|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2911 |
Rozeznanie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;49532901]Szczerze mówiąc to podziwiam wszystkich informatyków. Mnie nawet super zarobki nie byłyby w stanie przekonać mnie do tego.
![]() Trochę się bawię css i html i jak po kilku godzinach klepania formularz kontaktowy odmówił działania, to byłam bliska wywalenia laptopa za okno. Zrozumiałam czemu informatykom tyle płacę: nie, bo się latami uczyli, nie dlatego że ich jest mało, a duże zapotrzebowanie, ale dlatego, że jak po kilku miesiącach pracy nad projektem wyskoczy im bubel, nie dewastują sprzętu i nie wychodzą na wódkę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2912 |
BAN stały
|
Dziewczyny które wysyłają cv .. piszę głównie do Was ..... czy Wy szukacie pracy? zajęcia? czy pieniędzy?
Wiecie , że można zarabiać w inny sposób niż praca na etacie? W sposób zupełnie legalny, w legalnych firmach i mieć przyzwoite wynagrodzenie. I nie jest to żadna akwizycja, jak każdy od razu pomyśli. Jedyna różnica jest taka, że w w/w firmach trzeba najpierw zapracować na wypłatę, która z czasem będzie coraz większa ( i to jest miłe) ... zaś w pracy na etacie u wielu jest podejście takie ... hura, mam pracę, będzie kasa, np. w sklepie odzieżowym czy jest klient, czy nie ma, szef niech płaci ;-) A jeśli np. dostałabyś zatrudnienie na umowę o pracę z podstawą + premia .... a do obowiązków należałoby pozyskiwanie klienta np. do książki telefonicznej sprzedaż powierzchni reklamowej, czy nie dzwoniłabyś po firmach, nie umawiałabyś się z klientami i nie namawiała do zakupu kawałka powierzchni reklamowej? czy to nie akwizycja ? .. ale praca na umowę ! Reasumując .... pracuję w 3 firmach polskich, legalnych, na umowy ..... jednak nie na umowy o pracę, ale takowe mnie nie interesują ... mnie interesuje praca z której mam satysfakcję i pieniądze jakie zarabiam (niemałe). Np. w jednej z nich bez żadnego polecania można zarobić legalnie ok. 500-1000 zł. I w dobie internetu marudzenie, że mieszka się w dziurze, nie jest żadnym wytłumaczeniem .... jedna z firm, z którą współpracuję wręcz preferuje takie osoby. Edytowane przez pagal Czas edycji: 2015-01-01 o 09:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#2913 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A ubezpieczenie masz? Liczą Ci się lata pracy? Jak z Twoją zdolnośią kredytową? Urlop ojcowski możesz wziąć? A L4? Urlop wypoczynkowy też nie jest bez znaczenia. Ja nie twierdze, że każda inna forma umowy niż Umowa o Pracę jest zła ALE UoP ma dla MNIE mocną przewagę nad innymi, bo daje mi stabilizacje i przywileje, kiedy np. za jakiś czas zajdę w ciążę, albo zachoruje. Już nie wspominając o tym, że pewnie za jakieś 2 lata będę chciała wziąć kredyt i wtdy nie tylko zarobki, ale i ich stałość się liczy. Sama na razie jestem zatrudniona od niedawna w wielkiej firmie, ale przez agencję zewnętrzną i tylko czekam, aż przejdę z umowy o pracę tymczasową na normalną umowę o pracę, zwłaszcza jak widzę jakie fajne przywileje dostają pracownicy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2914 |
Raczkowanie
|
pagal mam nadzieje że odkładasz coś z tych 3 pensji na emeryturę
![]() darmowa reklama na wizażu jest zabroniona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2915 |
BAN stały
|
"Odpowiadając:
A ubezpieczenie masz? Liczą Ci się lata pracy? Jak z Twoją zdolnośią kredytową? Urlop ojcowski możesz wziąć? A L4? Urlop wypoczynkowy też nie jest bez znaczenia." Może na wszystkie pytania od razu odpowiem. Alternatywne sposoby zarabiania są bazą wyjściową do zarabiania większych pieniędzy, a co za tym idzie, aby mieć te wszystkie "przywileje" o których piszesz, zakładasz dział. gosp. (no jedynie urlopu wypoczynkowego wówczas nie masz) "Ja nie twierdze, że każda inna forma umowy niż Umowa o Pracę jest zła ALE UoP ma dla MNIE mocną przewagę nad innymi, bo daje mi stabilizacje i przywileje, kiedy np. za jakiś czas zajdę w ciążę, albo zachoruje. Już nie wspominając o tym, że pewnie za jakieś 2 lata będę chciała wziąć kredyt i wtdy nie tylko zarobki, ale i ich stałość się liczy." Zgadzam się, dlatego ja kilkanaście lat temu pracowałem na etacie a równorzędnie rozwijałem współpracę z jedną firmą i dopiero jak zarobki z tej firmy były znaczące, podjąłem decyzję o rezygnacji z pracy na etacie i założenie własnej dział. gosp. W poprzednim poście napisałem, że jest to alternatywa. To co napisałaś, praca na etacie, nie twierdzę, że jest zła .. jest ok, wiele osób lubi pracować w tym modelu. Ja przedstawiłem opcję dla osób, które szukają pracy na etacie, a nie mogą znaleźć. Chodzi tu też o podłoże psychiczne .... osoby mające dodatkowe dochody comiesięczne, mają jakąś stabilizację i czują się bardziej pewne, co jest ważne przy rozmowach kwalifikacyjnych. "Sama na razie jestem zatrudniona od niedawna w wielkiej firmie, ale przez agencję zewnętrzną i tylko czekam, aż przejdę z umowy o pracę tymczasową na normalną umowę o pracę, zwłaszcza jak widzę jakie fajne przywileje dostają pracownicy." ![]() Odpowiadając Rysi - Oczywiście że odkładam - ten kawałek, który sugerowałby reklamę - usunąłem ... jestem dość młody na tym forum i nie chciałbym mieć jakiś banów lub ostrzeżeń. Jako, że to mój pierwszy post w 2015 r., życzę wszystkim przede wszystkim zdrowia, bo ono jest najważniejsze oraz spełnienia swoich marzeń. Edytowane przez pagal Czas edycji: 2015-01-01 o 09:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#2916 |
Raczkowanie
|
Podsumowując wypowiedź przedmówcy.
Drogie Panie uczcie się programowania, bo programiści mają łatwiej. Branża IT potrzebuje kobiet ![]() Szczęśliwego Nowego Roku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2917 |
Wtajemniczenie
|
Kobiety są słabe i powinny mieć UoP.
![]() Faceci nigdy nie będą w ciąży, malutki % rezygnuje z pracy na rzecz urlopu wychowawczego żeby siedzieć z dzieckiem w domu ITD ITP - więc mogą sobie bardziej pozwolić na pracę bez żadnych dodatkowych "benefitów" w postaci ubezpieczenia itd. Nie to, że dyskryminuję , no ale.
#2918 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem nie ma co gdybać i odpisywać na posty typu tego,jak ten od Pana powyżej. Nie chcę nikogo obrażać,ale od razu widać że to reklama i nie ma sensu prowadzić dyskusji.
Może w tym nowym roku coś w końcu się zmieni na lepsze. Poważnie myślę o przebranżowieniu się,i może kiedyś otworzę coś swojego? Boję się,bo nie mam głowy do biznesów,ale z drugiej strony jak się nie przełamię to tego nie sprawdzę,no i są te dotacje,tyle osób z tego korzysta i jakoś sobie radzą. Ale to i tak jeśli już,odległy plan. Na razie szukam pracy nadal,wysłałam CV na sprzedawcę w MyCenter i na recepcjonistkę. A za parę dni się ruszę na targi pracy i do szkół policealnych,które mam na oku. Chociaż i tak wolę jakiś kurs,niż jeździć przez dwa lata w weekendy na zjazdy w szkole. |
![]() ![]() |
![]() |
#2919 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 |
Raczkowanie
|
Spodobał mi się kurs na terapeutę ds.uzależnień,ale jakby nie patrzeć to w mojej okolicy nie ma jakoś wielu miejsc,gdzie mogłabym się zatrudnić po czymś takim. Szkoda za to płacić i nic z tego nie mieć,chociaż tematyka bardzo mnie interesuje. Za to od LO myślałam o fryzjerstwie i żałuję,że nie zajęłam się tym wcześniej. I właśnie o takim kursie myślę.
Jeszcze myk odnośnie CV:mam dwuczłonowe nazwisko,więc dziś zmieniłam tak aby w CV mieć tylko pierwsze. Niby nie powinno się tak robić,ale nadal często posługuję się tylko tą formą imię+nazwisko pierwsze,a pracodawcy jak widzą dwuczłonowe(czyli mężatka) plus młody wiek,to od razu nasuwa się na myśl że zaraz zajdzie w ciążę i nie warto jej zatrudniać. Może to coś da,bo ostatnie kilka miesięcy to masakra,zerowy odzew na moje aplikacje. |
![]() ![]() |
![]() |
#2921 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ja tam wychodzę z założenia, że jeśli czegoś nie spróbuję i nie sprawdzę sama, to nigdy się nie dowiem. A najgorsze to chyba obudzić się po 20,30 latach i gdzieś tam wewnętrznie sobie wyrzucać, że się czegoś nie spróbowało. Odwagi - biznes da się robić, również w Polsce, a wszystkie nawyki biznesowe to kwestia wyuczenia się (i czasem maniakalnego uporu), ale ... warto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2922 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() ![]() Oficjalnie już jako zarejestrowana bezrobotna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2923 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() razem ze stażem zaczynam 9miesiąc w tej samej pracy, ciekawe czy mi dadzą umowę o pracę , jakoś w to wątpie :? Edytowane przez kasia1608 Czas edycji: 2015-01-02 o 10:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2924 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny chciałam się ponownie przyłączyć do wątku, piszę ponownie, bo kiedyś tu się trochę udzielałam. Szukam pracy, niedawno skończyłam 9-miesięczny staż w administracji publicznej. Szukam pracy w administracji lub jako asystentka księgowej. Wolałabym w tym drugim, ale jak wyjdzie to zobaczymy. Dodam, że szukam pracy w większych miastach Polski. Tu, gdzie mieszkam nie ma szans na pracę bez znajomosci w zawodzie, pogodziłam się z tym, dlatego mogę się przenieść tam, gdzie ją znajdę
![]() Szukam też kursu Excel'a najlepiej przez internet i bezpłatnego, może polecicie jakąś stronę ? Wprawdzie kurs MS Office mam skończony, ale Excel pojawia się w wielu ogłoszeniach, więc warto rozszerzyć wiedzę.
#2925 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2926 |
Konto usunięte
|
FCE niewiele daje, lepiej przysiąść i zdać od razu CAE - różnica poziomów nie jest jakas znacząca. Skoro dasz radę przygotować sie do Firsta, to do wyższych leveli też.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2927 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2928 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szczerze co sądzicie o moim pomyśle z fryzjerstwem? Za parę dni przejadę się do paru szkół policealnych i dowiem się coś o tym kierunku lub kursie z fryzjerstwa. Jestem też otwarta na inne kierunki,ale tak jak pisałam wcześniej,podobał mi się kierunek terapeuta ds. uzależnień,tylko obawiam się że istnieje za mało miejsc pracy w mojej okolicy dla tego zawodu. A szkoda inwestować w kolejny papierek. Edytowane przez ruda_grazyna666 Czas edycji: 2015-01-02 o 16:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2929 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja również poproszę ![]()
![]() |
#2931 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
- opiekunka środowiskowa - opiekun w domu pomocy społecznej - opiekun osoby starszej - higienistka dentystyczna ? Tego typu zawody można uzyskać już po roku lub 2 latach nauki, a jednak mają one ciągle coś wspólnego z medycyną. Nie musiałabyś się całkiem przekwalifikowywać.
Książkoholiczka ![]() Edytowane przez siabra Czas edycji: 2015-01-02 o 16:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2932 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#2933 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2934 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2936 |
Zadomowienie
|
Jabłuszko może podaj wszystkim, bo widzę, że sporo chętnych
![]() Dzisiaj zrobiłam listę planów zawodowych na nowy rok ![]() ![]()
#2937 |
Konto usunięte
|
Macie rację, proszę;-)
1. http://office.microsoft.com/pl-pl/su...gs=CR006183114 (Szkolenie Microsoft MS Excel 2003), 2. http://office.microsoft.com/pl-pl/su...gs=CR010047968 (Szkolenie Microsoft MS Excel 2007), 3. http://office.microsoft.com/en-us/ex...or-excel-2010- HA104039038.aspx (Szkolenie Microsoft MS Excel 2010, VIDEO, wersja angielska), http://office.microsoft.com/en-us/ex...or-excel-2013- HA104032083.aspx (Szkolenie Microsoft MS Excel 2013, VIDEO, wersja angielska), 4. http://excelkurs.pl/ (Darmowy kurs MS Excel 2007 autorstwa Jana Steczko), 5. http://pszyperski.republika.pl (Darmowy kurs MS Excel 2003/2007 autorstwa Przemysława Szyperskiego), 6. http://abc-excel.blogspot.com (Blog Abc Excel zawierający kursy i porady dla początkujących i zaawansowanych), 7. http://www.excel-vba.com (Kurs zawierający informacje na temat tworzenia makropoleceń – w języku angielskim) Edytowane przez d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd Czas edycji: 2015-01-02 o 19:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Jeszcze myślałam właśnie nad higienistką/asystentką stomatologiczną, ale chyba trochę bym się brzydziła ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2939 |
Zadomowienie
|
ostatnio byłam w osiedlowym sklepie kosmetycznym, potrzebowałam lakier do włosów na większe wyjście, a że normalnie nie używam to postanowiłam poradzić się dziewczyny która tam pracowała. I tak od słowa do słowa powiedziała mi, że jest fryzjerką i nigdzie od 2 lat pracy nie może znaleźć więc pracuje w tym kosmetycznym..na czarno
![]()
#2940 |
Zadomowienie
|
Ja często widuję oferty dla fryzjerek za najniższą krajową. Nie wiem, czy to tylko pensja na początek, czy reszta pod stołem, czy może na prowizji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:18.