![]() |
#2911 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
tak, ale wtedy nie podpisuje raczej umowy a tu chodziło o to czy można na umowę zlecenie pracować.
dostaje się go w UP. można go wypełnić w kolejce, zazwyczaj kolejki do rejestracji są długie. aha, jeśli wcześniej gdzieś pracowałaś i będziesz to wpisywać w formularzu to będą od razu chcieli te umowy zobaczyć, ja miałam ze sobą. |
![]() ![]() |
![]() |
#2912 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przygotowanie zawodowe jest dość zawiłe w po noweli ustawy, musimy najpierw przestudiować rozporządzenia wykonawcze do nich..... Jeśli mam być szczera to najlepiej pytaj o to w swoim PUP, ponieważ interpretacja każdego urzędu może być subiektywna i "moje" wskazówki mogą się mieć nijak do Twojej sprawy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2913 |
perfumove love
|
Ata77, czy orientujesz się , jaki jest okres wypowiedzenia w przypadku stażysty, który znalazł pracę? Pytam, niestety, póki co czysto teoretycznie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2914 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Reszta odbywa sie tak jak w przypadku "normalnego" zakończenia: sprawozdanie (podpisane przez kierownika działu/dyrektora firmy itp - dostarczasz do UP, ja zostawiłam tez w kadrach, ale możliwe że nie wszedzie chcą), opinia wydana przez kierownika/dyrektora gdzie odbywasz staż (też dostarczasz do UP). W UP dostaniesz zaświadczenie o odbytym stazu (przedstawisz to pracodawcy, ponieważ wlicza sie do stazu pracy, a co za tym idzie, wcześniej dostanie sie pełny wymiar urlopu ![]()
![]() |
#2915 |
Zakorzenienie
|
czy moglby mi ktos zweryfikowac te informacje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aha dzieki.czyli nie ma zadnego ustawowego terminu jaki musi uplynac od rejestracji i ubiegania sie o staz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2918 |
Zakorzenienie
|
Witam,
wlaśnie dziś dowiedzialam się, że do miejsca mojego czasowego zameldowania przyszlo pismo o tym, że mam iść na staż do PZU, zarejestrowalam się w UP jakieś niespalna 2 tygodnie temu. Mam ustalone, że mam się stawić w UP dopiero 17lutego i teraz zastanawiam się co z tym fantem zrobić, bo do PZU mam się stawić 10ego. Czy muszę przyjąć ten staż, a jak nie to rozumiem, że muszę powiadomić o tym UP, że nie chce odbywać tam stażu tylko przyjść planowo 17ego i zobaczyć co dla mnie mają? |
![]() ![]() |
![]() |
#2919 |
Wtajemniczenie
|
a ja roamawialam dzis z moim pracodawca. i jak sie okazuje to on ma mnie skierowac na badania i od dnia kiedy badania przyniose bede miec staz. tylko ze ja nie wiem na ile mam ten staz, UP o niczym mnie nie informowal a bylam kilka dni temu i nic mi nie mowili. do tego nie mam konta bankowego i nie wiem jak jest z kwestia zwrotu kosztow dojazdu. ogolnie nie mam pojecia co teraz robic - isc na badania czy najpierw lepiej udac sie do UP - jak myslicie? doradzcie cos. na tel do UP juz za pozno moge dopiero w poniedzialek zadzwonic. eh to wszystko zakrecone zupelnie nie wiem co z tym stazem robic teraz? help
|
![]() ![]() |
![]() |
#2920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do miesięcznego "meldowaniasię" w UP, to róznie to wygląda - ja miałam wyznaczony termin po zakończeniu stazu, ale dziewczyny tu pisały że musiały i tak co miesiac przyjezdzać ![]()
![]() |
#2921 |
Przyczajenie
|
moj zaklad jest luzny, pracuje w gazecie ale "szef" to moj kolega. chce przedluzyc sobie staz, musze napisac pismo w imieniu zakladu do urzedu, ktore on mi tylko podpisze. Teraz moje pytanie, jak napisac sktueczne podanie z prosba o przedluzenie stazu? co by tam takiego napisac? aha, musze gdzies napomknac o tym ze chce przedluzyc staz tylko do lipca... (w lipcu wyjezdzam na dwa miesiace do pracy w anglii)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2922 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2923 |
Zadomowienie
|
Jeżeli nie masz konta to kasa może być przekazywana przez Pocztę (przekazem).
|
![]() ![]() |
![]() |
#2924 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2926 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak naprawdę decydentem jest tu PUP. Jak nie ma pieniędzy to podanie nie pomoże. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2927 |
Rozeznanie
|
[quote=Ata77;10844260]
Cytat: Napisane przez aluzja ![]() Nie orientujecie sie jak jest teraz z przygotowaniem do zawodu? ![]() Przygotowanie zawodowe jest dość zawiłe w po noweli ustawy, musimy najpierw przestudiować rozporządzenia wykonawcze do nich..... Jeśli mam być szczera to najlepiej pytaj o to w swoim PUP, ponieważ interpretacja każdego urzędu może być subiektywna i "moje" wskazówki mogą się mieć nijak do Twojej sprawy. quote] dzięki za informacje, może i rzeczywiście popytać "w swoim" UP. Oby tylko nie potwierdziły się moje informacje, że UP zrezygnuje z przygotowania do zawodu, ze względu na te przymusowe zatrudnienie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2928 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2930 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2931 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2932 |
Raczkowanie
|
czesc! dwie kwestie
1. bylam dzis w UP w sprawie stazu i zaproponowali mi Areszt Sledczy! bylam w szoku, ze raz w zyciu spotkalo mnie szczescie. Chodzi naturalnie o prace w administracji (stanowisko mlodszy referent) aczkolwiek nie wiem dokladnie co mialabym tam robic. w czym tkwi moj problem? ano w tym, ze nie wiem jak powinnam sie przygotowac do romowy zeby wypasc najlepiej na tle innych kandydatow Pytalam pana w UP i pytalam przez telefon pana z kadr czy moze powinnam przygotowac sie jakos specjalnie do tej rozmowy, moze z prawa pracy, ale obaj rozbiawieni mowili, ze nic z tych rzeczy, to tylko staz. Jasne! Tyle, ze poza mna przyjdzie jeszcze 10 osob i ktos moze go dostac Rozumiem, ze w gre wchodzi autoprezentacja, otwartosc, usmiech, umiejetnosc obslugi komputera.. ale MOZE COS JESZCZE??? macie jakies propozycje? a moze ktoras z Was odbywala staz w Areszcie? strasznie mi zalezy, chce sie dostac i miec to z glowy dodam tylko, ze mam licencjat z pedagogiki reso (jako pracownik administracji bede myslec sobie Areszt - tak blisko, a tak daleko ![]() ![]() 2 czy to prawda, ze w dzisiejszych czasach przysluguje na stazu urlop? pytam bo w trakcie staz zamierzam starac sie o prace |
![]() ![]() |
![]() |
#2933 |
Raczkowanie
|
Z tą rozmową kwalifikacyjną w areszcie to pewnie podobnie jak z moją w sądzie.Przygotowałam się
z ustawy o sądach powszechnych, poczytałam strukturę sadu i konstytucję......a pytali mnie gdzie studiowałam, jakie mam plany zawodowe,jak wyobrażam sobie pracę w sądzie, czy umiem posługiwać się kom. itp. raczej luźna konwersacja.Oczywiście ubrałam się na galowo i zadzwoniłam wcześniej aby się umówić na dogodną godzinę pasującą kadrowej . Jak jest 10 kandydatów to pewnie i tyle miejsc...........powodzen ia |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2934 |
Zakorzenienie
|
To wzieli by wszystkich bez rozmowy,raczej jest 10 kandydatow na jedno miejsce. Nie spotkalam sie jeszcze zeby liczba kandydatow odpowiadala liczbie miejsc. A jakby bylo ich 30?
#2935 |
Zakorzenienie
|
na stażu przysługuje wolne. za każdy przepracowany miesiąc możesz wziąć 2 dni wolnego. pierwsze wolne dni możesz wziąć po przepracowaniu 30 dni, a potem możesz wcześniej korzystać z wolnych przysługujących ci dni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2936 |
Wtajemniczenie
|
a jeszcze jedno mi prszyszlo do glowy - jesli juz wniosek o staz jest rozpatrzony pozytywnie to czy teraz mam jakis okreslony czas na zalatwienie tych formalnosci? czy to moze kazdy UP ma swoje zasady?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2937 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A rozmowa to jest chyba zawsze ... żebyś zobaczyła gdzie będziesz pracować i oni też muszą zobaczyć jak wyglądasz co masz do powiedzenia.Jak sama wiesz schludny wygląd itp. ludzie są różni i pewnie też jakieś skrajne przypadki się znajdą, które w ogóle nie nadają się do pracy w biurze ,między innymi ludźmi.Napisz jak Ci poszło...... Edytowane przez agaal Czas edycji: 2009-02-07 o 11:08 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2938 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2939 |
Zakorzenienie
|
Staż a składki
Nurtuje mnie ostatnio jedna kwestia. Jestem na stażu od 3 tyg. a niedawno gdzies cos usłyszałam ze powinnam mieć już wybrany 2 filar i że niedlugo będą mnie losować... Wcześniej nie pracowałam wiec nie wybrałam jeszcze funduszu. Wogole jestem zdziwiona że od naszego stypendium odkładaja jakieś składki. Jak to jest z wami? Wybrałyście już fundusz?
![]()
#2940 |
Zadomowienie
|
cyanide sun > Jesteś pewna że nie dostaniesz skierowania z UP? To UP pokrywa koszty badania i ma umowę z danych lekarzem medycyny pracy. Twoja szefowa też pewnie ma umowę z jakimś lekarzem gdzie wysyła swoich pracowników na badania wstępne/kontrolne/okresowe, ale zadzwoń do UP bo moim zdaniem to oni powinni cię skierować.
Co do skierowania to wpisz w google "skierowanie na badania wstępne", zobaczysz przykładowe dokumenty. BioIvO > Ja jestem na stażu od grudnia, fundusz wybrałam w styczniu, teraz często przychodza i dzwonią różni przedstawiciele i się dopytują czy już gdzieś się zapisałam. Takie losowanie jest w styczniu i w lipcu więc na razie Ci nie grozi, poza tym z tego co wiem wysyłają zawiadomienie miesiąc przed losowaniem. Edytowane przez Jazzlyn Czas edycji: 2009-02-08 o 16:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:11.