Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-12, 06:18   #2911
20160901857
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

O co chodzi z tym, ze przez komornika nikt go nie chce zatrudnić?
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 06:36   #2912
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
O co chodzi z tym, ze przez komornika nikt go nie chce zatrudnić?
Moj maly rozumek tez tego nie pojmuje. Predzej uwierze, ze panu nie oplaca sie isc do pracy bo komornik wreszcie wyegzekwuje dlug a panu na splate wlasnych zobowiazan sie pracowac nie chce.
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 08:17   #2913
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Ingel Pokaż wiadomość

zlodzieje bandyty syno mi zabierajo!
Skoro poszli to wiezienia, maja wiecej niz 18 lat, a Pani Monika 38. Razem 7 pociech. Niezle.
Dzieci sa juz dosc duze i nie trzeba sie nimi opiekowac 24 na dobe, moze by tak do pracy pojsc?

Szczególne upominki: Pani Monika- płyta disco polo.

Miala matka syna, syne jedynego, chciala go wychowac na pana dobrego...

Dlaczego ktokolwiek mialby pomoc tej kobiecie? wyprodukowala 7 dzieci, z czego 2 za kratkami za ciezkie przestepstwa. Maz ja zostawil, przykre, ale synusiowie za niewinnosc nie poszli.
Otóż niekoniecznie. W przypadku szczególnie ciężkich przestępstw, 17 latek może być sądzony tak, jakby był pełnoletni. Z pewnością jednak nie chodzi tu o włamanie czy kradzież w sklepie. Sąd rzadko korzysta z tej furtki. Czyli to już musiała być bardzo poważna sprawa (z reguły chodzi to o morderstwo, pobicie/znęcanie ze szczególnym okrucieństwem itp). Gdyby to było wykroczenie albo przestępstwo lżejszego kalibru, nawet nieumyślne spowodowanie śmierci- skończyłoby się na dozorze kuratora lub umieszczeniu w zakładzie poprawczym.

No ale tak to jest czasem. Ludzie napłodzą dzieci a potem wychowuje je ulica, bo rodzice są zajęci coraz nowymi pociechami zamiast skupić się na tych, które już na swiecie są. Nie usprawiedliwiam tych chłopców, ale nie jest wykluczone, że gdyby ich rodzice wychowywali zamiast produkować stale nowe dzieci to ich losy potoczyłyby się inaczej.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 08:56   #2914
skazana_na_bluesa
.

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;49306361]No i do tego mozna miec pecha z tymi retrieverami(jak ja) Pies z hodowli, z rodowodem, od małego psie przedszkola, od 8 miesiaca zycia szkolenie. No i co, nic. Jak wszedł w okres dojrzewania, to stal sie terrorystą. Tak, dziabnął mnie, dziabnął ojca(tak ze spore siniaki byly) Nie dalo mu sie jedzenia zabrac, na dworze to on chcial decydowac ile bedziemy(rzucal sie na smycz, a jak mu sie zabieralo, to łapal zebami inne czesci ciala(tak ze slady zostalawy, ale nie tak wieksza krzywde zrobic )
Okiełznalismy go, teraz jest lagodnym, normalnym psem.
Ale jak slysze ludzi: goldeny sa zawsze łagodne, to mam ochote ich wszystkich powybijać. Jasne, takie powinny byc, ale to nadal pies, wiec roznie z tym bywa.[/QUOTE]
ciachać jajka
Cytat:
Napisane przez stupid-girl Pokaż wiadomość
I zgadzam sie: retrievery sa psami myśliwskimi a labradory pracujacymi. Bynajmniej nie maja w genach wrodzonej lagodnosci w stosunku do dzieci.
labradory to też psy myśliwskie. zresztą są bardzo blisko spokrewnione z goldasami.
Cytat:

Pani Anita (26 l.) wraz z panem Piotrem (43 l.) wspólnie wychowują dwóch synów: Oliwiera (4 l.) oraz Bartka (3 l.).
Rodzina zamieszkuje w wynajętym domu na obrzeżach miasta. Brakuje w nim łazienki - potrzeby załatwiane są na zewnątrz - oraz bieżącej wody - do jedzenia oraz mycia woda biorą wodę ze studni. Rodzina zamieszkuje 2 pomieszczenia, w tym jeden "kuchniopokój". Dwa dodatkowe pomieszczenia znajdujące się w domu są w stanie surowym i pan Piotr próbuje je wykańczać. Ma umiejętności, ale brak mu funduszy. Mężczyzna choruje na cukrzycę, nieleczoną od lat - "nie pamiętam kiedy ostatnio byłem u lekarza, bo i po co - i tak nie wykupię leków". Bartek urodził się z niedomykalnością komory serca, w związku z czym jest pod kontrolą lekarzy, których niejednokrotnie rodzina jest zmuszona odwiedzać prywatnie. Rodzina utrzymuje się z pensji mężczyzny (500 zł) oraz świadczeń socjalnych (1307 zł). Po odjęciu kosztów mieszkania wychodzi miesięcznie 305 zł na osobę.
Pan Piotr pracuje dorywczo, szukając stałego źródła utrzymania dla siebie i swojej rodziny. Pan Piotr posiada zaległości alimentacyjne na dzieci z pierwszego małżeństwa (i komornik zabrałby większość stałej pensji). Rodzina z trudem wiąże koniec z końcem. Zadłużenia komornicze niejednokrotnie spowodowały, że panu Piotrowi odmówiono zatrudnienia. Pani Anita od września posłała dzieci do przedszkola, by mogły być z rówieśnikami i myśli o podjęciu pracy (czekała aż dzieci się zaaklimatyzują). Rodzina nie może liczyć na wsparcie swoich rodziców, jest pozostawiona sama sobie. Mimo takiej sytuacji, która wywołuje ogromny smutek na twarzach małżonków, zwłaszcza pani Anity, rodzina się nie poddaje. Widać wzajemną miłość i troskę. Chłopcy są pełni życia i lgną do rodziców, którzy otwarcie mówią, że "na różne rzeczy może nie być pieniędzy, ale dzieci muszą mieć co jeść".
Rodzina najbardziej potrzebuje obuwia i ubrań dla chłopców, bo "idzie zima" oraz żywności trwałej, gdyż "jej zapas pozwoli na zaspokojenie potrzeb synów".

Kibelka w domu brak, wsrod potrzeb sa szczoteczki do zebow dla dzieci, bida az piszczy, ale pani Anita - 26l.- mysli o podjeciu pracy.
Ilu ludzi w Polsce stac zeby czekac z praca az dzieci sie zaklimatyzuja w przedszkolu?
jak mnie wkurzają takie faceciki. dzieci napłodzą, spier...., a później dupy się nie chce ruszyć do roboty, bo komornik może zabrać 60% wynagrodzenia. co takie pasożyty robią w paczce?

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 09:10   #2915
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Otóż niekoniecznie. W przypadku szczególnie ciężkich przestępstw, 17 latek może być sądzony tak, jakby był pełnoletni. Z pewnością jednak nie chodzi tu o włamanie czy kradzież w sklepie. Sąd rzadko korzysta z tej furtki. Czyli to już musiała być bardzo poważna sprawa (z reguły chodzi to o morderstwo, pobicie/znęcanie ze szczególnym okrucieństwem itp). Gdyby to było wykroczenie albo przestępstwo lżejszego kalibru, nawet nieumyślne spowodowanie śmierci- skończyłoby się na dozorze kuratora lub umieszczeniu w zakładzie poprawczym.

No ale tak to jest czasem. Ludzie napłodzą dzieci a potem wychowuje je ulica, bo rodzice są zajęci coraz nowymi pociechami zamiast skupić się na tych, które już na swiecie są. Nie usprawiedliwiam tych chłopców, ale nie jest wykluczone, że gdyby ich rodzice wychowywali zamiast produkować stale nowe dzieci to ich losy potoczyłyby się inaczej.

17-latek normalnie odpowiada za każde przestępstwo, a 15-latek w szczególnych przypadkach. Nie zdziwiłabym sie gdyby to był ten drugi przypadek, ostatecznie z opisu nie wynika czy chodzi o najstarszych synów.
Stary 2014-12-12, 09:22   #2916
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GgochaA Pokaż wiadomość
Ja mam. Najgorsza dzielnia w mieście i nie przyparzałam matce trosk. Dacie paczke?
Pokaż świadectwo z paskiem, to oprócz PERFUMY i biżuterii dorzucimy tableta

Cytat:
Pani Monika (38 l.) samotnie wychowuje pięcioro dzieci: Damiana (17 l.), Kamilę (13 l.), Marka (12 l.), Lenę (10 l.) oraz Annę (7 l.). Dwaj synowie przebywają w zakładzie karnym.
Rodzina jest w trudnej sytuacji od 3 lat, kiedy to mąż i ojciec opuścił rodzinę. Pani Monika sama musi opiekować się dziećmi i o wszystko się zatroszczyć. Pół roku temu jeden z synów popełnił ciężkie przestępstwo i z tego powodu rodzina jest prześladowana przez mieszkańców oraz odrzucona przez bliskich. W tej chwili są zdani sami na siebie. Źródłem utrzymania są alimenty, zasiłki rodzinne, jednorazowe stypendia naukowe. Po odliczeniu kosztów utrzymania na jednego członka rodziny zostaje 294 zł.
Domownicy wspierają się wzajemnie, nie poddają się. Pani Monika pracuje dorywczo przy załadunku drobiu, podejmuje się każdej pracy. Latem prowadzi ogródek warzywny. Korzystają razem z pomocy szkolnego pedagoga. Dzieci angażują się w prace domowe. Marzeniem pani Moniki jest to, aby jej synowie wrócili w końcu do domu.
Najważniejszą potrzebą rodziny jest żywność i środki czystości. Rodzina będzie również wdzięczna za odzież na zimę.
Wydaje mi się, że ci synowie nie są wymienieni w opisie.
Mam mieszane odczucia - z jednej strony kobieta jednak pracuje; odszedł od niej mąż, osadzenie synów w ZK przysporzyło dodatkowych trosk. Z drugiej - ciężkie przestępstwa i to w przypadku 2 synów - nie wierzę też, żeby to wzięło się z niczego, że w domu było ciepło, rodzinnie i bezproblemowo.

Cytat:
Pan Piotr pracuje dorywczo, szukając stałego źródła utrzymania dla siebie i swojej rodziny. Pan Piotr posiada zaległości alimentacyjne na dzieci z pierwszego małżeństwa (i komornik zabrałby większość stałej pensji). Rodzina z trudem wiąże koniec z końcem. Zadłużenia komornicze niejednokrotnie spowodowały, że panu Piotrowi odmówiono zatrudnienia. Pani Anita od września posłała dzieci do przedszkola, by mogły być z rówieśnikami i myśli o podjęciu pracy (czekała aż dzieci się zaaklimatyzują).

Kibelka w domu brak, wsrod potrzeb sa szczoteczki do zebow dla dzieci, bida az piszczy, ale pani Anita - 26l.- mysli o podjeciu pracy.
Ilu ludzi w Polsce stac zeby czekac z praca az dzieci sie zaklimatyzuja w przedszkolu?
Rodzinie współczuję - ale pan z zaległościami alimentacyjnymi naprawdę nie zapowiadał się dobrze na partnera i ojca.

A zaklimatyzowanie się w przedszkolu - nie wiecie, że tam dzieciom krzywda się dzieje?

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Moj maly rozumek tez tego nie pojmuje. Predzej uwierze, ze panu nie oplaca sie isc do pracy bo komornik wreszcie wyegzekwuje dlug a panu na splate wlasnych zobowiazan sie pracowac nie chce.
Dokładnie to - pan pracuje na czarno i to pewnie z własnej woli takie pieniądze i komornik nie ma z czego wyegzekwować.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 09:33   #2917
201607131106
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość

Dokładnie to - pan pracuje na czarno i to pewnie z własnej woli takie pieniądze i komornik nie ma z czego wyegzekwować.

Pracuje na czarno (oprócz tych 500 zł), a w paczce proszą o szczoteczki do zębów? No nie wiem...
201607131106 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-12, 09:36   #2918
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jajajamajka Pokaż wiadomość
Pracuje na czarno (oprócz tych 500 zł), a w paczce proszą o szczoteczki do zębów? No nie wiem...
Wydaje mi się, że albo rzeczywiście jest zatrudniony legalnie (choć nie sądzę, żeby to był pełen etat), albo te 500 zł jest na czarno; nie sugeruję że rodzina ma dodatkowy dochód.

Stary 2014-12-12, 09:45   #2919
201712071518
Konto usunięte

Cytat:
Wydaje mi się, że albo rzeczywiście jest zatrudniony legalnie (choć nie sądzę, żeby to był pełen etat), albo te 500 zł jest na czarno; nie sugeruję że rodzina ma dodatkowy dochód.
kolejna szlachecko-sraczkowa ściema. Nawet gdyby był zatrudniony legalnie na etat, to komornik musi mu zostawić na koncie równowartość minimalnej krajowej (może zabrać nadwyżki) w przypadku egzekucji alimentacyjnej to chyba sa 3/5.
więc raczej pracuje na czarno.
poza tym mnie jako pracodawcy to wszystko jedno czy kasę zapłacę pracownikowi czy prześlę komornikowi. to wszystko jedno i nie jest to dla pracodawcy żadne utrudnienie.
mam pracowników z zajęciami komorniczymi i to żaden kłopot.
201712071518 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 10:28   #2920
20160901857
Konto usunięte

No dokładnie, co za różnica do kogo przelew pójdzie
Stary 2014-12-12, 11:52   #2921
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Też nie rozumiem dlaczego dorosłe już i zdrowe dzieci nie idą do pracy, albo dlaczego ktoś, kto ma dzieci w wieku przedszkolnym nie podejmuje jakiejkolwiek pracy, bo przecież nie mówimy tu o posadzie prezesa Wiem, że w niektórych rejonach ciężej o pracę, ale żeby kompletnie nic nie było przez, powiedzmy, kilka lat??
Ktoś przytaczał opis rodziny, gdzie synowie nie wyjechali do pracy, bo martwili się o ojca-tego też nie pojmuję- nie ma na chleb, ale i tak będziemy siedzieć w domu:/
Wkurza mnie postawa-jakoś to będzie itp., ale z drugiej strony też żal mi dzieci, które przez durnych rodziców, niejednokrotnie, nie mają żadnych warunków ani do nauki, ani nawet do normalnego życia...

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-12, 12:08   #2922
201801191006
Konto usunięte

jeśli chodzi o pracę i jej poszukiwania przez miliony lat.
najbardziej zapamiętałam opis rodziny z mojego miasta, w którym było napisane, że pani nie pracuje od 1999, bo ją zwolnili ze szpitala i od tego czasu nie ma dla niej pracy jako dla pielęgniarki. śmiechłam wtedy bardzo, bo moja mama też jest pielęgniarką, też ją wtedy zwolnili. ale to był chwilowy kryzys tego szpitala, potem były przyjęcia od nowa. poza tym moja mama nawet jak nie pracowała w szpitalu to i tak pracę inną miała, w zawodzie.
więc dla kogoś z boku może to wyglądać dramatycznie, że 'ojejku faktycznie pani nie ma pracy, nie jej wina', ale jak się zna taką sytuację bliżej to jedynie cycki opadają.
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 12:35   #2923
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ciachać jajka
to byl nasz pierwszy krok ku naprawieniu psa.

Ja jestem w stanie uwierzyć, ze jesli ktos zostanie zwolniony np. majac 50 lat, to moze miec problem ze znalezieniem jakiejkowiek pracy, bo niewiele do emerytury. Ale takich osob w szlachetniej jest malo.
Zwykle maja 20-40 lat i szukaja tej pracy od zawsze. Rozumiem, ze mozna szukac pracy rok, a nawet dwa lata, ale nie 10.
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 13:33   #2924
cranberry juice
ctrl alt delete

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;49315273]Ja jestem w stanie uwierzyć, ze jesli ktos zostanie zwolniony np. majac 50 lat, to moze miec problem ze znalezieniem jakiejkowiek pracy, bo niewiele do emerytury. Ale takich osob w szlachetniej jest malo.
Zwykle maja 20-40 lat i szukaja tej pracy od zawsze. Rozumiem, ze mozna szukac pracy rok, a nawet dwa lata, ale nie 10. [/QUOTE]

ale inna sprawa - jak w domu taka bieda, że trzeba obcych ludzi prosić o szlachetną paczkę - to też nie szuka sie pracy "w zawodzie", tylko bierze co jest - McPracę, Tescopracę, sprzątanie, no COKOLWIEK. I nie siedzi sie na na wiosce, bo jest sie blisko związanym z rodziną (jak bliźnięta syjamskie co najmniej - tylko wsadza tyłek w autobus i dojeżdża.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 13:52   #2925
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
ale inna sprawa - jak w domu taka bieda, że trzeba obcych ludzi prosić o szlachetną paczkę - to też nie szuka sie pracy "w zawodzie", tylko bierze co jest - McPracę, Tescopracę, sprzątanie, no COKOLWIEK. I nie siedzi sie na na wiosce, bo jest sie blisko związanym z rodziną (jak bliźnięta syjamskie co najmniej - tylko wsadza tyłek w autobus i dojeżdża.

No dokładnie. Te osoby chyba szukają pracy od lat i proszą Boga, by nie znaleźć.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 13:58   #2926
201708160922
Konto usunięte

I jeszcze: nie mają samochodów. Ja też nie mam. Pracuję.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 14:18   #2927
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
I jeszcze: nie mają samochodów.
Ano. Niby nie ma co do garnka włożyć, ale dojeżdżać do pracy w standardzie niższym niż BMW to się nie godzi.
Stary 2014-12-12, 15:47   #2928
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Wydaje mi się, że ci synowie nie są wymienieni w opisie.
Mam mieszane odczucia - z jednej strony kobieta jednak pracuje; odszedł od niej mąż, osadzenie synów w ZK przysporzyło dodatkowych trosk. Z drugiej - ciężkie przestępstwa i to w przypadku 2 synów - nie wierzę też, żeby to wzięło się z niczego, że w domu było ciepło, rodzinnie i bezproblemowo.

A zaklimatyzowanie się w przedszkolu - nie wiecie, że tam dzieciom krzywda się dzieje?
Jeden syn popełnił ciężkie przestępstwo. Drugi siedzi za coś nie tak kontrowersyjnego.

Prawda to! W Na Wspólnej pokazywali!

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
najbardziej zapamiętałam opis rodziny z mojego miasta, w którym było napisane, że pani nie pracuje od 1999, bo ją zwolnili ze szpitala i od tego czasu nie ma dla niej pracy jako dla pielęgniarki. śmiechłam wtedy bardzo, bo moja mama też jest pielęgniarką, też ją wtedy zwolnili. ale to był chwilowy kryzys tego szpitala, potem były przyjęcia od nowa. poza tym moja mama nawet jak nie pracowała w szpitalu to i tak pracę inną miała, w zawodzie.
więc dla kogoś z boku może to wyglądać dramatycznie, że 'ojejku faktycznie pani nie ma pracy, nie jej wina', ale jak się zna taką sytuację bliżej to jedynie cycki opadają.
Zgadzam się z dziewczynami. Na litość, nie może znaleźć w zawodzie to niech bierze cokolwiek! Są ludzie, którzy mogą sobie pozwolić na kręcenie nosem i przebieranie w ofertach i są tacy, którzy nie mogą i już.
Yh, a oni to wrzucają do opisów rodzin. GBEGjvuavfvfh 8y5r938t. Yhhhhhh.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 16:16   #2929
GgochaA
Zadomowienie

Cytat:
Ano. Niby nie ma co do garnka włożyć, ale dojeżdżać do pracy w standardzie niższym niż BMW to się nie godzi.
Akurat tu bym nie przesadzała. Nikt nie mówi o BMW, ale oni nie mają żadnego samochodu, a było napisane że są z jakiegoś kompletnego zadupia.
Są miejsca gdzie bez samochodu się zwyczajnie nie da.
Inna sprawa ze trzech czy pięciu dorosłych synów mogłoby nawet dorywczo zarobić na byle jakie używane auto.
GgochaA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 16:30   #2930
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Zdefiniujmy "nie da". Bo ja serio uważam, że jak bieda puka w okno, to zasuwa sie rowerem pod górkę na jedyny PKS dziennie - albo wręcz wynajmuje najtańszą stancję/pokój robotniczy w mieście i trudno, żonę i dzieci odwiedza w weekendy - a nie wyciąga łapki po szlachetne paczki z perfumą w środku. Zresztą jak ta paczka ma zmienić życie rodziny z zadupia, jak sie bez samochodu nie da? Samochodów jeszcze na liście życzeń chyba nie było

Stary 2014-12-12, 16:40   #2931
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
Staram się nie oceniać wszystkich mających duże problemy ze znalezieniem pracy - ale podobnie jak Ty, kiedy słyszę o kilkunastoletnim, stałym bezrobociu przy fatalnych warunkach finansowych w rodzinie z dziećmi, to mi się nóż w kieszeni otwiera. Niektórzy nie wybrzydzają - zmywak, sprzątanie, opieka nad dziećmi.
Znam też taką panią- tylko ona nigdy nie pracowała, bo dzieci "małe". No i ogromne bezrobocie (mimo to na pewno by się gdzieś zahaczyła, jakby szukała). Pracę znalazła, kiedy "dzieci" były w wieku studenckim i nikt z lepiej sytuowanej części rodziny nie nabierał się na ich maślane oczy i gadanie o ubóstwie. Trochę mnie śmieszy, jak robi z siebie męczennicę, jak opowiada, że ona MUSI chodzić do tej pracy...

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Jeden syn popełnił ciężkie przestępstwo. Drugi siedzi za coś nie tak kontrowersyjnego.
Co do pierwszego racja - źle doczytałam.

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Prawda to! W Na Wspólnej pokazywali!
No i w "Ukrytej prawdzie" czy "Trudnych sprawach" też było - a takie programy kształtują świadomość ludzką
Pani chciała wrócić do pracy, ale codziennie był problem w przedszkolu z jej dzieckiem. Na końcu cała rodzina była szczęśliwa, bo ona została z dzieckiem w domu - tęcza, jednorożce i śpiew ptaszków.

---------- Dopisano o 17:40 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ----------

Cytat:
Samochodów jeszcze na liście życzeń chyba nie było
Było w którejś edycji - rodzina miała ciężko chore dziecko, które wymagało dojazdów na leczenie/rehabilitację. Prosili o pomoc w dojazdach/ używany samochód w miarę możliwości.

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2014-12-12 o 16:41
Stary 2014-12-12, 17:04   #2932
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Auto autem, ale ciekawe jak to auto utrzymają?
My mieliśmy używanego peżocika i aktualnie samochód prosto z salonu- drożej wychodzi eksploatacja pierwszego.

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 18:35   #2933
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Akurat tu bym nie przesadzała. Nikt nie mówi o BMW, ale oni nie mają żadnego samochodu, a było napisane że są z jakiegoś kompletnego zadupia.
Inna sprawa ze trzech czy pięciu dorosłych synów mogłoby nawet dorywczo zarobić na byle jakie używane auto.
jezu błagam cie, to jest polska a nie rosja czy kanada, usa gdzie są rejony praktycznie wymarłe bez ludzi. a mimo wszystko w takich krajach, w których są miejsca gdzie NA SERIO bez samochodu się nie da, ludzie jakoś żyją i z głodu nie umierają
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 18:53   #2934
GrumpyCat
Wredny kotecek

http://www.olsztyn.com.pl/artykul,je...wac,17525.html
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-12, 18:56   #2935
201604181004
Konto usunięte

fajnie, ale to funkcjonuje od wielu lat w wielu miastach i mimo wszystko się nie sprawdza. ci ludzie potrafią mieć zadłużenia sięgające kilkunastu tysięcy. nie wiem ile godzin prac społecznych taki jeden lokator musiałby wykonać, ale chyba pracowałby non stop przez bardzo długi czas, to raz, dwa - takich zadłużonych mieszkań za wielkie i niewielkie kwoty jest wiele, trzy - żadna administracja czy spółdzielnia nie jest w stanie zapewnić tylu miejsc by te kwoty się wyrównały.

fajnie że coś takiego jest, uczciwie ludzie na pewno wezmą się do roboty. ale to mimo wszystko nie rozwiązuje sprawy, takie osoby powinny być usuwane z lokali komunalnych, bo ich zadłużenie rozkłada się w kwocie czynszu po wszystkich lokatorach...
Stary 2014-12-12, 19:00   #2936
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
fajnie że coś takiego jest, uczciwie ludzie na pewno wezmą się do roboty. ale to mimo wszystko nie rozwiązuje sprawy, takie osoby powinny być usuwane z lokali komunalnych, bo ich zadłużenie rozkłada się w kwocie czynszu po wszystkich lokatorach...
Zgadza się...

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ----------

Wszystkie rodziny znalazły darczyńców..... Uczcijmy minutą ciszy...
Stary 2014-12-12, 19:02   #2937
201604181004
Konto usunięte

jak to wzystkie

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

przecież to propagandowa ściema, jeszcze w środę przeglądałam województwo śląskie i dolnośląskie a rodzin tam było po 77 w JEDNYM magazynie.

buahahhaha
Stary 2014-12-12, 19:03   #2938
GrumpyCat
Wredny kotecek

Weszłam na stronę oficjalną szlachetnej sraczki pooglądać rodziny i wisi takie info.

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ----------

Cytat:
jak to wzystkie

---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

przecież to propagandowa ściema, jeszcze w środę przeglądałam województwo śląskie i dolnośląskie a rodzin tam było po 77 w JEDNYM magazynie.

buahahhaha
Ale był apel komorowskiej w mediach ;p i sama powiedziała, że po jej apelu rok temu od razu wszystkie rodziny znalazły
Stary 2014-12-12, 19:03   #2939
201604181004
Konto usunięte

ta na pewno, te setki osób z jednego województwa nie szły przez miesiąc i poszły w jeden dzień?

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

kiedy był ten apel?
bo naprawdę nie wierzę e w 24 godziny ludzie podjęli decyzję dla x tysiąca rodzin
Stary 2014-12-12, 19:05   #2940
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
ta na pewno, te setki osób z jednego województwa nie szły przez miesiąc i poszły w jeden dzień?

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

kiedy był ten apel?
bo naprawdę nie wierzę e w 24 godziny ludzie podjęli decyzję dla x tysiąca rodzin
Nie pamiętam chyba w tym tygodniu to było.

---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/para-...a-paczka/zgz49
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości