|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część VI
Cytat:
---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:46 ---------- Cytat:
![]() P.S. Co trenujesz? ![]()
![]() |
#2912 |
Rozeznanie
|
To ja tez sprobuje dodac troche cynamonu do waxa a zamiast miodu dodam troche... Syropu klonowego! Hehehe
#2913 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2542252 7]Aptekarka?
![]() Moja mama też z nutką nostalgii wspomina czasy, kiedy do pielęgnacji używało się ziołowych płukanek, a jedyne szampony, jakie dało się dostać, to te ziołowe właśnie. I tak wyliczała rodzaje, że miała pokrzywowy, brzozowy, kasztanowy, rumiankowy, etc.. Wyliczała, wyliczała i mówiła, który był do czego, jakie były dla niej najlepsze.. A ja się robiłam za każdym razem bardzo zazdrosna, że nie było mi dane żyć w latach '60-tych! Taki wybór szamponów ziołowych i zioła suszone za grosze..! Tylko teraz doba komercjalizacji jakoś na nią dziwnie wpłynęła, bo szamponu używa się takiego, jak wszyscy. Myślę, że nawet błotem by włosy wymyła, gdyby tylko ładnie zareklamowali ![]() Ja sie wychowalam w latach '80 i wszystko to pamietam. U mnie w domu byl zawsze szampon tataro-chmielowy i pokrzywowy, a dla dzieci Bami albo rumiankowy. W szklanych butelkach. Potem przyszly lata '90 i pojawily sie szampony ziolowe w plastikowych butelkach z kolorowymi etykietami. I od takiego cuda dobrobytu cala moja rodzina dostala lupiezu. A potem przyszedl czas na ''hamerykanckie, zachodnie cuda z reklamy i nagle spoleczenstwo opanowala plaga przetluszczania wlosow. Przy starych ziolowych szamponach nikt nie myl wlosow czesciej niz raz w tygodniu. I byly one naprawde czyste. Byly reklamy szmponow ''do codiennego mycia''. A kazdy sie zastanawial na co komu szampon do codziennego mycia Zeby sie przekonac wystarczylo sprobowac danego szamponu, ktory doskonale powodowal codzienne przetluszczanie, ktorego juz niczym nie dalo sie wyleczyc. Moja mama jest chemikiem i nigdy chemii w kosmetykach nie lubila wiec bardzo chetnie sama stosuje wszystko co jej polecam. Byl czas, ze wszystkie wartosciowe kosmetyki zwyczajnie zniknely z rynku i wszyscy byli skazani na swinstwa.
![]() Podczas gdy reszta gatunku pochodzi od małpy, rude pochodzą od kotów. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez kocurzyca Czas edycji: 2011-03-05 o 20:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#2914 |
Zakorzenienie
|
tak olejkiem kokosowym, włosy są takie mięciutkie, ale i tak są strasznie suche... tzn mniej niż wcześniej, ale jednak są
![]() taniec ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2915 |
Zakorzenienie
|
Od picia skrzypokrzywy kręci mi się w głowie, piłam trzy tygodnie po kubku dziennie i musiałam odstawić. Działanie było świetne, smak nawet lubiłam...
![]()
![]() |
#2916 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ludzie zawsze pstro w głowie mają. Żeby szukać na siłę pseudo-luksusów mając pod ręką cuda natury, dla mnie to nie do pomyślenia. Cytat:
Szczerze nie wiem, co to może być, może jakaś nadwrażliwość, alergia? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2553746 4]O szamponie tatarowo-chmielowym też mówiła, w samych superlatywach
![]() Ludzie zawsze pstro w głowie mają. Żeby szukać na siłę pseudo-luksusów mając pod ręką cuda natury, dla mnie to nie do pomyślenia. [/QUOTE] Problem w tym ze wszystkie dobre rzeczy zniknely z rynku bo wszystkie panstwowe firmy padly. Dopiero od niedawna wracaja w wersji sprywatyzowanej, moga zaistniec dzieki funduszom z UE. Choc to i tak juz nie to.
#2918 |
Rozeznanie
|
Ja uzywalam szamponu tataro-chmielowego przez ponad 2miesiace i niestety musze powiedziec ze nic z moimi wlosami nie zrobil. Dodam ze mylam wlosy 3*tydz i zawsze trzymalam na wlosach ok 3minut. Szkoda bo fajnie pachnie i jest maturalny
#2919 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jestem w pozytywnym szoku.
Dopiero od dwóch miesięcy jestem włosomaniaczką ![]() ![]() I co zauważyłam? Włosy PRAWIE CAŁKOWICIE PRZESTAŁY MI WYPADAĆ. "Problem" jest w tym,że niewiem, co tak naprawdę to spowodowało - kosmetyki czy olej kokosowy. Jedno jest pewne i zauważalne gołym okiem - podczas mycia i czesania nie wypada mi garść włosów a jedynie kilka pojedynczych lub wcale. |
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Zakorzenienie
|
Szkoda ze nie ma skad wziac butelki po starym tataro-chmielowym. Moglybysmy porownac sklady do wspolczesnych szamponow.
#2921 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Z lat '90. pamiętam jednak fascynację "orydżinalami" zza zachodniej granicy, silnie pachnącymi kosmetykami w kolorowych opakowaniach z ozdobnymi etykietkami. Nie wiem, czy przy takim podejściu i konkurencji zakłady mogłyby się utrzymać.. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Obstawiam kokosa - tak po prostu, jestem wielbicielką naturalnej pielęgnacji. Cytat:
Ale składu to na niej nie ma ![]() http://allegro.pl/butelka-po-szampon...494065435.html |
||||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2922 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2553835 8]No tak, w tym też tkwi problem.
Z lat '90. pamiętam jednak fascynację "orydżinalami" zza zachodniej granicy, silnie pachnącymi kosmetykami w kolorowych opakowaniach z ozdobnymi etykietkami. Nie wiem, czy przy takim podejściu i konkurencji zakłady mogłyby się utrzymać..[/QUOTE] Moja rodzina nigdy sie tym na szczescie nie zachlysnela. Mamusia mi wpajala, ze nasze najlepsze ![]() Pamietam jeszcze w latach '90 byla swietna seria kosmetykow z lnu, chyba Evy Natury, ale niestety juz ich nie ma . A swietne byly. o takie: ![]()
#2923 | |
Konto usunięte
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2553835 8]
Ja wykopałam butelkę po szamponie ToJa, bodajże z kasztanowcem (nie wiem, czy dobrze wyczytałam). Ale składu to na niej nie ma ![]() http://allegro.pl/butelka-po-szampon...494065435.html[/QUOTE] No wlaśnie, wtedy nie było składów, pamiętam jak w 1985r przywiozłam z Francji Palmolive, był taki zagraniczny i wtedy zobaczyłam skład po raz pierwszy ![]() ---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:13 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2924 |
Konto usunięte
|
Na świecie jeszcze mnie nie było, jak PRL upadł, ale i tak mam nostalgię do dawniejszych czasów. Przynajmniej wtedy bym nie przepuszczała fortuny na zioła.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2925 |
Konto usunięte
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2553877 6]Na świecie jeszcze mnie nie było, jak PRL upadł, ale i tak mam nostalgię do dawniejszych czasów. Przynajmniej wtedy bym nie przepuszczała fortuny na zioła.[/QUOTE]
Ja kupowałam w latach 90 taką mieszankę ziół w paierowej torbie. Chyba kapilovit. Z jakiegoś Herbapolu w 2 wersjach do wlosów jasnych i ciemnych. Wtedy pielęgnacja była prostsza ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2926 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale moja mama i tak sama komponowała sobie płukanki. Taka tradycja rodzinna widzę, z przerwami co prawda, ale zawsze coś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A a propos toreb, to byly tylko papierowe. A jak kupowalo sie bombonierke lub ksiazke w sklepie to zawsze ekspedientka pakowala w papier z kokardka, jak prezent. Nie trzeba bylo o to prosic, ani doplacac. To byl standard. To co wtedy bylo nozmalna codziennoscia, teraz jest czyms ekskluzywnym i trzeba byc bogatym zeby sobie na to pozwalac. Kiedys mialam cudowny balsam do ciala Celia. Z owsem chyba. ---------- Dopisano o 23:02 ---------- Poprzedni post napisano o 23:01 ---------- [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2553900 5]Za PRL-u były takie mieszanki, moja ulubiona książka o ziółkach też o tym traktuje. Pewnie taka pozostałość jeszcze.. teraz jakoś ciężko dorwać takie rzeczy nawet w zielarskim sklepie. Ale moja mama i tak sama komponowała sobie płukanki. Taka tradycja rodzinna widzę, z przerwami co prawda, ale zawsze coś ![]() Mam ksiazke o ziolkach Ksiedza Klimuszki. Ziolowy guru tamtych czasow.
![]() |
#2928 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2930 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2931 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Zastanawiam się właśnie, czy nie podmienić moich naparów pokrzywy na jedną z mieszanek o. Klimuszki. Bo skrzypu nie ruszę, mowy nie ma, pokochałam te ziółko za jego wpływ na moje włosy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2932 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Do stóp też jest: http://www.pollenaewa.com.pl/pl/inde...ct/product:232 I do stóp zniszczonych: http://www.pollenaewa.com.pl/pl/inde...ct/product:229 I są prawie takie same ![]() Ja dziś zaczynam pić mieszankę ziołową - pokrzywa, wierzbownica, skrzyp i bratek. Edytowane przez 201605090956 Czas edycji: 2011-03-06 o 09:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2933 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2554185 2]Też posiadam, bardzo cenię i podpowiadam niektórym mieszanki ziołowe. Całkiem dobra jest jeszcze książka Kuźnickiej i Dziak, "Zioła i ich zastosowanie". Bardzo pomocna w nauce rozpoznawania roślin ![]() Zastanawiam się właśnie, czy nie podmienić moich naparów pokrzywy na jedną z mieszanek o. Klimuszki. Bo skrzypu nie ruszę, mowy nie ma, pokochałam te ziółko za jego wpływ na moje włosy.[/QUOTE] Kuznicka cos mi mowie, wiec chyba tez mam ![]() I mam jeszcze ''Apteke Natury'' Jadwigi Gornickiej. Tez swietna. Swietne wlosowe przepisy ma ![]()
![]() |
#2934 |
Konto usunięte
|
No niestety 3/4 dzisiejszych opakowań to plastki tandetne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2935 |
Zakorzenienie
|
Mi nie chodzi o to, ze opakowanie jest z plastiku tylko jego wyglad. Stare opakowanie jdnoznacznie sugerowalo ze mam doczynienia z produktem ziolowym, co sugerowalo jego naturalnosc itd. A nowe - jakis byle szampon w niebieskiej butelce. Niczym nie zwraca na siebie uwagi. Niczym nie zacheca.
#2936 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ale macie racje dziewczyny, teraz większość kosmetyków to porażka... I często te droższe wcale nie mają lepszyhc składów niż te tańsze, tylko nakręcają sprzedaż reklamą...
![]() |
#2937 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale od czego mamy iherb, czy inne sklepy z natural and organic cosmetics ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to Wiktoria!!! ![]() Prędzej czy późnie włoski się zawsze odwdzięczają za nasz wysiłek. Pierwszy etap masz więc za sobą. Teraz pewnie zacznie ich przybywać.
![]() |
#2939 |
Zakorzenienie
|
Witaminę B uzupełniam
![]()
![]() |
#2940 |
Zakorzenienie
|
aha
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.