![]() |
#2911 | |||
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
![]() Cytat:
A dzisiaj jeszcze trafiłam na to: „Grubość endometrium wzrasta od 1mm we wczesnej fazie folikularnej do 8 - 12 mm w☠fazie wydzielniczej. Zmiany te mają na celu przekształcić je w☠formę zdatną do zagnieżdżenia (implantacji) zarodka. Do zapłodnienia dojrzałej komórki jajowej dochodzi w bańce jajowodu. Rozwijający się zarodek przemieszcza się z tej części jajowodu w kierunku macicy. Transport ten jest możliwy dzięki skurczom jajowodu i ruchom rzęsek jego nabłonka. Po około czterech dobach zarodek osiąga jamę macicy. W 5-6 dniu po zapłodnieniu rozpoczyna się proces implantacji zarodka (blastocysty), który trwa około 7 dni. Sukces implantacji jest zależny od synchronizacji gotowości blastocysty do zagnieżdżenia i☠gotowości endometrium na jej przyjęcie. Jeśli nie dojdzie do zapłodnienia i implantacji, produkcja hormonów przez jajnik zostaje zahamowana, błona śluzowa macicy ulega zniszczeniu, cykl miesiączkowy rozpoczyna się od początku. Zmiany hormonalne wpływają także na wygląd, konsystencję oraz ilość śluzu szyjkowego. W czasie fazy folikularnej pod wpływem estrogenów stopniowo zwiększa się ilość produkowanego śluzu, przed owulacją staje się on wodnisty, przezroczysty i☠bardzo rozciągliwy. Zmiany te mają ułatwić penetrację plemników, a także ich przeżycie. Po owulacji, pod wpływem progesteronu, ilość śluzu się zmniejsza, staje się on gęsty i nieprzepuszczalny dla plemników. Wydzielane hormony wpływają również na jajowody, na ich perystaltykę i ruch rzęsek, co ma znaczenie podczas transportu plemników w kierunku komórki jajowej, a także zarodka do jamy macicy. Dopiero prawidłowe działanie poszczególnych elementów, ich współpraca i☠synchronizacja są warunkiem prawidłowego przebiegu funkcji rozrodczych organizmu kobiety. Oznacza to, że w sprzyjających warunkach będą skutkować poczęciem, udaną implantacją zarodka, prawidłowym przebiegem ciąży i porodu.” źródło: http://www.zycieiplodnosc.pl/kwartalnik/artykul/107/ Z tego zacytowanego przeze mnie fragmentu, nie zrozumiałam tylko czym jest faza wydzielnicza. Chodzi o fazę folikularną czy o czas prosto przed owulacją lub o samą owulację? ![]() Cytat:
A jak nie dochodzi do zapłodnienia, to ciałko żółte podlega luteolizie, przestaje wytwarzać progesteron i spadek jego poziomu wywołuje miesiączkę. Przynajmniej tak mi się wydaje, mogłam coś pokręcić ![]()
![]() |
#2912 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny mam pytanie
![]()
#2913 |
Zakorzenienie
|
Jakim cudem? Skoro postąpiłaś zgodnie z ulotką.
#2914 |
Mother of Cat
|
Mam pytanie.
Teraz jak na szpilkach czekam na okres. W każdej chwili może przyjść, bo jest lekkie opóźnienie. I zaczynam swoją przygodę z tabletkami. Dlatego jeśli okres dostanę w nocy, a tabletkę wezmę dopiero rano, to antykoncepcja będzie w pełni skuteczna? ![]()
![]() |
#2915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2916 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny- znacie może jakąś dobrą, profesjonalną stronę internetową na temat antykoncepcji hormonalnej? Chcę podrzucić TŻtowi
![]()
#2917 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem TŻ powinien Ci zaufać, jesteś odpowiedzialna, wiesz co bierzesz i jak to działa i skoro nie ma szans na ciąże to nie ma. A on swój film do tego tworzy ![]()
![]() |
#2918 |
SPAMER
Nieopłacona reklama Zarejestrowany: 2010-09
|
Cześć
![]() Na początku wszystko było ok, ale pojawiły się pewne dziwne dolegliwości: -upławy (?) znak zapytania, bo nigdy nie miałam krwawień między miesiączkami. A teraz-nie wiem czy to to... Nie jest to okres, ale taka brązowawa wydzielina, której nie jest dużo. Od wczoraj jej nie mam, ale dziś pojawiła się taka raz żółtawa, raz biała, gęsta :/ Boję się, że to jakaś choroba czy coś. I pobolewa mnie brzuch (można porównać do bóli owulacyjnych) -coś się dzieje z moim żołądkiem! za każdym razem, gdy coś zjem-mój brzuch strasznie źle reaguje, jakby nie chciał tego trawić. Czy to normalne objawy? I jeszcze jedno: czy przy łykaniu tabletek, trzeba brać jakieś tabletki osłonowe, np. probiotyki, jak to się robi przy braniu antybiotyków? Bardzo Was proszę o odpowiedź. I nie piszcie mi, żebym zapytała się mojego lekarza-byłam u niego w środę, stary buc, brrr więcej do niego nie pójdę (niestety uczelnia zapewnia nam tylko tego bezpłatnego ginekologa) i nic mi nie pomógł, nawet nie zbadał... Muszę uciułać pieniążki na prywatną wizytę, a w Warszawie strasznie drogie są wizyty :/ Dziękuję za pomoc! |
![]() ![]() |
![]() |
#2919 |
Zadomowienie
|
hej mam dwa pytania
![]() 1) podczas ostatniego cyklu wzielam przez przypadek 2 tabletki jednego dnia - przez co tak naprawdę brałąm je przez 20 dni - zrobiłam 7 dniowa przerwę i przez to przesunąl mi się dzien wziecia pierwszej z kolejnego blistra (czyli bralam 20 dni tabletki + 7 przerwy) i teraz sie zastanawiam czy nie zrobilam zle? moze powinnam zrobic 8 dni przerwy tak by dzien brania kolejnej zostal ten sam? czy ma to wplyw na dzialanie anty? 2)ta pierwsza tabletke z nowego blistra wzielam dopiero o 22.30 (Dzisiaj), bo zapomnialam wziac opakowanie do pracy - normalnie biorę zawsze o 12 i nadal chcialabym tak brac. i teraz pytanie: czy mam wziac o 12 normalnie kolejna i bedzie wszystko ok? czy lepiej przez ten cykl brac o 22? czy jsli bede brala o 22 dzialanie bedzie skuteczne?
#2920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) Złapałaś się w 12h, tak więc to nawet nie jest uważane za spóźnienie. Możesz brać o której chcesz, jeśli Ci wygodniej o 12 to o tej bierz. Jutro już jedź normalnie o 12 ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2921 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
dziekuje slicznie ![]() ulotke czytalam wiele wiele razy, jednak w niektorych kwestiach jest dla mnie wciaz niejasna. i np nie wiedzialam czy te spoznienie 12 h tyczy sie tez pierwszej no bo przeciez ostatnia bralam tydzien temu. tak samo nie doczytalam sie niczego o postepowaniu po wzieciu 2 tabletek, jednynie to, ze przedawkowanie leku moze powodowac nudnosci itp. ale ciesze sie ze wszystko w porzadku ![]() ![]() ![]()
razem zdałam prawko! kg ![]() ![]() boczki ![]() ![]() udo ![]() ![]() łydka ![]() ![]() ramiona ![]() ![]() Edytowane przez losux Czas edycji: 2012-09-14 o 23:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2922 |
Przyczajenie
|
Co robić????Heeelp.
Witam. Być może zostanę wyśmiana, że jestem sto lat za murzynami, ale nie wiem jaką metodę antykoncepcji wybrać ;/ Najgorsze jest to, że lekarz też nie wie co poradzić. Nie mogę stosować tabletek i plastrów ze względu na zdrowie. To samo się tyczy spiral. Mam też uczulenie na gumki, a mój cykl jest nieregularny, temperatura zawsze ta sama, więc nawet naturalne metody odpadają. Czy coś przeoczyłam? Jak mogę się zabezpieczać? Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co robić????Heeelp.
Cytat:
Globulki? Wybranie się do porządnego lekarza, zeby wyleczył Twoje nieregularnosci cyklu, a pozniej npr?
![]() |
#2924 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2925 |
Raczkowanie
|
Mam małe pytanko. Biorę Dianę już 9 miesięcy. Zawsze krwawienie występowało 4 dnia i jak brałam pierwszą tabletkę ustępowało. Przy przedostatnim opakowaniu przesunęło mi się na 5 dzień i miałam 2 dni plamienia mimo tabletek, teraz wzięłam już 3 tabletki (teraz 4) I dalej mam plamienie, z dnia na dzień mniejsze jednak 3 dzień nie zanika całkiem. To normalne?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2927 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój ginekolog powiedział, że mogę je 1,5 roku brać. Jednak zostało mi jeszcze 2 całe i 1 zaczęte i je chyba zmienię, chociaż nie wiem czy to robić bo się świetnie na nich czuje i cera lepsza. Wcześniej brałam Novynette( nie pamiętam jak to się pisało ;p ) Ale wieczny okres ból wszystkiego i zero chęci do życia. I teraz nie wiem jakie tabletki bo raczej potrzebuję dość mocnych tabletek. Nie wiem na co je zmienić teraz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2928 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powinno się skończyć. Pamiętaj że krwawienie może przyjść w dowolnym dniu 7-dniowej przerwy. Jak przyjdzie dość późno to może się przeciągnąć na czas kiedy bierze się już normalnie tabletki.
![]() |
#2929 |
Raczkowanie
|
Dzięki. Wezmę te ostatnie opakowania i pójdę do innego lekarza w takim razie. Może zna ktoś dobrego ginekologa na NFZ we Wrocławiu ;p
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2930 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2931 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2932 |
Przyczajenie
|
help
czy lek na grzybice orungal ma wpływ na antykoncepcje? zawiera itrakonazol i gdzies wyczytalam, ze ta substancja nie ma wplywu, ale dalej mnie to niepokoi. dawke mam mala bo tylko 1 dnia 2x 2000 |
![]() ![]() |
![]() |
#2933 |
Raczkowanie
|
Witajcie, dziewuszki mam pytanko.
Jestem w trakcie 7 dniowej przerwy, dokładnie 6 dzień i zaczęłam brać antybiotyk - dziś pierwsza tabletka. Moje pytanie brzmi czy nie będzie to miało żadnego wpływu, jeżeli w poniedziałek jak zwykle rozpocznę nowy blister i będę się zabezpieczać dodatkowo przez 7 dni po zakończeniu kuracji antybiotykiem? Będzie to skuteczne? I czy nie będzie problemu jeżeli w pierwsze dwa dni przerwy kochałam się z moim TŻ a teraz biorę antybiotyk? Z góry dziękuję za odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2935 |
Przyczajenie
|
czy picie duzej ilosci wody moze wypłukać tabletke z organizmu >
tak sie zaczelam nad tym zastanawiac |
![]() ![]() |
![]() |
#2936 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2937 |
Przyczajenie
|
dobra to moze i było głupie, ale dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2938 | |
Zakorzenienie
|
Dawno tu nie pisałam, jakiś czas nie brałam tabletek, no i już się pogubiłam..
Brałam dwa opakowania Lesinelle, ostatnie skończyłam 16go września. Teraz od 23go zaczęłam brać kolejne, bo miałam kilka zapasowych tableteki byłam u lekarza po kolejną receptę. Okazało się, że pani doktor przepisała mi tabletki Kontracept (bo przy tamtych miałam zbyt silne bóle przy krwawieniu). I teraz mam problem, bo mam tylko jedną tabletkę Lesinelle, mam kupić Kontracept, i nie wiem, czy robić po tej tabletce przerwę i przy krwawieniu zacząć brać Kontracept (ostatnie krwawienie miałam w ostatni czwartek) czy zrobić miesięczną przerwę przed tymi tabletkami. Wiem, namieszałam, ale nie wiedziałam że tak będzie, a musiałam kolejne opakowanie zacząć brać. I co teraz mniej mi w organizmie namiesza?
![]() ![]() |
![]() |
#2939 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ja bym pewnie po prostu brała nowe tabletki od razu po starych, bez przerwy. Ewentualnie zrobiła 7-dniową przerwę. Ale taką przerwę można robić chyba tylko wtedy, gdy zaczyna się brać mocniejsze tabletki. Jak się zaczyna brać słabsze to antykoncepcja nie jest zachowana. Tak mi coś majaczy. Niech się jeszcze ktoś inny na ten temat wypowie ![]()
![]() |
#2940 | |
Zakorzenienie
|
One słabsze nie są, mają tylko inny hormon.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.