![]() |
#2911 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ciaza i porod w UK
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2912 |
Raczkowanie
|
dziekuje za rady
![]() ![]() ![]()
#2913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtej cholernej Anglii chyba nigdy nie zmądrzeją ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2914 |
Zakorzenienie
|
Ewurka brak mi słów...
![]() ![]() magdus25 zgadzam się Darianną,podaj herbatę koprkową lub zwykła wodę,żadnego cukru,ani glukozy. Może też być herbata rumiankowa. Jest mi cholernie smutno,uciekam spać... |
![]() ![]() |
![]() |
#2915 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Doskonale wiem co czujesz,bo mnie to też spotkało... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2916 |
Zakorzenienie
|
Ewurka strasznie mi przykro.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Raczkowanie
|
Ewurka, mi tez bardzo przykro
![]() ![]() ![]() Ja dzis po wizycie u poloznej, rutynowa kontrola, za miesiac ma byc robione badanie krwi. Co mnie troche tu drazni to ciagly entuzjazm nawet jesli mowie, ze czuje sie super oprocz jazdy autobusami, po ktorych zdarza mi sie zwracac juz w pracy. Moze myslalam, ze mi cos na to powie a to i tak niewiele chyba jak na uroki ciazy. No nic. Ale zapytalam o szkole rodzenia, bo juz pozno a kiedy dzwonie pod numer, ktory podala mi polozna ze szpitala, nikt nie odpowiada. Caly czas wlacza sie sekretarka. myslalam, ze moze ta polozna z gp pomoze mi sie dodzwonic, ale ona, jak sie okazalo, nie ma zadnego innego numeru tam. ![]() ![]() ![]() Oprocz tego, to bardzo ladny dzien, Majka sie wierci ![]() Dziewczyny, czy jest jakas regula jak spac w nocy? gdzis kiedys przeczytalam, ze nie powinno sie spac na plecach bo ponoc malenstwu to szkodzi, ze do lekkiego niedotlenienia moze dosjc, przez to, ze aorta jest uciskana. A mi akurat jest tak wygodnie :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2918 |
Zakorzenienie
|
Ja do 8-mego miesiąca spałam na plecach.Potem było mi ciężko oddychać i teraz śpie na lewym boku.Podobno ma to dobry wpływ na ukrwienie łożyska.W dzien to spie prawie na siedząco z trzema poduszkami za plecami.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Awika jesli włącza się za każdym razem automatyczna sekretarka, może po prostu zostaw wiadomość ze swoim numerem telefonu. Całkiem możliwe, że ktoś oddzwoni. Można też spróbować dzwonić wcześnie rano. (mniej więcej o godzinie, gdy rozpoczynają pracę w szpitalu, przychodni (tam gdzie dzwonisz) ![]() Entuzjazm ci przeszkadza? ![]() ![]() Bardzo mi się spodobało (i trochę zaskoczyło), gdy poszłam na pierwszą wizytę do GP, to złożył mi gratulacje ![]() ![]() To chyba zależy od indywidualnego podejścia.
![]() |
#2920 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że problem z jazdą autobusem to nic, w porównaniu z tym, co może przydarzyć się w ciąży. Powinnaś się cieszyć, że nie masz innych dolegliwości. A ich podejście wydaje mi się jak najbardziej ok, ten entuzjazm jest o wiele lepszy niż dołowanie ciężarnej. Ja zaczynałam szkołę rodzenia w 32 tygodniu i chyba dziewczyny pisały wcześniej, że one tez w podobnym terminie miały pierwsze zajęcia, więc masz jeszcze trochę czasu.
![]() |
#2921 |
Zadomowienie
|
Witam kochane
![]() Wciąż w dwupaku...Na dziś mamy termin ![]() Pół nocy spałam dobrze,ale około 3 obudziłam się i już nie mogłam zasnąć...Tak ciężko już się przekręcić z boku na bok. Kości mnie bolą... Ale skurczy żadnych nie ma,nie dzieje się nic... A ja już chcę urodzić ![]() Pogoda piękna dziś znów ![]() Ciekawe jak hanjah i thebestme nie ma żadnych wieści... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2922 |
Rozeznanie
|
A ja już myślałam Jola, że ty w szpitalu jesteś i rodzisz
![]() Ja też jestem ciekawa co tam u dziewczyn
#2923 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Taki piękny weekend się zapowiada,już chciałabym mieć przy sobie małego ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2924 | |
Zakorzenienie
|
Czołem mauski w ten upalny dzionek
![]() Awika ja zaczynalam szkołę rodzenia w 32 tygodniu,a co do spana na plecach to zdecydowanie jest odradzane,bo jak sama napisałaś może zaszkodzić dziecku. najlepszą pozycją jest na lewym boku,a nawet na brzuchu można ![]() Cytat:
![]() ![]() No wlasnie co z thebestme i hanjah,już dawno powinny być w domkach i chociaz napisać czy wszystko ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2925 |
Raczkowanie
|
Magdus25 my podawaliśmy małej infacol, pozwalał się małej odgazowac, od pierwszego miesiąca zaczęliśmy stosowac gripe water. Jako poganiacz kupek podawałam do picia przegotowaną wodę, koperku nie chciała pic. No a potem miała biegunki i po kilkanaście kupek dziennie
![]() Przytule dla Ewurki, bardzo mi przykro. |
![]() ![]() |
![]() |
#2926 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co do spania - mysle, ze mozesz spac tak, jak jest Ci wygodnie. Skoro lezac na plecach czujesz sie komfortowo, nic Cie nie boli i nic Ci nie dretwieje - to raczej zadna arteria nie jest uciskana. To zalezy od ulozenia dziecka. I wierz mi, skutki niedokrwienia pierwsza odczujesz wlasnie Ty ![]() Cytat:
![]() Ja zaczynam szkole rodzenia w ta niedziele (poczatek 33 tyg.) - to bedzie 3 spotkania co 2 tygodnie. Mozliwe ![]() Cytat:
![]() Znow bylam dzisiaj na badaniu krwi, cos jest nie tak z tym moim poziomem cukru. Za 4 dni maja byc moje wyniki... Ale generalnie nie odczuwam jakiegos spadku formy. Dzisiaj jade przeleciec sie po sklepach, bo koncze wczesniej prace. A jutro chcemy pojechac na jakas wycieczke - wiem, wiem, mowilam ze zadnych wycieczek nie bede juz uskuteczniac, ale taka piekna pogoda...! Jola, skonczylam szyc, ale... nie dalam juz rady wciagnac gumki, po prostu padlam ![]() ![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Zakorzenienie
|
Dzien dobry,
Ja juz po dentyście i po zakupach. Plany były ambitne ale już nie mogę. ![]() Upał u mnie nieziemski. Zaraz się zdrzemne,potem obiadek,wizaz i tak zleci do wieczora. Wczoraj puściłam mężowi tylko 3 odcinki szkoły rodzenia.Jak zlagodzić ból porodowy, jak pielęgnować niemowlaka i pierwsze 3 miesiace życia dziecka.Miał dosć. A to dopiero początek.Jeszcze chce mu pokazać poród w wodzie.Jak u mnie w szpitalu będzie wolny basen to chciałabym skorzystać. No i zapomniałabym, ze ma +16kg.Łudze się, że 3 kg to sama woda. ![]() Mnie też niedobrze.Mało jem ale mała uciska na żołądek. |
![]() ![]() |
![]() |
#2928 |
Zadomowienie
|
Cholera,a mi się buzia nie zamyka...Chyba przez całą ciążę nie miałam takiego apetytu jak teraz... I jest 21 kg na plusie
![]() A gorąco u mnie tak,że nawet spać się nie da... To robię dziś nic...Mam dzień leniwca ![]() A wymyśliłam sobie,że urodzę 7 czerwca.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2929 |
Rozeznanie
|
A ja czekam na męża jak wróci z pracy i jedziemy nad wodę
![]() A mnie wróciła ochota na słodkie i to ze zdwojoną siłą, cały czas tylko myślę, co by tu zjeść ![]()
#2930 |
Raczkowanie
|
witajcie kobiety-wpadlam podziekowac za rady
![]() ![]() ![]() ![]() http://moda.allegro.pl/item993007614..._hit_l_xl.html
#2931 |
Raczkowanie
|
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi, chyba macie racje, zeby sie czepiac czyjegos entuzjazmu
![]() ![]() To ja bylam tez wkurzona na siebie bo zapomnialam jej zapytac o maternity leave. czy to jest 26 tyg platnych a reszta nie, czy 26 + 13 = 39 tyg platnych coraz mniej. No ale nic. Darianna ja juz poprosilam o porod w basenie i nie ma jak narazie przeciwskazan ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2932 |
Zakorzenienie
|
Vedma no to czekamy na fotkę spódnicy
![]() Darianna moj Tż to po jednym filmie wymiękł,nie miałam sumienia go więcej "katować",a jak przyszło co do czego to świetnie sobie poradził ![]() ![]() Jolaoo jak tam u ciebie? Dzieje się coś? Ja przytyłam 22 kg w pierwszej,a słyszalam już o kobietach,które przybrały 30,a nawet 40kg ![]() A czemu 7 czerwca? Diari i jak tam nad wodą? Awika tutaj jest link do info o maternity leave : http://www.direct.gov.uk/en/parents/...ay/dg_10029285 trwa 52 tygodnie, z czego 39 jest płatnych ![]() Dostałam dziś na maila taką informację dotyczącą Child Trust Fund,więc dzielę się,bo dość istotne dla nas ![]() Dnia 24 maja 2010 roku, rząd brytyjski ogłosił, że zamierza zredukować, a potem wycofać wszelki rządowy wkład do Child Trust Fund (w skrócie CTF – są to długoterminowe konta oszczędnościowe lub inwestycyjne dla dzieci w UK). Te zmiany będą dotyczyć prawie wszystkich istniejących kont Child Trust Fund, rodziców, którzy jeszcze nie wykorzystali swoich voucherów oraz rodzin, które spodziewają się dziecka. Jakie zmiany dotyczące CTF zostały ogłoszone? Od 1 sierpnia 2010 r. rządowe wpłaty wieku 7 lat do CTF zostaną zatrzymane Vouchery CTF, poczynając od 1 stycznia 2011 roku, nie będą dłużej wydawane Jako działanie pośredniczące w zmianach, wartość nowych voucherów wydawanych od 1 sierpnia do 31 grudnia 2010 roku będzie pomniejszona Vouchery CTF, które już zostały wydane, pozostaną ważne aż do upłynięcia daty ważności Istniejące konta nie zostaną zamknięte, jednak nie będą wpłacane na nie dalsze kontrybucje rządowe Jak i kiedy rząd ma zamiar zredukować CTF? Rząd zamierza zmniejszyć wpłaty jeszcze w tym roku, wycofując je całkowicie początkiem roku 2011. Poddany istotnej ustawie zaaprobowanej przez parlament, rząd ma w planie: pomniejszyć wkład rządowy dla dzieci urodzonych po sierpniu 2010 r.: - o z £250 do £50 dla dzieci z zamożniejszych rodzin - o z £500 do £100 dla dzieci z rodzin o mniejszym dochodzie zatrzymać wszelkie wkłady finansowe wieku 7 lat dla dzieci, które ukończą 7 lat po sierpniu 2010 r. zatrzymać wydawanie przez HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs – pozaministerialny wydział rządu brytyjskiego, odpowiedzialny za regulowanie podatków oraz wypłaty poszczególnych rodzajów dofinansowań) nowych voucherów CTF, poczynając od stycznia 2011 r. (vouchery wydane przed tą datą pozostaną ważne) Jestem w ciąży. Czy otrzymam jeszcze voucher CTF, kiedy moje dziecko się narodzi? Tak, o ile twoje dziecko zostanie urodzone zanim ustawa zatrzymująca wydawanie voucherów się uprawomocni. By to nastąpiło (poza kwestią daty urodzin, omówioną wyżej) muszą być także spełnione poniższe punkty: dziecko musi mieszkać w Zjednoczonym Królestwie musisz otrzymywać zasiłki na to dziecko dziecko nie jest poddane kontroli biura imigracyjnego Przyznanie zasiłku dla dziecka (Child Benefit) automatycznie uruchamia proces wydawania vouchera, więc powinno się postarać o to jak najszybciej. Moje dziecko wkrótce się narodzi – co powinnam zrobić? Jak tylko dziecko się urodzi, złóż wniosek o Child Benefit, jako, że to automatyzuje proces przyznania vouchera CTF. Jeśli twoje dziecko zostanie urodzone w dzień 31 lipca 2010 lub wcześniej i do końca października zostanie ci przyznany zasiłek, będzie to zasiłek wielkości £250. Po tej dacie voucher zostaje zredukowany do £50. Termin narodzin mojego dziecka jest przewidywany już na 2011 rok. Co mogę zrobić? Family Investments (jeden z 15 providerów kont zasiłkowych) jest w trakcie opracowywania nowej oferty dla dzieci, które nie zakwalifikują się do CTF. Jeśli zarejestrujesz się, by otrzymać pakiet informacyjny CTF, ale termin narodzin będzie w styczniu 2011 r. lub po, wyślą właściwe informacje dotyczące nowej oferty w odpowiednim czasie. Otrzymałam voucher CTF dla mojego dziecka, jednak jeszcze go nie użyłam – czy mogę to zrobić? Jak najbardziej tak. Jego użycie będzie możliwe aż do upływu daty ważności na voucherze. Zgodnie z zapowiedzianymi zmianami w CTF, dobrym wyjściem byłaby inwestycja vouchera u firmy specjalizującej się w zasiłkach CTF na dłuższa metę, takiej jak np. Family Investments, Child Trust Fund, Engage Mutual itp. Jeśli nie użyjesz swojego vouchera przed upływem ważności, konto dla dziecka za ciebie założy HMRC. Kiedy rządowe kontrybucje ustaną, czy nadal będę mogła otworzyć konto CTF dla mojego dziecka (tj. bez vouchera)? Kiedy wejdzie właściwa ustawa, rząd zamierza zatrzymać wydawanie voucherów przez HMRC i nie będzie możliwe otworzenie konta CTF (oprócz tych, którzy otrzymali voucher przed tą datą). Moje dziecko już ma konto CTF – co się z nim stanie? Jeśli twoje dziecko jest szczęśliwym posiadaczem Child Trust Fund, jego konto nadal będzie działało tak jak dotychczas. Jednakże, kiedy właściwa ustawa zostanie wdrożona, twoje dziecko nie otrzyma dalszych wpłat rządowych. Czy rodzina i przyjaciele wciąż będą mogli dokonywać wpłaty na konto CTF mojego dziecka? Tak. Nie ma w planach żadnych zmian w tej dziedzinie – rodzina i przyjaciele wciąż będą mogli wpłacać do £1200 rocznie na konto oszczędnościowe dziecka. Prosimy pamiętać, że wszelkie pieniądze wpłacane na konto należą do dziecka. Tylko one będą miały do nich dostęp, po ukończeniu 18-tego roku życia. A co z ulgą podatkowa obejmującą konta CTF? W tej kwestii rząd nie zapowiada żadnych zmian – istniejące konta oszczędnościowe CTF będą wciąż korzystały z wolnego od opodatkowania wzrostu oszczędności. Proszę pamiętać, że jeśli twoje dziecko ma konto w funduszu inwestycyjnym, które inwestuje w akcje i udziały firm, wartość konta może się obniżyć, przez co dziecko może dostać mniej niż zostało wpłacone na konto. Jest to standardowe ryzyko związane z grą na giełdzie. Czy ja (lub moje dziecko) będziemy mogli wypłacić pieniądze zainwestowane na koncie? Nie. Tutaj wszystko pozostaje bez zmian – żadne wypłaty nie są dozwolone aż do ukończenia 18-tego roku życia przez dziecko. Otworzyłam konto CTF, jednak nie wpłynęła żadna dodatkowa wpłata (£250 dla dzieci w rodzinach o mniejszym dochodzie) – czy wciąż je dostanę? Tak. Dodatkowe wpłaty dla dzieci, które otrzymały konto CTF przed uprawomocnieniem ustawy będą wpłacane na konto. Moje dziecko ma 4 lata. Czy otrzyma kolejne Ł250, wypłacane w 7 roku życia? Niestety nie. Z kim mogę rozmawiać w celu otrzymania dalszych informacji? Możesz skontaktować się z rządową linią pomocy pod numerem 0-845-302-1470 lub odwiedzić ich stronę internetową www.childtrustfund.gov.uk |
![]() ![]() |
![]() |
#2933 |
Zadomowienie
|
ursull niestety nic się u mnie nie dzieje...Stopy tylko spuchły mi od tego gorąca...Uparcie będę powtarzać i marudzić,że ja już chcę na porodówkę
![]() ![]() ![]() A tak sobie wymyśliłam ten 7 czerwca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2934 |
Zadomowienie
|
O, to mam nadzieje, ze Adas sie jeszcze zalapie na 250...
Jola - 7 czerwca, czemu nie. Bardzo ladna data. Tak sobie mysle o Ewurce i bardzo jest mi jej szkoda, ale ze zrozumialych wzgledow nie bede roztrzasac tematu. Ehhh... Zrobilam inwentaryzacje ubranek dla malego i z tabelka w dloni udalam sie do TKMaxxa uzupelnic zapasy. I... nic nie kupilam. Nic! Ani jednej, malutkiej rzeczy. Frustrujace.
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#2935 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja też ciągle myślę o Ewurce... ![]() A czemu akurat do TKMaxxa? Nie lepiej w Mothercare czy Nexcie? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2936 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A dlaczego nic nie kupiłaś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Vedma a czego wg listy jeszcze brakuje? Na pewno coś znajdziesz ![]() Jola 7 czerwiec fajna data. Na pewno będę czekać na wieści, moze synek posłucha mamy ![]() ostatnio z ciekawości zjarzałam na stronę smyka i doznałam szoku. Laktator, który kupiłam przy pierwszym synku kosztuje 200zł, a ja go zakupiłam w TK Maxx za niecałe 10-12 funtów (pamięć mnie nieco zawodzi ![]() Nie wiem czy to ceny poszły w górę, czy nadal sa takie różnice cenowe. Ja zakupiłam na maluszka moses basket ![]() Okazja niebywała się pojawiła i dlatego tak wcześnie ![]() ![]()
Blogi są dwa ![]() blogowo: poradnik emigranta nowy post: 14/10/2012 Obyście tego postu nie potrzebowali blogowo: aktywnie nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici ![]() Edytowane przez ***luna Czas edycji: 2010-06-04 o 20:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zastanawiam się kiedy bede go nosić bo tak z 6 tyg po porodzie to bedzie środek lata.Chyba jako sexi bielizne bede zakładac na noc ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2939 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2940 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:37.