|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
Zadomowienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Lili sprawdzilam dla Ciebie w zeszyciku i my przez polowe miesiaca na jedzenie wydalismy ponad 300 zl. Tylko ja czesto i tak robie zakupy w osiedlowych sklepikach, bo lodowke mamy z jedna poleczka, a w lodowce poza nia sa trzy takie malutkie. I dodam, ze takie dodatki do obiadow np jakies sloiki z ogoreczkami czy grzybkami dostajemy od rodzicow. Wiec uwazam, ze jesli w trojke wydajecie 1000 zl miesiecznie to tak w sam raz. Bo jednak sobie kupisz cos tanszego do zjedzenia a malej pewnie nie bardzo.
ssnowdrop my na szczescie tez po sezonie weselnym, bo na prezenty mozna sie zrujnowac. Bo ile z sukienek czy butow bym jeszcze cos znalazla w szafie, o tyle do koperty trzeba cos wlozyc. ijaa warto teraz obejrzec sie za kozaczkami jakims jesiennymi wlasnie na mala stopke, latwo jakies wychaczyc. Te moje upatrzone sa przecenione z 270 na 70. Ostatnio w stradim widzialam nawet takie ocieplane za okolo 100 zl. dzis ide znow z siostra na sklepy wiec moze te swoje zakupie. Musialam wplacic oplate rekrutacyjna na magisterskie, cale 85 zl. Nie dosc, ze podzieli studia na dwustopniowe i trzeba sie dwa razy bronic to jeszcze dwa razy placic. Jeszcze pewnie za drugi indeks i legitke bede musiala zaplacic.
Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam ![]() 7.7.2012 godz 17 ![]() 7.3.2015 moje druga miłość ![]() Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
|
![]() ![]() |
![]() |
#2912 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - czyli jak przeżyć do wyp
Cytat:
![]() moja babcia zrobiła dla mnie 10 słoików jagód, także jak za tydzien pojedziemy to odbierzemy ![]() ![]() szkoda, że nie starczyło mi cierpliwości, żeby zapisywać wydatki, bo może to nie na jedzenie tracę, a na bzdety po prostu. w ogóle jak jestem w markecie, to np. za każdym razem kupię zel do mycia. takim sposobem mam 4 nie ruszone jeszcze ![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
![]() a ja lubię produkty Ziaji, głównie Masło Kakaowe- do mycia, tak pięknie pachnie ![]() Wiecie co, obiecuję zapisywać wydatki i jak odkryję na co tracę to Wam zdradzę tajemnicę ![]() ![]()
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-08-06 o 11:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w sklepach remontowych (obi, leroy merlin itp) mozesz kupić siatkę ocynowaną, drucik cynowany i samodzielnie (tzn. wiadomo- przy pomocy TŻa) zrobić zabezpieczenie okien- ja tak właśnie mam zabezpieczony balkon i wszystkie możliwe okna, bo kociąt bez zabezpieczenia okien nawet na minutę bym nie zostawiła...
![]() |
#2914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie no, wakacje to inna sprawa. Wiadomo, że gotowanie w dużej mierze odpada, gotowe posiłki, wycieczki, zachcianki. Nie licz tego broń boże, bo jeszcze w jakąś rozpacz wpadniesz. ![]() Normalnie sobie na monitorze zakleiłam zegarek taką przylepną żółta karteczką. ![]() Patrzyłam na niego średnio raz na dwie minuty! ![]() Fatalnie mi się dzisiejszy dzień dłuży. Chyba dzisiaj gotową chińszczyznę na obiad zarządzę. Mam focha na gotowanie. Zwłaszcza, że mamy troche rzeczy do załatwienia, więc wcześniej w domu nie będziemy. Tak to jest dobra myśl! ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2916 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do zegarka to ja jak chodziłam do biura to patrzyłam na monitor ciągle, więc tym samym na zegarek też. Dłużyła mi się każda minuta, a do tego dochodził ogromny stres w pracy i wymiękałam po prostu ![]() Jak będę wracała do pracy to też bym chciała w biurze, ale żeby praca była normalniejsza ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i zupełnie jej nie widać z dołu (mieszkam na 5piętrze), ale w poprzednim mieszkaniu- mieliśmy sąsiadkę, która właściciela wezwała z powodu "rażącej niedbałości o jego mieszkanie i oszpecanie bloku" i zaocznie (zanim właściciel przyjechał kazała nam sie wynosić z mieszkania, bo ona sie z włascicielem znała) za to, ze zamocowaliśmy w jednym oknie moskitierę -bałam się o koty, ale nie chciałam tez zostawić dziur we framugach, wiec zamontowaliśmy takie cudo z allegro rozporowe- bezpieczeństwa wielkiego to nie dawało w moim pojęciu, ale można było normalnie dom wywietrzyć bez lęku o kocie życie...a własciciel przyjechał, jak sie okazało kociarz z niego niemiłosierny- ma 8 kotów w domu i kazał nam przerobić tą kiepską moskitierę na coś solidniejszego, bo "strach o koty"...a sąsiadce powiedział, zeby się odwracała w drugą stronę jak wychodzi na balkon, jesli siatka na koty ją drażni ![]() mało brakowało a bym go wycałowała z radości ![]()
![]() |
#2918 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() kompletnie nie wiem co u nas na obiad będzie ![]() ![]()
so what if i break down so what if this world just throws me off the edge my feet run out of ground i gotta find my place i wanna hear my sound don't care about other pain infront of me cause im just tryin be happy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- kurcze jestem w szoku. wyliczyłam w necie ratę kredytu na 150 000 na 30 lati rata miesięczna wychodzi ponad 900 zł ![]() ![]() ![]() ![]()
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-08-06 o 12:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 | |
Rozeznanie
|
Ja wliczyłam w tą kwotę wszystko, więc dlatego tak powalająca. Zapisywałam przez miesiąc na co wydajemy pieniądze, więc jakieś rozeznanie mam. Teraz walczę z TŻ- maniakiem red bulli i innych świnstw- i nie chodzi mi już o kasę, ale o jego zdrowie. Wypije tego litr dziennie i za nic nie idzie mu wytłumaczyć, że w szpitalu wyląduje. Swego zcasu miał też manię na fastfoody- raczej fastśmieci (ja sie skuszę czasami na kebaba, jak jesteśmy w jednym miejscu- tylko tam są dobre, w innych nawet nie patrzę w stronę tego jedzenia, ale wolę zrobić sama w domu) i miał tak zepsute podniebienie, że nic mu kompletnie nie smakowało. Czy ja ugotowałam, czy jego mama czy babcia- wszystko było dla niego bez smaku- pewnie glutaminian sodu zrobił swoje. Teraz zrezygnował- czasami też zje kebaba czasami skusimy się na hot=doga,a le to jak jedziemy gdzieś dalej i jesteśmy głodni. My praktycznie co tydzień idziemy gdzieś na obiad (restauracja lub pizza) albo do kina czy coś w tym stylu, dlatego tyle kasy też nam idzie
![]() TŻ nie cierpi kanapek natomiast. Ma dosyć, bo ciągle je w pracy, wiec jak przychodzi do domu, zje obiad i miałby zjeść kanapki na kolację to wolałby nie jeść w ogóle. Ja natomiast uwielbiam wszelkiego rodzaju kanapki, najlepiej jakieś wymyślne. Do tego herbata zwykła albo mietowa i mogłabym tak cały dzień. Dziewczyny- potrzebuję przepis na barszcz czerwony. Nigdy nie robiłam, więc poproszę tak dokładnie wytłumaczony. Wiem, że w necie pełno, ale wolę coś sprawdzonego. ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
Bardzo dużo, szukaj innego banku. To jest ponad 100% więcej, więc chyba oś nie tak. A najlepiej jest iść do doradcy finansowego- są za darmo, bo maja prowizje od banku w którym weźmie się kredyt.
![]() |
#2921 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz ciężko dostać kredyt, a my i tak pewnie się wstrzymamy aż wrócę do pracy, bo pewnie byśmy nie wydołali. Tzn z ratą 500 zł to by było ok, ale z 900 to ![]() ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ja uwielbiam zabielany ![]() w ogóle to piszę nieskładnie, bo ja zawszę dzwonię pytać jak się robi barszcz do babci. zapiszę sobie, a później gdzieś zgubię kartkę. ![]() patrzę w necie na te przepisy barszczu, ale nie mogę znaleźć takiego jak robię. te z netu są jakieś dziwne.
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-08-06 o 12:58 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2922 |
Rozeznanie
|
Musze posprzątać w domu, bo jakiś mały syf się zrobił, a głowa jak bolała tak boli.
Jaką chemię kupujecie? U mnie tak: Płyn do mycia naczyń- Fairy (kiedyś Pur, ale bardzo się zepsuł)- duża butelka na miesiąc/półtora. Płyn do prania- Rex (starcza na dwa/trzy tygodnie- starsznie dużo prana mamy, ale to przez TŻ-a ciuchy robocze, nie kupuje płynu do płukania, płyn do prania starcza, ciuchy sa miękie i ładnie pachną. Do mycia podłóg kupuję uniwersalny płyn (taki w biedronce albo lidlu) Do mebli- pronto albo coś w tym stylu- meble drewniane- trzeba dbać Papier toaletowy- najlepszy w Rossmannie taki niemiecki. Do toalety- Tytan (myję też nim wannę i umywalkę) Kret do udrożniania rur. Płyn uniwersalny do czyszczenia w sprayu- czyszczę kuchenkę elektryczną i blaty w kuchni- wystarczy spryskać i przetrzeć. Czasami jakie mleczko do czyszczenia- raz na pół roku. I jakieś inne pierdoły, typu kostka do toalety. To i tak jest malutko w porownaniu z tym, co mi szło na starym mieszkaniu- była straszna wilgoć i... nawet jakbym sprzątała cały dzień to i tak było brudno- ciuchy przechodziły tym, wiec prałam dwa razy dziennie (znaczy miałam dwie pralki) ciagle środki do czyszczenia świeczki zapachowe, odświeżacze powietrza, zapachy w żelu, cały czas wietrzenie mieszkania, a na ścianach mieliśmy grzyby i pleśń we wszystkich kolorach. Dobrze, że się nie pochorowaliśmy. Teraz mamy czyste, suche mieszkanie, więc i pracy w nim mniej i tak naprawdę wydatków na wszystkie chemikalia tez mniej. Nie pamietam, kiedy użyłam odswieżacza powietrza, okna otwarte, w mieszkaniu normalny, przyjemny zapach.
#2923 |
Zakorzenienie
|
BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY
znalazlam podobny przepis i zmodyfikowałam po babcinemu Składniki
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-08-06 o 13:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#2924 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki ![]() ![]()
![]() |
#2925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aha i ja nie jem barszczu z makaronem. ja gotuje ziemniaki i je tłukę z masełkiem i mąką, kładę sobie na talerzyk łyżką zanurzoną wczesniej w cebulce z tluszczykiem. czyli mam ziemniaki w kształcie łyżki ![]() ![]() aha i jeszcze jedno: tej cebuli nie kroj, ale włóz w całosci, niech sie barszcz z nia zagotuje, a potem ja wyrzuć.
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2010-08-06 o 13:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2926 |
Copyraptor
|
Xandra, a jak u Ciebie? Powiedz, że nie zostawiłaś tej całej sprawy ot tak..
|
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Rozeznanie
|
Nie dziwię się, że tak mnie głowa bolała (boli)- właśnie zaczęło u mnie lać. A jak sprawa... pisałam, że na razie nie chcę o tym pisać... jak się wyjaśni na pewno dam znać.
#2928 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a u mnie słonecznie póki co. pranie włączyłam. Kurcze super ten Lenor Parfumelle, ale wydajny to on za grosz nie jest. jak ma coś pachnieć to trzeba sporo wlać. stosowała któraś Silan? jeśli tak, to czy ubrania pachniały po wyschnięciu? albo coś innego co utrzymuje zapach?
![]() ![]() |
![]() |
#2929 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2930 |
Raczkowanie
|
Witajcie Panie Domu
![]() Dopiero na 10 stronie jestem z całego wątku ale doczytam do końca ![]() ![]() pozdrowienia i powodzenia w prowadzeniu domu ![]() ![]() na Wizażu jestem już od dawna, ale więcej czytam niż piszę ![]()
#2931 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Powodzenia w czytaniu CAŁEGO wątku i podziwiam Cię szczerze. Ja bym się chyba tego nie podjęła. ![]() Czas do dooooooomu. ![]()
![]() Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2010-08-06 o 14:49 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2932 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() też zaraz do domu ![]() ![]()
![]() |
#2933 | |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() A są tu jeszcze jakieś wizażanki z Trójmiasta i okolic w tym wątku czy tylko my?
Dbam o siebie ! Jestem tego warta . ![]() Edytowane przez sandrunia88 Czas edycji: 2010-08-06 o 15:23 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2934 |
Rozeznanie
|
A ja wyszorowałam właśnie krzesła od stołu "jadalnego". na jednym jest jakaś uciążliwa plama i niczym nie chce zejść. Aż mnie ręka boli od tego szorowania. Podejrzewam, że to "pamiątka" po "znajomych"- wylało się piwo, niby tylko na stół i podłogę, ale teraz w to wątpię. Czyściam nawet specjalnym sprayem do mebli tapicerowanych, ale dalej nie zeszło. Vanisha boję się użyć. Idę robić dalsze porządki.
---------- Dopisano o 16:36 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ---------- A poza tym witam nową SPD. Ja przeczytałam całość do momentu, kiedy zaczęłam sama pisać, ale było tego dużo, dużo mniej. I zajęło mi trochę czasu. Przeczytanie teraz tego wszystkiego to nie lada wyczyn.
#2935 |
Raczkowanie
|
Witam Seksowne Panie Domu!!
Mogę się przyłączyć...? ![]() Moja sytuacja wygląda tak: Jesteśmy z TŻem na swoim od roku. 8 i pół miesiąca temu przyszedł na świat nasz mały Glizdek ![]() A potem to coraz gorzej... Pojawił się Glizdek no i młode mamy wiedzą że świat staje na głowie. A o kontroli budżetu domowego nie wspomnę, po prostu mi się odechciało. Najbardziej nie chce mi się kontrolować wydatków na jedzenie. POTRZEBUJE GRUPY WSPARCIA! ![]() Na jedzenie wydajemy mnóstwo niekontrolowanej kaski. Oprócz tego mój kochany TŻ jest fanem fastfoodów i enegetyków wszelkiego typu. Jedynym wydatkiem jaki mam pod kontrolą to wydatki na Małego (mleko następne NAN2 13zł co2-3dni, pampery ok.50zł trzy paczki miesięcznie, obiadki i bobofruty ok 150miesięnie + wydatki ekstra typu ciuszki i kosmetyki). Na początku robiliśmy zakupy w lidlu (produkty super jakości a tanioooo), no ale niestety z leniswa zaczeliśmy robić zakupy w osiedlowym sklepiku i wydajemy na jedzenie dwa razy tyle!! Kurczaki i jajka mamy od teściowej ze wsi. Jak to znów kontrolować i jak znów zacząć dbać o dom mając na głowie 8 i pół miesięcznego Glizdka...? Aaaa!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2936 |
Zakorzenienie
|
dzien dobry SPD
![]() co to dzis za dzien koszmarny ![]() dzis mialam takie ambitne plany, ze dom posprzatam wypucuje wyglancuje ze sałatki zrobie wyprasuje licencjat dokoncze i wydawalo mi sie ze jeszcze bede miala czas na lenistwo a tu dupa.. dopiero co zasiadłam do licencjatu a prasowanie zostało na jutro ![]() Pojechałam na zakupy.. jak zwykle bez listy, oczywiscie polowy nie kupilam a kupa kasy została:wrr: tż w pracy, czworronozny wypierdek śpi z oknem leje.. Idziemy dziś na tłuczenie szkła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2937 |
Raczkowanie
|
Moje ambitne plany również zostały tylko planami.
W tej chwili zamiast sprzątać łazienkę siedze i obczytuje forum ;P A światło w łazience się pali. Niech mnie ktoś kopnie! ;P |
![]() ![]() |
![]() |
#2938 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2939 |
Raczkowanie
|
Już, już :P
Może wróce za pół godzinki, ale obudziła się Przeszkadzajka... będzie trudniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2940 |
Zakorzenienie
|
Witam nowe SPD
![]() Ja tylko na chwilkę ![]() ![]() U mnie dziś na obiad naleśniki z warzywkami, pycha ![]() składniki na ciasto mam przygotowane i zamierzam zrobić drugie podejście do sernika na zimno ![]() lili fajny przepis na barszczyk ![]() mam też cukinię, także w niedziele będzie leczo z cukinii
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:12.