Na pewno będę czekać na wieści, moze synek posłucha mamy
ostatnio z ciekawości zjarzałam na stronę smyka i doznałam szoku.
Laktator, który kupiłam przy pierwszym synku kosztuje 200zł, a ja go zakupiłam w TK Maxx za niecałe 10-12 funtów (pamięć mnie nieco zawodzi).
Nie wiem czy to ceny poszły w górę, czy nadal sa takie różnice cenowe.

Ja zakupiłam na maluszka moses basket
Okazja niebywała się pojawiła i dlatego tak wcześnie (uwielbiam ebay pod tym względem).
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici

Edytowane przez ***luna
Czas edycji: 2010-06-04 o 20:08
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-06-04, 20:39   #2938
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdus25 Pokaż wiadomość
witajcie kobiety-wpadlam podziekowac za rady -koperek okazal sie zbawienny,mala zrobila kupe giganta a my cieszylismy sie jak glupki Jolaoo trzymam zeby Oliverek wyszedl szybciutko i wklejam link do tego pasa poporodowego bo wydaje mi sie ze ktos byl zainteresowanya teraz pomykamy na spacerek bo pogoda jest cudna.
http://moda.allegro.pl/item993007614..._hit_l_xl.html
Cytat:
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, chyba macie racje, zeby sie czepiac czyjegos entuzjazmu ale to moze po tych moich pierwszych doswiadczeniach kiedy to jedna lekarka kazala mi skasowac swojaa wizyte a druga, ze czemu mnie nie ma na badaniach? Generalnie ta polozna to mila kobieta a ja po prostu mam troche prywatnyc problemow. Dobra, odpuszczam jej, jest w porzadku

To ja bylam tez wkurzona na siebie bo zapomnialam jej zapytac o maternity leave. czy to jest 26 tyg platnych a reszta nie, czy 26 + 13 = 39 tyg platnych coraz mniej. No ale nic.

Darianna ja juz poprosilam o porod w basenie i nie ma jak narazie przeciwskazan Jesli bedzie dostepny w momencie kiedy bede rodzic to chyba zrezygnuje ze znieczulaczy
Mam ten sam pas.Jest fajny.
Zastanawiam się kiedy bede go nosić bo tak z 6 tyg po porodzie to bedzie środek lata.Chyba jako sexi bielizne bede zakładac na noc
Stary 2010-06-04, 20:47   #2939
Jola00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość
Mam ten sam pas.Jest fajny.
Zastanawiam się kiedy bede go nosić bo tak z 6 tyg po porodzie to bedzie środek lata.Chyba jako sexi bielizne bede zakładac na noc
Ja się też właśnie zastanawiam nad tym pasem...Wyczytałam w necie,że do 6 tygodni po porodzie nie powinno się nosić żadnych pasów... Że dopiero po połogu można. Prawda to?

Stary 2010-06-04, 21:12   #2940
ursull
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się też właśnie zastanawiam nad tym pasem...Wyczytałam w necie,że do 6 tygodni po porodzie nie powinno się nosić żadnych pasów... Że dopiero po połogu można. Prawda to?
Dopiero po połogu można. Ja nosiłam i powiem wam szczerze,że niewiele mi pomógł. Myślę,że ćwiczenia i dieta więcej zrobią

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości