Największe faux pas popełniane przez Młodych part II - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-07-09, 21:46   #2911
piankowa
Wtajemniczenie

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II

śmieszne faux pas, przyjaciółka w momencie wręczania zaproszeń dowiedziała się, że jej wujek, a zarazem chrzestny z którym ma bardzo dobre kontakty ma na imię Jacek, a nie Marian. Jak sama twierdzi przez całe życie nie słyszała żeby ktoś go nazwał Jackiem.
Dopiero gdy wujek dostał zaproszenie powiedział jej "No fajnie, fajnie, ale ja żadnego Mariana nie znam" i tu zaczęło się wyjaśnianie.
piankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-09, 21:50   #2912
wildDaisy
żona bez ogona

To moja siostra miała podobną sytuację
Na naszą kuzynkę wszyscy od zawsze mówili Kaśka, Kaśka to, Kaśka tamto no i nawet nasi rodzice byli pewni, że ona ma tak na imię. Na zaproszeniu wypisali Katarzynę XXX z kimś tam, a przy wręczaniu zaproszenia okazało się, że ona ma na imię Karolina Śmiała się z tego, ale domyślam się, że mogła się poczuć niezręcznie
Stary 2015-07-10, 07:35   #2913
45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wildDaisy Pokaż wiadomość
To moja siostra miała podobną sytuację
Na naszą kuzynkę wszyscy od zawsze mówili Kaśka, Kaśka to, Kaśka tamto no i nawet nasi rodzice byli pewni, że ona ma tak na imię. Na zaproszeniu wypisali Katarzynę XXX z kimś tam, a przy wręczaniu zaproszenia okazało się, że ona ma na imię Karolina Śmiała się z tego, ale domyślam się, że mogła się poczuć niezręcznie

Na moja chrzestna wszyscy od dziecka mówią Anna, a w dowodzie Wiesława. Zapraszałam Annę bo tak ja znam cale życie,tak do niej mówię,nawet jej rodzice sie do niej zwracają odkąd sie urodziła. To nie pismo urzędowe żeby oficjalnie wyjeżdżać. A i ciocia by się bardziej zdziwiła gdybym zaprosiła Wiesławę a nie Annę.

Zreszta podobna sytuacja z wujkiem-ale jego zapraszałam pełnym imieniem -na co dzień mówi się do niego innym imieniem,ale funkcjonuje ono jako skrót jego imienia. Rodzice myśleli ze to jest zdrobnienie i tak w skrócie wszyscy mówią mimo ze to inne imię.
45326ef568a8cdb5ffa32c642ee06bebadb9e802_60456925b2241 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 09:53   #2914
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez winterlly Pokaż wiadomość
U mnie podobna sytuacja. Jestem z chłopakiem od 7 lat, od roku narzeczeni, planujemy ślub, a od siostry TŻ, którą doskonale znam, dostaliśmy zaproszenie na roczek ich dziecka, gdzie byłam wpisana jako osoba towarzysząca nie było mi miło
Przegiecie.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 10:12   #2915
Mariuszowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Przegiecie.
U mnie była taka sytuacja. W czerwcu moja kuzynka wyprawiała mega 18ste urodziny. Jest bliską rodziną, nasi ojcowie, to bracia. Mój tata jest jej chrzestnym, jej tata moim. Za miesiąc biorę ślub, z narzeczonym jestem od ponad 6 lat, wszyscy się znają. Też zostałam zaproszona na tą 18stkę z osobą towarzyszącą...

60-59-58-57-56-55-54-53-52-51-50
Mariuszowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 11:43   #2916
Serena125
Raczkowanie

GG do Serena125

U mnie też podobna sytuacja z zaproszeniami, nawet nie wiem czy nie gorsza... Z chłopakiem byliśmy razem ponad 1,5 roku, jego siostra zaś brała ślub mając krótszy staż związku niż my. I na zaproszeniu co? Osoba towarzysząca oczywiście, mimo że znam ją od początku mojego związku z TŻ, bardzo dobrze się dogadujemy. A co najlepsze, wręczała mu te zaproszenie podczas gdy ja byłam w pokoju obok, wyszłam akurat po coś do kuchni, patrzę a oni go zapraszają na ślub... Do wesela mi przeszło, ale na początku było mi niesamowicie wręcz przykro, nie dość że bezimienne zaproszenie to jeszcze wręczane na moich oczach
Serena125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 12:07   #2917
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Cytat:
Napisane przez Serena125 Pokaż wiadomość
U mnie też podobna sytuacja z zaproszeniami, nawet nie wiem czy nie gorsza... Z chłopakiem byliśmy razem ponad 1,5 roku, jego siostra zaś brała ślub mając krótszy staż związku niż my. I na zaproszeniu co? Osoba towarzysząca oczywiście, mimo że znam ją od początku mojego związku z TŻ, bardzo dobrze się dogadujemy. A co najlepsze, wręczała mu te zaproszenie podczas gdy ja byłam w pokoju obok, wyszłam akurat po coś do kuchni, patrzę a oni go zapraszają na ślub... Do wesela mi przeszło, ale na początku było mi niesamowicie wręcz przykro, nie dość że bezimienne zaproszenie to jeszcze wręczane na moich oczach
To przechodzi ludzkie pojęcie.
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 15:00   #2918
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Faux pas mojej koleżanki.
Bierze ślub we wrześniu. Szuka wszystkich sposobów, żeby zaoszczędzić, i zaproponowała naszej wspólnej przyjaciółce - fotografowi, żeby jej robiła zdjęcia na ślubie i weselu. W formie prezentu. Zaproponowała jej to w czerwcu, przedtem nie miała zamiaru jej zapraszac.
Całe 4 lata szkoły sie przyjaznily, 2 lata temu skończyły szkole m
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 15:26   #2919
TEllenka
Raczkowanie

To już kurczę bycie wrednym...
Gość to gość, a fotograf to fotograf który jest w pracy. Dwie zupełnie różne sprawy...
TEllenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 15:31   #2920
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No tym bardziej, że fotograf bierze kupę kasy za zdjęcia + obróbka.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 16:09   #2921
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Bierze ślub we wrześniu. Szuka wszystkich sposobów, żeby zaoszczędzić, i zaproponowała naszej wspólnej przyjaciółce - fotografowi, żeby jej robiła zdjęcia na ślubie i weselu. W formie prezentu. Zaproponowała jej to w czerwcu, przedtem nie miała zamiaru jej zapraszac.
To już dla mnie nie jest faux pas tylko zwykłe buractwo
Stary 2015-07-10, 16:46   #2922
Dotka90
Zakorzenienie

Kumpel TŻta jest fotografem, i tak zapraszaliśmy go na wesele, ale nawet przez myśl nam nie przeszło żeby go poprosić żeby robił nam fotki Był w tym dniu naszym kumplem, gościem, a nie fotografem w pracy, litości..
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 20:08   #2923
klakla91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cherry Blossom Girl Pokaż wiadomość
A co sądzicie o zapraszaniu z partnerem tylko osób, które z kimś są związane, a singli bez osoby towarzyszącej? Jak dla mnie faux pas.
Zależy. Mam kuzynkę, która zawsze chodzi sama na takie imprezy, wiem, że prędzej byłoby jej przykro jakbym zaprosiła ją z kimś niż samą. Tak samo wujek. Za to kuzyn, który nie ma dziewczyny, czułby się bardzo nieswojo i wiem, że wolałby przyjść z koleżanką niż sam. Trzeba po prostu znać swoich gości i wszystko dopasować do sytuacji

Tak samo z zaproszeniami, jak kogoś nie znam dobrze i go zaproszę jako OT nie widzę problemu (to samo w drugą stronę, gdy ja jestem OT), ale jeśli to by była bliska rodzina/dobrzy znajomi nas obojga to poczułabym się nieswojo. Za to winietek OT nic nie tłumaczy, oprócz tego, że ktoś na kilka dni przed weselem dalej nie wie z kim przyjdzie

34/2021
klakla91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 20:44   #2924
kasienka129
BAN stały

Piszecie ze z ot bo kogos nie znacie albo kuzyna widzicie co 5 lat, po co go zapraszacie skoro jest bardziej obcy niz swojak, ja znam przynajmniej imie, a niekiedy i nazwisko polowki znajomych, niektore pary znam przez partnera i tez znam w pelnym zwrocie. Byłabym w☠☠☠☠iona gdyby blsli kuzyn dalby mi z ot a rodzenstwu rodzonemu imiemnie mimo ze to taka milosc za raczke a nie bez kredytu, motariusza itd. Stac mnie na slub
Stowa załatwia sprawe, ale mam sie chajtac dla imienia w zaproszeniu ?
kasienka129 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 20:52   #2925
klakla91
Zakorzenienie

A jak już o zapraszaniu z OT i bez, to pomożcie

Mój wujek jest po rozwodzie, ma nową partnerkę i dwoje dzieci. Partnerka też ma dziecko z poprzedniego związku. Jak zapraszać, żeby nie popełnić faux pax?
1. wujek z dziećmi
2. wujek z partnerką i dziećmi
3. wujek z partnerką, dziećmi i jej dzieckiem

I jeśli to ostatnie to jak to zapisać? Bo Jak Kowalski z Anną Nowak i Igorkiem, Stasiem i Nelą to baaardzo długo ale chyba najbardziej właściwie?

34/2021
klakla91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 21:04   #2926
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Tak, ostatnia wersja najlepsze, dzieci z imion wymien.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 22:06   #2927
azadon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BiteAddict Pokaż wiadomość

Osoby towarzyszącej na winietce nic nie tłumaczy
Oprócz bardzo losowych przypadków.

jedynym wytłumaczeniem jest, że zapraszana osoba jeszcze nie wie, z kim na to wesele pójdzie
azadon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 22:28   #2928
Fantasmagori
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez klakla91 Pokaż wiadomość

Mój wujek jest po rozwodzie, ma nową partnerkę i dwoje dzieci. Partnerka też ma dziecko z poprzedniego związku. Jak zapraszać, żeby nie popełnić faux pax?
1. wujek z dziećmi

I jeśli to ostatnie to jak to zapisać? Bo Jak Kowalski z Anną Nowak i Igorkiem, Stasiem i Nelą to baaardzo długo ale chyba najbardziej właściwie?
Ja bym wypisała wszystkich tak jak piszesz na końcu Jak Kowalski z Anną Nowak i Igorkiem, Stasiem i Nelą

Fantasmagori jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-10, 22:30   #2929
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:

1. wujek z dziećmi

Ja dzieci wymieniałam z imion
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 07:42   #2930
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:

1. wujek z dziećmi

Mi sie wydaje ze wszystkich razem,a dzieci wymienionych z imienia
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 08:00   #2931
Justuus
Zakorzenienie

Co do fotografa to masakra. Jak można tak zrobić.
Moja koleżanka robi zdjęcia jest to jej hobby ale wie ze u mnie na wesele ma nawet nie brać aparatu bo chcę aby się dobrze bawiła a nie latała i robiła zdjęcia - od tego mamy fotografa.

A co do O.T. to z jednej strony my tez zrobiliśmy faux pas.
Gdyż Tż zdecydował że swojego kuzyna zaprasza z o.t. bo z dziewczyną (znamy dobrze bo wcześniej była z drugim kuzynem) nie są narzeczeństwem.
Nie kłócilam się z nim ze względu na sprawy osobiste i koniec koncow daliśmy zaproszenie z o.t.
Nikt się nie obraził, dziewczyna się wybiera na ślub. Nawet nie było komentarza. Może nie zwróciła na to uwagi albo było dla niej oczywiste to co dla mojego Tż że zaprasza kuzyna. Nie wiem. Ciesze się tylko ze przeszlo bez afery.
Justuus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 10:20   #2932
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justuus Pokaż wiadomość
Gdyż Tż zdecydował że swojego kuzyna zaprasza z o.t. bo z dziewczyną (znamy dobrze bo wcześniej była z drugim kuzynem) nie są narzeczeństwem.
Nie kłócilam się z nim ze względu na sprawy osobiste i koniec koncow daliśmy zaproszenie z o.t.
Nikt się nie obraził, dziewczyna się wybiera na ślub. Nawet nie było komentarza. Może nie zwróciła na to uwagi albo było dla niej oczywiste to co dla mojego Tż że zaprasza kuzyna. Nie wiem. Ciesze się tylko ze przeszlo bez afery.
A skąd wiesz, że się nie obraziła? Że nie było jej przykro? I że nie było komentarzy? Może do Ciebie nie było, ale do kuzyna na pewno.

Sorry, dla mnie to jest idiotyczne, że jak nie mam pierdzionka na palcu, to już jestem tylko OSOBĄ TOWARZYSZĄCĄ, bo jakbym miała, to byłabym z imienia i nazwiska Kasią Iksińską.

Nie mówiąc o tym, że jest mnóstwo ludzi, którzy ślubu nie mają zamiaru brać i pierdzionka na palcu mieć i co, po 10 letnim związku taka osoba będzie nadal tylko O.T.?
Stary 2015-07-11, 10:23   #2933
wiolusia00
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
A skąd wiesz, że się nie obraziła? Że nie było jej przykro? I że nie było komentarzy? Może do Ciebie nie było, ale do kuzyna na pewno.

Sorry, dla mnie to jest idiotyczne, że jak nie mam pierdzionka na palcu, to już jestem tylko OSOBĄ TOWARZYSZĄCĄ, bo jakbym miała, to byłabym z imienia i nazwiska Kasią Iksińską.

Nie mówiąc o tym, że jest mnóstwo ludzi, którzy ślubu nie mają zamiaru brać i pierdzionka na palcu mieć i co, po 10 letnim związku taka osoba będzie nadal tylko O.T.?
No a moja rodzina to w ogóle mistrze w tym temacie.. Już dawno nie mieszkam z moją mamą, ale mieszkam już dłuższy czas z moim partnerem, a zaproszenie dostałam bez mojego partnera i dodatkowo byłam wpisana na jedno zaproszenie z moją mamą
wiolusia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-11, 11:05   #2934
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justuus Pokaż wiadomość
Co do fotografa to masakra. Jak można tak zrobić.
Moja koleżanka robi zdjęcia jest to jej hobby ale wie ze u mnie na wesele ma nawet nie brać aparatu bo chcę aby się dobrze bawiła a nie latała i robiła zdjęcia - od tego mamy fotografa.

Mój TŻ też w tej kwestii się uparł - z mojej strony stałe pary były wymienione z imienia i nazwiska a u TŻa tylko narzeczeni. Oczywiście na winietkach nie było żadnych OT
Stary 2015-07-11, 11:11   #2935
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Cytat:
Kumpel TŻta jest fotografem, i tak zapraszaliśmy go na wesele, ale nawet przez myśl nam nie przeszło żeby go poprosić żeby robił nam fotki Był w tym dniu naszym kumplem, gościem, a nie fotografem w pracy, litości..
Moi znajomi umowili się z kolegą-fotografem, że będzie robił zdjęcia. Nic mu nie narzucili, on sam wyszedł z inicjatywą wiec ok. Problem w tym ze na lwiej części fotek na pierwszym planie była dziewczyna fotografa załamali sie jak obejrzeli te zdjęcia

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-07-11, 11:12   #2936
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Moi znajomi umowili się z kolegą-fotografem, że będzie robił zdjęcia. Nic mu nie narzucili, on sam wyszedł z inicjatywą wiec ok. Problem w tym ze na lwiej części fotek na pierwszym planie była dziewczyna fotografa załamali sie jak obejrzeli te zdjęcia
Ahahaha

Co tanio to drogo
Stary 2015-07-11, 12:04   #2937
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Jest to o tyle wkurzajace, że niektóe pary ślubu nie planują w ogóle, a żyją razem, mają dzieci i co? Wtedy to też nie rodzina bo bez ślubu?
Ślub nie jest magiczną granicą, za która przestaje się być OT a zaczyna być osobą z imieniem.

Rozumiem dawanie zaproszeń OT w przyadku singli, osób które od niedawna sa w zwiakzu i młodzi mogą nie wiedzieć, ze teraz są z kimś, ale nawet wtedy wypada dowiedzieć się kogo zaprszona osoba zabiera i na wienietce napisac imię.
Dokładnie tak.

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Znam taki przypadek
Ślub był 3 lata temu, a panna młoda nie otrzymała zdjęć z wesela (ma jedynie z przygotowań i kościoła) - nie wiadomo, kiedy otrzyma, bo fotograf ma pracę etatową, a zajmuje się fotografią amatorsko, obróbka zdjęć trwa sporo czasu, a w wolnej chwili wolałby się zająć ciekawszymi projektami.
Koleżanka po obejrzeniu "prezentu" kręciła nosem, że zdjęcia brzydkie, beznadziejne i nie podoba jej się obróbka.
Wiedzieli na co się decydują, nie żal mi ich.

Cytat:
A trzeba było zaprosić. Na pewno miałaś koleżanki, które ładnie malują i czeszą, ktoś inny mógł Wam salę udekorować w ramach prezentu, ktoś inny samochodem podwieźć, ciocie chętnie zgodziłyby się na prezent w postaci przygotowania potraw na wesele. My żałujemy, że tak nie postąpiliśmy - tak przegrać własne wesele

kawa_z_mlekiem Dobra historia

A propos winietek dla dzieci - na jednej sali weselnej młodzi usadzili dzieci/ młodzież przy jednym stoliku. Zamiast wypisać ich imiona, dali zbiorczą winietkę "Mali Kowalscy", "Mali Nowakowie"

Bogini kuchennego zniszczenia

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2015-07-11 o 12:05
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-07-11, 12:55   #2938
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Dokładnie tak.

Znam taki przypadek
Ślub był 3 lata temu, a panna młoda nie otrzymała zdjęć z wesela (ma jedynie z przygotowań i kościoła) - nie wiadomo, kiedy otrzyma, bo fotograf ma pracę etatową, a zajmuje się fotografią amatorsko, obróbka zdjęć trwa sporo czasu, a w wolnej chwili wolałby się zająć ciekawszymi projektami.
Koleżanka po obejrzeniu "prezentu" kręciła nosem, że zdjęcia brzydkie, beznadziejne i nie podoba jej się obróbka.
Wiedzieli na co się decydują, nie żal mi ich.
No cóż, jakość adekwatna do kasy jaką fotograf wlożyłby do koperty gdyby był normalnie gościem
Stary 2015-07-11, 17:29   #2939
BiteAddict
Rozeznanie

Cytat:
Zależy. Mam kuzynkę, która zawsze chodzi sama na takie imprezy, wiem, że prędzej byłoby jej przykro jakbym zaprosiła ją z kimś niż samą. Tak samo wujek. Za to kuzyn, który nie ma dziewczyny, czułby się bardzo nieswojo i wiem, że wolałby przyjść z koleżanką niż sam. Trzeba po prostu znać swoich gości i wszystko dopasować do sytuacji

Tak samo z zaproszeniami, jak kogoś nie znam dobrze i go zaproszę jako OT nie widzę problemu (to samo w drugą stronę, gdy ja jestem OT), ale jeśli to by była bliska rodzina/dobrzy znajomi nas obojga to poczułabym się nieswojo. Za to winietek OT nic nie tłumaczy, oprócz tego, że ktoś na kilka dni przed weselem dalej nie wie z kim przyjdzie
Nareszcie ktoś kto myśli dokładnie tak jak ja Tylko Tobie się udało czytelniej to wyjaśnić

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
A propos winietek dla dzieci - na jednej sali weselnej młodzi usadzili dzieci/ młodzież przy jednym stoliku. Zamiast wypisać ich imiona, dali zbiorczą winietkę "Mali Kowalscy", "Mali Nowakowie"
Dla mnie to nawet sympatycznie brzmi
Stary 2015-07-12, 02:35   #2940
Justuus
Zakorzenienie

Cytat:

Masz racje i nie wiem.
Tż się uparl to są goście z jego strony - tu w grę wchodza jeszcze inne kwestie...i sytuacja rodzinna którą stworzyła ta dziewczyna... i para nie mieszka razem, raczej nie planują itp... tak zdecydował wiec tak było.
u mnie pary już takie ze tak powiem stałe były wypisane z imion.

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
Mój TŻ też w tej kwestii się uparł - z mojej strony stałe pary były wymienione z imienia i nazwiska a u TŻa tylko narzeczeni. Oczywiście na winietkach nie było żadnych OT
Oczywiście na winietkach wszyscy będą z imienia no chyba ze ktoś nie będę wiedział przy potwierdzeniu z kim przychodzi wtedy będę musiała cos wymyślić.
Justuus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości