Książki podobne do 50 Twarzy Greya - znacie jakieś? - część VI (CALEB] - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-22, 19:13   #2911
maggnolia
Zakorzenienie

Dot.: Książki podobne do 50 Twarzy Greya - znacie jakieś? - część VI (CALEB)

..

Edytowane przez maggnolia
Czas edycji: 2017-10-19 o 13:35
maggnolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:17   #2912
Dominiqa85
Zadomowienie

Dot.: Książki podobne do 50 Twarzy Greya - znacie jakieś? - część VI (CALEB]

Cytat:
Napisane przez Yasinisi Pokaż wiadomość
to fakt, że ja zupełnie inaczej odbieram książkę po angielsku niż tę czytaną po polsku.. Jestem przekonana, że cała masa książek przełożona na polski nie podobałaby mi się tak bardzo.. Nie wiem z czego to wynika, może to tylko jakieś takie moje skrzywienie, ale ile razy tak sama dla siebie próbowałam sobie jakies fragmenty przełożyć na polski po ich przeczytaniu w oryginale, to jakoś tak dziwnie mi się to czytało.. Czy tylko ja tak mam??
Ja tak nie mam. Jeśli mam, chociaż ostatnio czytam po angielsku. Głównie ze względu na jakość tłumaczeń nieoficjalnych(jest tylko kilka dziewczyn, które robią to naprawdę dobrze), wyłapuję źle przetłumaczone idiomy i psuje mi to radość z czytania(to chyba moje skrzywienie ). Jak ktoś nie zna ang to tego nie widzi i nie robi mu to różnicy. Oficjalne raczej wybieram, chociaż po tym co zrobili z This Man czytam pierwszy rozdział po ang i potem po pl

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Cytat:
Napisane przez joanna12afi Pokaż wiadomość
Moja mała właśnie skończyła gorączkować. Miała trzydniówkę która trwała tydzień. Podobno teraz bardzo szaleje ten wirus
Mój młodszy miał dwa tyg temu. U nas książkowo 3 dni gorączki i wysypka.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
Napisane przez mauskacom Pokaż wiadomość
i biorę sie za Dominiki tłumaczenie All the pretty Lies.. widzę właśnie ,ze jest już przy końcu tłumaczenia czytacie może ?
No ciekawa jestem, jak ocenisz. Dla mnie tam to jest napięcie. Od samego początku jest tajemnica i im dalej tym bardziej obgryzam paznokcie
Dominiqa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:23   #2913
moniqa84
Rozeznanie

W takim razie dzisiaj beda Konsekwencje..zobaczymy co z tego bedzie moze minie mi moja niemoc..jesli się znudze to chyba doczytam TM 3cz po ang bo nie chce mi sie czekac na 5,6polskie -->alez beznadzieja z tym podzialem na mniejsze części, potem wezme jednak z ksiazek dark poleconych przez Yasinisi po ang...a co myslicie w koncu o tym Destroyed?? bo moze tez sie za to wezme
moniqa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:23   #2914
maggnolia
Zakorzenienie

..

Edytowane przez maggnolia
Czas edycji: 2017-10-19 o 13:35
maggnolia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:24   #2915
gosia1305
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emi_g Pokaż wiadomość
Mnie nudzil początek przyznaję ale teraz się wciagnęłam i czekam na koniec tłumaczenia Dominiqi ale źle czyta się rozdziałami pojedynczymi...ja na trzy razy to rozbiłam...całość powinna wyjść super...

Wysłane z mojego ST26i
no ja czekam niecierpliwie na całość
gosia1305 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:26   #2916
aguha89
Rozeznanie

A ja sama z dziewczynami siedze. Moj m. Musial pojechac do pracy. I nie wiadomo o ktorej wroci. Dalam malej syrop i narazie spia obie. Ale ciezka nocka przede mna.
Co do Konsekwencji, to moze Domi nie ta ksiazke tlumaczysz? zartuje. Powiem szczerze, ze teraz jestem jej coraz bardziej ciekawa. Skoro sa tak skrajne opinie. Takze jak juz dotrwasz do konca tlumaczenia, to z checia przeczytam

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ----------

Cytat:
Napisane przez gosia1305 Pokaż wiadomość
wielkie dzięki i daj znać jak przeczytasz bo wlaśnie chęci mnie na coś hardcorowego
Dam znac jak narazie to nie wiem, czy bedzie to hardcore... bardziej mlodziezowka mi to zalatuje. Ale jestem na samiuskim poczatku wiec wszystko moze sie zmienic.

aguha89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:29   #2917
villa_rosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dominiqa85 Pokaż wiadomość
No ciekawa jestem, jak ocenisz. Dla mnie tam to jest napięcie. Od samego początku jest tajemnica i im dalej tym bardziej obgryzam paznokcie
Ja jednak poczekam na całość - strrraaaasznie nie lubię czytać rozdziałami Czytałam Arsena w Twoim tłumaczeniu - re-we-la-cja! Książka, która pozostaje w głowie długo...

Edytowane przez villa_rosa
Czas edycji: 2014-06-22 o 19:59
villa_rosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:31   #2918
gosia1305
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aguha89 Pokaż wiadomość
A ja sama z dziewczynami siedze. Moj m. Musial pojechac do pracy. I nie wiadomo o ktorej wroci. Dalam malej syrop i narazie spia obie. Ale ciezka nocka przede mna.
dużo zdrówka dla Twojej malutkiej i życzę Ci z całego serducha żebyś przystosowała się do tamtejszego życia bo na pewno jest Ci cięzko ale na szczęście masz nas
Stary 2014-06-22, 19:37   #2919
aguha89
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosia1305 Pokaż wiadomość
dużo zdrówka dla Twojej malutkiej i życzę Ci z całego serducha żebyś przystosowała się do tamtejszego życia bo na pewno jest Ci cięzko ale na szczęście masz nas
Zebys wiedziala przynajmniej wiem, ze istnieje jakis inny swiat niz ten w 4 scianach
Chyba porzuce czytanie Phoenix Rockstar... nie jest ciekawa.

Stary 2014-06-22, 19:37   #2920
Ilena
Zakorzenienie

Niesamowite w 33 i 34 rozdziale w końcu ze sobą rozmawiają.
Nie wiem może ja nie rozumiem ich relacji, ale ten cały Tony to stary dupek. Myśli, że zamknie ją w klatce i ona tak sobie będzie całymi dniami siedzieć. Dziwie się, że o dzieciach jeszcze nie rozmawiali Zdecydowanie za mało jest dialogów.
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 19:42   #2921
moniqa84
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ilena Pokaż wiadomość
Niesamowite w 33 i 34 rozdziale w końcu ze sobą rozmawiają.
Nie wiem może ja nie rozumiem ich relacji, ale ten cały Tony to stary dupek. Myśli, że zamknie ją w klatce i ona tak sobie będzie całymi dniami siedzieć. Dziwie się, że o dzieciach jeszcze nie rozmawiali Zdecydowanie za mało jest dialogów.

czytać czy nie?? bo juz niewiem
moniqa84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-22, 19:49   #2922
Ilena
Zakorzenienie

Czytaj. Każdy ma swój gust. Dziewczyną się podobało więc jest szansa że i tobie się spodoba.
Stary 2014-06-22, 20:28   #2923
blondwiol
Raczkowanie

Hej,
tak czytam Wasze komentarze o Konsekwencjach i aż mnie serce boli, bo ja też należę do tej grupy, której się ta seria bardzo podobała.
Ja przy ocenie brałam pod uwagę sam pomysł na tą historię, że miała ona dwie strony, ukryty powód tego wszystkiego. To, że Tony był nieobliczalny, niebezpieczny, nie wiedziałam co tak na prawdę mu siedzi w głowie, czy to co mówi Clare to szczere, czy tylko gra.... To wzbudzało we mnie emocje. Ja osobiście lubię takich psycholi w książkach. Powiem szczerze, że też mnie męczyły te opisy, ale dla mnie to było takie wyciszenie przed następną bombą. A koniec to już ogóle mnie rozwalił i szczena mi opadła do samej ziemi.....
Oczywiście każdy lubi co innego w książkach, co innego nas porywa i inaczej odbieramy sens historii.
Mi natomiast Tony pozostał w pamięci
blondwiol jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 20:34   #2924
wega1993
Rozeznanie

jestem w połowie ,,Planu" wciągnęła mnie, nie ma co. Przypomina mi odrobinę Mistrza.

,,
Większość ludzi jest silniejsza, niż sami sądzą. Tylko czasami zapominają o wierze."

wega1993 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 20:46   #2925
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blondwiol Pokaż wiadomość
Hej,
tak czytam Wasze komentarze o Konsekwencjach i aż mnie serce boli, bo ja też należę do tej grupy, której się ta seria bardzo podobała.
Ja przy ocenie brałam pod uwagę sam pomysł na tą historię, że miała ona dwie strony, ukryty powód tego wszystkiego. To, że Tony był nieobliczalny, niebezpieczny, nie wiedziałam co tak na prawdę mu siedzi w głowie, czy to co mówi Clare to szczere, czy tylko gra.... To wzbudzało we mnie emocje. Ja osobiście lubię takich psycholi w książkach. Powiem szczerze, że też mnie męczyły te opisy, ale dla mnie to było takie wyciszenie przed następną bombą. A koniec to już ogóle mnie rozwalił i szczena mi opadła do samej ziemi.....
Oczywiście każdy lubi co innego w książkach, co innego nas porywa i inaczej odbieramy sens historii.
To czekam na rozwój akcji Ale z opisami ta autorka trochę przesadziła. Czasem dłużej czytam co jedli i w co się ubrali niż co tak naprawdę robili. Trochę to irytujące. Ale może tylko początek książki jest taki mało wciągający. Przeczytam to ocenię.

Przeczytałam już przetłumaczone 37 rozdziałów. Teraz będę czytać po angielsku zobaczymy czy odbiór będzie lepszy.

Edytowane przez Ilena
Czas edycji: 2014-06-22 o 20:49
Stary 2014-06-22, 20:50   #2926
blondwiol
Raczkowanie

No fakt, że trochę za dużo opisów i za mało dialogów, autorka po prostu wdała się w szczegóły, ale moim zdaniem warto przeczytać tą serię
Stary 2014-06-22, 20:51   #2927
asia20100
Wtajemniczenie

Co do konsekwencji na początku czytałam rozdziałami i książka bardzo mi się podobała (trzeba przyznać, że Domi odwala kawał dobrej roboty- mało jest tłumaczeń na tak wysokim poziomie) ale nagle jakoś czytanie rodziałami nie sprawiało mi już takiej przyjemności, nie mogłam już tak wczuć się w te emocje i samą historię (inaczej było przy Arsen, gdzie tygodniami myślałam o pojedynczych rozdziałach). Może to też fakt, że jak już coś się zaczyna dziać to w kolejnych rozdziałach mamy sielankę, opisy przyrody i nic ciekawego się nie dzieje- przez co opadają emocje?
Także czekam teraz na całość
asia20100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 20:52   #2928
blondwiol
Raczkowanie

Ja odkąd zaczęłam czytać po angielsku to już nawet oficjalne tłumaczenia mi nie podchodzą
Stary 2014-06-22, 20:53   #2929
aguha89
Rozeznanie

jejkuuuu!!!! Nie mam co czytać!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-22, 20:54   #2930
blondwiol
Raczkowanie

Ja sobie nie wyobrażam czytania rozdziałami, bo z moją pamięcią ciężko by było
Stary 2014-06-22, 21:01   #2931
villa_rosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wega1993 Pokaż wiadomość
jestem w połowie ,,Planu" wciągnęła mnie, nie ma co. Przypomina mi odrobinę Mistrza.
Jest świetny, też gdzieś mi trochę Mistrza przypominał. No i to jedna z tych książek przy których sie ryczy - choć ciężko mnie doprowadzić do łez książką Do tej pory tylko udało się to tyko Mistrzowi i właśnie Planowi. Ja napewno do niej kiedyś wrócę.
Zabieram się za serię Dark. Mam już 2 części. Powiedzcie mi tylko dziewczyny, które czytały - czy 3 część też jest przetłumaczona w całości? Bo widziałam tylko epilog i kilka rozdziałów.

Edytowane przez villa_rosa
Czas edycji: 2014-06-22 o 21:08
Stary 2014-06-22, 21:01   #2932
mauskacom
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Dominiqa85 Pokaż wiadomość
Ja tak nie mam. Jeśli mam, chociaż ostatnio czytam po angielsku. Głównie ze względu na jakość tłumaczeń nieoficjalnych(jest tylko kilka dziewczyn, które robią to naprawdę dobrze), wyłapuję źle przetłumaczone idiomy i psuje mi to radość z czytania(to chyba moje skrzywienie ). Jak ktoś nie zna ang to tego nie widzi i nie robi mu to różnicy. Oficjalne raczej wybieram, chociaż po tym co zrobili z This Man czytam pierwszy rozdział po ang i potem po pl

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ----------

Mój młodszy miał dwa tyg temu. U nas książkowo 3 dni gorączki i wysypka.

---------- Dopisano o 20:17 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

mam nadzieje,ze mi sie spodoba kurcze ,dopiero gdy chciałam pobrać rozdziały ,kapnęłam sie ,ze u innej tłumaczki sa inne rozdziały i nie moge przeczytać na razie ,bo czekam na hasło by w ogole zacząć ale jak już bede czytac to dam znac.
mauskacom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 21:03   #2933
Dominiqa85
Zadomowienie

Cytat:

Przeczytałam już przetłumaczone 37 rozdziałów. Teraz będę czytać po angielsku zobaczymy czy odbiór będzie lepszy.
To daj znać, bo na 37 rozdziałów może z 7 z akcją to zdecydowanie za mało jak dla mnie. Sam pomysł świetny, ale wykonanie póki co koszmarne. I daj znać, w którym rozdziale coś się będzie dziać. Mam nadzieję, że nie dopiero w epilogu
Dominiqa85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 21:22   #2934
Ilena
Zakorzenienie

Gdyby wyciąć opisy i wstawić więcej dialogów to może i pomysł fajny na książkę Ja nigdy nie przepadałam za opisami ( w szczególności natury) może dlatego tak mnie to drażni. W 37 rozdziale w komentarzu porównałyście do Nad Niemnem Strzał w dziesiątkę. Za dużo opisów. Mam nadzieję, że dalej będzie lepiej.
Stary 2014-06-22, 21:30   #2935
aguha89
Rozeznanie

Cytat:
Gdyby wyciąć opisy i wstawić więcej dialogów to może i pomysł fajny na książkę Ja nigdy nie przepadałam za opisami ( w szczególności natury) może dlatego tak mnie to drażni. W 37 rozdziale w komentarzu porównałyście do Nad Niemnem Strzał w dziesiątkę. Za dużo opisów. Mam nadzieję, że dalej będzie lepiej.
Ja jak tylko Domi wspomniala, ze jest mase opisow, to skojarzylam to z Nad Niemnem swoja droga jakby wprowadzic Konsekwencje albo inne dark do spisu lektur, to szkola bylaby ciekawsza na pewno byloby o czym dyskutowac

Sent from my GT-I9505 using Wizaz Forum mobile app
Stary 2014-06-22, 22:00   #2936
juliakrawczyk
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez villa_rosa Pokaż wiadomość
Dziękuję - przeczytałam streszczenie i na pewno sięgnę po nią
Niemniej - dziewczyny - proszę o pomoc - seria Dark - do kogo zwrócić się w sprawie tłumaczeń... Ot tak dawna zabieram sie za tą książkę i chyba nadszedł na nią czas
Hej. Poszukaj na chomiku Blombus 2 cz sa przetlumaczone tylko epilogu 3 rozdzialy i koniec... moze ma ktos caly epilog przetl.?
juliakrawczyk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 22:00   #2937
Yasinisi
Zakorzenienie

Cytat:
Hej,

Cytat:
Ja odkąd zaczęłam czytać po angielsku to już nawet oficjalne tłumaczenia mi nie podchodzą
Cytat:
Ja sobie nie wyobrażam czytania rozdziałami, bo z moją pamięcią ciężko by było
Ja to chyba przestane pisac a bede tylko cytowac twoje posty
Zgadzam sie w 10000%

Ps. Czytam 3 czesc This Man i jestem wkurzona na Ave.. Grr.. Mam nadzieje, ze pojdzie po rozum do glowy i nie zrobi tego co zasugerowala w rozmowie z Kate..

NIE PRZESYŁAM TŁUMACZEŃ KSIĄŻEK!!!
Yasinisi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-22, 22:13   #2938
blondwiol
Raczkowanie

A ja dalej czytam Beneath the Burn i bardzo mi się podoba, nawet się wzruszyłam parę razy
Stary 2014-06-22, 22:36   #2939
gosia1305
Wtajemniczenie

Dziewczyny a ja tak z innej beczki czy macie sprawdzone odżywki, maski itp na suche, przesuszone, łamliwe włosy?
Stary 2014-06-22, 23:44   #2940
villa_rosa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez juliakrawczyk Pokaż wiadomość
Hej. Poszukaj na chomiku Blombus 2 cz sa przetlumaczone tylko epilogu 3 rozdzialy i koniec... moze ma ktos caly epilog przetl.?
Te 2 znalazłam - dziękuję Co do epilogu - przyłączę się do pytania
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości