Mamusie kwietniowe 2017 - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-09-06, 19:23   #2911
midusia86
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie kwietniowe 2017

Esor, z tymi krwiakami szkoły są 2. Jedna, popularniejsza mówi, że jak najwięcej leżeć, bo to pomaga sie na mu wchłonąć. Ale nawet, jak u mnie lekarze zalecali oszczedzanie się, żeby się wchlonal to nie mówili totalnie plackiem, tylko wykonywac zwykłe czynności, ale nie dźwigać i nie męczyć się. Ja to rozumiem, że np 10-cio kilowego dziecka bym nie podnosiła, zadnego prania czy sprzątania...
Zgodnie z drugą teorią właśnie należy się normalnie ruszać, bez obciążeń i doprowadzenia do jakiegokolwiek zmęczenia i pozwolić tej krwi właśnie "zejść". U mnie to się sprawdziło chyba, choć sytuacja wyglądała bardzo groźnie... Jutro sprawdzę u ginki, czy coś z tego krwiaczka zostało i czy to aby na pewno jedyny...
Stary 2016-09-06, 19:24   #2912
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez raduska Pokaż wiadomość
Lilotka u nas raczej nie ma możliwości by mężowie byli przy cc . Moj nie mógł byc.

Esor o ile wstac zrobic jedzenie sobie czy dziecku to ok ale juz dzwigac to nie moim zdaniem.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Mój mąż siedział przy mojej glowie. Ale gdy nagle zaczęło mi spadać ciśnienie i straciłam przytomność musiał szybko wyjść.

Paulina
Lilotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 19:28   #2913
midusia86
Zakorzenienie

I tak jak Lilotka pisze, zależy czy ty czujesz jakies jakieś pobolewanie/dyskomfort? Bo ja nie czułam totalnie nic. Krew ze mnie leciała, ale kompletnie brZuch nawet mnie nie zaklul. Też miałam krwiaka pod pecherzykiem, bardziej u ujścia szyjki. Najlepiej upewnić się szczegółowo u lekarza, bo to on najlepiej orientuje się w twoim przypadku.

---------- Dopisano o 20:28 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Ja tez zamierzam rodzić z TZ, wiec szybciej on musi się wprawiac w temat... Wchodzi ze mną na całą wizytę i do drugiego pokoju na usg. Tylko na badanie szyjki ginek zawsze prosi, żeby poczekal 😜
Chętnie się dowiem, czy w Krk w jakimś szpitalu maz może być przy cc, bo na razie chyba się jeszcze z tym nie spotkałam...
Stary 2016-09-06, 19:33   #2914
esor
Mamusia Luty 2016

Dziękuje dziewczyny za szczegółowe odpowiedzi. Chyba jeszcze napisze maila do gin i poproszę o sprostowanie. Pani ginekolog wie, ze mam małe dziecko i wie jak to jest i powiedziała, ze leżeć ile sie da w miarę możliwości, ze jak trzymam n rękach to siedząc , a nie chodząc itp. Czyli brzmiało to bardziej jak leżeć, ale nie bezwględnie leżeć. A może tak mówiła, bo założyła, ze i tak nie ma innej opcji...

Niestety czuje dyskomfort lekki. Nie jest to żaden ból, ale czuje, ze coś sie swieci w macicy. Dlatego tez oprócz duphastonu mam brać nospe i 3x2 Asmag Forte (magnez). Aha no i to plamienie dziwne, na wkładce znajduje brązowe plamki, ale na papierze jak sie podetre to siku zabarwione lekko różowo-czerwono. I tak cały dzień :/

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
esor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 19:35   #2915
megi314
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez esor Pokaż wiadomość
Dziewczyny z doświadczeniem z krwiakami, mam głupie pytanie, ale internety mówią wszystko, a ja z krwiakami do czynienia nie miałam dotąd.

Tak jak pisałam wcześniej, ale wole sie powtórzyć jakby ktoś przeoczył mam krwiaka "pod" pęcherzykiem ciążowym i gin powiedziała ze on po prostu może mieć tendencje do ewakuowania sie z macicy do dołu - stad plamienia. Fakt, jak siedzę lub stoję czy chodzę to plamie, mało, ale jednak. Jak leżę to nie.

I moje pytanie czy faktycznie powinnam leżeć plackiem i wstawać tylko do wc jak wyczytałam w internatach czy to bzdura? Bo wiecie, mimo wszystko ciaza najważniejsza i mogę zwerbować teściowa do pomocy przy Hani ale wolałabym nie... czy wystarczy jak będę większość dnia leżeć, ale jednak wstanę zrobić sobie kanapki, dać Hani kaszkę, prysznic, przenieść Hanię z łóżka na matę i tym podobne? Czyli ogólnie leżeć ale w ramach rozsądku. Co myślicie?

---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Zazdroszczę, ale chyba mało szpitali na to pozwala w Krakowie nie słyszałam o czymś takim ale poszukam.

W Krakowie podobno w Żeromskim można byc przy Cc
Stary 2016-09-06, 19:35   #2916
esor
Mamusia Luty 2016

Hania ma 6 miesięcy i wazy 8 kg :/ no ale nie ma opcji te pare razy dziennie muszę ja przenieś z łóżka do krzesełka, z krzesełka na matę itp... No chyba ze wezwę teściowa... :/

Midusia przed chwila przeczytałam na necie ze w Rydygierze za 150 zł może być tata przy cc. I niby tylko tam

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka
Stary 2016-09-06, 19:39   #2917
raduska
Zakorzenienie

Esor to wzywaj tesciowa ,moim zdaniem nie powinnaś dzwigac. Wiem ze to sie łatwo mowi ale akurat jest taka sytuacja a nie inna. Najgorszy jest ponoć ruch z dołu do gory jak dzwigasz. Ja swoja Zwby do wanny wsadzic biore jakos bokiem (tyle ze moja to o wiele starsza bo 20mies i 12kg) by wlasnie nie dzwigac jakby z dołu do gory jesli wiesz o co mi chodzi

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Ja sie najbardziej boje skracającej szyjki. Ile wasze szyjki mierzą? Moja 3,6cm i gin jakas zachwycona tym faktem nie była

raduska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-06, 19:59   #2918
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Hania ma 6 miesięcy i wazy 8 kg :/ no ale nie ma opcji te pare razy dziennie muszę ja przenieś z łóżka do krzesełka, z krzesełka na matę itp... No chyba ze wezwę teściowa... :/

Midusia przed chwila przeczytałam na necie ze w Rydygierze za 150 zł może być tata przy cc. I niby tylko tam

Esor, jak możesz to wezwij teściową. Jezeli czujesz jakis jakiś dyskomfort, to nie można tego bagatelizować. Mi gin deginitywnie zabronił czegokolwiek właśnie podnosić do góry i chodzić po schodach.

To dobra sprawa z tym Rydygierem, bo tam miewa dyzury moja ginka z luxmedu i na razie wydaje mi się, że tam będę rodzić. Mam przynajmniej kogo wypytac o szczegóły. Choć powiem wam, że wczoraj na sor w Koperniku spotkalam spotkałamtak wspaniałe babki... Tylko tym szpitalu to się mówi, że tam sie nie nie rodzi z wyboru. Wiadomo dlaczego...

---------- Dopisano o 20:59 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ----------

Raduska no mi nawet długości szyjki jeszcze nie badali. Albo nic nie powiedzieli o jej długości... Skracanie szyjki i odklejajace sie nie łożysko chyba napawa największym strachem. Moja przyjaciółka poszła w 6m na rutynowa kontrole świetnie się czując i okazało się, że szyjki praktycznie nie ma... Leżenie plackiem i cudem udało jej sie utrzymać jeszcze 2 miesiące. Choć pod sam koniec pomimo ciągłego leżenia jeszcze doszło odklejajace się łożysko i ryzyko niedotlenienia małej. Na szczęście final był szczęśliwy, a mała jest teraz cudna rozrabiaka 😍
Stary 2016-09-06, 20:00   #2919
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuje dziewczyny za szczegółowe odpowiedzi. Chyba jeszcze napisze maila do gin i poproszę o sprostowanie. Pani ginekolog wie, ze mam małe dziecko i wie jak to jest i powiedziała, ze leżeć ile sie da w miarę możliwości, ze jak trzymam n rękach to siedząc , a nie chodząc itp. Czyli brzmiało to bardziej jak leżeć, ale nie bezwględnie leżeć. A może tak mówiła, bo założyła, ze i tak nie ma innej opcji...

Niestety czuje dyskomfort lekki. Nie jest to żaden ból, ale czuje, ze coś sie swieci w macicy. Dlatego tez oprócz duphastonu mam brać nospe i 3x2 Asmag Forte (magnez). Aha no i to plamienie dziwne, na wkładce znajduje brązowe plamki, ale na papierze jak sie podetre to siku zabarwione lekko różowo-czerwono. I tak cały dzień :/

Najlepiej jak zapytasz gina, bo to różnie jest.

Paulina
Stary 2016-09-06, 20:12   #2920
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Nowa gratulacje!
Wlansie chcecie rodzic z mężami? u mnie to Trzeba bedzie rozegrać logistycznie bo do cory ktos musi przyjechac ;p no sama nie pojadę nie ma mowy ;p

Tak, na 100% z mężem 😍
Stary 2016-09-06, 20:14   #2921
raduska
Zakorzenienie

Midusia gdyby to była pierwsza ciaza to mogłabym lezec ile sobie zażyczą ale mam córę i jak ja miałabym lezec ?! Musielibyśmy chyba wtedy kogos zatrudnić zeby ogarniał córke a ja bym lezala jednak mam nadzieje ze bedzie git

---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

W poprzedniej ciazy moja szyjka wynosiła 5cm stad moje obawy .

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-06, 20:25   #2922
midusia86
Zakorzenienie

Raduska domyślam się, że w kolejnej ciąży jakakolwiek komplikacja to poza strachem jeszcze mega ciężki problem logistyczny.... Bedziesz miała tą szyjke jakoś częściej kontrolowana? Rozumiem ze lipa, że już na starcie taka krótka, ale ewentualne jej skracanie się mozliwe jest już na nasym etapue ciąży? To nie dopiero, jak dziecko napiera? 😮
Stary 2016-09-06, 20:41   #2923
raduska
Zakorzenienie

Mozliwe jest juz skracanie sie niestety. Jak dziecko napiera przy tendencji do skracania to tylko gorzej ograniczam dźwiganie jak moge ale jednak daleko do błogiego lenistwa. Pewnie bedzie mi ja kontrolować skoro na wstepie nie była nia zachwycona.
Ps w 36tyg z cora szyjkę miałam zgładzona i chodziłam z rozwarciem a urodziłam na 4 dzien po terminie

Stary 2016-09-06, 20:50   #2924
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Esor to wzywaj tesciowa ,moim zdaniem nie powinnaś dzwigac. Wiem ze to sie łatwo mowi ale akurat jest taka sytuacja a nie inna. Najgorszy jest ponoć ruch z dołu do gory jak dzwigasz. Ja swoja Zwby do wanny wsadzic biore jakos bokiem (tyle ze moja to o wiele starsza bo 20mies i 12kg) by wlasnie nie dzwigac jakby z dołu do gory jesli wiesz o co mi chodzi

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Ja sie najbardziej boje skracającej szyjki. Ile wasze szyjki mierzą? Moja 3,6cm i gin jakas zachwycona tym faktem nie była

Mi doktor powiedział macica ok, ja się nie dopytuje tak szczegółowo bo i tak mi to w niczym nie pomoże, i nic nie powie :P skoro doktor powiedział, że jest ok to wierzę, że tak jest, ale nie powiem Ci ile mierzy szyjka bo nie mam zielonego pojęcia :O
Stary 2016-09-06, 20:52   #2925
esor
Mamusia Luty 2016

Rudasko ja w zeszłej ciąży miałam 30-kilka mm (blisko 4 cm) szyjkę cała ciąże i zgladzila sie dopiero po 7 h porodu (w sensie skurczy porodowych regularnych) także może to nie reguła? Nikt mi nie mówił ze jest krótka ani nic...
A co do tego co piszesz o dźwiganiu córy itp, to wiesz, staram sie sobie powtarzać, ze nie my jedyne przecież jesteśmy w ciąży mając małe dzieci (już nieważne jak małe) i nie pierwsze i nie ostatnie, wiec tyle kobiet dało radę to i my damy musimy!

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Co do mojego krwiaka, dzisiaj już padam i jutro napisze maila do mojej gin

03.10.2015 żona

22.02.2016 Hania
19.04.2017 Agatka

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-09-06, 21:00   #2926
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
Mozliwe jest juz skracanie sie niestety. Jak dziecko napiera przy tendencji do skracania to tylko gorzej ograniczam dźwiganie jak moge ale jednak daleko do błogiego lenistwa. Pewnie bedzie mi ja kontrolować skoro na wstepie nie była nia zachwycona.
Ps w 36tyg z cora szyjkę miałam zgładzona i chodziłam z rozwarciem a urodziłam na 4 dzien po terminie

Uważaj na siebie kochana. Może maksymalnie ogranicz branie małej na ręce, tzn bierz np na łóżku czy kanapie, hm... Pewnie będzie ciężko, ale wszystko się da zrobić a masz kogoś kto mógłby Ciebie troszkę odciążyć?
Stary 2016-09-06, 21:03   #2927
meniaa94
Wtajemniczenie

Ja już wzięłam wolne na piątek i na poniedziałek. W piątek mam wizytę u lekarza pierwszego kontaktu ... ciekawe co on mi może powiedzieć bo chyba nie zajrzy mi tam 😂😁 może będzie jakiś wywiad chorobowy i może da skierowanie na wyniki . Zobaczymy ...
Patrzę ze dużo z nas na krwiaki ... masakra.
Co do szyjki to w 1 ciazy mialam super lekarz mnie chwalił ze mam elegancką szyjke
Mój mąż też nie mógł być przy cc w Polsce ... w Polsce to rzadkość żeby ktoś mógł być przy cc. Najlepsze jest to że po cc musiał czekać ponad 3 godziny żeby mnie i mała zobaczyć bo nie był czas odwiedzin ... byłam zła bo zawsze po operacji towarzystwo bliskiej osoby jest potrzebne.
Na szczęście trafiłam na super pielegniarke i bez problemu dala mi dodatkowy koc i podala telefon. Nawet sama wzięła chusteczki nawilzane z mojej szafki i wytarla mi twarz szyje itp żeby mi ulżyć. Następnego dnia mu trafiłam niestety na zołzy ...

Ja też staram się małej nie dźwigać bo mnie po prostu bolą plecy no ale niestety muszę żeby ja wsadzić do fotelika w aucie czy do wanny.

Stary 2016-09-06, 21:17   #2928
raduska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PatiPee Pokaż wiadomość
Uważaj na siebie kochana. Może maksymalnie ogranicz branie małej na ręce, tzn bierz np na łóżku czy kanapie, hm... Pewnie będzie ciężko, ale wszystko się da zrobić a masz kogoś kto mógłby Ciebie troszkę odciążyć?

W weekendy maz mnie odciąża maksymalnie. Robi wtedy wszystko wokół cory ale w tygodniu pracuje od rana do wieczora a nikogo z rodziny tu nie mam.
Mam nadzieje ze na następnej wizycie szyjka bedzie miała taka sama dł

Menia mnie po cc od razu na sale poporodowa przywieźli,tz juz trzymał nasza kruszynkę w ramionach i czekał na mnie nawet pomógł mnie przerzucić z tego lozka na ktorym mnie wieźli na to docelowe wtedy od razu przyszła położna i przystawila córke do piersi

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Pati jak po rumianku? Lepiej sie czujesz?

Stary 2016-09-06, 21:22   #2929
PatiPee
Zakorzenienie

Cytat:
W weekendy maz mnie odciąża maksymalnie. Robi wtedy wszystko wokół cory ale w tygodniu pracuje od rana do wieczora a nikogo z rodziny tu nie mam.
Mam nadzieje ze na następnej wizycie szyjka bedzie miała taka sama dł

Menia mnie po cc od razu na sale poporodowa przywieźli,tz juz trzymał nasza kruszynkę w ramionach i czekał na mnie nawet pomógł mnie przerzucić z tego lozka na ktorym mnie wieźli na to docelowe wtedy od razu przyszła położna i przystawila córke do piersi

---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Pati jak po rumianku? Lepiej sie czujesz?

Dziękuję, że pytasz Gazy ustały,wiec bez rumianku się obeszło, ale od wczoraj pije herbatę z miodem, cytryna i żurawina. Taki sobie specyfik wymyśliłam. Normalnie pycha! Żurawina od babci a miód od teściowej i czuje, ze pomoze bo już mnie coś brało. Póki co jest super.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-09-06, 21:49   #2930
meniaa94
Wtajemniczenie

raduska-ja na mała 3 godziny czekałam ... i do piersi kilka godzin dopiero po przyjezdzie do mnie poznym popołudniem bo polozna stwierdzila,ze ona od razu nie bedzie chciała.
Stary 2016-09-07, 05:43   #2931
przezduzeem
Wtajemniczenie

Witam sie z samego rana i jade na badania krwi na czczo, obym nie wymiotowala wszedzie gdzie popadnie :O

przezduzeem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 07:20   #2932
Lilotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PatiPee Pokaż wiadomość
Mi doktor powiedział macica ok, ja się nie dopytuje tak szczegółowo bo i tak mi to w niczym nie pomoże, i nic nie powieskoro doktor powiedział, że jest ok to wierzę, że tak jest, ale nie powiem Ci ile mierzy szyjka bo nie mam zielonego pojęcia :O
Mój też oszczędny w słowach, ale jak jest coś źle to mowi, więc się nie martwię.

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:09 ----------

Cytat:
Napisane przez przezduzeem Pokaż wiadomość
Witam sie z samego rana i jade na badania krwi na czczo, obym nie wymiotowala wszedzie gdzie popadnie :O
Kciuki. 👍 Trzymaj się.

Paulina
Stary 2016-09-07, 07:32   #2933
nowa92mama92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez przezduzeem Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za badanie!!)

11.04.2017 - Mały cud <3
nowa92mama92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 07:54   #2934
przezduzeem
Wtajemniczenie

Udalo sie, dzieki za kciuki

Stary 2016-09-07, 07:55   #2935
_bagheera_
Wtajemniczenie

Hej 🙋
Ja juz po śniadaniu właśnie zrobilam sobie kakao bo mialam straszna ochotę.

Przezduzeem badz dzielna! 😙

A ja ide dzisiaj na wizyte 😁 17:35 proszę kciuki zaciskac

Ja nie mialam cesarki a i tak nie mogl nikt juz pod koniec porodu byc ze mna, bo poród przy użyciu vacuum jest również uwazany jako zabiegowy

Zaraz smigam drugi raz do przedszkola, bo dzisiaj ma byc upał a ja mlodemu zalozylam dlugie spodnie... Zawioze mu krotkie i sandalki

Franio
Staś
_bagheera_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 08:12   #2936
Copykat
Zakorzenienie

Przezduzeeem

Bagheera

Ja tez poproszę o kciuki, mam wizyte o 19.45 i moze w koncu cos zobaczę

they said there's too much caffeine in your blood stream and a lack of real spice in your life

Copykat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 08:14   #2937
przezduzeem
Wtajemniczenie

Bagheera, Copykat za wizyty

Stary 2016-09-07, 08:19   #2938
kinga_91
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nowa92mama92 Pokaż wiadomość
No i po 5.2mm i piękne serduszko)

Wszystko dobrze )))

gratulacje

dziewczyny dziś wizytujące kciuki są

Witam się z rana
dziś dzień zaczęłam rzygankiem a myślałam że już mam to za sobą bo ostatnio całkiem dobrze się czułam a tu taka sytuacja

co do długości szyjki to mi lekarz nic na ten temat nie mówił, więc mam nadzieję że jest ok

15.03.2017r.
Liliana
kinga_91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 08:22   #2939
nowa92mama92
Zakorzenienie

Ja dziś miałam rozmowę z moją panią kierownik bałam się strasznie. Mimo że umowę mam do końca grudnia kierownik chce żebym do nich wróciła do po urlopie przyjęła to z spokojem

11.04.2017 - Mały cud <3
nowa92mama92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-09-07, 08:23   #2940
malawrednioszka
Zakorzenienie

dziewczynki ja mam wizyte za tydz i tez nie moge sie doczekac a mowia ze ciaza to spokojny stan a my kobiety martwimy sie czy wszystko ok..

Wojtuś 30.01.2019!!!!!
malawrednioszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości