Zazdrośnice cz. 38 - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-12, 11:25   #2911
raingirl
Zakorzenienie

Dot.: Zazdrośnice cz. 38

Spadam do pracy, trzymcie się
raingirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 11:26   #2912
stygmatek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gwizdak Pokaż wiadomość
Mi się dzisiaj Stygmatek śniła..., że się z R. rozstała i ją pocieszałam, a jemu robiłam awanturę, tyle że R. miał ze 12 lat, a Stygmatek z 10
Eeeee

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
Punkt 3 jest obrzydliwy :/

stygmatek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 11:30   #2913
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stygmatek Pokaż wiadomość
Punkt 3 jest obrzydliwy :/
jest W ogóle artykuł lekko bzdurny
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Gwizdak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 11:34   #2914
frezyjka85
Zakorzenienie

no to tak jak już pisałam 6.08 jestem wolna i wstępnie planuję się wybrać ale na razien ic na 100% nie obiecuję, bo teraz to u mnie wszystko różnie wygląda

carmel - to jak 21.07 wyjeżdżacie, to nie ma sensu żebym Cię jeszcze kawą męczyła, a sama nawet wolę przyjechać w piątek jak wrócisz to na pewno się spotkamy... zresztą tak jak piszesz - jestem często w Krk, więc to nie problem
frezyjka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 11:44   #2915
stygmatek
Zakorzenienie

Jaaaa jacy ludzie potrafią być mili. Spytałam się właścicielki, czy ma drukarkę, bo zapomniałam wydrukować sobie program praktyk, jaki nam na uczelni narzucili, a przecież pasuje pokazać to lekarzowi w klinice. Pani powiedziała, że jej drukarka zdechła, ale wieczorem skoczy do sąsiada, żeby mi wydrukował. Zostawiłam pena a teraz przyszedł jej syn (albo wnuk- nie wiem, bo w tym domu mieszka kupa ludzi i nie wiem kto jest kim) z moją wydrukowaną karteczką.
Miło tak

stygmatek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 11:55   #2916
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frezyjka85 Pokaż wiadomość
no to tak jak już pisałam 6.08 jestem wolna i wstępnie planuję się wybrać ale na razien ic na 100% nie obiecuję, bo teraz to u mnie wszystko różnie wygląda

carmel - to jak 21.07 wyjeżdżacie, to nie ma sensu żebym Cię jeszcze kawą męczyła, a sama nawet wolę przyjechać w piątek jak wrócisz to na pewno się spotkamy... zresztą tak jak piszesz - jestem często w Krk, więc to nie problem
Frezi to ewentualnie mogłybyśmy się wybrać razem pociągiem z Krakowa Co Ty na to?
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 12:16   #2917
magda2109
Zakorzenienie

CZEŚĆ

Dopiero mam chwilkę, żeby wejść na wizaż... Pierwszy dzień w pracy, więc musiałam trochę nadrobić i ogarnąć to, co się tu działo.

A jak jechałam dziś rano autem to czułam się tak, jak bym to pierwszy raz robiła, dziwna jestem A to tylko trzy tygodnie przerwy w jeździe

Czytałam Was na wakacjach, ale nie odpisywałam nic, nadrobię jeszcze od wczoraj i będę na bieżąco.

Buziaki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 12:22   #2918
upadly_aniol00
Zakorzenienie

Olka to widać , że do super ludzi trafiłaś
Magda witaj opowiadaj jak tam na wakacjach było
Stary 2011-07-12, 12:25   #2919
frezyjka85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Frezi to ewentualnie mogłybyśmy się wybrać razem pociągiem z Krakowa Co Ty na to?

jasne! może jeszcze któraś z nas też pojedzie z Krk

ja ja lubię pociągi byle tylko nie w nocy
Stary 2011-07-12, 12:33   #2920
Gwizdak
Zakorzenienie

Magda witaj i opowiadaj jak było

Frezi,
a ja lubię Twój podpis
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2011-07-12, 12:38   #2921
magda2109
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Olka to widać , że do super ludzi trafiłaś
Magda witaj opowiadaj jak tam na wakacjach było
Hej

Ojjjj, duzo by opowiadać Stagnacji nie miałam, od euforii i szczęścia po wrzaski

Dużo się działo Jednego wieczoru nie pamietam do końca

Gwizdak, a ja mogłabym przyjechać?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 12:41   #2922
Gwizdak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda2109 Pokaż wiadomość
Gwizdak, a ja mogłabym przyjechać?
powinnaś

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

jadę z mamą do sklepu kupować miski dekoracyjne
22.08.11 - Mrówka
13.05.13 - Bulgotka
Stary 2011-07-12, 12:42   #2923
frezyjka85
Zakorzenienie

Cytat:
Magda witaj i opowiadaj jak było

Frezi,
a ja lubię Twój podpis
ja też go lubię
Stary 2011-07-12, 12:45   #2924
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stygmatek Pokaż wiadomość
Jaaaa jacy ludzie potrafią być mili. Spytałam się właścicielki, czy ma drukarkę, bo zapomniałam wydrukować sobie program praktyk, jaki nam na uczelni narzucili, a przecież pasuje pokazać to lekarzowi w klinice. Pani powiedziała, że jej drukarka zdechła, ale wieczorem skoczy do sąsiada, żeby mi wydrukował. Zostawiłam pena a teraz przyszedł jej syn (albo wnuk- nie wiem, bo w tym domu mieszka kupa ludzi i nie wiem kto jest kim) z moją wydrukowaną karteczką.
Miło tak
fajny? ;>

Magda, opowiadaj! Przyklęk był?
Stary 2011-07-12, 13:05   #2925
magda2109
Zakorzenienie

A relacja (taka w skrócie ):

W Zakopanem nie mieliśmy za bardzo pogody, jeden dzień było przeraźliwie zmino, chyba 13 stopni, a ja same letnie rzeczy. Kupiłam bluzę i dobrze, że chociaż skórę wzięłam to jakoś przeżyłam te chłodne dni. TŻ był kochany, kupił mi loda w kształcie serduszka, weszliśmy pieszo na Gubałówkę (wiem, że to żadne osiągnięcie , ale w tamtym roku TŻ nawet nie chciał słyszeć o pieszej wycieczce, a w tym sam mnie wyciągnął, mimo, że okropnie się czułam na burzę i deszcz, strasznie słabo mi było, ale dałam radę ).

Moja orientacja w terenie zawodziła coś w tym roku, bo wyprowadziłam TŻ-a dodatkowo chyba 4 km, bo uparłam się, że "w tamta stronę na pewno dojdziemy do Krupówek, bo sprawdzałam na zumi i na pewno tam jest droga" No więc skończyło się tak, że doszliśmy do końca drogi i dalej nie dało się iść Za to spotkaliśmy po drodze stado owieczek, super były. Patrzymy na nie, nagle jedna odwraca się, patrzy na nas, podchodzi do ogrodzenia, ustawiła się jak do zdjęcia, poczekała chwilę i podeszła już cąłkiem blisko do nas Nagle patrzymy, przychodzi taki czarny kozioł , w każdym bądź razie meski osobnik i odgonił tą owieczkę od nas z powrotem do stada Bardzo nam zaimponował, że tak ją pilnował Nie sądziliśmy nawet, że zwierzęta tak potrafią o siebie na wzajem dbać.

Pozostałe dni, a byliśmy tam dokładnie cztery, w sumie spędziliśmy na Krupówkach

To tyle z Zakopanego W niedzielę wróciliśmy, zrobiliśmy pranie i w poniedziałek 3.50 wyjechaliśmy nad morze

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

W Mielnie za to było już bardzo nerwowo, może przez to, że byłam ostatni tydzień przed @... W każdym bądź razie byliśmy sami 2 dni, potem dojechał brat TŻ-a z dziewczyną, a po tygodniu dwóch kolegów tego brata. Więc sielanka się skończyła i już nie mogłam cieszyć się TŻ-em... No ale to nie temat na forum ogólnym

Pogodę mieliśmy w kratkę, kilka dni polezałam na plaży, ale też dużo było pochmurnych dni i wtedy nie za bradzo było co robić... W jeden dzień, gdy padało cały czas, pojechaliśmy do Koszalina do galerii na zakupy.

Przestawiłam się ze spaniem, pierwszy tydzień chodziłam spać koło 24, a budziłam się koło 9, a drugi tydzień chodziłam spać ok. 3 rano i wstawałam 10.30-11.00, więc masakra w wczorajszym (4.00) i dzisiejszym (5.00) wstawaniem była

No i najgorsze... Prztyłam chyba z 5 kg... Przez cąły rok zazwyczaj się ograniczam, ale na wakacjach pofolgowałam sobie całkiem... Kilka grillów pod rząd w nocy, pizze, lody, słodycze... TŻ cały czas mi przypomina o tym, że przytyłam i śmieje się ze mnie... Mam juz dosyć, co chwila słyszę: "Ale Ci kaczor urósł", albo dzisiaj; "Oooo, wbiłaś się jeszcze w te spodnie?". Więc Capri, dokładnie to samo mam co Ty z TŻ-em... Nigdy Wam o tym nie pisałam, ale TŻ uważa, że On w ten sposób chce dla mnie dobrze i kiedyś mu podziękuję za to, że "dba" o mój wygląd... No OK, ale każde przytycie nawet o kg już mnie stresuje... EH... No to się pożaliłam

Edytowane przez magda2109
Czas edycji: 2011-07-12 o 13:07
magda2109 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 13:08   #2926
Ilsa Lund
Zakorzenienie

cześć Magda dobrze że miałaś przy sobie TŻta bo inaczej byś się zagubiła wśród tych owiec ale chyba i tak jesteś zadowolona ?

byłam w tej agencji; zaproponowano mi pracę w tesco na kasie i w sobotę szkolenie więc będę szukać dalej a jak nie znajdę to przynajmniej będę mieć to 7 na rękę na godzinę. Strasznie kiepsko jest w tym roku z pracą

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
No i najgorsze... Prztyłam chyba z 5 kg... Przez cąły rok zazwyczaj się ograniczam, ale na wakacjach pofolgowałam sobie całkiem... Kilka grillów pod rząd w nocy, pizze, lody, słodycze... TŻ cały czas mi przypomina o tym, że przytyłam i śmieje się ze mnie... Mam juz dosyć, co chwila słyszę: "Ale Ci kaczor urósł", albo dzisiaj; "Oooo, wbiłaś się jeszcze w te spodnie?". Więc Capri, dokładnie to samo mam co Ty z TŻ-em... Nigdy Wam o tym nie pisałam, ale TŻ uważa, że On w ten sposób chce dla mnie dobrze i kiedyś mu podziękuję za to, że "dba" o mój wygląd... No OK, ale każde prztycie nawet o kg już mnie stresuje... EH... No to się pożaliłam
dziwni są dla mnie pod tym względem wasi TŻtowie przecież to jak traktują wasze ciała, ile pewności siebie i zadowolenia z nich macie, to wpływa na ilość i jakość pożycia oraz procentuje na całe życie razem w zaufaniu do nich

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 13:10   #2927
calusek21
Raczkowanie

zgłaszam sie

I tak Cię kocham łobuzie<3
calusek21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 13:18   #2928
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Przez cąły rok zazwyczaj się ograniczam, ale na wakacjach pofolgowałam sobie całkiem... Kilka grillów pod rząd w nocy, pizze, lody, słodycze... TŻ cały czas mi przypomina o tym, że przytyłam i śmieje się ze mnie... Mam juz dosyć, co chwila słyszę: "Ale Ci kaczor urósł", albo dzisiaj; "Oooo, wbiłaś się jeszcze w te spodnie?". Więc Capri, dokładnie to samo mam co Ty z TŻ-em... Nigdy Wam o tym nie pisałam, ale TŻ uważa, że On w ten sposób chce dla mnie dobrze i kiedyś mu podziękuję za to, że "dba" o mój wygląd... No OK, ale każde przytycie nawet o kg już mnie stresuje... EH... No to się pożaliłam
o to to!

btw, widziałyście: http://www.tvn24.pl/0,1710303,0,1,wy...wiadomosc.html
nie mogę czytać takich rzeczy bo od razu mi się ryczeć chce...
Stary 2011-07-12, 13:31   #2929
Ilsa Lund
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez capriola_87 Pokaż wiadomość
btw, widziałyście: http://www.tvn24.pl/0,1710303,0,1,wy...wiadomosc.html
nie mogę czytać takich rzeczy bo od razu mi się ryczeć chce...
1 promil to jeszcze odpowiadała za swoje czyny; pewnie nie lubiła tego psa :/ dobrze chociaż że zginął na miejscu a nie zdychał kilka godzin

witaj całusku ! Opowiesz nam coś o sobie ?

Ilsa Lund jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 14:18   #2930
Choji
Zakorzenienie

Gwizdak, ja Ci dam znać czy będę bliżej końca lipca- moi rodzice jadą wtedy nad morze i nie wiem jak to wszystko będzie zorganizowane.

Choji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 14:53   #2931
Smerfetka_88
Zakorzenienie

Hej,
ja sie zastanawiam nad zlotem, jeśli mnie oczywiście chcecie Tylko nie wiem czy fizycznie dam radę, bo ja chyba 4 przylatuje dopiero
Smerfetka_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 15:02   #2932
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Załamałam się - oczywiście mojej mamie doszło zlecenie w robocie, akurat cudownie na samego 6 sierpnia, także zlot i koncert mogę sobie wybić z głowy, bo muszę ją podmienić na zamówionej już imprezie, pobeczałam się dokumentnie, czekałam na Badu tyle czasuuuu a do Wrocławia nie opłaca mi się jechać, koszty mnie zjedzą :/ wściekłam się

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 15:06   #2933
Hawwa87
Zakorzenienie

Cytat:
To co dziewczyny???????? 6 sierpnia w Warszawie może być? Kto się pisze? Proszę o deklaracje Oferuję nocleg, wikt i opierunek
Ja chętnie, ale będę mogła się zdeklarować dopiero, jak będziemy wiedzieli, co z naszą podróżą poślubną Bardzo bym chciała, żeby udało mi się być...

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Oj też bym chciała za rok o tej porze być obronioną
I ja, i ja!

Mamy dziś spotkanie w sali weselnej, podajemy liczbę gości i ustalamy menu A jak starczy czasu, to jeszcze spotkanie z zespołem
A tymczasem ja mam wrażenie, że to wszystko nie dzieje się naprawdę i że to niemożliwe, że za 11 dni będę żoną

Powód do śmiechu dał mi Bóg

Rdz 21,6

Postanowienia 2014:
Czytam 13/25
Oglądam 13/25
Gram 23/50

Razem
Zaręczeni
Szczęśliwa żona
Hawwa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 15:31   #2934
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Byśmy chciały będziesz juz pewnie miała okazję poznać Mrówę we własnej osobie
no, bardzo bym się cieszya, gdyby mnie ten zaszczyt spotkał
i skręca mnie, że nie będzie mnie na zlocie...

Magda, witaj!

Cytat:
Napisane przez calusek21 Pokaż wiadomość
zgłaszam sie
heeeeeej opowiesz nam coś w temacie wątku?

Dziękuję wszystkim, które pamiętały, za kciuki! Dziś założyliśmy z lubym wspólne konto oszczędnościowe na bardzo dobrych warunkach Dla nas idealne. Jedyny minus - póki co - to ”podpis na monitorze”... próbowaliśmy chyba z 40 razy, P. ciągle nie wychodziło, ale spasował przy wersji: ”wstyd, ale ujdzie”. Mój też pozostawia sporo do życzenia Po co to to?
najfajniejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 15:38   #2935
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
no, bardzo bym się cieszya, gdyby mnie ten zaszczyt spotkał
i skręca mnie, że nie będzie mnie na zlocie...

Magda, witaj!

heeeeeej opowiesz nam coś w temacie wątku?

Dziękuję wszystkim, które pamiętały, za kciuki! Dziś założyliśmy z lubym wspólne konto oszczędnościowe na bardzo dobrych warunkach Dla nas idealne. Jedyny minus - póki co - to ”podpis na monitorze”... próbowaliśmy chyba z 40 razy, P. ciągle nie wychodziło, ale spasował przy wersji: ”wstyd, ale ujdzie”. Mój też pozostawia sporo do życzenia Po co to to?
Czyżby Alior ?
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 15:45   #2936
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
Czyżby Alior ?
Ta
Masz tam konto? Powiedz, że też miałaś problemy. Panie pocieszały nas, że za pierwszym razem to normalne. Może i coś w tym jest, bo jak wpłacałam gotówkę, to wystarczyły mi trzy próby

---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ----------

No to teraz napiszę głupią, słodko-pierdzącą wiadomość, ale co mi tam. Pochwalę się.
Luby jest tak miło ucieszony tym kontem Jak mu parę dni temu powiedziałam, że moglibyśmy założyć, to powiedział: ”No, powinniśmy”, po czym sam przejrzał wszystkie oferty i przedstawił mi najlepsze A on skory do organizacji i szukania róznych rzeczy nie jest A jak już założyliśmy, to powiedział: ”Wspólne mieszkanie, wspólne konto... Poważniejemy, co?” Fajnie tak
Stary 2011-07-12, 15:54   #2937
peach_passion
Zakorzenienie

czyli w aliorze najlepiej się opłaca? bo tż chce założyć ale jak on coś wybierze, to wolę nie myśleć:P

poopalałam się i poszłam po tabletki. z tym, że dzisiaj muszę wziąć, a nie wiedziałam czy lekarz przyjmuje no ale mam i to w jednej aptece płacę 4zł. mniej za jedną paczkę to jednak spora oszczędność. no i wpisałam tż jako osobę upoważnioną do informacji o moim stanie zdrowia. to prawie jak ślub

macie jakiś dobry płyn do demakijażu w rozsądnej cenie? moim tak się muszę natrzeć, a to niezbyt dobre
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-12, 16:05   #2938
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
czyli w aliorze najlepiej się opłaca? bo tż chce założyć ale jak on coś wybierze, to wolę nie myśleć:P

poopalałam się i poszłam po tabletki. z tym, że dzisiaj muszę wziąć, a nie wiedziałam czy lekarz przyjmuje no ale mam i to w jednej aptece płacę 4zł. mniej za jedną paczkę to jednak spora oszczędność. no i wpisałam tż jako osobę upoważnioną do informacji o moim stanie zdrowia. to prawie jak ślub

macie jakiś dobry płyn do demakijażu w rozsądnej cenie? moim tak się muszę natrzeć, a to niezbyt dobre
no dla nas najbardziej (ale mamy konto, a nie lokatę). nie płacimy za nic, oprocentowanie takie jak w innych bankach, ale kapitalizacja jest dzienna, jak na lokacie, bez podatku Belki. możemy wpłacać kasę i wypłacać, kiedy chcemy, bez utraty odsetek. Nie płacimy za pierwszy przelew w miesiącu (a tych będziemy mieć ledwie 2-3 w roku, jak coś ewentualnie wyskoczy), więc w praktyce nie płacimy za nic, a zawsze coś tam na koncie przybędzie
dla nas najważniejsze było, by kasa nie była zamrożona.

a rozumiem, że Twój luby zaczął jednak oszczędzać?

i ja używam mleczka do demakijażu - polecam Oeparol za 15 zł w aptece.
Stary 2011-07-12, 16:19   #2939
peach_passion
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez najfajniejsza Pokaż wiadomość
no dla nas najbardziej (ale mamy konto, a nie lokatę). nie płacimy za nic, oprocentowanie takie jak w innych bankach, ale kapitalizacja jest dzienna, jak na lokacie, bez podatku Belki. możemy wpłacać kasę i wypłacać, kiedy chcemy, bez utraty odsetek. Nie płacimy za pierwszy przelew w miesiącu (a tych będziemy mieć ledwie 2-3 w roku, jak coś ewentualnie wyskoczy), więc w praktyce nie płacimy za nic, a zawsze coś tam na koncie przybędzie
dla nas najważniejsze było, by kasa nie była zamrożona.

a rozumiem, że Twój luby zaczął jednak oszczędzać?

i ja używam mleczka do demakijażu - polecam Oeparol za 15 zł w aptece.
no to nieźle
na razie nie miałam okazji sprawdzić jego deklaracji, że będzie oszczędzał, bo wszystko wydał na morze, ale w sierpniu ma dostać większą wypłatę, więc powiedział, że zacznie zobaczymy

a dobrze zmywa makijaż? bo ja jednak mam trochę tej tapety i sporo tuszu, który jest moim problemem:/ potrzebuję czegoś, co przyłożę na chwilę do oka, przetrę i wszytsko zniknie

Edytowane przez peach_passion
Czas edycji: 2011-07-12 o 16:20
peach_passion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-12, 16:26   #2940
najfajniejsza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peach_passion Pokaż wiadomość
a dobrze zmywa makijaż? bo ja jednak mam trochę tej tapety i sporo tuszu, który jest moim problemem:/ potrzebuję czegoś, co przyłożę na chwilę do oka, przetrę i wszytsko zniknie
ja jestem bardzo zadowolona, ale nie używam wodoodpornych tuszów. naleję trochę, przyłożę, zetrę i voila, ewentualnie powtórzę. Mnie odpowiada.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości